kapusta
napsal(a):
Chci se zeptat jaký sou vhodný plemena ke koním a tak celkově k hospodářským zvířatům. Dík. Jediný co mě tak napadá je border kolie.
Přidejte si ke kolii ještě Portugalského vodního psa já když jedu ven na koni tak je beru s sebou a jsou naprosto vpohodě a s přehledem stáhají !!!!
maťa

kapusta
napsal(a):
Chci se zeptat jaký sou vhodný plemena ke koním a tak celkově k hospodářským zvířatům. Dík. Jediný co mě tak napadá je border kolie.
Ke koním, tedy na vyjížďky, nebo na hlídání?
Na vyjížďky se hodí hodně plemen, Dalmatin, Briard, Dobrman, Erdelteriér, Německý ovčák, Chodský pes, Bearder kolie, Kolie dlouho i krátko srstá, Beauceron.....atd.
Stejně tak k hospodářským zvířatům
Na hlídání potom pastevecká plemena - asiat, čuvač, šarplaninec, kavkaz, pyrenejec atd. Ale také ten Dobrman, NO, Briard, Beauceron, atd.
Výběr je dnes už veliký a záleží jen na Vás a Vašich zkušenostech
maťa
napsal(a):
Ke koním, tedy na vyjížďky, nebo na hlídání?
Na vyjížďky se hodí hodně plemen, Dalmatin, Briard, Dobrman, Erdelteriér, Německý ovčák, Chodský pes, Bearder kolie, Kolie dlouho i krátko srstá, Beauceron.....atd.
Stejně tak k hospodářským zvířatům
Na hlídání potom pastevecká plemena - asiat, čuvač, šarplaninec, kavkaz, pyrenejec atd. Ale také ten Dobrman, NO, Briard, Beauceron, atd.
Výběr je dnes už veliký a záleží jen na Vás a Vašich zkušenostech
Já bych ještě doplnila k těm na hlídání - kuvasz a komondor Maďarská pastevecká plemena. Je jich málo, ale jsou super!
maťa

verivery
napsal(a):
Já bych ještě doplnila k těm na hlídání - kuvasz a komondor Maďarská pastevecká plemena. Je jich málo, ale jsou super!
To je pravda, zapomněla jsem na ně, ale určitě ještě i na víc plemen, je jich tolik!!!
Na to hlídání jsem taky zapomněla na Tibetskou dogu, Německou dogu, a k těm vyjížďkám se určitě hodí také Irský vlkodav, pokud nebudou ty vyjížďky příliš rychlé a dlouhé, nebo Deerhound
Těch plemen je fakticky strašně moc, chce to najít si encyklopedii a studovat a vypisovat
maťa
napsal(a):
To je pravda, zapomněla jsem na ně, ale určitě ještě i na víc plemen, je jich tolik!!!
Na to hlídání jsem taky zapomněla na Tibetskou dogu, Německou dogu, a k těm vyjížďkám se určitě hodí také Irský vlkodav, pokud nebudou ty vyjížďky příliš rychlé a dlouhé, nebo Deerhound
Těch plemen je fakticky strašně moc, chce to najít si encyklopedii a studovat a vypisovat
pro mě teda jednoznačně vede dalmatin.už mám druhýho a nedám na ně dopustitdoprovází mě na vyj.a je to úžasný.poslechne,zvěř nehoní.je to hodně aktivní pes.
ferdice
napsal(a):
pro mě teda jednoznačně vede dalmatin.už mám druhýho a nedám na ně dopustitdoprovází mě na vyj.a je to úžasný.poslechne,zvěř nehoní.je to hodně aktivní pes.
kapusta
napsal(a):
Jednoznačně krysařík
kapusta
napsal(a):
Nebo dobrman
eluska

mokrybandita
napsal(a):
Přidejte si ke kolii ještě Portugalského vodního psa já když jedu ven na koni tak je beru s sebou a jsou naprosto vpohodě a s přehledem stáhají !!!!
Jednoznačně Australský ovčák vhodný na cokoli,jakoukoli práci .Každý koňák v USA odkud pocházejí ho má.Už se ,ale začíná rozšiřovat u nás a to je dobře,jen až toto báječné plemeno pozná více lidí a hlavně od koní.Pár foto pro ilustraci u koní a pasení
eluska

mokrybandita
napsal(a):
Ještě u koní
eluska

danan
napsal(a):
Tak my ke koním máme briardy, a od loňskýho července jednu zlomeninu....kobyla ho převálcovala, a bylo to. Takže bacha na to.
Záleží, co kdo od "psa ke koním" očekává. Jestli doprovod na delších vyjížďkách - pak alesp. středně velkého, ne moc masívního a raději bez loveckých ambicí nebo skladného společníka do stáje, co se motá po výběhu a těší svou přítomností koně i lidi. To pak může být podle mého i vychovaný drobek, kterého koně taky hůř zaměří a nakopnou. Ani velká plemena nemusí odmítnout poklidnější procházku s koněm a pokud se umí chovat, můžou s koníky kamarádit a odradit případné nenechavce. Takže vlastně cokoliv s přihlédnutím k tomu, že většina milovníků koní netráví ve stáji celý svůj čas a o různě aktivního a velkého psa se musí starat taky doma. No my jsme měli u koní pointry, malou kníračku, jezevčíka, podivuhodného křížence a teď jezevčíkovitou braku. Kníračka a pointři běhali s námi i na vyjížďky, ale to až po výcviku, aby nehonili zvěř.
Danar
satix

kapusta
napsal(a):
no, stafordi taky seknou ke koni ...
satix

kapusta
napsal(a):
...
kapusta
napsal(a):
Chodský pes, velice temperamentní, na vyjížďkách vydrží lítat několik hodin a vůbec mu to nestačí
darca
napsal(a):
Chodský pes, velice temperamentní, na vyjížďkách vydrží lítat několik hodin a vůbec mu to nestačí
Já jsem moc spokojená s berňáčkem na ranči