lilith
napsal(a):
Co říkáte na hluché štěnda? Jak těžká je výchova a výcvik? Vzít takového pejska nebo ne? Ne,že bych měla něco takového jako nabídku,ale zrovna jsem narazila na inzerat hluchého buldočka.
Ahojky,já poznala jen páníky s pesany co ohluchli později a co tím pádem už zvládali povely, ale i tak to bylo nesmírně obtížné. Najednou ticho- u některých plemen se pesan nevzrušuje - dělá si své - u jiných stres pesana aby se mu páníček nevytratil. Co vím určitě, že je vhodné při výcviku používat spolu se zvukovými povely i povely rukou. Když pesan zvládne základ - postupně střídat zvukové a ruční povely. Nevím zda ten buldoček je větší a už něco zvládá, ale každopádně bych se obklopila literaturou spolu s poslechem odborníka než si takového prďolu pořídím.
tweety
napsal(a):
Ahojky,já poznala jen páníky s pesany co ohluchli později a co tím pádem už zvládali povely, ale i tak to bylo nesmírně obtížné. Najednou ticho- u některých plemen se pesan nevzrušuje - dělá si své - u jiných stres pesana aby se mu páníček nevytratil. Co vím určitě, že je vhodné při výcviku používat spolu se zvukovými povely i povely rukou. Když pesan zvládne základ - postupně střídat zvukové a ruční povely. Nevím zda ten buldoček je větší a už něco zvládá, ale každopádně bych se obklopila literaturou spolu s poslechem odborníka než si takového prďolu pořídím.
Buldoček je 7-mi týdenní štěně,takže uplné mrně. Mohl by třeba při výcviku a tak pomoct druhý pes v domácnosti? Jakože bych doma měla psa,který posloucháa je bez jakéhokoliv handicepu a pořídila k němu hluché štěndo...
lilith
napsal(a):
Buldoček je 7-mi týdenní štěně,takže uplné mrně. Mohl by třeba při výcviku a tak pomoct druhý pes v domácnosti? Jakože bych doma měla psa,který posloucháa je bez jakéhokoliv handicepu a pořídila k němu hluché štěndo...
Je to možné, ale bude to náŕočné - pokud si učila svého nynějšího chlupáče kombinovaně hlasové a znakové povely, mohlo by to vyjít. Vidím to u svých pesanů - starší poslouchá na slovo a prcek opakuje nebo spontánně dělá co vidí. Hoď si na papír známé a nejpoužívanější povely a k nim posunky. Utřiď si co budeš požadovat a postupuj pomalu a systematicky nejdříve doma nebo na zahradě - hlavně zatím jen na voďáku a hrozně chval obličejovou mimikou a pamlsky. Nezapomeň že vždy to musí být na kratší vzdálenost aby hned věděl co udělal správně a netrvalo dlouho než přijde odměna. Opatrně když budeš chtít dát najevo, že něco dělá špatně - ruce občas udělají něco spontánně co může připomínat jiný povel - spíše bych volila jemné krákání za krkem. Prostě budeš muset mít velkou trpělivost - naučit jeden povel ti třeba bude trvat měsíc i dva. Hlavně další povel by měl být na jiný znak - třeba bych nejdřív učila sedni s rukou před tělem a mírným posunkem dolů a později jako druhy ke mě s klepnutím obou rukou do stehen. Další cvik zase třeba rukou a pak k noze klepnutím levou rukou do levé nohy. Aby se střídali ruce. Ale hlavně si sežeň nějakou literaturu - nebo obvolej cvičáky se speciálním výcvikem - určitě ti pomůžou více profesionálně, než já svým plkáním .....hlavně jestli se rozhodneš vzít si ho - držím ti moc palečky a dej mi třeba na email vědět jak vám to jde
lilith
napsal(a):
Co říkáte na hluché štěnda? Jak těžká je výchova a výcvik? Vzít takového pejska nebo ne? Ne,že bych měla něco takového jako nabídku,ale zrovna jsem narazila na inzerat hluchého buldočka.
U hluchých psů je hlavně problém s upoutáním pozornosti - proto je neocenitelným pomocníkem při výcviku elektronický obojek - a nejslabší impulz, což bývá jen vibrace
Psa naučíte, že když mu dáte impulz obojkem, tak něco chcete, a poté co se na Vás otočí dáváte normláně posunkové povely
dines
napsal(a):
U hluchých psů je hlavně problém s upoutáním pozornosti - proto je neocenitelným pomocníkem při výcviku elektronický obojek - a nejslabší impulz, což bývá jen vibrace
Psa naučíte, že když mu dáte impulz obojkem, tak něco chcete, a poté co se na Vás otočí dáváte normláně posunkové povely
Sama vlastním hluchého psa,od narození je hluchý.Problém je opravdu s upoutaním pozornosti.Mám doma ještě fenu a abych ho nemusela tolik hlidat a mohl si užívat běhaní na volno atd.běha s fenou ta slyší dobře a na ní je fixován velice dobře.Zvladá na posunky sedni , lehni,dej pac a ticho(vyhrožení prstem),někdy i ke mě to musí ale zrovna sledovat,pokud nekouká a rozmyslí si že půjde si někam podle svého automaticky vyšlu za ním fenu.jinak nic nepotřebujem.Mit jen hluchého psa a věnovat mu dost času,a trpělivosti naučí se cokoli,viděla jsem hluchého psa co běhal agi.My si ho brali,protože mu hrozilo utracení.Takže máme z něho fajn partaka,mazla a hlídače.Není na něm znát.že je hluchý.
lilith
napsal(a):
to jste mě potěšili. No přemýšlím nad tím. Náš současný pes je od mala naučený na posunkové povely-kdyby ve stáří ohluchl,tak sme ho učili i tak. A reaguje na ně líp než na hlasové. Já už jsem se dívala po internetu a zaujal mně příběh fenky,která má složeno zop a cvičí na zpu1. Prý nemají problémy. Třeba to zvládnu. Ještě se poradím doma,jeslti jsou ochotni starat se o mírně handicepovaného psíka.
Ale když on je tak krásný ,uplně k sežrání
abigail22
napsal(a):
Sama vlastním hluchého psa,od narození je hluchý.Problém je opravdu s upoutaním pozornosti.Mám doma ještě fenu a abych ho nemusela tolik hlidat a mohl si užívat běhaní na volno atd.běha s fenou ta slyší dobře a na ní je fixován velice dobře.Zvladá na posunky sedni , lehni,dej pac a ticho(vyhrožení prstem),někdy i ke mě to musí ale zrovna sledovat,pokud nekouká a rozmyslí si že půjde si někam podle svého automaticky vyšlu za ním fenu.jinak nic nepotřebujem.Mit jen hluchého psa a věnovat mu dost času,a trpělivosti naučí se cokoli,viděla jsem hluchého psa co běhal agi.My si ho brali,protože mu hrozilo utracení.Takže máme z něho fajn partaka,mazla a hlídače.Není na něm znát.že je hluchý.
Mám hluchou bulinu od narození-umí ke mě ,sedni,lehni,nesmíš,místo,.zůstaň.Na každý povel máme posunek.Také se dobře orientuje podle ostatních našich psů.pozornost se naučila upoutávat sama.Stále nás sleduje a když ne začnu mávat rukama ve vzduchu a i když běží zahlédne to nebo volám ostatní a ona jde snima.Není to lehké,ale jdi do toho-vše se štěndo naučí jako zdravý pes,jen to chce pevnější nervy!!