Nevíte někdo jak moc je takový drát pod napětím nebezpečný pro psa?
Tady kolem se teď nějak pomnožila stáda a jak naroste pastva, tak se místy výlet se psem mění na i několikakilometrový průchod mezi ohradníky. Může se něco stát hloupému psisku nebo ji mám nechat "nakopnout", ať si sama příště dává pozor? Má dvacet kilo.
ges
napsal(a):
Tady kolem se teď nějak pomnožila stáda a jak naroste pastva, tak se místy výlet se psem mění na i několikakilometrový průchod mezi ohradníky. Může se něco stát hloupému psisku nebo ji mám nechat "nakopnout", ať si sama příště dává pozor? Má dvacet kilo.
Problém je v tom, že různí živočichové reagují na různá napětí různě. Sám nevím jak, řešil jsem to ve spojení s el.paralyzérem, ale nevyřešil.
Určitě bych tuto otázku nepodcenil a získal co možná nejvíce informací od odborníků.
ctireh
napsal(a):
Problém je v tom, že různí živočichové reagují na různá napětí různě. Sám nevím jak, řešil jsem to ve spojení s el.paralyzérem, ale nevyřešil.
Určitě bych tuto otázku nepodcenil a získal co možná nejvíce informací od odborníků.
No právě - jednou jsem hladila koně za el. ohradníkem a toho ohradníku jsem se při hlazení dotkla a tak přes sebe "kopla" toho koně. Pro mě to bylo nepříjemné, ale ten kůň byl v šoku, vypadalo to, že mu to vadí o dost víc než mně. Ale zase by to nemělo nic udělat, vlastně to funguje na principu - jednou se dotkneš a příště si dáš bacha. Jenomže pes není kůň, proto se sháním po nějaké zkušenosti.
ges
napsal(a):
Neporadím vám, jak silné napění v elek.ohradníku je pro psa nebezpečné, ale myslím, že na adrese www.kamir.cz jsou stránky, kde si můžete pod "kolonkou" něco jako: "Sestavte si svůj ohradník" napsat pro jaké zvíře má být el.ohradník určen a jak tedy silné napětí je potřeba. Možná tam půjde zadat i pes (ještě jsem to tak podrobně nestudovala) a pokud ne, určitě je tam meilová adresa, kde vám možná na dotaz tohoto charakteru odpoví. (Je to firma, která se elek.ohradníky zaobírá).
Z vlastní zkušenosti s el.ohradníky vám můžu jen říci, že máme el.ohradník na koně a vydává velmi mírné „rány“. (Osobně vyzkoušeno). Člověk, tedy i jakékoliv zvíře se spíš jen lekne, než aby se mu něco stalo. Můj RTW, když to jednou koplo, se lekl, ale nějak výrazněji nebláznil. Jen si už dává pozor, chodí-li celkem blízko. Na této bázi nejsou el.ohradníky stavěny – uleknutí, nikoliv ublížení. Faktem je, že pro různá zvířata je to napění různé, co mi bylo kdysi řečeno, tak nejmírnější je pro koně, poté pro ovce a trochu silnější je pro skot. Další mojí zkušeností je, že el.ohradník nesmí být pod těmi velkými elektrickými panáky s dráty – jejich energii v určitém počasí elekt.ohradník stahuje a to jsou opravdu poté velmi, velmi silné pecky o jejichž bezpečnosti bych už velmi pochybovala.
Také určitě záleží na velikosti psa, jeho stáří a zdraví. Hlavně zdravé srdíčko je důležité. Si myslím... Tedy přesně určit, kde začíná být „nebezpečná hranice“ je sporadické.
eva nohelova
napsal(a):
Neporadím vám, jak silné napění v elek.ohradníku je pro psa nebezpečné, ale myslím, že na adrese www.kamir.cz jsou stránky, kde si můžete pod "kolonkou" něco jako: "Sestavte si svůj ohradník" napsat pro jaké zvíře má být el.ohradník určen a jak tedy silné napětí je potřeba. Možná tam půjde zadat i pes (ještě jsem to tak podrobně nestudovala) a pokud ne, určitě je tam meilová adresa, kde vám možná na dotaz tohoto charakteru odpoví. (Je to firma, která se elek.ohradníky zaobírá).
