Borderka - na noc v domě?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.11.2007 10:26

Ahoj,
mam rocniho borderaka. Nevim, jestli ho muzu nechavat i na noc venku (zateplena bouda, ale prece jenom tam je zima...), lonskou zimu spal asi 14 dni doma, pak to odmital. ALe letos je chladneji, a on chce dom... Jsem zvykla mit psa venku, belgicak, ktereho jsem mela predtim, tam byl naprosto spokojeny... Bojim se, ze kdyz budu mit borderaka na noc v chodbe, kde je prece jenom o nejakych 10-30°C tepleji nez v zime venku, tak bude zchoulostively, a kdyz pak bude cely den na zahrade, tak mu to nebude delat dobre...
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

14.11.2007 11:05

janele napsal(a):
Ahoj,
mam rocniho borderaka. Nevim, jestli ho muzu nechavat i na noc venku (zateplena bouda, ale prece jenom tam je zima...), lonskou zimu spal asi 14 dni doma, pak to odmital. ALe letos je chladneji, a on chce dom... Jsem zvykla mit psa venku, belgicak, ktereho jsem mela predtim, tam byl naprosto spokojeny... Bojim se, ze kdyz budu mit borderaka na noc v chodbe, kde je prece jenom o nejakych 10-30°C tepleji nez v zime venku, tak bude zchoulostively, a kdyz pak bude cely den na zahrade, tak mu to nebude delat dobre...
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

ja resim neco podobneho..a taky na to nemuzu najit odpoved..ale moje znama tohle delala s RTW..kdyz byla doma, psa mela v baraku, kdyz byla v praci, pes byl venku a mel moznost zateplene kvalitni boudy..mela z toho taky asi obavu, ale pes pry nemel problem, zadne nachlazeni, rymy a tak.....

14.11.2007 17:59

jesterka napsal(a):
ja resim neco podobneho..a taky na to nemuzu najit odpoved..ale moje znama tohle delala s RTW..kdyz byla doma, psa mela v baraku, kdyz byla v praci, pes byl venku a mel moznost zateplene kvalitni boudy..mela z toho taky asi obavu, ale pes pry nemel problem, zadne nachlazeni, rymy a tak.....

Naše borderky takhle fungují stále - většinu dne jsou venku, spát se chodí domů...
Oni BOC bez problémů vydrží venku stále, ale když oni jsou tak rádi s námi , že jim to přece nemůžeme udělat

14.11.2007 18:42

janele napsal(a):
Ahoj,
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

Řeším to samé, máme jedenáctiměsíční Bordeauxskou dogu, venku na zahradě má dvě boudy, jednu v kotci, jednu v garáži (tu má udělanou tak, že má otvor ve dveřích do garáže a ten vede do boudy, která je na pevno přidělaná k těm dveřím do garáže zevnitř ), ale mám s ní problém - co v noci? v sobotu jsem jí našla spát pod stromem! prostě si sama kolikrát nevleze na noc do boudy a spí všude možně, v létě mi to bylo fuk, ale teď v zimě! no a teď přes den, jak celý den prší - je celá promoklá, mokrá, za celý den vůbec nevleze do boudy, aby nemokla, ale naopak pobíhá po zahradě, je celá mokrá, pak to nevydržím a nechám jí na chodbě, kde se netopí, ale mám strach, že schoulostiví, také nevím co s tím. Mám strach, aby nebyla nemocná. Poraďte, jak to děláte Vy? Schová se Vám pejsek přes den do boudy, když prší nebo pobíhá jako ten náš blázínek venku déšť nedéšť..... díky za Vaše zkušenosti...

14.11.2007 19:00

janele napsal(a):
Ahoj,
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

Ahoj, přesně tohle se mi teď honí hlavou . My máme křížence boxera, vypadá vpodtstě jako boxer. Má 6 a od štěňátka je venku, nikdy nespal doma, narostly mu delší chlupy a za celou dobu chodíme k vetovi jen na očkování 1x za rok. Spával venku i pře zimu co byla před dvěma lety, kdyby bylo skoro -20, to už jsem měla špatné svědomí, ale nevypadal nijak nešťastně.
Jenže problém spočívá v tom, že je rád s náma a tak se ho snažím brát často domů, ať není v boudě sám, má boudu (teď vystlanou jak obyvák ) s malým výběhem. Více méně celý den je asi zalezlý v boudě a spí, ale určitě je rád, když vidí tu svou "smečku" a může spát v naší přítomnosti. Přes léto to je v pohodě, jak jsme přišli z práce vzali jsme si ho domů a pak šel až večer spát zpátky " k sobě". Jenže v zimě jsme se tomuto vyhýbali, protože se právě bojíme zchoulostivění, zatím ještě nijak nemrzne, tak ho vezmu na domů, ale už jen občas., protože je mi líto s ním jít přes týden jen na půl hoďky na procházku a jinak aby byl celý den sám zavřený. Když byly tehdy ty velké mrazy, tak mu stejně začalo být za chvíli horko, jazyk až na vestě a sám chtěl ven. No ale to dilema, že je tam pořád sám a pak je celý šťastný, když za ním někdo přijde a když odcházíme, tváří se většinou jako největší chudáček.
Tak nevím, myslíte, že třeba 2 hoďky denně doma v teple i přes mrazy mu nebudou dělat problém nebo jsem moc velká citlivka?
Ale jsem moc ráda, že tohle řeší víc lidí .

14.11.2007 19:13

luckai napsal(a):
Ahoj, přesně tohle se mi teď honí hlavou . My máme křížence boxera, vypadá vpodtstě jako boxer. Má 6 a od štěňátka je venku, nikdy nespal doma, narostly mu delší chlupy a za celou dobu chodíme k vetovi jen na očkování 1x za rok. Spával venku i pře zimu co byla před dvěma lety, kdyby bylo skoro -20, to už jsem měla špatné svědomí, ale nevypadal nijak nešťastně.
Jenže problém spočívá v tom, že je rád s náma a tak se ho snažím brát často domů, ať není v boudě sám, má boudu (teď vystlanou jak obyvák ) s malým výběhem. Více méně celý den je asi zalezlý v boudě a spí, ale určitě je rád, když vidí tu svou "smečku" a může spát v naší přítomnosti. Přes léto to je v pohodě, jak jsme přišli z práce vzali jsme si ho domů a pak šel až večer spát zpátky " k sobě". Jenže v zimě jsme se tomuto vyhýbali, protože se právě bojíme zchoulostivění, zatím ještě nijak nemrzne, tak ho vezmu na domů, ale už jen občas., protože je mi líto s ním jít přes týden jen na půl hoďky na procházku a jinak aby byl celý den sám zavřený. Když byly tehdy ty velké mrazy, tak mu stejně začalo být za chvíli horko, jazyk až na vestě a sám chtěl ven. No ale to dilema, že je tam pořád sám a pak je celý šťastný, když za ním někdo přijde a když odcházíme, tváří se většinou jako největší chudáček.
Tak nevím, myslíte, že třeba 2 hoďky denně doma v teple i přes mrazy mu nebudou dělat problém nebo jsem moc velká citlivka?
Ale jsem moc ráda, že tohle řeší víc lidí .

Lucko a Bambule.... Mám k vám jednu výhradu. Sama mám bordynu. Ohledně těhle typů plemen se samo píše, že pokud chcete mít v klidu klouby a psa, který nebude promrzat...budete chovat toto plemeno doma v teple krbu a rodiny. Bordyna nemá moc hustou podsadu, boxer - ten nemá žádnou.Pokud by jste se vžili do situace psa, asi by vám nebylo hej...bývat v tom mraze venku. A ani nijak jinak - nejste nato totiž přizpůsobení. Jo, v létě to beru..aby vám přebývali psi na zahradách...Něco jiného to je u Borderek - jak se tu řeší..mají huňatou srst....A dlouhé chlupy...nemají problém být venku...vlastně jsou při své práci pořád venku... Být váma, tak si to rozmyslím Pokud nechcete koukat, jak vám pes kulhá, nebo něco podobného, jen proto, že jej necháváte venku. Osobně tohle praktikování dom a ven moc nepodporuju a hlavně ne u krátkosrstých plemen...

14.11.2007 19:14

janele napsal(a):
Ahoj,
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

Tak se také připojím - sice nemám borderku, ale labradora...nicméně taky jsem řešila podobný problém.
Vyřešila ho za nás nemoc, psincový kašel, kdy musela být Jessie doma v teple. A my jsme zjistili, že jí se to zalíbilo. (Dříve chtěla být spíše venku, pokud měla na výběr, spala venku.)
A tak to máme zařízené stylem - když je doma někdo z rodiny, je doma i ona a když jsme pryč, je venku (zateplená bouda...)
A my jsme ještě obohaceni o krásné polohy pejska rozvalujícího se v pelechu

14.11.2007 19:16

sabina napsal(a):
Lucko a Bambule.... Mám k vám jednu výhradu. Sama mám bordynu. Ohledně těhle typů plemen se samo píše, že pokud chcete mít v klidu klouby a psa, který nebude promrzat...budete chovat toto plemeno doma v teple krbu a rodiny. Bordyna nemá moc hustou podsadu, boxer - ten nemá žádnou.Pokud by jste se vžili do situace psa, asi by vám nebylo hej...bývat v tom mraze venku. A ani nijak jinak - nejste nato totiž přizpůsobení. Jo, v létě to beru..aby vám přebývali psi na zahradách...Něco jiného to je u Borderek - jak se tu řeší..mají huňatou srst....A dlouhé chlupy...nemají problém být venku...vlastně jsou při své práci pořád venku... Být váma, tak si to rozmyslím Pokud nechcete koukat, jak vám pes kulhá, nebo něco podobného, jen proto, že jej necháváte venku. Osobně tohle praktikování dom a ven moc nepodporuju a hlavně ne u krátkosrstých plemen...

a pokud jste se rozhodli nechat psa venku...tak to dordžujte..byla to vaše volba..tak teď psa nerozhazujte...povolila bych třeba skep, nebo někde kde se netopí a je chladněji, než u vaší postele, pokud nechcete aby psi zmrzali..ale nevím....toť můj názor

14.11.2007 20:40

sabina napsal(a):

Ahoj Sab, díky za názor. My to s naším "boxerem" praktikujem 6 let jak jsem psala, k vetovi zavítáme jednou ročně na očkování, za celou dobu ani nezakašlal. Taky když to srovnám, třeba se známýma co mají boxery nebo jiné krátkosrsté plemeno, které se občas venku klepe zimou, ten náš vůbec, ale je pravda, že rozdíl v kožichu je dost markantní. Každý si říká, co je na něm divného a pak zjistí, že má delší chlupy a hunatější srst, no ale bordyna to není, to je fakt. Takže myslím, že vypadá spokojeně a nijak mu to nevadí.
Já právě taky nejsem zastánce těch přechodů, protože souhlasím, že se tak psovi spíš ubližuje, akorát někdy vyměknu, že tam je chudáček sám, ale je pravda, že to je vždycky jen na chvilinku a pak jde zase k sobě. Jen mě tak napadlo, že třeba hoďka denně by nemusela vadit, zatím jsem to právě v zimě nedělali, protože jsem se bála aby mu to nevadilo, no tak vtom budem zřejmě pokračovat.

14.11.2007 21:14

jessie napsal(a):
Tak se také připojím - sice nemám borderku, ale labradora...nicméně taky jsem řešila podobný problém.
Vyřešila ho za nás nemoc, psincový kašel, kdy musela být Jessie doma v teple. A my jsme zjistili, že jí se to zalíbilo. (Dříve chtěla být spíše venku, pokud měla na výběr, spala venku.)
A tak to máme zařízené stylem - když je doma někdo z rodiny, je doma i ona a když jsme pryč, je venku (zateplená bouda...)
A my jsme ještě obohaceni o krásné polohy pejska rozvalujícího se v pelechu

Ahoj já mám 5-ti měsíční fenku border kolie,spí s náma v domě,protože ještě nemáme boudu,ale vždy večer se mi začíná šíbovat ven,chce spát venku,protože přes léto tam spávala.

15.11.2007 10:19

janele napsal(a):
Ahoj,
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

Ahoj, díky za všechny názory a zkušennosti..
U nás to dnes vypadá tak, že borderák spí zase venku. Dvě noci vydržel doma ale teď už tam moc nechce... Je fakt, že i když byl doma, zůstával sám v chodbě... :-/ A taky vstává dřív než já (já až po šesté ;) ), tak se tam asi po ránu nudil... :-)) Tak to asi nechám na něm, zkusím se řídit instinktem. Když bude utahaný, promrzlý a mokrý, tak ho pustím domů, jinak bude asi venku, bo se tváří, že je tam spokojenější :-)
Jinak ještě k té srsti... Nepřijde mi, že by bordera měla nějakou hustou srst /a to přitom je ten můj jeden z těch nejchlupatějších, co znám/. Už možná i to, že se hodně chová v Austrálii, nebo Anglii... Tam ty mrazy moc nebývají...?! Znala jsem jednoho dobrmana, který byl od štěněte na horách, a ten měl hustší podsadu, než bordery.
Navíc, jak má bordera dlouhé chlupy, tak ten mokrý sníh, co byl tady ty poslední dny, se mu lepí na ocas a "rousy" (nevím, jestli se to tak jmenuje u psů, u koní ano - ty chlupy zezadu na nohách...),a měl tam obrovský koule sněhu. Bylo to fakt směšný, ale němu to asi nepřišlo... Když jsem ty koule rozbila, tak během několika metrů tam byly znovu :-( Máte někdo podobnou zkušenost? Dá se tomu nějak bránit?

15.11.2007 10:57

janele napsal(a):
U nás to dnes vypadá tak, že borderák spí zase venku. Dvě noci vydržel doma ale teď už tam moc nechce... Je fakt, že i když byl doma, zůstával sám v chodbě... :-/ A taky vstává dřív než já (já až po šesté ;) ), tak se tam asi po ránu nudil... :-)) Tak to asi nechám na něm, zkusím se řídit instinktem. Když bude utahaný, promrzlý a mokrý, tak ho pustím domů, jinak bude asi venku, bo se tváří, že je tam spokojenější :-)
Jinak ještě k té srsti... Nepřijde mi, že by bordera měla nějakou hustou srst /a to přitom je ten můj jeden z těch nejchlupatějších, co znám/. Už možná i to, že se hodně chová v Austrálii, nebo Anglii... Tam ty mrazy moc nebývají...?! Znala jsem jednoho dobrmana, který byl od štěněte na horách, a ten měl hustší podsadu, než bordery.
Navíc, jak má bordera dlouhé chlupy, tak ten mokrý sníh, co byl tady ty poslední dny, se mu lepí na ocas a "rousy" (nevím, jestli se to tak jmenuje u psů, u koní ano - ty chlupy zezadu na nohách...),a měl tam obrovský koule sněhu. Bylo to fakt směšný, ale němu to asi nepřišlo... Když jsem ty koule rozbila, tak během několika metrů tam byly znovu :-( Máte někdo podobnou zkušenost? Dá se tomu nějak bránit?

Já právě takz když se podívám na našeho "boxera", tak je pěkný huňáč s klasickým se to nedá srovnat. Myslím, že když je venku od štěňátka, tak se přizpůsobí. Je pravda, že je to přece jen kříženec a taky dnes bych při stejném rozhodování přemýšlela mnohem dýl a možná se rozhodla jinak. Ale teď už je zvyklý a třepat se zimou jsem ho neviděla a ni nikdz nebyl nemocný, myslím, že by si tělo řeklo, kdyby mělo problém.

15.11.2007 11:03

janele napsal(a):
Ahoj,
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

Moj veterinar ma na to jednu prihodu - ked bol vojak, mali v kasarnach vojenskych straznych psov - vesmes vlciaci a pod srstou vybaveni psi a potom dvoch boxerov. Raz rano uprostred zimy, ked bolo bohviekolko pod nulou, zasiel k psom a vsetci psi okrem boxerov v pohode, jeden boxer uz mrtvy a druhy zomrel o par hodin na podchladenie... Tito psi boli celi zivot vonku.

Predpokladam ze mi neklamal. Takze ja som za nasledovne - ked von, okej, tak jedine do zateplenej budy a najlepsie s niecim, co mu bude aspon trosku topit v bude. Suhlasim s nazorom - pes s kratkou srstou bez podsadi nema vonku bez ochrany co robit.

15.11.2007 12:43

janele napsal(a):

Já tedy nevím, ale tyto problémy s BOC fakt nemáme - a že patří mezi poměrně dost chlupaté a jak jsem psala, přes den jsou většinou venku - ať je jakékoli počasí.
Borderka by měla snést hodně co se týká počasí - naše by byly klidně venku stále - vydržely by to, ale jsou rádi s námi, tak proč jim to upírat...

15.11.2007 14:42

janele napsal(a):
Ahoj,
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

Vedle vesnici má paní pejska, je to takový ten malý voříšek, má krátkou srst, podobnou jezevčíkovi. Pejsek je celý svůj život na řetězu u boudy (no spíše takový přístřešek, než bouda), avšem dostává kvalitní krmení, žádné zbytky i proběhnout ho nechají. Pejskovi je už 17 let a je naprosto v pohodě (bydlíme na Šumavě, celkem vysoko, v zimě děsný mráz a hafo sněhu), nikdy nebyl nemocný, k vetovi jezdí jen na očkování. Ten pejsek si prostě na nízké teploty zvyknul a nedělá mu to problém... Nějaké oblékání nebo braní domu pejsek nezná a přesto je dlouhověký a zdravý jako řípa.

15.11.2007 15:46

janele napsal(a):
Ahoj,
Mate nekdo zkusenosti?
Diky moc
jana

Dobrý den, my máme teda bulmastifa a ten je "domácí", ale u rodičů máme NO a křížence flat coated retrívra. Jsou běžně venku, mají super boudu, ale při velkém mrazu nebo jsou-li mokří, jsou v chodbě - jsou-li mokří, ještě je pečlivě utíráme právě kvůli kloubům, v mrazech jsou v chodbě, aby bobánci nespali venku mimo boudu...
Dát je úplně domů bych se bála právě kvůli těm přechodům - vždyť v zimě to může být i 40°C, a to musí být hrozný šok.

15.11.2007 15:58

mipooo napsal(a):
Moj veterinar ma na to jednu prihodu - ked bol vojak, mali v kasarnach vojenskych straznych psov - vesmes vlciaci a pod srstou vybaveni psi a potom dvoch boxerov. Raz rano uprostred zimy, ked bolo bohviekolko pod nulou, zasiel k psom a vsetci psi okrem boxerov v pohode, jeden boxer uz mrtvy a druhy zomrel o par hodin na podchladenie... Tito psi boli celi zivot vonku.

Predpokladam ze mi neklamal. Takze ja som za nasledovne - ked von, okej, tak jedine do zateplenej budy a najlepsie s niecim, co mu bude aspon trosku topit v bude. Suhlasim s nazorom - pes s kratkou srstou bez podsadi nema vonku bez ochrany co robit.

To je možné, ale armáda měla boudy jen z prken a bez zateplení, tak se není čemu divit. Myslím, že zateplená a přiměřeně velká bouda je dobrá i pro pobyt boxera celoročně venku...Znám několik dobrmanů, boxera a argentinu a jsou venku pořád.

15.11.2007 16:01

mipooo napsal(a):

No teda celkem děsivá příhoda. Ale nevím jaké měli třeba boudy. ten náš má kvalitní zateplenou, sousedí se zahradním domkem, přes zimu v ní má pelech a několik kožešin, do kterých se můžs dle libosti zahrabat, kvalitní granule.
Vůbec nechci působit jako zastánce teorie vyhoďte všichni krátkosrsté psy ven, je to přirozenější. Jak jsem psala výš možná už bych dnes přemýšlela jinak, ale vycházím z vlastní zkušenosti, že pes od štěňátka si zvykl i s krátkou srstí, je šťastný a spokojený (tedy co mohu jako člověk soudit), nedělají mu problémy několikahodinové vycházky v počasí, kdy my jsme už skoro umrzlí a neznám snad zdravějšího psa, nikdy mu nic nebylo.

15.11.2007 16:06

borax napsal(a):
To je možné, ale armáda měla boudy jen z prken a bez zateplení, tak se není čemu divit. Myslím, že zateplená a přiměřeně velká bouda je dobrá i pro pobyt boxera celoročně venku...Znám několik dobrmanů, boxera a argentinu a jsou venku pořád.

díky, už jsem se trošku začala cítit jako tyran zvířat.

15.11.2007 17:36

mipooo napsal(a):

No, bratrovo tchánovi se stalo něco podobného - má barváře, tedy hladkosrsté psy. A jak byly velké mrazy, jedna fena přes noc uhynula, veterinář nenašel jinou příčinu, než umrznutí. Taky byly celý život venku (v boudě, samozřejmě)... Možná stačí, když pak má pes nějaký problém, co ho oslabí... Nevím. My máme mazlíky doma a venku jsou jen přes den v létě a na jaře a na podzim když není hnusně. Protože jak se jinak vyvalují na vyhřívané podlaze vím, že moc odolní by nebyli...

Přidejte reakci

Přidat smajlík