Čivava krátkosrstá,fenečka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2007 14:11

Dobrý den,mela bych nekolik dotazů ke zkušenějším :-))
1. dokáže se odhadnout velikost čivavy kterou bude mit v dospelosti,když má nyní ve 3 měsících asi 1,2kg??
2. Také jsem chtela poprosit o napsání vašich zkušeností s konkretně kratkosrstou čivavou.Také vám je stále venku zima?chovatel nám říkal že je to o zvyku ale že jeho čivavy behají venku i v zime na snehu bez oblečení:-)
3. používate nekdo záchod na domácí potreby i v dospelosti čivavy?příp.jakou formou(pleny..), či mi prosim napište vaše zkušenosti s učením na chození ven.Naše čivava to je schopna venku udelat ale samozrejme i doma..chodime s ni asi každé 3h.
4.bojí se vaše čivavka venku?ta naše je vykulenec.
děkuju za reakci:-)Lenka

8.1.2007 14:16

lenyv napsal(a):
1. dokáže se odhadnout velikost čivavy kterou bude mit v dospelosti,když má nyní ve 3 měsících asi 1,2kg??
2. Také jsem chtela poprosit o napsání vašich zkušeností s konkretně kratkosrstou čivavou.Také vám je stále venku zima?chovatel nám říkal že je to o zvyku ale že jeho čivavy behají venku i v zime na snehu bez oblečení:-)
3. používate nekdo záchod na domácí potreby i v dospelosti čivavy?příp.jakou formou(pleny..), či mi prosim napište vaše zkušenosti s učením na chození ven.Naše čivava to je schopna venku udelat ale samozrejme i doma..chodime s ni asi každé 3h.

Nejde o to, že s ní chodíte každé 3 hodiny, vy musíte pozorovat štěňátko a vytipovat, kdy bude potřebovat, což je, po spaní, hraní, jezení - nestačí to po třech hodinách, během hodiny se nalítáte třeba 3x. Pak se vám nepočůrá doma, ale venku a dřív to pochopí!
Jinak záchod doma, to se mi nějak nezdá! Nejsem zkušenec v tomhle, ale myslím si, že to je jen o zvyku. Dejte ji něco teplého a ona si zvykne! Ovšem všeho s mírou,

8.1.2007 19:20

lenyv napsal(a):

Čivavky máme dvě matku s dcerou, sice dlouhosrsté, ale to snad nevadí. Ta zima, to je opravdu o zvyku. Mamina je zmrzlík, jak je méně jak 5 st., klepe se a nechce se moc venčit, svetřík nosí docela ochotně. Dcera je sportovec, svetřík odmítá a venku s nadšením pobíhá i ve sněhu. Na třímesíční štěně bych byla opatrná, ven několikrát denně, ale jen na chvilku, aby neprochladla. Klidně ji zvykejte na svetřík nebo obleček, není na tom nic špatného a hlaďačky opravdu nemají moc srsti na zahřátí. Hmotnost vaší holčinky v dospělosti bych odhadovala tak kolem 2,5 kg, ale je to jen hrubý odhad podle našich odchovaných štěňat. Nejistota venku je u štěněte celkem normální, je na vás, abyste ji zvykali na ruch, lidi, psy atd. Teď v zimě ji klidně můžete občas vzít někam mezi lidi třeba v tašce. Až pozná, že jí nehrozí žádné nebezpečí a že vy se venku i při nějakém hluku chováte úplně normálně, zklidní se. Ideální by bylo vzít ji někam mezi socializované a vychované psy. Naše mladší čivinka chodí se synem na cvičák, má složené zkoušky z poslušnosti a závodí v agility. Čivavka je úplně normální pes, jen hodně maličký, naučí se perfektně poslouchat, různé triky a kousky (např. ji baví nacvičovat tanec psovoda se psem) a za pěkného počasí klidně, pokud je trénovaná, zvládne i dlouhé vycházky. Ty naše s námi chodí na túry až 15 km. Jinak máme doma kočičí WC pro naše holky, od štěněte se učily tam chodit, nyní ho využívají spíš výjimečně, ale já mám klidné svědomí, že si mohou odskočit, kdy potřebují. Teď momentálně je toaleta využívána několikrát denně vysokobřezí fenkou, která potřebuje pomalu každé 2 hodiny a ven se jí v dešti moc nechce. Používám tam několi starých hadrů, které podle potřeby měním a peru.
Přeji vám s čivinkou mnoho krásných zážitků. Irena

9.1.2007 11:56

lenyv napsal(a):

