Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.3.2005 09:49

Zajimal by me vas nazor na plemennou snasenlivost. Ztotoznujete se s nazorem, ze vas pes da prednost hre se psim kamaradem jemu podobnem? Npr. chrt s chrtem, terier s terierem atd...

9.3.2005 11:36

laila napsal(a):
Zajimal by me vas nazor na plemennou snasenlivost. Ztotoznujete se s nazorem, ze vas pes da prednost hre se psim kamaradem jemu podobnem? Npr. chrt s chrtem, terier s terierem atd...

nevím jak je to u jiných psů, ale můj labrador "jede" po labradorech. Kamarádí se se všemi rasami, ale labrador je labrador(hlavně feny) ikdyž hodně rád má i zlatáky, ale to bude tím že má dvě dobrý zlatý kámošky.

9.3.2005 11:48

laila napsal(a):

tak muj labrador si obecne rad hraje s retrivry (nejradsi ma labradori fenecku kousek od nas ) ale i s krizenci retrivra...ale kdyz zrovna neni pobliz retrivr,tak si vzdy nejakeho komplice najde

9.3.2005 12:08

laila napsal(a):

Mám ohaře a při hře s ohařem je hravější a takový rozparáděnější. Asi si víc rozumějí. Pravda je, že i se na hru s nimi víc těší.

9.3.2005 12:09

laila napsal(a):

Mám doma strakáče a ten jednoznačně při hře dá přednost dalšímu strakáči, pokud si může vybrat. Myslím si, že je to způsobeno fyzickou podobností a ne plemennou příslušností. Druhý strakáč je přibližně stejně velký, silný, rychlý a má stejnou výdrž. Prostě jsou šance vyrovnané. Velmi ráda si hraje i s borderkama, protože jsou jí fyzicky také velice podobné.

9.3.2005 12:32

laila napsal(a):

Mám doma japan-china a asi na to něco bude. S druhým jápánkem si vždy vyhraje víc než s jakymkoliv jinym plemenem. Asi to bude ale spíš tou velikostí než plemenem...i když...kamarádka má bullmastifku a když jsme je k sobě pustili, nestačila jsem se divit, jak si ti dva spolu rozumněli

9.3.2005 13:37

laila napsal(a):

Myslim si ze tam jde predevsim o povahovou podobnost. Energicky malinois si radeji bude hrat s jinym malionisem, nez s jinym s klidnym a pomalejsim plemenem. Maly, krehky pes si radeji bude hrat s malym krehkym atd. Nejde o to ze by si pes uvedomil "a to je stejne pl. jako ja, tak si spolu budem hrat", ale nejspise mu vyhovuji povahove vlastnosti a velikost atd.

9.3.2005 14:05

laila napsal(a):

Vseobecne zde bude urcite hrat roli podobnost mezi plemeny. Temperament, hravost a tak.
U svych fen take pozoruji tento "rasismus". MOje fena hovawarta se jeste v zivote nepoprala s jinym hovikem. Jinak je velice dominantni a kazdemu to hned vysvetluje. Pokud bych ji neusmernila tak typove rozdilna plemena by se urcite snazila podridit. Zajimave je ze jini hovawarti a jim typove podobni psi ji vubec nevadi - jako GR, flati a tak.

9.3.2005 14:20

laila napsal(a):

Můj vlčák se taky raději vtírá jinému i vrčícímu vlčákovi než aby si hrál s výborným kámošem labradorem . Kdesi jsem četla článek o cca 40 gestech vlků, kterými se dorozumívají, a různém stupni jejich ztráty u jednotlivých plemen. Řekla bych, že tenhle "nacionalismus" by mohl pramenit právě ze zachování stejných gest v rámci plemena a tím z nejlepšího vzájemného porozumění. Ale je to jen můj laický názor

9.3.2005 14:49

jazzinka napsal(a):
Můj vlčák se taky raději vtírá jinému i vrčícímu vlčákovi než aby si hrál s výborným kámošem labradorem . Kdesi jsem četla článek o cca 40 gestech vlků, kterými se dorozumívají, a různém stupni jejich ztráty u jednotlivých plemen. Řekla bych, že tenhle "nacionalismus" by mohl pramenit právě ze zachování stejných gest v rámci plemena a tím z nejlepšího vzájemného porozumění. Ale je to jen můj laický názor

