mám dotaz... Jaké práva má myslivec, když vidí někoho se psem, pes jde cca 10m před člověkem, na přivolání přijde, nehoní zvěř. nebo když já jedu na koni, pes jde před náma, poslouchá, nehoní zvěř. Může mi ho myslivec zastřelit? Nebo je důvod, že pes není na vodítku k tomu, aby mi ho zastřelil? Už se mi kolikrát stalo, že na mě řval myslivec "okamžitě na vodítko, nebo ti ho zastřelím" má na to podle zákona právo, nebo nás tady jenom šikanují ...?
sejtanek
napsal(a):
mám dotaz... Jaké práva má myslivec, když vidí někoho se psem, pes jde cca 10m před člověkem, na přivolání přijde, nehoní zvěř. nebo když já jedu na koni, pes jde před náma, poslouchá, nehoní zvěř. Může mi ho myslivec zastřelit? Nebo je důvod, že pes není na vodítku k tomu, aby mi ho zastřelil? Už se mi kolikrát stalo, že na mě řval myslivec "okamžitě na vodítko, nebo ti ho zastřelím" má na to podle zákona právo, nebo nás tady jenom šikanují ...?
Zadej si na nemoderce vyhledat MYSLIVCI a máš co číst do rána... Včetně příslušných paragrafů.
impact
napsal(a):
Zadej si na nemoderce vyhledat MYSLIVCI a máš co číst do rána... Včetně příslušných paragrafů.
Zdravím ,řadový myslivec NESMÍ psa zastřelit!!!!! Tuto pravomoc má jen myslivecká stráž,která musí mít zaručená informace že pes opakovaně škodí v honitbě. Takto mi to vysvětlil člen myslivecké stráže. I když je na druhou stranu pravda že pes nesmí v lese volně pobíhat. S pozdravem Jirka
martin1 1

XXX.XXX.212.34
sejtanek
napsal(a):
Zdravím, je to složitější. Podle zákona o myslivosti musí být pes pod vaším "vlivem". O tom, jak složité je tohle interpretovat svědčí to, kolik stížností na zastřelení psa bylo a je řešeno ve prospěch stěžovatele (majitele) psa. Naprosto mizivé procento. Současná legislativa je nastavena tak, aby chránila volně žijící zvěř před domestikovanými (a přiznejme si že přemnoženými) domácími zvířaty, nejen psy. O tom jestli to je správně či špatně se můžeme přít, je jasné, že když má někdo domácího mazlíčka, tak jej má raději, než nějakého zajíce na poli, bažanta či srnky. Zde se názory skupin (ekologové, ochránci přírody, myslivci, kynologové) znatelně rozcházejí. Vaši situaci je těžké posuzovat, pokud myslivci u vás nalézají zadávenou a roztrhanou zvěř, těžko se divit tomu, že mají snahu nalézt viníka. Situace se má totiž ještě tak, že kdyby s tím v takovém případě nic nedělali, hrozila by jim tučná pokuta od referátu ŽP. Optimální řešení než střílení psů a dalších zvířat je pokutování majitelů, kteří je nechávají potulovat po krajině, zvířata dělají svým majitelům radost dál a pokuty jsou vysoké, mají tedy účinek. Rád bych ještě poopravil názor o pár řádků výše - právo na zastřelení psa nemá jen myslivecká stráž, ale také myslivecký hospodář (§ 35, 3/e zákona o myslivosti).
sejtanek
napsal(a):
Gábino bez urážek, ano?
sí

XXX.XXX.148.2
impact
napsal(a):
Gábino bez urážek, ano?
Jenže byla to pravda!!! My bydlíme několik měsíců konečně už ve svém. Ve vesnici, kterou jsme předtím ani neznali a jak se tak seznamujeme s místními, sám jeden myslivec nám řekl o myslivci z druhé vesnice, že je to vožralej de..., že by nám čokla klidně odpráskl, kdyby utekl.......no co si o tom má člověk myslet??? A co znám myslivce (i ženský!!!), kteří mají rádi psy a jen tak by nějakého nezastřelili, tak ti zas pálí hlava nehlava po kočkách Oni jsou fakt divný!!!
sí
napsal(a):
Jenže byla to pravda!!! My bydlíme několik měsíců konečně už ve svém. Ve vesnici, kterou jsme předtím ani neznali a jak se tak seznamujeme s místními, sám jeden myslivec nám řekl o myslivci z druhé vesnice, že je to vožralej de..., že by nám čokla klidně odpráskl, kdyby utekl.......no co si o tom má člověk myslet??? A co znám myslivce (i ženský!!!), kteří mají rádi psy a jen tak by nějakého nezastřelili, tak ti zas pálí hlava nehlava po kočkách Oni jsou fakt divný!!!
Sí pravda nepravda, diskuze má pravidla a nadávky tady prostě lítat nebudou. Buď slušně a nebo vůbec. Děkuji.