tak já jsem měla jednu dobu venku kříženku ohaře a kotec tipuju tak tři na dva nebo čtyři na tři metry, to netuším, nemám odhad, ale určitě dřevěnou podlahu, aspon kousek, at může ležet, ale moje nejraděj lehávala na boudě, jen v létě si lehala na podlahu. hlavně at do kotce moc nesvítí v létě sluníčko, at je psům příjemně nebo psovi
Nechci se nikoho zastávat, ale já mám fenku velkého psa, a přijde mi, že kotec je v mnoha ohledech lepší. Když se člověk psovi hodně věnuje, je hafanovi v podstatě jedno jeslti chrní venku nebo doma ale opravdu podotýkám, že musí být utahanej, vyběhanej atd. já jsem zasměla šílenej strach, když fenka začinala být sama doma, že potká nějakej káblík, něco na sebe shodí, něco objeví a sežere.. v tomhle ohledu je kotec hodně bezpečnej
tery89
napsal(a):
Vím že jste se na to neptala, ale stejně mi to nedá nenapsat. Australáček podle mě není plemeno vhodné do kotce
Nedá mi to, ale... jen se chci zeptat, kam je vhodný Australský ovčák? Na gauč?????
Neodsuzuji lidi, kteří mají AO doma, je to každého věc, ale názory, že zrovna tohle plemeno není vhodné do kotce... Australský ovčák je plemeno uzpůsobené k celoročnímu pobytu venku, stejně jako BOC. Vím, miluje kontakt s člověkem, ale který pes ne, že? Já sama mám borderku, jsou jí teprve 4 měsíce, takže je zatím doma, ale už teď trénujeme přesun do kotce a jak se venku pořádně oteplí, stěhuje se ven... Nevidím důvod, proč by nemohl být AO venku v kotci...
Pro zadavatelku : Já mám pro borderku kotec velký 4x2m, zděný zepředu kari síť... Boudu velkou 1,7x1,2x0,9m vnější rozměr, vnitřní rozměr boudy je 1x1x0,8m + předsíň... Celá bouda je zateplená 10cm polystyrenem... Manžel je stavař tak jsme museli mít pořádnou
Uživatel s deaktivovaným účtem

tery89
napsal(a):
Vím že jste se na to neptala, ale stejně mi to nedá nenapsat. Australáček podle mě není plemeno vhodné do kotce
Jak tady bylo řešené v jiné diskuzi, většina majitelů chodí do práce. Pokud je možnost vybrat si, jestli bude pes po dobu zaměstnání v bytě nebo v kotci, je myslím ten kotec lepší. Rozhodně lepší než klec v bytě. To tady také hodně lidí hájilo, že tak je psovi nejlépe.
Zadavatelka nikde nepíše, že tam ten pes bude 24/7.
Jen k té boudě zmíněné výše - přijde mi pro AO docela velká. Obvykle se vnitřní rozměr dělá tak, aby se v tom pes jen tak tak natáhl - pak si jí může dostatečně zahřát a řekla bych, že AO chovaný celoročně venku pak v Čechách ani zateplení nepotřebuje.. (Přiznáván, že sama jsem svému čsv taky postavila skoro maringotku, ale u boudy fakt neplatí čím větší tím lepší )
jazzinka
napsal(a):
Jen k té boudě zmíněné výše - přijde mi pro AO docela velká. Obvykle se vnitřní rozměr dělá tak, aby se v tom pes jen tak tak natáhl - pak si jí může dostatečně zahřát a řekla bych, že AO chovaný celoročně venku pak v Čechách ani zateplení nepotřebuje.. (Přiznáván, že sama jsem svému čsv taky postavila skoro maringotku, ale u boudy fakt neplatí čím větší tím lepší )
Jo máte pravdu, je velká, taky jsem mu říkala, že staví hrad ale nedal si říct a hádat jsem se nechtěla
Na druhou stranu je pořádně zateplená, takže myslím, že s vyhřátím problém nebude a navíc plánujeme feňuli příští rok pořídit kamaráda/ku, takže na to budou dva
ivaana
napsal(a):
Jo máte pravdu, je velká, taky jsem mu říkala, že staví hrad ale nedal si říct a hádat jsem se nechtěla
Na druhou stranu je pořádně zateplená, takže myslím, že s vyhřátím problém nebude a navíc plánujeme feňuli příští rok pořídit kamaráda/ku, takže na to budou dva
Ještě k těm boudám, tady je odkaz http://www.propsy.eu/nase-boudy-pro-psy a jsou tam i rozměry a i jaké plemeno potřebuje kterou. Z tohoto jsem vycházela, ale manžel to viděl jinak
Moc všem děkuji za odpovědi. Jen tak pro upřesnění.
