Ahojky mam dotázek,mam 8měsíční čubinku křížence NO jako malé jsem jí dávala Royal Canin po tom chodila 4x denně na velkou a ještě hrozně rychle vyrostla,tak jsem přešla na měsíc na Puffins a to bylo to samí ani jí to moc nechutnalo,teď dávám Arden Grange pro velká štěňata, ale teď jsem narazila na Brit Care Dog Junior Large Breed jehněčí tak by mě zajímalo jestli je lepší složením Arden grange nebo Brit Care??
veradisia
napsal(a):
Ahojky mam dotázek,mam 8měsíční čubinku křížence NO jako malé jsem jí dávala Royal Canin po tom chodila 4x denně na velkou a ještě hrozně rychle vyrostla,tak jsem přešla na měsíc na Puffins a to bylo to samí ani jí to moc nechutnalo,teď dávám Arden Grange pro velká štěňata, ale teď jsem narazila na Brit Care Dog Junior Large Breed jehněčí tak by mě zajímalo jestli je lepší složením Arden grange nebo Brit Care??
Lepší složení má Arden Grange.
Pro mě je prioritní složení, pak až kvalita vstupních surovin. Obecně: co je mi platná potravinářská kvalita, když jsou granule plný obilí. I když na tomto místě je otázka, jestli to není jedno, když to prochází vysokejma teplotama. Já osobně bych nekrmila ani jedny granule, ale když už bych si měla vybrat, tak asi BC. Aspoň neobsahuje kukuřici.
Složení a vstupní suroviny jdou ruku v ruce - není rýže jako rýže, moučka jako moučka, tuk jako tuk atd. Pokud preferuješ složení, určitě ho umíš číst?! Produkty jehněčího původu!? Přirozená chuť jako součást složení?!
Nepodporuju žádné z uvedených krmiv, krmím jiným, ale AG mi připadá kvalitnější. Znám několik psů, kteří ho dlouhodobě dostávají a jsou ve skvělé kondici. Brit Care krmila sousedka, protože ho dostala na veterině, po dvou pytlích se vrátila k původnímu, protože srst její feny šla hodně dolů (kvalitativně myslím, ne doslova). Což neznamená, že někomu může vyhovovat.
Právě proto, že složení umím číst, bych nekrmila ani jedním. Co myslíš, že je v té moučce? Taky vžp, jen Brit care to okatě uvedl na obal. Jde o to, co člověku vadí víc: kukuřice nebo přírodní chuť? Ony ani ty otruby nejsou OK. Já přikrmuji jinou značkou, ale to sem tahat nebudu, o tom tahle diskuze není.
Taky sem netahám, jakým jiným krmivem krmím. Diskuze je o tom, které z těch dvou považujeme za kvalitnější. Tvrdím, že AG a uvádím pro to konkrétní důvody. Co je obsahem moučky v AG a odkud pochází je jasně uvedené na stránkách, na které jsem odkázala. Vžp to nejsou. Pokud se mám u deklarace složení rozhodnout, co mi vadí míň - přírodní chuť nebo kukuřice, jednoznačně vybírám kukuřici. Jednak vím co to je a ani z výživového hlediska mi nepřijde jako takový prohřešek (když není na prvním místě). Přírodní chuť ve složení krmiva ke komický protimluv!
Ale to je jedno. Mě jen pobavilo, že je tvou prioritou složení a ve srovnání těch dvou právě na základě složení vybíráš BC...
No nakonec jsem zkusila Brit Care,protoze AG hodne zdrazilo,ale spokojena jsem tedy moc nebyla. Granulky byli extra maly a cubina mi je polykala po 20 a hned se dusila,zacala mit ridci bobky a chodila 4x na velkou jinak chodi pravidelne 2x zacala mit lupy a to jsem ji tim krmila asi 14dni myslela jsem,ze se to zlepsi,ale porad nic moc takze jsme nakonec presli na uplne jinou znacku a s tou jsme spokojene nejvic :) a jinak ta prirodni chut na to jsem se ptala primo vyrobcu a odpovedeli mi toto :Zdravím, v krmivech Brit Care je podle typu 25 až 40% jehněčího masa. Termín jehněčí maso a jprodukty jehněčího původu je formulace uvedená ve vyhl. 356/2008 Sb., kde označuje skupinu surovin. Jako výrobce krmiv samozřejmě musíme tento zákon respektovat. Pod pojmem přírodní chuť si představte suroviny, které svou výraznou chutí přispívají k atraktivitě krmiv Brit Care. Nejsou to žádné chemické látky, jedná se o skutečně přirozené suroviny.
S pozdravem,
Martin Kváš
veradisia
napsal(a):
No nakonec jsem zkusila Brit Care,protoze AG hodne zdrazilo,ale spokojena jsem tedy moc nebyla. Granulky byli extra maly a cubina mi je polykala po 20 a hned se dusila,zacala mit ridci bobky a chodila 4x na velkou jinak chodi pravidelne 2x zacala mit lupy a to jsem ji tim krmila asi 14dni myslela jsem,ze se to zlepsi,ale porad nic moc takze jsme nakonec presli na uplne jinou znacku a s tou jsme spokojene nejvic :) a jinak ta prirodni chut na to jsem se ptala primo vyrobcu a odpovedeli mi toto :Zdravím, v krmivech Brit Care je podle typu 25 až 40% jehněčího masa. Termín jehněčí maso a jprodukty jehněčího původu je formulace uvedená ve vyhl. 356/2008 Sb., kde označuje skupinu surovin. Jako výrobce krmiv samozřejmě musíme tento zákon respektovat. Pod pojmem přírodní chuť si představte suroviny, které svou výraznou chutí přispívají k atraktivitě krmiv Brit Care. Nejsou to žádné chemické látky, jedná se o skutečně přirozené suroviny.
S pozdravem,
Martin Kváš
Kulantní odpověď, ovšem pokud si dáte práci tu vyhlášku vyhledat, tak zjistíte, že je to přesně tak, jak se v diskuzích říká, že s touto formulací maso a vedlejší produkty jsou tam kopyta, rohy apod. a nevíte kolik je tam masa a kolik kopyt.
Ušetřím vám práci, takže
masová moučka
výrobek získaný vařením, sušením a šrotováním celých nebo částí teplokrevných suchozemských zvířat, ze kterého může být část tuku odstraněna extrakcí nebo lisováním. Výrobek musí být v podstatě prostý kopyt, rohů, štětin, srsti,peří a obsahu zažívacího traktu (dusíkaté látky´nejméně 50 % v sušině, celkový fosfor nejvýše 8 %)
a maso a vedlejší produkty
všechny masité části poražených teplokrevných suchozemských zvířat v čerstvém stavu nebo vhodným způsobem konzervované, dále veškeré výrobky a vedlejší výrobky, vzniklé při zpracování těl nebo části těl teplokrevných suchozemských zvířat
Takže to znamená včetně kopyt, rohů, štětin, srsti,peří a obsahu zažívacího traktu, neboť kde to nemá být, je to ve vyhlášce jasně uvedeno.
Které značky obsahují masovou moučku? Vím jen o FirstMate, jsou i jiné? Nebo tam nemusí být napsáno přímo označení např. jehněčí masová moučka, ale třeba jen jehněčí moučka, abych měla jistotu, že to bude bez vedlejších produktů? Pokud jsou v granulích vedlejší produkty, musí to být uvedeno ve složení? Nejsou třeba jen šikovně zamaskovány v té moučce? To sjou otázky na které moc neznám odpověd, jelikož se až tak nevyznám a byla bych moc ráda, kdyby to někdo uvedl na pravou míru. Děkuji moc !
denulka
napsal(a):
Které značky obsahují masovou moučku? Vím jen o FirstMate, jsou i jiné? Nebo tam nemusí být napsáno přímo označení např. jehněčí masová moučka, ale třeba jen jehněčí moučka, abych měla jistotu, že to bude bez vedlejších produktů? Pokud jsou v granulích vedlejší produkty, musí to být uvedeno ve složení? Nejsou třeba jen šikovně zamaskovány v té moučce? To sjou otázky na které moc neznám odpověd, jelikož se až tak nevyznám a byla bych moc ráda, kdyby to někdo uvedl na pravou míru. Děkuji moc !
Vedlejší produkty musí být uvedeny. Pokud ve složení nejsou, tak tam opravdu nejsou. Pokud je uvedeno jehněčí masová moučka, je to moučka pouze z masa, pokud je uvedeno jen jehněčí moučka, je to masokostní moučka, ale samozřejmě bez vedlejších produktů.
assil
napsal(a):
Vedlejší produkty musí být uvedeny. Pokud ve složení nejsou, tak tam opravdu nejsou. Pokud je uvedeno jehněčí masová moučka, je to moučka pouze z masa, pokud je uvedeno jen jehněčí moučka, je to masokostní moučka, ale samozřejmě bez vedlejších produktů.
Děkuji, už v tom mám jasno! :-) Ještě je masová moučka uvedena u Canidae a Happy Dog sensible.
assil
napsal(a):
A toto je rozdělení podle české legislativy? Jde o to, jak rozšifrovat zahraniční značky. Jestli to taky musí uvádět (v originále), nebo min.v cz složení.