Z vlastní zkušenosti s el.ohradníky vám můžu jen říci, že máme el.ohradník na koně a vydává velmi mírné „rány“. (Osobně vyzkoušeno). Člověk, tedy i jakékoliv zvíře se spíš jen lekne, než aby se mu něco stalo. Můj RTW, když to jednou koplo, se lekl, ale nějak výrazněji nebláznil. Jen si už dává pozor, chodí-li celkem blízko. Na této bázi nejsou el.ohradníky stavěny – uleknutí, nikoliv ublížení. Faktem je, že pro různá zvířata je to napění různé, co mi bylo kdysi řečeno, tak nejmírnější je pro koně, poté pro ovce a trochu silnější je pro skot. Další mojí zkušeností je, že el.ohradník nesmí být pod těmi velkými elektrickými panáky s dráty – jejich energii v určitém počasí elekt.ohradník stahuje a to jsou opravdu poté velmi, velmi silné pecky o jejichž bezpečnosti bych už velmi pochybovala.
Také určitě záleží na velikosti psa, jeho stáří a zdraví. Hlavně zdravé srdíčko je důležité. Si myslím... Tedy přesně určit, kde začíná být „nebezpečná hranice“ je sporadické.
Díky, takhle jsem si to taky myslela, asi nebudu plašit a nechám na ní, na co si dá pozor. To s tou indukcí z vysokého napětí je zajímavé, neuvědomila bych si to. No a navíc další nejistota je vlastně v tom na jak silné trafo dotyčný majitel ohradníku ten svůj připojí. Nevěřím, že by se tady u nás trápili nějakými normami.
ges
napsal(a):
Co se týče norem, myslím, že to tak špatné nebude. Nejsem sice elektrikář ani technik, tedy po vyložím zase dle svých zkušeností a informací, které jsem si převedla „do češtiny“. Neznám nikoho, kdo by si to sám vyrobil (i když – kdo ví), ale to co se prodává, není zrovna levná záležitost, nijak dlouho to nevydrží (asi 2-3 roky) a pak se to většinou napájí normálně ze sítě, tedy i to leze dost do peněz. Čím více by do toho muselo „téct elektriky“, tím více by to majitele ohradníku stálo a čím větší výkon by ten ohradník měl mýt, tím je dražší. Tedy silně pochybuji, že by někdo kupoval zbytečně o pár tisícovek dražší „přístroj“ a platil zbytečně víc za elektriku ap., když by vystačil ten levnější, slabší. Účel by splnil stejně. Také pochybuji, že by chtěl někdo pouštět „nebezpečnou elektriku“ do ohradníku, protože si přeci sám dobrovolně nebude ubližovat vlastním zvířatům (i když je má třeba na pozdější porážku). Dokonce se to dělá tak (i my), že několik dnů se nechá ten ohradník jet, aby se koně (a jiná zvířata) naučily, že k tomu se chodit nesmí. Jakmile zjistí, že je tam nečeká nic dobrého, už tam nechodí a my ten ohradník zapínáme třeba jen jednou za týden, jen pro „kdyby“. Navíc – děti z okolí rády ohradník zkoušejí. A kdo by si vzal na triko, kdyby se jim něco stalo? Nebála bych se tedy toho, určitě ne tam, kde jsou koně a ovce. S těmi silnějšími – pro skot zkušenosti nemám a dobrovolně bych je rukou nezkoušela, ale jestli máte doma zkoušečku (na sílu el.proudu – nebo jak se to správně říká ), tak si ji zkrátka k tomu drátu vezměte, přiložte a zjistíte, nakolik je třeba se těch výbojů bát. Mimochodem – ta elektrika tam jde ve výbojích. Ne neustále.
ges
napsal(a):
No právě - jednou jsem hladila koně za el. ohradníkem a toho ohradníku jsem se při hlazení dotkla a tak přes sebe "kopla" toho koně. Pro mě to bylo nepříjemné, ale ten kůň byl v šoku, vypadalo to, že mu to vadí o dost víc než mně. Ale zase by to nemělo nic udělat, vlastně to funguje na principu - jednou se dotkneš a příště si dáš bacha. Jenomže pes není kůň, proto se sháním po nějaké zkušenosti.
Oni koně jsou celkově citlivější. Proto se vždy tak leknou. Ohradník máme také, ale zatím na něj štěndo nedosáhne, tak jsem sama zvědavá, jak bude potom reagovat.
Musím říct, že to ale určitě není nic příjemného. Dotyk jenom trošku zabrní, jednou jsem ale zapoměla ohradník vypnout a další den šla spravovat pružinu na brance. Tak to bylo něco, brrrr.
Teď už si dávám pořádně pozor.
Myslím, že Váš pejsek bude po neblahé zkušenosti hned také opatrný.
eva nohelova
napsal(a):
Co se týče norem, myslím, že to tak špatné nebude. Nejsem sice elektrikář ani technik, tedy po vyložím zase dle svých zkušeností a informací, které jsem si převedla „do češtiny“. Neznám nikoho, kdo by si to sám vyrobil (i když – kdo ví), ale to co se prodává, není zrovna levná záležitost, nijak dlouho to nevydrží (asi 2-3 roky) a pak se to většinou napájí normálně ze sítě, tedy i to leze dost do peněz. Čím více by do toho muselo „téct elektriky“, tím více by to majitele ohradníku stálo a čím větší výkon by ten ohradník měl mýt, tím je dražší. Tedy silně pochybuji, že by někdo kupoval zbytečně o pár tisícovek dražší „přístroj“ a platil zbytečně víc za elektriku ap., když by vystačil ten levnější, slabší. Účel by splnil stejně. Také pochybuji, že by chtěl někdo pouštět „nebezpečnou elektriku“ do ohradníku, protože si přeci sám dobrovolně nebude ubližovat vlastním zvířatům (i když je má třeba na pozdější porážku). Dokonce se to dělá tak (i my), že několik dnů se nechá ten ohradník jet, aby se koně (a jiná zvířata) naučily, že k tomu se chodit nesmí. Jakmile zjistí, že je tam nečeká nic dobrého, už tam nechodí a my ten ohradník zapínáme třeba jen jednou za týden, jen pro „kdyby“. Navíc – děti z okolí rády ohradník zkoušejí. A kdo by si vzal na triko, kdyby se jim něco stalo? Nebála bych se tedy toho, určitě ne tam, kde jsou koně a ovce. S těmi silnějšími – pro skot zkušenosti nemám a dobrovolně bych je rukou nezkoušela, ale jestli máte doma zkoušečku (na sílu el.proudu – nebo jak se to správně říká ), tak si ji zkrátka k tomu drátu vezměte, přiložte a zjistíte, nakolik je třeba se těch výbojů bát. Mimochodem – ta elektrika tam jde ve výbojích. Ne neustále.
S ohradníky pro skot zkušenosti mám a to dvě - nemilé. Dvakrát jsem o něj omylem zavadila. Byla to šlupka nečekaná, ale ani to nebylo tak silné jako spíš to, že jsem se toho tak lekla, až jsem si vugerovala, že to byla hodně velká šlupka. Takže není to až tak tragické. Spíš se člověk dost lekne, ale nevím jak by na to reagoval pejsek.
eva nohelova
napsal(a):
TA zkoušečka elektrickýho proudu bude nejspíš ampermetr nebo multimetr (to bych typla spíš). Problém ale bude v tom, že měření alektrickýho proudu muže být docela obtížný, navíc by pak bylo třeba vědět jeslti tím jde stejnosměrnej proud nebo střídavej....
Takže to bych asi moc nezkoušela.
