Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2005 09:53

Tak jsem tady s prosbou o Vaše zkušenosti. Poslední dobou sleduji naše 4,5 měsíční štěně, že místo kroku používá převážně mimochod- tj. levá přední a zadní jdou současně dopředu a tak se to střídá. Asi tak chodí už od mala. Zkoumali jsme jí srst na hřbetě a ta jí roste ne rovně, ale klikatě (už jsme jí dali i přezdívku kobra , i když klikatý znak na zádech má myslím spíše zmije).
No. Chci se zeptat, zda je to normální. Nebo jde-li o velkou vadu. Případně, zda to třeba není předzvěst nějakých problémů s pohybem, např. špatnými klouby. Jinak je vše v pořádku, klus i cval má OK. Kloubní výživu přidáváme od tří měsíců.
Díky za informace.

8.4.2005 15:25

lerry napsal(a):
Tak jsem tady s prosbou o Vaše zkušenosti. Poslední dobou sleduji naše 4,5 měsíční štěně, že místo kroku používá převážně mimochod- tj. levá přední a zadní jdou současně dopředu a tak se to střídá. Asi tak chodí už od mala. Zkoumali jsme jí srst na hřbetě a ta jí roste ne rovně, ale klikatě (už jsme jí dali i přezdívku kobra , i když klikatý znak na zádech má myslím spíše zmije).
No. Chci se zeptat, zda je to normální. Nebo jde-li o velkou vadu. Případně, zda to třeba není předzvěst nějakých problémů s pohybem, např. špatnými klouby. Jinak je vše v pořádku, klus i cval má OK. Kloubní výživu přidáváme od tří měsíců.
Díky za informace.

Nemám s tím zkušenosti, ale asi to bude jako u koní. Prostě máte mimochodníka. Pokud je klus i cval v pořádku a nekulhá, tak snad zdravotní problémy nebudou. ALe raději se zeptejte veta

8.4.2005 17:10

lerry napsal(a):
Díky za informace.

No, to by mě taky zajímalo - náš labís taky chodí skoro zásadně mimochodem. Hrozně při tom kroutí zadkem... Taky jsem přemýšlela, čím to může být a jestli mu to může být pohodlnější...?

8.4.2005 17:14

lerry napsal(a):
Díky za informace.

U velkých plemen je to normální. U některých je to dokonce požadované... Ale běhá normálně, ne??? Náš berňák chodí taky mimochodem...

8.4.2005 18:24

lerry napsal(a):
Díky za informace.

Mela jsem dogu a vim, ze nas s tim taky zlobila, zkouseli jsme ji to odnaucit pomoci provazku na nohou, ale bylo to znacne posetile. Navic na bonitaci a na vystavach to nikomu nevadilo, tak jsme si toho prestali vsimat. :-)
Dana

8.4.2005 19:36

lerry napsal(a):
Díky za informace.

Na závadu to není. Pouze z estetického hlediska to moc nevypadá a psi se u toho strašně kroutěj. V klusu by ale měl jít normálně. Většinou na výstavách se vyžaduje aby pes chodil normálně a ne mimochodem.

8.4.2005 20:07

dejavu napsal(a):
Mela jsem dogu a vim, ze nas s tim taky zlobila, zkouseli jsme ji to odnaucit pomoci provazku na nohou, ale bylo to znacne posetile. Navic na bonitaci a na vystavach to nikomu nevadilo, tak jsme si toho prestali vsimat. :-)
Dana

O těch provázcích už jsem také přemýšlela, ale asi by se nám v nich zasukovala . Jinak jsem ráda, že je to "normální".
S bývalým hafíkem tervíkem jsme za to dostali na voříškiádě vynadáno a to chodil normálně, jen tam udělal pár kroků mimochodem, paní porotkyně řekla ať zrychlíme a krok se spravil. Ale tohle štěndo.... tomu bych musela packy rukou vést, aby šlo normálně, tak uvidíme co nám na to řeknou. V klusu nohy střídá dobře.
Děkuji moc za vaše zkušenosti, už jsem se lekla, že máme doma nějakého "exota".

8.4.2005 20:33

dita napsal(a):
Na závadu to není. Pouze z estetického hlediska to moc nevypadá a psi se u toho strašně kroutěj. V klusu by ale měl jít normálně. Většinou na výstavách se vyžaduje aby pes chodil normálně a ne mimochodem.

Kroutiva chuze je u manekynek sexy, tak si rekni, ze mas sexy psa a dekuj bohu, ze nepolyka vykaly, nerve se a nema svrab nebo neco horsiho :-)
Dana

9.4.2005 22:11

lerry napsal(a):
Díky za informace.

