Dobrý den, prosím o radu. Máme štěně berňáčka, narozené v půlce července. V pátém týdnu života byl poprvé odčerven, a od té doby ne. V šestém týdnu života byl poprvé na očkování, na další očkování jdeme na konci září. Mám i to další odčervení nechat až na konec září, až pojedeme na očkování, a nebo jít na odčervení už teď? Máme totiž doma retrívra, a ten byl jako malý odčerven mnohem vícekrát, dostali jsme na jeho očkování a odčervení i rozpis, proto teď váhám, kdy malého berňáčka znovu odčervit, abych něco nezanedbala. Díky za vaše rady.
marky88
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Máme štěně berňáčka, narozené v půlce července. V pátém týdnu života byl poprvé odčerven, a od té doby ne. V šestém týdnu života byl poprvé na očkování, na další očkování jdeme na konci září. Mám i to další odčervení nechat až na konec září, až pojedeme na očkování, a nebo jít na odčervení už teď? Máme totiž doma retrívra, a ten byl jako malý odčerven mnohem vícekrát, dostali jsme na jeho očkování a odčervení i rozpis, proto teď váhám, kdy malého berňáčka znovu odčervit, abych něco nezanedbala. Díky za vaše rady.
Štěněti neublíží odčervení vícekrát....jinak bych odčervovala pravidelně po třech měsících...někdy je ale potřeba dříve. To už já sama na psu poznám, míň jí, začíná prdět...a není moc aktivní. Díky odčervení se řádně vykadí a pročístí... Klidně jdete už teď. Radši dříve, než pozdě.
marky88
napsal(a):
Zdravím! štěňátka se obvykle poprvé odčervují již ve dvou týdnech věku, poté je dobré odčervit každých 14 dní, dokud nejsou štěňata odstavená. Škrkavky se totiž přenášejí rovněž laktogenně, tedy mateřským mlékem. Většina přípravků na odčervení působí pouze na dospělce škrkavek, kteří se nacházejí ve střevě, vývojový cyklus těchto parazitů trvá 14 dní, proto se odčervení provádí po 14 dnech.
Určitě ho odčervěte ještě před očkováním!