Dobrý den, protože je členkou naší smečky také čivavka krátkosrstá, pokusím se odpovědět.
1. +-2,50 kg
2. Naše Gábi je také hrozně zimomřivá, vytáhnout ji v chladnějším nebo dokonce deštivém počasí ven, nám dělá velký problém. Dlouhosrsté čivavky radostně vystartují a ona se rychle vyčůrá a šupajdy domů. Pokud je Vaší čivavce zima a má teprve tři měsíce, zkusila bych jí koupit nějaký svetříček ( ale ta naše se v něm zase nevyvenčí ), ale s pobytem venku to nepřehánějte, mohla by se nastydnout.
3. U nás máme čivav pět, žijí s námi v RD s velkou zahradou, často chodí ven, ale někdy se stane, že se některé zachce "mimo plán" , např. nějaký střevní problémek atd a taky štěňátka občas holt udělají potřebu i doma. Někdy se také stane, že jsme třeba půl dne pryč... čivavky mají proto v jednom koutku nachystanou trojitou vrstvu novin a ví, že tam se chodí čůrat a kakat. Mám tak dobrý pocit, že se netrápí, když třeba nejsme doma a zachce se jim a nemusí chudáčci čekat a držet. Noviny měním každý den, je to otázka minutky. Když štěně udělá loužičku doma, vsaju ji toaletním papírem a položím na ty noviny. Funguje to celkem rychle. Když jsme měli v zimě první štěňátka, fenka se první dny venčila doma ( nechtěla je opouštět ), spotřeba novin byla obrovská.
4. Naše čivavky se venku nebojí, jsou naopak drzé až příliš, ale to je asi tím, že máme kromě nich ještě i velké pejsky a také tím, že pětičlenná čivaví tlupa už nějakou tu slepici nebo vetřelce zažene snáz.

Jak vidíte u nás a u Connie, která Vám odpověděla výše ( držíme palce březí fenečce, ať je ona i štěňátka v pořádku a máte z nich jen radost!!!), čivava je smečkový pes a nejlépe se cítí ve společnosti další čivavy. Mnoho lidí si proto časem pořídí ještě jednu a někteří pak dopadnou jako my...

Je s podivem, že ač máme čivavek tolik, pro každou z nich jsou stále jedničkou lidé, tohle jsem u žádného jiného plemene nepozorovala.

Ať se Vám s čivavkou daří. Můžete nám poslat i nějakou její fotečku.

Za CHS Happy Gang Lenka

http://www.civavy.yc.cz/

9.1.2007 15:29

cream napsal(a):
Dobrý den, protože je členkou naší smečky také čivavka krátkosrstá, pokusím se odpovědět.
1. +-2,50 kg
2. Naše Gábi je také hrozně zimomřivá, vytáhnout ji v chladnějším nebo dokonce deštivém počasí ven, nám dělá velký problém. Dlouhosrsté čivavky radostně vystartují a ona se rychle vyčůrá a šupajdy domů. Pokud je Vaší čivavce zima a má teprve tři měsíce, zkusila bych jí koupit nějaký svetříček ( ale ta naše se v něm zase nevyvenčí ), ale s pobytem venku to nepřehánějte, mohla by se nastydnout.
3. U nás máme čivav pět, žijí s námi v RD s velkou zahradou, často chodí ven, ale někdy se stane, že se některé zachce "mimo plán" , např. nějaký střevní problémek atd a taky štěňátka občas holt udělají potřebu i doma. Někdy se také stane, že jsme třeba půl dne pryč... čivavky mají proto v jednom koutku nachystanou trojitou vrstvu novin a ví, že tam se chodí čůrat a kakat. Mám tak dobrý pocit, že se netrápí, když třeba nejsme doma a zachce se jim a nemusí chudáčci čekat a držet. Noviny měním každý den, je to otázka minutky. Když štěně udělá loužičku doma, vsaju ji toaletním papírem a položím na ty noviny. Funguje to celkem rychle. Když jsme měli v zimě první štěňátka, fenka se první dny venčila doma ( nechtěla je opouštět ), spotřeba novin byla obrovská.
4. Naše čivavky se venku nebojí, jsou naopak drzé až příliš, ale to je asi tím, že máme kromě nich ještě i velké pejsky a také tím, že pětičlenná čivaví tlupa už nějakou tu slepici nebo vetřelce zažene snáz.

Jak vidíte u nás a u Connie, která Vám odpověděla výše ( držíme palce březí fenečce, ať je ona i štěňátka v pořádku a máte z nich jen radost!!!), čivava je smečkový pes a nejlépe se cítí ve společnosti další čivavy. Mnoho lidí si proto časem pořídí ještě jednu a někteří pak dopadnou jako my...

Je s podivem, že ač máme čivavek tolik, pro každou z nich jsou stále jedničkou lidé, tohle jsem u žádného jiného plemene nepozorovala.

Za CHS Happy Gang Lenka

Lenko a Ireno, děkuji za vaše reakce!!!
Vždy to pomuže když nekdo napiše,přeci jen zkušenosti se psem máme, ale ne s takovýmto mrnosuskem.To, jak jsem psala že chodime každe 3h ven není uplně pravda.Chodime časteji, samozřejme zkoumáme fenečku,po jidle,po spani atp.poznáme kdy se jí chce . např.po noci vybehnem cca v 6 ráno ven ( nekdy i driv protože naše deti vstavaji i v 5h),s tim že seEliška vyčura (vždy se zadaří jelikož je vzbuzena a bez šance si odskočit kdekoliv doma ) ale nikdy se nevykaká,vždy se vykadí jakmile ucítí jidlo i když byla treba pred minutou venku..venku také řeším problem že při -venčení- jí odvadí pozornost naprosto všechno,v povzdálí prochazející lidé,listy ktere se točí po zemi..samozrejme od první minuty venku už hopsá na naše nohy abychom ji vzali -nahoru- .venku s ni jsme nezbytne nutnou dobu,pár minut.
ona spiš nespokojene knourá a být venku je pro ni za trest. Sama jsem zvedava zda se to zlepší, ale věřím že s teplejším počasím z ní bude vetší rebelka i venku, stejne tak,jak ji zname z domova.Každop.doma má poblíž pelíšku místečko - hadr , kam ji dovolujeme chodit čurat. Noviny jsme zkoušeli ale asi to šustení ji vadí-rozptyluje.. Pokud na ni přide kakání tak se často stane že si potrebu udelá v podstate kdekoliv po byte.Nijak ji za to netrestame! (MELI BYCHOM JI TO NEJAKYM ZPUSOBEM VYTÝKAT A DAVAT NAJEVO?).Jinak se přiznám, že nejsem schopna s ni behat nekolikrat do hodiny jak bylo uvedeno v první reakci na mé dotazy.nekdy to treba i ZVLADAME každou hodinu ale spiš vyjimečne ....Asi nejsem tip který je schopne sveho psíka rentgenovat jakmile se pohne,mam dve malé (školkové ) deti a než se všichni oblíknem a vylítnem ven tak je po -kakacím predstavení- . je to celkem náročné na koordinaci a čas.. každopadne moje deti se o ni bezvadne starají,zahrnují ji laskou a péčí.Samozrejme sama doufam že bude u nas spokojena a štastná:-)a že z ní vyroste vyrovnaná spokojená čivavka.
Zkusim koupit nejaký ten svetřík,treba se jí to bude libit venku vic.
Nekdy se pokusim vložit fotku naší Elišky.Ješte jednou dekuju a mejte se fajn,Lenka

14.1.2007 20:10

cream napsal(a):
1. +-2,50 kg

Za CHS Happy Gang Lenka

Tak zdravíme všechny příznivce čivavek. Včera večer se nám narodila jediná čivaví holčička, vážila 90 g a má se čile k světu. Mamina i malá jsou v pořádku a porod proběhl OK.

14.1.2007 20:11

conie napsal(a):
Tak zdravíme všechny příznivce čivavek. Včera večer se nám narodila jediná čivaví holčička, vážila 90 g a má se čile k světu. Mamina i malá jsou v pořádku a porod proběhl OK.

A ještě jedna - takhle je velké čivaváí novorozeně.

14.1.2007 23:52

conie napsal(a):
A ještě jedna - takhle je velké čivaváí novorozeně.

Gratuluju!!! Ať Vám maličká princezna pěkně roste a dělá Vám radost!!

15.1.2007 09:30

conie napsal(a):

já se také přidavam ke gratulaci a přejeme hodně sil a zdravíčka!!!

15.1.2007 22:22

conie napsal(a):

Krása. Tak ať jsou maminka i holčička zdravé a spokojené. A zásobuj nás fotkama!!!

Malá asi zůstane doma, že?

15.1.2007 22:41

cream napsal(a):
Krása. Tak ať jsou maminka i holčička zdravé a spokojené. A zásobuj nás fotkama!!!

Malá asi zůstane doma, že?

Ta je krásná! a jak na ni mamina kouká!

Přidejte reakci

Přidat smajlík