Hned na úvod, neni to provokace.. POUZE ZAMYŠLENÍ...
Dostala se sem modní vlna jménem Barf - přirozená strava psa... Co je na ni přirozené??? Pes pochází z vlka, vlk v přírodě se dožívá průměrného věku ,,8 " let, jeho strava se převážně skláda z hlodavců, malejch zvířat, mršin a z různých bylinek, plodů atd.. a občas se zadaří ulovit něco velkého ( mláďata, stařešiny, nemocné, vysokobřezí,..) často se stává že hladoví i několik dnů... Pes- přešlechtění jedinec, vlivem chovu se mu prodloužilo trávicí ústrojí tudíž je schopen trávit více vlákniny než jeho předek, věk se stále prodlužeje teď je to kolem 15 let dle plemene, žije doma v posteli, v teple s každodením přísunem žrádla, s minimem starostí ( hodí mi ten míček či nehodí ?) dostává doma syrové maso,vnitřnosti, vločky, zeleninu, atd.. Pochybuji že vlk se vrátí z úspěšného lovu naporcuje si maso, zalije vločky, nakrájí zeleninu, uvaří si přírodní kloubní přípravek a hurá baští - co je na tom přírozeného???? Copak svým pesanům předkládáte mršiny, malé zvířátka, necháváte ho hladovět několik dnů než nějakou mršinu najdete, nebo nachytáte dost hlodavců a občas když se ,,lov zadaří " předložíte něco většího??? Věk psa se prodlužuje vlivem kvalitní veterinární péče, kvalitní stravou ( vyvážené granule), způsobem chovu atd. kde máte záruku že Barf je kvalitní, vyvážená strava?? to se pozná během několika let, a ne za jeden život psa, ano budete mi argumentovat že se vám na barfu pes dožil tolika a tolika let ale já znám psi kteří se dožili 13 - 15 let na Propesku... Haníte tady veterináře a výrobce granulí že na vás chtějí vydělat nekvalitními granulemi ale zajímavé že těmi granulemi sami krmí, kloubní přípravky jsou umělé... ANO svého psa krmím granulemi + hrst masa a umělou kloubní výživou, spí v posteli, atd..tímto svým příspěvkem neobhajuji granule a ani nehaním barf... Toto jsou moje myšlenky, které mě napadli během několika měsícu co tu pročítma příspěvky typu granule vrs. barf
e l i s
napsal(a):
Dostala se sem modní vlna jménem Barf - přirozená strava psa... Co je na ni přirozené??? Pes pochází z vlka, vlk v přírodě se dožívá průměrného věku ,,8 " let, jeho strava se převážně skláda z hlodavců, malejch zvířat, mršin a z různých bylinek, plodů atd.. a občas se zadaří ulovit něco velkého ( mláďata, stařešiny, nemocné, vysokobřezí,..) často se stává že hladoví i několik dnů... Pes- přešlechtění jedinec, vlivem chovu se mu prodloužilo trávicí ústrojí tudíž je schopen trávit více vlákniny než jeho předek, věk se stále prodlužeje teď je to kolem 15 let dle plemene, žije doma v posteli, v teple s každodením přísunem žrádla, s minimem starostí ( hodí mi ten míček či nehodí ?) dostává doma syrové maso,vnitřnosti, vločky, zeleninu, atd.. Pochybuji že vlk se vrátí z úspěšného lovu naporcuje si maso, zalije vločky, nakrájí zeleninu, uvaří si přírodní kloubní přípravek a hurá baští - co je na tom přírozeného???? Copak svým pesanům předkládáte mršiny, malé zvířátka, necháváte ho hladovět několik dnů než nějakou mršinu najdete, nebo nachytáte dost hlodavců a občas když se ,,lov zadaří " předložíte něco většího??? Věk psa se prodlužuje vlivem kvalitní veterinární péče, kvalitní stravou ( vyvážené granule), způsobem chovu atd. kde máte záruku že Barf je kvalitní, vyvážená strava?? to se pozná během několika let, a ne za jeden život psa, ano budete mi argumentovat že se vám na barfu pes dožil tolika a tolika let ale já znám psi kteří se dožili 13 - 15 let na Propesku... Haníte tady veterináře a výrobce granulí že na vás chtějí vydělat nekvalitními granulemi ale zajímavé že těmi granulemi sami krmí, kloubní přípravky jsou umělé... ANO svého psa krmím granulemi + hrst masa a umělou kloubní výživou, spí v posteli, atd..tímto svým příspěvkem neobhajuji granule a ani nehaním barf... Toto jsou moje myšlenky, které mě napadli během několika měsícu co tu pročítma příspěvky typu granule vrs. barf
pokud si vedle sebe dám hromádku masa a granulí, tak si vyberu to, co je pro psa přirozenější, a hlavně vím, co krmím a hlavně neplatím přemrštěný částky za zaplísněný šrot, peří, přepálenej olej z MC donalda + chemií, jeho drahou reklamu, kopu distributorů, dopravců, překupníků a 50 - 70% marže obchodů.
btw. vlk se dožívá nízkého věku, protože hyne hladem kvůli obroušeným zubům, nebo na infekce a parazitozy.
mezi výživáři (i z prestižních firem) a veterináři trávím celkem dost času, a to co se od nich o technologii výroby, surovinách, konzervaci granulí, a fíglech na oblbnutí zákazníka soukromně dozvídám je docela hustá polívčička, takže za mě: Díky nechci!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
pokud si vedle sebe dám hromádku masa a granulí, tak si vyberu to, co je pro psa přirozenější, a hlavně vím, co krmím a hlavně neplatím přemrštěný částky za zaplísněný šrot, peří, přepálenej olej z MC donalda + chemií, jeho drahou reklamu, kopu distributorů, dopravců, překupníků a 50 - 70% marže obchodů.
btw. vlk se dožívá nízkého věku, protože hyne hladem kvůli obroušeným zubům, nebo na infekce a parazitozy.
mezi výživáři (i z prestižních firem) a veterináři trávím celkem dost času, a to co se od nich o technologii výroby, surovinách, konzervaci granulí, a fíglech na oblbnutí zákazníka soukromně dozvídám je docela hustá polívčička, takže za mě: Díky nechci!
K tomuhle napíšu jen jedno: Zkuste si dát vedle sebe hromádku masa a nějakou grilovanou mňamku, tak ať si vyberou, co je přirozenější...
S autorkou plně souhlasím.
emiel
napsal(a):
K tomuhle napíšu jen jedno: Zkuste si dát vedle sebe hromádku masa a nějakou grilovanou mňamku, tak ať si vyberou, co je přirozenější...