ano,ten článek vyšel ve Světě psů 12/2004 pod názvem Psí dialekty aneb Proč si některá plemena psů prostě nerozumějí...velmi zajímavý,doporučuju bohužel na netu není,ale tady je žebříček,nebo-li výsledky výzkumu:
1.KKCHS
2.Norfolský teriér
3.Francouzský buldoček
4.Šeltie
5.Kokršpaněl
6.Munsterlandský ohař
7.Labrador
8.NO
9.Zlatý retrívr
10.Sibiřský hasky
Vypovídá to o tom,že KKCHS používá méně sociálních signálů a méně jim také rozumí než např.SH.Ne že by byl hloupější.Během výzkumu věnovali vědci pozornost 15 signálům komunikace o dominanci a podřízenosti. KKCHS používal jen 2 z těchto signálů,zatímco SH všech 15.
Tak to bylo tak ve zkratce z výsledků toho výzkumu,mám to právě před sebou,ale chtělo by si fakt přečíst ten článek celý.

9.3.2005 21:38

misa napsal(a):
ano,ten článek vyšel ve Světě psů 12/2004 pod názvem Psí dialekty aneb Proč si některá plemena psů prostě nerozumějí...velmi zajímavý,doporučuju bohužel na netu není,ale tady je žebříček,nebo-li výsledky výzkumu:
1.KKCHS
2.Norfolský teriér
3.Francouzský buldoček
4.Šeltie
5.Kokršpaněl
6.Munsterlandský ohař
7.Labrador
8.NO
9.Zlatý retrívr
10.Sibiřský hasky
Vypovídá to o tom,že KKCHS používá méně sociálních signálů a méně jim také rozumí než např.SH.Ne že by byl hloupější.Během výzkumu věnovali vědci pozornost 15 signálům komunikace o dominanci a podřízenosti. KKCHS používal jen 2 z těchto signálů,zatímco SH všech 15.
Tak to bylo tak ve zkratce z výsledků toho výzkumu,mám to právě před sebou,ale chtělo by si fakt přečíst ten článek celý.

Je to asi fakt tak. Naši malinoisi nejradši běhají zase s maliňáky. Ikdyž mají na výběr jiné plemeno třeba NO. A naše groenendaelka (je černá jinak je to taky belgický ovčák jako malinois) si nejradši hraje s černýma jako je ona. Ikdyž je to jedno plemeno. Ale když si může vybrat tak nahání černého:-). M

9.3.2005 21:41

laila napsal(a):

Můj pejsek má za to že čím větší tím lepší - je to čínský chocholaty pes - malé plemeno. a většinou si malých plemen moc nevšímá. Na jokšíry vždy vrčí. Zkrátka si v parku vybere toho největšího psa a toho provokuje ke hře.

9.3.2005 21:58

laila napsal(a):

Naše jezevčice se všem psům (i jezevčíkům ) vyhýbala, jediní s kým komunikovala (vrtěla ocasem a šla k nim) byly střední a trpasličí pudlové a němečtí ovčáci- ti ji přímo fascinovali! Ostatních psů se vyloženě bála. Jana

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2005 23:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

janice napsal(a):
Naše jezevčice se všem psům (i jezevčíkům ) vyhýbala, jediní s kým komunikovala (vrtěla ocasem a šla k nim) byly střední a trpasličí pudlové a němečtí ovčáci- ti ji přímo fascinovali! Ostatních psů se vyloženě bála. Jana

mi meli taky krizence jezevcika a byl taky blazen hlavne do NO. A taky do sousedovic Afganky, s tou se vzdycky po lese pekne prohnali.
Podle me jde spis o ty fyzicky dispozice, nez vzhledovou podobnost. Nas pes byl torpedo a miloval velky psy se kterejma se moh honit.

9.3.2005 23:09

laila napsal(a):

To mně vnuklo otázku. Myslíte si, že psi vědí jak vypadají? A když se vidí v zrcadle (a to nejsou zdaleka všichni), že chápou, že tak vypadají?
Každopádně psi vnímají vzhled druhého psa (stačí jen to, že pokud je v mládí napadne např.dobrman, zpravidla ve stáří nemají rádi všechny dobrmany i když je vidí v dálce – tedy jde o podobnost). Ale vnímají to, že vypadají stejně?
Hodně bych to hraní připisovala tomu, že se jim opravdu hraje lépe s podobnou velikostí a temperamentem, i podobnými povahovými rysy. Určitě tam bude mít velkou roli i ta mimika jednotlivých plemen. Asi máte pravdu Jazzinko, že je pak jedinci stejného plemene lépe chápou (není pro ně „cizincem“). Ale nějaký další vjem tam určitě ještě bude.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2005 09:24
Neregistrovaný uživatel

eva nohelova napsal(a):
To mně vnuklo otázku. Myslíte si, že psi vědí jak vypadají? A když se vidí v zrcadle (a to nejsou zdaleka všichni), že chápou, že tak vypadají?
Každopádně psi vnímají vzhled druhého psa (stačí jen to, že pokud je v mládí napadne např.dobrman, zpravidla ve stáří nemají rádi všechny dobrmany i když je vidí v dálce – tedy jde o podobnost). Ale vnímají to, že vypadají stejně?
Hodně bych to hraní připisovala tomu, že se jim opravdu hraje lépe s podobnou velikostí a temperamentem, i podobnými povahovými rysy. Určitě tam bude mít velkou roli i ta mimika jednotlivých plemen. Asi máte pravdu Jazzinko, že je pak jedinci stejného plemene lépe chápou (není pro ně „cizincem“). Ale nějaký další vjem tam určitě ještě bude.

Polozila jsem vam tuto otazku, protoze mam moznost pozorovat psy ve vetsich smeckach, ktere se vzdy o nektere jedince obmenuji. Z lidi, ktere je prof. venci jsme se shodli, ze si psi vybiraji kamarady podobneho razu.
Npr. nasi bosici si radi hraji na honicku a pritom se stipaji do pat. Kdyz se pripoji pes upne rozdilneho razu npr. labrador, tak tohle chovani nepochopi spravne, submisivni pes hru hned ukonci a u dominantnejsiho to muze vystupnovat ve spor. Narozdil od jinych ovcaku, (potkavame se i s dalsimi beaucerony, briardy, belgicaky, borderkami...), kteri se nad tim nepozastavi a hra divoce pokracuje.
Nase pitka si nejvice vyhraje s jinym terierem, je to zapasnicka hra, kde pitka naznacuje jak by soupere chnapla a vyhybaci manevry. Pripoustim, ze podobne hry praktikuje i na bosicich, ale nikdy tak uspesne jako s jinym terierem nebo podobnym dogovitym plemenem.
Mame i nekolik pidi kamaradu a psi si uvedomuji jejich krehkost, ale pri hrani nejsou "ve svem zivlu".
Jestli si psi uvedomuji svuj vzhled, si netroufam tvrdit. Jsem ale presvedcena, ze i kdy psi mluvi jednou (psi reci) delaji rozdily mezi dialekty

10.3.2005 09:26

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Polozila jsem vam tuto otazku, protoze mam moznost pozorovat psy ve vetsich smeckach, ktere se vzdy o nektere jedince obmenuji. Z lidi, ktere je prof. venci jsme se shodli, ze si psi vybiraji kamarady podobneho razu.
Npr. nasi bosici si radi hraji na honicku a pritom se stipaji do pat. Kdyz se pripoji pes upne rozdilneho razu npr. labrador, tak tohle chovani nepochopi spravne, submisivni pes hru hned ukonci a u dominantnejsiho to muze vystupnovat ve spor. Narozdil od jinych ovcaku, (potkavame se i s dalsimi beaucerony, briardy, belgicaky, borderkami...), kteri se nad tim nepozastavi a hra divoce pokracuje.
Nase pitka si nejvice vyhraje s jinym terierem, je to zapasnicka hra, kde pitka naznacuje jak by soupere chnapla a vyhybaci manevry. Pripoustim, ze podobne hry praktikuje i na bosicich, ale nikdy tak uspesne jako s jinym terierem nebo podobnym dogovitym plemenem.
Mame i nekolik pidi kamaradu a psi si uvedomuji jejich krehkost, ale pri hrani nejsou "ve svem zivlu".
Jestli si psi uvedomuji svuj vzhled, si netroufam tvrdit. Jsem ale presvedcena, ze i kdy psi mluvi jednou (psi reci) delaji rozdily mezi dialekty

ke prispevku 09:24 - zajimave...byla jsem prihlasena, ale moje jmeno se neukazalo

10.3.2005 20:02

kiwi napsal(a):
Můj pejsek má za to že čím větší tím lepší - je to čínský chocholaty pes - malé plemeno. a většinou si malých plemen moc nevšímá. Na jokšíry vždy vrčí. Zkrátka si v parku vybere toho největšího psa a toho provokuje ke hře.

Můj čínský chocholatý pes je blázen do retrívrů hlavně labradorů. A u koní má životní lásku RR. To zda by si raději hrál ČCHP nemohu posoudit jelikož žádného nepotkáváme ani chlupatého, tak nevím.

