Zemřel mladý pes - proč? Stalo se to už někomu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2008 11:18
ker

XXX.XXX.195.86

3 letý jihoruský ovčák.... ujali jsme se ho v 1,5 roce. Zdravý, silný (v minulosti zřejmě ze špatných stravovacích návyků u minulého majitele střevní potíže, odstraněno krmivem Hill's D/D). Pes poslední 3 dny smutný, jinak vypadal normálně... sice méně ale žral, pil. Na jednou motolice, nejistá chůze... jeli jsme na kliniku kde už měl pes problém vylézt z auta a jít po svých, veterinář mluvil o kritickém stavu: horečka 41°, dehydratace, hned se brala krev na rozbor pes dostal kapačky. Z krve se zjistilo: abnormálně málo bílých krvinek... ukazovalo to na nějaký šílený zánět, rentgeny břicha ani hrudníku nic neukázaly (jen větší plynatost ve střevech). Dále veterináři zjistili že pes má zánět svalů, dostal antibitotika, zavodnili ho... cca po 8 hodinách horečka klesla na 39, pes vstal a napil se, močil trochu s krví. Pak opět stoupla na 41, další rentgeny ukázaly mapy na plicích, zvětšené srdce... po 17 hodinách hospitalizace pes umírá. Nevíme proč zemřel, chytil bacil? někdo ho otrávil? doktoři nevědí a pitva by prý vyšla nesmírně draho protože se neví který orgán... prý každý orgán řádově v tisících Kč... Prý to mohlo zavinit cokoliv, oslabení imunity nějaký bacil který normálně pes zvládne bez problému... stalo se ve Vašem okolí něco podobného? co to bylo?

14.7.2008 12:33
bllerkovaci

XXX.XXX.184.78

ker napsal(a):
3 letý jihoruský ovčák.... ujali jsme se ho v 1,5 roce. Zdravý, silný (v minulosti zřejmě ze špatných stravovacích návyků u minulého majitele střevní potíže, odstraněno krmivem Hill's D/D). Pes poslední 3 dny smutný, jinak vypadal normálně... sice méně ale žral, pil. Na jednou motolice, nejistá chůze... jeli jsme na kliniku kde už měl pes problém vylézt z auta a jít po svých, veterinář mluvil o kritickém stavu: horečka 41°, dehydratace, hned se brala krev na rozbor pes dostal kapačky. Z krve se zjistilo: abnormálně málo bílých krvinek... ukazovalo to na nějaký šílený zánět, rentgeny břicha ani hrudníku nic neukázaly (jen větší plynatost ve střevech). Dále veterináři zjistili že pes má zánět svalů, dostal antibitotika, zavodnili ho... cca po 8 hodinách horečka klesla na 39, pes vstal a napil se, močil trochu s krví. Pak opět stoupla na 41, další rentgeny ukázaly mapy na plicích, zvětšené srdce... po 17 hodinách hospitalizace pes umírá. Nevíme proč zemřel, chytil bacil? někdo ho otrávil? doktoři nevědí a pitva by prý vyšla nesmírně draho protože se neví který orgán... prý každý orgán řádově v tisících Kč... Prý to mohlo zavinit cokoliv, oslabení imunity nějaký bacil který normálně pes zvládne bez problému... stalo se ve Vašem okolí něco podobného? co to bylo?

Vašeho pejska je mi moc líto... Pokud ale chcete znát pravdu, není jiná cesta než pitva. Nevím jak se ceny pohybují u běžných veterinářů, ale na VFU vychází pitva většího psa kolem 2000 se vším všudy!! Takže několik tisíc za každý orgán mi přijde dost přemrštěné!

14.7.2008 12:35
adrian

XXX.XXX.224.127

ker napsal(a):

Jestli váš vet nemyslel třeba toxikologické vyšetření. Na pitvu mi ta cena taky přijde poněkud nadsazená. Tedy poněkud hodně. Navíc by se na jedy po pitvě vyšetřovaly už jenom podezřelé orgány, tak by to taky nebylo tolik. Kdo je váš veterinář, jestli se smím zeptat? Nebo aspoň kde?

14.7.2008 18:40
alina

XXX.XXX.96.246

ker napsal(a):

Před dvaceti lety mi zemřela 1 roční fenka vlčího špice za podobných okolností. Dva dny nežrala a nepila. Šli jsme k vetovi, ten konstatoval zánět mandlí. Nic nepředepsal. Ultrazvuk a rentgen byl prakticky nedostupný. Stav se zhoršoval a do dvou dnů byl konec. Poslední den se fena už nepohybovala a měla žlutý vodnatý průjem. Zemřela nám v náručí. Pitva stála 20,- Kč, byla provedena v Státním veterinárním ústavu v Praze. Závěr: rozsáhlý nález na plicích a akutní glomerulonefritida. Údajně nějaký primitivní virus nebo vrozená vada. Dodnes pořádně nevím co se stalo a kde by se fena nakazila. Byla chovaná v bytě.

14.7.2008 18:44
sandimura

XXX.XXX.120.52

ker napsal(a):

nam takhle kdysi davno zemrela ani ne dvouleta fenka springera. pry zvetseni srdce, sleziny a prekrveni plic...

15.7.2008 01:17
ker

XXX.XXX.195.86

adrian napsal(a):
Jestli váš vet nemyslel třeba toxikologické vyšetření. Na pitvu mi ta cena taky přijde poněkud nadsazená. Tedy poněkud hodně. Navíc by se na jedy po pitvě vyšetřovaly už jenom podezřelé orgány, tak by to taky nebylo tolik. Kdo je váš veterinář, jestli se smím zeptat? Nebo aspoň kde?

Já přesně nevím ale ptala jsem se na pitvu... kdyby stála kolem 2000 Kč tak bych do toho rozhodně šla. Pejska se snažili zachránit ve veterinární klinice v Písku.

15.7.2008 01:26
ker

XXX.XXX.195.86

sandimura napsal(a):
nam takhle kdysi davno zemrela ani ne dvouleta fenka springera. pry zvetseni srdce, sleziny a prekrveni plic...

Nejhorší je že nevíme jestli jsme něco nezanedbali, třeba jsme se málo věnovali těm střevním problémům ... po D/D se to srovnalo ale pes byl celkově špatně krmitelný, byl na Jihorusa trochu hubenější ale to i jeho otec takže jsem spíše myslela že je to třeba dědičné. Taky ho mohl někdo otrávit (hodně štěkal když jel někdo kolem zahrady) ale to vet vyloučil protože příznaky neukazovali na žádný ze známých jedů, pes nezvracel, neměl ani průjem... nic.

19.8.2015 22:42
smyzna1

XXX.XXX.129.135

Dobrý večer prosím o radu.Měla jsem mladého psa, ještě ani ne ročního.V květnu si zlomil nohu a jezdili jsme na veterinu kde mu ji léčili.Během té léčby se stalo, že pár dní přidušeně dýchal, jakoby ho něco dusilo a tekl mu vodový hlen z nosu.Během pár dní to zmizelo a pes byl v pořádku.Ted v pátek, začal zase přidušeně dýchat, a tekl mu hnis z nosu a očí.Přestal žrát a byl apatický.V neděli ráno pes ještě vyšel z garáže, sotva šel a polehával.Sýpal lehl si, a během pár hodin, možná dvě tři hodiny, zemřel.Vyčural ještě vodovou krev a když jsme ho mrtvého zvedli že ho odneseme, tekla mu z nosu proudem voda s krví.Do ted nechápeme co se stalo a jakto že pes během dvou dní tak rychle zemřel.Moc prosím o názor, co by to mohlo být.Děkuji moc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2015 01:04

smyzna1 napsal(a):
Dobrý večer prosím o radu.Měla jsem mladého psa, ještě ani ne ročního.V květnu si zlomil nohu a jezdili jsme na veterinu kde mu ji léčili.Během té léčby se stalo, že pár dní přidušeně dýchal, jakoby ho něco dusilo a tekl mu vodový hlen z nosu.Během pár dní to zmizelo a pes byl v pořádku.Ted v pátek, začal zase přidušeně dýchat, a tekl mu hnis z nosu a očí.Přestal žrát a byl apatický.V neděli ráno pes ještě vyšel z garáže, sotva šel a polehával.Sýpal lehl si, a během pár hodin, možná dvě tři hodiny, zemřel.Vyčural ještě vodovou krev a když jsme ho mrtvého zvedli že ho odneseme, tekla mu z nosu proudem voda s krví.Do ted nechápeme co se stalo a jakto že pes během dvou dní tak rychle zemřel.Moc prosím o názor, co by to mohlo být.Děkuji moc.

O pitvě jstevůbec neuvažovali? Jen ta může dát odpověď. Nevím, jestli by to mohlo být, ale napadla mne embolie plic...

20.8.2015 01:18
smyzna1

XXX.XXX.129.135

Muze to byt i embolie.pry vznika i po urazech.ale jak to opravdu bylo se uz nedozvim.ale dekuji za prispevky.

20.8.2015 02:07

Ano, tzv. tuková embolie...

20.8.2015 04:48
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
O pitvě jstevůbec neuvažovali? Jen ta může dát odpověď. Nevím, jestli by to mohlo být, ale napadla mne embolie plic...

Některé příznaky sice na embolii sedí, ale nevím, z čeho by byla ta sekrece hnisu a krve - z nosu, z očí. Pro embolii by svědčila ta dušnost. Pro "vodu s krví" snad porucha srážlivosti, a tedy i varianta otravy...? Bez pitvy opravdu těžko říct.