S autorkou plně souhlasím.
já jsem nenapsala, že dám psovi vybrat, ale že mu dám to, co uznám - svůj názor nikomu nevnucuju, a snad mám právo rozhodnout se, za co utratím svoje těžce vydělaný peníze, a čím krmí ostatní je mi srdečně jedno (nejsem majitel ani obch. zástupce granulovýho koncernu, ani masokombinátu takže z krmení ostatních nic nemám)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Zaplísnění šrot - krmíte sirovími zelenými hovězímy žaludky??? Tak kravičky v kravíně papají často plesnivou siláž a tu baští defakto i váš pes, krmíte sirovou drůbeží? do žrádla se jim přidává preventivně kokcidiostatika - to papá váš pes, ví se co to může do budoucna způsobit u masožravců??? neví
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Právě proto že vidím co předkládám psu do misky preferuji spíš krmení BARF, ale v případě cestování nebo absence masa v mrazáku krmím i granule. Znám v okolí spoustů psů na granulích, jsou to krásní, zdraví psi, v podstatě nemám důvod granulím nedůvěřovat. A pro Ketty.....sama provozuji obchod, těm 50-70% marže se musím smát, když si přirazím 20% je to maximum, spíš míň.
e l i s
napsal(a):
hodně zajímavá myšlenka, osobně krmím granulemi, ale již dlouho o barfu uvažuji a jednou na něj přejdu, snad do 3 měsíců, musím říct že bývalou fenečku jsem krmila těmi nejlevnějšími granulemi (Chappi apod.) k tomu dostávala zbytky z kuchyně - prostě co zbylo vyjma kostí, dožila se krásných 16,5 let, kdyby nebylo vrozené srdeční vady tak se snad i dožila více let, tímto nechci říct, že zbytky jsou to nej, to vůbec ne, jen to prostě zřejmě záleží na každém jedinci, a upřímně pokud barf nevyzkouším tak prostě vědět nebudu
ještě mě napadá když Barf není přirozený, jak je možné že granule jsou přirozené? vždyť dřívě byli psi krmeni hlavně zbytkama, zeptejte se vlastních babiček čím krmili psy a kolika let se dožívali - má babička krmila zásadně zbytkama a dokonce jim drtila kosti, taktéž se dožili kolem 13 let
otázka krmení na tomto světě bude stále a myslím že se nikdy nikdo nedozví co tedy je to pravé, ovšem když vidím kolem sebe psi na barfu tak prostě zírám a jdu do toho
zzana
napsal(a):
hodně zajímavá myšlenka, osobně krmím granulemi, ale již dlouho o barfu uvažuji a jednou na něj přejdu, snad do 3 měsíců, musím říct že bývalou fenečku jsem krmila těmi nejlevnějšími granulemi (Chappi apod.) k tomu dostávala zbytky z kuchyně - prostě co zbylo vyjma kostí, dožila se krásných 16,5 let, kdyby nebylo vrozené srdeční vady tak se snad i dožila více let, tímto nechci říct, že zbytky jsou to nej, to vůbec ne, jen to prostě zřejmě záleží na každém jedinci, a upřímně pokud barf nevyzkouším tak prostě vědět nebudu
ještě mě napadá když Barf není přirozený, jak je možné že granule jsou přirozené? vždyť dřívě byli psi krmeni hlavně zbytkama, zeptejte se vlastních babiček čím krmili psy a kolika let se dožívali - má babička krmila zásadně zbytkama a dokonce jim drtila kosti, taktéž se dožili kolem 13 let
otázka krmení na tomto světě bude stále a myslím že se nikdy nikdo nedozví co tedy je to pravé, ovšem když vidím kolem sebe psi na barfu tak prostě zírám a jdu do toho
Zzana - vaše babička ale určitě neměla dnes už tak hojně přešlechtěné plemena psů.
Jak řikám já - jeden pes bude prosperovat - druhýmu to bude dělat zle. Jeden pes dá přednost granulím (i tací jsou) a druhej si jich ani nevšimne.
Když člověk koupí maso - přesně jak se tu psalo - ty zvířata jsou krmeny u nás dnes hodně na rychlo a to taky není dobře. Kupujete psům snad Biomaso? Já ho nedopřeju ani sobě - netož psovi.
e l i s
napsal(a):
Zaplísnění šrot - krmíte sirovími zelenými hovězímy žaludky??? Tak kravičky v kravíně papají často plesnivou siláž a tu baští defakto i váš pes, krmíte sirovou drůbeží? do žrádla se jim přidává preventivně kokcidiostatika - to papá váš pes, ví se co to může do budoucna způsobit u masožravců??? neví
no tak hlavní je, že se ví o tom co u masožravců můžou do budoucna způsobit granule, které jsou vyráběné z odpadu, který je většinou svojí nechutností nepublikovatelný a v surovém stavu neprodejný ani pro krmení zvířat, ale je fakt, že granule okolo masa většinou ani nešly.
a btw. SYROVÝ je výjmenované slovo
viky
napsal(a):
Právě proto že vidím co předkládám psu do misky preferuji spíš krmení BARF, ale v případě cestování nebo absence masa v mrazáku krmím i granule. Znám v okolí spoustů psů na granulích, jsou to krásní, zdraví psi, v podstatě nemám důvod granulím nedůvěřovat. A pro Ketty.....sama provozuji obchod, těm 50-70% marže se musím smát, když si přirazím 20% je to maximum, spíš míň.
pokud je nákupka 15 kg Eukanuby dog adult small 1097 kč, a ve zverimexech po Brně je běžně k dostání za 1800 Kč, tak ten rozdíl je asi co ...?
e l i s
napsal(a):
Podle mne se sem nedostala módní vlna BARF. Spousta lidí odjakživa půsm vařila nebo dávala syrové. Jen to prostě nějakou chytrou hlavičku napadlo pojmenovat párvě BARF a začít na tom pěkně vydělávat. Viz BARF vitamíny, BARF sušená zelenina, atd.
sabina
napsal(a):
Zzana - vaše babička ale určitě neměla dnes už tak hojně přešlechtěné plemena psů.
Jak řikám já - jeden pes bude prosperovat - druhýmu to bude dělat zle. Jeden pes dá přednost granulím (i tací jsou) a druhej si jich ani nevšimne.