12.3.2005 20:07

chullieta napsal(a):
Můj čínský chocholatý pes je blázen do retrívrů hlavně labradorů. A u koní má životní lásku RR. To zda by si raději hrál ČCHP nemohu posoudit jelikož žádného nepotkáváme ani chlupatého, tak nevím.

Můžu se tě zeptat jak se snáší s koňmi? můj pejsek je viděl několikrát v ohradě a jednou jsem ho měla v náručí asi 1/2metru od čumáku koně- začal trošku vrčet!
Jak jsi ho na koně navykla nechodí ti pod nohy?Jezdíš s ním i na vyjížďky třeba že ho máš v sedle? Plánuji že si v budoucnu pořídím ranč s koňmi a docela se bojím jak si na ně zvykne nebo že se jim bude pléct pod nohy aby ho nezašlapali! Odkud jsi?

15.3.2005 10:51

laila napsal(a):

My máme doma smečku složenou: dva plaví briardi, NO, foxlík, voříšek a černý briard. Plaváci černýho neberou, nesedí jim, tak se jim vyhýbá, ale ti dva se spolu skvěle vyblbnou. Když se potkáme někde s jinýma briardama, je to stejný. Blázní všichni jako šílení. Je radost se dívat na vlající chlupy... oproti nim NO jejich hry moc nechápe. A foxlík? Je to 9 měsíční mladý pes, takže ten se s nima honí taky. No a voříšek se zase hodně vyřádí s černochem, nebo i foxlíkem. Jsou výškově skoro stejní. Ale že by šílela celá smečka pěkně pospolu, to ne.
Takže když pozoruju jejich chování, tak je pravda, že si asi nejvíc rozumí psi stejného plemene.

15.3.2005 23:22

laila napsal(a):

mám kavalírky, ségra taky a naši mají maltézáka. když se sejdeme všichni, tak kavalíři si hrají spolu a maltézák si jich buď nevšímá, nebo čeká pod sedačkou až někdo seskočí aby na něho mohla štěkat i u nás v době mají jednoho kavalíra a když ho moje holky vidí můžou se zbláznit. ještě dobrého kamaráda mají pudlíka ale jinak si moc s nikým nehrajou. spíš jen spolu.

16.3.2005 09:43

eva nohelova napsal(a):

máme doma 9týdenní štěndo RR /psa/,bylo nám doporučeno seznamovat ho se psy různých plemen.Takže:s NO se snese bezvadně i přesto že je to také pes,ze setkání s fenkou retrívra si odnesl kousanec do hlavy a strach.Nevím,ale myslím si že je to spíše v povaze těch dospělých psů,než toho našeho,ten si chce zkrátka pořád jen hrát a holt některý dospělý pes to snese a jiný zase ne.Takže nevím, jestli pokračovat v seznamce i se psy,kterým evidentně "nejde pod fousy", nebo počkat zda se něco postupem času změní.

20.3.2005 11:48

listicka napsal(a):
mám kavalírky, ségra taky a naši mají maltézáka. když se sejdeme všichni, tak kavalíři si hrají spolu a maltézák si jich buď nevšímá, nebo čeká pod sedačkou až někdo seskočí aby na něho mohla štěkat i u nás v době mají jednoho kavalíra a když ho moje holky vidí můžou se zbláznit. ještě dobrého kamaráda mají pudlíka ale jinak si moc s nikým nehrajou. spíš jen spolu.

Každé plemeno psa má svůj charakteristický pach a v rámci plemene zase barevné rázy.

26.3.2005 09:49

kiwi napsal(a):
Můžu se tě zeptat jak se snáší s koňmi? můj pejsek je viděl několikrát v ohradě a jednou jsem ho měla v náručí asi 1/2metru od čumáku koně- začal trošku vrčet!
Jak jsi ho na koně navykla nechodí ti pod nohy?Jezdíš s ním i na vyjížďky třeba že ho máš v sedle? Plánuji že si v budoucnu pořídím ranč s koňmi a docela se bojím jak si na ně zvykne nebo že se jim bude pléct pod nohy aby ho nezašlapali! Odkud jsi?

S koňmi se snáší v pohodě začal k nim chodit asi od 9 měsíců a vůbec se jich nebál, obas je tahal za ocasy. Starší pes kříženec trp. pudla je závislák na jízdě na koni. Naháček na něm jezdit nechce ten se chce proběhnout. Pokud pes nemá špatnou zkušenost a kůň je na psy zvyklý neměl by nastat problém. Přeji hodně štěsí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík