Vážení znalci psích plemen,
budeme se stěhovat na polosamotu, potřebujeme tedy samozřejmě psa, jen zbývá vybrat to správné plemeno. Uvažuji o německém ovčákovi, ne snad proto, že jsem znalec psů, ale prostě proto, že se mi tito psi líbí. Potřebujeme ohlídat pozemek, a to nejen před lidmi, ale asi také občas před škodnou.
Poraďte mi, prosím, zda má volba je správná, či zda bych měl spíše volit plemeno jiné. Díky
mmolec
napsal(a):
budeme se stěhovat na polosamotu, potřebujeme tedy samozřejmě psa, jen zbývá vybrat to správné plemeno. Uvažuji o německém ovčákovi, ne snad proto, že jsem znalec psů, ale prostě proto, že se mi tito psi líbí. Potřebujeme ohlídat pozemek, a to nejen před lidmi, ale asi také občas před škodnou.
Poraďte mi, prosím, zda má volba je správná, či zda bych měl spíše volit plemeno jiné. Díky
Ahoj,jestli chceš poradit i s jiným plemenem, napiš více podmínek, hlavně váhu, srst, děti, výchova- zkušenosti,.. =)
pibi´s
napsal(a):
Ahoj,jestli chceš poradit i s jiným plemenem, napiš více podmínek, hlavně váhu, srst, děti, výchova- zkušenosti,.. =)
Tak nějaké ty podmínky - myslím, že platí pouze to, aby ohlídal dům nejen před vetřelci z řad predátorů - chov drobného hospod. zvířectva, ale i z řad nezvaných lidských návštěvníků. Předpokládám, že pes bude žít celoročně venku - nechci "domácího" mazlíčka. Nejsem žádný zkušený chovatel psů, proto bych byl rád, kdyby bylo zohledněto i to, že by měl být z mé strany ovladatelný/ předpokládám, že budeme chodit někam na cvičák/. Zároveň k nám milý a důvěřivý - synovi je 15 a žijeme jen spolu. Nevím, zda jsem napsal všechny podmínky, ale myslím, že ty podstatné ano. A snad ještě jedna informace - bydlet budeme v Podkrušnohoří - na Karlovarsku.
Díky za radu.
mmolec
napsal(a):
Tak nějaké ty podmínky - myslím, že platí pouze to, aby ohlídal dům nejen před vetřelci z řad predátorů - chov drobného hospod. zvířectva, ale i z řad nezvaných lidských návštěvníků. Předpokládám, že pes bude žít celoročně venku - nechci "domácího" mazlíčka. Nejsem žádný zkušený chovatel psů, proto bych byl rád, kdyby bylo zohledněto i to, že by měl být z mé strany ovladatelný/ předpokládám, že budeme chodit někam na cvičák/. Zároveň k nám milý a důvěřivý - synovi je 15 a žijeme jen spolu. Nevím, zda jsem napsal všechny podmínky, ale myslím, že ty podstatné ano. A snad ještě jedna informace - bydlet budeme v Podkrušnohoří - na Karlovarsku.
Díky za radu.
Myslím, že některý z ovčáků pro začátečníka nebude špatná volba, akorát by to chtělo zatepeteplenou boudu,jinak asi splnuje podmínky,.. =) Kdybych na něco přišla, hned to sem napíšu !
mmolec
napsal(a):
Co třeba bílý švýcarský ovčák? Vzhled v podstatě stejný jako NO, jen celý bílý, přičemž srst je samočistící. Snadno ovladatelný a navíc toto je první pes (myšleno tím plemeno), u kterého jsem si jistá, že by za pána dal život. Rodina je pro něj absolutně vším.
sarrada
napsal(a):
Co třeba bílý švýcarský ovčák? Vzhled v podstatě stejný jako NO, jen celý bílý, přičemž srst je samočistící. Snadno ovladatelný a navíc toto je první pes (myšleno tím plemeno), u kterého jsem si jistá, že by za pána dal život. Rodina je pro něj absolutně vším.
O bílém ovčákovi jsme nikdy nic neslyšel, ale začnu si o něm hledat informace. Jinak děkuji za potvrzení toho, že i volba německého ovčáka není špatná.
mmolec
napsal(a):
O bílém ovčákovi jsme nikdy nic neslyšel, ale začnu si o něm hledat informace. Jinak děkuji za potvrzení toho, že i volba německého ovčáka není špatná.
Spoustu info najdete i v tomto diskusním fóru. Nebo na stránkách Klubu BŠO www.bily-ovcak.cz či jinde.
mmolec
napsal(a):
Bílý ovčák vznikl z německého ovčáka. Znám osobně dva z různých hcovů a nechci paušalizovat, ale OBA jsou to poněkud bázliví pejsci .Pravda je, že oddaní jsou velmi. Ale to je snad až na výjimky každý pes, ne ?Helena
mmolec
napsal(a):
A neuvažovali jste o tom podívat se po útulkách?Ovčounů tam je dost,určitě by se našel takový,který by byl schopen hlídat,nebo se hlídat naučil.Je fakt,že německý ovčák je dost univerzální,většinou ho zvládne i začátečník.
Ještě k tomu výcviku,pokud chcete psa,který vám ohlídá pozemek,tak by bylo lepší než normální cvičák volit spíš soukromý,kde se zabývají tímto problémem.On se výcvik v tomhle dost liší,na klasickém cvičáku se cvičí sportovní výcvik,který vám bude co se týče obran na hlídání pozemku na houbels.Je to dělaný všechno přes kořistnický pud a ne přes zlobu.Takže vezměte v úvahu i tohle.
arsiela
napsal(a):
A neuvažovali jste o tom podívat se po útulkách?Ovčounů tam je dost,určitě by se našel takový,který by byl schopen hlídat,nebo se hlídat naučil.Je fakt,že německý ovčák je dost univerzální,většinou ho zvládne i začátečník.
Ještě k tomu výcviku,pokud chcete psa,který vám ohlídá pozemek,tak by bylo lepší než normální cvičák volit spíš soukromý,kde se zabývají tímto problémem.On se výcvik v tomhle dost liší,na klasickém cvičáku se cvičí sportovní výcvik,který vám bude co se týče obran na hlídání pozemku na houbels.Je to dělaný všechno přes kořistnický pud a ne přes zlobu.Takže vezměte v úvahu i tohle.
Dostávám od vás spoustu rad, za což jsem rád. S tím útulkem mě to taky napadlo, ale naposledy jsme chovali / respektive moji rodiče/ knírače, sám moc zkušeností s chovem psů nemám, proto jsem si myslel, že by bylo lepší mít psa od štěněte a začít hezky pěkně od začátku. Ale možná vás napadne ještě nějaké jiné plemeno vhodné pro začátečníka.
iveta navrátilová

mmolec
napsal(a):
Dostávám od vás spoustu rad, za což jsem rád. S tím útulkem mě to taky napadlo, ale naposledy jsme chovali / respektive moji rodiče/ knírače, sám moc zkušeností s chovem psů nemám, proto jsem si myslel, že by bylo lepší mít psa od štěněte a začít hezky pěkně od začátku. Ale možná vás napadne ještě nějaké jiné plemeno vhodné pro začátečníka.
Německý ovčák je pro vás asi nejvhodnější a jako začátečníkovi bych doporučila spíše štěndo.a raději fenku.Ovčák je univerzální plemeno a je poměrně hodně přizpusobivé.
hehe
napsal(a):
Bílý ovčák vznikl z německého ovčáka. Znám osobně dva z různých hcovů a nechci paušalizovat, ale OBA jsou to poněkud bázliví pejsci .Pravda je, že oddaní jsou velmi. Ale to je snad až na výjimky každý pes, ne ?Helena
Já jsem o bílém švýcarovi taky uvažovala a odradilo mě to, že mě všichni upozorňovali na nevyrovnanost povah v rámci chovu a často se vyskytující bázlivost. Takže bych vám ho taky spíš nedoporučila. Já se nakonec rozhodla pro jiné plemeno, ale pokud se považujete za začátečníka a máte z toho trochu obavy myslím, že ten NO by byl pro vás nejlepší.
iveta navrátilová
napsal(a):
Německý ovčák je pro vás asi nejvhodnější a jako začátečníkovi bych doporučila spíše štěndo.a raději fenku.Ovčák je univerzální plemeno a je poměrně hodně přizpusobivé.
Americká akita - dobrý hlídač, super společník, na moderce je téma o am. akitě tak se koukněte jsou to nádherní psi, lidé je ale moc neznají a myslím že se trochu i NO podobá.
iveta navrátilová

