Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2008 11:14

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jak je to s dědičnou nemocí - progresivní retinální atrofie PRA. U některých plemen je nutné vyšetření PRA negativní podmínkou pro zařazení do chovu.

Kdyby mi nedejbože veterinář řekl, že testy byly pozitivní, co by z toho vyplývalo? Kromě toho, že by se nemohl stát chovným? To pak budu jen čekat, kdy nemoc přijde?

A ještě něco, pokud (a v to samozřejmě doufám) bude vyšetření negativní, budu tím mít jistotu, že můj pes nikdy neonemocní a není přenašečem této choroby? Někdejsem četla, že se vyšetření musí opakovat..

Předem děkuji za odpověď a případné připomínky.

17.1.2008 11:58

lestfe napsal(a):
Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jak je to s dědičnou nemocí - progresivní retinální atrofie PRA. U některých plemen je nutné vyšetření PRA negativní podmínkou pro zařazení do chovu.

Kdyby mi nedejbože veterinář řekl, že testy byly pozitivní, co by z toho vyplývalo? Kromě toho, že by se nemohl stát chovným? To pak budu jen čekat, kdy nemoc přijde?

A ještě něco, pokud (a v to samozřejmě doufám) bude vyšetření negativní, budu tím mít jistotu, že můj pes nikdy neonemocní a není přenašečem této choroby? Někdejsem četla, že se vyšetření musí opakovat..

OPRAVDU MI NIKDO NEPORADÍ?

17.1.2008 12:07

lestfe napsal(a):
Dobrý den,

Vyšetření PRA dělané v ČR se musí pravidelně opakovat, protože kontroluje jen momentální stav oka! Takže i po tomto vyšetření není jasno, protože choroba se projevuje v pozdějším věku a nezjistí se jestli je pes přenašeč nebo ne!
Nejlepší je udělat genetické testy, které se dělají jen jednou za život a je jasno!
Nemoc se projevuje tím, že pejsek oslepne

17.1.2008 12:38

oddorrinky napsal(a):
Vyšetření PRA dělané v ČR se musí pravidelně opakovat, protože kontroluje jen momentální stav oka! Takže i po tomto vyšetření není jasno, protože choroba se projevuje v pozdějším věku a nezjistí se jestli je pes přenašeč nebo ne!
Nejlepší je udělat genetické testy, které se dělají jen jednou za život a je jasno!
Nemoc se projevuje tím, že pejsek oslepne

Děkuju za odpověď, Míšo!
Něco jsem již o těch DNA testech na netu našla. Je ale možné si je někde vČR už nechta udělat? Pokud ano, tak kde? A kolik takové vyšetření může stát?

17.1.2008 12:43

lestfe napsal(a):
Děkuju za odpověď, Míšo!
Něco jsem již o těch DNA testech na netu našla. Je ale možné si je někde vČR už nechta udělat? Pokud ano, tak kde? A kolik takové vyšetření může stát?

Už jsem to našla!
Genetické vyšetření, které odhalí pravdu, zda je pes přenašeč či dokonce postižený, stojí 3.000Kč
Našla jsem to na adrese http://www.dnatest.cz/

17.1.2008 13:06

lestfe napsal(a):
Děkuju za odpověď, Míšo!

U každého plemene se dělá trochu jiné, co máš za plemeno???
U nás se dělá PRA - prcd a dělá se to jen v Amrice v Optigenu www.optigen.com tam najdeš co se jakému plemeni dělá za testy a můžeš si tam stáhnout formulář a zaregistrovat se a pak už jen pošleš krev a peníze
Stojí to 200 dolarů.

17.1.2008 16:30

oddorrinky napsal(a):
U každého plemene se dělá trochu jiné, co máš za plemeno???
U nás se dělá PRA - prcd a dělá se to jen v Amrice v Optigenu www.optigen.com tam najdeš co se jakému plemeni dělá za testy a můžeš si tam stáhnout formulář a zaregistrovat se a pak už jen pošleš krev a peníze
Stojí to 200 dolarů.

Díky moc, jsou to zajímavé stránky, jen tu anglinu musím trochu oprášit:)

17.1.2008 16:55

lestfe napsal(a):
Díky moc, jsou to zajímavé stránky, jen tu anglinu musím trochu oprášit:)

Cca 2 x do roka se posílá do Optigenu krev hromadně - pokud si nechá udělat vyšetření více jak 20 psů, vyjde to na cca 144,- USD, pokud budete krev posílat individuálně, test Vás vyjde na cca 188,- USD + další náklady - ve finále okolo 5000,-Výsledek poté přijde cca do 4. týdnů.
Pokud se u vašeho plemene dělá i vyšetření PRA, stejně budete muset chodit na klinické vyšetření.
Jinak samozřejmě záleží na plemeni - ne u všech se už DNA dělá. naopak, u některých plemen už jde gen. zjistit i PRA.
Pokud máte zájem o kontakt na hromadné testy, ozvěte se mi mailem.
Myslím, že další se bude dělat na jaře.
Minule tuto možnost využilo okolo šedesáti psů - většinou border kolií...

17.1.2008 17:22

monika s napsal(a):
Cca 2 x do roka se posílá do Optigenu krev hromadně - pokud si nechá udělat vyšetření více jak 20 psů, vyjde to na cca 144,- USD, pokud budete krev posílat individuálně, test Vás vyjde na cca 188,- USD + další náklady - ve finále okolo 5000,-Výsledek poté přijde cca do 4. týdnů.
Pokud se u vašeho plemene dělá i vyšetření PRA, stejně budete muset chodit na klinické vyšetření.
Jinak samozřejmě záleží na plemeni - ne u všech se už DNA dělá. naopak, u některých plemen už jde gen. zjistit i PRA.
Pokud máte zájem o kontakt na hromadné testy, ozvěte se mi mailem.
Myslím, že další se bude dělat na jaře.
Minule tuto možnost využilo okolo šedesáti psů - většinou border kolií...

První půlka mého příspěvku se týká CEA... - včetně těch cen u Optigenu...

17.1.2008 20:04

monika s napsal(a):
První půlka mého příspěvku se týká CEA... - včetně těch cen u Optigenu...

Krv sa posiela hromadne len na tento jeden test alebo sa je mozne "pridat" aj s inym testom, trebars na zistenie farby?

18.1.2008 09:26

pigie napsal(a):
Krv sa posiela hromadne len na tento jeden test alebo sa je mozne "pridat" aj s inym testom, trebars na zistenie farby?

Je možné se přidat i s jiným testem. Nejsem si ale jistá, zda Optigen dělá i testy na barevné vlohy... Určitě to ale bude na jejich www.

18.1.2008 13:44

lestfe napsal(a):
Děkuju za odpověď, Míšo!

DNA testy na PRA existují jen pro některá plemena psů , většina se jich dělá v USA, některé v UK a i v Holandsku

18.1.2008 18:00

mac1 napsal(a):
DNA testy na PRA existují jen pro některá plemena psů , většina se jich dělá v USA, některé v UK a i v Holandsku

Prý se DNA testy dají dělat už i u nás a stojí 2990 Kč. Víte o tom něco víc ? Budou testy dělané u nás uznávané i u zahraničních chovatelů ?

18.1.2008 18:30

kressinka napsal(a):
Prý se DNA testy dají dělat už i u nás a stojí 2990 Kč. Víte o tom něco víc ? Budou testy dělané u nás uznávané i u zahraničních chovatelů ?

Určitě ne! Optigen má na to světový patent a než ten vyprší může testy dělat jen tato laboratoř!!!

18.1.2008 18:48

kressinka napsal(a):

u nás se dělají pouze odběry a stěry, samotné testy se u nás neprovádí

18.1.2008 19:51

mac1 napsal(a):
u nás se dělají pouze odběry a stěry, samotné testy se u nás neprovádí

http://www.dnatest.cz/

Já mám info, že se to už tady provádí také !!! Co mi teda tahle firma za 2990 Kč zjistí ?

18.1.2008 20:00

kressinka napsal(a):

Já mám info, že se to už tady provádí také !!! Co mi teda tahle firma za 2990 Kč zjistí ?

PRA DNA test spolehlivě určí, zda-li je váš pes PRA negativní, PRA přenašeč nebo PRA postižený. Pro testování DNA se používá vzorek slin. Je vhodný pro následující plemena psů:

Australský honácký pes, Americký kokršpaněl, Americký eskimo, Chesapeake Bay Retriever, Čínský chocholatý pes, Anglický kokršpaněl, Entlebuchský salašnický pes, Kuvasz, Lapinporokoira (Lapponian Herder), Labradorský retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Portugalský vodní pes, Laponský pes (Ruotsinlapinkoira), Lapinkoira (Suomenlapinkoira), Silky teriér, Australian Stumpy Tail Cattle Dog, Toy pudl, Irský setr, Welsh Corgi, Sloughi, Knírač malý, Trpasličí pudl

PRA, atrofie sítnice, nebo retinální progresivní atrofie označuje několik rozdílných onemocnění sítnice. Všechny typy jsou dědičné. Porucha způsobuje degeneraci a postupné odumíraní světločivných buněk (tyčinky a čípky) sítnice v zadní části oka. Pes může být postižen tímto onemocněním, i když se v časném vývoji zdá, že se tyto buňky vyvíjejí normálně. Byla poprvé diagnostikována u gordonsetrů v roce 1911, v následujících letech byla zjištěna u většiny chovaných plemen. Prvním projevem nemoci je ztráta funkce tyčinek, což vyústí v šeroslepost. Poté přestávají fungovat i čípky, což u většiny psů vede až úplné slepotě. Toto onemocnění je zvlášť zákeřné v tom, že se projeví až kolem 4–6 roku, u některých plemen ještě později, což může mít katastrofální následky pro chov.

PRA je autosomálně recesní porucha, tento termín znamená to, že vyskytuje-li se gen pro PRA pouze v jedné kopii, onemocnění se nevyvine. Někteří jedinci tedy nemusí být nemocí postižení, ale pouze ji přenášejí. U přenašečů se žádným očním testem přítomná kopie genu neprojeví. V tom tkví další nebezpečí, nemoc se bez jakýchkoliv příznaků šíří mezi zvířaty. Křížením přenašečů se však narodí postižený potomek.

Na základě našeho DNA testu pro PRA lze se stoprocentní pravděpodobností zjistit, zda testované zvíře neobsahuje PRA gen, zda je přenašečem nebo postiženým PRA.

19.1.2008 09:40

kressinka napsal(a):

buď máte špatné info nebo jste ho špatně pochopila. Tato firma se Vám o vše postará, tzn. že nemusíte sama nic nikam posílat. apod. , ale testy samotné provádět nemůže ( .....Všechny testy jsou realizovány pouze v laboratořích akreditovaných Americkou Asociací Krevních Bank (AABB). Nejčastěji využíváme komplexní laboratoře v Nevadě a Utahu. . ...)

Přidejte reakci

Přidat smajlík