Dobrý den,prosím o radu.Mám od vánoc štěnátko šeltie-jsou jí 3 měsíce,je s PP.Byla odchovaná v bytě a nikdy nebyla venku.My bydlíme v centru,takže byla ze začátku na procházkách nejistá.Máme problém s čůráním-teda čůrá hodně a často-ale ne venku.A ani nevím jak jí to naučit,jdu s ní jakmile se probudí,nebo když vidím,že se jí chce,ale ona prostě vydrží až do bytu-nebo alepson do chodby v době
.Venku se vyčůrá výjímečně,když už to opravdu nemůže vydržet.To jsem jí samozřejmě hodně chválila.A další problém pro chovatele šelitii,postavilo s ejí jedno ouško-myslíte,že ještě samo spadne?Díky všem za rady
eliska84
napsal(a):
Dobrý den,prosím o radu.Mám od vánoc štěnátko šeltie-jsou jí 3 měsíce,je s PP.Byla odchovaná v bytě a nikdy nebyla venku.My bydlíme v centru,takže byla ze začátku na procházkách nejistá.Máme problém s čůráním-teda čůrá hodně a často-ale ne venku.A ani nevím jak jí to naučit,jdu s ní jakmile se probudí,nebo když vidím,že se jí chce,ale ona prostě vydrží až do bytu-nebo alepson do chodby v době
.Venku se vyčůrá výjímečně,když už to opravdu nemůže vydržet.To jsem jí samozřejmě hodně chválila.A další problém pro chovatele šelitii,postavilo s ejí jedno ouško-myslíte,že ještě samo spadne?Díky všem za rady
3 měsíce? No jéje, to si ještě pár týdnů počkáte.
Jinak jak často s ní chodíte? Myslím časový interval? Já chodila se psem každé 2,5-3 hodiny bez ohledu na to, jestli se tvářil, že se mu chce nebo ne, jestli spal, pojedl nebo si hrál. Prostě jsem držela limit max tři hoďky. A to i v noci. Doporučuji naučit čůrat na povel. Třá "vyčurat". Vemte ji co chvíli ven a venku jí říkejte vyčurat. A jak to pustí, tak opakujte: Vyčurat, tak je hodná, to je šikulka, vyčurat.... A jak dočůrá tak moooc pochválit. Někdy pomáhá vzít ven z bytu na trávu psa do náručí - zpravidla pána nepočůrá. I když jsou i vyjímky.
K tomu uchu - nepřehánějte to s mléčnými výrobky a při měnění zubů by mělo spadnout samo. Ale víc neporadím, páč šeltie nechovám... A navíc mám psa netopýra.
eliska84
napsal(a):
Doporučuju vytrvat venku a courat s ní dokud se nevyčurá, tohle dělá hodně psů, venku je spousta zajímavějších věcí, než čůrání, na které si pak vzpomenou až v klidu doma. Úplnou čistotnost po ní doma chtít zatím nemůžete, to přijde až za nějakou dobu. Samozřejmě venku pokud se vyčúrá tak strašně chválit.
S ušima moc neporadím, sice šeltijku doma mám ale s ušima který jsou naopak moc plandavý. Vím že to chovatelé řeší tak, že na špičky uší lepí zátěž, aby se ucho sklopilo, další věc je, jak je v příspěvku nademnou - nedávat nadbytek mléčných výrobků, tvarohu a tak, to stání uší podporuje.
Víc ať napíší zkušenější chovatelé
zirrael
napsal(a):
Doporučuju vytrvat venku a courat s ní dokud se nevyčurá, tohle dělá hodně psů, venku je spousta zajímavějších věcí, než čůrání, na které si pak vzpomenou až v klidu doma. Úplnou čistotnost po ní doma chtít zatím nemůžete, to přijde až za nějakou dobu. Samozřejmě venku pokud se vyčúrá tak strašně chválit.
S ušima moc neporadím, sice šeltijku doma mám ale s ušima který jsou naopak moc plandavý. Vím že to chovatelé řeší tak, že na špičky uší lepí zátěž, aby se ucho sklopilo, další věc je, jak je v příspěvku nademnou - nedávat nadbytek mléčných výrobků, tvarohu a tak, to stání uší podporuje.
