Život se slepým pejskem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2009 12:37
shantal88

XXX.XXX.250.238

Zdravím pejskaře,
mám dotaz ohledně pejsků,kteří vám oslepli nebo jste si je vzali už nevidomé?
Můj bráška má křížence,cca 10let a fenečka mu začíná slepnout,takže hledáme informace.Je to kříženka nejspíše pudla,cca 10kg.
Děkuji za info a rady.

30.11.2009 14:00
klementynka

XXX.XXX.41.210

shantal88 napsal(a):
Zdravím pejskaře,
mám dotaz ohledně pejsků,kteří vám oslepli nebo jste si je vzali už nevidomé?
Můj bráška má křížence,cca 10let a fenečka mu začíná slepnout,takže hledáme informace.Je to kříženka nejspíše pudla,cca 10kg.
Děkuji za info a rady.

Me kdyz zestarla cuba, tak postupne videla cim dal tim hur.... Vedela, kde je doma co postavenyho a dokazala tam tapat bez jakychkoliv problemu, ale kdyz kolem probehla druha cuba a treba se ji malinko dotkla, tak se otocila a na chvili ztratila orientaci... Obcas se prastila o pradelnik, stul a jednou mi bohuzel vzala venku pred barakem celne auto, az se rozhoukalo (zacala plasit druha cuba a ja to neuhlidala)... Pokud je venule zvykla doma a neni to pro ni nic novyho, bude to v pohode... Nikdy neoslepla uplne, ale lecili jsme pomerne dlouhou dobu poskozeni rohovky, typuju cca 2 mesice a tam mi chodila vetsinou se zavrenejma ocima a sem tam se podivala a zvladla to taky perfektne (tedy na jeji vek)....

30.11.2009 14:41
shantal88

XXX.XXX.250.238

klementynka napsal(a):
Me kdyz zestarla cuba, tak postupne videla cim dal tim hur.... Vedela, kde je doma co postavenyho a dokazala tam tapat bez jakychkoliv problemu, ale kdyz kolem probehla druha cuba a treba se ji malinko dotkla, tak se otocila a na chvili ztratila orientaci... Obcas se prastila o pradelnik, stul a jednou mi bohuzel vzala venku pred barakem celne auto, az se rozhoukalo (zacala plasit druha cuba a ja to neuhlidala)... Pokud je venule zvykla doma a neni to pro ni nic novyho, bude to v pohode... Nikdy neoslepla uplne, ale lecili jsme pomerne dlouhou dobu poskozeni rohovky, typuju cca 2 mesice a tam mi chodila vetsinou se zavrenejma ocima a sem tam se podivala a zvladla to taky perfektne (tedy na jeji vek)....

Děkuji,vím, že dostal taky nějaké kapky,ale každé oko jí dělá něco jiného-ted nevím co-takže kapou obě.Jinak ji občas hlídáme,ale je to pro nás dost problém,jelikož je strašně zmatená,a dokonce se nám začala i počůrávat,takže přemýšlím,jak ji to zjednodušit.

30.11.2009 14:59
klementynka

XXX.XXX.41.210

shantal88 napsal(a):
Děkuji,vím, že dostal taky nějaké kapky,ale každé oko jí dělá něco jiného-ted nevím co-takže kapou obě.Jinak ji občas hlídáme,ale je to pro nás dost problém,jelikož je strašně zmatená,a dokonce se nám začala i počůrávat,takže přemýšlím,jak ji to zjednodušit.

Pokud ma oci v leceni, tak bych pockala, az dolecite a pak uvidite, jak moc vidi... S vekem se to muze i nemusi zhorsovat... Ta nase byla zmatena akorat v momentu, kdy do ni nekdo drcnul, takze sme ji vetsinou pohladili, ona se zacala mazlit a pak jsme ji navedli k mistu, ktery znala a dokazala se od nej zase lip odorientovat (psi pelech, kreslo).... Ale jeste jednou pripominam, ze uplne slepa nebyla. Jinak samovolny pocurani prislo (pokud si dobre vzpominam) 2x nebo 3x, ale cim byla starsi, tim byla senilnejsi... Me si spojovala s vencenim, takze kdyz jsem prisla domu, sla mi na proti, uprostred pokoje si sedla, vycurala se a pak me sla vesele privitat... A to byla cuba, ktera se cejtila provinile i kdyz se pozvracela, ale proste byla uz pak takova babickoidni a nejak ji to "nemyslelo"... Jinak co vim, tak proti samovolnymu uniku moci existuji nejaky leky, ale nikdy jsme to nezkouseli.

30.11.2009 15:30
kevin

XXX.XXX.80.235

klementynka napsal(a):
Pokud ma oci v leceni, tak bych pockala, az dolecite a pak uvidite, jak moc vidi... S vekem se to muze i nemusi zhorsovat... Ta nase byla zmatena akorat v momentu, kdy do ni nekdo drcnul, takze sme ji vetsinou pohladili, ona se zacala mazlit a pak jsme ji navedli k mistu, ktery znala a dokazala se od nej zase lip odorientovat (psi pelech, kreslo).... Ale jeste jednou pripominam, ze uplne slepa nebyla. Jinak samovolny pocurani prislo (pokud si dobre vzpominam) 2x nebo 3x, ale cim byla starsi, tim byla senilnejsi... Me si spojovala s vencenim, takze kdyz jsem prisla domu, sla mi na proti, uprostred pokoje si sedla, vycurala se a pak me sla vesele privitat... A to byla cuba, ktera se cejtila provinile i kdyz se pozvracela, ale proste byla uz pak takova babickoidni a nejak ji to "nemyslelo"... Jinak co vim, tak proti samovolnymu uniku moci existuji nejaky leky, ale nikdy jsme to nezkouseli.

Myslíte, že jsou ty léky i pro staré psy?

30.11.2009 16:22
klementynka

XXX.XXX.41.210

kevin napsal(a):
Myslíte, že jsou ty léky i pro staré psy?

kdyz jsem se o tom bavila s vetem, tak mi nerikal nic takovyho, ze by to tehdy brambora nesmela, ale ja tim, ze se samovolne pocurala fakt max. 3x, ani nechtela a nijak jsme to neprobirali, takze v tom nejsem "zkusena"... :)

3.12.2009 10:22
shantal88

XXX.XXX.250.238

klementynka napsal(a):
kdyz jsem se o tom bavila s vetem, tak mi nerikal nic takovyho, ze by to tehdy brambora nesmela, ale ja tim, ze se samovolne pocurala fakt max. 3x, ani nechtela a nijak jsme to neprobirali, takze v tom nejsem "zkusena"... :)

No ono už se to udajně nezlepší,a časem se to bude spíše i zhoršovat...takže i celková slepota?
Vidí hádám stíny,trochu ještě slyší,ale už špatně-měla kdysi nějaké problémy s oušky když si jí brácha bral.
Právě mě dost zajímá,jak to řešíte, jestli nějak přizpůsobujete byt a celkový chod domácnosti k potřebě pejska atd?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2009 10:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

shantal88 napsal(a):
No ono už se to udajně nezlepší,a časem se to bude spíše i zhoršovat...takže i celková slepota?
Vidí hádám stíny,trochu ještě slyší,ale už špatně-měla kdysi nějaké problémy s oušky když si jí brácha bral.
Právě mě dost zajímá,jak to řešíte, jestli nějak přizpůsobujete byt a celkový chod domácnosti k potřebě pejska atd?

z útulku jsme si před třemi roky vzali pejska ,že je úplně slepý jsme zjistili až doma a bylo nám ho líto vrátit tak zůstal ,přes to že byl v neznámém prostředí zvykl si velmi rychle, pohybuje se volně po velké zahradě i v domě a celkem bez problémů ,jen občas do něčeho nabourá na to se musí dávat pozor ,nedávat mu překážky tam kde předtím nebyly,ale nabourá jednou a podruhé už se vyhne ,máme na zahradě i rybník ,spadl do něj jednou ,víckrát ne a to běhá i po hrázi a chodí tam i pít ,neustále někde hrabe a nosí si něco domů ze zahrady ,kosti a tak ,nevím kde to pořád nachází dokonce když má příležitost tak zdrhne ,sousedé ho viděli běhat daleko a vždycky se vrátí ,podle veterináře rozeznává jen světlo a tmu ale má výborný orientační smysl. myslím že to že je slepý mu zas až tolik nevadí připadá mi spokojený

3.12.2009 10:37
klementynka

XXX.XXX.41.210

shantal88 napsal(a):

No - prizpusobovat byt....
Nechte veci na svym miste, protoze pesova je na to zvykla.... Bude chodit tak, jak je naucena... Odstrante veci, o ktery by mohla zakopavat... Nenechavat na zemi nic, tasku s nakupem atp... Snazit se minimalizovat rohy pradelniku, i kdyz psala jsi, ze je to krizenec pudlika? Asi nebude tak vysoka.... Teoreticky pokud by to zvladala spatne, muzete na dobu, kdy nebudete doma, pouzivat nejakou vetsi klec, kde by mela pelisek, misku s vodou a poustet ji ve vasi pritomnosti, kdy ji budete hlidat.... Pocitejte s tim, ze cubina bude narazet a ne vzdycky se vam podari narazu zabranit (zapomenete, zakoukate se na telku, budete varit - cokoliv)... Takze muj nazor je, ze nebude muset prizpusobit byt, ale vy se budete muset prizpusobit....

Uvidite casem podle jejiho stavu... Jak se bude chovat, jestli zacne byt hodne bazliva (napada me, ze bez sluchu i zraku by mohla napr. na pohlazeni zareagovat kousnutim) nebo jestli to bude brat v pohode a zvladne s tim dozit....

Bohuzel, pro me byl zrak jednim z duvodu, proc jsem moji berusku nechala uspat....

3.12.2009 11:24
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

shantal88 napsal(a):

Evuško, zkuste s veterinářem prokonzultovat přípravek Karsivan. Já jsem jej vyfasovala pro svého staříka, když začal malátnět věkem. Velmi to zabralo. Přípravek je sice určen pro stářím způsobenou malátnost, špatnou pohyblivost a zhoršenou kvalitu srsti, ale v letáku je napsáno, že zlepšuje i stářím oslabený zrak a sluch. Můj hafuna byl hluchý jak pařez, vůbec neslyšel lidský hlas, jen zvuky - dorozumívala jsem se s ním tleskáním. Když bral ty prášky, bylo to mnohem mnohem lepší. Se zrakem moc velké problémy neměl, byl šeroslepý a i to se mu zlepšilo. Karsivan způsobuje lepší prokrvení mozku a periferních částí těla. Všechny senilní změny vyplývající ze špatného prokrvení tedy může dobře ovlivňovat - možná i onu senilitu, jak tady někdo píše. Jestli slepota vašeho pejska není zapřičiněna přímo vadou oka, mohlo by to zabrat taky. Zeptejte se - za to nic nedáte

Přidejte reakci

Přidat smajlík