Chodím do práce, takže v tu dobu někde být pes musí. Myslím si, že kotec je dobré řešení. Lepší, než aby byl pes zavřený doma, přeci jenom, berme to rozumně, ke je psáno, že dřívě byl australák psem gaučovým? Byl psem cowboyů a jako takový asi nespal na gauči
Mám koně, takže pes bude mít dostatečné pracovní vyžití. Nejsem zastáncem klecí jak pro lvy, a aby tam byl pes zavřený 24/7, ale pěkný kotec žádným zlem není. Pokud tam pes nechodí za trest, či tam ,,nehnije" ve výkalech.
Ve slámě odpravdu problém není, balíků je dost
ivaana
napsal(a):
Nedá mi to, ale... jen se chci zeptat, kam je vhodný Australský ovčák? Na gauč?????
Neodsuzuji lidi, kteří mají AO doma, je to každého věc, ale názory, že zrovna tohle plemeno není vhodné do kotce... Australský ovčák je plemeno uzpůsobené k celoročnímu pobytu venku, stejně jako BOC. Vím, miluje kontakt s člověkem, ale který pes ne, že? Já sama mám borderku, jsou jí teprve 4 měsíce, takže je zatím doma, ale už teď trénujeme přesun do kotce a jak se venku pořádně oteplí, stěhuje se ven... Nevidím důvod, proč by nemohl být AO venku v kotci...
Pro zadavatelku : Já mám pro borderku kotec velký 4x2m, zděný zepředu kari síť... Boudu velkou 1,7x1,2x0,9m vnější rozměr, vnitřní rozměr boudy je 1x1x0,8m + předsíň... Celá bouda je zateplená 10cm polystyrenem... Manžel je stavař tak jsme museli mít pořádnou
Je, a nemohla byste tan hrad vyfotit a hodit sem fotku? Docela bych to ráda viděla :-) Díky
Tak tady je :-)
Upozorňuji (pro rejpaly) že pes má dostatek světla, výhled přímo na bránu a na cestu, v létě super stín a je tam jen po dobu nezbytně nutnou, jinak je pořád s námi. Náš starý pes (bohužel už není mezi námi) tam v létě byl strašně spokojenej, kotec měl otevřený, kdykoliv mohl ven, ale chodil se tam schovávat před slunkem.
Bouda je nová, asi týden stará, ještě dořešíme střechu, je tam zatím provizorně, nevyšly OSB desky :-)
Bouda... před boudu a ještě kousek vedle boudy přijde dřevěná podlaha...
camics
napsal(a):
No, tak to je mazec, to je fakt hrad :-D Máte šikovného manžela! :-D Jak dlouho trvala výstavba takového sídla?
Základy se dělaly někdy na jaře a hrubá stavba byla postavená cca za týden. Manžel stavěl když jsem byla v nemocnici. Dala jsem mu za úkol postavit kotec, myslela jsem, že bude zděná zadní a dvě boční stěny a zepředu celé kari síť. S tím jsem odjížděla do nemocnice. Když jsem se vrátila po deseti dnech, stálo tam toto :-D
On prostě když už, tak už :-D
Jsem si z něj dělala legraci, že si postavil vejměnek :-D
Nakonec jsem byla opravdu spokojená, letos bychom chtěli nahodit fasádu a manžel si ještě pohrává s myšlenkou, že od jednoho okna k druhému udělá velikou klenbu a bude to celé vyplněné z kari sítě. No nechám ho tvořit když chce :-)
ivaana
napsal(a):
Tak tady je :-)
Upozorňuji (pro rejpaly) že pes má dostatek světla, výhled přímo na bránu a na cestu, v létě super stín a je tam jen po dobu nezbytně nutnou, jinak je pořád s námi. Náš starý pes (bohužel už není mezi námi) tam v létě byl strašně spokojenej, kotec měl otevřený, kdykoliv mohl ven, ale chodil se tam schovávat před slunkem.
