Mám březí fenku grifonka. Je to její první vrh a můj taky, proto bych se chtěla zeptat, kdy mě budou všichni nejvíc potřebovat, abych si mohla předběžně zařídit volno v práci. Počítám , že v období porodu, tak 2 týdny po něm a pak pozděj až budou převáděny na normální stravu. Které týdny jsou nejnáročnější a potřebují , aby s nima byl někdo nonstop doma? Jinak podle sona to vypadá na jediné štěně, ale třeba je tam nějaké ještě schované. Za rady předem děkuji!
gremlin
napsal(a):
Mám březí fenku grifonka. Je to její první vrh a můj taky, proto bych se chtěla zeptat, kdy mě budou všichni nejvíc potřebovat, abych si mohla předběžně zařídit volno v práci. Počítám , že v období porodu, tak 2 týdny po něm a pak pozděj až budou převáděny na normální stravu. Které týdny jsou nejnáročnější a potřebují , aby s nima byl někdo nonstop doma? Jinak podle sona to vypadá na jediné štěně, ale třeba je tam nějaké ještě schované. Za rady předem děkuji!
1) u porodu, ale raději se ji do toho moc nepleťte...
a pak tak až od 4 - X týdne ´= přikrmování a úklid a odčervení a očkování a socializace.. etc.
gremlin
napsal(a):
RADŠI BYCH SI BÝT TEBOU DOŠLA NA VETERINU A UDĚLALA SI SEZNAM VŠEHO NUTNÉHO A HLAVNĚ PRO INFORMACE V PŘÍPADĚ ŽE BY POROD BYL KOMPLIKOVANÝ NEBO SE TI NĚCO NEZDÁLO SE ŠTĚNDAMA......TAKY JE VHODNÉ MÍT KONTAKT NA NĚJAKÉHO CHOVATELE S VÍCE VRHY ABY JSI HO MĚLA NA TELEFONU PRO POMOC.
gremlin
napsal(a):
Po zkušenosti s odchovem brabantíků doporučuji zajistit kontakt na veta, zvlášť při 1-2 štěňatech je možný porod císařským řezem (není to u grifonků žádná výjimka), takže i toho důvodu nepřetržitý dohled kolem porodu a 10-14dní po něm a pak od 25.-28. dne
štěňat (pokud bude jinak vše OK a fenka bude kojit a starat se) zajistit krmení a péči tak po 3-4 hodinách celodenně (v případě ochotné a časově flexibilní rodiny to jde řešit i rozpisem služeb). Počítejte s tím, že od 5 týdnů věku jsou štěňata již pohyblivá, chtějí poznávat vše kolem sebe a potřebují dohled a spoustu času na hraní a zvykání si na lidi. Držím pěsti, ať vše dobře dopadne, tak báječných pejsků jako jsou grifonci, není nikdy dost.