Navíc bych spíš řekla, že tam to není až tolik o proudu, ale hlavně o napětí toho vodiče...
k.ate
napsal(a):
TA zkoušečka elektrickýho proudu bude nejspíš ampermetr nebo multimetr (to bych typla spíš). Problém ale bude v tom, že měření alektrickýho proudu muže být docela obtížný, navíc by pak bylo třeba vědět jeslti tím jde stejnosměrnej proud nebo střídavej....
Takže to bych asi moc nezkoušela.
Navíc bych spíš řekla, že tam to není až tolik o proudu, ale hlavně o napětí toho vodiče...
Ne, měřit to nebudu , o to mi ani nešlo. Ona ale taková kráva je přece jenom o kus větší než pes a tak jsem chtěla vědět, jestli nedejbože nemá někdo s ohradníkem špatnou zkušenost. Když byla pejska malá, tak jsem ji dost hlídala, ale teď si říkám, že stejně nemám šanci. Paní Nohelová píše, že rotwík to zvládnul bez problémů, takže tam asi žádná zrada kromě úleku na psa nečeká a to jsem si chtěla ujasnit. Všem vám moc díky.
ges
napsal(a):
Ne, měřit to nebudu , o to mi ani nešlo. Ona ale taková kráva je přece jenom o kus větší než pes a tak jsem chtěla vědět, jestli nedejbože nemá někdo s ohradníkem špatnou zkušenost. Když byla pejska malá, tak jsem ji dost hlídala, ale teď si říkám, že stejně nemám šanci. Paní Nohelová píše, že rotwík to zvládnul bez problémů, takže tam asi žádná zrada kromě úleku na psa nečeká a to jsem si chtěla ujasnit. Všem vám moc díky.
Tady to neni tak jednoduchý - s funkcí, ani laickým měřením. El. ohradník má minimálně 2500V, používá se i několikrát víc. Tohle napětí ovšem netrvá déle než 0,1 vteřiny, prodleva mezi impulzy bývá 1-2s. Taky energie impulzu je malá. Menší napětí by nemělo účinek a s větší vzdáleností od zdroje se napětí snižuje (odpor vedení). Tolik trocha teorie :)
Osobně si myslím, že pokud ohradník bude splňovat normy, zdravému psu nic neudělá. Ale nehnal bych ho do toho. Možná bych udělal jednu věc - opřel čerstvý klacek (klidně v místě dotyku oloupaný) zapíchnutý do země o ohradník a pustil k němu psa - klacek odvede část napětí do zkratu a psa to tolik neflákne. Nezapomeňte ho potom vyhodit a připravit se na to, že i ten klacek bude kopat :)
Šokům zdar :))
ges
napsal(a):
Kurva lidi jste tak vylizany nebo vam to nedochazi dit mate gumovi boty kurva a ten kun ma bosi nohy na zemi !!!!!!!!!!!
Zujte si boty a zkuste sito a pak vam mozna konecne dojde proc vas to jen trosku zabrni a on se ztoho malem nezpmatuje !!!
eva nohelova
napsal(a):
El. ohradník pro ovce je mnohem silnější než pro skot a koně, je to proto že ovce přes vlnu mnohem méně cítí rány ohradníku, takže musí mít 7000 - 10 000V, často ani na ovce nepůsobí. Tak pozor kde se pasou ovce a je tam ohradnik.
yxc
napsal(a):
Kurva lidi jste tak vylizany nebo vam to nedochazi dit mate gumovi boty kurva a ten kun ma bosi nohy na zemi !!!!!!!!!!!
Zujte si boty a zkuste sito a pak vam mozna konecne dojde proc vas to jen trosku zabrni a on se ztoho malem nezpmatuje !!!
Vím o psech- velké plemeno, kteří jsou za el. ohradníkem společně s ovcemi. Ohradník respektují, dokonce i když je vyplnutý- mají z něho respekt. Upozorňuji že jde o ostré plemeno a okolo prochází i cizí lidi.
yxc
napsal(a):
Mohl(a) by jsi se prosím příště laskavě vyvvarovat sprostých výrazů???