Bouda je nová, asi týden stará, ještě dořešíme střechu, je tam zatím provizorně, nevyšly OSB desky :-)
Takovej paláááác
rapotacka11
napsal(a):
ZASE ?!
Starej příspěvek !
Proooč ??
rapotacka11: nechápu, na které straně tedy stojíte. Po zadavatelčině dotazu jste napsala "", čímž jste podle mého dala najevo, že se podle Vašeho aussíci do kotce nehodí. Nevím, na co teď tedy reagujete!
Zadavatelka: ono "dát psa do kotce" a "dát psa do kotce" mohou být dvě různé věci. Pokud chcete, aby byl pes v kotci pořád, a Vy s ním budete v kontaktu pouze při krmení, procházkách a vyklízení kotce, tak se Vám z toho AO zblázní. Ano, je to pracovní plemeno psa, ale na člověku jsou přímo závislí. Obzvlášť tihle. To, že na Vás bude mít výhled, vůbec nic neznamená - bude mu tam ještě smutněji, a nebude chápat, proč ho tam necháváte samotného.
Pokud by byl kotec způsobem pouze pelechu přes noc - což znamená, že přes celý den by měl volný "výběh" alias zahradu, a Vy s ním byli celou dobu Vaší přítomnosti, a v kotci by spal jak už jsem psala pouze přes noc, pak by problém být nemusel.
Stále si ale myslím, že by mu bylo lépe někde v pelechu v domě, kde by mohl "dohlížet" na chod domácnosti a měl by celou svou smečku pořád pod kontrolou.
Nevidím problém, aby aussík byl v kotci, ostatně i jakýkoliv jiný pes, s hustou podsadou. Zajímalo by mě, kolik českých aussíků má v předcích pracovní psy - když jde o zcela jasně pracovní plemeno?
Podle Vás aussík patří na gauč/do bytu? Potom ale opravdu nemá nic společného s pracovním psem už tuplem. Snad si nemyslíte, že pracovní psi si odmakali své a pak se šli vyvalit na gauč a ohřát k topení... Náš aussík dá sám přednost pobytu venku (tím myslím i v kotci, před pobytem v domě) a to byl jako mladší uvnitř normálně. Samozřejmě, ze všeho nejraději dá přednost jakékoliv činnosti s námi.
Pokud mu člověk věnuje dostatek času, tak i mně kotec přijde mnohem lepší varianta než byt.
Poslední dobou jsou všichni moc outlocitní na psa venku a vážně to nechápu.
bondi28
napsal(a):
Nevidím problém, aby aussík byl v kotci, ostatně i jakýkoliv jiný pes, s hustou podsadou. Zajímalo by mě, kolik českých aussíků má v předcích pracovní psy - když jde o zcela jasně pracovní plemeno?
Podle Vás aussík patří na gauč/do bytu? Potom ale opravdu nemá nic společného s pracovním psem už tuplem. Snad si nemyslíte, že pracovní psi si odmakali své a pak se šli vyvalit na gauč a ohřát k topení... Náš aussík dá sám přednost pobytu venku (tím myslím i v kotci, před pobytem v domě) a to byl jako mladší uvnitř normálně. Samozřejmě, ze všeho nejraději dá přednost jakékoliv činnosti s námi.
Pokud mu člověk věnuje dostatek času, tak i mně kotec přijde mnohem lepší varianta než byt.
Poslední dobou jsou všichni moc outlocitní na psa venku a vážně to nechápu.