Když člověk koupí maso - přesně jak se tu psalo - ty zvířata jsou krmeny u nás dnes hodně na rychlo a to taky není dobře. Kupujete psům snad Biomaso? Já ho nedopřeju ani sobě - netož psovi.
jaký přešlechtěný plemena???? Nic takového neexistuje !!! Alespoň tak mi to
bylo vysvětleno na jiném vláknu v tomto fóru
Takže pooozooor
e l i s

XXX.XXX.245.134
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
no tak hlavní je, že se ví o tom co u masožravců můžou do budoucna způsobit granule, které jsou vyráběné z odpadu, který je většinou svojí nechutností nepublikovatelný a v surovém stavu neprodejný ani pro krmení zvířat, ale je fakt, že granule okolo masa většinou ani nešly.
a btw. SYROVÝ je výjmenované slovo
Todle téma jsem nezákladala, aby se porovnávalo krmení granulemi vrs barf takových témat tu bylo dost... a omlouvám se za chybu... a myslim si že kvalitními granulemi se tu krmí dost dlouho, na to aby se ukazalo co to se psem udělá, o barfu se mluví a sleduje poslední dobu...
e l i s
napsal(a):
Todle téma jsem nezákladala, aby se porovnávalo krmení granulemi vrs barf takových témat tu bylo dost... a omlouvám se za chybu... a myslim si že kvalitními granulemi se tu krmí dost dlouho, na to aby se ukazalo co to se psem udělá, o barfu se mluví a sleduje poslední dobu...
Jak jsem psala dole. O BARFu se mluví poslednícj pár let, ale lidé tím krmí psy už dlooooooooooooooooooouho. Odřezky z jatek se zkupovaly už za komančů.
e l i s
napsal(a):
k tem kokcidiostatikum, nekolik tydnu pred porazkou jsou vysazeny tak, aby pri porazce nebyly v tele zvirete, maso kupovane pro zvirata je zarazeno do nevhodneho k lidske spotrebe kvuli senzorickym vadam nebo protoze je to cast zvirete, o kterou neni v lidskem konzumu takovy zajem a musi byt zdravotne nezavadna (ne z nemocnych zvirat, ne ze zvirat lecenymi ATB atd.), takze tam zadna kokcidiostatika nejsou, nebot by byla i v kuratech pro lidi a to by jaksi neproslo..
e l i s

XXX.XXX.98.11
kes
napsal(a):
k tem kokcidiostatikum, nekolik tydnu pred porazkou jsou vysazeny tak, aby pri porazce nebyly v tele zvirete, maso kupovane pro zvirata je zarazeno do nevhodneho k lidske spotrebe kvuli senzorickym vadam nebo protoze je to cast zvirete, o kterou neni v lidskem konzumu takovy zajem a musi byt zdravotne nezavadna (ne z nemocnych zvirat, ne ze zvirat lecenymi ATB atd.), takze tam zadna kokcidiostatika nejsou, nebot by byla i v kuratech pro lidi a to by jaksi neproslo..
Jenomže když to zvíře je nemocné a podávají se mu léky, a nezabírají tak se prostě pošle na porážku a kam pak to maso pak jde?? nějakou dobu sem docházela do velkochovů..
e l i s
napsal(a):
Ja jsem po prizeni prvniho vlastniho psa chtela krmit granulemi- predevsim z duvodu vlastniho pohodli a "stene dostane vse co potrebuje". Muj pes mel jiny nazor, vsechny granulky bastil rad a ze vsech mel dost hrozny prujem vcetne granuli kralik+ryze apod., nemela jsem nervy na prujmujiciho rostouciho psa, tak jsem zkusila BARF- maso hovezi, drubezi, ryby, prilohy nudle, ryze, vlocky. Takze problemem nebyla ani nejaka zivocisna bilkovina, ani obiloviny, ale nejspis nejaky stabilizator, ci jina chemie, protoze alergie na obiloviny ci bilkovinu by se na BARFU projvila taky. Dnes uz jsem jednoznacne pro maso- vidim jake kvality je maso (kost, vnitrnost..), kterou davam psovi a stejne tak vidim kvalitu ovoce, zeleniny a priloh. U granuli vidim kulicky, z pro me naprosto nezname suroviny, neznameho puvodu, casto zpracovane pri vyssich teplotach s dodanymi umelymi vitaminy. Prez muj strach, ze pes nebude mit vse potrebne mi doma vyrostl krasny svalnaty pes, obcas pro svuj dobry pocit pridam do jidla vitaminy a mineraly (cca jednou za 14 dni), ale mam pocit, ze vetsinu z toho co potrebuje dodam v pestre strave.
impact
napsal(a):
Jak jsem psala dole. O BARFu se mluví poslednícj pár let, ale lidé tím krmí psy už dlooooooooooooooooooouho. Odřezky z jatek se zkupovaly už za komančů.
Přesně tak. Navíc se dřív psi doživali vyššího věku, dneska je všechno přešlechtěný, všude samá alergie a rakovina a můžeme hádat z čeho asi. Z masa to určitě nebude. A radši budu psa krmit chemickým masem jak chemickým odpadem. Btw, říká ti něco pojem ochranná lhůta?
A tolik omývaný hormony u drůbeže se používat nesmí.
e l i s
napsal(a):
Jenomže když to zvíře je nemocné a podávají se mu léky, a nezabírají tak se prostě pošle na porážku a kam pak to maso pak jde?? nějakou dobu sem docházela do velkochovů..
nejde do misky ani do talire, jde do kafilerky, jsou tri kategorie zivocisneho "odpadu" jedna az tri, staci si to najit, ale pro vas ve zkratce
trojka oznacovana jako neurceno k lidske spotrebe obsahuje v podstate produkty nezavadne, ale z obchodnich duvodu nevhodne k lidske spotrebe
dvojka oznacena neurceno k vyzive zvirat jsou zvirata usmrcena jinak nez porazkou, uhynula, obsah traviciho traktu...
jednicka takzvany specifikovany rizikovy material zvirata, kterym byly podavany zakazane latky, obsahujici rezidua latek znecistujicich ZP, hlava skotu...
kes
napsal(a):
Ja jsem po prizeni prvniho vlastniho psa chtela krmit granulemi- predevsim z duvodu vlastniho pohodli a "stene dostane vse co potrebuje". Muj pes mel jiny nazor, vsechny granulky bastil rad a ze vsech mel dost hrozny prujem vcetne granuli kralik+ryze apod., nemela jsem nervy na prujmujiciho rostouciho psa, tak jsem zkusila BARF- maso hovezi, drubezi, ryby, prilohy nudle, ryze, vlocky. Takze problemem nebyla ani nejaka zivocisna bilkovina, ani obiloviny, ale nejspis nejaky stabilizator, ci jina chemie, protoze alergie na obiloviny ci bilkovinu by se na BARFU projvila taky. Dnes uz jsem jednoznacne pro maso- vidim jake kvality je maso (kost, vnitrnost..), kterou davam psovi a stejne tak vidim kvalitu ovoce, zeleniny a priloh. U granuli vidim kulicky, z pro me naprosto nezname suroviny, neznameho puvodu, casto zpracovane pri vyssich teplotach s dodanymi umelymi vitaminy. Prez muj strach, ze pes nebude mit vse potrebne mi doma vyrostl krasny svalnaty pes, obcas pro svuj dobry pocit pridam do jidla vitaminy a mineraly (cca jednou za 14 dni), ale mam pocit, ze vetsinu z toho co potrebuje dodam v pestre strave.