Mimo to sám nádáváš a nemáš pravdu. Aby se zmírnila velikost procházeného napětí tělem musely by být ty gumové podrážky alespoň 2 cm tlusté!!!!
ges
napsal(a):
Tak můj pesan 40kg RR má už spoustu neblahých zkušeností. A to už jako štěndo. I u nás se procházka mění v přelézání a podlézání ohradníků a tak se prostě nevyhnu tomu, že pecku občas dostane. Jsou to ohradníky pro skot, ale já pecku taky dostala a ještě to je docela v pohodě.
Pejsa měl vždy smůlu, že to dostal na nejcitlivější místa - 2x ohradník skousl a jednou si přičuchl - tak vždy chudák děsně brečí a bojí se pak kolem ohradníků chodit a i vůbec jít ven, protože máme ohradník hned za cestou. Vloni jako štěndo si zvykl, že jsem mu řekla "pozor" a on počkal, já vybrala místo, kde bezpečně projde a bylo to v pohodě. Letos dostal poprvé asi před měsícem do hlavy (letěl za ptákem) no a "pozor" už na něj neplatí - sice se zarazí, ale pak si to podleze sám. Už měl zase kolikrát štěstí, že ohradník byl vypnutý, protože jsem ho viděla, jak se toho párkrát dotkl.
Takže shrnuto - dostal tak cca 6x a následky nevidím, bojí se jak čert pouze místa, kde se mu to naposledy stalo, ale očekávám, že při jeho přístupu, kdy to párkrát podběhl sám a nic, zase brzy nějakou pecku dostane.
ges
napsal(a):
Zkušeností ohradník - pes mám dost. Několik km ohradníku doma vlastníme. Pes se většinou hodně lekne, protože dostane asi určitě větší ránu než člověk. Má 4 nohy a nemá ty boty. Záleží pak jak to nese, buď mu to nevadí a běhá k ohradníkům vesele dál a nebo tam třeba i rok nejde. Mám vyzkoušeno - pokud pes ránu dostane, nevolejte na něj a nechlácholte ho, spojí si tu ránu s vámi a je to horší. Lepší je nechat ho chvíli být, aby se s tím vypořádal sám.
A ještě k ohrazeným pozemkům (a pozemkům vůbec)- ohrazený pozemek a obdělané pole je s největší pravděpodobností něčí majetek.
1.na ohrazený pozemek, kde se pase dobytek, nemá nikdo cizí kvůli bezpečnosti co chodit !!!
2.zeměděleci, který s nějvětší pečlivostí zaseje a pak pečuje o své rosltinky na poli se určitě nebude líbit, když tam někdo běhá ze psem a hází mu aporty
Takže choďte raději po polních cestách,ušetříte si proplétání mezi ohradníky a možná i nějakou tu nadávku od majitele pozemku :-)
ges
napsal(a):
Viděla jsem psa - celkem velkého dobrmana, kerý při procházce nalítl na ohradník. Byl to trouba, moc neposlouchal a viděl ovce, tak si truhlík myslel, že je prožene. Ohradníku se dotkl čumákem a ještě dostal pecku do hřbetu, jak se mlel. Docela nahlas zavyl a mazal domů. Našli jsme ho pod stolem. Tou cestou už nikdy nechtěl chodit, museli bychom ho tahat násilím.
Takže já si myslím, že pro psa je el. ohr. dost nepříjemná záležitost. Já to rozhodně nejdříve testuju na sobě.
ema
napsal(a):
Viděla jsem psa - celkem velkého dobrmana, kerý při procházce nalítl na ohradník. Byl to trouba, moc neposlouchal a viděl ovce, tak si truhlík myslel, že je prožene. Ohradníku se dotkl čumákem a ještě dostal pecku do hřbetu, jak se mlel. Docela nahlas zavyl a mazal domů. Našli jsme ho pod stolem. Tou cestou už nikdy nechtěl chodit, museli bychom ho tahat násilím.
Takže já si myslím, že pro psa je el. ohr. dost nepříjemná záležitost. Já to rozhodně nejdříve testuju na sobě.