Záleží jaké je to plemeno. Jsou asi 2 plemena (molossi) , u kterých je mimochod žádoucí. U ostatních je považován za vadu. Mimochod často používají psi velkých a středních plemen krátkého formátu (ale není pravidlem) a hlavně psi unavení, kteří si tím zčásti usnadní pohyb. Později se z takové chůze stává „zlozvyk“ a chodí pak tak celý život a téměř vždy. Nejčastěji jsem to viděla u DR, BSP a RTW, ale třeba také teď na výstavě u šeltie a RR. Vlastně se to stává snad u každého plemene (jedinec od jedince), dokonce i můj malinois a jeden RTW to dělali celkem často. Ale často je to jen na malý okamžik, co psi jdou mimochodem.
Každopádně je třeba si to při předvádění na výstavě hlídat, protože rozhodčí, pokud si všimne, že to pes dělá pořád nebo velmi často, tento fakt napíše do posudku, může i snížit hodnocení a určitě upřednostní v místech jedince stejných či podobných kvalit, který mimochodem nechodí.
Není to nic zdraví nebezpečného, je to spíše exteriérová vada. Nijak bych si s tím hlavu nelámala, je dost pravděpodobné (ale ne jisté!), že to časem „přejde“, protože nyní vám pejsek roste a je chvilku nohatý a chvilku zase dlouhý – psi rostou nesouměrně. Každopádně si dejte pozor na přetěžování. A ještě snad něco – pokud by to měl být pes na výstavy, je třeba to hlídat, opravujte ho – buď ho „rozcválejte“ a zase zpomalte, nebo zastavte a zase se rozejděte.

9.4.2005 23:06

lerry napsal(a):
Díky za informace.

O tom mimochodu toho moc nevím, na nějaké diskuzi jsem četla, že to muže být přiznakem dysplazie, ale na diskuzích se toho napiše spousta, moje pejsina taky chodí sem tam mimochodem... Ale fakt jen občas...
Jinak klikatou čáru na zádech máme taky, heč I když po línání jen trošku, ale pak se jí časem zase udělá až ke kohoutku, spousta lidi mě podezírá, že jí tak tu srst češu :))

10.4.2005 12:26

k.ate napsal(a):
O tom mimochodu toho moc nevím, na nějaké diskuzi jsem četla, že to muže být přiznakem dysplazie, ale na diskuzích se toho napiše spousta, moje pejsina taky chodí sem tam mimochodem... Ale fakt jen občas...
Jinak klikatou čáru na zádech máme taky, heč I když po línání jen trošku, ale pak se jí časem zase udělá až ke kohoutku, spousta lidi mě podezírá, že jí tak tu srst češu :))

Děkuji moc za další rady a zkušenosti. Na výstavy se chystáme, ale jen na voříškiády- stěňule je kříženec RTW s GR.
O tom, že by to mohl být příznak displazie jsem právě také někde četla. Tak mne to trochu vylekalo. Ale snažíme se dělat vše pro prevenci, tak snad to tímto nebude.
Z přetížení snad také ne, nejdelší procházku děláme asi na hodinu. Tak nevím. Třeba z toho opravdu vyroste. Zatím ji tedy zkusím občas opravovat do správného kroku.

10.4.2005 17:25

lerry napsal(a):
Díky za informace.

Mimochod žádný problém nedělá, aspoň z mích zkušeností, znám spoutu takových psů jak madé ta i staré a jsou naprosto bezproblémů. S tou srstí nevím, možná že to bude mít nějakou spojitost s kostmy nebo kloubama, ale taky je to třeba jenom vzácný případ růstu srsti nebo to má v genech a pod.

10.4.2005 22:05

lerry napsal(a):
Díky za informace.

K té dysplazii jen dodám to, že můj současný RTW někdy chodí (spíše výjimečněji) kluše mimochodem a má dysplazii 0/0, tedy jako příznak pozitivní DKK bych to neviděla. Ale kolem dysplazie je stále tolik otazníků, že - kdo ví...

11.4.2005 11:09

eva nohelova napsal(a):
K té dysplazii jen dodám to, že můj současný RTW někdy chodí (spíše výjimečněji) kluše mimochodem a má dysplazii 0/0, tedy jako příznak pozitivní DKK bych to neviděla. Ale kolem dysplazie je stále tolik otazníků, že - kdo ví...

Je pravda, že když štěně běhá a dává zadní nohy stejně (tedy jakoby snožmo), tak že je to příznak dysplazie? Máme 4M štěndo LR a běhá tak :-(
Do schodů nechodí, vykrmená je akorát, dědičnost by to taky být neměla, tak nevím...

11.4.2005 12:02

dalish napsal(a):
Je pravda, že když štěně běhá a dává zadní nohy stejně (tedy jakoby snožmo), tak že je to příznak dysplazie? Máme 4M štěndo LR a běhá tak :-(
Do schodů nechodí, vykrmená je akorát, dědičnost by to taky být neměla, tak nevím...

To je právě ten mimochod. O té možnosti dysplazie to není jistota. Je o tom psáno výše. Mrkněte na to.

11.4.2005 12:58

eva nohelova napsal(a):
To je právě ten mimochod. O té možnosti dysplazie to není jistota. Je o tom psáno výše. Mrkněte na to.

