Zdravím všechny pejsčí nadšence,
ráda bych poprosila o nějaké rady, co se týče výstav. Jedeme do Prahy na první výstavu, pro mě i pro pejska a já začínám mít děsnou trému. Mám výmara, bude mu 6 měsíců, takže půjde do dorostu. Napište mi prosím, jak to všecko probíhá a tak vůbec nějaké cenné rady pro úplného začátečníka. Třeba řeším, co si na sebe vůbec obléct, myslivec nejsem, tak kamizolka padá , ale co teda? A taky mám strach, že třeba postoj nevydržíme moc dlouho a že bude zlobit u zubů, né že by na sebe nenechal šáhnout, ale myslí si, že si s ním každý jde hrát.
Tak děkuji všem za rady a podporu.
Lenka
brix
napsal(a):
ráda bych poprosila o nějaké rady, co se týče výstav. Jedeme do Prahy na první výstavu, pro mě i pro pejska a já začínám mít děsnou trému. Mám výmara, bude mu 6 měsíců, takže půjde do dorostu. Napište mi prosím, jak to všecko probíhá a tak vůbec nějaké cenné rady pro úplného začátečníka. Třeba řeším, co si na sebe vůbec obléct, myslivec nejsem, tak kamizolka padá , ale co teda? A taky mám strach, že třeba postoj nevydržíme moc dlouho a že bude zlobit u zubů, né že by na sebe nenechal šáhnout, ale myslí si, že si s ním každý jde hrát.
Lenka
V první řadě buďte úplně v klidu!! Jednak stres přenesete na psa, jednak si to neužijete.
Ve štěňatech a dorostu se to zase nebere tak vážně! Rozhodčímu je jasné, že se pes především seznamuje... Určitě trénujte postoj a ty zuby - stačí chvilička klidu, nebo i jen snaha ze strany psa. Chválit a odměňovat!! Do výstavy máte ještě dva týdny, to je času! :-))
Oblečení volte nějaké slušné (leč k ohařovi asi lehce sportovnější) v barvě kontrastní ke psovi, pohodlné boty na běh...
Berte to hlavně jako společenskou událost a neprožívejte to! Výstava by měla být příjemný zážitek pro Vás a zajímavý pro psa. Určitě ne nervy a tréma. (Jo, já vím, taky jsme poprvé nervačili. Ale to časem přejde do stereotypu. :-))
Přejeme úspěch a samé příjemné zkušenosti!
Lucie
pinoha
napsal(a):
V první řadě buďte úplně v klidu!! Jednak stres přenesete na psa, jednak si to neužijete.
Ve štěňatech a dorostu se to zase nebere tak vážně! Rozhodčímu je jasné, že se pes především seznamuje... Určitě trénujte postoj a ty zuby - stačí chvilička klidu, nebo i jen snaha ze strany psa. Chválit a odměňovat!! Do výstavy máte ještě dva týdny, to je času! :-))
Oblečení volte nějaké slušné (leč k ohařovi asi lehce sportovnější) v barvě kontrastní ke psovi, pohodlné boty na běh...
Berte to hlavně jako společenskou událost a neprožívejte to! Výstava by měla být příjemný zážitek pro Vás a zajímavý pro psa. Určitě ne nervy a tréma. (Jo, já vím, taky jsme poprvé nervačili. Ale to časem přejde do stereotypu. :-))
Přejeme úspěch a samé příjemné zkušenosti!
Lucie
Dekuji moc za odpoved. Trenovat se snazime, snad tam jsou i nejake pokroky. Rikam si, zer vsecko je jednou poprve, ale trema asi trochu bude. Muzu jeste poprosit o info ohledne papirovani, kam jit, co kde vyzvednout a tak.
L
brix
napsal(a):
Lenka
Zdravím,
radím, vemte si sebou skládací židli, pro psa deku, nebo pelíšek. Na sebe něco sportovního- elegantního, ne šusťáky, pohodlné boty a do kapsy pamlsky pro psa.
Třída dorostu je právě na otrkání, rozhodčí bude schovývavý. Užívejte si to a po posouzení koukejte na jiné vystavovatele a učte se.
Držím palce!
brix
napsal(a):
Dekuji moc za odpoved. Trenovat se snazime, snad tam jsou i nejake pokroky. Rikam si, zer vsecko je jednou poprve, ale trema asi trochu bude. Muzu jeste poprosit o info ohledne papirovani, kam jit, co kde vyzvednout a tak.
L
Projdete veterinární přejímkou u vchodu a se vstupním listem hledejte stolečky, kde vydávají katalogy. většinou bývají poblíž vchodu a bývá kolem fronta vystavovatelů. Pak si najdete číslo kruhu a jdete hledat kruh. V kruhu pak se vstupákem vyzvednete desky nebo jen číslo na nalepení na sebe a čekáte na posouzení. Pozor, psi dorost začínají jako první.
jezevcice
napsal(a):
Zdravím,
radím, vemte si sebou skládací židli, pro psa deku, nebo pelíšek. Na sebe něco sportovního- elegantního, ne šusťáky, pohodlné boty a do kapsy pamlsky pro psa.
Třída dorostu je právě na otrkání, rozhodčí bude schovývavý. Užívejte si to a po posouzení koukejte na jiné vystavovatele a učte se.
Držím palce!
Pejskovi bude rozhodčí prohlížet nejen zuby, ale i kulky, takže i na to byste měli být připraveni. U prohlížení zubů si pejska posaďte zády k sobě tak, aby byl opřený zády o nohy a nemohl couvat. Při prohlídce varlat pejska postavte a podržte pod břichem. Při vystavování se nebojte používat pamlsky, můžete mít cokoli, co má pejsek rád, od piškot po salámek a jak už tu několikrát padlo, nestresujte sebe ani psa, užívejte si to.
Ta židlička je taky super, přece jen tam pobudete pár hodin, tak jí oceníte. Pro pejska vezměte něco na ležení a nezapomeňte na misku na vodu. Jestli plánujete víc výstav, je pro psa bezvadná výstavní klec, pejsek tam má soukromí a může si tam v klidu odpočinout.
Ještě než začne posuzování, můžete vzít psa do kruhu a párkrát se tam s ním proběhnout, ať se trochu okouká, v hale totiž většinou nebývají koberce po obvodu kruhu, ale jen napříč a psům to při běhu v zatáčkách někdy klouže. A běh v kruhu můžete doma trénovat kdekoli, na zahradě, nebo i v parku, důležité je, aby pejsek nechodil mimichodem, nebo různě necválal.
Hezký seriál o vystavování je na www.nahaci.cz.
Přeju hodně štěstí.
brix
napsal(a):
Lenka
Zvu tě k nám na web, kde se dočteš, jak jsme s výstavami začínali i jak to na nich chodí Uvidíš, že strach ztratíš
http://www.hovawartbert.estranky.cz/
meta
napsal(a):
Zvu tě k nám na web, kde se dočteš, jak jsme s výstavami začínali i jak to na nich chodí Uvidíš, že strach ztratíš
http://www.hovawartbert.estranky.cz/
Ahojky,
my jsme začínali s výstavami před rokem a úplně přesně si pamatuju, jak jsem byla nervózní...Proto plně chápu...Hned po vejití do kruhu jsem ale zjistila, že nervíky jsou zbytečný a užila jsem si to a od té doby mě vystavování baví..:o))
Mám čubinu zlatýho retrievera, takže taky lovecký plemeno, ale myslivec taky nejsem..Na výstavy nosím zelený kalhoty a zelený triko, hnědou mikinu...Kontrastuju se psem..
Vodítko by mělo být v barvě psa, což asi víš, aby nerušilo linii krku...
S sebou určitě mějte deku pro psa, misku na vodu, pamlsky, pytlíky na bobky (sice většinou dostanete u vchodu, ale jistota je jistota), doporučuju, stejně jako jiní židličku pro vás a hlavně doboru náladu..:o))Nemusíte se ničeho bát, rozhodčí jsou většinou příjemní a když to nevyjde na poprvé, tak to vyjde jindy...
Když přijdete, projdete jakoprvní veterinární kontrolou, tam se ukazuje očkovák (doporučuju mít ho připravený v ruce už předem), pak se vstupním listem dojdete ke stolečku, kde se vydávají katalogy a desky s vaším číslem..Číslo doporučuju si přilepit až těsně před vchodem do kruhu, jinak by vám mohlo spadnout, na oblečení totiž moc nedrží. A pak už stačí najít svůj kruh a rozbít tábor..:o)) Před samotným vystavování si jít do kruhu skusit pár koleček a výstavní postoj...A pak čekat na zavolání do kruhu..V kruhu to chodí tak, že si nastoupí všichni ve své třídě, všichni hromadně běží..Pak si rozhodčí volá jednotlivě každýho zvlášť a pak každý sám běhá...Buď dokola nebo tam a zpátky a nebo do trojúhelníku (to ti řekne rozhodčí, jak máš běžet - cizinec ukáže)...Pak ti dá známku a je hotovo..Pokud budete bojovat o přední místa, tak si většinou ještě s těmi ostatními, kteří jsou u něj favoriti zaběháte...
Určitě to zvládnet, zní to složitě, ale budeme držet pěsti..:o))
A nezapomenout foťák a dokumentovat!!!!
Posílám jednu z Mladý Boleslavy..:o))