Měla bych dotaz ohledně dovolené se psem. Letos poprvé jsem se rozhoupala a rozhodla se, že svojí fenku (střední knírač) vezmu sebou na dovolenou k moři. Jedeme autem na Korsiku, v plánu jsme měli výlety do hor, pokud možno do takových míst, kde by se čuba mohla vykoupat v jezírkách nebo řekách a pak třeba odpoledne / večer chvíli u moře.
Jenže fenka měla mít touhle dobou už dávno odháráno, a zatím pořád nic. No a protože začla být poslední dobou nezvykle mazlivá, mám obavu, že nás to potká přesně na tu dovolenou. Mám strach ze dvou věcí: a) toulaví psi, aby se tam za náma moc netahali, b) koupání – normálně fenu při hárání koupat nenechávám. To jí ale asi nemůžu udělat, abych jí tam nepustila do vody, za prvé bude horko, za druhé ona vodu miluje a pokud se budeme koupat my, a jí do vody nepustím, tak jí pravděpodobně klepne. Zase jsem si říkala, že řeka nebo jezero v horách, nebo moře, je něco jiného, než rybník v Praze a že by snad nemělo být nějaké větší riziko infekce….
Máte někdo zkušenost? Co si o tom myslíte? Napadá vás nějaký jiný problém, který by mohl nastat?
Jinak hormonální preparáty nebo cokoliv na oddalování hárání určitě ne, dovolená mi za zdraví fenky nestojí, a navíc bych na ní ještě chtěla v budoucnu odchovat aspoň 1 vrh.
Moc díky za vaše názory.
falka
napsal(a):
Měla bych dotaz ohledně dovolené se psem. Letos poprvé jsem se rozhoupala a rozhodla se, že svojí fenku (střední knírač) vezmu sebou na dovolenou k moři. Jedeme autem na Korsiku, v plánu jsme měli výlety do hor, pokud možno do takových míst, kde by se čuba mohla vykoupat v jezírkách nebo řekách a pak třeba odpoledne / večer chvíli u moře.
Jenže fenka měla mít touhle dobou už dávno odháráno, a zatím pořád nic. No a protože začla být poslední dobou nezvykle mazlivá, mám obavu, že nás to potká přesně na tu dovolenou. Mám strach ze dvou věcí: a) toulaví psi, aby se tam za náma moc netahali, b) koupání – normálně fenu při hárání koupat nenechávám. To jí ale asi nemůžu udělat, abych jí tam nepustila do vody, za prvé bude horko, za druhé ona vodu miluje a pokud se budeme koupat my, a jí do vody nepustím, tak jí pravděpodobně klepne. Zase jsem si říkala, že řeka nebo jezero v horách, nebo moře, je něco jiného, než rybník v Praze a že by snad nemělo být nějaké větší riziko infekce….
Máte někdo zkušenost? Co si o tom myslíte? Napadá vás nějaký jiný problém, který by mohl nastat?
Jinak hormonální preparáty nebo cokoliv na oddalování hárání určitě ne, dovolená mi za zdraví fenky nestojí, a navíc bych na ní ještě chtěla v budoucnu odchovat aspoň 1 vrh.
Moc díky za vaše názory.
Jo jde to, ale občas o nervy:) Nám to taky nevyšlo a jeli jsme do chorvatska s háravou fenkou, bylo to blbý s cestou. musela mít kalhotky jinak by bylo auto od krve, tam pobyt v pohodě, akorát nás terorizoval místní voříšek, strašnej milovník:)
falka
napsal(a):
Moc díky za vaše názory.
S tou vodou bych měla asi celkem strach....
janikaa
napsal(a):
No tak podle mě se do vody fence stejně moc chtít nebude, ta sůl musí štípat ne?? Já mám doma samý neplavce tak nevím:)
No, tak že se fence do vody chtít bude, to jsem si jistá - je z vody úplně šílená, fakt jí miluje. Takže to fakt nevím, nedokážu si prostě představit, že jí do vody nepustím...
Cesta by asi byla v pohodě, máme vzadu na sedadlech autodeku, takže sedadla nezamaže a nebude muset mít ani kalhotky....
falka
napsal(a):
Moc díky za vaše názory.
Já bych se toho koupání nebála. Pokud se bude feňule koupat ve slané vodě, tak to bude OK. Moji prarodiče i rodiče feny vozili s sebou na dovču pořád, vždy se feny koupaly a nikdy žádný zánět, nic...
.. a jen tak shodou okolností, taky to byly kníračky
rachel
napsal(a):
Já bych se toho koupání nebála. Pokud se bude feňule koupat ve slané vodě, tak to bude OK. Moji prarodiče i rodiče feny vozili s sebou na dovču pořád, vždy se feny koupaly a nikdy žádný zánět, nic...
.. a jen tak shodou okolností, taky to byly kníračky
To je fajn, ale tady není problém slaná voda ale hárání!
Nebo jinak, vy byste do té vody během "svých dnů" jen tak, bez obav vlezla? Já teda ne a nebylo by to prvně co háravka dostala kvůli koupání zánět....
kevin
napsal(a):
žena si může vzít tampón, ale u feny to asi ne
Tak to sice ano, ale zase hárání u feny není to samé, jako menstruace u ženy - odpovídá vlastně ovulaci. Nejde to úplně srovnávat. Vyšší riziko infekce, než když fena nehárá, asi je, ale spíš z toho, že sliznice je překrvená a zřejmě citlivější, z toho také pochází krvácení při hárání, není to odlučováním sliznice jako u žen.
Jak jsem už psala, pro jistotu fenku při hárání do vody nepouštím, můžu pak být klidná a ty 3 týdny to vydrží, ale v tomto případě asi tohle pravidlo fakt poruším (pokud k tomu dojde) a nemyslím si, že bych nějak výrazně ohrožovala její zdraví. Jakoukoliv injekcí na oddálení hárání atd. by bylo riziko mnohonásobně vyšší.
Zeptám se na to ještě veta, tak sem pak schválně písnu, co mi na to řekl. Ale mám dojem, že někdy kdysi už jsem to i s vetem řešila a bylo mi řečeno, že nějaké výrazné riziko snad nehrozí, že naprostá většina zánětů u fen je z hormonální nerovnováhy. Ale samozřejmě sbírám i rady a zkušenosti a jsem ráda za každý názor.