No nevím jak přesně to Dalisch myslela, ale já to pochopila, že popisovala svého hafíka spíše ve cvalu- že ho nemá 4dobý, ale zadní dohy klade naráz. Pravda, že tohle bylo u displazie také někde napsáno jako příznak, ale nevím.

11.4.2005 13:27

lerry napsal(a):
No nevím jak přesně to Dalisch myslela, ale já to pochopila, že popisovala svého hafíka spíše ve cvalu- že ho nemá 4dobý, ale zadní dohy klade naráz. Pravda, že tohle bylo u displazie také někde napsáno jako příznak, ale nevím.

Přesně tak, pokud běží rychle, tak zadní nohy klade najednou (jakoby sounož). Přední ne.
Pokud jen tak poklusuje, tak v pohodě.
Při pomalé chůzi se mi zdá, že používá mimochod. Přední vždy klade téměř současně se zadní.

11.4.2005 15:14

dalish napsal(a):
Přesně tak, pokud běží rychle, tak zadní nohy klade najednou (jakoby sounož). Přední ne.
Pokud jen tak poklusuje, tak v pohodě.
Při pomalé chůzi se mi zdá, že používá mimochod. Přední vždy klade téměř současně se zadní.

Teď se dívám, že jsem Ti Dalish trošku "jméno" zkomolila. Omlouvám se. Před chvílí jsme se se štěndou vrátili z procházky a občas při běhu také tak hopsá, ale spíše jen při hře. Myslím, že nám z toho ty štěňátka vážně časem vyrostou.

11.4.2005 15:28

lerry napsal(a):
Teď se dívám, že jsem Ti Dalish trošku "jméno" zkomolila. Omlouvám se. Před chvílí jsme se se štěndou vrátili z procházky a občas při běhu také tak hopsá, ale spíše jen při hře. Myslím, že nám z toho ty štěňátka vážně časem vyrostou.

V pohodě
Ta naše to bohužel dělá pořád
Kéž by to tak bylo, začínám být z displazie dost nervózní. Minulý týden nám navíc začala pokulhávat, jen občas, spíš když dýl leží, tak než to rozchodí. Venku celkem v pohodě.
Už jsem objednal Alavis, tak snad to bude dobré...
Díky za reakce!

11.4.2005 21:26

lerry napsal(a):
Díky za informace.

Opravdu jsem to špatně pochopila. Omlouvám se. Četla i psala jsem ve spěchu. Skrz to občasné pokulhávání bych určitě ten Alavis dávala. Alespoň “pro jistotu“. Také rozhodně krmte kvalitními granulemi a pozor na průvan a vlhkost (při spaní či ležení psa). S tím běháním, respektive skákáním – stejně si nemyslím, že by to mělo být příznakem dysplazie. Běhá tak většina štěňat. Tedy mám ten dojem.

11.4.2005 22:00

eva nohelova napsal(a):
Opravdu jsem to špatně pochopila. Omlouvám se. Četla i psala jsem ve spěchu. Skrz to občasné pokulhávání bych určitě ten Alavis dávala. Alespoň “pro jistotu“. Také rozhodně krmte kvalitními granulemi a pozor na průvan a vlhkost (při spaní či ležení psa). S tím běháním, respektive skákáním – stejně si nemyslím, že by to mělo být příznakem dysplazie. Běhá tak většina štěňat. Tedy mám ten dojem.

V pohodě
Krmili jsme Acanou LBP a od pátku dáváme Eagle Pack LGBP. Má mít nejvíc chondroprotektiv na trhu. Alavis budeme mít snad od zítra.
Bydlíme v bytě, takže průvah a vlhkost by měla být v pohodě. I když máme téměř všude dlažbu a ráda na ní leží.
Snad budou klouby v pořádku...
Díky za odpovědi!

12.4.2005 09:53

dalish napsal(a):
V pohodě
Krmili jsme Acanou LBP a od pátku dáváme Eagle Pack LGBP. Má mít nejvíc chondroprotektiv na trhu. Alavis budeme mít snad od zítra.
Bydlíme v bytě, takže průvah a vlhkost by měla být v pohodě. I když máme téměř všude dlažbu a ráda na ní leží.
Snad budou klouby v pořádku...
Díky za odpovědi!

Tak jsem včera zjistila, že moje jedna fenka taky v kroku chodí mimochodem a ve cvalu občas dává zadní nohy současně, ale u ní je to následkem úrazu. Měla před rokem zlomenou nohu a aby jí ulehčila, tak používala obě zaráz. Občas to tak ještě udělá. A displazii nemá. Ale to nemusí být váš případ. Mimochod v kroku je v pohodě, ale pokud běžně při běhání používá zadní nohy zaráz, tak je někde problém. Zajděte za vetem, ať máte klid a určitě doporučuji tu kloubní výživu

Přidejte reakci

Přidat smajlík