Vzala jsem si k srdci radu zde z ifauny a místo štěněte jsem si pořídila dospělého psa (cca 5 let) z útulku. Nejdřív na víkend na zkoušku. Všechno se zdálo ideální, hned první den jsem schválně ráno čekala až do půl desáté, než jsme šli čůrat, vydržela, doma neštěká, je hodná, poslušná.. tak jsem se radovala. Jenže tento týden se už 3x vyčurala doma. Jednou to byla vyloženě naše chyba, jela jsem pryč a poprosila jsem kamaráda. Ten ji vzal v noci o půl jedné a počítal, že 11 hodin vydrží - nevydržela. Jenže poslední 2 případy se staly před 8 hodinou ráno a přitom byla venku ještě v 12 večer. Jsem z toho docela nešťastná, myslím, že dobře chápe, že doma se nesmí (před útulkem to byl domácí pes), ale jak je možné, že dospělý pes nevydrží přes noc?
Nemám s tímto zkušenost, měli jsme psy vždycky venku a poslední "bytový" pes se nám doma v životě nevyčůral, dokonce i když jsem si myslela, že už se jí musí strašně chtít, tak venku klidně ještě deset minut pobíhala, čuchala, než se vyčůrala.
Moje představa je taková, že ji budeme postupně zvykat, večer půjdeme co nejpozději a ráno co nejdřív - kolem 6. Máte někdo nějaký další typ? Dá se použít něco jako nouzový záchod, třeba pro případ, že bych se zdržela v práci? Jak dlouho vydrží vaši psi?
knirac007
napsal(a):
Vzala jsem si k srdci radu zde z ifauny a místo štěněte jsem si pořídila dospělého psa (cca 5 let) z útulku. Nejdřív na víkend na zkoušku. Všechno se zdálo ideální, hned první den jsem schválně ráno čekala až do půl desáté, než jsme šli čůrat, vydržela, doma neštěká, je hodná, poslušná.. tak jsem se radovala. Jenže tento týden se už 3x vyčurala doma. Jednou to byla vyloženě naše chyba, jela jsem pryč a poprosila jsem kamaráda. Ten ji vzal v noci o půl jedné a počítal, že 11 hodin vydrží - nevydržela. Jenže poslední 2 případy se staly před 8 hodinou ráno a přitom byla venku ještě v 12 večer. Jsem z toho docela nešťastná, myslím, že dobře chápe, že doma se nesmí (před útulkem to byl domácí pes), ale jak je možné, že dospělý pes nevydrží přes noc?
Nemám s tímto zkušenost, měli jsme psy vždycky venku a poslední "bytový" pes se nám doma v životě nevyčůral, dokonce i když jsem si myslela, že už se jí musí strašně chtít, tak venku klidně ještě deset minut pobíhala, čuchala, než se vyčůrala.
Moje představa je taková, že ji budeme postupně zvykat, večer půjdeme co nejpozději a ráno co nejdřív - kolem 6. Máte někdo nějaký další typ? Dá se použít něco jako nouzový záchod, třeba pro případ, že bych se zdržela v práci? Jak dlouho vydrží vaši psi?
Já myslím, že to chce hlavně čas! Pes musí pochopit a přijmout stereotypy Vaší rodiny. Musí si sám udělat nějaký "časový plán". Buďte trpělivá!
A ještě mě napadlo: Nemůže být třeba nastydlá?
Lucie
knirac007
napsal(a):
Já bych hlavně striktně dodržovala časový rozvrh. Ráno vždy v určitou hodinu vyvenčit, potom po práci, a večer zase vždy ve stejnou hodinu. Nemyslím si, že by čubinka nevydržela, spíš je rozhozená ze změn. Taky mám psa z útulku, tento problém jsme vůbec neřešili (bohudík), ale od prvního dne jsem venčila po páté ráno, aby si na to přivykl, přestože jsem první týden byla "na mateřské".
kinta
napsal(a):
Já bych hlavně striktně dodržovala časový rozvrh. Ráno vždy v určitou hodinu vyvenčit, potom po práci, a večer zase vždy ve stejnou hodinu. Nemyslím si, že by čubinka nevydržela, spíš je rozhozená ze změn. Taky mám psa z útulku, tento problém jsme vůbec neřešili (bohudík), ale od prvního dne jsem venčila po páté ráno, aby si na to přivykl, přestože jsem první týden byla "na mateřské".
Já bych zkusila vzít vzorek moči na veterinu, zima je venku dost velká aby mohla přistydnout, takže by to mohlo být i tím. Jinak buďte trpěliví, přecijen je to velká změna. Já bych to asi řešila jako se štěnětem, brala jí ven co nejčastěji a za čůrání chválila, ale hlavně trpělivost a nechat jí zvyknout na nové prostředí.
knirac007
napsal(a):
Ahojky, taky si myslím, že to chce čas....Všeobecně se ví, že feny vydrží déle bez čůrání, ale taky musíš sledovat kolik toho za večer vypila.....je to stejné jako u nás.....někdy vydržíš celou noc - jindy se v noci probudíš a prostě musíš. Fenka je z útulku a těmto chlupáčům trvá déle než si uvědomí, že má nové páníčky na déle a zvykne si - musí cítit jistotu a pak bude šlapat jak hodinky. Doporučuji mazlit mazlit mazlit, chválit za každou blbost a používat jako trest jen tón hlasu. Uvědomit si, že když něco provede - zda je to blbost nebo závažná věc. Nic nejde ihned - jako se říká " jsme jen lidi" - praktikovat to i na pesanovi" je to živý tvor, který musí porozumět řeči dvounožců" .Pokud nemáte dost prašulek na veta kvůli moči - doporučuji koupit v lékárně klasické sušené boruvky nebo lehčí formu Urinalu a dávat dle doporučení na letáku. Pokud stav bude trvat . pak bych toho veta navštívila určo.
knirac007
napsal(a):
Děkuju všem za uklidňující zprávy, bohužel situace se nadále spíše zhoršuje. Dnes už je čurání téměr pravidlem. Jednou vydrží, podruhé ne, i když jdeme večer i ráno ve stejnou dobu, stejně i krmíme a po posledním venčení nemá přístup k vodě. Včera nevydržela ani dobu, co jsem byla v práci, cca 8 hodin. To už byla nejen vyčůraná, ale hodila i bobek, přestože ráno se důkladně vyvenčila. Dnes ráno zase. Nijak ji za to netrestám, jen se jí v klidu zeptám, co to je, ale ona moc dobře ví, že je to špatně, celá se krčí a plazí po zemi, i když na ni vůbec nezvyšuju hlas. Bohužel méně jak 8 hodin v práci být nemůžu, stejně jako jít spát v 11 a vstávat v 6 je moje maximum.
Máte někdo zkušenost se psím záchodem? Nezačne ho pes využívat zbytečně, i když by vydržel? A co se dá vůbec použít. Ještě jednou díky za rady.
knirac007
napsal(a):
Ahojky z čeho soudíš že pejsek ví že dělá něco spatne??? A že nevydrží 8 hodin ?? je to celkem dost ....já učím necurat asi cca 2 mes a nejdele nechávám 6 hod, pres den. Ona sice pred tim byla domaci pes, ale pak byl v utulku kde se ji orzhodili vsechny sociální návyky. Tudiž bych asi začinala uplne odznova jako ze stenetem. Chodit co dve hodiny, po kazdem jidle, po kazde hre, po probuzení, je to zpocatku naárocne, ale vyplatí se to, já sice asi tyden moc nespala, ale díky tomu se maly naucil behem tydne doma necurat. Dobu výdrže jsem postupne prodluzovala, a fungovalo a a funguje, ale i tak se na nej divám tak ze je to stene a dobu zbytecne neprodluzuji abych nenarušila dosud naučené.....Chapu že to máš těžší že chodis do práce ale to asi všichni...zkus si vzit par dni volna, či nemoc avenuj se svému psímu kamaradovi určitě se ti to vyplatí a váš vztah se jistě vylepší
...pevné nervičky přeji
knirac007
napsal(a):
Já mám svojí fenečku od štěněte. To jsme chodili ven pořád. Každou hodinu.
Nyní už je dospělá a ví, že se doma nečůrá. Ale i tak to občas udělá. Před nedávnem, když odjel přítel na prac. cestu, měla jsem doma pravidelně každé ráno loužičku (trvalo to cca 10 dní). Přítel je ten, koho v noci vzbdí, když potřebuje. Ale i tak je to 1x - 2x do týdne. A jak odjel byla louže každé ráno.
Přitom, když jsme byli oba na školení (mysleli jsme, že jí dáme vyvenčit o polední pauze, ale nevyšlo to) vydržela doma 14 hodin bez vyčůrání. Ani před tím se nebyla ráno buhví jak proběhnout a vyčůrat.
Jindy je sama doma 6 hodin a udělá loužičku.
Já bych řekla, že asi podle jak se jí v tu chvíli zrovna chce
shark5522
napsal(a):
Ahojky z čeho soudíš že pejsek ví že dělá něco spatne??? A že nevydrží 8 hodin ?? je to celkem dost ....já učím necurat asi cca 2 mes a nejdele nechávám 6 hod, pres den. Ona sice pred tim byla domaci pes, ale pak byl v utulku kde se ji orzhodili vsechny sociální návyky. Tudiž bych asi začinala uplne odznova jako ze stenetem. Chodit co dve hodiny, po kazdem jidle, po kazde hre, po probuzení, je to zpocatku naárocne, ale vyplatí se to, já sice asi tyden moc nespala, ale díky tomu se maly naucil behem tydne doma necurat. Dobu výdrže jsem postupne prodluzovala, a fungovalo a a funguje, ale i tak se na nej divám tak ze je to stene a dobu zbytecne neprodluzuji abych nenarušila dosud naučené.....Chapu že to máš těžší že chodis do práce ale to asi všichni...zkus si vzit par dni volna, či nemoc avenuj se svému psímu kamaradovi určitě se ti to vyplatí a váš vztah se jistě vylepší
...pevné nervičky přeji
Ahoj, soudím to podle toho, že když je načuráno, nejde mě vůbec přivítat ke dveřím. A ráno mě vítá, ale jak se blížím k loužičce, tak zůstane stát a začne se krčit. Vůbec ji za to netrestám, jen řeknu - co to tady je - a uklidím to. Bohužel dovolenou si teď vzít nemůžu, ale jsem doma 3 dny v týdnu a tehdy problém nemáme. Mám pocit, jestli to není i nervama. Máme psa dohromady s přítelem, který bydlí jinde a často za ním jezdíme. Ty změny jí asi nedělají úplně dobře, protože za pár dní se to lepší. Proto se teď chci cestování vyhnout. Nainstalovala jsem na místo, kde nechává loužičku, novinový záchod a budu se snažit chodit tak často, jak je to možné. Zatím máme režim takový, že se jde ráno, po práci ji vyzvednu a jsme 3 hodiny venku, a pak těsně před spaním. Prvních několik dní, co jsme ji měli na zkoušku, to vydržela. V podstatě návyky čistoty byl důvod, proč jsem se nakonec rozhodla pro psa z útulku a ne pro štěně. Mám čas být s ní několik hodin denně venku, ale na čurání co 2 hodiny bohužel ne. Myslíte, že i za těchto podmínek se to naučí?
knirac007
napsal(a):
Děkuju všem za uklidňující zprávy, bohužel situace se nadále spíše zhoršuje. Dnes už je čurání téměr pravidlem. Jednou vydrží, podruhé ne, i když jdeme večer i ráno ve stejnou dobu, stejně i krmíme a po posledním venčení nemá přístup k vodě. Včera nevydržela ani dobu, co jsem byla v práci, cca 8 hodin. To už byla nejen vyčůraná, ale hodila i bobek, přestože ráno se důkladně vyvenčila. Dnes ráno zase. Nijak ji za to netrestám, jen se jí v klidu zeptám, co to je, ale ona moc dobře ví, že je to špatně, celá se krčí a plazí po zemi, i když na ni vůbec nezvyšuju hlas. Bohužel méně jak 8 hodin v práci být nemůžu, stejně jako jít spát v 11 a vstávat v 6 je moje maximum.
Máte někdo zkušenost se psím záchodem? Nezačne ho pes využívat zbytečně, i když by vydržel? A co se dá vůbec použít. Ještě jednou díky za rady.
Čauky, já to vidím na nervy - my jsme si na podzim nejspíš v zatmění smyslů pořídili třetího psa, no psa, pejsánečka - dvouletou jorkšírku bez PP. Máme dva pséky venkovní a tohle je domácí mazel. Nevím, čím si prošla, asi se to od bývalých majitelů nikdy nedozvíme. Musíme, jako normální lidi, chodit denně do práce, hrozně se stresuje, každý den je tam naděláno x louží, hromada, není to proto, že by nevydržela, v noci to bývá většinou v pohodě ( i tak jí na noc necháváme noviny, může se stát, že prostě v noci musí, tak ať má na co - horší to bylo v období hárání), prostě je to ze stresu. Přítomnost psů jí nestačí, chce svoje lidi. Je taky dost bojácná a pořád se krčí, někdy stačí zvýšit hlas a strachy se počůrá. My jsme se s tím, co se děje smířili, protože nácvik samostatnosti je natolik dlouhodobá záležitost, že to pro nás je poměrně špatně realizovatelné. Holt každé ráno naskládám noviny a v 90 % je všechno jen na novinách tak je holt složím, vyhodím, setřu, vyvětrám a je to. Naštěstí máme dlažbu. Bohužel nám bývalí majitelé tvrdili, že je doma sama v pohodě, že jí to vyhovuje. Že se stresuje, když pánečci odejdou, jsme zjistili až sami a následně mi to do mailu i potvrdili. Kdyby nám to řekli rovnou, nevzali bychom si ji, protože je denně 8-11 hodin sama a mohli jí najít pánečka, který je třeba doma a do zaměstnání nechodí. Ale dávat pryč ji už nechceme, měla by v té své malé makovici ještě víc zmateno. Co se týče zbytečného využívání záchoda, pokud pesan může dostatečně často ven - když jste doma a pochválíte ho za udělání potřeby venku, tak si myslím, že to nebude tak hrozné, aspoň u nás ne. Každopádně jsme museli zrušit koberec, protože naše madam radši než na noviny chodila na koberec a nedařilo se nám jí vysvětlit, že koberec není záchod.
