lestfe
napsal(a):
Máme doma 7-měsíční štěndo bišonka, řekla bych, že na něj přichází puberta. Přestává slyšet na přivolání apod. Zajímalo by mě, jak dlouho tak to období potrvá a jak se mám zachovat - jen trpělivě čekat nebo co? Díky
Puberta, tá vám zocelí nervy. Trvat to bude cca do 1 a půl roku.
Hlavně nesmíte ustoupit, na příkazech trvat, berte to, jako by se to učil pejsek znovu. Hodně štěstí.
lestfe
napsal(a):
Máme doma 7-měsíční štěndo bišonka, řekla bych, že na něj přichází puberta. Přestává slyšet na přivolání apod. Zajímalo by mě, jak dlouho tak to období potrvá a jak se mám zachovat - jen trpělivě čekat nebo co? Díky
Mám k pubertě taky otázku. Může puberťačit i čtyřměsíční štěně? Mě to teda příjde brzo, ale on začíná zkoušet, co si může dovolit. Když ho zavoláte příjde na metr, pak si jde něco čuchat nebo se otočí a odejde. Dokonce mi projevil zájem o hárající fenu. Předtím se nic takového nedělo.
lestfe
napsal(a):
No, myslím si, že říct, že puberta bude trvat tolik a tolik měsíců, je hodně odvážné. U každýho psa je to totiž individuální.
My jsme měli třeba tu největší vlnu asi tři měsíce. Začalo to tak, že pes z ničeho nic "ohluchl". Já osobně jsem se s tím poprala tak, že jsem přestala cvičit (resp. omezila dávání povelů na minimum) a nasadila jinou intonaci hlasu při podávání povelů. Nepřikazovala jsem (ptž jsem věděla, že stejně nebude chtít poslechnout), ale jen jsem psa vždycky jakoby vyzvala vlídným tónem, aby to udělal. A chodili jsme teda po městě docela dost na vodítku a bez jen mimo civilizaci, kde jsem věděla, že nebude konflikt s cizím psem. Po těch cca třech měsících z ničeho nic mafián půl dnes poslouchal jak hodinky. Byla jsem z toho docela vyvalená, ptž najednou poslouchal úplně stejně, jak před "ohluchnutím". Potíž byla v tom, že mu to vydrželo vážně jen půl dne.
Takhle to šlo asi týden - vždycky pár hodin poslouchal a pár hodin ne. Až najednou bum a byl to ten stejnej pes, jako před pubertou.
Potíž je v tom, že mi ten "vyzývací" tón zůstal. Takže se občas děsně divím, že pes neposlechne, pokud tón nezměním na rozkazovací.
lestfe
napsal(a):
Máme 9 měsíční fenku maďarského ohaře a její pubertu si teda opravdu ,,užíváme", ale co se týče poslušnosti, tak na tom se vůbec nic nezměnilo, na cvičáku to Maile jde skvěle, takže bych řekla, že ta puberta vypadá u každého psa jinak. Maila výborně poslouchá, ale strašně ráda dělá naschvály