Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2007 15:17

Také máte užitečné povely, nad kterými by sportovní kynologové zaplakali? My máme: doma a venku (povely k nezaplacení), neni to tvoje hračka (prevence hádek o hračky), jdi do hajzlu ( asi netřeba vysvětlovat ), chodník (pro procházky navolno ve městě. Dělá nám problémy vysvětlit a naučit povel - domácí a venkovní hračka, který potřebujeme, aby nám psi venkovními hračkami nelikvidovali barák a neztráceli venku ty domácí, nemáte někdo nějaký typ jak to těmhle bláznům vysvětlit?

17.10.2007 16:14

kachna napsal(a):
Také máte užitečné povely, nad kterými by sportovní kynologové zaplakali? My máme: doma a venku (povely k nezaplacení), neni to tvoje hračka (prevence hádek o hračky), jdi do hajzlu ( asi netřeba vysvětlovat ), chodník (pro procházky navolno ve městě. Dělá nám problémy vysvětlit a naučit povel - domácí a venkovní hračka, který potřebujeme, aby nám psi venkovními hračkami nelikvidovali barák a neztráceli venku ty domácí, nemáte někdo nějaký typ jak to těmhle bláznům vysvětlit?

Také mám pár podobných výrazů,jako nejužitečnější hodnotím povel zmiz,používala jsem ho vyjímečně,když už jsem byla unavená,olízaná,pošlapaná.....Bijou při vyslovení tohoto povelu uraženě odkráčela,zalehla ke komínu a dala si šlofíčka.Bohužel můj starší syn a manžel začali tento povel vydávat docela často až přestal fungovat.Naštěstí za toho 3/4 roku co je Bijou u nás už není taková neřízená střela a tak se bez zmiz docela obejdeme

17.10.2007 16:32

klarazelenkova napsal(a):
Také mám pár podobných výrazů,jako nejužitečnější hodnotím povel zmiz,používala jsem ho vyjímečně,když už jsem byla unavená,olízaná,pošlapaná.....Bijou při vyslovení tohoto povelu uraženě odkráčela,zalehla ke komínu a dala si šlofíčka.Bohužel můj starší syn a manžel začali tento povel vydávat docela často až přestal fungovat.Naštěstí za toho 3/4 roku co je Bijou u nás už není taková neřízená střela a tak se bez zmiz docela obejdeme

Podobných povelů mám taky dosti

,,Praskej,, to když se loudá pes za mnou a nevidím co dělá...tak se zastavím a se povelem praskej upaluje pes přede mne.
,,Nečum a dělej,, - Když tupě kouká, když po něm chci aby provedl daný povel a dělá, že je hloupí a nerozumí mi.
,,párek,, je domácí hračka. Aby ji donesl.
,, Neštvi mě,, Znamená, aby si ze mě nedělal sradnu s tím, když neudělá povel ani po povelu ,,Nečum a dělej,,

Jinak všem těmto povelům rozumíme všichni...a nedají se považovat za povely výchovné. Nato máme normálně standartní, že. Jsme přece do určitým mezí normální

17.10.2007 17:16

kachna napsal(a):

Tak my máme povel "kam jdeš, frajere", který funguje kupodivu mnohem líp, než standartní přivolání. Pes se prostě otočí, přijde ke mě (nebo počká až ho dojdu) a chvilku se drží v mojí blízkosti. Jinak jsem měla pitbulku, která se na povel "klacíček" rozhlídla a přinesla nejbližší klacík. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale klacíky rvala zásadně jen živé, takže s křoví, nebi pro nějaký vyskočila do větví stromu a pokud byl v dohledu malý stromek, měl smůlu, přinesla mi stromek i s kořeny (pokud je neomlátila cestou ke mě kolemjdocím o nohy). A oba pejsci umí povel "myšička", na který začnou zuřivě hrabat v zemi, ale i v tomhle povelu vedla pitbulka, která hrabala přesně tam ,kde jsem řekla, tzn. například na betonu, na dlaždičkách... a to tak dlouho dokud jsem neřekla dost

17.10.2007 17:26

astlolita napsal(a):
Tak my máme povel "kam jdeš, frajere", který funguje kupodivu mnohem líp, než standartní přivolání. Pes se prostě otočí, přijde ke mě (nebo počká až ho dojdu) a chvilku se drží v mojí blízkosti. Jinak jsem měla pitbulku, která se na povel "klacíček" rozhlídla a přinesla nejbližší klacík. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale klacíky rvala zásadně jen živé, takže s křoví, nebi pro nějaký vyskočila do větví stromu a pokud byl v dohledu malý stromek, měl smůlu, přinesla mi stromek i s kořeny (pokud je neomlátila cestou ke mě kolemjdocím o nohy). A oba pejsci umí povel "myšička", na který začnou zuřivě hrabat v zemi, ale i v tomhle povelu vedla pitbulka, která hrabala přesně tam ,kde jsem řekla, tzn. například na betonu, na dlaždičkách... a to tak dlouho dokud jsem neřekla dost

Tak, takových povelů máme....

Např "Nech se", to používám, když se začne třeba přehnaně drbat v uchu.
"pojď do vody", můj pes je vodomil a když uslyší tento povel, ihned začne hledat vodu a následně do ní šupne.
"kdo je tam?" To když jde mamka, tak jí běží naproti.
"kde máš kačenku" Kačenka je balónek a protože píská, říkáme mu kačenka (vymyslela naše teta), pes okamžitě začne lítat a hledá tu "kačenku".
"Áhój", to když se vítáme, pes na mě vyskočí a dá mě pusinku .
No a spoustu dalších povelů...

17.10.2007 18:00

kachna napsal(a):

"co to je, tohleto???" - pozor, paničce se nelíbí výsledek naší celodení práce
"to si snad děláte srandu ze mě!!!" (následuje většinou po předchozím) - asi jsme to trošku přepískli, fofrem mizíme (doslovně, nebo se mě pokoušejí vyskakováním a olízáním udobřit, což se jim daří)
"kam kráčíš" eventuelně "kam si myslíš, že jdeš" (po povelu stůj nebo ke mě) - asi to myslela vážně x bacha, změna obvyklé trasy
"mazejte fofrem ven, aťužvástadynevidim" (pokud všichni rozjaření mým příchodem vletí řádně obahnění do baráku a snaží se mě přivítat v mých "civilních" věcech) - smykem ven, než začnou lítat záhlavce
"Nývlllllt" (jméno jednoho ze psů, značí začátek krmení pro všechny - Nývlt většinou někde poletuje a je třeba ho upozornit, že je čas jít k večeři) - způsobí totální zácpu mezi dveřmi a seřazení všech zúčastněných v poloze sedni vedle servírovacího stolu, odkud jsou jednotlivě přidělovány misky s potravou

17.10.2007 19:01

pvc napsal(a):
"co to je, tohleto???" - pozor, paničce se nelíbí výsledek naší celodení práce
"to si snad děláte srandu ze mě!!!" (následuje většinou po předchozím) - asi jsme to trošku přepískli, fofrem mizíme (doslovně, nebo se mě pokoušejí vyskakováním a olízáním udobřit, což se jim daří)
"kam kráčíš" eventuelně "kam si myslíš, že jdeš" (po povelu stůj nebo ke mě) - asi to myslela vážně x bacha, změna obvyklé trasy
"mazejte fofrem ven, aťužvástadynevidim" (pokud všichni rozjaření mým příchodem vletí řádně obahnění do baráku a snaží se mě přivítat v mých "civilních" věcech) - smykem ven, než začnou lítat záhlavce
"Nývlllllt" (jméno jednoho ze psů, značí začátek krmení pro všechny - Nývlt většinou někde poletuje a je třeba ho upozornit, že je čas jít k večeři) - způsobí totální zácpu mezi dveřmi a seřazení všech zúčastněných v poloze sedni vedle servírovacího stolu, odkud jsou jednotlivě přidělovány misky s potravou

