Nové štěně do domu, kde je dospělá fena?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2010 11:03
esssi

XXX.XXX.51.29

Pejskaři prosím o názory, je riskantní do domu, kde je starší fena vlčáka, přivést štěně-taky fenku? Nedovedu si představit, co by se mohl odehrát. Bude ji brát jako vetřelce, konkurenci nebo by ji mohla přijmout za svojí?Díky.

5.2.2010 11:13
danurba

XXX.XXX.204.155

esssi napsal(a):
Pejskaři prosím o názory, je riskantní do domu, kde je starší fena vlčáka, přivést štěně-taky fenku? Nedovedu si představit, co by se mohl odehrát. Bude ji brát jako vetřelce, konkurenci nebo by ji mohla přijmout za svojí?Díky.

myslím, že pokud ta fena není nijak extrémně teritoriální, mělo by to proběhnout bez problémů. Ale počítejte s tím, že ze začátku to může vypadat nebezpečně, jak bude štěněti ukazovat, kde je jeho místo ve smečce. Ale opravdu hodně záleží na povaze té feny, jsou takové, kterým je to jedno, a některé by vetřelce sežraly. Předpokládám, že nově příchozí fenka ještě není pohlavně dospělá, to by potom byla jiná situace.

5.2.2010 11:16
esssi

XXX.XXX.51.29

danurba napsal(a):
myslím, že pokud ta fena není nijak extrémně teritoriální, mělo by to proběhnout bez problémů. Ale počítejte s tím, že ze začátku to může vypadat nebezpečně, jak bude štěněti ukazovat, kde je jeho místo ve smečce. Ale opravdu hodně záleží na povaze té feny, jsou takové, kterým je to jedno, a některé by vetřelce sežraly. Předpokládám, že nově příchozí fenka ještě není pohlavně dospělá, to by potom byla jiná situace.

Nene, je to osmitýdenní mimino :-)

5.2.2010 11:22
esssi

XXX.XXX.51.29

danurba napsal(a):

A co tu malou časem nechat vykastrovat?

5.2.2010 11:27
esssi

XXX.XXX.51.29

esssi napsal(a):

A teď jsem se dozvěděla, že ta starší fena kastrovaná je...

5.2.2010 12:18
danurba

XXX.XXX.204.155

esssi napsal(a):
A teď jsem se dozvěděla, že ta starší fena kastrovaná je...

myslím, že to proběhne v pohodě, to by ta fena musela být hodně ujetá, aby zaútočila na takového prcka. Musíte dát pozor na to, abyste jí nedali důvod k žárlivosti, po příchodu té malé musíte starší fence projevovat svou lásku možná ještě víc než předtím. Naše fenka kolie vždycky příchozí štěňata dost drsně vychovávala. Skočila po štěněti, otočila ho na záda, vyceněnými zuby cvakala těsně nad jeho krkem, vrčela jako by ho chtěla zakousnout, ale dávala přitom pozor, aby vše bylo jenom "jako". Štěně řvalo jako by ho vraždila, byla to dost hrůzostrašná scénka. Nikdy ho při tom nekousla, jen mu ukazovala, že udělalo něco, co se nedělá. Poprvé nás to vyděsilo, ale když jsme zjistili, jak se věci mají, nikdy jsme do toho nevstupovali a vztahy mezi našimi psy (a fenami) byly vždy skvělé. Každý měl svoje místo ve smečce a všichni byli spokojení. Takhle se fena chovala, i když už bylo štěně dospělé a větší než ona (byla to fenka NO) a kdyby chtělo, určitě by jí přemohlo. Ale hierarchické uspořádání vydrželo až do koliiny (bohužel tragické) smrti.

5.2.2010 12:59
avalanche

XXX.XXX.118.175

esssi napsal(a):

Měla jsem úplně stejné obavy. Doma byla osmiletá NO, která si vše strašně hlídá, aporty, žrádlo, vodu, mě a nedělá ji problém servat se s fenou, pokud na ni zavrčí. Loni v únoru jsem si dovezla fenku australského ovčáka a protože byla zima, tak jsem ji měla doma, NO je venku. Strašně mile mě stará překvapila, chovala se ke štěněti velice hezky, ze začátku jsem štěně musela chránit, aby ho neutlapičkovala, ale jak rostlo, tak to bylo lepší a lepší. Nesměla jsem je pustit dohromady, kde byla miska se žrádlem. Jednou malá dostala za vyučenou, když včas neuhla( i na steh to bylo nad okem) , ale je to chytrá holka a už si dávala pozor. Od té doby si hrály jak dvě štěňata. Situace se rapidně zhoršila v půl roce stáří štěněte, kdy začala poprvé mladá hárat, to ji stará nehezky napadala za každou blbost . Po skončení hárání, se to zase vrátilo do starých kolejí, až jsem musela štěně okřikovat, ať starou neutahá. Teď už má malá rok, hrají si pořád, tahají se o klacíky, vymýšlejí blbiny ,respektují se i u misek, ale když stará po ní vyjede, tak se už začíná bránit. Uvidíme jak se to vyvine. Mají se rády a parádně si vyhrají, jsem ráda, že mám obě dvě. :-) fotky, když byla štěnisko : http://westerngirls.rajce.idnes.cz /09-03-05_Holly_a_Angelina_radi/ ( jedna mezera za cz) H.

5.2.2010 14:58
juhaj

XXX.XXX.191.18

avalanche napsal(a):
Měla jsem úplně stejné obavy. Doma byla osmiletá NO, která si vše strašně hlídá, aporty, žrádlo, vodu, mě a nedělá ji problém servat se s fenou, pokud na ni zavrčí. Loni v únoru jsem si dovezla fenku australského ovčáka a protože byla zima, tak jsem ji měla doma, NO je venku. Strašně mile mě stará překvapila, chovala se ke štěněti velice hezky, ze začátku jsem štěně musela chránit, aby ho neutlapičkovala, ale jak rostlo, tak to bylo lepší a lepší. Nesměla jsem je pustit dohromady, kde byla miska se žrádlem. Jednou malá dostala za vyučenou, když včas neuhla( i na steh to bylo nad okem) , ale je to chytrá holka a už si dávala pozor. Od té doby si hrály jak dvě štěňata. Situace se rapidně zhoršila v půl roce stáří štěněte, kdy začala poprvé mladá hárat, to ji stará nehezky napadala za každou blbost . Po skončení hárání, se to zase vrátilo do starých kolejí, až jsem musela štěně okřikovat, ať starou neutahá. Teď už má malá rok, hrají si pořád, tahají se o klacíky, vymýšlejí blbiny ,respektují se i u misek, ale když stará po ní vyjede, tak se už začíná bránit. Uvidíme jak se to vyvine. Mají se rády a parádně si vyhrají, jsem ráda, že mám obě dvě. :-) fotky, když byla štěnisko : http://westerngirls.rajce.idnes.cz /09-03-05_Holly_a_Angelina_radi/ ( jedna mezera za cz) H.

K nám se k 11-leté křížence typu NO dostala fenka labradora,dvouměsíční.Starší fenu už trochu trápily klouby,tak jsem měla obavy.Ale přijala ji fantasticky,vychovala jí,celá ožila.Spaly spolu na místě,malá na ní natlačená.I jí občas rozpumpovala ke hře,i když už jí moc do hraní nebylo.Až do 13 a půl věku starší,kdy odešla,byly nejlepší kamarádky.

5.2.2010 16:01
dagmar

XXX.XXX.67.82

juhaj napsal(a):
K nám se k 11-leté křížence typu NO dostala fenka labradora,dvouměsíční.Starší fenu už trochu trápily klouby,tak jsem měla obavy.Ale přijala ji fantasticky,vychovala jí,celá ožila.Spaly spolu na místě,malá na ní natlačená.I jí občas rozpumpovala ke hře,i když už jí moc do hraní nebylo.Až do 13 a půl věku starší,kdy odešla,byly nejlepší kamarádky.

K naší tříleté fence jezevčíka , která byla na nás fixovaná jsme si pořídili fenečku stejného plemene.
měli jsme docela strach, ale seznámili jsme je na neutrální půdě, takže první kontakt byl dobrý, během 14ti dnů dostala starší fenka falešku, takže malou si opečovávala jak svoje miminko.
Zatímco malá se během půl roku chtěla pořád družit a hlavně spát vedle ní, což starší nebylo po chuti, občas po ní ale jen v tomto případě vyjela, ale jen zastrašovala, nic dooopravdy.
Bylo fajn, že si starší více hrála a byla a je akčnější.
K tomu spánku, vlastně teď /už to je 7 měsíců co ji máme doma/ vedle sebe usínají, což považuji za velký pokrok a mám z toho radost.

Co je také zajímavé, jsme v rodině takové sovy, chodíme spát až někdy po jedné v noci - což bylo pro mě hrozné, když malá chtěla v 6 ven.
Po 7mi měsících - vše ok, i z malé, stejně jako ze staré se staly noční sovy, poslední venčení kolem půl 11 /23 hod/ a ráno chrápou do půl deváté.

10.2.2010 09:21
mismanka

XXX.XXX.224.30

esssi napsal(a):

Ahoj, no jak se píše výše... asi záleží na psech... Já jsem si k přítelově německému ovčáku, fena Betyna, 9 let pořídila ještě JRT, teď jí je 7 měsíců. Jsme v RD, ovčák je celoročně venku a Kubina je přes den s ní na zahradě a večer spí doma. Zezačátku jsme museli ovčáka hlídat, aby na ní nešlápla apod. Ale nikdy jí nic neudělala i když je trochu ostřejší, už je to dáma v letech a chce klid ;) Kuba jí dává sice zabrat, ale Betyna-ovčák, si jí umí sama srovnat a dnes už jsou nerozlučné kámošky;) Malej a velkej jak jim říkáme :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík