Uživatel s deaktivovaným účtem

ina
napsal(a):
Zajímá mne, jak daleko pes vidí? napsal o tom někdy někdo něco? Jak je na tom se zrakem vůbec? že nevidí barvy jsem slyšela, ale jak na tom jinak je, to nevím. Díky všem!!!
O tom, jak vidi barvy jsem nedavno kopirovala clanek na nemoderovany diskusi.
Jak moc vidi do dalky zalezi hodne i na rase. Nekteri psi se ridi vylozene cichem a zrak maji horsi. Nekteri (tusim ze afgani, ale mozna kecam uplnou kravinu) se naopak ridi zrakem, takze vidi dost dobre.
To ze pes nevidi dobre barvy souvisi s tim, ze ma oci uzpusobene pro lepsi videni ve tme a pro lepsi videni pohybujicich se predmetu. Je to v podstate jen dusledek toho, ze pes je lovec a potrebuje videt dobre utikajici korist. Naproti tomu clovek byl puvodne listo a ovocozravej, takze ma oci spis na rozliseni barev, aby poznal banan od okurky a podobne.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
O tom, jak vidi barvy jsem nedavno kopirovala clanek na nemoderovany diskusi.
Jak moc vidi do dalky zalezi hodne i na rase. Nekteri psi se ridi vylozene cichem a zrak maji horsi. Nekteri (tusim ze afgani, ale mozna kecam uplnou kravinu) se naopak ridi zrakem, takze vidi dost dobre.
To ze pes nevidi dobre barvy souvisi s tim, ze ma oci uzpusobene pro lepsi videni ve tme a pro lepsi videni pohybujicich se predmetu. Je to v podstate jen dusledek toho, ze pes je lovec a potrebuje videt dobre utikajici korist. Naproti tomu clovek byl puvodne listo a ovocozravej, takze ma oci spis na rozliseni barev, aby poznal banan od okurky a podobne.
Tak, tak, pes výborně vidí za šera a pohybující se předměty. Je schopen rozeznat mnoho odstínů šedé, ale na barvy moc expert není :-)
Píše o tom např. Mikulica - Poznej svého psa.
dalish
napsal(a):
Tak, tak, pes výborně vidí za šera a pohybující se předměty. Je schopen rozeznat mnoho odstínů šedé, ale na barvy moc expert není :-)
Píše o tom např. Mikulica - Poznej svého psa.
To ano, ale jestli vidí do dálky - třeba do 30ti metrů, nebo jen nedaleko před sebe? Knížku od Miculiky zakoupím. Jinak jsem to nevyčetla, ani ve článcích zaměřených na Kavalíry.
Totiž - a nesmějte se mi - jsem si před dvěma lety pořídila papouška (tehdy jsme si ještě mysleli, že nás to uspokojí v touze po pejskovi, neuspokojilo, ale máme ho moc rádi). Je to Kakariky rudočelý a já na něho povykovala z poloviny místnosti. Jenže pak k nám přišel známý, který se tomu hodně věnuje a řekl mi "co tady strašíš, dyť von tě stejně nevidí - takle daleko!!!".Záhy mi vysvětlil, že protože má červené bělmo, vidí ještě hůř než ostatní papouchové, kteří taky na tom nejsou nejlépe.
Tolik papouší školení. Jak je na tom tedy náš kavalírek???
Díky
ina
napsal(a):
To ano, ale jestli vidí do dálky - třeba do 30ti metrů, nebo jen nedaleko před sebe? Knížku od Miculiky zakoupím. Jinak jsem to nevyčetla, ani ve článcích zaměřených na Kavalíry.
Totiž - a nesmějte se mi - jsem si před dvěma lety pořídila papouška (tehdy jsme si ještě mysleli, že nás to uspokojí v touze po pejskovi, neuspokojilo, ale máme ho moc rádi). Je to Kakariky rudočelý a já na něho povykovala z poloviny místnosti. Jenže pak k nám přišel známý, který se tomu hodně věnuje a řekl mi "co tady strašíš, dyť von tě stejně nevidí - takle daleko!!!".Záhy mi vysvětlil, že protože má červené bělmo, vidí ještě hůř než ostatní papouchové, kteří taky na tom nejsou nejlépe.
Tolik papouší školení. Jak je na tom tedy náš kavalírek???
Díky
Proč se mi tam ty fotky dávají černobíle????????
Jinak jsou krásně barevné.
Že by, kvůli tomu psímu zraku???????
ina
napsal(a):
Proč se mi tam ty fotky dávají černobíle????????
Jinak jsou krásně barevné.
Že by, kvůli tomu psímu zraku???????
Vidí do dálky velmi dobře, zejména pohybující se předměty. Uvidíte, že se vám mnohdy stane, že pes něco zbystří a vy si toho všimnete až po delší době. Ale nejsem přesvědčen o tom, že by viděl moc do dálky i statické předměty. Např. že by poznal obličej...
ina
napsal(a):
Zajímá mne, jak daleko pes vidí? napsal o tom někdy někdo něco? Jak je na tom se zrakem vůbec? že nevidí barvy jsem slyšela, ale jak na tom jinak je, to nevím. Díky všem!!!
Nechci moc kecat, ale někde jsem kdysi četla, že do vzdálenosti 200-300 metrů pes vidí (schopný rozeznat) vetší nepohyblivé předměty a až do 500 m pohyblivé. Přesto myslím, že je to nutné opravdu brát individuálně – plemeno od plemene, i s ohledem na výšku psa – prcek stojící ve vysoké trávě toho asi moc neuvidí...
Každopádně třeba pes cvičený na vyšší úrovni v poslušnosti, vykonává některé cviky i jen na znamení ruky (bez zvuku). Nyní je to 20 kroků, ale bylo to kdysi 20 m. Tedy na tuto vzdálenost podle mě pes vidí velmi dobře a podle mých zkušeností vím, že na tuto vzdálenost pes dobře vidí i obličejovou mimiku.
S těmi barvami (zase co vím z knížek, co jsem četla před léty), pes rozeznává několik odstínů šedi, tedy to může působit, že rozezná třeba žlutou od modré. Ale to nedokazuje, že vidí barevně...