Ahoj, my jsme z města a máme zavedenej móóc užitečnej povel ,,chodník´´, pak máme ,,štěkej´´ (jednou štěkne), ,,trhej´´(štěkne víckrát a dělá rozzuřenou) a ,,vem si ho´´ (štěká a jde po nohavicích) - vzhledem k tomu, že jde o westíčka, tak to vypadá dost komicky. Holka umí taky ,,kotoul´´, ,,panáček´´, ,,kolečko´´, dávat střídavě pacičku, na povel ,,pejsek/ kočička/ myšička, mrška nebo teriér´´ začne malá šílet a hledat, kde ta mrška je, za hodně důležitej povel považuju taky ,,čůrej´´ (používáme pro obě potřeby), a když jí honim po schodech při příchodu ze školy, tak na ní křičim: ,,Počkej až tě pochytam!´´, ona mi uteče až do nejvyššího patra (tam bydlíme) a čeká nahoře, protože ví, že pak dostane pusinku a bude vítání Taky jí občas oslovuju fujko, kocouři nebo lemí

17.10.2007 20:18

hekate napsal(a):
Ahoj, my jsme z města a máme zavedenej móóc užitečnej povel ,,chodník´´, pak máme ,,štěkej´´ (jednou štěkne), ,,trhej´´(štěkne víckrát a dělá rozzuřenou) a ,,vem si ho´´ (štěká a jde po nohavicích) - vzhledem k tomu, že jde o westíčka, tak to vypadá dost komicky. Holka umí taky ,,kotoul´´, ,,panáček´´, ,,kolečko´´, dávat střídavě pacičku, na povel ,,pejsek/ kočička/ myšička, mrška nebo teriér´´ začne malá šílet a hledat, kde ta mrška je, za hodně důležitej povel považuju taky ,,čůrej´´ (používáme pro obě potřeby), a když jí honim po schodech při příchodu ze školy, tak na ní křičim: ,,Počkej až tě pochytam!´´, ona mi uteče až do nejvyššího patra (tam bydlíme) a čeká nahoře, protože ví, že pak dostane pusinku a bude vítání Taky jí občas oslovuju fujko, kocouři nebo lemí

Zajímavé téma
Starší čubina toho moc neumí, teda alespoň ne z těch klasických povelů. Z těch "homemade" povelů je to: "A to bude jíst kdo?" když s výrazem nechuti vyplivne nabízený pamlsek. "Panička" to začne šíleně vyvádět a štěkat, dokud se panička neobjeví. Od přítele fenka zase rozumí "prášek" to ví, že jí čeká nepříjemné soukání prášku do krku, "koupat" to se také klidí, protože koupání opravdu nesnáší a "stříhat a česat" tak to se úplně rozklepe a říká si, že zlaté koupání

Nejlepší je ale teď štěndo. Celkem začíná rozumnět povelu "kakat", ale připadám si opravdu divně, když vpodvečer chodím pod okny paneláku a neustále to opakuji, dokud není dílo dokonáno a to jsem to ještě ze začátku korunovala nevýslovnou radostí a výskotem nad splněným úkolem

17.10.2007 20:33

sarulka napsal(a):
Zajímavé téma
Starší čubina toho moc neumí, teda alespoň ne z těch klasických povelů. Z těch "homemade" povelů je to: "A to bude jíst kdo?" když s výrazem nechuti vyplivne nabízený pamlsek. "Panička" to začne šíleně vyvádět a štěkat, dokud se panička neobjeví. Od přítele fenka zase rozumí "prášek" to ví, že jí čeká nepříjemné soukání prášku do krku, "koupat" to se také klidí, protože koupání opravdu nesnáší a "stříhat a česat" tak to se úplně rozklepe a říká si, že zlaté koupání

Nejlepší je ale teď štěndo. Celkem začíná rozumnět povelu "kakat", ale připadám si opravdu divně, když vpodvečer chodím pod okny paneláku a neustále to opakuji, dokud není dílo dokonáno a to jsem to ještě ze začátku korunovala nevýslovnou radostí a výskotem nad splněným úkolem

Tak já zase učím štěndo povel " čůůůůráááát". Takže kdo chodí kolem našeho plotu ,se občas diví, jak soustředěně mluvím na štěně a ponoukám ho k vykonání potřeby. Jinak starší fena už umí na povel "chcípni" sebou třísknout a já můžu česat viz. foto.