bee
napsal(a):
Americká akita - dobrý hlídač, super společník, na moderce je téma o am. akitě tak se koukněte jsou to nádherní psi, lidé je ale moc neznají a myslím že se trochu i NO podobá.
Myslím že zrovna akita není pes pro začátečníka,je to dost komplikované plemeno a k hlídání stavení a hosp.zvířat nevhodné.
mmolec
napsal(a):
Je logické, že každý z nás tu bude horovat právě pro to "svoje" plemeno. Já jakožto chovatel BŠO nabízím jako variantu bělouše, ale je fakt, že je třeba provést pečlivý výběr štěněte - anebo se zaměřit na řádnou socializaci. Vzhledem k tomu, že se chcete stěhovat na polosamotu, to asi s tou socializací nebude tak horké.
Ale myslím, že bělouš by Vám posloužil líp - v tom smyslu, že umí štěkat tak, že Vám zmrzne krev v těle (a to jde velmi dobře zejména těm bázlivějším), ale ke kousnutí se rozhodne, až když už opravdu není zbytí. Proto je do jisté míry bezpečnější - nehrozí žaloby za ublížení na zdraví.
Jinak můj pes je také bázlivější, ale když jde o mě, utkal by se třeba se lvem - vím jistě, že by neutekl. A stejně vehementně brání ostatní členy smečky, vč. kočky.
Existuje ale také další varianta - samozřejmě NO, ale tam bych si dala velký pozor na povahu rodičů (z vlastní zkušenosti, zažila jsem čtyřměsíční štěně, co bylo tak agresivní, že ho vyloučili ze cvičáku). A co třeba kolie? Každý si myslí, že jsou to psi jen na podívání, ale můj táta by Vám mohl vyprávět, jak doma nemuseli zamykat, protože psi hlídali jak diví.
Co bych určitě nevolila, je akita. Jednak jsem o ní četla dost špatného na internetu a ze zkušenosti mého strýce - je to naprosto nevypočitatelný pes, který potřebuje pevnou ruku. To bych žádnému začátečníkovi nedoporučovala. Strýc byl psovod z povolání a stejně jejich akitu neovládá.
iveta navrátilová

sarrada
napsal(a):
Je logické, že každý z nás tu bude horovat právě pro to "svoje" plemeno. Já jakožto chovatel BŠO nabízím jako variantu bělouše, ale je fakt, že je třeba provést pečlivý výběr štěněte - anebo se zaměřit na řádnou socializaci. Vzhledem k tomu, že se chcete stěhovat na polosamotu, to asi s tou socializací nebude tak horké.
Ale myslím, že bělouš by Vám posloužil líp - v tom smyslu, že umí štěkat tak, že Vám zmrzne krev v těle (a to jde velmi dobře zejména těm bázlivějším), ale ke kousnutí se rozhodne, až když už opravdu není zbytí. Proto je do jisté míry bezpečnější - nehrozí žaloby za ublížení na zdraví.
Jinak můj pes je také bázlivější, ale když jde o mě, utkal by se třeba se lvem - vím jistě, že by neutekl. A stejně vehementně brání ostatní členy smečky, vč. kočky.
Existuje ale také další varianta - samozřejmě NO, ale tam bych si dala velký pozor na povahu rodičů (z vlastní zkušenosti, zažila jsem čtyřměsíční štěně, co bylo tak agresivní, že ho vyloučili ze cvičáku). A co třeba kolie? Každý si myslí, že jsou to psi jen na podívání, ale můj táta by Vám mohl vyprávět, jak doma nemuseli zamykat, protože psi hlídali jak diví.
Co bych určitě nevolila, je akita. Jednak jsem o ní četla dost špatného na internetu a ze zkušenosti mého strýce - je to naprosto nevypočitatelný pes, který potřebuje pevnou ruku. To bych žádnému začátečníkovi nedoporučovala. Strýc byl psovod z povolání a stejně jejich akitu neovládá.
Je fakt že každej chválí svoje ,ale určitě nebudu doporučovat začátečníkovi akitu,to je holej nesmysl.Akita je krásnej pes ale je vhodnej pro opravdu zkušeného majitele.Na hlídání na polosamotu lze zvolit spoustu plemen a je potřeba vybírat z ovčáckejch a s pastaveckejch plemen.Určitě si vyberete něco co se vám bude hodit k vašemu učelu.
iveta navrátilová
napsal(a):
Je fakt že každej chválí svoje ,ale určitě nebudu doporučovat začátečníkovi akitu,to je holej nesmysl.Akita je krásnej pes ale je vhodnej pro opravdu zkušeného majitele.Na hlídání na polosamotu lze zvolit spoustu plemen a je potřeba vybírat z ovčáckejch a s pastaveckejch plemen.Určitě si vyberete něco co se vám bude hodit k vašemu učelu.
Jsem vám opravdu vděčný za rady, ani jsem netušil, že se tolik lidí bude chtít podělit o své zkušenosti. Fakt díky. Zkusím asi přeci jen toho ovčáka.
mmolec
napsal(a):
Jsem vám opravdu vděčný za rady, ani jsem netušil, že se tolik lidí bude chtít podělit o své zkušenosti. Fakt díky. Zkusím asi přeci jen toho ovčáka.
vyjímka potvrzuje pravidlo. já to svoje tady prosazovat nebudu neboť mám RR a Tosu, teda nic pro vás.
ale přikládám se k názoru, že No je pro vás vhodný, a jestli dáte šanci nějakému utuláčkovi, tak to by bylo úplná paradá.
Sama jsem měla z útulku dva psy a oba byli perfektní.
mrkněte na http://pavliskop .blogspot.com/(smažte mezeru)
myslím, že není možnost si nevybrat :)))
hodně štěstí
mmolec
napsal(a):
Jen pozor na zákon. ČR v tomhle hodně nahrává zlodějům, no prostě to u nás není jak v USA.
Pokud nemáš dostatečně zabezpečený pozemek (třeba 3m plot;teď ale přesně nevím jak to je) tak tě může zlodějíček klidně zažalovat za to, že ho tvůj pes pokousal
harryz
napsal(a):
Jen pozor na zákon. ČR v tomhle hodně nahrává zlodějům, no prostě to u nás není jak v USA.
Pokud nemáš dostatečně zabezpečený pozemek (třeba 3m plot;teď ale přesně nevím jak to je) tak tě může zlodějíček klidně zažalovat za to, že ho tvůj pes pokousal
No jasně že jsem zde narazila na špatnou pověst akity, všichni hází akita inu a americkou akitu do jednoho pytle, znám obojí a americká akita je jiná, přirovnávají její povahu k molosům, je to docela málopočetné plemeno. Nejsem žádný "výcvikář" a nemám naprosto problém s výchovou a výcvikem. Asi to bude ještě dlouho trvat než lidé zjistí jaké je to plemeno.
bee
napsal(a):
No jasně že jsem zde narazila na špatnou pověst akity, všichni hází akita inu a americkou akitu do jednoho pytle, znám obojí a americká akita je jiná, přirovnávají její povahu k molosům, je to docela málopočetné plemeno. Nejsem žádný "výcvikář" a nemám naprosto problém s výchovou a výcvikem. Asi to bude ještě dlouho trvat než lidé zjistí jaké je to plemeno.
No právě. Moloss taky není vhodný pro začátečníka. Jinak si myslím, že rozdíly v povaze amer. akity a jap. akity už se dost vžily a už jsou málokdy házeny do jednoho pytle.
berta
napsal(a):
No právě. Moloss taky není vhodný pro začátečníka. Jinak si myslím, že rozdíly v povaze amer. akity a jap. akity už se dost vžily a už jsou málokdy házeny do jednoho pytle.
A co takhle Bernardým.Jsou to chytří psi,dobře se učí,jsou klidní a neutočí při každém zašelestění.Bez problémů můžou být celý rok venku a myslím, že každý zloděj by si rozmyslel, vlíst někam, kde hlídá osmdesáti kilový pes.
berta
napsal(a):
A co takhle Bernardýn.Jsou to chytří psi,dobře se učí,jsou klidní a neutočí při každém zašelestění.Bez problémů můžou být celý rok venku a myslím, že každý zloděj by si rozmyslel, vlíst někam, kde hlídá osmdesáti kilový pes.
harryz
napsal(a):
Je to sice zatím bída, ale zlepčuje se to - na případu toho důchodce, co nastražil na zloděje samostříl a žaloba pro ublížení na zdraví byla zamítnuta, je vidět příklon k ochraně osobního majetku před ochranou zlodějů, tak snad když naši psi zloděje přímo nezakousnou, nebude tak zle
Ale i z tohoto pohledu je NO určitě bezpečnější než nějaký pastevec.
mmolec
napsal(a):
Já bych viděla německého ovčáka jako dobrou volbu. Ani bych nedělala příliš rozdíl, mezi fenou a psem, u těch ovčáků je to irelevantní. Částečně bojácná nebo naopak dominantní může být jak fena, tak pes. Tedy volbu v pohlaví bych přisoudila u tohoto plemene spíš k sympatiím. Pokud by jste byl zkušený pejskař, ve vrhu by jste částečně viděl rozdíly, ale pro vaši potřebu je to myslím taky ne tak důležité, protože NO je velice přizpůsobivý a po všech stránkách jaksi "universální" pes, tedy hodně bude záležet na štěstí a na následném přístupu a zkušenostech psa v novém domově (u vás). Jen jedna rada, neberte štěně, které sedí v koutě a nechce s vámi navázat kontakt - bojí se již u matky (zjednodušeně řečeno). Souhlasím s tím, že se vám povahově musí líbit fena-matka štěňat (musí být vyrovnaná - ani "zlá", ani bojácná), se "špatným" psem nikdo nenakryje, pokud to není nechtěné krytí. Tady jen upozorňuji, ať si dáte pozor, ať vás někdo neobalamutí, že je to NO bez p.p., "nastudujte" fotky štěňat NO, nebo si k výběru vemte někoho, kdo pozná čistého NO, nebo hned se štěnětem zajděte na veterinu,ať vám to odsouhlasí veterinář, nebo ideálně, kupte psa s p.p. z pracovního spojení.
Hodně štěstí při výběru.
eva nohelova
napsal(a):
Já bych viděla německého ovčáka jako dobrou volbu. Ani bych nedělala příliš rozdíl, mezi fenou a psem, u těch ovčáků je to irelevantní. Částečně bojácná nebo naopak dominantní může být jak fena, tak pes. Tedy volbu v pohlaví bych přisoudila u tohoto plemene spíš k sympatiím. Pokud by jste byl zkušený pejskař, ve vrhu by jste částečně viděl rozdíly, ale pro vaši potřebu je to myslím taky ne tak důležité, protože NO je velice přizpůsobivý a po všech stránkách jaksi "universální" pes, tedy hodně bude záležet na štěstí a na následném přístupu a zkušenostech psa v novém domově (u vás). Jen jedna rada, neberte štěně, které sedí v koutě a nechce s vámi navázat kontakt - bojí se již u matky (zjednodušeně řečeno). Souhlasím s tím, že se vám povahově musí líbit fena-matka štěňat (musí být vyrovnaná - ani "zlá", ani bojácná), se "špatným" psem nikdo nenakryje, pokud to není nechtěné krytí. Tady jen upozorňuji, ať si dáte pozor, ať vás někdo neobalamutí, že je to NO bez p.p., "nastudujte" fotky štěňat NO, nebo si k výběru vemte někoho, kdo pozná čistého NO, nebo hned se štěnětem zajděte na veterinu,ať vám to odsouhlasí veterinář, nebo ideálně, kupte psa s p.p. z pracovního spojení.
Hodně štěstí při výběru.
Milane, kdybych se stěhovala na samotu a chtěla psa pouze pro venek a hlavně na hlídání, tak bych právě vyloučila bílého švýcara a NO. Ten první zrovna hlídač není a NO je zbytečně hlučný a divoký a co znám v okolí NO, jsou s nimi spíše problémy.
Likvidují domácí zvířectvo a to mnohdy nejen na vlastním dvoře. Jsou velmi temperamentní a neúnavní. Jsou opravdu vhodní pro nadšené kynology a lidi, kteří je dokážou zaměstnat, aby svou energii vybili správným směrem.
Našeho Šarplanince vám jako začátečníkovi doporučovat nebudu, ale zkuste mrknout na diskuzi " Pyrenejský mastin ", možná je to právě to co hledáte.
veras
napsal(a):
Milane, kdybych se stěhovala na samotu a chtěla psa pouze pro venek a hlavně na hlídání, tak bych právě vyloučila bílého švýcara a NO. Ten první zrovna hlídač není a NO je zbytečně hlučný a divoký a co znám v okolí NO, jsou s nimi spíše problémy.
Likvidují domácí zvířectvo a to mnohdy nejen na vlastním dvoře. Jsou velmi temperamentní a neúnavní. Jsou opravdu vhodní pro nadšené kynology a lidi, kteří je dokážou zaměstnat, aby svou energii vybili správným směrem.
Našeho Šarplanince vám jako začátečníkovi doporučovat nebudu, ale zkuste mrknout na diskuzi " Pyrenejský mastin ", možná je to právě to co hledáte.
To já budu dál držet basu s německými ovčáky a stojím si na svém, že nejsou vhodní jen pro nadšené kynology. Co se týče u takového plemene zvířectva - je to jen a jen o výchově!
Zbytečně hluční. Pokud je to na polosamotě, myslím, že neškodí, když zaštěká na cokoliv nového či cizího, co se tam objeví. V řadě domů by to byl třeba problém.
Ano, hlavně coby štěnata jsou vesměs temperamentní, ale zdravě temperamentní. A hlavně, jsou tvární a snadno vychovatelní. Pokud ho člověk nenechá jen růst jako dříví v lese a bude mu dávat na jevo, co je dobře a co se nesmí, nevidím problém a nemusí se s ním chodit na cvičák ani nějak tvrdě vycovávat a pod.. Ale znovu připomínám, pes je individualita.
Stejně tak s počasím v zimně ani v létě nevidím problém.
Zkrátka, co člověk, to názor. Jen upozorňuji, že NO se nezastávám proto, že je chovám! Momentálně ani žádného nemám doma.
eva nohelova
napsal(a):
To já budu dál držet basu s německými ovčáky a stojím si na svém, že nejsou vhodní jen pro nadšené kynology. Co se týče u takového plemene zvířectva - je to jen a jen o výchově!
Zbytečně hluční. Pokud je to na polosamotě, myslím, že neškodí, když zaštěká na cokoliv nového či cizího, co se tam objeví. V řadě domů by to byl třeba problém.
Ano, hlavně coby štěnata jsou vesměs temperamentní, ale zdravě temperamentní. A hlavně, jsou tvární a snadno vychovatelní. Pokud ho člověk nenechá jen růst jako dříví v lese a bude mu dávat na jevo, co je dobře a co se nesmí, nevidím problém a nemusí se s ním chodit na cvičák ani nějak tvrdě vycovávat a pod.. Ale znovu připomínám, pes je individualita.
Stejně tak s počasím v zimně ani v létě nevidím problém.
Zkrátka, co člověk, to názor. Jen upozorňuji, že NO se nezastávám proto, že je chovám! Momentálně ani žádného nemám doma.
Tedy opravdu před vámi všemi, kteří mi radíte. Pozorně vaše rady čtu a přemýšlím o tom, co mi píšete. Ale je vidět, že se v podstatě shodujete na tom ovčákovi, respektive mi ho v 90% nevymlouváte.
Prohlédnu si i stránky o útulcích, v každám případě moc děkuju. Jen doufám, že i já budu moci za pár let radit ostatním tak zasvěceně, jako mi radíte vy.
Díky
veras
napsal(a):