Ja jsem tohle tema resila s vetem, protoze mam psa, ktery potrebuje pribrat. Docela me prekvapil jeho nazor na babrfove deleni krmne davky na 70% masa a 30% priloh.
Rekl, mi ze psi zaludek neni uzpusobeny na straveni podobneho rozlozeni krmne davky a ze z dlouhodobeho hlediska je to spolehliva cesta, jak psovi odpalit ledviny... Pokud pry vezmeme v uvahu prave obsah krmne davky divokeho psa/vlka, podil masa je temer minimalni. Vet mi rekl, ze proti barfu nic nema, ale ze krmna davka by rozhodne mela byt ve forme 1/3 masa a 2/3 priloh.
U kocek je to pry jinaci, muzou prijimat i temer vyhradne masitou stravu, ale psi to pry maji jinak
Taky krmim syr.masem, ale od vyse uvedene diskuze jsem prehodnotila rozlozeni krmne davky...
alfi pav
napsal(a):
Ja jsem tohle tema resila s vetem, protoze mam psa, ktery potrebuje pribrat. Docela me prekvapil jeho nazor na babrfove deleni krmne davky na 70% masa a 30% priloh.
Rekl, mi ze psi zaludek neni uzpusobeny na straveni podobneho rozlozeni krmne davky a ze z dlouhodobeho hlediska je to spolehliva cesta, jak psovi odpalit ledviny... Pokud pry vezmeme v uvahu prave obsah krmne davky divokeho psa/vlka, podil masa je temer minimalni. Vet mi rekl, ze proti barfu nic nema, ale ze krmna davka by rozhodne mela byt ve forme 1/3 masa a 2/3 priloh.
U kocek je to pry jinaci, muzou prijimat i temer vyhradne masitou stravu, ale psi to pry maji jinak
Taky krmim syr.masem, ale od vyse uvedene diskuze jsem prehodnotila rozlozeni krmne davky...
Osobně preferuju domácí stravu,nerada používám slovo BARF..moji psi dostávají vařené i syrové a jsou spokojení a nezavrhuju ani krmení granulema,když nestíhám,zapomenu rozmrazit maso...jednudušše jen nasypu granulky do misky.Nejvíc mě vždycky dokáže ze židle nadzvednout tvrzení veterinářů,že nejlepší jsou zrovna ty granule,které právě oni prodávají.A masožravé šelmy mají jídelníček převážně složený z masité stravy,když uloví hodujou,když neuloví najdou mršinu,když nemají ani to sežerou třeba ptačí vajíčka a pokud je opravdu nouze musí vystačit s kořínkama.I masožravec potřebuje rostlinou stravu proto většinou šelmy,když načnou úlovek sežerou obsah žaludku a střev
A někde nahoře byl dotaz na antibiotika v mase,pracuju jako zootechnik,a když posílám krávu na jatky nesmí být v ochranné lhůtě,každý lék má různě dlouhou ochr.lhůtu,pokud by se mi povedlo poslat krávu v ochranné lhůtě masokombinát jí zabaví a skončí v bedně(kafilerka)
maťa

XXX.XXX.80.144
e l i s
napsal(a):
Neřeším to, ať si každej krmí čím chce a nazývá si to jak chce
I u lidí to tak je, vymýšlejí se nová slovní spojení, švihá se spešl názvy, kolikrát lidi ani neví co to je - třás bifidus aktiv - ale zní to odborně, tak si to koupím, ptž je to asi nejlepší, oni vědí, o čem mluví, že
A takto se blbnou i majitelé psů....přitom styl krmení psů je vlastně pořád stejný, jen jeden čas jsou tydle suroviny dle nej poznatků jakýchsi "výzkumných ústavů" špatné, za dva roky naopak. Jako lidské potraviny, jednou se má dětem dávat mléko, pak je to špatně, pak zas dobře....
Je to vše o reklamách, tržnosti a lidech, kam až jsou ochotni se nechat blbnout O ničem jiném....
Krmím vším, a jediný co řeším, jak to pesům chutná, jak to stráví a jak co upravit a neupravit, aby jim to sedlo. A jak se to "nazývá" anebo ne, zda to zrovna letos "letí" nebo to letělo před pár lety a nyní je to "out", neřeším
A když vidím, že můj Papiš prostě jedině granulky, dle složení vcelku kvalitní ( ale nésu naivka, u výroby jsem nebyla a tak nevěřím ničemu ), zatímco maso, zeleninu, mléčné výrobky, rýži atd. si dá jen v pidi množství a jednou za uherák - nejspíš aby mě neurazil - tak mu to prostě cpát nebudu. A když ostatní mí psi se cpou se stejnou vervou granulema, jako masem, zatímco syrové maso snědí, ale o poznání pomaleji a s větší nechutí, tak jim nebudu dávat jen syrové. Proto mají vše, jeden čásek to, druhej ono, třetí tamto, a věku se dožívají krásného, jejich těla jsou silná a živá až až
Tož tak.....můj názor, mé poznatky a má cesta, jiní mě nejímaj
alfi pav
napsal(a):
Pavli, mohla by jsi mi rict, z jakeho zdroje tvuj veterinar informace cerpal? Souhlasim s tim, ze kocka je striktni masozravec narozdil od psa, to znamena, ze kocka nezere vetsinou obsah traviciho traktu a tudis je jeji strava prevazne maso, to ze podil masa u divokeho vlka je minimalni mi prijde divne, ano, prvne divoci psi, vlci zerou travici trakt a organy bricha i s obsahem, ale v uvahu se musi vzit i postaveni ve smecce- prvne zerou ti nejvys, takze na toho nize postaveneho urcite velke mnozstvi organu z bricha nezbude, liska zere male hlodavce, cele a nemyslim si, ze by pomer maso/to co je rostlinneho puvodu v brise melo pomer 1/2. To je muj nazor, ale treba se pletu, je neco, kde tvuj veterinar cerpal a mohla bych to prostudovat?
e l i s
napsal(a):
Když už se nad něčím chcete zamýšlet, tak byste si mohla zjistit fakta.
Co se týče průměrného věku vlka, je to 6-8 let, ale to platí v přirozených podmínkách, kdy je ohrožen jinými dravci, nemocemi, nedostatkem potravy atd., v lidské péči je ten průměr 15 (někdy se uvádí až 20) let, takže to ti naši domestikovaní vlci jsou na tom stejně, tak jaképak prodlužování života?? Naopak, ta vaše "kvalitní granulová strava" a "způsob chovu" ten život psům zkracují.