18.10.2007 07:04

kachna napsal(a):

Tak to je teda téma. Je fakt úsměvné číst, jak se některé \"povely\" dobře zakotvily.
My máme krom základu....
KDE JE BALONEK? ... začne shánět, ale nikdy nenajde i když je balonek vedle něj
PŘINES BALONEK ... Arex to pochopí jinak, něco jako hurááá budeme se honit.
CO UDĚLÁ HODNÝ PES? .... když si automaticky nesedne u silnice
NESER MĚ! ..... když si nesedne ani po předchozím pobídnutí
KOČIČKA! ... skáče po stromě a hledá kam se schovala
CHYŤ HO! ... když se můj neslyšící malý bráška rozběhl kam neměl, Arex ho na tento povel předběhl a podrazil mu nohy. Bráška si vždycky ustlal do měkkého - do Arexe
ŽER! ... loudáš se s jídlem, za chvíli ti to Mia sežere.
Povel volno u nás každý říká jinak, Arex slyší na vše .... utíkej, hop hop, jdi, mazej, odleť chrte (je to NO, přítel mě tím škádlí) a další.

18.10.2007 07:10

kachna napsal(a):

Tak my máme:
Vypadni - klidí se z cesty, mamka je nasr....
Co si o sobě myslíš - provinilé sklopení zraku a "stydení" se. I když dědka podezírám, že to na mě jen hraje a myslí si cosi o zadní části těla.
Namelu tě do buřtů (vykastruju tě) - občas s dodatkem "ty hajzle jordánská" - máma už je fakt naštvaná a asi by bylo lepší daný povel poslechnout.
Vykopu ti koule nosem - vypadni od té háravky než bude zle.
Chodník, čekej silnice - netřeba komentovat.
Jak dělá panička - lehni si na záda a nastav břicho.
Já tě vidím - vím že chceš jít do toho křoví sežrat nějakej humus.
Brzdi - speciální povel pro Záju, který následuje po přivolání. Znamená "zastav dřív než o moje nohy".

18.10.2007 07:17

kachna napsal(a):

My jsme se na cvičáku shodli, že jediný povel, který umí všichni psi, s nimiž jsme se setkali je: ,,Dělej!" Třeba Matýsku Sedni! Matýsek nic. Matýsku DĚLEJ! A kluk sedí

Jinak máme pestrou škálu povelů odlišných od těch co používám na cvičáku a těch, co používám normálně. Překlad:
POCEM - ke mně
MÍSTO - lehni
TADY BUĎ - k noze
PŘINES - aport
atd.
Taky máme speciální povel pro vysílání vpřed a do čtverce (obedience) - přičemž při vysílání do čtverce se nám osvědčilo BAŠTA!

Povel pro to, aby pejsek začal zběsile pobíhat a štěkat na všechno kolem je KDE JE FRODO? (naše kočka) a podobně - kdoví proč- reaguje i na počítání jeda, dva, tři...

Na agility s náma chodila kdysi jedna paní, co místo TUNÉL, říkala KOČKA.

18.10.2007 07:44

atyska napsal(a):
My jsme se na cvičáku shodli, že jediný povel, který umí všichni psi, s nimiž jsme se setkali je: ,,Dělej!" Třeba Matýsku Sedni! Matýsek nic. Matýsku DĚLEJ! A kluk sedí

Jinak máme pestrou škálu povelů odlišných od těch co používám na cvičáku a těch, co používám normálně. Překlad:
POCEM - ke mně
MÍSTO - lehni
TADY BUĎ - k noze
PŘINES - aport
atd.
Taky máme speciální povel pro vysílání vpřed a do čtverce (obedience) - přičemž při vysílání do čtverce se nám osvědčilo BAŠTA!

Povel pro to, aby pejsek začal zběsile pobíhat a štěkat na všechno kolem je KDE JE FRODO? (naše kočka) a podobně - kdoví proč- reaguje i na počítání jeda, dva, tři...

Na agility s náma chodila kdysi jedna paní, co místo TUNÉL, říkala KOČKA.