20.8.2015 06:33
koňadra

XXX.XXX.128.31

Také už mě uhynul relativně mladý pes, nabízela se pitva, také vet. říkali, že je to drahé. Po úvaze jsem ji nakonec nenechala dělat, protože život psovi to stejně nevrátí, zrovna tak jako přemýšlet nad tím jestli jsem pro psa udělala vše, co jsem měla. A vědět proč uhynul je nakonec také celkem k ničemu, protože jestli mu "odešel" nějaký vnitřní orgán, tak jaká je pravděpodobnost, že se to bude opakovat u dalšího psa? Prostě to beru jako osud. Smrt si vybírá podle sebe - i u lidí i u psů.

20.8.2015 07:48

Bez pitvy těžko říct na co umřeli, pokud to chcete vědět j nutné pitvu udělat. Ovšem psa to stejně nevrátí, takže i já bych se smířila s tím že prostě umřel, a peníze za pitvu použila na koupi jiného kamaráda. Každý majitel má nějaké svědomí a ví jestli pro psa udělal to co udělat měl a pokud se nepovedlo a stejně umřel je to prostě osud.

20.8.2015 08:37
inusanka

XXX.XXX.98.58

Pitva vyřeší jen to, že se možná dozvíte proč umřel... Raději bych ty peníze poslala do nějakého útulku či depozita. Žádný živý tvor tady nemá zaručených svých xxlet, rodí se bohužel i postižení či méně životní. Dostávají různé nemoci, nakazí se různými viry či bakteriemi.

20.8.2015 09:37
anonymx

XXX.XXX.27.66

Je to těžké, jednou jsme měli podezření na otravu a tak jsme pitvu nechali dělat, stála hezkých pár tisíc (desítky) a výsledek: celková sepse, příčina nezjištěna.

20.8.2015 10:31
aggitta

XXX.XXX.65.76

Cituji: "Pitva vyřeší jen to, že se možná dozvíte proč umřel"...
Je to zcela přesné. Většinou běžná pitva doloží které orgány byly postiženy (např.voda v plicích, zánět střeva) a tedy určí konkrétní příčinu smrti (= co organismus nezvládl), ale nikoli prvotní příčinu. Podrobnější pitva včetně toxikologie bude dražší a může ale nemusí určit, zda tedy šlo o otravu, bakterii, virus, a pod. Nakonec ani znalost příčiny úmrtí ničemu nepomůže a měla by smysl, kdyby šlo o opakované úhyny štěňat v CHS, tedy podezření na stálý problém, potřebný odstranit do budoucna.
Uhynuli mi dva poníci a 1 pes (v průběhu 20 let), tedy pokud jde o náhlé úmrtí bez známé příčiny. U 12 letého psa pozorována večerní ospalost - ráno už nežil, u 2leté klisničky večer nic, ráno byla tuhá, dvoudenní hříbě bylo ráno OK, dopoledne pozorováno, že spí hlídané maminkou a v poledne zjištěno, že už se neprobudí...
Nepitvala jsem je.

20.8.2015 10:37
koňadra

XXX.XXX.138.226

aggitta napsal(a):
Cituji: "Pitva vyřeší jen to, že se možná dozvíte proč umřel"...
Je to zcela přesné. Většinou běžná pitva doloží které orgány byly postiženy (např.voda v plicích, zánět střeva) a tedy určí konkrétní příčinu smrti (= co organismus nezvládl), ale nikoli prvotní příčinu. Podrobnější pitva včetně toxikologie bude dražší a může ale nemusí určit, zda tedy šlo o otravu, bakterii, virus, a pod. Nakonec ani znalost příčiny úmrtí ničemu nepomůže a měla by smysl, kdyby šlo o opakované úhyny štěňat v CHS, tedy podezření na stálý problém, potřebný odstranit do budoucna.
Uhynuli mi dva poníci a 1 pes (v průběhu 20 let), tedy pokud jde o náhlé úmrtí bez známé příčiny. U 12 letého psa pozorována večerní ospalost - ráno už nežil, u 2leté klisničky večer nic, ráno byla tuhá, dvoudenní hříbě bylo ráno OK, dopoledne pozorováno, že spí hlídané maminkou a v poledne zjištěno, že už se neprobudí...
Nepitvala jsem je.

Souhlasím, pitva má smysl jen tehdy, když je podezření na nějakou nemoc a jsou v ohrožení další psi v rodině. Jinak skutečně - ani za pár tisíc - nemusí přinést výsledek, tedy jistotu, na co pes uhynul.

20.8.2015 18:02
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ano, určitě bych jinak reagovala, kdyby po náhlém úmrtí jednoho zvířete následovalo dřív než za rok jiné podobné. To už by bylo dobré vědět co se děje.
U zadavatelky bohužel nejde ani tak o typické náhlé úmrtí bez zjevné příčiny, jako o kolaps celkově zdravotně oslabeného psa, kdy byl 3 dny "smutný" (inkubační doba a nenápadný rozvoj nemoci) a pak už byla nemoc silnější než jeho životní rezervy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík