zu
napsal(a):
Ahoj lidičky, jaký je bílý švýcarský ovčák? Je hodně temperamentní nebo spíš klidnější? Je to pes, který může být celý rok venku na zahradě nebo je raději s lidmi uvnitř? A co péče o srst, jak je náročná? Díky za všechny názory...
Ahoj, bílý švýcarský ovčák může být do puntíku takový, jako píšeš. V rámci plemene jsou obrovské rozdíly, co se temperamentu i povahy týče. Najdou se tu jedinci s pevnými nervy, kteří zvládají i vrcholový výcvik a obrany, ale také tací, kteří se při prvním nácviku obran psychicky rozloží a nic už je nedá dohromady. Jsou temperamentní, ale rovněž jsou možné extrémy: od hyperaktivity až po pecivály. Co se týče umístění, znám lidi, kteří mají bělouše celý rok venku i takové, kteří je mají pro změnu doma. Opět je to hodně individuální, nicméně svou konstitucí bělouši určitě celoroční pobyt venku (se zateplenou boudou a správnou výživou) zvládnou.
Péče o srst není náročná, záleží však na tom, zda si pořídíte krátkosrstého či dlouhosrstého jedince. Se srstí bývají problémy jen co se týče zbarvení - hodně jedinců reaguje na betakaroten a tím pádem žloutne. Ale opět jsou i tací, kteří se vymykají.
Jen pro ilustraci - já mám doma dva bělouše a každý je úplně jiný. Jsou jak den a noc - a možná právě proto se tak skvěle doplňují.
sarrada
napsal(a):
Ahoj, bílý švýcarský ovčák může být do puntíku takový, jako píšeš. V rámci plemene jsou obrovské rozdíly, co se temperamentu i povahy týče. Najdou se tu jedinci s pevnými nervy, kteří zvládají i vrcholový výcvik a obrany, ale také tací, kteří se při prvním nácviku obran psychicky rozloží a nic už je nedá dohromady. Jsou temperamentní, ale rovněž jsou možné extrémy: od hyperaktivity až po pecivály. Co se týče umístění, znám lidi, kteří mají bělouše celý rok venku i takové, kteří je mají pro změnu doma. Opět je to hodně individuální, nicméně svou konstitucí bělouši určitě celoroční pobyt venku (se zateplenou boudou a správnou výživou) zvládnou.
Péče o srst není náročná, záleží však na tom, zda si pořídíte krátkosrstého či dlouhosrstého jedince. Se srstí bývají problémy jen co se týče zbarvení - hodně jedinců reaguje na betakaroten a tím pádem žloutne. Ale opět jsou i tací, kteří se vymykají.
Jen pro ilustraci - já mám doma dva bělouše a každý je úplně jiný. Jsou jak den a noc - a možná právě proto se tak skvěle doplňují.
Já bych teda chtěla tak středně klidného myslíte, že se to dá poznat už na malém štěndu při výběru? A jací jsou ti vaši dva?
zu
napsal(a):
Ahoj lidičky, jaký je bílý švýcarský ovčák? Je hodně temperamentní nebo spíš klidnější? Je to pes, který může být celý rok venku na zahradě nebo je raději s lidmi uvnitř? A co péče o srst, jak je náročná? Díky za všechny názory...
Ahoj, ja mela blondaka taky. Nemel povahu uplne, jako klasicky ovcak. Avsak lehce ovladatelny, rychle se naucil povely a nakonec se naucil i zahanet a vyhanet kone z pastvy a to to jen odkoukal. Mela jsem ho v byte, je rad kdyz ma tak blizko sveho pana. Jen pes v byte lina vic, tak chlupy byly fakt vsude. Nevim, jak vsichni ostatni, ale ten nas a dalsich par co znam, se celkem boji cizich lidi. S nikym se moc nebavil a ani u psu nebyl konfliktni. Umel se valet a i vylety miloval. Ale az si budu jednou porizovat novyho, sla bych do nej zase.
