nickdo
napsal(a):
Ahoj, začala jsem naplno uvažovat o předvýchově štěněte. Máte s tím někdo zkušenosti? Mohli byste popř. napsat, jak to probíhalo atd.?
Re: předvýchova:asistenční a slepečtí psi
štěňata se dávají v 8 týdnech, v 8 měsících je už pozdě. jinak každý měsíc dostáváte asi 1,000,- kč na drobné výdaje (vodítka, obojky, očkování apod). taky dávají krmení, je ho kolem 15 kg na měsíc. jednou za 6 týdnů je povinný sraz štěňat, kde je prohlídne veterinář, vyplníte dotazník, jak se pes chová a jak zlobí, protože oni do roka fakt zlobí. mezi tím ho musíte naučit jezdit mhd, hlavně metrem na eskalátorech, chodit nakupovat, na úřady, do hospody a tak. pak ho v roce vrátíte, chodíte jako tělo bez duše, je vám smutno - je to, jako když jde dítě do světa.
a když máte kliku, tak vám zavolají, že se mu tak stýská, že je nepoužitelný a vrátí vám ho domů.
tohle je můj případ, je z něj takovej závislák, a to je mu dneska 5 let.
tohle se týká SONS. nevím, jak je to jinde.
Od: Anonymous Datum: 11.03.2006 15:38:05 Odpovědět...
nickdo
napsal(a):
Ahoj, začala jsem naplno uvažovat o předvýchově štěněte. Máte s tím někdo zkušenosti? Mohli byste popř. napsat, jak to probíhalo atd.?
Vřele doporučuji, je to obrovská zkušenost, ale jen pro "silné" povahy. Tím myslím ty, kdo unesou to strašně těžké loučení. Mít pouze jednoho psa - toho na předvýchovu a pak ho vrátit - to musí být na zbláznění. Jinak je nutno počítat s tím, že je to štěně a bývá dost temperamentní. Měli jsme labradorku, byla povahově dost nestabilní a dalo vše hodně práce a někdy to stálo i dost nervů. Jinak plně souhlasím s příspěvkem již napsaným. Také jsou možné "ztráty" na majetku, ta labradorka nám vykousala díru do nové sedačky až v 10 měsících, kdy jsem už myslela, že jí to ani nenapadne. Takže máme "vzpomínky". Moc se mi po ní stýská, byla černý živel, ale tím, jak bylo problémová, mi na celý život moc přirostla k srdci. Jak jsem psala, jen pro silné povahy, ještě teď brečím, když si vzpomenu na ten její poslední pohled, když jí odváděli do kotce. Kvůli psovi jsem se dost držela, aby ona byla v pohodě. Pes není hlupák, myslím, že věděla přesně, že něco nehraje a tak strašně se ten poslední večer před odjezdem tulila a mazlila, jako malé dítě...... To je opravdu potřeba zvážit, já už bych to toho nešla, kvůli tomu loučení.... Hana
ennys
napsal(a):
Vřele doporučuji, je to obrovská zkušenost, ale jen pro "silné" povahy. Tím myslím ty, kdo unesou to strašně těžké loučení. Mít pouze jednoho psa - toho na předvýchovu a pak ho vrátit - to musí být na zbláznění. Jinak je nutno počítat s tím, že je to štěně a bývá dost temperamentní. Měli jsme labradorku, byla povahově dost nestabilní a dalo vše hodně práce a někdy to stálo i dost nervů. Jinak plně souhlasím s příspěvkem již napsaným. Také jsou možné "ztráty" na majetku, ta labradorka nám vykousala díru do nové sedačky až v 10 měsících, kdy jsem už myslela, že jí to ani nenapadne. Takže máme "vzpomínky". Moc se mi po ní stýská, byla černý živel, ale tím, jak bylo problémová, mi na celý život moc přirostla k srdci. Jak jsem psala, jen pro silné povahy, ještě teď brečím, když si vzpomenu na ten její poslední pohled, když jí odváděli do kotce. Kvůli psovi jsem se dost držela, aby ona byla v pohodě. Pes není hlupák, myslím, že věděla přesně, že něco nehraje a tak strašně se ten poslední večer před odjezdem tulila a mazlila, jako malé dítě...... To je opravdu potřeba zvážit, já už bych to toho nešla, kvůli tomu loučení.... Hana
Děkuji za odpovědi
To je mi jasné, že to bude strašný, ale naštěstí mám už dva pejsky a dva králíčky, takže si myslím, že to skousnu. Strašný bylo, když sem musela dát pryč čtyřměsíční štěňátko, které jsem si piplala už od narození...
Těď už se budeme rozhodovat jen podle toho, jestli bych se štěňátkem mohla chodit do školy.
ennys
napsal(a):
to je přesně ono, chce to silnou náturu. já jsem si pořád říkala, jak uděláme dobrý skutek a že je to potřeba. snažila jsem se nepřilnout, protože už doma jednoho psa mám, tak jsem si myslela, že to nebude tak těžké. ale bylo!!! tak teď mám 2 a už nikdy bych do toho nešla.
janka
napsal(a):
to je přesně ono, chce to silnou náturu. já jsem si pořád říkala, jak uděláme dobrý skutek a že je to potřeba. snažila jsem se nepřilnout, protože už doma jednoho psa mám, tak jsem si myslela, že to nebude tak těžké. ale bylo!!! tak teď mám 2 a už nikdy bych do toho nešla.
To já bych do toho šla vždycky - mám už 8 psa na předvýchovu . Neříkm, že to není těžké, vždycky to loučení obrečím, ale potom už se zase soustředím na nového hafana. A hlavně když vidím jak to tomu starému jde a někomu pomáhá - hrozně mě to naplňuje
nickdo
napsal(a):
Nevim, jestli SONSu nebude vadit, ze mas 2 psy vlastni, kdyztak tady jsou jeste dalsi organizace, ktere stoji o predvychovatele
www.pomocnetlapky.cz
www.ekoenergie.cz
www.elva.cz
www.esolbc.cz
www.vycvikvodicichpsu.cz
helppes.cz/
www.pes-pomuze.com/
dejavu
napsal(a):
Nevim, jestli SONSu nebude vadit, ze mas 2 psy vlastni, kdyztak tady jsou jeste dalsi organizace, ktere stoji o predvychovatele
www.pomocnetlapky.cz
www.ekoenergie.cz
www.elva.cz
www.esolbc.cz
www.vycvikvodicichpsu.cz
helppes.cz/
www.pes-pomuze.com/
Já bych do toho stejně asi šla s pomocnými tlapkami, mají moc pěkné stránky a jsou moc ochotní, okamžitě odpovídají na dotazy zaslané mailem. Jelikož jsem z Českého Krumlova, tak je
jedno jestli bych jezdila do Prahy nebo do Plzně s tím, že tlapky požadují jen 3 srazy...
Dnes jsem byla za ředilkou a řekla mi, že se musí zeptat hygieny. Mají asistenční psi nějakou výjimku?
nickdo
napsal(a):
Já bych do toho stejně asi šla s pomocnými tlapkami, mají moc pěkné stránky a jsou moc ochotní, okamžitě odpovídají na dotazy zaslané mailem. Jelikož jsem z Českého Krumlova, tak je
jedno jestli bych jezdila do Prahy nebo do Plzně s tím, že tlapky požadují jen 3 srazy...
Dnes jsem byla za ředilkou a řekla mi, že se musí zeptat hygieny. Mají asistenční psi nějakou výjimku?
Tak držím palce a přeju pevné nervy
Jsem ráda, že někdo další přispěje ke zkvalitnění života nevidomých, bohužel je nás stále málo.
nickdo
napsal(a):
Tak ředitelka to povolila, tak teď už jen potvrzení od rodičů spolužáků a je to
Tak vítej mezi předvychovateli a určitě dej věděj jaké "torpédo" ti přidělí a hlavně fotky.
Na fotce je skoro roční labradoří slečna Iren z výcvikového centra Elva v Lysé nad Labem.
tifinka
napsal(a):
Ahoj Mohla bych se zeptat co děláš za školu? Nějak si totiž nedovedu představit, kde budeš mít štěně během vyučování? Bude sedět u lavice? Jen se ptám, protože u nás na škole by toho asi nebylo možné! Tak mě to zajímá :) děkuji
Já třeba studuju vysokou a mám to povolené bez nejmenších potíží. Když máme třeba jen dopoledne beru hafane sebou, klidně leží pod lavicí a celou hodinu prospí, o přestávce se venku vyvenčí a spí dál. Vůbec žádný problém
tifinka
napsal(a):
Ahoj Mohla bych se zeptat co děláš za školu? Nějak si totiž nedovedu představit, kde budeš mít štěně během vyučování? Bude sedět u lavice? Jen se ptám, protože u nás na škole by toho asi nebylo možné! Tak mě to zajímá :) děkuji
Ahoj, já chodim do gymplu. Příští rok bude se mnou štěník chodit do sexty (II.). Bohužel se budu muset přesunout k řadě u okna, aby štěník mohl spát na kraji třídy a nikoho nerušil
, také uvažujeme, že mu uděláme ohrádku v rohu třídy. Suprový je, že třída se mnou spolupracuje
, takže určitě vymyslíme nejlepší řešení. Mluvila jsem o tom s holkou z Liberce, která taky chodí na gympl a ta ho má uvázanýho u lavice. Uvidíme, co se nakonec osvědčí
nickdo
napsal(a):
Ahoj, já chodim do gymplu. Příští rok bude se mnou štěník chodit do sexty (II.). Bohužel se budu muset přesunout k řadě u okna, aby štěník mohl spát na kraji třídy a nikoho nerušil
, také uvažujeme, že mu uděláme ohrádku v rohu třídy. Suprový je, že třída se mnou spolupracuje
, takže určitě vymyslíme nejlepší řešení. Mluvila jsem o tom s holkou z Liberce, která taky chodí na gympl a ta ho má uvázanýho u lavice. Uvidíme, co se nakonec osvědčí
Tak to jsem ráda, že nejsem sama, kdo taha pesy do školy. Na přednáškách lehávají pod lavicí a na chodbách budívají značnou pozornost. Až na pár reakcí typu: "Tak to já si budu brávat taky psa do školy.." nebyl žádný problém. Tohle vyřešil postroj s označením "asistenční pes - nerušit, pracuji" :-)
magikoira
napsal(a):
Tak to jsem ráda, že nejsem sama, kdo taha pesy do školy. Na přednáškách lehávají pod lavicí a na chodbách budívají značnou pozornost. Až na pár reakcí typu: "Tak to já si budu brávat taky psa do školy.." nebyl žádný problém. Tohle vyřešil postroj s označením "asistenční pes - nerušit, pracuji" :-)
Naštěstí naše vejška je celkem malá,ale také máme obleček s označením "učím se být vodicí pes" - viz foto o něco výš.
janka
napsal(a):
Re: předvýchova:asistenční a slepečtí psi
štěňata se dávají v 8 týdnech, v 8 měsících je už pozdě. jinak každý měsíc dostáváte asi 1,000,- kč na drobné výdaje (vodítka, obojky, očkování apod). taky dávají krmení, je ho kolem 15 kg na měsíc. jednou za 6 týdnů je povinný sraz štěňat, kde je prohlídne veterinář, vyplníte dotazník, jak se pes chová a jak zlobí, protože oni do roka fakt zlobí. mezi tím ho musíte naučit jezdit mhd, hlavně metrem na eskalátorech, chodit nakupovat, na úřady, do hospody a tak. pak ho v roce vrátíte, chodíte jako tělo bez duše, je vám smutno - je to, jako když jde dítě do světa.
a když máte kliku, tak vám zavolají, že se mu tak stýská, že je nepoužitelný a vrátí vám ho domů.
tohle je můj případ, je z něj takovej závislák, a to je mu dneska 5 let.
tohle se týká SONS. nevím, jak je to jinde.
Od: Anonymous Datum: 11.03.2006 15:38:05 Odpovědět...
Ahoj všem.
s přítelem uvažujeme o pořítení si pesa na předvýchovu. Jsme z Brna. Nemáte zkušenosti s agenturou na cejlu?
Jací jsou tam lidé a tak? Psala jsme tam email, al eneodpověděli mi na něj. Mám už povolení ze školy i od domácího ( nájemní dům).
berunka
napsal(a):
teda holky,máte můj obrovský obdiv a všem vám přeji hodně štěstí a držím pěstičky.jste skvělý.
Ahoj všem.
s přítelem uvažujeme o pořítení si pesa na předvýchovu. Jsme z Brna. Nemáte zkušenosti s agenturou na cejlu?
Jací jsou tam lidé a tak? Psala jsme tam email, al eneodpověděli mi na něj. Mám už povolení ze školy i od domácího ( nájemní dům
oko sara
napsal(a):
Ahoj všem.
Jací jsou tam lidé a tak? Psala jsme tam email, al eneodpověděli mi na něj. Mám už povolení ze školy i od domácího ( nájemní dům
Bohužel s tímto výcvikovým centrem zkušenost nemám, ale když já jsem se před cca třemi roky zajímala o předvýchovu u výcvikového centra, které jsem si vybrala, odpověděli mi do druhého dne. Zkuste tam zavolat eventuálně si vybrat jiné centrum - bohužel v Brně podle mých informací už žádné není,ale to Vám vůbec nebrání obrátit se někam jinam. Přeju hodně štěstí a určitě dejte vědět, jak to všechno dopadlo.
petruska
napsal(a):
Bohužel s tímto výcvikovým centrem zkušenost nemám, ale když já jsem se před cca třemi roky zajímala o předvýchovu u výcvikového centra, které jsem si vybrala, odpověděli mi do druhého dne. Zkuste tam zavolat eventuálně si vybrat jiné centrum - bohužel v Brně podle mých informací už žádné není,ale to Vám vůbec nebrání obrátit se někam jinam. Přeju hodně štěstí a určitě dejte vědět, jak to všechno dopadlo.
tak povedlo se a mám doma krásnou 6 měsíční fenečku labradora. Je taková hrozně závislá ne mě, ikdyž jdu na záchod, tak sedí u dveří a knučí, to samé v koupelně. Taky se pokouší hlídat, což jí vždycky napomeneme, ale stejně příště zase zaštěká, když se něco šustne.
oko sara
napsal(a):
tak povedlo se a mám doma krásnou 6 měsíční fenečku labradora. Je taková hrozně závislá ne mě, ikdyž jdu na záchod, tak sedí u dveří a knučí, to samé v koupelně. Taky se pokouší hlídat, což jí vždycky napomeneme, ale stejně příště zase zaštěká, když se něco šustne.
A to je ona.
oko sara
napsal(a):
A neni moc stara? Ja totiz budu mit pesana uplne od malicka... Ted cekame na stenatko, tak snad v rijnu to vyjde
nickdo
napsal(a):
A neni moc stara? Ja totiz budu mit pesana uplne od malicka... Ted cekame na stenatko, tak snad v rijnu to vyjde
Já myslím, že není. Sama jsem dostala pejska na předvýchovu a byl už skoro roční a Iren, která mi leží u nohou jsem dostala když jí bylo 8 měsíců. Některé výcvikové školy, které nemají vlastní chovné feny (pokud si vzpomínám, ty budeš mít štěně od Pomosných tlapek a ty mají svojí chovnou základnu) kupujou štěňata už starší, u kterých udělají předrengeny a všechna vyšetření a jsou si jisti, že pejsek se nebude muset vyřadit.
petruska
napsal(a):
Já myslím, že není. Sama jsem dostala pejska na předvýchovu a byl už skoro roční a Iren, která mi leží u nohou jsem dostala když jí bylo 8 měsíců. Některé výcvikové školy, které nemají vlastní chovné feny (pokud si vzpomínám, ty budeš mít štěně od Pomosných tlapek a ty mají svojí chovnou základnu) kupujou štěňata už starší, u kterých udělají předrengeny a všechna vyšetření a jsou si jisti, že pejsek se nebude muset vyřadit.
Tak i já jsem se rozhodla vzít si štěňátko na předvýchovu. Všichni okolo mě od toho odrazujou - že to bude hrozný ho pak dát pryč. Určitě bude, ale říkám si, že když do toho člověk jde s tím, že to tak je, že ho má jen na určitou dobu a pak toho pejska nevedou na popravu, ale do výcviku a jednou bude strašně moc pomáhat někomu, kdo ho bude potřebovat a bude ho mít taky rád...tak se to snad dá zvládnout...Co? Že jo? Vlastně jsem se už rozhodla. Teď musim jen chvilku počkat, jak se vyvrbí zaměstnání a zjistit, jestli tam bude moct chodit se mnou. Uvažuju o pejskovi od SVVP z Jinonic nebo od Pomocných tlapek. Ještě se porozhlédnu. Jestli máte někdo osobní zkušenosti, budu velice ráda, když mi o nich napíšete
lucienka
napsal(a):
Myslíš, že se to nedá moc zvládnout (emočně) pokud už nemáš vlastního psa (aby potom kompenzoval odchod mrňouse?).
Ještě mi řekněte, jak se s takovým pejskem jezdí po Praze? Většinou je všechno narvaný, řidiči i lidi nevrlí, nedokážu si moc představit, jak učím pejska v davu nastoupit do tramvaje např.
lucienka
napsal(a):
Ještě mi řekněte, jak se s takovým pejskem jezdí po Praze? Většinou je všechno narvaný, řidiči i lidi nevrlí, nedokážu si moc představit, jak učím pejska v davu nastoupit do tramvaje např.
Ahoj,psa na předvýchovu jsem nikdy neměla, ale naší čubinu jsme učili nastupovat do tramvají a busů na konečné.... máme ji kousek od domu. A tramvajáci či autobusáci tam stejně musí tvrdnout a všichni byli vstřícní, dokonce s námi i popojeli a vše v klidu.... takže pro začátek by vám to mohlo pomoct a pak samozřejmě šup mezi lidi. Tak ať se Vám všem daří !
nickdo
napsal(a):
Také jsem měla pejska na předvýchovu,Pomocné tlapky a jejich ředitelku nemůžu než chválit,perfektní spolupráce,komunikace,kdykoliv se vyskytl problém,ochotně pomohli.Pan Tomášů je též bezvadný člověk.Jen je fakt nutné si dopředu uvědomit,že je to velká zodpovědnost a starost a po všech těch peripetiích se štěňátkem,v momentě,kdy jste z něho konečně "udělali "psíka do nepohody,zvykli jste si na sebe a stali se kamarády,ho musíte dát pryč.A ikdyž víte,že o něj bude dobře postaráno,sama za sebe musím říct,že to není lehké.Když Frigo naskočil do auta,už jsem se neudržela a bulila jsem až do večera.Navíc jsem v té době měla dvouletého prcka,který s ním vyrůstal a ten se po něm pěkně dlouho sháněl a obrečel to též.Když jsem se pak byla podívat na promoci,kdy se pejskové slavnostně předávali,na jednu stranu jsem byla na Friga pyšná,že je takový šikovný pes a na druhou stranu,když jsem ho viděla...........zkrátka bulila jsem zase.
Jinak celý ten rok byl fajn,zprvu to bylo náročnější-čůrání a kakání,pak trhání všeho možného,včetně prádla na šňůře,ale ač labradoři nejsou tak úplně moje krevní skupina,oproti pointřici co mám,je výcvik s nimi pohoda.Stačilo jednou ukázat a pes to uměl.Opravdu radost cvičit.
Hooky mám ho 3 týdny a už ted si neumím představit, že ho za 3 měs budu muset vrátit .. Je užasný a šikovný určitě jednou bude někomu skvělým pomocníkem
janka
napsal(a):
Souhlasím. také jsem o tom jednu dobu uvažovala, nakonec jsem to vzdala, protože se znám... Zvykla bych si a pak bych zase bulela jak želva.... ne ne, na to já prostě nemam tu správnou náturu