danbures
napsal(a):
dobry den, vi nekdo kde se daji stahnout videa vycviku obrany pastevcu a take kde se daji najit nejake podrobnejsi info o takovem vycviku. zajimaly by me i nazory, jestli sao je treba takto cvicit jestli je to bavi, jestli to zbytecne nepodporuje agresivitu atd. děkuji
z vlastnej skusenosti by som ti neradila ani uvazovat o niecom podobnom...sao nie je plemeno, ktore by tento vycvik pochopilo...je to pes, ktory ti statocne pohlida dum i majetek aj bez akehokolvek vycviku..nikdy od neho neocakavaj poslusnost na slovo...nehovorim,ze sa neda vycvicit...moj vie sadnut, lahnut...aj ku mne zvlada...ale urobi to len vtedy, ked to uzna za vhodne, lepsie povedane...ked na okoli nie je prave co riesit..tak ma moze pokojne posluchat..ale s tou obranou ... ja chodim s nim von..a dam ho hladkat uplne kazdemu..hlavne detom..je stary 7 rokov a nemam s nim problemy..mozem ist do mesta medzi ludi a nemusim mat strach,ze po niekom vystartuje...podporujem v nom lasku k ludom..hlavne preto,aby bol ovladatelny..ale ked ho necham doma...branky sa nik nedotkne..vystartuje po kazdom, kto polozi ruku na klucku brany..on poslucha cloveka len na zaklade vzajomnej dovery a respektu..posluchne ma vzdy, ked mu "vysvetlim",ze to, co od neho chcem je dobry napad...ze budem rada, ak to urobi, nie ze to musi urobit...tak to nejde..ak by si s nim cvicil obranu..urcite rychlo pochopi,ze hryzt treba...no nemyslim,ze by pochopil,ze treba aj pustit...a hlavne nie to, kedy treba pustit a preco...toto plemeno je stavane na spoluzitie s clovekom, nie ako otrok posluchajuci na povely..ak sa raz nauci "hryzt" mozes mat vela problemov..a nakoniec na to doplati aj tak len chudak pes...prosim, rozmysli si to...neriskuj...z azijata nikdy nebude nemecky ovciak...to si uvedom...a poobzeraj sa po literature o historii tohto plemena...pochopis o com pisem..hodne zdaru..
Sao je takový jakého si ho uděláte - je to náročnější ,ale na obranu super - stopování taky- záleží na vedení psa už od počátku kdy ho koupíte cca 2-3m cvičit základní výcvik atd...
Sao je pes jako každý jiný a co ho naučíte to umí - 16.let praxe s touto rasou.