axl
napsal(a):
Ahoj, ja mela blondaka taky. Nemel povahu uplne, jako klasicky ovcak. Avsak lehce ovladatelny, rychle se naucil povely a nakonec se naucil i zahanet a vyhanet kone z pastvy a to to jen odkoukal. Mela jsem ho v byte, je rad kdyz ma tak blizko sveho pana. Jen pes v byte lina vic, tak chlupy byly fakt vsude. Nevim, jak vsichni ostatni, ale ten nas a dalsich par co znam, se celkem boji cizich lidi. S nikym se moc nebavil a ani u psu nebyl konfliktni. Umel se valet a i vylety miloval. Ale az si budu jednou porizovat novyho, sla bych do nej zase.
Ahoj, tak já mám doma jednoho bělouše....středně temperamentní štěně opravdu nevím, jestli poznáš.... Já si brala takový normální a je z něj neskutečná hyperaktivka. Co doporučim při výběru je hooodně moc sledovat povahy... Myslím tím, že když si budeš vybírat rodiče, opravdu se na ně nejdřív běž podívat, sleduj je na výstavách, proklepni přes net odchovy a tak. Jinak většina z nich mají odstup od cizích lidí (je to i ve standardu). Jinak venku být můžou, jak psala Radka, pokud mají správné krmení a zateplenou boudu (ahoj Radí, jak se vede?? :-) ) Ale je potřeba hodně moc kontaktu s lidma, jsou velmi navázaný na lidi(prostě závisláčci
) Lucky se mnou chodí i na záchod, když může..
je potřeba s nima ale umět pracovat, páč jsou to opravdový citlivky a nějaké řvaní nebo bití je může poznamenat do konce života. U nich je potřeba opravdu citlivý přístup....
Já bych už jiné plemeno nebrala.
axl
napsal(a):
jeeee heeele Artexova........to koukam kdo se tady jeste vsechno sejde,potkali sme se nedavno v Zoo,ale nechtela sem rusit.Co se blondakovi stalo??
Misa od Portina
sunin
napsal(a):
jeeee heeele Artexova........to koukam kdo se tady jeste vsechno sejde,potkali sme se nedavno v Zoo,ale nechtela sem rusit.Co se blondakovi stalo??
Misa od Portina
Ahoj Miso! Axlika uz nemam od rijna 2007. Byl spatnej nekolik mesicu, nemohl se vycurat, byli jsme snad na vsech vysetrenich a veterinach, ale pak zacal zvracet a mit bolesti, tak jsem mu pomohla od trapeni. Ale chybi mi porad, ikdyz uz mam druhyho kamarada se 4 nozkama. Jinak Artex se ma dobre
axl
napsal(a):
Ahoj Miso! Axlika uz nemam od rijna 2007. Byl spatnej nekolik mesicu, nemohl se vycurat, byli jsme snad na vsech vysetrenich a veterinach, ale pak zacal zvracet a mit bolesti, tak jsem mu pomohla od trapeni. Ale chybi mi porad, ikdyz uz mam druhyho kamarada se 4 nozkama. Jinak Artex se ma dobre
Ahojky,jsem rada ze ses ozvala,ja taky musela nechat uspat ovcaka co sem mela kdyz jsem mela Portaka,ochrnul na zadek a nemohl se vyprazdnovat.
A jakeho mas dalsiho??zase Svycaraka??a je taky takovej pohodar jak Axl??
Ses v kontaktu s Kacou Morfovou?? to je super ze se ma dobre potvora rezata ja uz polezu do prace a tak se mozna taky zacnu koukat po ihahakach ale nevim estli uz sem to nezapomela
sunin
napsal(a):
Ahojky,jsem rada ze ses ozvala,ja taky musela nechat uspat ovcaka co sem mela kdyz jsem mela Portaka,ochrnul na zadek a nemohl se vyprazdnovat.
A jakeho mas dalsiho??zase Svycaraka??a je taky takovej pohodar jak Axl??