Jé to je hezké téma. Zrovna včera jsem přemýšlela, jak já musím vypadat, když si takhle s hafíkama kráčím a vykládáme si. Divím se, že si sousedi neklepou na čelo.
U nás je nejspolehlivější:
NA - načež se šelmy přiřítí, ať už jsou v tu chvíli kdekoliv,
JDEME HOŠI - když se loudají za mnou a chci aby si pohnuli,
CO DĚLÁŠ? - přeloženo FUJ, protože bobánci žerou nebo se v horším případě válí v nějakém blivajzu alá leklá ryba v rozkladu
NECHTE SE! - když to kluci přehání v honění se kolem sedačky a podobně
KOČIČKA, PTÁČEK - pesani začnou lítat po zahradě, a vyskakovat po stromech a horěčně přemýšlet, kde jen ta číča je
KDE JE?, VEM HO!, NO DONES HO! - jsou povely našeho stafbullíka, který je neúnavný klacíčkář

Taky by nebylo špatní rozšířit tohle téma o kategorii - Co se vyvynulo ze jmen vašich pejsků? Jak je oslovujete?

Př: Náš bígl se jmenuje HOKI a říkáme mu kromě toho ještě: HOBLI,HOBLÍKu, HOBLAJZku, HOKIŠku a taky FLEKOŇu
Stafbullík se jmenuje RONN, ale nejčastěji je to RONďa, RONďák, RONďišák, RONdislav a krom toho MIMINO, MAZLIK, PES,BOBIŠ,...
A oba kluci dohromady jsou HOŠI, PESANI, ŠELMY,...

18.10.2007 08:37

svozilka napsal(a):
Jé to je hezké téma. Zrovna včera jsem přemýšlela, jak já musím vypadat, když si takhle s hafíkama kráčím a vykládáme si. Divím se, že si sousedi neklepou na čelo.
U nás je nejspolehlivější:
NA - načež se šelmy přiřítí, ať už jsou v tu chvíli kdekoliv,
JDEME HOŠI - když se loudají za mnou a chci aby si pohnuli,
CO DĚLÁŠ? - přeloženo FUJ, protože bobánci žerou nebo se v horším případě válí v nějakém blivajzu alá leklá ryba v rozkladu
NECHTE SE! - když to kluci přehání v honění se kolem sedačky a podobně
KOČIČKA, PTÁČEK - pesani začnou lítat po zahradě, a vyskakovat po stromech a horěčně přemýšlet, kde jen ta číča je
KDE JE?, VEM HO!, NO DONES HO! - jsou povely našeho stafbullíka, který je neúnavný klacíčkář

Taky by nebylo špatní rozšířit tohle téma o kategorii - Co se vyvynulo ze jmen vašich pejsků? Jak je oslovujete?

Př: Náš bígl se jmenuje HOKI a říkáme mu kromě toho ještě: HOBLI,HOBLÍKu, HOBLAJZku, HOKIŠku a taky FLEKOŇu
Stafbullík se jmenuje RONN, ale nejčastěji je to RONďa, RONďák, RONďišák, RONdislav a krom toho MIMINO, MAZLIK, PES,BOBIŠ,...
A oba kluci dohromady jsou HOŠI, PESANI, ŠELMY,...

Tak jména:

původně Clementia -> Klementýnka, Klemuša, Klemi, Klemušína, Týna, Brouček, Kočička, Mrcha
původně Arty -> Artyna, Artyška, Artuška, Aška, Arťák, Myšutka, Mrcha

dohromady jsou to Holky

Mě by zase zajímalo, jaké debaty se svými pejsky vedete, tak třeba moje mamka "hrubě kára" naše štěndo se slovy: "Kleminko, to nemůžeš dělat, Artynku to bolí, víš? Nech ji být, nekousej ji do té nohy, nebo tě kousne a to bys určitě nechtěla...no ták...neotravuj ji pořád...." Nebo ji milým hlasem prosí " pusť tu ponožku...fuj je to...to nemůžeš paničce kousat, v čem pak bude chodit...no ták..." Prostě jako s malýma dětma A Klementýnka dá maximálně hlavu na stranu a koooouká těma velkýma očima a dělá že nechápe Ale nejvíce mě dostává, jak lidi volají venku na svoje psy, no přiznám se, že já občas taky : " Okamžitě pojď ke mě, nebo tě přetrhnu a nedělej že neslyšíš. Dělej nebo nerozumíš? "

18.10.2007 09:02

kachna napsal(a):

Tak u nás je nerzošířenější povel Tys mě neslyšel!!! a následuje po jakýmkoliv povelu, kterej nesplnil. Zvláštní je, že na tenhle poslechne dycky. Až si kolikrát říkám, že budu říkat jen tohle.

Pak máme počem - to je jako, že si má teda vlízt pod tu peřinu, aby chudák nezmrz. To se naučil, ještě když jsme netopili a taky mi byla kosa.

Pak máme spapej to - když někde něco dostane a taky to vyflustne. Když byl štěně, bylo toroztomilý. Ale říkat to třicetikilovýmu pitovi už vypadá divně.

A ke jménu - jmenuje se Mafián a skloňuju to - Máfo, Mates, Mafiáne Paviáne, ty tlamo černá, Matýsku, Mafošu a tak.

18.10.2007 09:20

impact napsal(a):
Tak u nás je nerzošířenější povel Tys mě neslyšel!!! a následuje po jakýmkoliv povelu, kterej nesplnil. Zvláštní je, že na tenhle poslechne dycky. Až si kolikrát říkám, že budu říkat jen tohle.

Pak máme počem - to je jako, že si má teda vlízt pod tu peřinu, aby chudák nezmrz. To se naučil, ještě když jsme netopili a taky mi byla kosa.

Pak máme spapej to - když někde něco dostane a taky to vyflustne. Když byl štěně, bylo toroztomilý. Ale říkat to třicetikilovýmu pitovi už vypadá divně.

A ke jménu - jmenuje se Mafián a skloňuju to - Máfo, Mates, Mafiáne Paviáne, ty tlamo černá, Matýsku, Mafošu a tak.

...ještě přidám HAJÍ, užitečný povel, když je třeba prohlédnot bříško...

maťa

18.10.2007 09:30
maťa

kachna napsal(a):

ZAčnu jménama, ale ty jsou u nás zcela divný

NO Arga, zásadně to byla Barborka, Barča, Jú a Juřík
NO Brita, nejčastěji Batulka, dále Mimi, Týnka, Valentýnka, Bubinka, a Holčička

Tyhle dvě holky bohužel nedávno odešly.....

Kavkazák Agbar, slyší spíš na Íbuška, Ibidý, Bibííí, Íbunka, Cintík, a Mímuška
Papillon Gerry, slyší na Gríša, Míša, Gerasimovič, Pejsek, Miškyn
Kříženka jezevčíka Kiki, slyší na Džipitý, Džipka, Kikáš, a taky Jazvečík

Jinak, co se "povelů" týče, je jich tolik, v každodenní mluvě, že na všechny si honem ani nevzpomenu

Každopádně na Agbara, když nechce jít na zavolání ze zahrady domů, vždy zabere, když zavolám: Fajn Agbare, a jdu si pro obojek a uvidíš tu melu!!! V tu ránu přitryská dom

Klasika je Dělej! nebo Pohni si! když nechce něco splnit, či se loudá...
Opovaž se! když hodlají něco provést a nesmějí a vidím je, poté tohoto úmyslu zanechají
Mohl bys laskavě sklidnit hormon??? když se hodlá rozčilovat na nějakého řvoucího psa
Budeme gáblíkovat děcka!!! když nesu jídlo
Jdeme spinkat! netřeba vysvětlovat
Vysmáááhni!! když se mi pletou do cesty
Jestli mě okamžitě neposlechneš, dostaneš facíka, jasný? když nechtějí poslechnout a nevnímají mě, na slovo FACÍK ale reagují všichni okamžitě

Je toho daleko víc, ale to bych tady psala do večera

18.10.2007 09:36

impact napsal(a):

Tak jsem ještě na pár vzpomněla.
Kejťák - lehni si předkem vzorně rovně, zadkem "na kejtu"
(Bobino) Hni zadkem - používám nejčastěji na nejstarší čubu, když se courá 5 metrů za mnou a dělá nemohoucího psa.
Tlumič - popadni první věc která leží na zemi a ucpi si s ní hubu abys neštěkal. Používáme na dědka.