Já jsem se ohradníku jednou dotkla. Schválně, chtěla jsem to vyzkoušet. A byla to taková rána, že jsem odskočila dva metry daleko, cítila jsem jak mnou ten proud projel od prstu až do nohy a ještě dvě hodiny jsem to cítila na tom prstu. Od té doby už jsem to nikdy nezkusila, i když mi spousta lidí říkala, že to jen tak brní a ukazovali mi jak se toho klidně drží. Nevím proč mi to tenkrát dalo takovou ránu, ale odstrašilo mě to dokonale. Kdybych byla kráva tak se od té doby ohradníkuz vyhýbám na 10 metrů.
betka
napsal(a):
Zkušeností ohradník - pes mám dost. Několik km ohradníku doma vlastníme. Pes se většinou hodně lekne, protože dostane asi určitě větší ránu než člověk. Má 4 nohy a nemá ty boty. Záleží pak jak to nese, buď mu to nevadí a běhá k ohradníkům vesele dál a nebo tam třeba i rok nejde. Mám vyzkoušeno - pokud pes ránu dostane, nevolejte na něj a nechlácholte ho, spojí si tu ránu s vámi a je to horší. Lepší je nechat ho chvíli být, aby se s tím vypořádal sám.
A ještě k ohrazeným pozemkům (a pozemkům vůbec)- ohrazený pozemek a obdělané pole je s největší pravděpodobností něčí majetek.
1.na ohrazený pozemek, kde se pase dobytek, nemá nikdo cizí kvůli bezpečnosti co chodit !!!
2.zeměděleci, který s nějvětší pečlivostí zaseje a pak pečuje o své rosltinky na poli se určitě nebude líbit, když tam někdo běhá ze psem a hází mu aporty
Takže choďte raději po polních cestách,ušetříte si proplétání mezi ohradníky a možná i nějakou tu nadávku od majitele pozemku :-)
to betka: Jestli to mělo být na mě ať nelezu na pastviny s dobytkem a na oseté pole, tak musím říct, že opravdu tak blbá nejsem, abych chodila na pastvinu ke zvířatům. Jenže u nás pasou dojnice a ty zahání na dojení a ty 4 hodiny co vesele dojí nechávají ohradníky zapnuté.
Po polní cestě chodím, ale pokud to stačí Vašemu psovi tak mému určitě ne, ptž u nás každá polní cesta končí za chvilku v lese a tam já svého psa navolno nepouštím. Bohužel jsem ze vsi a v okolí jsou samá pole, pastviny, a louky a tudíž bych nemohla chodit venčit nikam. Max. čekat jako teď až louky osečou na seno nebo senáž a pak vyrazit.
Po poli se občas projdu pravda, ale ono je to někdy tak zarostlé, že to ani jak pole nevypadá a zrovna včera jsem si říkala, že nenapáchám tolik škody na tom obilí, jako ty zdrhlý krávy od kterých tam zbyly půlmetrový krátery. Samozřejmě, že do vzrostlého obilí nelezu. (jsem z podhůří, takže u nás je teď obilí tak do 10 cm vysoký)
Jen tak mimochodem právě končím vysokou zemědělku, takže si myslím, že v tomhle oboru tak blbá nejsem.
To jsem jen chtěla dodat.
rendy18
napsal(a):
Já jsem se ohradníku jednou dotkla. Schválně, chtěla jsem to vyzkoušet. A byla to taková rána, že jsem odskočila dva metry daleko, cítila jsem jak mnou ten proud projel od prstu až do nohy a ještě dvě hodiny jsem to cítila na tom prstu. Od té doby už jsem to nikdy nezkusila, i když mi spousta lidí říkala, že to jen tak brní a ukazovali mi jak se toho klidně drží. Nevím proč mi to tenkrát dalo takovou ránu, ale odstrašilo mě to dokonale. Kdybych byla kráva tak se od té doby ohradníkuz vyhýbám na 10 metrů.
Máme koně i psy, takže zkušenost s ohradníkem jsme si zažili už několikrát. Kůň se kopne, lekne a má na dost dlouhou dobu respekt. Vnímá to daleko citlivěji, než člověk. Psi máme dva, jezevčici a bouviera - oba si pecku od ohradníku zažili. Feňule asi dvakrát, pokaždé kvikla a utekla se schovat, ale její leknutí netrvalo nikdy moc dlouho. Bouvier se kopnul podstatně víckrát, nějak nepochopil, že to dělá ta páska, a myslí, že to asi koně a tak se bojí jich. Taky vždycky vyvádí jak kdyby jsme ho minimálně podřezávali, pak zaleze na nejtemnější místo a trvá hodně dlouho, než se nám ho podaří přesvědčit, že už může vylézt. Osobně si myslím, že pes kopnutí vnímá zhruba stejně jako člověk, ale určitě záleží na konkrétním jedinci.
Torza

XXX.XXX.217.133
Dobrý den,
nemohl jsem si nevšimnout nesrovnalostí a proto bych rád uvedl tak trochu vše na pravou míru. Především bych upozornil, že většina lidí kupuje spíše silnější zdroj než který by jim teoreticky stačil, neboť je toto i doporučováno. Problémem totiž je, že málokdo dokáže odhadnout jak silný zdroj bude potřebovat. Síla zdroje se totiž odvíjí od velikosti výměry, typu a počtu vodičů, porostu a chovaného druhu. stupnice je taková, že nejslabší zdroj je třeba na drobnou zvěř (drůbež, kočky, psi) pak jsou koně, pak skot a nejsilnější zdroje se používají na ovce. Dále běžnou zkoušečkou na ohradě zjistíte pouze napětí např. 6000 V. To ovšem nevypovídá o síle zdroje. Ta se uvádí v jaulech (např. 3j.).
Většina lidí koupí spíše silnější, neboť ta investice se vyplatí. Jednak sou i zdroje s regulovatelným výkonem a jednak je lepší koupit silnější, než koupit slabí a zjistit že Vám nestačí a pak vzniká problém. Spousta lidí také třeba plánuje další rozšíření ohrady nebo další předělování a pak se také vyplatí mít silnější zdroj.
Máte pravdu - síla ohradníku se liší. Nejsilnější musí být na ovce. Ten máme a psy k tomu. Většinou každý z nich už něco od ohradníku chytil, ale já to neřeším. Každý pes to snáší jinak, některý hystericky ječí a lítá po pozemku, jiný jen tak zaknikne... Dělám, že nic nevidím, nikdy je nechlácholím (jak správně napsal někdo dříve, aby si to nespojovali se mnou). Každý pes se naučí ohradník respektovat (někomu stačí jedna rána, jinému 3) a je klid. Zatím nevím o případu, že by pes na to uhynul, ale může být - když má slabší srdce, nebo nervy (ze šoku).
Torza

XXX.XXX.217.133
K této problematice bych rád uvedl, že dostane-li pes ránu od ohradníku nehrozí mu teoreticky žádné zranění. Samozřejmě dostane-li malá čivava ránu od ohradníku (např. 8000V a 10J) nikdo se nezaručí, že se nemůže čivavě nic stát. Záleží totiž na velikosti a zdravotním stavu zvířete. Ale co se lidí týče, splňují ohradníky evropskou směrnici ES 2004/108/ES, elektromagnetickou komptabilitu a také evropské bezpečnostní normy EN 60335-2-76 o elektrických přístrojích. To zaručuje bezpečnost proti poranění. Výjimkou může být člověk se srdečními problémy, například starý člověk s kardiostimulátorem atd. I takovému by ale ohradník neměl nijak ublížit.
Pokud k něčemu takovému přecejen dojde, je nutné (a popisuje se to i v návodech použití el. zdroje) mít především podél cest a komunikací výstražné cedulky upozorňující na elektrický ohradník.
Torza

XXX.XXX.217.133
Doporučuji tento odkaz pro prostudování, je zde vše podstatné a v přílohách je správná montáž ohrady a bazpečnost. Také je zde ke stažení přehled o zdrojích - Bateriové, síťové, kombinované, s regulací atd...
http://www.kamir.cz/d2714-m33-cz-elektricky-ohradnik