Nejde o outlocitnost (tedy aspoň ne u tak chlupatého plemene jako je aussík), ale o to, že pes v celodenním kontaktu s lidmi je něco úplně jiného než pes, který si "odmaká" svoje a zbytek dne je v kotci. Ten vztah se psem je úplně na jiné úrovni a stejně tak i "vychovanost" a komunikativnost psa - výchova a komunikace probíhá vlastně mimoděk po celý den při běžných činnostech, ne jen tu hodinu-dvě, kdy je pes oficiálně cvičen či na procházce. Zrovna včera jsme se o tom bavili s dlouholetým policejním psovodem, který říkal totéž - celý život měl psy v kotci, teď má (kvůli naléhání manželky) vlastního psa doma a nikdy si neuměl představit, jak velký rozdíl to je. Nejen pro toho psa (který je určitě šťastnější, pokud je v kontaktu s lidmi a nečučí v kotci dvacet hodin do zdi), ale hlavně pro člověka.
pidla
napsal(a):
Nejde o outlocitnost (tedy aspoň ne u tak chlupatého plemene jako je aussík), ale o to, že pes v celodenním kontaktu s lidmi je něco úplně jiného než pes, který si "odmaká" svoje a zbytek dne je v kotci. Ten vztah se psem je úplně na jiné úrovni a stejně tak i "vychovanost" a komunikativnost psa - výchova a komunikace probíhá vlastně mimoděk po celý den při běžných činnostech, ne jen tu hodinu-dvě, kdy je pes oficiálně cvičen či na procházce. Zrovna včera jsme se o tom bavili s dlouholetým policejním psovodem, který říkal totéž - celý život měl psy v kotci, teď má (kvůli naléhání manželky) vlastního psa doma a nikdy si neuměl představit, jak velký rozdíl to je. Nejen pro toho psa (který je určitě šťastnější, pokud je v kontaktu s lidmi a nečučí v kotci dvacet hodin do zdi), ale hlavně pro člověka.
No, Vy možná v době, kdy jste doma sedíte na pr**, zatímco já trávím nějakých 6-12hod. denně venku a to prakticky i v zimě. A v noci? To spíme jak my, tak psi.
Tohle už není konkrétně k Vám, ale spíš pro ty, co tu tak plakali nad aussíkem v kotci-
To Vás nenapadlo, že by to tak někdo mohl mít, když tu hned všichni šmahem soudíte kotec pro chudáčka aussíčka ne (taky bych Vás šmahem mohla soudit za to, že z rancherského a ovčáckého plemene děláte výhradně společenské gaučové dementy a jedinou zábavou pro ty chudáky je chod domácnosti)?!
Popravdě řečeno, aussík spíš nemá co dělat u lidí, kde nejvíc zábavné činnosti je pro něj uvnitř domácnosti.
Mám psy na noc doma, hezky v postýlce (ovšem nedělá ani mně ani jim problém, aby spali venku v kotci a také je tak nechávám několikrát do měsíce), ale už jsem alergická na tyhle výkřiky "do kotce si pořiďte jiného psa, než auo", "chudák auo v kotci". Osobně by mne zajímalo, jak se "baví" ti aussíci, kteří mohou sledovat ten úúúúchvatný ruch domácnosti.
rapotacka11
napsal(a):
Zavřít do kotce ?
No jasně, já samozřejmě vůbec nejsem zastáncem celodenního zavření psa kdekoli mimo svoji lidskou smečku, ale naši psi jsou přes den venku, nastřídačku na zahradě a v kotci, schválně je dáváme i do kotce, aby byli zvyklí zavření. Ale na noc spí doma. Pes je pes, ale i tak by si ho měl pořídit ten, kdo má dostatek času mu dát to co které plemeno potřebuje a pak nevidím problém, aby pes "bydlel" venku v kotci. Měli jsme i koníky, taky milovali naši společnost, byli rádi, když jsme byli u nich, ale jaksi do obýváku se nám fakt nevešli.... Ilona
Anonym007

XXX.XXX.0.100
Borderka i Australáci jsou spoločenský psi, takže nejsou vhodný do kotce. Bohatě jim stačí samotná bouda. Ti psi potřebují na vás vidět, ale jestli je chcete do kotce, aby tam byli sami. Bude trpět
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hmm, no tak za 6 let už to snad stačil zjistit.