Víc ať napíší zkušenější chovatelé
Ono je jí úplně jedno jak často jdeme ven,stejně si počká až domů...ona se venku trošku bojí-nebo je spíš na pozoru,takže si počká do klidu!A ještě ke všemu máme pejska z Večerníčku-Ucho sem,ucho tam
!-Mléčný výrobky nedostává,jen granule,konzervy,kuřecí maso a piškoty
eliska84
napsal(a):
Ono je jí úplně jedno jak často jdeme ven,stejně si počká až domů...ona se venku trošku bojí-nebo je spíš na pozoru,takže si počká do klidu!A ještě ke všemu máme pejska z Večerníčku-Ucho sem,ucho tam
!-Mléčný výrobky nedostává,jen granule,konzervy,kuřecí maso a piškoty
Tak s ní zkuste chodit na nějaké klidnější místo, a fakt na hodně dlouho, vydržet to dokud se nevyčůrá. Ono jí to časem venku zevšední a bude čůrat bez problémů, jen ji musíte dát čas
eliska84
napsal(a):
Na mupes.cz je diskuze přímo o šeltičkách.Jsou tam chovatelé a majitelé určitě poradí.Přeji ať se Vám brzy to podaří .
bulda
napsal(a):
Na mupes.cz je diskuze přímo o šeltičkách.Jsou tam chovatelé a majitelé určitě poradí.Přeji ať se Vám brzy to podaří .
že by www.mujpes.cz :o)? Na stojici ousko nam chovatelka doporučovala vylepit špičku ucha \\\"medvědím hovnem\\\"? nebo něčím takovým. Nevím, nezkoušela jsem to, ale přeju hodně úspěchů. To, že se občas dočtete, že psíci se naučili venčit venku během týdnu píší majitelé psů hlavně proto, že zapomněli, jak dlouho to tomu jejich pejskovi trvalo . Bebískovi (to zlaté, co si pálí kožich) asi do 4,5-5 měsíců (nevím přesně)?
kachna
napsal(a):
že by www.mujpes.cz :o)? Na stojici ousko nam chovatelka doporučovala vylepit špičku ucha \\\"medvědím hovnem\\\"? nebo něčím takovým. Nevím, nezkoušela jsem to, ale přeju hodně úspěchů. To, že se občas dočtete, že psíci se naučili venčit venku během týdnu píší majitelé psů hlavně proto, že zapomněli, jak dlouho to tomu jejich pejskovi trvalo . Bebískovi (to zlaté, co si pálí kožich) asi do 4,5-5 měsíců (nevím přesně)?
špička ucha se vylepuje kouskem žvýkačky, popřípadě takovou tou hmotou na lepení obrazků. ucho se musí zatížit, jinak bude stát pořád. Nám se taky ve třech měsících postavilli a to obě. takže jsem zalepili a jsme zalepení do ted a to už má pesan 7 měsíců. Dobré je mu to i mazat krémem, to prý taky pomáhá.
S tím čůráním,mám taky šeltičku v centru města, ale nastěstí za domem máme kousek trávníku, kam jsem ho zezačátku (asi měsic) chodila venčit, než si zvykl na "ruch velkoměsta" - no bydlím v Brně takže spíš maloměsta? Každopádně zezačátku se taky bál, ale pak si zvyknul, hlavně pomohlo chodit do parku, tam je spousta psů, takže pes už se trochu otrká a veškeré ruchy mu přestanou vadit. záleží na povaze kontrétního jedince, jak rychle se adaptuje na nové prostředí. CHce to hodně trpělivosti a hlavně hlavně hodně chválit!!
Neregistrovaný uživatel

eliska84
napsal(a):
Mám doma téměř 6 měsíční fenku sheltie. Bydlíme ve městě, ve 4. patře v domě bez výtahu. Takže si umíte představit, jak těžké byly začátky... Jelikož bych nezvládla běhat po schodech nahoru a dolů každou hodinu, aby se štěňátko vyčůralo, nakoupila jsem hromadu psích podložek na čůrání a štěňátko velmi rychle pochopilo, že chci, aby vykonávalo potřebu na tyto podložky. Jedna byla v chodbě u dveří a druhá v ložnici, kde s naší šeltičkou spíme. Ze začátku se v noci budila 2krát, aby se vyčůrala. Pak už to vydržela celou noc, tak jsem podložku z ložnice definitivně odstranila. Chodila jen do chodby. Taky jsem řešila stejný problém, který zde popisujete, že nechtěla čůrat ani kakat venku. Mohla jsem se s ní procházet hodinu, dvě a ona to držela v sobě... jakmile jsem s ní přišla domů, sotva se zaklaply dvěře, hned si dřepla a udělala loužičku a pár bobků... Ale souhlasím s názorem, který tady také zazněl, že je to tím, že je venku mnoho zajímavých věcí, lidí a pachů a pejsek prostě zapomene na to, že se mu chce čůrat... a bohužel si vzpomene až doma, když je v klidu... Chce to trpělivost! Moje fenečka začala pravidelně čůrat a kakat venku až kolem 5. měsíce věku. Teď má skoro 6 měsíců a jsme na tom takto: když jsem doma, podložka je schovaná a šeltička už chápe, že si má říct, pokud potřebuje ven, a opravdu je šikovná, nikde žádná loužička, ale pokud jsem v práci, dávám ji do chodby podložku, aby věděla, kam jít, když by to už nemohla udržet.