lakukacka
napsal(a):
Já mám svojí fenečku od štěněte. To jsme chodili ven pořád. Každou hodinu.
Nyní už je dospělá a ví, že se doma nečůrá. Ale i tak to občas udělá. Před nedávnem, když odjel přítel na prac. cestu, měla jsem doma pravidelně každé ráno loužičku (trvalo to cca 10 dní). Přítel je ten, koho v noci vzbdí, když potřebuje. Ale i tak je to 1x - 2x do týdne. A jak odjel byla louže každé ráno.
Přitom, když jsme byli oba na školení (mysleli jsme, že jí dáme vyvenčit o polední pauze, ale nevyšlo to) vydržela doma 14 hodin bez vyčůrání. Ani před tím se nebyla ráno buhví jak proběhnout a vyčůrat.
Jindy je sama doma 6 hodin a udělá loužičku.
Já bych řekla, že asi podle jak se jí v tu chvíli zrovna chce
a neprošla u vás nějakou změnou? Já mám doma pár týdnů s malýma 1,5 letou afgánku,nádhernou dámu,od prvních chvil na mně závislou.Tedˇjsme v domě malovali,stěhovali jsme se jak cikáni z pokoje do pokoje,to zvládala ještě klidu,nesmí usnout beze mně,jinak pláče...ale poslední dva dni se finišovalo,předělové dveře se zavíraly,psi tam do haly nesměli,a Aja to vzala tak,že za to,že s ní nejsem denně x hodin venku,že za to může páneček a chodí mu čůrat do peřin do jeho separé a s radostí tam nechá i hovno.....ale jen do jeho pokoje,nikde jinde to nedělá,včera ho vzala na milost,spala s ním v posteli,největší mazel,ale jen co jsme odjeli..no zkrátka dnes večer to bylo to samé,každý můj odchod řeší takhle....přitom má přístup hned vdle do koupelny,kam v případě potřeby prckové mohou .....Je to její forma protestu..bude po všech stresech a já se jí i koním budu mít zase více času věnovat a bude klid....snad....musí pochopit,že nemůže být jen po jejím...
,to co zvládnou skoti,zvládne i ona....a taky zrovna hárá a všechno strašně prožívá a je vědomá si svého špatného počínání...
janiska
napsal(a):
a neprošla u vás nějakou změnou? Já mám doma pár týdnů s malýma 1,5 letou afgánku,nádhernou dámu,od prvních chvil na mně závislou.Tedˇjsme v domě malovali,stěhovali jsme se jak cikáni z pokoje do pokoje,to zvládala ještě klidu,nesmí usnout beze mně,jinak pláče...ale poslední dva dni se finišovalo,předělové dveře se zavíraly,psi tam do haly nesměli,a Aja to vzala tak,že za to,že s ní nejsem denně x hodin venku,že za to může páneček a chodí mu čůrat do peřin do jeho separé a s radostí tam nechá i hovno.....ale jen do jeho pokoje,nikde jinde to nedělá,včera ho vzala na milost,spala s ním v posteli,největší mazel,ale jen co jsme odjeli..no zkrátka dnes večer to bylo to samé,každý můj odchod řeší takhle....přitom má přístup hned vdle do koupelny,kam v případě potřeby prckové mohou .....Je to její forma protestu..bude po všech stresech a já se jí i koním budu mít zase více času věnovat a bude klid....snad....musí pochopit,že nemůže být jen po jejím...
,to co zvládnou skoti,zvládne i ona....a taky zrovna hárá a všechno strašně prožívá a je vědomá si svého špatného počínání...
Ahoj. Mám podobný problém,ale je to spíš značkování(očůrávání) věcí v bytě. Mám čínského chocholatého. Ví někdo co s tím?