Musím se také ovčáků zastat. Při správné výchově a pokud mají možnost se se zvířaty seznámit a při tom naučíte psa správnému chování, nemá se žádnými zvířaty problémy. Jsou ke všem zvířatům naprosto klidní. U nás se ovčák bezproblémů snese s kozama, ovcema, koňmi, kočkou , morčatama a kravami, stejně jako s dětmi a lidmi vubec. Pouští hrůzu jen za plotem, ve chvíli kdy otevřu vrata, ztratí zájem a jde si po svých. Venku prostě nehlídá a lidé jsou jí ukradení. Doslova jsou jí jedno a vechny obejde a jde kontrolovat sloupy.... Hlídá pouze náš dvur.. V plemenu je původní poslání NO dáno. Je to pes OVČÁCKÝ a jeho předci žili uprostřed stád dobytka a ovcí..I dnes se používá k pasení , ik dyž jeho universálnost ho posunula i jinam. takže pokud jsou problémy se zvířaty , může to být zvědavost u mladého zvířete ,kdy mla´doch chce prohlídnout kočičku zblízka a kočička zdrhá . Chce to zajistit co nejbližší očuchání už pro štěně, aby si pes zvíře " prohlídnul co nejblíž ", pak ho naučte že zvířata se necucají a netahají / a nehoní / a máte na celý život pokoj.Helena
hehe
napsal(a):
Musím se také ovčáků zastat. Při správné výchově a pokud mají možnost se se zvířaty seznámit a při tom naučíte psa správnému chování, nemá se žádnými zvířaty problémy. Jsou ke všem zvířatům naprosto klidní. U nás se ovčák bezproblémů snese s kozama, ovcema, koňmi, kočkou , morčatama a kravami, stejně jako s dětmi a lidmi vubec. Pouští hrůzu jen za plotem, ve chvíli kdy otevřu vrata, ztratí zájem a jde si po svých. Venku prostě nehlídá a lidé jsou jí ukradení. Doslova jsou jí jedno a vechny obejde a jde kontrolovat sloupy.... Hlídá pouze náš dvur.. V plemenu je původní poslání NO dáno. Je to pes OVČÁCKÝ a jeho předci žili uprostřed stád dobytka a ovcí..I dnes se používá k pasení , ik dyž jeho universálnost ho posunula i jinam. takže pokud jsou problémy se zvířaty , může to být zvědavost u mladého zvířete ,kdy mla´doch chce prohlídnout kočičku zblízka a kočička zdrhá . Chce to zajistit co nejbližší očuchání už pro štěně, aby si pes zvíře " prohlídnul co nejblíž ", pak ho naučte že zvířata se necucají a netahají / a nehoní / a máte na celý život pokoj.Helena
Já taky s NO souhlasím, tím se nedá nic zkazit, když se štěňátko dobře vybere a dobře vychová, co můžu ještě doporučit, je chodský pes. Takový menší NO, jen víc osrstěný --> je ovladatelnější, protože míň váží, nemusí se s nim až tak makat jako s NO, srst dovoluje pobyt venku i při nízkých teplotách a podle mne hlavně pes vhodný pro začátečníka!
veras
napsal(a):
Ahoj Veras. Tak jsem si myslela, že si jen počtu, ale nelze nereagovat. Kolik znáš bílých ovčáků, s kolika jsi se setkala, že můžeš odborně hodnotit jeho povahu? Znám cca 100 BŠO a většina jsou dobří hlídači. Ostatně mi máme zrovna 5. Hlídají dobře jak společně, tak i každý zvlášť.
Ale je pravda, že na samotě by jim dobře nebylo, protože jsou velmi společenští, rádi cvičí a učí se nové věci. Svému pánovi jsou 100% věrní.
Jinak NO je určitě dobrá volba, jen je důležité vybírat podle povahy matky. Dále to záleží vždy na výchově.
mmolec
napsal(a):
Já taky doporučuji chodského psa. Mám doma fenku, je hodná ,chytrá, hravá a velice temperamentní. Na hlídání se dá taky dobře nacvičit. Ale to je jen můj názor....
blankpapilio
napsal(a):
Ahoj Veras. Tak jsem si myslela, že si jen počtu, ale nelze nereagovat. Kolik znáš bílých ovčáků, s kolika jsi se setkala, že můžeš odborně hodnotit jeho povahu? Znám cca 100 BŠO a většina jsou dobří hlídači. Ostatně mi máme zrovna 5. Hlídají dobře jak společně, tak i každý zvlášť.
Ale je pravda, že na samotě by jim dobře nebylo, protože jsou velmi společenští, rádi cvičí a učí se nové věci. Svému pánovi jsou 100% věrní.
Jinak NO je určitě dobrá volba, jen je důležité vybírat podle povahy matky. Dále to záleží vždy na výchově.
Ahoj anouk!
Nehodnotím odborně, ale četla jsem, že se u nich klade důraz na neagresivnost.
Znám dva. Jedni sousedé mají psa a vzdálenější fenku. Protože kolem nás vede cestička do lesa, kde chodí spousty pejskařů na procházky, tak občas vidím reakce psů, když se potkají. No a když jsem viděla fenku BŠO jak skočila paničce na záda, když si všimla, že proti jdou lidi s větším psem, tak jsem si řekla, že to obranář zrovna nebude.
A pes BŠO štěká jak o život za plotem, ale když otevřete branku tak stáhne ocas a klidí se. Tož tak.
Ale jinak se mi moc líbí ač na samotu bych si ho nepořídila.
Všichni tady chválíte NO. Já vím, je všestranný, ale všechno ho musíte naučit. Měla jsem na mysli - proč psa pracně učit (třeba hlídat) když jsou plemena, která to mají přímo v povaze.
Nakonec příklad. Před x-lety jsme si kupovali Hovawarta a naši sousedi NO. Smáli se nám, že jsme zbytečně "přeplatili" štěně. Vždyť NO je super. Po čase sami viděli rozdíl povah. zatímco náš hovík chránil vše co běhalo po dvoře a i bez učení a vysvětlování neublížil slepici ani králíkovi či koťátku, jejich Argo likvidoval jednu slepici za druhou a když jim utekl králík tak to měl holt sečtené.
Soused vysvětloval, trestal, ale pes si vždy našel chvilku, kdy byl na dvoře sám a už to jelo. Pak začal skákat přes plot k dalším sousedům a likvidovat jim drůbež, ale to už je na dlouhé povídání.
Pán chtěl znát náš názor a možná i zkušenosti, tak jsem je napsala.
Já vím, že nejsou všichni stejní.
Zdravím, koukám že je tu dost chovatelů NO Mohu se vás tedy na něco zeptat? Dostala jsem z valach štěně "asi" NO, podle veterináře má tak 2 až 3 měsíce- večer sem mohu dát i foto- nevíme jestli by mohlo být i v zimě venku, boudu má zateplenou kamen. vatou, ta je prý lepší než polystyrén. Také by mě zajímalo kdy jste své NO začali cvičit i na povely, ne jenom socializaci
díky za tipy....předtím jsem měla kolii a ta se snad ani učit nemusela, to byl tak klidný a chytrý pes.
mmolec
napsal(a):
No je klasika,je dobré je zaměstnat i jinak než jen hlídáním pozemku...moje osobní zkušenost fena středoasiata hlídala,a zároven k ní mohly v doprovodu našich děcek jejich kamarádi
siringa
napsal(a):
Zdravím, koukám že je tu dost chovatelů NO Mohu se vás tedy na něco zeptat? Dostala jsem z valach štěně "asi" NO, podle veterináře má tak 2 až 3 měsíce- večer sem mohu dát i foto- nevíme jestli by mohlo být i v zimě venku, boudu má zateplenou kamen. vatou, ta je prý lepší než polystyrén. Také by mě zajímalo kdy jste své NO začali cvičit i na povely, ne jenom socializaci
díky za tipy....předtím jsem měla kolii a ta se snad ani učit nemusela, to byl tak klidný a chytrý pes.
Pokud má srst typu NO (s hustou podsadou), tak není důvod, proč by nemohlo být i v zimě venku, v té době už to nebude malé mimino. Bouda by měla být velikostně tak akorát - dost malá, aby si ji pes zadýchal, a dost velká, aby se do ní pohodlně vešel. Nejlepší je, když má bouda ještě předsíňku s vchodem v pravém úhlu vůči vchodu do vnitřní části boudy, pak do boudy nefouká. Na zimu dejte do boudy slámu a přes vchod kus starého koberce nebo tak něco.
Povely klidně od začátku, ale jen hrou. Pro štěnítko by mělo být cvičení s vámi děsná zábava a sranda;-) A hlavně přivolání.
OK díky za radu Bouda má předsíňku , ale teď na léto jsme vydělali tu přepážku..stejně tam prcek moc nechodí, raději se válí na verandě za domem nebo na schodech před domem, asi ji v tom vedru ty kachličky pěkně chladí
hraji si sní pouze já, takže mě celkem respektuje a na přivolání je ihned předemnou, ale mamku má celkem na háku...a to je s ní od ráno tak do 16 hod. než přijdu z práce a stěžuje si, že ji má pořád zakouslou v noze
siringa
napsal(a):
OK díky za radu Bouda má předsíňku , ale teď na léto jsme vydělali tu přepážku..stejně tam prcek moc nechodí, raději se válí na verandě za domem nebo na schodech před domem, asi ji v tom vedru ty kachličky pěkně chladí
hraji si sní pouze já, takže mě celkem respektuje a na přivolání je ihned předemnou, ale mamku má celkem na háku...a to je s ní od ráno tak do 16 hod. než přijdu z práce a stěžuje si, že ji má pořád zakouslou v noze
jj bodejd by ji něměla zakouslouchce si hrát pochopitelně by to máma neměla tolerovat nabídnout hračku,žvýkací kost.. a pokud ji okusuje tak vypísknout nebo zaknučet + rázně fuj
jj já jí to říkám pořád, ať řekné rázné Nesmíš a dá jí třeba hračku, nebo mrkev co bude mít po ruce, ale znáte to důchodci, pěkně ji rozmazluje a pak se divý. Já jsem třeba zastáncem toho, že má být pes venku v boudě a ne doma, ale máti pravej opak, takže máme se pořád o čem dohadovat každá to děláme jinak a to pro štěně není zrovna nejlepší...co já ji zakazuju- když to chci aby to nedělal ani v dospělosti- tak máti ji to toleruje, pak nemá být pes zmatený co jak na koho si dovolit že
siringa
napsal(a):
jj já jí to říkám pořád, ať řekné rázné Nesmíš a dá jí třeba hračku, nebo mrkev co bude mít po ruce, ale znáte to důchodci, pěkně ji rozmazluje a pak se divý. Já jsem třeba zastáncem toho, že má být pes venku v boudě a ne doma, ale máti pravej opak, takže máme se pořád o čem dohadovat každá to děláme jinak a to pro štěně není zrovna nejlepší...co já ji zakazuju- když to chci aby to nedělal ani v dospělosti- tak máti ji to toleruje, pak nemá být pes zmatený co jak na koho si dovolit že
Vaše maminka má dobré názory. Máte štěně, tak vychovávejte a nezakazujte. Jestli už teď uvažujete o tom, že si na vás pejsek "dovoluje", zaděláváte si na problém. Je fakt, že rozdílná výchova není pro štěně nejlepší, ale názory vaší maminky jsou blíž správné výchově než ty vaše.
ale proto aby byl pes venku jse si vybrala NO, kterým to nevadí pokud mají boudu, navíc na mámu s dovolí kousat ji do nohy, ale mě kdykoliv řeknu nesmis pusti, samozřejmě si sní hraju, chodím ven a zakazuju jen když dělá něco nežádoucího jako ničení kvítek nebo to kousání...a to má asi 5 hraček včetně těch z buvolí kůže. Jednou jsem uvažovala vzit ji na prohlidku domu, ale slysela jsem ze NO do veku 1 roku by nemeli moc po schodech
Koušou všechna štěn'ata . Matka to jistě zvládne .
V bytě probíhá socializace = nutné , důležité pro štěně .
- schody , schody . . . .
- mámu nepoučuj, umí se do něj vcítit . . . . . .když je větší rodina , tak na štěně působí víc lidí - vlivů .
Neuškodí mu to .
Vyčtené teorie a realita . . . . . .někdy je mezi tím trochu rozdíl .
siringa
napsal(a):
to je ona
Bože ta je nádherná! Celá moje Batulka, když byla malá
Fakt skoro dvojče.... i na té druhé fotce níž, úplně se mi zastavilo srdce... Batulka tu se mnou už nějaký čas není, ale byla můj osudový pes a dožila se krásného věku 13-ti let...
Teďka mám tohle pako trefený Většinu svého života si zahrával s mou chutí mu urvat hlavičku holýma rukama, ale jinak je to bájo pes
Dobrá trochu jí dopřeju dokud je malá, nechtěla jsem jen abych jí ted dovolila do domu a pak by se divila, že najednou nemůže....i když asi jak bude větší bude raději volit sama zůstat venku a hlídat u brány Od kolika měsíců si myslíte, že je vhodné začít se cviky jako lehni, zustan a k noze?
siringa
napsal(a):
Dobrá trochu jí dopřeju dokud je malá, nechtěla jsem jen abych jí ted dovolila do domu a pak by se divila, že najednou nemůže....i když asi jak bude větší bude raději volit sama zůstat venku a hlídat u brány Od kolika měsíců si myslíte, že je vhodné začít se cviky jako lehni, zustan a k noze?
Vychovávat svoje štěňátko je vhodné od začátku, co ho máte. Cvičení by mělo být nadstavbou výchovy. Jestli hodláte navázat s ní takový vztah, aby byla raději sama venku než se svou smečkou - vaši rodinou, tak je to přinejmenším divné.
Nevím jestli se mohu považovat za znalce, ale s německým ovčákem žádné dobré zkušenosti nemám, bydlíme v zahrádkářské oblasti, takže ti, kteří tu žijí, a ne jen zahradničí mají u domu nějakého toho hlídače, naši sousedé z leva i z prava mají ovčáka a jsou to uřvané agresivní bestie! + o pár set metrů dále mají dalšího a ten už několikrát zaútočil na mého psa. A o dalších sto metrů se to děje s dalším ovčákem.
Takže jak se někde řekne německý ovčák, tak se mi ježí vlasy na hlavě
Roman Dunka

XXX.XXX.243.88
Dobry den pane znalce duše vyber té si plemeno Německy Ovčák toje dobře plemeno a ja mam rad takove plemena dekuji za pochopeni
Oldass

XXX.XXX.220.210
Nechci zakládat jiné téma, tak se zeptám zde.
Už mě nebaví neustálé krádeže věcí kolem domu, které se dějí u nás ve městě a protože jsme již přes rok plánovali pořídit psa (i když nějakou menší rasu spíš pro to, aby k němu získaly vztah děti), z výše uvedeného bych nyní volil raději plemeno, které pohlídá a bude zároveň přátelské i pro děti.
Osobně bych se klonil k NO, pár jich znám od přátel z okolí, rasa mi vyhovuje, ke hlídání se myslím hodí, ale nevím jestli zvolit fenu či psa. Nerad bych, aby se nechal obalamutit buřtem od zloděje, ale zase nechci psa zbytečně agresivního, který bude jak zběsilý štěkat na každé projíždějící auto či cyklistu. Doufám, že správná výchova dokáže hodně povahových rysů upravit, zkrátka má otázka zní: Dokáže fena NO pohlídat stejně dobře jako pes?
Znáte nějakého dobrého chovatele z Prahy a okolí, který má k dispozici vhodná štěňata NO? Nerad bych nakupoval bez referencí jen dle inzerátů.
Děkuji moc.
Oldass: Sice to není odpověď na Vaši otázku, ale jako stará zadnice jistě pochopíte, když rád podrobím svůj jednoduchý názor případné diskuzi a připomínkám. Plemeno výrazně vyniká svoji cvičitelností. Řádně prováděný výcvik snadno chápe, dobře snáší drill, nejspíš i vycvičené lépe přetrvává. Je tedy žádoucí poskytovat těmto psům výcvik ve vysokých dávkách. V současnosti jsou zvířata z dobrých chovů také pudově dobře podložená a vyžadují tedy i složitější pudový rozvoj. Plemeno prošlo změnou specializace. Pracovní nároky zvířat se změnily a v dobrých chovech zůstaly samozřejmě vysoké. Plemeno se tedy nehodí pro nikoho dalšího, než pro kynologické specialisty příslušným způsobem orientované- profesionály, nebo nadšence kteří se psům věnují velmi intenzivně. Není dokonce ani v zájmu kynologie a plemene, tedy ani v Našem zájmu, aby si jej pořizovali začátečníci. Váš dotaz je vyšší úrovní kynologie nepolíben, pořiďte si proto raději plemeno, které bude lépe odpovídat Vaši úrovni, nebo svoji úroveň předem povyšte. Konečně Vám nelze v zájmu německého ovčáka doporučit pořízení zvířete z podprůměrného chovu, jehož potřeby byste naplnil třeba lépe, než potřeby zvířete dobře založeného. Vždy bude žádoucí aby si lidé pořizovali co nejkvalitnější dostupná zvířata a podřadné chovy aby mizely ze scény. Prohlédněte si skupinu pinscherů, dynamických a sebevědomých zvířat, do které lze řadit i některá plemena dlouhonohých terrierů (mám na mysli např. irského, kerryblue, soft coated wheaten).
Uživatel s deaktivovaným účtem