Převážná část potravy divokých vlků jsou velká zvířata (většinou oslabené kusy), která vlci loví ve smečkách, jen v dobách nedostatku, malé smečky a pod. se vlci uchylují k menší kořisti, jako jsou ti hlodavci, ryby a tak.
A hlavně, brát na psy jako vzor "přirozenosti" vlčí měřítka je holý nesmysl, pes je dlouhodobě domestikované zvíře a ačkoliv jeho chování, potravní návyky a fyzická stavba vychází z vlka, je mezi ním a vlkem dost a dost rozdílů.
Co se týče "Bones And Raw Food", tak si přečtěte nějaké starší příručky o krmení psů :) B. A. R. F. je jen frikulíní zkratka prodávající dlouhodobě osvědčený způsob krmení - dlouhodoběji používaný než jsou granule.
alfi pav
napsal(a):
A on je BARF 70% masa a 30% příloh??
Co já většinou viděla udávat byl poměr 2:1 maso : přílohy pro štěňata a pro dospělé psy 1:1. Do masa se ovšem započítává svalovina i s kůží a kostmi, takže té čisté svaloviny není zas tolik aby to "psovi odpálilo ledviny" nemluvě o tom, že vliv bílkovin na problémy s ledvinami je hojně diskutován bez jednoznačného závěru zda škodí nebo ne. To už je mnohem větši problém přebytek soli.
e l i s
napsal(a):
já se přidám.. nic chytrého asi nenapíšu, jen svou zkušenost. Koho to nezajímá, ať to přeskočí.
Starám se o tři psy (a pět koček, ale ty nechme stranou). Jeden je venkovní ovčák, druhý nemocný ovčák, třetí zlatý retrívr. Z granulí jsem vyzkoušela RC, Acanu, novou Acanu, Proplan, Brit, Brit care. Měla jsem dost času a hlavně chuť jít do barfu, takže podle www.manwe.eu jsem do toho šla - s jedním podstatným rozdílem, maso jsem vařila. Už kvůli psovi co je venku, přes zimu potřeboval teplé. Maso beru od vetamixu, takže psi dostávali kapra, sumce, lososa, telecí, kuře, hovězí (+játra, srdce, dršťky, vemeno), a vepřové. K tomu zeleninu a na střídačku pohanku, rýži, brambory, vločky, těstoviny. Dál žloutky, tvaroh, jogurt, med, ovoce, pangamin.
Nemůžu říct, že bych pozorovala nějakou změnu. Chuť k jídlu stejná (to dělá ovšem i "konkurence" ), srst, osvalení, kondice stejné.
Nemyslím si, že pokud budu krmit granulemi/syrovou stravou, může to život mého psa prodloužit třeba o pět let (bohužel, kdyby to šlo, krmím ho třeba kaviárem)...
No a pro mě barf znamenal spíš mínus - větší časová náročnost, ono večer vytáhnout kastroly a vařit maso, přílohu a zeleninu, nechávat to vychladnout..najednou uvařit větší várku a naporcovat nemůžu, protože mražák je plný masa. Potom ty kastroly a sporák umývat.
Teď se mi narodilo mimino, a bez mučení a španého svědomí přiznávám, že se vrátím ke granulím, jen nevím ještě k jakým. V létě budu potřebovat každou hodinku, takže to bude úspora času i práce (maminy budou vědět, o čem mluvím) a vzhledem k tomu co jsem napsala výše, nemyslím si ani náhodou, že tím svým psům uškodím.
NAvíc na zimu se možná zase vrátím k vařené stravě z masa.
sydney
napsal(a):
já se přidám.. nic chytrého asi nenapíšu, jen svou zkušenost. Koho to nezajímá, ať to přeskočí.
Starám se o tři psy (a pět koček, ale ty nechme stranou). Jeden je venkovní ovčák, druhý nemocný ovčák, třetí zlatý retrívr. Z granulí jsem vyzkoušela RC, Acanu, novou Acanu, Proplan, Brit, Brit care. Měla jsem dost času a hlavně chuť jít do barfu, takže podle www.manwe.eu jsem do toho šla - s jedním podstatným rozdílem, maso jsem vařila. Už kvůli psovi co je venku, přes zimu potřeboval teplé. Maso beru od vetamixu, takže psi dostávali kapra, sumce, lososa, telecí, kuře, hovězí (+játra, srdce, dršťky, vemeno), a vepřové. K tomu zeleninu a na střídačku pohanku, rýži, brambory, vločky, těstoviny. Dál žloutky, tvaroh, jogurt, med, ovoce, pangamin.
Nemůžu říct, že bych pozorovala nějakou změnu. Chuť k jídlu stejná (to dělá ovšem i "konkurence" ), srst, osvalení, kondice stejné.
Nemyslím si, že pokud budu krmit granulemi/syrovou stravou, může to život mého psa prodloužit třeba o pět let (bohužel, kdyby to šlo, krmím ho třeba kaviárem)...
No a pro mě barf znamenal spíš mínus - větší časová náročnost, ono večer vytáhnout kastroly a vařit maso, přílohu a zeleninu, nechávat to vychladnout..najednou uvařit větší várku a naporcovat nemůžu, protože mražák je plný masa. Potom ty kastroly a sporák umývat.
Teď se mi narodilo mimino, a bez mučení a španého svědomí přiznávám, že se vrátím ke granulím, jen nevím ještě k jakým. V létě budu potřebovat každou hodinku, takže to bude úspora času i práce (maminy budou vědět, o čem mluvím) a vzhledem k tomu co jsem napsala výše, nemyslím si ani náhodou, že tím svým psům uškodím.
Barf je barf, syrová strava, takže Váš styl krmení je vařená strava. Pokud budete dávat skutečně barf(ten novodobý název zní divně), tedy syrovou stravu, nezabere Vám jeho příprava víc, jak 3/4 hodiny denně a to je nadsazený, starám se takto o 6psů, největší doba je na strouhání zeleniny, ač dělám v robotu, tak ji musím omýt, někdy oškrábat a celkově očistit. Dát vařit těstoviny nebo jinou přílohu mi nečiní problém, když vařím pro nás. A jsem na rodičovské dovolené, špuntovi jsou 2 roky, takže práce s ním je větší, než s novorozeným miminem, to jen spí, jí, kadí a čůrá:)
ditus
napsal(a):
Barf je barf, syrová strava, takže Váš styl krmení je vařená strava. Pokud budete dávat skutečně barf(ten novodobý název zní divně), tedy syrovou stravu, nezabere Vám jeho příprava víc, jak 3/4 hodiny denně a to je nadsazený, starám se takto o 6psů, největší doba je na strouhání zeleniny, ač dělám v robotu, tak ji musím omýt, někdy oškrábat a celkově očistit. Dát vařit těstoviny nebo jinou přílohu mi nečiní problém, když vařím pro nás. A jsem na rodičovské dovolené, špuntovi jsou 2 roky, takže práce s ním je větší, než s novorozeným miminem, to jen spí, jí, kadí a čůrá:)
Když jsme dovezli v 5-ti letech naši fenečku byla pohublá, že se jí daly na žebra hrát písničky. Kopila jsem granule, které mi byly doporučovány , že všech stran a přehlížela jsem částku , kterou za ni vysolím (samozřejmě pro zdrawí psa). No neuspěla jsem. Fena ne a ne přibrat, spíš se mi někdy zdálo , že jde dolů ještě víc. Přešly jsme na vařené + Fitmin gastro kvůli průjmům a máme pokoj. Fenka nám z 35 kg za měsíc vylítla na 43 a za další 14 dní na 45 kg a po průjmech ani památky. Granule má neustále k dispozici(co s nima taky), občas příjde párkrát požvejká , ale nejí stylem přecpu se za každou cenu. Myslím, že tato změna nám prospěla o 150%. Fenka je spokojená a my také. Rozhodně jí , ale granule nadále budu kupovat. Můj názor a moje zkušenost.
e l i s
napsal(a):
Vy mě bavíte lidi.
My, co krmíme masem, dáváme odpadový maso plný atb, plesnivé siláže atd. atd., ale vy, co krmíte granulema, v nich máte jen libový voňavý masíčko pomalu bio? Hahaha hahahahahahaha hahahahahaha
Já teda krmím z velké části tím bio (porážíme zvířata hodně doma), ale i když koupím něco z jatek, tak aspoň vidím a cítím jaké to je. To ovšem u granulí tvrdit nemůžu.
sydney
napsal(a):
Sydney, můžu se zeptat, jak řešíte ty kosti v rybách? Normálně je v masu necháváte a krmíte je? Já právě taky krmím vařeným a kosti vždycky vybírám, protože mám strach, aby se fence nezapíchly do krku, ale říkám si, že jestli krmíte 3 velké psy, tak asi težko kosti vybíráte, že?
slecnanikdo
napsal(a):
Vy mě bavíte lidi.
My, co krmíme masem, dáváme odpadový maso plný atb, plesnivé siláže atd. atd., ale vy, co krmíte granulema, v nich máte jen libový voňavý masíčko pomalu bio? Hahaha hahahahahahaha hahahahahaha
Já teda krmím z velké části tím bio (porážíme zvířata hodně doma), ale i když koupím něco z jatek, tak aspoň vidím a cítím jaké to je. To ovšem u granulí tvrdit nemůžu.
asi tak, do granulí mohou (nemusí) nacpat co chtějí a poznáme to? asi těžko. Ale když si koupím maso v krámě, tak předpokládám, že po něm nezhebnu ani já, ani pes.
ditus
napsal(a):
nemusíte mě přesvědčovat, jaká jste supermanka..nepřišla jsem se sem obhajovat.
Proč vařená strava, jsem napsala - v mrazech potřebuje venkovní pes teplou stravu, ale maso bylo stejné, jako při krmením syrovým. Přílohy jsem nevařila s přílohami pro nás, protože ty solím na rozdíl od příloh pro psy, které se nesolí.
Asi jste měla nějaké zabržděné mimino, protože moje je většinu času vzhůru, takže se mu věnuju, nosím ho, chodím s ním ven atd., to jen na okraj, a taky se starám o barák. Ale říkám, nepřišla jsem se tu s nikým srovnávat, na internetu umí být dokonalý každý
arnishei
napsal(a):
Sydney, můžu se zeptat, jak řešíte ty kosti v rybách? Normálně je v masu necháváte a krmíte je? Já právě taky krmím vařeným a kosti vždycky vybírám, protože mám strach, aby se fence nezapíchly do krku, ale říkám si, že jestli krmíte 3 velké psy, tak asi težko kosti vybíráte, že?
Adél, kosti jsou akorát v lososovi (z masa které beru) - ty se dají snadno vybrat, i když je to samozřejmě babračka. Jinak v ostatním mase jsou kosti rozemleté na malilinké kousíčky, takže není problém
sydney
napsal(a):
Adél, kosti jsou akorát v lososovi (z masa které beru) - ty se dají snadno vybrat, i když je to samozřejmě babračka. Jinak v ostatním mase jsou kosti rozemleté na malilinké kousíčky, takže není problém
Aha, děkuji za odpověď Nevěděla jsem, že vetamix ta masa takhle mele, to je dobrý nápad, vyzkouším to
arnishei
napsal(a):
Aha, děkuji za odpověď Nevěděla jsem, že vetamix ta masa takhle mele, to je dobrý nápad, vyzkouším to
A proč se to tady vlastně řeší,
každej ať si krmí jak chce - jestli to psovi prospívá a nazývá si to třeba ,,hon na veverku,,
Já jsem člověk co zákonitě nejde s trendem. Řídím se rozumem a sleduju co pes dělá a nedělá na tom či onom.
sabina
napsal(a):
A proč se to tady vlastně řeší,
každej ať si krmí jak chce - jestli to psovi prospívá a nazývá si to třeba ,,hon na veverku,,
Já jsem člověk co zákonitě nejde s trendem. Řídím se rozumem a sleduju co pes dělá a nedělá na tom či onom.
tak zase, ráda si přečtu něčí zkušenost - od toho to tu je a našla jsem tu spoustu dobrých rad Ale zásadní věc je, že každému psovi vyhovuje zkrátka něco jiného, a to všeobecně.
Já prostě, pokud bych viděla že psovi maso (vařené nebo syrové) výrazně prospívá, tak se třeba přetrhnu a obětuju čas i práci, ale pokud rozdíl nevidím, dostane granule, protože je to pro mě pohodlné, tak to prostě je.
A ještě o argumentu, že když dáte na jednu misku granule a na druhou maso - co si pes asi vybere? - říkám, dejte dítěti na jednu misku čokoládu a na druhou zeleninu, co si asi vybere??
sydney
napsal(a):
tak zase, ráda si přečtu něčí zkušenost - od toho to tu je a našla jsem tu spoustu dobrých rad Ale zásadní věc je, že každému psovi vyhovuje zkrátka něco jiného, a to všeobecně.
Já prostě, pokud bych viděla že psovi maso (vařené nebo syrové) výrazně prospívá, tak se třeba přetrhnu a obětuju čas i práci, ale pokud rozdíl nevidím, dostane granule, protože je to pro mě pohodlné, tak to prostě je.
A ještě o argumentu, že když dáte na jednu misku granule a na druhou maso - co si pes asi vybere? - říkám, dejte dítěti na jednu misku čokoládu a na druhou zeleninu, co si asi vybere??
Tak já osobně rozdíl mezi granulema a masem vidím.
Na granulích měli psi velký "odpad", museli dostávat dvojnásobné dávky a stejně to bylo málo. Na mase krásně osvalili, bobky mají malinké a i oni sami by si určitě vybrali maso.
Granule nezatracuju, na cesty se hodí...
slecnanikdo
napsal(a):
Tak já osobně rozdíl mezi granulema a masem vidím.
Na granulích měli psi velký "odpad", museli dostávat dvojnásobné dávky a stejně to bylo málo. Na mase krásně osvalili, bobky mají malinké a i oni sami by si určitě vybrali maso.
Granule nezatracuju, na cesty se hodí...
Já tedy nemám psy tak dlouho, ale nerozumím jedné věci. Spousta lidí tu píše, že jejich pes má takové a makové potíže se zažíváním a že nesnese nic jiného než granule. Co by takovýto pes dělal v době, kdy granule nebyly? Nebo je většina těchto problémů právě tím, že se začalo krmit granulemi?
Jak říkám - nemám psy dlouho a krmím jen masem, takže nemohu s granulemi porovnávat. Ale kdyby se někdo ptal, proč jsem granule nezkoušla.... Samozřejmě jsem před pořízením prvního psa studovala a studovala, co je pro psa nejlepší. Je to 4 roky zpět a granule fakt frčely. Tak jsem také četla spoustu vláken na téma KTERÉ GRANULE, PORAĎTE GRANULE, atd. Co mě od granulí nakonec odradilo byl fakt, kolik lidí mělo problém najít ty správné granule a stěžovalo si, že jejich 4měsíční, 7měsíční nebo roční pes zatím nenašel ty správné granule - po jedněch má průjem, druhé mu nechutnají, po třetích reznech atd atd.
Spousta granulářů argumentuje tím, že se obávají experimentovat s vařenou stravou (resp. syrovým). Mě zase přijde zbytečné experimentovat několik prvních měsíců života psa s řadou granulí, než konečně najdu ty správné.
Souhlasím, že každý si může krmit čím chce, pokud věří, že psovi dává to nejlepší. Jen nechápu, že někdo krmí granulemi z jediný důvod je, že je to pohodlné. Ano, je to pohodlné, ale neměl by to být důvod, ale jen výhoda tohoto způsobu krmení.
sydney
napsal(a):
Trochu nesmyslný přirovnání: dítě si jasně vybere čokoládu, většina psů dá přednost masu. To mi chceš tvrdit, že granule sou zdravé jako zelenina a maso škodlivé jak čokoláda? To, že pes na granulích prospívá, neznamená, že jsou stejně kvalitní jako masitá strava. Jsou lidé, kteří chodí do fastfoodu a vypadají dobře, je to snad kvůli tomu správná strava? Ty zpečený kuličky se nikdy nevyrovnají domácí stravě, ať kdo chce říká co chce. Dřív je jezidlo pro žrádlo na jatka a jací byli psi fešáci. Když už bych ale jednou krmila granulema, vybrala bych co nejkvalitnější a ne shity,co si na to jen hrají.
dejna
napsal(a):
Trochu nesmyslný přirovnání: dítě si jasně vybere čokoládu, většina psů dá přednost masu. To mi chceš tvrdit, že granule sou zdravé jako zelenina a maso škodlivé jak čokoláda? To, že pes na granulích prospívá, neznamená, že jsou stejně kvalitní jako masitá strava. Jsou lidé, kteří chodí do fastfoodu a vypadají dobře, je to snad kvůli tomu správná strava? Ty zpečený kuličky se nikdy nevyrovnají domácí stravě, ať kdo chce říká co chce. Dřív je jezidlo pro žrádlo na jatka a jací byli psi fešáci. Když už bych ale jednou krmila granulema, vybrala bych co nejkvalitnější a ne shity,co si na to jen hrají.
no, trošku jsi to nepochopila, víš? To o dítěti a psovi jsem napsala proto, že stejně jako když si dítě vybere čokoládu, byť zelenina by pro něj byla jednoznačně vhodnějsí, znamená, že ani pes si nevybere instinktivně to, co je pro něj lepší - tedy jestli granule nebo maso.
No a co se týče dob minulých - kolik lidí pro to maso na jatka jezdilo, co? Naprostá většina psů byla krmená zbytky z kuchyně a ještě si lidi mysleli, jak se mají dobře - viz knížky Zdeny Frýbové. Dneska to není lepší, velké procento psů dostává levné granule, dokonce ty nejlevnější.
Čili bych "zpečený kuličky" neházela do jednoho pytle a pokud pes dostává dobré granule, viz složení, a prospívá - tak proč ne.
sydney
napsal(a):
no, trošku jsi to nepochopila, víš? To o dítěti a psovi jsem napsala proto, že stejně jako když si dítě vybere čokoládu, byť zelenina by pro něj byla jednoznačně vhodnějsí, znamená, že ani pes si nevybere instinktivně to, co je pro něj lepší - tedy jestli granule nebo maso.
No a co se týče dob minulých - kolik lidí pro to maso na jatka jezdilo, co? Naprostá většina psů byla krmená zbytky z kuchyně a ještě si lidi mysleli, jak se mají dobře - viz knížky Zdeny Frýbové. Dneska to není lepší, velké procento psů dostává levné granule, dokonce ty nejlevnější.
Čili bych "zpečený kuličky" neházela do jednoho pytle a pokud pes dostává dobré granule, viz složení, a prospívá - tak proč ne.
Jaka naprosta vetsina? Tohle zase dokaze pobavit me.. Byla jsi ucastnikem krmeni psu v naproste vetsine domacnosti v ramci CR pred 20ti lety? Nebo to soudis dle babiccina voriska na dvorku? Vis, nechci ti brat iluze, ale to, ze jsi v te dobe zila mezi lidmi, co krmili zbytkama z kuchyne, jeste neznamena, ze se mezi jinymi lidmi nekrmilo masem..
impact
napsal(a):
Jaka naprosta vetsina? Tohle zase dokaze pobavit me.. Byla jsi ucastnikem krmeni psu v naproste vetsine domacnosti v ramci CR pred 20ti lety? Nebo to soudis dle babiccina voriska na dvorku? Vis, nechci ti brat iluze, ale to, ze jsi v te dobe zila mezi lidmi, co krmili zbytkama z kuchyne, jeste neznamena, ze se mezi jinymi lidmi nekrmilo masem..
Tak já se taky přidám. Dva naši vlkodavové syrové maso moc nemusí, kromě vnitřostí. Vařené jim chutná. Kříženec a irská teriérka syrové milují, dokonce mi to sežerou i s tou zeleninou, které by se dříve nedotknuly, tihle dva z vařeného žerou jen maso, přílohy nechávají. Co ale mají všichni společné, granule žerou jen proto, že zrovna nic jiného nedostanou. Vlkodavové byli granulemi krmeni jeden pět let a druhý necelé dva roky, irská teriérka 6let, a kříženec posledních 8 let. Vyzkoušeli jsme různé granule, ale vždy je žrali s chutí jen první dny, byla to pro ně změna. To už mi radši chodí na sušené rohlíky, nebo na jablka do sklepa. Na granule si pes určitě zvykne, ale není nad to sledovat jak psovi chutná vařená či syrová doma vytvořená strava.
Začala jsem krmit syrovým masem křížence (necelých 12let), a musím říct, že jsem změny zaznamenala, zlepšila se mu srst, vyčistily se mu uši, přestal si vykousávat kůži na tlapkách, už si nevzpomenu, co všechno se zlepšilo, ale vím že jsem byla velmi překvapená, jak rychle to bylo.
Každému psovi chutná a sedne něco jiného, ale osobně se přikláním k domácí stravě. Granule také kupujeme, ale také jen jako nouzovku.
impact
napsal(a):
nevím co je na tom k pobavení...to je logika a odhad. Nemusela jsem být v naprosté většině domácností, ale je jasné, že jenom na venkově a menších městech, kde byl (a je) pes u každého baráku, ti určitě někdo jezdil do měst na jatka..
Čili na jatka jezdilo nějaké malé procento lidí z měst. Ono taky logicky, by jatka tolik lidí co by jezdili pro maso pro psy, ani nepokryly.
Takže o zanedbatelném procentu se nedá nějak diskutovat.. většina psů prostě byla krmená zbytky z kuchyně a dnes jsou to levné a levnější granule, takže je jen dobře když někdo krmí ať už masem, nebo kvalitními granulemi.
A nevím proč se tady tak ohnivě diskutuje a naváží do "granulářů"... Mně stačí vidět po vesnicích ty spousty psů, zavřených v kotcích a u špinavých vetchých boudiček, ve vlastních výkalech, v miskách oschlé zbyky "něčeho"... abych si byla jistá, že moji psi se mají i na granulích královsky.
albertkh
napsal(a):
asi tak, do granulí mohou (nemusí) nacpat co chtějí a poznáme to? asi těžko. Ale když si koupím maso v krámě, tak předpokládám, že po něm nezhebnu ani já, ani pes.
Můj názor je,že psovi je víceméně jedno,čím ho krmíte.Pes je spokojený,pokud žije ve své smečce a se svým pánem,který se mu věnuje.K čemu je psovi Barf,nebo kvalitní granule,když je třeba stále zavřen v kotci?I takový znám a myslím,že vypadají méně spokojeně a tím i méně zdravě,než psi,krmení méně hodnotnou stravou,ale celodeně v kontaktu se svými lidmi.
juhaj
napsal(a):
Můj názor je,že psovi je víceméně jedno,čím ho krmíte.Pes je spokojený,pokud žije ve své smečce a se svým pánem,který se mu věnuje.K čemu je psovi Barf,nebo kvalitní granule,když je třeba stále zavřen v kotci?I takový znám a myslím,že vypadají méně spokojeně a tím i méně zdravě,než psi,krmení méně hodnotnou stravou,ale celodeně v kontaktu se svými lidmi.
Dobré téma,já souhlasím s juhaj.Již delší dobu si pohrávám s myšlenkou BARF,také jí tak nějak praktikuju.Vzhledem k tomu,že už z dob mého začátku "chovu",kdy byli na trhu granule pouze pochybné.Také jsme je krmili,byla to novinka,ale vždy jsme se drželi toho,že strava má být pestrá.Tedy se psům i vařilo.Dostávali ovoce a zeleninu.Na zahradě mohli zbodnout vše co tam rostlo-od angreštu po mrkev.A byli vždy o.k. a pěkní.Pak jsem se začla zamýšle nad granulema.A od té doby stále řeším,složení,vhodnost,vyváženost.A jsem z toho už unavená.Tedy moji pesani dotávají-každý jinou značku granulí a snažím se ,aby byli superpremiové a vhodné složení a hlavně každému sedli,neb průjmy po různých značkách jsou velmi časté.Našla jsem tedy pro každého co mu sedí a není to úplný shit..Ale stále je nemají,cca 3-4x v týdnu mají něco co lze nazvat BARFem,tedy maso+zeleninu.Také dostávají ovoce dle libosti.Vitamínové doplňky na klouby,imunitu a srst.Plus nějaké blbosti na chuť-mlsky kousací...Opravdu se snažím,aby měli stravu pestrou a vyváženou.Na jednu stranu se bojím stále barfovat neb nemám důvěru,že jim dám vše tak jak potřebují.Na stranu druhou si zase říkám,že jim masíčko moc chutná a ty granule nejsou úplně přirozené.A díky tématům tohoto typu jsem stále více rozhozená jestli krmím správně.Naštěstí se vždy kouknu na má prospívající zlatíčka
a uklidním se,že přece vypadají dobře,někteří až moc.
sydney
napsal(a):
nemusíte mě přesvědčovat, jaká jste supermanka..nepřišla jsem se sem obhajovat.
Proč vařená strava, jsem napsala - v mrazech potřebuje venkovní pes teplou stravu, ale maso bylo stejné, jako při krmením syrovým. Přílohy jsem nevařila s přílohami pro nás, protože ty solím na rozdíl od příloh pro psy, které se nesolí.
Asi jste měla nějaké zabržděné mimino, protože moje je většinu času vzhůru, takže se mu věnuju, nosím ho, chodím s ním ven atd., to jen na okraj, a taky se starám o barák. Ale říkám, nepřišla jsem se tu s nikým srovnávat, na internetu umí být dokonalý každý
A Vy dámo zase nemusíte urážet moje dítě- proč by mělo být zabržděný? Protože jako většina mimin do několika měsíců věku jen spí, jí, kadí a čůrá? Tak to potom máte spíš Vy hyperaktiva, mimochodem starám se taky o barák a fakt nemám problém rozdělit si čas denně tak, abych se starala o všechny zodpovědně.
Přílohu psům nevařím společně s přílohama pro nás, to jen na okraj, ale dám je vařit ve stejnou dobu jako vařím pro nás, tudíž žádný čas navíc mě to nestojí, když pominu to napuštění vody a semtam míchnout....ale když je to pro Vás problém, krmte čí chcete, jen ten výraz barf v souvislosti jaké jste ho použila nebyl přesný...a nejsem supermanka, fakt se s nikým nemám potřebu srovnávat, jen jsem poukázala na to, že všechno jde, když se chce....pro někoho je nepřekonatelný problém jedno dítě a jeden pes v bytě, pro někoho není problémem barák, 6 psů, několik koček a dítě...