Ahoj,
tak kamarádka si rozmyslela, že kolii ne, protože nehlídá. Vylučovací metodou dospěla k NO nebo chodskému. Můžete prosím poradit, co by se k ní více hodilo?
Bydlí v domku na vesnici, má malé děti, 2 menší pejsky, kočičky. Se psy zkušenost má, s výcvikem ne, ale je schopná a ochotná se to naučit. Na druhé straně není to vyloženě sportovní rodina, ale psovi se chtějí hodně přizpůsobit a změnit svůj trochu pohodlný životní styl. Každý den může a chce psovi (chce fenku) zajistit hodinovou vycházku, jinak bude pes volně na zahradě (může být i v kotci). Pes bude mít přístup všude, tj. tam, co jeho rodina. Měl by to být milý společník rodiny, který neublíží (hlavně dětem), vyrovnaný a dobrý hlídač, který v případě napadení své rodiny, ji bude bránit, a každého zloděje "slušně" vyprovodí. Na druhé straně neagresivní na příchozí návštěvy.
Prosím o porovnání NO a chodský:
1) jak snadno se cvičí
2) kolik času denně potřebují, aby se nenudili (zní to blbě, ale jistě víte, jak to myslí).
Kámoška četla, že vlčáci musí pořád něco dělat, to ji dost vyděsilo, můžete prosím objasnit, jak je to myšleno?
3) potřebuje spec. výcvik k obraně smečky nebo to má krvi (kamarádka chce společenského psa, ne žádného agresivního obranáře)
4) jaký výcvik po ZPO
Děkujeme moc za pomoc při výběru.
V.
vladka
napsal(a):
Ahoj,
tak kamarádka si rozmyslela, že kolii ne, protože nehlídá. Vylučovací metodou dospěla k NO nebo chodskému. Můžete prosím poradit, co by se k ní více hodilo?
Bydlí v domku na vesnici, má malé děti, 2 menší pejsky, kočičky. Se psy zkušenost má, s výcvikem ne, ale je schopná a ochotná se to naučit. Na druhé straně není to vyloženě sportovní rodina, ale psovi se chtějí hodně přizpůsobit a změnit svůj trochu pohodlný životní styl. Každý den může a chce psovi (chce fenku) zajistit hodinovou vycházku, jinak bude pes volně na zahradě (může být i v kotci). Pes bude mít přístup všude, tj. tam, co jeho rodina. Měl by to být milý společník rodiny, který neublíží (hlavně dětem), vyrovnaný a dobrý hlídač, který v případě napadení své rodiny, ji bude bránit, a každého zloděje "slušně" vyprovodí. Na druhé straně neagresivní na příchozí návštěvy.
1) jak snadno se cvičí
2) kolik času denně potřebují, aby se nenudili (zní to blbě, ale jistě víte, jak to myslí).
Kámoška četla, že vlčáci musí pořád něco dělat, to ji dost vyděsilo, můžete prosím objasnit, jak je to myšleno?
3) potřebuje spec. výcvik k obraně smečky nebo to má krvi (kamarádka chce společenského psa, ne žádného agresivního obranáře)
4) jaký výcvik po ZPO
V.
Tato plemena jsou pro účely Vaší kamarádky vhodná obě. Jak NO, tak chodský pes se dobře cvičí, jsou ovladatelní, přátelští k dětem i jiným zvířatům (při správné výchově, samozřejmě), obě budí respekt. Já měla podobné nároky na psa jako Vaše přítelkyně, zvolila jsem NO a jsem naprosto spokojená. Pes žije v bytě s dětmi (11 a 1 rok) a třemi pudly. Denně mu dle času věnuji minimálně hodinu, obvykle ale víc času. Zvolila jsem psa z exteriérového chovu (NO se dělí na pracovní a exteriérové), protože jsem chtěla klidnější zvíře (pracovní psi vyžadují více zatížení). Pes je vyrovaný, klidný, nebojácný, přátelský k lidem, nekonfliktní ke psům, perfektně ovladatelný, na cvičáku šikovný na obrany. U NO víc než u jiných plemen platí, že si ho vytvoříte přesně podle svých představ, toto plemeno je velmi tvárné.
caniche
napsal(a):
Tato plemena jsou pro účely Vaší kamarádky vhodná obě. Jak NO, tak chodský pes se dobře cvičí, jsou ovladatelní, přátelští k dětem i jiným zvířatům (při správné výchově, samozřejmě), obě budí respekt. Já měla podobné nároky na psa jako Vaše přítelkyně, zvolila jsem NO a jsem naprosto spokojená. Pes žije v bytě s dětmi (11 a 1 rok) a třemi pudly. Denně mu dle času věnuji minimálně hodinu, obvykle ale víc času. Zvolila jsem psa z exteriérového chovu (NO se dělí na pracovní a exteriérové), protože jsem chtěla klidnější zvíře (pracovní psi vyžadují více zatížení). Pes je vyrovaný, klidný, nebojácný, přátelský k lidem, nekonfliktní ke psům, perfektně ovladatelný, na cvičáku šikovný na obrany. U NO víc než u jiných plemen platí, že si ho vytvoříte přesně podle svých představ, toto plemeno je velmi tvárné.
Děkuji za Vaši reakci.
Nevíte o nějaké vhodné chovatelské stanici? Odkud máte Vy? O ext. psech jsme četli, že jsou neurotičtí, člověk holt nesmí všemu věřit.
Díky.
Vlaďka
vladka
napsal(a):
Ahoj,
1) jak snadno se cvičí
4) jaký výcvik po ZPO
V.
Ahoj, každý má něco. Choďák je lepší v tom, že je menší, tudíž lépe ovladatelný. POdle mne se cvičí snadněji, nemusí se mu cviky neustále opakovat, co se naučí, to už zapomene, u No je potřeba se mu v tomto ohledu věnovat více, je to pracovní plemeno, potřebuje pracovat, oproti tomu je choďák společenské plemeno. Kolik času potřebují? No, težko říct, zase si myslím, že No něco fakt dělat, s choďákem stačí blbnout... Speciální výcvik? Jak se to vezme, hlídání má podle mne zase víc v krvi NO, ale tam bych spíš doporučovala zjistit si předky a jak to bylo s nimi, znám i spoustu choďáků, kteří dobře hlídají. Na výcvik, pokud myslíte na obranu je ale zase lepší NO, proto jsou to policejní psi, jsou pečlivější (jasné je,l že jaké si to naučíš takové to máš, ale beru pro začátečníka)
vladka
napsal(a):
Ahoj,
1) jak snadno se cvičí
4) jaký výcvik po ZPO
V.
My jsme chtěli rodinného psa a vybrali si choďáka
1) cvičí se snadno - při správné motivaci. Je chápavý a hravý. Výcvik se provádí hrou, řekla bych, že u NO to je tvrdší. Na choďáka se nesmí drilem a neustálým opakováním, jinak ho to děsně znudí a nebude cvičit s chutí.
2) tak to je asi individuální. Můj choďák miluje, když s ním blbnu na zahradě. Učím ho různé kousky z tance se psem, trénujeme dogfrisbee nebo slalom do agility. Jednou týdně chodíme na agility cvičák. Jinak taky jezdíme na kole. Je fakt, že vydrží celý den i bez procházky (ovšem musí být aspoň to blbnutí na zahradě), když je to nutné. Jinak ale zbožňuje výlety a klidně po čtyřicetikilometrové trase zdolané za 6 hodin je schopný zbytek dne prolítat se psy a s míčkem.
3) situace, kdy by mě musel ubránit, ještě nenastala. Ale jsem přesvědčená, že by zasáhnul a ochránil mě.