vetřelec
napsal(a):
Oldass: Sice to není odpověď na Vaši otázku, ale jako stará zadnice jistě pochopíte, když rád podrobím svůj jednoduchý názor případné diskuzi a připomínkám. Plemeno výrazně vyniká svoji cvičitelností. Řádně prováděný výcvik snadno chápe, dobře snáší drill, nejspíš i vycvičené lépe přetrvává. Je tedy žádoucí poskytovat těmto psům výcvik ve vysokých dávkách. V současnosti jsou zvířata z dobrých chovů také pudově dobře podložená a vyžadují tedy i složitější pudový rozvoj. Plemeno prošlo změnou specializace. Pracovní nároky zvířat se změnily a v dobrých chovech zůstaly samozřejmě vysoké. Plemeno se tedy nehodí pro nikoho dalšího, než pro kynologické specialisty příslušným způsobem orientované- profesionály, nebo nadšence kteří se psům věnují velmi intenzivně. Není dokonce ani v zájmu kynologie a plemene, tedy ani v Našem zájmu, aby si jej pořizovali začátečníci. Váš dotaz je vyšší úrovní kynologie nepolíben, pořiďte si proto raději plemeno, které bude lépe odpovídat Vaši úrovni, nebo svoji úroveň předem povyšte. Konečně Vám nelze v zájmu německého ovčáka doporučit pořízení zvířete z podprůměrného chovu, jehož potřeby byste naplnil třeba lépe, než potřeby zvířete dobře založeného. Vždy bude žádoucí aby si lidé pořizovali co nejkvalitnější dostupná zvířata a podřadné chovy aby mizely ze scény. Prohlédněte si skupinu pinscherů, dynamických a sebevědomých zvířat, do které lze řadit i některá plemena dlouhonohých terrierů (mám na mysli např. irského, kerryblue, soft coated wheaten).
Sice dlouhatánská, rádoby odborná odpověď, ale zavádějící.
Máte pravdu v tom, že kerryblue je dynamické a sebevědomé zvíře, ale s největší pravděpodobností nebude hlídat.
A co se těch jiných pinscherů týče, tak asi tazateli vyhoví lépe NO, než dobrman.
Škoda, že jste jako příklad vhodného psa neuvedl třeba velkého knírače, nebo Čerta, ti by ku hlídání vyhověli.
Pro zadav. : fena bude hldat stejně dobře jako pes.
napsal(a):
Sice dlouhatánská, rádoby odborná odpověď, ale zavádějící.
Máte pravdu v tom, že kerryblue je dynamické a sebevědomé zvíře, ale s největší pravděpodobností nebude hlídat.
A co se těch jiných pinscherů týče, tak asi tazateli vyhoví lépe NO, než dobrman.
Škoda, že jste jako příklad vhodného psa neuvedl třeba velkého knírače, nebo Čerta, ti by ku hlídání vyhověli.
Pro zadav. : fena bude hldat stejně dobře jako pes.
To jste nevystihla dobře co se snažím sdělit. Připomínám pinče, jako kategorii psů zvláštního charakteru, vhodnou pro začátečníky a výše uvedené účely. Zajímá mě funkční podstata psů. Dobrmana, ani velkého knírače za pinče nepovažuji, ale možná jimi klidně jsou (včetně boxera, říkám tomu služební psi, ČRT vnímám jako strážní plemeno). Nepovažuji za pinče ani opičího pinče, krysaříky a podobně, ti jimi určitě nejsou, jelikož je lze rozšlápnout. Kerry blue terriera můžeme mezi pinče řadit, jistě alespoň historicky (asi by bylo vhodnější, řadit jej mezi výstavně přeexponované psy). Vzhledem ke zkrácenému hřbetu, je na tom s dynamikou pohybu tento nepinč spíše špatně. Myslím, že ani Wheatena nelze řadit na úroveň červeného ira. Já ale konkrétní plemeno nehodlám doporučit, je to v tomto případě podle mého názoru nesmysl a doporučuji tedy ve stručnosti skupinu, ať si svého top pinschera najde každý sám. Myslím že pinč vyhoví lépe než NO, nedoporučuji shit, vidím tam výborné energické psy, nenáročné na majitele. Střední psi mnohdy hlídají skvěle, jsou rychlejší a často i (v dobrém slova smyslu) agresivnější, než telata která zmiňujete Vy. Bez ohledu na to že NO prostě nepovažuji za vhodného, vadí mi navíc Váš bezohledný pohled na výběr plemene i z hlediska psů. Snad je teď můj příspěvek výše jasnější.
Rádobyodborný je silné slovo. Nesnažím se působit neskutečně odborně, neoddiskutovatelné chyby snad již ale běžně nedělávám.
Oldass
napsal(a):
Nechci zakládat jiné téma, tak se zeptám zde.
Už mě nebaví neustálé krádeže věcí kolem domu, které se dějí u nás ve městě a protože jsme již přes rok plánovali pořídit psa (i když nějakou menší rasu spíš pro to, aby k němu získaly vztah děti), z výše uvedeného bych nyní volil raději plemeno, které pohlídá a bude zároveň přátelské i pro děti.
Osobně bych se klonil k NO, pár jich znám od přátel z okolí, rasa mi vyhovuje, ke hlídání se myslím hodí, ale nevím jestli zvolit fenu či psa. Nerad bych, aby se nechal obalamutit buřtem od zloděje, ale zase nechci psa zbytečně agresivního, který bude jak zběsilý štěkat na každé projíždějící auto či cyklistu. Doufám, že správná výchova dokáže hodně povahových rysů upravit, zkrátka má otázka zní: Dokáže fena NO pohlídat stejně dobře jako pes?
Znáte nějakého dobrého chovatele z Prahy a okolí, který má k dispozici vhodná štěňata NO? Nerad bych nakupoval bez referencí jen dle inzerátů.
Děkuji moc.
Sousedka odnaproti si pořídila fenu NO za stejným účelem jako vy. Ve dne v noci štěká na každé auto, cyklistu, kočku. Je jí rok a půl a štěká i na nás všechny sousedy, stále, kam dohlédne široko daleko. Vyskakuje výše než mají plot. Děti ještě nemají, tak nevím, jaký k nim bude mít vztah.

"Hovawart, štěká jen v případě nutnosti, nepobíhá kolem plotu"
ale tohle taky neplatí paušálně...některý neštěká vůbec, další oznámí někoho u branky a jiný do toho jde s vervou a bez usměrnění bude šťastně ječet na cokoliv, co se pohne - dle temperamentu a povahy.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Sousedka odnaproti si pořídila fenu NO za stejným účelem jako vy. Ve dne v noci štěká na každé auto, cyklistu, kočku. Je jí rok a půl a štěká i na nás všechny sousedy, stále, kam dohlédne široko daleko. Vyskakuje výše než mají plot. Děti ještě nemají, tak nevím, jaký k nim bude mít vztah.
Když budete brát jednotlivé psy, tak půjdete plemeno od plemene a ve všech najdete nemožné psy, kteří průměru plemene neodpovídají.
Většina NO ( pánbůhví, co vaši sousedé skutečně mají ) bude hlídat lépe než zmíněný kerry, nebo jemný pšeničný.
A přála bych Vetřelci srážku s jedním z těch "telat" - velký knírač, černý ruský - na jeho teritoriu.
napsal(a):
"Hovawart, štěká jen v případě nutnosti, nepobíhá kolem plotu"
ale tohle taky neplatí paušálně...některý neštěká vůbec, další oznámí někoho u branky a jiný do toho jde s vervou a bez usměrnění bude šťastně ječet na cokoliv, co se pohne - dle temperamentu a povahy.
Jednu hovici máme deset let, vybírali jsme ji i dle standardu plemene. Očekávali jsme standard, dostavil se standard. Vyhodnotí situaci, štěká jen když je třeba. Není to pes vítací, je to pes hlídací. Hovawart=stážce dvora. Druhou hovici máme rok a půl. Chová se stejně. Obě zírají přes plot na zuřící skákající ovčandu, pokud se jich věc netýká ani nehlesnou. Přiměřeně chrání teritorium a jeho hranice. Neobtěžují zbytečným štěkotem. V naší malé vísce(deset domů) žije pět NO, dva hovawati, jeden labrador, jedna borderka, jeden setr, jeden vořech. Bezkonkurenčně řvou NO. Žila jsem i jinde, ve městě, vilové čtvrti, bylo to stejné.
Stálý neadresný štěkot mi připadá kontraproduktivní, ani se nejdem podívat, proč NO řvou, často je to jen:protože, proto. Moje zkušenost.
Oldass

XXX.XXX.220.210
Na Hovawarta koukám také, díky. Ale zdá se, z toho co jsem všude četl, že jako u jiných zvířat bude chování dané spíš konkrétním jedincem a vycházet z charakterových vlastností rasy jako takové je jen velmi orientační.
vetřelec: Strašně bráníte rasu a psy obecně, ale to asi každý kdo se v oboru pohybuje dlouho. Zase nemůžete chtít, abych si pořídil psa, který je mi jednoduše řečeno nesympatický. NO mě osobně vyhovuje, z toho co jsem ve svém životě viděl jde o vcelku vyrovnaného psa, předvídatelného...
Zatím nevím, možná to dopadne tak, že asi žádný pes nebude. Nedělám rozhodnutí ze dne na den, spíš vstřebávám informace a až jich bude dost, teprve se rozhodnu. Je to prostě závazek, pořídit zvíře ať už jakékoliv.
Nějaká dobrá chovná stanice či chovatel v Praze a okolí?
Bude li to NO, osobně jsem přesvědčena,
že musí = chce pracovat. Miluje to.
Je zapotřebí mu dát základní výcvik,
rád si užije cvičák se vším všudy.
Nejmíň rok (dva) byste mu ho měli dopřát.
Náš pes to miloval, opravdu.
Rozvine to všechny jeho schopnosti.
Začuchá si = stopy, zakouše si...
Hrozně vás to zblíží. Víc než miska granulí.
Dospělý-hotový byl na dvou letech.
Absolutně spolehlivý.
Dle mě je NO nejlepší všestranný pes.
Jsem vděčná osudu, že jsem kus
života mohla prožít s tak úžasným stvořením.
Oldass

XXX.XXX.220.210
Ještě jsem dal nakonec do okruhu zájmu středního knírače.

Oldass
napsal(a):
Ještě jsem dal nakonec do okruhu zájmu středního knírače.
Střední knírač = super volba. Neunikne mu ani myš. Když budete mít dva, žádný narušitel k vám nevleze.
V případě stř.knírače volte P+S, jsou původnější. V každém případě s PP.
Oldass

XXX.XXX.220.210
Asi bych zůstal u jednoho, zase tak velkou zahradu nemáme a i starost o něj, když by jsme náhodou "jeli" na dovolenou (kam by nemohl) bude pro příbuzné jednodušší.
Takže zatím Knírač střední, P+S, fena s PP. Každé info o něm se hodí .
Oldass
napsal(a):
Asi bych zůstal u jednoho, zase tak velkou zahradu nemáme a i starost o něj, když by jsme náhodou "jeli" na dovolenou (kam by nemohl) bude pro příbuzné jednodušší.
Takže zatím Knírač střední, P+S, fena s PP. Každé info o něm se hodí .
Kamarádka má už druhého knírače P+S z CHS Imprese (SK). Je to moc šikovná fenka, občas trochu paličatá, ale s páníčkem chodí na volno a poslouchá ho na slovo. Od osmi měsíců sama hlídá (štěká), ale přitom nikdy nebyla zbytečně agresivní. Teď začli chodit i stopy a obrany a na všechno je opravdu nadaná.
Děkuji za kompliment i za ten vtipný jeden.
Na takové hlídání se hodí otužilý, menší- střední pes, rychlý a obratný. Pozorný, energický a odvážný pes, který dobře drží zákus a neuteče při bolestivém zásahu. Já se "obávám", že knírač bude vzhledem k blízké historii spíše měkčí, možná naturálně slušný doléhač, ale velmi pravděpodobně jen podprůměrný kousač. Nejde o přímou zkušenost, ale o kvalifikovaný odhad. Standard uvádí nebojácnost- nebázlivost (Shodneme se hrubě orientačně na standardech UKC). Já mám rád zvířata, která vyloženě ráda mordují a dobře snáší příslušnou odezvu, tedy přinejmenším tvrdá, když už ne přímo bojovná- typicky např. terriery.
S loajalitou k rodině se moje oblíbená povahová konstelace samozřejmě nevylučuje, naopak si myslím, že jsou takoví psi ve většině případů k rodině ještě příjemnější. Chce-li je člověk využívat k ostraze, stačí jim o lidech většinou jen "nelhat". Při troše jednoduchého pudového rozvoje pro správný šmrnc, spočívají jejich pravidelné keepy potom zejména v kondiční přípravě a správné zátěži- řádné zábavě.
Na druhou stranu se takový přístup může vylučovat s parkovou pejskařinou. Zejména ale s dálkovým ovládáním, to bychom se ve výběru vraceli někam k původnímu záměru Oldass, tedy mezi tvrdé a ovladatelné psy (pod opravdu dobrým vedením).
Pro zajímavost bych chtěl v této diskuzi zmínit ještě donovan pinschera, moderního neuniformního pracovního hybrida- jako neustálený šlechtitelský projekt, spíše pro zvědavé znalce, kteří se neštítí okolností Chovu.

Vetřelec: jakého máte psa ? ale doopravdy ;-).
Dobrý den Megííí,
Vy jste se mi zřejmě pokoušela poslat soukromou zprávu, muselo dojít k přesměrování.
Toto fórum má bohužel s diskuzí potíže. Občas ze mě vyloudíte úsměv, ale nežvaňte prosím. Ačkoli fórum není hlouběji strukturalizované, považuji ifaunu za velmi dobrý projekt, zaslouží si slušné zacházení. Lidé zde nevyhledávají, protože by to znamenalo dny strávené nad destilátem z debility. Proto toto diskuzní fórum funguje spíše jako poradna, a ještě k tomu mizerná. Odborníků tu vydrží naprosté minimum. Kdo by taky v onom nálevu utápěl něco smysluplného a zajímavého.

vetřelec
napsal(a):
Dobrý den Megííí,
Vy jste se mi zřejmě pokoušela poslat soukromou zprávu, muselo dojít k přesměrování.
Toto fórum má bohužel s diskuzí potíže. Občas ze mě vyloudíte úsměv, ale nežvaňte prosím. Ačkoli fórum není hlouběji strukturalizované, považuji ifaunu za velmi dobrý projekt, zaslouží si slušné zacházení. Lidé zde nevyhledávají, protože by to znamenalo dny strávené nad destilátem z debility. Proto toto diskuzní fórum funguje spíše jako poradna, a ještě k tomu mizerná. Odborníků tu vydrží naprosté minimum. Kdo by taky v onom nálevu utápěl něco smysluplného a zajímavého.
Proboha, tak se tu neutápějte!

vetřelec
napsal(a):
Dobrý den Megííí,
To jste se ale neměl urazit
UKC se zde bere jako bezpapírák, a zadavatel je začátečník, chce psa k chalupě, který by to trochu ohlídal, ne okusoval. Teriér je lovec, mohl by majiteli nadělat víc škody (i na nervové soustavě) než užitku. Tady u nás nemá hlídací pes co kousat. Je tam jen proto, aby strašil, a ještě na to musíte upozornit tabulkami.
Mě zajímá, jestli Vaše rady vychází z praxe.
Jo, k tématu.. kousek tu máme velkého černého knírače, když nebyl ostříhaný, dva dny jsem přemýšlela, co je to za plemeno, došla jsem k tomuto:
VELKÝ HROZIVÝ ČERNÝ PES.
A to ani nemusí promluvit.
Dokonce i megí říkala: jdem pryč.

Vetřelec : O kníračích máte hodně zkreslenou představu - asi jen z teorie, ne ze zkušennosti.
Viděla jsem dost velkých kníračů, kteří byli stejně dobří hlídači, jako kousači. I střední knírač bude při správném vedení dobře kousat. ale to není ve společnosti žádoucí.
Stejně si myslím, že pes by měl na záškodníka upozornit, zároveň uporoznit záškodníka, že tam je. Zneškodnit záškodníka by pak měl člověk.
Protože odhodlaný záškodník středního psa zlikviduje, zvlášť při dokonalém zákusu ( na rukáv ).
Výše uvádím, že nedoporučuji shit a přišel jsem tomu dostát. Jestli člověku skutečně vyhovuje pes který jen tak trochu ohlídá a hodlá doufat že odradí, nebo jestli by upřednostnil raději psa na jehož mordu a tvrdost se může lépe spoléhat, to posoudí nejlépe každý sám. Tedy až ve chvíli, kdy si tento rozdíl uvědomuje. Středního knírače nevymlouvám, naopak na něj výše mezi pinschery upozorňuji, ráčil jsem se k němu na pobídku i kvalifikovaně vyjádřit. Nedoporučuji nic co by nezvládl každý kdo jen trochu hodlá ale nehodlám doporučovat začátečníkům zdechliny. Nedoporučuji specializované lovecké terriery, ale sentinel :).

V našich podmínkách je lepší, když pes na záškodníka upozorní, než aby ho zrovna zakousnul.
Znám případ, kdy vykradli dům a dobrman spokojeně spal v chodbě, kde kolem něj zloděj musel projít.
Případ, kdy před hospodou ukradli Němcům auto, ve kterém byl zavřený dobrman, případ, kdy vykradl zloděj byt v paneláku a v křesle v pokoji spokojeně spala boxerka, další, kde vykradli kůlnu a v boudě spal bulterier.
Zlatí knírači !
A když se i jen ten střeďák postaví mezi vás a záškodníka, před útokem vás ochrání, i když zákus nemá.
Oldass

XXX.XXX.220.210
Vetřelec: Ženete to do extrému. Nepotřebuji aby pes někomu ubližoval, stačí když odstraší. Proč by pachatel konfrontoval psa, když může zahradní hadici ukrást jinde, kde psa nemají?! Znalý člověk si se středním kníračem asi poradí, ale nečekám, že je to ten typ lidí, které ohrožují domy v našem okolí.
Všem díky za rady, zatím to stále vypadá na středního knírače.

Oldass
napsal(a):
Vetřelec: Ženete to do extrému. Nepotřebuji aby pes někomu ubližoval, stačí když odstraší. Proč by pachatel konfrontoval psa, když může zahradní hadici ukrást jinde, kde psa nemají?! Znalý člověk si se středním kníračem asi poradí, ale nečekám, že je to ten typ lidí, které ohrožují domy v našem okolí.
Všem díky za rady, zatím to stále vypadá na středního knírače.
Knírač spolehlivě ohlásí i odstraší. Mám to vyzkoušené. Ne tedy zarytého a odhodlaného útočníka, ale obyčejného oblezu, který hodlá obtěžovat ženskou na vycházce. A to i tehdy, když na něj útočník vezme klacek.
Je to doprovodný pes na vycházky, výlety.
Výhoda je i v tom, že se v autě ( při plné obsazenosti ) vejdou spolujezdci pod nohy i dva . Už jsem tu psala několikrát, že hezký knírač je upravovaný knírač. Má to tu výhodu, že pak doma nejsou chlupy. Vytrimujete, necháte doupravit a pak nelíná.
Megííí Vy Píšete:
"Vetřelec: jakého máte psa ? ale doopravdy ;-).
Mě zajímá, jestli Vaše rady vychází z praxe."
Soukromou zprávu jsem od Vás dosud neobdržel, Vás to určitě nezajímalo.
Zkuste tedy vosolit své geniální šneky a přeformulovat svůj záměr do nepokryté podoby dotazu, či prohlášení.
Takto bych si to asi představoval:
"domnívám se, že nemáte psa, že jste žádného nikdy neměl. Ráda bych upozornila všechny spoludiskutující, aby můj dojem vzali v úvahu"
To by totiž bylo komičtější

vetřelec
napsal(a):
Megííí Vy Píšete:
"Vetřelec: jakého máte psa ? ale doopravdy ;-).
Mě zajímá, jestli Vaše rady vychází z praxe."
Soukromou zprávu jsem od Vás dosud neobdržel, Vás to určitě nezajímalo.
Zkuste tedy vosolit své geniální šneky a přeformulovat svůj záměr do nepokryté podoby dotazu, či prohlášení.
Takto bych si to asi představoval:
"domnívám se, že nemáte psa, že jste žádného nikdy neměl. Ráda bych upozornila všechny spoludiskutující, aby můj dojem vzali v úvahu"
To by totiž bylo komičtější
Jste příliš domýšlivý. Normálně se ptám, jakého máte psa.
A praxe "mám doma/ v práci psa, který hlídá, spí, skáče,..", protože já také ráda čtu, mám ráda staré obrazy, ale realita všedního dne se s tím dosti rozchází.
To je vše.
Na soukromou zprávu nemáte nárok.
napsal(a):
Jste příliš domýšlivý. Normálně se ptám, jakého máte psa.
A praxe "mám doma/ v práci psa, který hlídá, spí, skáče,..", protože já také ráda čtu, mám ráda staré obrazy, ale realita všedního dne se s tím dosti rozchází.
To je vše.
Na soukromou zprávu nemáte nárok.
Připadalo mi to vtipné, nehodlám se tím trýznit, hoďme to za hlavu.
Praktickými poznatky mám podložené, že chov tak úplně neplyne směrem který popisujete. Každý se bude muset přesvědčit sám kde původní účel zanikl, kde je veden, nebo různým způsobem přesměrován či suplován. Zvláště tedy zmiňujete-li nedůvěryhodnost textu a obrazu. U některých plemen se prostě nedá nic dělat, je mi to líto, ale musíme se s nimi rozloučit, nemohou obstát, nemají-li o ně chovatelé zájem. Že by lidé dočista jednou ztratili zájem o chov psů si nemyslím. Že by dlouhodobě nevedený chov mohl konkurovat tomu řádně vedenému, také ne. Potom tedy v každé době připadá v úvahu jen řádně vedený chov v kombinaci s krátkodobě nevedeným.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Joye
napsal(a):
Belgický ovčák nejspíše malinois nejvíce temperamentní, agresivní. Jinak německý ovčák je v pohodě taktéž, je ale méně agresivní. Popřípadě akita - inu, není to ovčácké plemeno, ale také perfektní hlídač, to samý dobrman,
Pořídit si malinoise jen na zahradu může jen psychopat nebo masochista - to je jako pořídit si F16 na ježdění do supermarketu

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pořídit si malinoise jen na zahradu může jen psychopat nebo masochista - to je jako pořídit si F16 na ježdění do supermarketu
Tohle úplně přesně udělal kamaradšin děda a trvde za to zaplatily...
Sli jen po exteriéru