Ses v kontaktu s Kacou Morfovou?? to je super ze se ma dobre potvora rezata ja uz polezu do prace a tak se mozna taky zacnu koukat po ihahakach ale nevim estli uz sem to nezapomela
Miso, posli mi mailika, at dame pokec tam. bud mi posli svoji adresu nebo mi pisni na kukiartex@seznam.cz
zu
napsal(a):
Nějak to tu umdlelo. Jo jo, taky mám dva dárečky a řeknu vám, rozptyl povah a vzhledu je až neuvěřitelný... Jinak bych, po jistých zkušenostech..., doporučila vážně dbát na to odkud pes pochází. Za lepší variantu považuji psa s PP a opravdu opečovávané a socializované... Ty nervy za to pak nestojí.
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
Ahoj, také mám BŠO, fenku přes rok a čtvrt starou. Bydlí v bytě, ale zahrada by byla určitě pro ni lepší. Dokáže být aktivní, ale i lenošit. Miluje všechny psy a i lidi včetně dětí a zvířata. Se socializací jsme problém neměli, ale já k tomu přistupoval tak, že v žádném případě bázlivého psa mít nebudu a ona mi dost svojí povahou pomohla, ani jako malá se lidí nebála, bohužel by se nechala pohladit od kohokoli. Jen před psy měla respekt. Závislák to ani není a nebyla ani jako prcek, jak se říká, že se nehnou na krok a sledují svého páníčka tak to vůbec, pro ni bylo všechno zajímavé. Co se povelů týká, neřekla bych, že je v tom zrovna dobrá, je dost pomalá, ale lepší se a blbá není. No, v roce jsme zvládli ZZO. Obrany nic moc. Kouše, ale špatný zákus a hlavně jí chybí ta razance a dominance.
zu
napsal(a):
Také bych se připojil s dotazem. Je toto plemeno vhodné pro úplného začátečníka? Myslím tím co se výcviku týče. Přítelkyně touží po NO jelikož jiné psy neměli, když pročítám různé články o těchto dvou plemenech, přikláním se ke Švýcarskému ovčákovi. Jednak se mi líbí víc než NO a hlavně je to pes se kterým se budou po zahradě pohybovat běžně i děti a proto preferuji psa který bude hlavně milující ke své rodině a dětem. Bude to ale první větší pes. U rodičů jsme měli jen kokra. Neplánuji s ním žádný vrcholový výcvik. Spíš jen několik základních povelů a odmítačku. Jaký je Váš názor? Děkuji.
loudas
napsal(a):
Také bych se připojil s dotazem. Je toto plemeno vhodné pro úplného začátečníka? Myslím tím co se výcviku týče. Přítelkyně touží po NO jelikož jiné psy neměli, když pročítám různé články o těchto dvou plemenech, přikláním se ke Švýcarskému ovčákovi. Jednak se mi líbí víc než NO a hlavně je to pes se kterým se budou po zahradě pohybovat běžně i děti a proto preferuji psa který bude hlavně milující ke své rodině a dětem. Bude to ale první větší pes. U rodičů jsme měli jen kokra. Neplánuji s ním žádný vrcholový výcvik. Spíš jen několik základních povelů a odmítačku. Jaký je Váš názor? Děkuji.
Mám úplně stejný dotaz, psa jsem neměla nikdy žádného, začínala bych úplně od nuly. Představovala bych si psa na doma i na výlety, který se enchá vycvičit (nevím, nakolik mám vrozené charizma, takže aby se dal vycvičit ,,kýmkoliv") a hlavně nebude v žádném případě agresivní a útočný.... je BŠO vhodný?
Nemám osobní zkušenost s BŠO , ale musím reagovat na Vaší zmínku o NO.
S ním zkušenost mám. V našem městě nebylo dítě , které by si mého psa nemohlo pohladit.
Nebyl nebezpečný ani mrn'atům. Když se mu zdálo , že toho bylo už dost , odešel. Na ulici si nikoho nevšímal ,
nezpůsobil mi jediný problém.
Je to skvělé plemeno , lehce vychovatelné - lehce cvičitelné , vždy ochotné . . . .
Ale rozhodně potřebuje dost aktivit - dost Vašeho času. První rok rozhodně , abyste mu dali základy . . .
To ale potřebuje každý pes , má-li s ním být život příjemný a bezproblémový.
Pes musí být ovladatelný a poslušný a sám od sebe se to nenaučí.
Myslím , že když si něco přečtete - hodně se dozvíte. Ostatní na cvičáku.
Na netu to VŠECHNO pěkně vysvětluje pan Jan Dubový.
potkanmarvel

XXX.XXX.66.42
loudas
napsal(a):
Loudasi, ono to není jen o plemeni, ale hlavně o výchově a výcviku. A dispozicích po předcích. Samozřejmě, jsou psi, kteří se hůř k něčemu hodí, hůř se cvičí apod., na druhou stranu jestli máš k dětem čivavu, pittbulla, ovčáka nebo dogu je jedno. Záleží to hlavně na Vás, i na dětech (vysvětlit jak se ke zvířeti chovat)
Ano, všeobecně se BŠO hodí k dětem. Občas i vypadá jako dokonalý pes. Leč má to svá úskalí. Hlavní je, že bělouši jsou cíťové a mají sklony k bázlivosti. Budeš-li ale dobře socializovat, zvykat na děti, tak to bude jejich kamarád.
Co se výcviku týká, cvičí se celkem lehce. Asi o něco hůř než NO, ale jde to dobře. Chce to ale trpělivost a důslednost. Mezi cviky si pohrát, umět motivovat atd. Ale pozor, NO a BŠO se nemůže cvičit zcela stejně.
A jestli je vhodný pro začátečníka? Pokud je to člověk, který o psech něco ví, miluje je, bude se mu dostatečně věnovat, a vyvaruje se největších chyb (vč.té špatné socializace) tak ano.
potkanmarvel

XXX.XXX.66.42
saina
napsal(a):
Mám úplně stejný dotaz, psa jsem neměla nikdy žádného, začínala bych úplně od nuly. Představovala bych si psa na doma i na výlety, který se enchá vycvičit (nevím, nakolik mám vrozené charizma, takže aby se dal vycvičit ,,kýmkoliv") a hlavně nebude v žádném případě agresivní a útočný.... je BŠO vhodný?
Saino - ano:) Ale jak už jsem psala výše, je třeba dodržovat pár pravidel, nic nejde samo. Málo lidí má přirozenou autoritu, časem se dá ale aspoň z části vybudovat, stejně tak i respekt. Cvičit přes motivaci (hračka, pamlsky), dávat si pozor na tón a intonaci hlasu. Tyhle věci v knížkách nenajdeš, takže je dobré chodit na cvičák, kde ti pomůžou a ptát se i na procházkách jiných lidí, lidí, kteří ale mají u svého psa respekt a poslouchá je. Co se agresivity a útočnosti týká, tak toho se neboj. Tyto vlastnosti opravdu nejsou pro BŠO typické. A pokud se najde nějaká vyjímka, tak krom toho, že za to může v 99% člověk, tak u nich to je navíc i spíš z bázlivosti.
potkanmarvel

XXX.XXX.66.42
rapotacka11
napsal(a):
Nemám osobní zkušenost s BŠO , ale musím reagovat na Vaší zmínku o NO.
S ním zkušenost mám. V našem městě nebylo dítě , které by si mého psa nemohlo pohladit.
Nebyl nebezpečný ani mrn'atům. Když se mu zdálo , že toho bylo už dost , odešel. Na ulici si nikoho nevšímal ,
nezpůsobil mi jediný problém.
Je to skvělé plemeno , lehce vychovatelné - lehce cvičitelné , vždy ochotné . . . .
Ale rozhodně potřebuje dost aktivit - dost Vašeho času. První rok rozhodně , abyste mu dali základy . . .
To ale potřebuje každý pes , má-li s ním být život příjemný a bezproblémový.
Pes musí být ovladatelný a poslušný a sám od sebe se to nenaučí.
Myslím , že když si něco přečtete - hodně se dozvíte. Ostatní na cvičáku.
Na netu to VŠECHNO pěkně vysvětluje pan Jan Dubový.
Souhlasím, NO je taky super plemeno a dobře cvičitelné. I k dětem vhodné. Je to vše ale o lidech. Berte to jako můj osobní názor (a ne fakt), ale myslím si, že je trochu jednodušší zkazit NO víc než BŠO.
potkanmarvel
napsal(a):
Souhlasím, NO je taky super plemeno a dobře cvičitelné. I k dětem vhodné. Je to vše ale o lidech. Berte to jako můj osobní názor (a ne fakt), ale myslím si, že je trochu jednodušší zkazit NO víc než BŠO.
Myslím , že se mýlíte , ale co si myslím není důležité . . . .
Dobrý den,
já mám třeba fenku bílého ovčáka a jsem úplný začátečník. Sice jí je zatím půl rok, ale bez problému. Čekala jsem na ni dlouho a pravda měla jsem toho hoodně načteno. Ale stejně to nestačí, hlavně při cvičení. Protože nechci nasekat chyby, chodíme na cvičák a cvičíme u chovatelů - výcvikářů. Bez toho by to určitě nešlo tak dobře. Každopádně nedůležitější je dát si opravdu pozor, odkud si člověk štěně bere. BŠO bez PP bych se bála pořídit.
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
Možná. A možná taky ne. Ať si udělá každý svůj názor.
TafiCZ

XXX.XXX.109.219
Zdravím... BŠO je pes který mě očaroval na první pohled :)... Jednoho máme v rodině a je to moc přátelský a poslušný pes a tak když teď chci pořídit nového psa, je to skoro jasná volba, ale mám jeden dotaz ... Se psem by jsem chtěl cvičit obrany (ovšem né na nějaké extra vysoké úrovni typu MČR apod :D) a tak se ptám, jestli je na toto BŠO vhodný nebo raději volit NO? Předem děkuji za rady a zkušenosti, Tafi
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
Ahoj Tafi, mezi BŠO jsou dobrý obranáři vyjímka. BŠO x NO v obranách to je nebe a dudy. Se podívej na ofiko klub kolik málo psů má vyšší zkoušku. Ale bylo by fajn mít BŠO obranáře. Určitě to promysli:) Zkus si najít nějakou chovku, která se zabývá výcvikem i na vyšší úrovni (moc jsem takových nenašla, většina fen má jen ZZO, popř.ZOP) a vybrat si potencionálně vhodné štěně. Větší šanci máš samozřejmě se psem. Btw toho co již máš, s tím jsi nezkoušel obrany?
Ahoj :)... Že v obranách je mezi NO a BŠO markantní rozdíl mi je jasný jako facka, když ale já se strašně rád liším a proto mi v hlavě běhá tadle myšlenka, ale nebudu nic zkoušet na úkor psa, to je jasné... Chci určitě psa a to i s PP, ale právě doufám, že se ozve někdo, kdo už BŠO jako obranéře má nebo to alespoň zkusil... Hlavně kvůli tomu psovi :)... Psa už nemám, měl jsem Huskyho, ten ale před půl rokem už dostal poslední injekci... už byl hodně špatnej což se i v jeho 13-ti dalo očekávat...
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
Tak ne ty ale ten co je v rodině:) Z jiného fóra znám Baica, který má ZVV2, viz http://www.baicoancilia.estranky.cz/clanky/baico-ancilia/baicovy-uspechy.html Bohužel to ale není krycí pes:( Já s čubou chodím na obrany něco málo přes rok, ale je to stále bída. Jí chybí temperament a kořistnický pud. Nevěděla jsem co od psa chci krom základní poslušnosti, neměla jsem ambice. Teď když je mám, tak na to nemám psa. Ale tak zkoušet to budeme, třeba i ty "blbý" ZM uděláme za sto let. Nebo jí pořídím kámošku a bude to. Před pár týdny jsem viděla inzerát na celkem pracovní linii, fena měla ZVV1, otec i vyšší (možná IPO?). Bohužel nyní jsem ho nedohledala, nevím co to bylo za chovku.
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
taficz
napsal(a):
Ahoj :)... Že v obranách je mezi NO a BŠO markantní rozdíl mi je jasný jako facka, když ale já se strašně rád liším a proto mi v hlavě běhá tadle myšlenka, ale nebudu nic zkoušet na úkor psa, to je jasné... Chci určitě psa a to i s PP, ale právě doufám, že se ozve někdo, kdo už BŠO jako obranéře má nebo to alespoň zkusil... Hlavně kvůli tomu psovi :)... Psa už nemám, měl jsem Huskyho, ten ale před půl rokem už dostal poslední injekci... už byl hodně špatnej což se i v jeho 13-ti dalo očekávat...
Pořídil sis nakonec bělouše?
BŠO

XXX.XXX.45.89
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, přemýšlím o pořízení BŠO. Ale chci se jen zeptat, zda třeba nějak hodně neštěká(nechtěl bych mít nepříjemnosti se sousedy) děkuji za odpověď
BŠO
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, přemýšlím o pořízení BŠO. Ale chci se jen zeptat, zda třeba nějak hodně neštěká(nechtěl bych mít nepříjemnosti se sousedy) děkuji za odpověď
BŠO je úžasný pes, chytrý, spolupracující, jemný, miluje svou rodinu, toleruje většinou i domácí zvířata. Když dobře socializujete, je nekonfliktní ke psům. Není úplně vhodný pro trdlování po cvičáku a je nevhodný pro chov venku, protože je závislý na své rodině. Jestli mu můžete dát to, co potřebuje, je to skvělá volba.
Mocha

XXX.XXX.168.56
scylla
napsal(a):
BŠO je úžasný pes, chytrý, spolupracující, jemný, miluje svou rodinu, toleruje většinou i domácí zvířata. Když dobře socializujete, je nekonfliktní ke psům. Není úplně vhodný pro trdlování po cvičáku a je nevhodný pro chov venku, protože je závislý na své rodině. Jestli mu můžete dát to, co potřebuje, je to skvělá volba.
Mužu se zadaveteli nabourat do tematu? V tematu kde jsem probirala jakeho psa si pořidit padlo i toto plemeno. Já bych chtěla dve fenky. Cvičak mě moc nezajima, stačí mi jen když pujde nozmalne vychovat, když se dá odvolat v lese od zveře, když potkame jine psy co neni domluveno že se psi muzou kamaradit tak se dá odvolat. Pohybu by meli u mě dostatek. Litani po loukách nebo běh u kola, dogtrekking, vandry atd.
Mocha

XXX.XXX.168.56
Koukala jsem na nejaky stranky a jediny co me zarazilo je že v rubrice vzpominame meli same 12 lete psy, moje prvni haskouny se dozily pár let přes 15 let a ted ta 12 leta co mám vubec nevypada že by jako se chystala odejit. Na treku jsem potkala par techto psu, s tema holkama co s nima šly jsem si trochu povidala a nepamatuju si že by byl nejaky problem, ani v hospode na 80 km si nevybavuju že bych se jim s mymi psy musela nejak vyhybat nebo ze by vrčeli na čisnici a nebo že by ty holky nemohli jít na wc a nebali se že psi se budou chovat nejak spatne.
Je nejaky rozdil v povaze mezi psy s delsi a kratsi srsti?
Jak mezi sebou vychazi feny? Bych chtela dve fenky a nejlepe z jednoho vrhu. (radsi znova napisu, ted jeste ne, ted se jen zajimam teoreticky a ujasnuju si ruzne naroky a povahy psu).
Myslím, že rozdíl v povaze není, fenky bývají jemné a společenské. Bohuže je to ovčák, takže se mohou vyskytnout problémy s páteří nebo s lokty a kyčlemi. Chce to dobře vybírat chovku, vzít si štěňátko po zdravých a starších rodičích - starších proto, že pokud jim slouží zdraví ve vyšším než 3-4 roky, je předpoklad, že mininům bude sloužit také.
Mocha

XXX.XXX.168.56
Aha, takze se stava že psi ve veku 4 let muzou uz byt, jako staří, ? V dobe když by mel byt pes na vrchou sveho pohybu?
Mocha

XXX.XXX.168.56
Jsem se nechtela vytahovat, ale neda mi to, jsem psala pres 15, coz bylo 18 a17 let. To jak je ten ovčak velký plemeno se mi prave kvuli tomu veku nelibi. Nechci po 12 letech o psa prijit.
Mocha
napsal(a):
Jsem se nechtela vytahovat, ale neda mi to, jsem psala pres 15, coz bylo 18 a17 let. To jak je ten ovčak velký plemeno se mi prave kvuli tomu veku nelibi. Nechci po 12 letech o psa prijit.
Tak to nevím, co budete za plemeno vybírat, pochybuji, že se vám z těch plemen, co padli v minulem vlákně někdo dožije 18ti let a když jo, tak jako výjimka. U velkého psa je 13 let je moc hezký věk.
Mocha

XXX.XXX.168.56
Ten velky pudl by mel byt dlouhoveky. Ale ja jsem mela jednu celobilou haskounku a nehle ovčak je ji dost podobny. Takze timto by si me to plemeno jakoby ziskalo. No ono od 15 let vyše uz nebylo o co stat, senilni stařenky, byla jim zima v zime, takze bydleli doma a bylo videt že už ani o ten život nestáli. Me jde ale o to, že do tech 14,15 let žili naprosto shodne s mladou smečkou, stara fena učila novou leadrovat spřežení atd. Jestli se ovčak dožije 12 let, od kdy prijde stařecka nemohoucnost? Rok? Nebo 4 roky? Jasne že se staremu psovi pro
přizpusobim, to delam ted se smečkou, nechci je zanedbavat takze dokud jsou staří psi schopni vychazek, chodime na vychazky a nove psy poridim az potom, abych se jim mohla plne venovat a nezanedbala staroušky.
Bšo jsou super. Já mám tedy polodlouhou variantu. Dvě fenky, vycházejí mezi sebou dobře. Každá je jiná. Jedna bazlivá (moje vina), celkově jinak klidná, ale bývá i dosti náladová. Druhá v pohodě a hodně akční. Mě příjdou takový univerzální, dá se snimi snad cokoliv, když je to baví. Pár lidí co je má snimi vyraží i na ty kratší dogtreky kolem 40- 50km. My se teda rekreačně věnujeme agility a trochu obedience. Obě jsou poslušné a nemají problém s přivolaním, mladší se přítele drží pomalu jako klíště a to se dá říct, že má takovou volnou výchovu S zvěří je to složitější, mladší si ani nevšimne, a starší si víc hlídám, protože ona by chtěla prohánět, ale odvolám ji, na procházkách se pohybují bez vodítka. Strašně rády se učí a rychle chápou, co se po nich chce ale dril nemusí, spíš vše musí být ve formě hry. S věkem neporadím, já mám fenky staré kolem 1,5 a 2,5 roku. Ale třeba máma té akčnější má už 6 let a je to stále neunavné a energické zvíře
spaní v boudě by mělo být taky v pohodě, hodně majitelů běloušů je tak má navyklé, ale chtějí kontakt s pánem. Každý pes bude asi trochu jiný, ale svoje holky bych za nic nevyměnila
Mocha
napsal(a):
Aha, takze se stava že psi ve veku 4 let muzou uz byt, jako staří, ? V dobe když by mel byt pes na vrchou sveho pohybu?
Ne, to ne, že by byli staří. Myslela jsem to takto, například. Moje známá chová NO. Měla psa, který odešel ve 13,5 letech, což je na NO vysoký věk, nikdy neměl problémy s páteří nebo klouby nebo slinivkou. Nechala s ním nakrýt 5 letou fenku právě proto, že byl zdravý do vysokého věku. Z tohoto spojení si nechala pejska a doufá, že bude mít zdraví po tatínkovi. Když se kouknete třeba na berňáky, tam se kolem 20 měsíce uchovní, po 2. roce přijdou první štěňátka a po 7. roce psi odcházejí. Proto bych vybírala štěně po starších rodičích.