A co se týče uší, taky jí obě ouška stojí, i když mám šeltičku s PP. Neklaply ani po přezubení.
eliska84
napsal(a):
Dobrý den. Bydlím v RD a problém s venčením na dvoře nebyl. Mimo dvůr na vycházce se nevyčůral ani náhodou. Jakmile jseme přišli na dvůr, hned za brankou loužička. Venku jsme mohli courat hodiny, ale on to držel. Asi to u něj bylo nejistotou. Tak jsem ho jednou držela doma. Až to vypadalo, že to opravdu nevydrží, kňučel, škrábal na dveře, tak jsem ho popadla a běžela s ním mimo dvůr. Hned udělal loužičku a bobek. Od té doby vykonává potřebu i mimo dvůr. Prostě viděl, že se mu nic nestalo. Taková léčba šokem.
Jak už to tady psali, na vnitřní stranu ucha, na špičku, dejte žvýkačku. Stačí jí tam nechat pár dní. U mě stačilo na víkend.
muchomurka
napsal(a):
Dobrý den. Bydlím v RD a problém s venčením na dvoře nebyl. Mimo dvůr na vycházce se nevyčůral ani náhodou. Jakmile jseme přišli na dvůr, hned za brankou loužička. Venku jsme mohli courat hodiny, ale on to držel. Asi to u něj bylo nejistotou. Tak jsem ho jednou držela doma. Až to vypadalo, že to opravdu nevydrží, kňučel, škrábal na dveře, tak jsem ho popadla a běžela s ním mimo dvůr. Hned udělal loužičku a bobek. Od té doby vykonává potřebu i mimo dvůr. Prostě viděl, že se mu nic nestalo. Taková léčba šokem.
Jak už to tady psali, na vnitřní stranu ucha, na špičku, dejte žvýkačku. Stačí jí tam nechat pár dní. U mě stačilo na víkend.
Tak píšu jak to snámi vypadá.Bohužel je to skoro ještě horší.!Venku už tedy někdy čůráme.Přítel si bral malou sebou do práce,rozváží,takže jí 9 hodin dával ven třeba každou hodinu.Takže s čůráním se to už někdy povede.Bohužel začala dělat něco co jsme u jiného psa nikdy nezažila.Skočí do postele,vyčůrá se tam,skočí na sedačku udělá to samé.....Bobky dělá jedině doma.A nikdy jí člověk nemůže vynadat a ni se naštvaně zatvářit,protože si hnd učůrne strachy.Stejně tak když vítá,učůrává radostí.Což jí ovšem nemáme za zlé.Ale skočit do postele a normálně se tam vyčůrát?V naší rodině už bylo spoustu psů a nikdy jsme neměli takové problémy.Jsem z ní neštastná....podle mě nemá žádný důvod to dělat,jen o tom nepřemýšlí
.Díky za rady
eliska84
napsal(a):
Tak píšu jak to snámi vypadá.Bohužel je to skoro ještě horší.!Venku už tedy někdy čůráme.Přítel si bral malou sebou do práce,rozváží,takže jí 9 hodin dával ven třeba každou hodinu.Takže s čůráním se to už někdy povede.Bohužel začala dělat něco co jsme u jiného psa nikdy nezažila.Skočí do postele,vyčůrá se tam,skočí na sedačku udělá to samé.....Bobky dělá jedině doma.A nikdy jí člověk nemůže vynadat a ni se naštvaně zatvářit,protože si hnd učůrne strachy.Stejně tak když vítá,učůrává radostí.Což jí ovšem nemáme za zlé.Ale skočit do postele a normálně se tam vyčůrát?V naší rodině už bylo spoustu psů a nikdy jsme neměli takové problémy.Jsem z ní neštastná....podle mě nemá žádný důvod to dělat,jen o tom nepřemýšlí
.Díky za rady
Věřím, že je to nepříjemné, zvlášť, když čůrá do postele a na sedačku, věřím, že jste naštvaná a nejradši byste ji přetrhla, ale ona za to nemůže. V úvodním dotazu píšete, že do 3 měsíců nebyla venku. Ona je od začátku naučená se venčit v bytě, takže neví, že správně se čůrá venku.Od malička je zvyklá na to, že se čůrá vevnitř - proč si vybírá zrovna postel, to opravdu těžko říct, ale to, že nehce čůrat venku a čeká až se vrátíte domů je proto, že je od malička zvyklá, že se čůrá vevnitř a nechápe, proč se na ní zlobíte. Bohužel vám asi moc neporadím, jak ji naučit čůrat venku, s podobným chováním psa totiž zkušenosti nemám - moje šeltie byla už jako štěňátko naučená čůrat na trávu. Možná naučit důsledně na noviny a ty pak umístit někde venku, ale pokud nemáte zahradu, bude to asi problém. Snad se najde někdo, kdo by poradil, budu držet palce.
rendik
napsal(a):
Věřím, že je to nepříjemné, zvlášť, když čůrá do postele a na sedačku, věřím, že jste naštvaná a nejradši byste ji přetrhla, ale ona za to nemůže. V úvodním dotazu píšete, že do 3 měsíců nebyla venku. Ona je od začátku naučená se venčit v bytě, takže neví, že správně se čůrá venku.Od malička je zvyklá na to, že se čůrá vevnitř - proč si vybírá zrovna postel, to opravdu těžko říct, ale to, že nehce čůrat venku a čeká až se vrátíte domů je proto, že je od malička zvyklá, že se čůrá vevnitř a nechápe, proč se na ní zlobíte. Bohužel vám asi moc neporadím, jak ji naučit čůrat venku, s podobným chováním psa totiž zkušenosti nemám - moje šeltie byla už jako štěňátko naučená čůrat na trávu. Možná naučit důsledně na noviny a ty pak umístit někde venku, ale pokud nemáte zahradu, bude to asi problém. Snad se najde někdo, kdo by poradil, budu držet palce.
Asi moc neporadím, ale zkopíruju sem článek z knihy od MVDr. Hany Žertové
...Okřikování, namáčení nosíku do moči nebo výkalů, plácání novinami nebo tahání za kůži za krkem je pro štěně varováním: Nenech se při konání potřeby načapat paničkou nebo pánečkem, protože jsou pak velice nepříjemní. Štěně se pak snaží své záležitosti vyřídit nepozorovaně a tajně, což značně ztěžuje až znemožňuje další trénink.
Někteří z vás snad namítnou, že štěně se po "nehodě" tváří provinile, takže dobře ví, že provedlo něco špatného. Ale to, co vy vnímáte jako provinilý výraz, je pouze reakcí štěněte na váš hněv a hubování, kterou se snaží vaši agresi zmírnit a odvrátit tak trest. Něco tak přirozeného, jako je vyměšování, by nikdy nemělo být spojeno s trestem ani jakýmkoli jiným stresem, jinak mohou vzniknout vážné problémy jak zdravotní, tak s narušeným chováním. Proto případné loužičky a hromádky nekomentujte a uklízejte je, až když je štěně z dohledu. Buďte trpělivý a schovívaví - štěně rozhodně nedělá nic naschvál, aby vás naštvalo!...
Tak mě napadlo, jestli jste malou někdy za loužičku nepotrestali a ono se venku před vámi bojí vyvenčit, proto to dělá doma na takových místech. Jinak vážně opravdu nevím.
Držíme moc pěstičky!
eliska84
napsal(a):
rada je jednoduchá. Trpělivost, trpělivost a zase trpělivost. Venku za vyčůrání hodně chválit a odměnit něčím moc dobrým, třeba kousíčkem šunky nebo párečku. Nepíšete, jak dluhé procházky děláte. Nejdůležitější je venčení v tu pravou chvíli. Po probuzení a po najedení popadněte šeltičku do náruče a jděte ven. To vynášení v náručí je velmi důležité, na rukách se totižto štěně nevyčůrá. Venku buďte tak dlouho, až se jí podaří udělat to, co udělat má. Pak pochválit a odměnit. Náš šelti sice do postele nečůral, ale občas se vyčůral do svého pelíšku. Pokud nedokáže fenečka dodržovat čistotu, do postele a na gauč jí nepouštějte! Držím palce, šeltičky jsou moc chytré a ta vaše se určitě naučí všechno, co jí správně vysvětlíte.