A jména jsou taky zajímavá
Aros - Arosek, Ronášek, Ronák (když zlobí), Sluníčko, Dědeček, Hajzl chlupatej a Hydra.
Borka - Borinka, Bobinka, Bóbika, Bobule, Špek, Špekosaurus, Lenochod, Koza pitomá, Krůta.
Zaira - Zája, Zairucha, Zairuna (hodně naštvaným hlasem), Čůza, Poletucha, Kamikadze, Barakuda
Nejnovější přírůstekCiri - Cirinka, Cirilka, Cirila, Čurda, Čurila Plenkovič, Tyzmetkuhnedtopust.

18.10.2007 11:23

maťa napsal(a):
ZAčnu jménama, ale ty jsou u nás zcela divný

NO Arga, zásadně to byla Barborka, Barča, Jú a Juřík
NO Brita, nejčastěji Batulka, dále Mimi, Týnka, Valentýnka, Bubinka, a Holčička

Tyhle dvě holky bohužel nedávno odešly.....

Kavkazák Agbar, slyší spíš na Íbuška, Ibidý, Bibííí, Íbunka, Cintík, a Mímuška
Papillon Gerry, slyší na Gríša, Míša, Gerasimovič, Pejsek, Miškyn
Kříženka jezevčíka Kiki, slyší na Džipitý, Džipka, Kikáš, a taky Jazvečík

Jinak, co se "povelů" týče, je jich tolik, v každodenní mluvě, že na všechny si honem ani nevzpomenu

Každopádně na Agbara, když nechce jít na zavolání ze zahrady domů, vždy zabere, když zavolám: Fajn Agbare, a jdu si pro obojek a uvidíš tu melu!!! V tu ránu přitryská dom

Klasika je Dělej! nebo Pohni si! když nechce něco splnit, či se loudá...
Opovaž se! když hodlají něco provést a nesmějí a vidím je, poté tohoto úmyslu zanechají
Mohl bys laskavě sklidnit hormon??? když se hodlá rozčilovat na nějakého řvoucího psa
Budeme gáblíkovat děcka!!! když nesu jídlo
Jdeme spinkat! netřeba vysvětlovat
Vysmáááhni!! když se mi pletou do cesty
Jestli mě okamžitě neposlechneš, dostaneš facíka, jasný? když nechtějí poslechnout a nevnímají mě, na slovo FACÍK ale reagují všichni okamžitě

Je toho daleko víc, ale to bych tady psala do večera

Já jsem ještě zabudla na ty vo ty koule stejně jednou příjdeš...., když čumákuje v trávě háravku a zpožďuje se...

18.10.2007 11:48

impact napsal(a):
Já jsem ještě zabudla na ty vo ty koule stejně jednou příjdeš...., když čumákuje v trávě háravku a zpožďuje se...

Já taky ještě zamoměla na POZOR - to když mi leží na peřině a já se chci zakrýt nebo si lehnout jinak, bo už jsem celá zkoprnělá.
Zajímavé, jak všichni slyší až na ten druhý univerzální povel:-) - u nás je to: NO KDE SEŠ? nebo příp. JÁ TI FLÁKNU AŽ Z TEBE CHLUPY POLETÍ a nebo klasika TYS MĚ NESLYŠEL? - tyto následují po jakémkoliv nesplněném povelu a vždycky najednou pesa ví hned co má dělat:-)
Jsou všichni stejní - milášci naši.

18.10.2007 12:44

kachna napsal(a):

Je jich spousta,těhdle povelů.
okamžitě se vrať zpátky na místo kde jsi ležela předtím-kupodivu to funguje,když si čuba při odložení odejde

dobytku-fuj nefunguje lépe

okamžitě vypadněte všichni z mojí postele-momentálně nejpoužívanější povel u nás

18.10.2007 16:39

kachna napsal(a):

To je super téma na to musím reagovat

Jména:
Agir - Agirek, Agíšek,Gyreček, Gyros, Kýšek, Kýša, Lump
Lady - Laduška, Laduša, Ladynka, Ladyna, nejčastěji Opice

Povely:
Tady jdeme - ukážu směr a nechci, aby se flákali jinde
Hejbej se - Agir je strašnej flegmouš
Bubák = přijel nebo přišel někdo z naší rodiny, koho miluje a začne lítat jak blázen
Spinkej, čůrej, jdeme domů, jdeme ven, do auta
Na kraj - jít po kraji silnice
Hoď tu prdel na zem - po neuposlechnutí sedni
No a pak klasika - granulky, masíčko, kostičky, dobrůtky a střapeček (coursing) - to si může vykroutit hlavu o 180° a pak začne jančit.
Lady je mrňavka, takže to zatím platí jen na Agira.

18.10.2007 16:50

peggyna napsal(a):
To je super téma na to musím reagovat

Jména:
Agir - Agirek, Agíšek,Gyreček, Gyros, Kýšek, Kýša, Lump
Lady - Laduška, Laduša, Ladynka, Ladyna, nejčastěji Opice

Povely:
Tady jdeme - ukážu směr a nechci, aby se flákali jinde
Hejbej se - Agir je strašnej flegmouš
Bubák = přijel nebo přišel někdo z naší rodiny, koho miluje a začne lítat jak blázen
Spinkej, čůrej, jdeme domů, jdeme ven, do auta
Na kraj - jít po kraji silnice
Hoď tu prdel na zem - po neuposlechnutí sedni
No a pak klasika - granulky, masíčko, kostičky, dobrůtky a střapeček (coursing) - to si může vykroutit hlavu o 180° a pak začne jančit.
Lady je mrňavka, takže to zatím platí jen na Agira.

makáme - aby hejbla kostřičkou
auťák - většinou povel na silnici bez chodníku, aby si dala bacha na auto

a jmenuje se Aymee (westa) a říkam jí Ejmouši, přítel si přisadil Blbouši, Blboušku, Lemí (se tlemí), já jí řikam Kocouři (momentálně nejoblíbenější přezdívka ), Nonánku nebo Žížalo, občas i Fujko (to už ví, že se fakt zlobim).

18.10.2007 17:13

hekate napsal(a):
makáme - aby hejbla kostřičkou
auťák - většinou povel na silnici bez chodníku, aby si dala bacha na auto

a jmenuje se Aymee (westa) a říkam jí Ejmouši, přítel si přisadil Blbouši, Blboušku, Lemí (se tlemí), já jí řikam Kocouři (momentálně nejoblíbenější přezdívka ), Nonánku nebo Žížalo, občas i Fujko (to už ví, že se fakt zlobim).

Tak na tohle musím taky reagovat, i když všechny "povely" se snad ani vypsat nedají.
Tak třeba při přivolání:

"Mám si podat písemnou žádost?" pesan odmítá po povelu "ke mně" přijít a dál si cosi čte v psích novinách.

"Ty jsi mě neslyšel???" ryze řečnická otázka, jasně upozorňující, že další otálení není v jeho zájmu.

"Mám si pro tebe dojít???" situace se stává akutní - po tomto vždycky přijde.

"Si tam zakořenila?" pro změnu fenka odmítá pochopit, že házení klacků už skončilo a dál stojí u jednoho zvlášť šikovného exempláře, byť já už jsem dobře 100 metrů od ní.

"Tobě nefungujou nožičky?" to když už jí dojde, že se fakt pro ten klacek nevrátím.

Anebo z jiného soudku:

"Co je to tam?" psi si hrají tak, že z nich lítají chlupy - po této větě oba s naprosto bezelstným výrazem všeho nechají a začnou se rozhlížet, co má asi tak panička na mysli

"Kdo to udělal???" ač černé nohy jasně ukazují, kdo vykopal kráter na zahradě, oba pesani se svorně otočí na střechu, kudy chodívá naše kočka (a když tam náhodou je, jdou jí okamžitě vyčinit).

A nakonec univerzální:

"Dělej!" nebo "Pohni!" nebo "Opovaž se!" a nejoblíbenější "Papání" - to máte vidět to bleskový přivolání

Jména:
pesan je Sabar, oslovujeme voláme: Sabare, Sabi, Sabárku, Bobane, Bubáčku (v pubertě docela pouštěl hrůzu)

pestřejší škála je u fenky jménem Orsi: Orsinko, Orsino (když něco vyvede), Bublino (trpí na výkyvy váhy po hárání, bohužel vždy směrem nahoru), Bublifuku (nejen že tloustne, ale ještě misku s baštou doslova luxuje), můro (když naplno předvede svoji "vyčuranost").

Jinak se ale všichni fakt milujeme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík