ferrarif50
napsal(a):
Myslím, že je rozdíl, když se kupíruje několikadenní štěně či dospělí pes. U štěňátka je to prý jako když se "trhá" papír. Je to i docela logické, šťěňátko ouška ještě nemá vyvinuté. A prý je to skoro nebolí.
To si teda pletete, několikadenním štěńatům se kupírují ocasy, uši se kupírují až v několika měsících a u spousty plemen to kupírací zdaleka nekončí. A že je to nebolí? No jistě že ne, když se uši kupírují v narkóze a pak se štěně cpe práškama proti bolesti.
http://www.youtube.com/watch?v=O2J60Ei5ywg
kupírování uší jak u kterého plemene - třeba SAO se uši kupírují téměř na nulu v několika dnech po narození, právě kvůli pozdějšímu nebezpečí bolestivého poranění, které by mohlo zabránit psovi v plnění jeho úkolu = boje s nepřáteli lidskými i zvířecími při obraně majetku pána. v zemi původu se to dělalo nahřátýma nůžkama na drůbež, nikoliv ostrý řez, ale kompresní, zároveň to zastavovalo krvácení a maminka dopečovala zbytek. něco jiného je kupírování ovčounů nebo dobrmanů v pokročilém štěněčím věku.
že jsou pořád vidět psi s okupírovanýma ušima je tím, že jsou to bu´d starší jedinci opracovaní ještě před vyhlášením zákazu, a nebo psi importovaní ze zemí, kde zákaz vyhlášen není.
Přesně u SAO mi tohle bylo řečeno.
Jinak k tomuhle:
"že jsou pořád vidět psi s okupírovanýma ušima je tím, že jsou to bu´d starší jedinci opracovaní ještě před vyhlášením zákazu, a nebo psi importovaní ze zemí, kde zákaz vyhlášen není."
To se pletete, znám spoustu lidí, co si psa nechávají dokupírovat, protože se jim to prostě tak líbí. Jsou to někdy i chovatelé psů bez PP, kteří štěnda nechají kupírovat. A nejsem si jistá, ale zákaz byl schválen snad 1989 (nebo 84, vážně nevím - každopádně 80. léta), takže nějací přeživší psi už asi moc nehrozí.
jo - jasně, je to volba majitele, s rizikem, že ho nepustí se psem na jakoukoliv veřejnou psí akci ani jako návštěvníka. musí se mu taky podařit ukecat veta, aby psovi ušiska střihnul. my máme štěně cane corso, s dlouhýma ušima, jeho oetc a dědeček jsou kupírovaní a vypadají úplně jinak - u tohoto plemene se kupírovalo ze stejných důvodů jako u sao. kdo někdy zažil, jak moc bolí a jak blbě se hojí ucho poraněné při akci/práci, tak by asi neváhal a nechal stříhat iši jak u sao - úplně u hlavy. aspoň já ano.
souhlasímuž to tady dřív bylo psáno o kupírování.máme nekupírovanou SAOa kdyby to šlo,okamžitě bych ji nechala kupírovat.rok co rok řešíme záněty uší.neustálé problémy.radši ve štěněcím věku chvíli trpět než celý život.S.
nehezacka
napsal(a):
souhlasímuž to tady dřív bylo psáno o kupírování.máme nekupírovanou SAOa kdyby to šlo,okamžitě bych ji nechala kupírovat.rok co rok řešíme záněty uší.neustálé problémy.radši ve štěněcím věku chvíli trpět než celý život.S.
Krásná asijatka.Doma mám KAO s ušima z toho důvodu,že je s PP a občas zajdeme na výstavu a popravdě mě štve,že je to zakázané,stačí se podívat na fotky psů ze země původu,tedy z Ruska,nesrovnatelné s těmi našimi ušáky.Naštěstí ještě neměla žádný zánět,takže mě zatím trápí jen vzhled.
SAO mám okupírovaného a upřímě si nedovedu představit,že by měla uši.Opět mluvím o vzhledu,ale upřímě,tady u nás,kdy už jsou psi využívání k tomu,co jim bylo předurčeno,minimálně,to o ničem jiném než o vzhledu není.
Jinak nechápu reakce lidí,že jim vadí kupírka uší,ale o ocasech se ani nezmíní,nechápu to..a to mi příjde kupírka ocasu více "drastická" než kupírka uší..
děkuji.je to naše babičkaale je to zlatíčko největší.je to pozůstatek po tchýňi která se odstěhovala a ji tady nechala.nejdřív jsme měli s ní problém ale ujasnily jsme pozice a je to OK.jsou to nejlepší psi.další bude zase SAO ale kupírovaný
Já sem viděla okupírované AST na americké prestižní výstavě Westminster Dog Show a popravdě líbí se mi to daleko více než neokupírovaní. Sama mám plemeno které se nemusí kupírovat, ale když kolikrát u AST vidim jak ty ušiska stojej nebo jak jsou divně složený tak si řikám, že to mělo asi svůj účel. Psi tam vypadají tak nějak důstojně i když když sem potkala okupírovaného dobrmana tak ve mě vzbuzoval vždycky respekt
janac
napsal(a):
O pudlech tu řeč nebyla, ti se nekupírovali nikdy. Ono kupírování uší, jak si přečtete výše, mělo a stále má své opodstatnění u daných plemen.
Tato reakce byla myšlena asi tak (aspoň tak jsem to pochopila), že napaden může být přeci i pes (plemeno), který se nekupíroval (nekupíruje), takže kvůli výrocích o napádání snad nebudeme kupírovat všechny psy.
Já se přiznám, že mně se kupíráci prostě líbí, pro mě je to jen o vzhledu, takový okupírovaný dobrman nebo doga, ještě k tomu s pěkně vymakaným tělíčkem, to je pohled k nezaplacení, vzbuzují v člověku respekt, působí impozantně. Nevím, jestli já sama bych svýho psa dokázala nechat okupírovat, ale lidi, kteří to udělají, neodsuzuji. Většinou se jedná o dlouholeté chovatele, kteří se věnují výcviku či chovu daného plemene a jsou na plemeno kupírované navyklí.
Ad polemika bolest ocas x uši: když vezmu uříznutí uší několika dnech (pastevci), tak je horší ocas, pokud to ale srovnám s řezáním u několikaměsíčního dobrmana (nebo jakéhokoliv psa, kde se uši neřežou celé, ale jen část a zbytek se tvaruje), tak jsou určitě bolestivější uši.
A vy, ostatní, přiznjte si, že odůvodnění typu záněty v uších jsou jen výmluvy, vždyť co by pak měli říkat majitelé španělů, jezevčíků (kteří mají uši mnohem těžší a chlupatější). Kupírování mělo a někde stále má své opodstatnění, ale to platí v zemcíh původu plemen, ne u nás, kde s nima většina lidí lítá jen po výstavách. Navíc se dějí i horší věci (nemyslím, že lidé, kteří nechají okupírovat svého psa to dělají proto, že ho budou týrat, často to jsou zarytí milovníci plemene, kteří svého psa milují; když nepočítám zápasníky
), na druhou stranu velké zlo by se nemělo omlouvat malým, ale je kupírování nějakým zlem?
dejna
napsal(a):
Tato reakce byla myšlena asi tak (aspoň tak jsem to pochopila), že napaden může být přeci i pes (plemeno), který se nekupíroval (nekupíruje), takže kvůli výrocích o napádání snad nebudeme kupírovat všechny psy.
Já se přiznám, že mně se kupíráci prostě líbí, pro mě je to jen o vzhledu, takový okupírovaný dobrman nebo doga, ještě k tomu s pěkně vymakaným tělíčkem, to je pohled k nezaplacení, vzbuzují v člověku respekt, působí impozantně. Nevím, jestli já sama bych svýho psa dokázala nechat okupírovat, ale lidi, kteří to udělají, neodsuzuji. Většinou se jedná o dlouholeté chovatele, kteří se věnují výcviku či chovu daného plemene a jsou na plemeno kupírované navyklí.
Ad polemika bolest ocas x uši: když vezmu uříznutí uší několika dnech (pastevci), tak je horší ocas, pokud to ale srovnám s řezáním u několikaměsíčního dobrmana (nebo jakéhokoliv psa, kde se uši neřežou celé, ale jen část a zbytek se tvaruje), tak jsou určitě bolestivější uši.
A vy, ostatní, přiznjte si, že odůvodnění typu záněty v uších jsou jen výmluvy, vždyť co by pak měli říkat majitelé španělů, jezevčíků (kteří mají uši mnohem těžší a chlupatější). Kupírování mělo a někde stále má své opodstatnění, ale to platí v zemcíh původu plemen, ne u nás, kde s nima většina lidí lítá jen po výstavách. Navíc se dějí i horší věci (nemyslím, že lidé, kteří nechají okupírovat svého psa to dělají proto, že ho budou týrat, často to jsou zarytí milovníci plemene, kteří svého psa milují; když nepočítám zápasníky
), na druhou stranu velké zlo by se nemělo omlouvat malým, ale je kupírování nějakým zlem?
aha,tak ona čuba si ty záněty vymýšlí!!!a já se na ně vymlouvám!!!hmmm,dobrý
Netvrdím, že si je vymýšlíš. Ale tvrdím, že na záněty trpí i plemena, co se nikdy nekupírovala, viz náš jezevčík. Tak budeme preventivně kupírovat všechny psy? Kupírování nikdy nemělo být prevencí zánětů: u pasteveckých plemen sloužilo jako ochrana proti divokým predátorům, u služebních, aby pes vypadal drsněji, u psů na zápasy (tzv. bojových) se kupírovalo proto, aby soupeř neměl psa za co chytit.
holly
napsal(a):
Ano, kupírování nikdy nemělo být prevencí zánětů, jenže tím, jak se po staletí kupírovalo, změnil se tvar zvukovodu. Teď mluvím o SAO. Tím, že mu necháme uši, opravdu pak ve zvýšené míře záněty uší trpí......... bohužel je to tak.
Opravdu jsem si nevšimla, že by kamarádky fena SBT, nebo známýho NO měli jinej tvar zvukovodu než můj pudl
Jediný co mají jiné je tvar ušního boltce
dines
napsal(a):
Opravdu jsem si nevšimla, že by kamarádky fena SBT, nebo známýho NO měli jinej tvar zvukovodu než můj pudl
Jediný co mají jiné je tvar ušního boltce
Též mi to přijde jako nesmysl...to je jako kdyby se nějakému plemenu po generace holily chlupy,tak by z toho byli naháči?Přijde mi to to samé...
Polemika nad kupirovanim usi je tema vecne. Ve srovnani se zakrokama, kt. jsou zviratum bezne provedeny je to banalita. Srovnani s bezne provadenou kastraci, kde je pes/fena rozrezan a je mu vybran pajsl mi to prijde smesne.
A vubec bych zamysleni rozsiril. Proc se majitele pudliku staraji o jina plemena psu? Co se starat o prava jatecnich zvirat?? Podminky ve kterych jsou prepravovany a porazeny jsou otresne. Ale to nikoho nezajima?
Tato diskuse mi prijde jako horekovani nad podebranym nehtikem, zatimco v jinem rohu mistnosti nekdo umira s vyhreznutyma strevama... pokrytecke? Myslim, ze ano.
Usi se jen snadno kontroluji, tak nekdo prisel s timto "chytrym" napadem a prosadil zakaz. Bohuzel po vzoru zahranici. Nemcu? Nemci jsou odbornici na genocidu... nevyslo jim to s lidma, tak se ted zamerili na psy.
e l i s

XXX.XXX.98.11
janac
napsal(a):
.... je to pravda, mají jiný tvar zvukovodu. To že jste si nevšimla nic neznamená....
Ježiš tak toho jsem si nevšimla, a to pracuji na veterině... ale vlastně máte pravdu mají je větší než např. york... kupírováním uší nezábrání vzniku zánětu, proč je tedy mají i NO, yorkové,..??? A proč když jse zakázalo kupírovat uši např. u AST, tak je ve standartu že ucho nesmí stát??
Jsem rozhodně PRO KUPÍROVÁNÍ!!! Ať jde o účel nebo vzhled. Prostě se mi to líbí. Hlvně mi vadí když v zemi původu plemene je kupírování povolené a žádané a u nás tomu NĚKDO říká týrání a zakáže to. Naše vláda by se rozhodně měla zamýšlet nad vážnějšími věcmi - nebo půjdeme do kytek my...
Na prvním místě je zabránit pravému, závažnému TÝRÁNÍ (a to se týká všech zvířat - nejen psů), a ne terorizovat lidi, kteří chtějí své plemeno mít tak jak bylo před desítkami nebo stovkami let "vyšlechtěno".
Byla jsem osobně u kupírování ocásků několika štěňatům. Třetí den po narození. Bylo to jen šmik - dvoje zakníkání a dobrý. Daleko větší cirkus dělali pri odstranění pátého prstu na zadní noze - to by tedy mělo být také týrání NE? Ale když se neodstraní může a často dělá velké problémy...
Video: kkrásné - provádějící evidentně ví co dělá, precizní práce. Mimochodem u NO i jiných plemen se dělá v podstatě to stejné, když jim uši plandají a nechtějí správně stát. Jen se před tím (v narkóze) neupraví tvar!
nova

XXX.XXX.212.79
Co se týká zákonů, pokud zvíře bude považováno za věc, týrání za přestupek a zvěrstva jako případy množíren psů, kde jsou psi poloslepí bez denního světla a žijí ve vlastních výkalech nejsou vpodstatě řešeny , gauneři se zbaví starých a nemocných psů a vesele začnou znovu, tak se divím, že někdo diskutuje o tom, že je kupírování týráním.
Mám kupírovaného psa a pes se má u nás tak, jak se jinde nemají děti.
Koukněte se občas na stránky třeba košického útulku , co dokážou udělat se psy "lidé" a pak pokud Vám to přijde srovnatelné s kupírováním, tak ano i můj pes byl týraný.
nova

XXX.XXX.212.79
Ještě pro rejpaly - měla jsem psa nekupírovaného, v roce měl první zánět v uchu , léčili jsme ho 9 let, na vše už byl rezistentní, na jakékoliv léky. Spoustu nocí klepal hlavou tak, že jsme nespali nikdo. Vše vyvrcholilo mrtvicí a vyndáním celého vnitřního ucha. Ti co to nezažili, tak nevědí o čem mluví, když se bijí v prsa jako odpůrci týrání zvané kupírování uší. To jen objasnění k mému příspěvku výše. Proč mimo jiné kupírovaného psa ano.
nova
napsal(a):
Ještě pro rejpaly - měla jsem psa nekupírovaného, v roce měl první zánět v uchu , léčili jsme ho 9 let, na vše už byl rezistentní, na jakékoliv léky. Spoustu nocí klepal hlavou tak, že jsme nespali nikdo. Vše vyvrcholilo mrtvicí a vyndáním celého vnitřního ucha. Ti co to nezažili, tak nevědí o čem mluví, když se bijí v prsa jako odpůrci týrání zvané kupírování uší. To jen objasnění k mému příspěvku výše. Proč mimo jiné kupírovaného psa ano.
naprosto souhlasím!pokud je ve standartu kupírované ucho asi to má své důvody.mimo jiné i záněty.a kdo si myslí,že si vymýšlím ať přijde.uvidí a uslyší.
Jste už trapný s těma zánětama, fakt už si vymyslete něco jiného.
Měla jsem psa s ušima nahoru, trpěl na záněty celý život a taky to nebyla žádná sranda, mám kámošku, co má dva zlatý retrívry, tedy mají pěkně těžký chlupatý plachťáky, jeden trpí na záněty taky a druhý ho neměl ani jednou.
Záněty v uších můžou mít psi s ušima nahoru u dolů, s postavením uší to fakt nesouvisí, spíš je to jedinec od jedince, nekupírovaný pes, který má záněty, by je pravděpodobně měi i jako kupírovaný.
Záněty jsou jedna věc a druhá jsou psy jejichž plemenný standart nařizuje jak má nekupírované ucho vypadat a majitelé se pak snaží všelijak docílit toho, aby tak ucho opravdu vypadalo. Sama jsem zažila jaké to je rok neustále lepit uši a výsledek je stejně špatný, pes vypadá jak rogalo. Po roce kdy měl rozežrané ucho od lepidla jsem to vzdala. A to jsou majitelé, kteří to neřeší "jen" lepením, a to podle vás není týrání?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím nic o problémech SAO, na které se tahle diskuze zúžila. Ale : Nedávno jsem potkala kupírovaného boxera. Byl to "pan pes". Nevím, proč se která plemena kupírovala, ale určitě to svůj význam, léty prověřený, mělo.
Já jsem nechávala kupírovat 3 štěňata. Legálně, před zákazem. Když se probrala z narkozy, jejich jedinou starostí bylo zbavit se obvazu na hlavě. Pak zjistila, že je hrozná sranda navzájem si uši rozbalovat. Nekňučela, neplakala.
Jak to dopadlo? Takhle to mému psu slušelo v 15 letech.
holly
napsal(a):
Teď jste to vystihl přesně - kupírákům nikdo o uši nepečuje, a přesto záněty nemají. A nekupíráci i přes všechnu péči je mají....... Zvláštní, že. No třeba se vám tu nějaký majitel kupíráka se zánětem ozve
Ale vážně, pokud SAO nemáte, nepochopíte.
To jste asi špatně pochopila, bylo to myšleno, že nekupíráci mají záněty právě díky absenci péče. Ano, plachťáky vyžadují více péče než de facto žádné uši jako u SAO, ale to je pro většinu pejskařů normální a kdo si kupuje psa s plachťákama, tak s tou zvýšenou péčí o uši už dopředu počítá, stejně jako kupující dlouhosrstého psa už dopředu počítá s větší náročností péče o srst atd. Jen se mi zdá, že to majitelé nekupírovaných SAO zatím nepochopili, že teď prostě musí uším psa věnovat alespoň trochu pozornosti.
assil
napsal(a):
To jste asi špatně pochopila, bylo to myšleno, že nekupíráci mají záněty právě díky absenci péče. Ano, plachťáky vyžadují více péče než de facto žádné uši jako u SAO, ale to je pro většinu pejskařů normální a kdo si kupuje psa s plachťákama, tak s tou zvýšenou péčí o uši už dopředu počítá, stejně jako kupující dlouhosrstého psa už dopředu počítá s větší náročností péče o srst atd. Jen se mi zdá, že to majitelé nekupírovaných SAO zatím nepochopili, že teď prostě musí uším psa věnovat alespoň trochu pozornosti.
si děláte srandu,ne?jako že jsme totální blbci.stěžujeme si na záněty,ale je to jen a jen naše vina protože se nevěnujeme uším???tohle fakt nemám zapotřebí.končím.tahle debata je o velkém kulovém.máte středoasiata?těžko.věděla by jste o čem je řeč
maťa

XXX.XXX.80.144
Nepřikláním se striktně tam ani onam, ale kdybych měla pomyslné váhy, spíše budu na straně pro kupíraci. Alespoň u většiny plemen, co se kupírovali.
Ono je taky ucho a ucho. některá plemena mají sice zavěšené ucho, ale různě srolované, klopené apod., tže uši dobře větrají a tím pádem nejsou náchylné k zánětům. Jiná plemena mají sice plachty, ale krátkosrsté a lehké. Takové ucho také lépe větrá, je více pohyblivé.
Tamhle chrt má oušku lehučké, rolované, tam se dostane vzdoušku dost.
Zato některá plemena mají plachty, těžké, chundelaté, na obřích chundelatých hlavách, ten vzduch se prostě do těch uší nedostane ani ve vichřici To jsou pastevci, krom jiného. Mám kavkazáka a co se kolem uší naskáču, je děs. Nemá stále záněty, protože jak říkám, pořád to hlídám, vytírám, každou chvíli ho přepadávám když spí a ucho otočím, aby větralo, on se naštve, protože uši má citlivý a docela dost. I přesto všecko má uši prostě opravdu citlivý a náchylný, tož ustavičně se s tím otravujem. Zatímco u svého již čtvrtého NO ani nevím, že ty uši má! Tak stejně Papiš, a tak stejně kříženka jezevčíka, má je sice klopené, ale! Lehké, osrstěné akorát, často se jí rolují, tže ji větrají a je to znát no.
Jistěže je to jedinec od jedince, ale určitě by byla velice zajímavá statistika plemen s různýma ušima versus záněty, věřím, že ty těžkotonážní plachty by byly znát
Tož tak nějak to vidím a faktem je, že kdyby bylo dokonale vyřešeno opravdové týrání všech zvířat - nejen psů - pak bych se nimrání v hovadinách á la kupírování čehokoliv ani nedivila, takto ale to jen vypovídá o lidském druhu
Ne, nemám SAO, ale kdybych ho měla, tak bych rozhodně jeho záněty neomlouvala tím, že má, stejně jako půlka všech psů běhajících po zemi, velký plachťáky.
Děláte ze SAO něco extra, že má jiný uši než všichni ostatní psi, jinak se ty vaše argumenty vysvětlit nedají, ale SAO je pes jako každý jiný a i uši má stejný.
Zánět slouží akorát jen jako výmluva tomu, že se vám prostě SAO bez uší víc líbí. A já smekám před těmi, kdo nepotřebují tuhle berličku zánětu a přiznají to na rovinu.
@assil: jestli reagujete na prispevek nad vasim, tak to moc nechapu. Je to tam rozumne vysvetleny. Zkuste si to precist jeste jednou.
Kdyz budu chtit plemeno, kt. se dirv kupirovalo, tak si ho privezu ze zahranici. Nekteri usaci se mi proste nelibi a nechci je s usima. Kupirovani melo duvod a je jedno, jestli zdravotni nebo esteticky.
assil
napsal(a):
Ne, nemám SAO, ale kdybych ho měla, tak bych rozhodně jeho záněty neomlouvala tím, že má, stejně jako půlka všech psů běhajících po zemi, velký plachťáky.
Děláte ze SAO něco extra, že má jiný uši než všichni ostatní psi, jinak se ty vaše argumenty vysvětlit nedají, ale SAO je pes jako každý jiný a i uši má stejný.
Zánět slouží akorát jen jako výmluva tomu, že se vám prostě SAO bez uší víc líbí. A já smekám před těmi, kdo nepotřebují tuhle berličku zánětu a přiznají to na rovinu.
SAO není pes, jako každý jiný. Dokud jsem se nestala majitelem nekupíráka, sdílela jsem váš názor. Teď prostě vidím, že přes veškerou péči problém s ušima prostě je........ Nesmekejte před nikým a pořiďte si SAO
assil
napsal(a):
nevíte o čem píšete.SAO nemáte takže jak těžké ty uši má nemáte ani šajnu!!!!nic extra ze SAO nedělám.za záněty se taky neschovávám.ale taky jsem nikde netvrdila že se mi SAO líbí bez uší.já jsem přes NO(ou-uši nahoru)už se tady nehodlám hádat o něčem o čem nemáte vůbec tucha
Jo, máte pravdu, ty uši teda fakt jsou úplně jiný a žádný jiný pes takový nemá.
http://www.dapaolocorte.estranky.cz/archiv/iobrazek/42+
Teda ale fakt musím uznat, že jste první koho znám, kdo argumentuje pro kupíraci tím, že jeho pes vlastně není pes, a nebo jestli je pes, tak je ale úplně jinej pes než ti všichni ostatní.
Jo? A to je teda fakt zajímavý, že v Dánsku na světovce to nikomu nevadí. A to tam ještě na rozdíl od nás řeší kupírovaný ocasy a má tam zákaz vstupu tosa.
Už si fakt pro tu kupíraci vymyslete alespoň trochu uvěřitelný argumenty.
http://www.worlddogshow2010.dk/?GB/General%20information/Docking%20and%20cropping.aspx
assil
napsal(a):
Jo, máte pravdu, ty uši teda fakt jsou úplně jiný a žádný jiný pes takový nemá.
http://www.dapaolocorte.estranky.cz/archiv/iobrazek/42+
Teda ale fakt musím uznat, že jste první koho znám, kdo argumentuje pro kupíraci tím, že jeho pes vlastně není pes, a nebo jestli je pes, tak je ale úplně jinej pes než ti všichni ostatní.
Překrucujete. To byla jen reakce na to, že SAO je pes jako každý jiný. Nikoli argument pro kupíraci.
assil
napsal(a):
Jo? A to je teda fakt zajímavý, že v Dánsku na světovce to nikomu nevadí. A to tam ještě na rozdíl od nás řeší kupírovaný ocasy a má tam zákaz vstupu tosa.
Už si fakt pro tu kupíraci vymyslete alespoň trochu uvěřitelný argumenty.
http://www.worlddogshow2010.dk/?GB/General%20information/Docking%20and%20cropping.aspx
Jestli není argument to že určitá plemena mají kupíraci dodnes ve standartu tak možná to že v Pes přítel člověka vyšel cca před rokem článek o tom jak nebyla na soutěž celních psů vyhledávačů drog vpuštěna soutěžící tuším Ruska jen proto že se konala v ČR.Tak musela místo se zkušenějším kupírákem soutěžit se začátečníkem.Já myslela že jde o kvalitu a umění psa drogy najít a ne o uši.
debri
napsal(a):
Jestli není argument to že určitá plemena mají kupíraci dodnes ve standartu tak možná to že v Pes přítel člověka vyšel cca před rokem článek o tom jak nebyla na soutěž celních psů vyhledávačů drog vpuštěna soutěžící tuším Ruska jen proto že se konala v ČR.Tak musela místo se zkušenějším kupírákem soutěžit se začátečníkem.Já myslela že jde o kvalitu a umění psa drogy najít a ne o uši.
Pletete hrušky s jablkama. Toto nemá společného nic s tím, že u nás nemůže být světovka kvůli zákazu kupírování, jak jste napsala. Jak vidno, tak může a že u nás není světovka drhne na něčem jiném než na zákazu kupírování.
Do Dánska nesmí spousta psů nejen s kupírovanýma ušima, ale i s kupírovaným ocasem a ani tosa, plemeno FCI. No a co? A řeší to někdo?. Ne. Tak proč by u nás měl někdo řešit jenom zákaz kupírování uší?
Až budou dělat soutěž celních psů v Dánsku, tak jich tam nebude vpuštěno určitě víc než jeden pes jako k nám.
assil
napsal(a):
Pletete hrušky s jablkama. Toto nemá společného nic s tím, že u nás nemůže být světovka kvůli zákazu kupírování, jak jste napsala. Jak vidno, tak může a že u nás není světovka drhne na něčem jiném než na zákazu kupírování.
Do Dánska nesmí spousta psů nejen s kupírovanýma ušima, ale i s kupírovaným ocasem a ani tosa, plemeno FCI. No a co? A řeší to někdo?. Ne. Tak proč by u nás měl někdo řešit jenom zákaz kupírování uší?
Až budou dělat soutěž celních psů v Dánsku, tak jich tam nebude vpuštěno určitě víc než jeden pes jako k nám.
Nervím včem pletu zmíněné ovoce.Na světovce v Bratislavě byli a vítězili kupíráci kteří by k nám předpokládám nemohli.
Stejně tak nechápu zmínené nevpuštění psa na závody celních psů .Je snad týrán tím co umí, že vyhledává drogy a tím zachranuje lidské životy?? A at je tojak chce jen tak na okraj u nás dva baráky od sebe bydlí pes a fena velcí knírači.Pes inport Slovensko kupírák,fenule má uši i ocas fakt jsme s její paničkou pár nevěřících tomášů přesvědčovaly že je to to samé plemeno.No a hádejte který se líbí víc??
Debri, ale pletete. Napsala jste, že u nás nikdy nebude světovka, protože k nám nesmí kupíráci a když jsem vám napsala, že je to blbost, protože do Dánska nesmí taky, a to až na výjimiky i s kupírovanýma ocasama a světovka tam letos je, tak jste zase vytáhla nějaký závody celních psů a že se sem nedostal jeden pes. To jsou dvě věci, který spolu fakt nesouvisí.
A vaše reakce o kupírácích u sousedů je už úplně mimo. Jasně, že se kupíráci některým lidem víc líbí, no a co, vlastnění kupíráka zakázáno není, ať si ho pořídí, kdo chce. Dopředu už ví, co se psem smí a co ne a může se podle toho rozhodnout.
Měli jsme střední knírače a kupírovali jsme-tehdy se to naopak muselo.Takže,po narkoze se štěně motalo,pak se museli uši podlepovat,někdo radil zabalit celé do náplast,protože obvaz si prckové sundyli.Nepřeji nikomu slyšet ten řev,když se náplast dávala pryč.A muselo se to dávat pryč,kvůli větrání.Jako dítě jsem utíkala z pokoje.Vyzkoušeli jsme kde co,abychom uši podvazovali co nejštrněji.Ale u zvlášť odolných uší,co se nechtěli postavit,to šetrně až tak nešlo.Proto,když přišel zákaz kupírování,byla jsem všemi deseti pro a jsem.
To je pravda ja bych ho nenechala kupirovat ze zadneho duvodu,pejsek ted nesmi nic delat a kdyz v necem bude vyborny je nam to prd platne a muzeme jezdit mozna tak na voriskiadu a nikam jinam,jsem proti tomu protoze se jedno ucho skvele zahojilo a to druhe mu nateklo a praskly mu ztehy a musel znova pod narkozu......taky neni dobre porad psa cpat pod leky,jo je to pekne me se treba nekupirovany dobrman zda jako smeska,ale ja chtela se psem jezdit na zavody podel toho co by mu slo a co ho bude bavit a nemzu protoze me nikam nepustej to je vazne docela blbe,jinak proti tomu nejsem dneska kdyz si nekoho najdete koho podplatite tak vam to zakon nezakon stejne udela,je pravda ze v polsku to neni zakazane ale kdo bude jezdit do polska?hned po narozeni se delaj ocasky to chapu ale kolik pejsku treba nezvladlo kupirovani ousek pod narkozou. kazdej ma svuj nazor a kazdej si neco mysli a kazdemu se libi neco jineho a tak to je a bude
Terierrka

XXX.XXX.18.65
Dle mého názoru je zákaz kupírování uší psů zbytečné. Nechápu, jak toto někdo může považovat za týrání. Pes je při zákroku v celkové narkóze. Je to to samé, jako zkracování ocásků. Dnes je to asi už normální, ale nechápu, jak se vůbec může někdo dívat nebo považovat za normální německou dogu s plachtícíma ušima dolů nebo na rotvajlera s dlouhým ocasem?! Standard plemene např. rotvajler byl po celá staletí zachováván se zkráceným ocasem. Dobrman zase s kupírovanýma ušima.
Ono tak nejde přesně o to, zda se nám kupírované uši líbí nebo ne, ale o zachovalou linii daného plemene. Představte si, že by najednou NO měl spadlé uši! Také nepředstavitelné že?
Mám dojem, že se tady zákony stanovují na základě blbostí a ne faktech. Je to to samé, jako zmíněné zákazy chovů plemen bojových nebo alespoň i to uvažování o tomto zákazu. Z narozeného štěněte RTW se samo sebou nestane nezvladatelný a agresivní "hovado", který útočí na lidi. Za toto s prominutím může člověk.
Terierrka
napsal(a):
Dle mého názoru je zákaz kupírování uší psů zbytečné. Nechápu, jak toto někdo může považovat za týrání. Pes je při zákroku v celkové narkóze. Je to to samé, jako zkracování ocásků. Dnes je to asi už normální, ale nechápu, jak se vůbec může někdo dívat nebo považovat za normální německou dogu s plachtícíma ušima dolů nebo na rotvajlera s dlouhým ocasem?! Standard plemene např. rotvajler byl po celá staletí zachováván se zkráceným ocasem. Dobrman zase s kupírovanýma ušima.
Ono tak nejde přesně o to, zda se nám kupírované uši líbí nebo ne, ale o zachovalou linii daného plemene. Představte si, že by najednou NO měl spadlé uši! Také nepředstavitelné že?
Mám dojem, že se tady zákony stanovují na základě blbostí a ne faktech. Je to to samé, jako zmíněné zákazy chovů plemen bojových nebo alespoň i to uvažování o tomto zákazu. Z narozeného štěněte RTW se samo sebou nestane nezvladatelný a agresivní "hovado", který útočí na lidi. Za toto s prominutím může člověk.
No podle mého nározu je dobrman daleko krásnější když má uši klapaté a co se týká NO a klapatých uší - tam nejde o kupírování ale o přirozenost , takže tam toho asi nedocílíš aby měly NO klapaté uši ....
Jak vidím, tak je tu věčná diskuze. Ještě tu nikdo ale neřekl pořádný důvod pro kupíraci, než jenom sobecký důvod - líbí se mi to víc. Záněty jako důvod fakt neberu a myslím, že se dvěma nekupírovanými briardy bych o zánětech vědět mohla hodně, ale nevím, protože je prostě nemají. A to je to plemeno, které se taky kupírovalo.
napsal(a):
Nevím nic o problémech SAO, na které se tahle diskuze zúžila. Ale : Nedávno jsem potkala kupírovaného boxera. Byl to "pan pes". Nevím, proč se která plemena kupírovala, ale určitě to svůj význam, léty prověřený, mělo.
Já jsem nechávala kupírovat 3 štěňata. Legálně, před zákazem. Když se probrala z narkozy, jejich jedinou starostí bylo zbavit se obvazu na hlavě. Pak zjistila, že je hrozná sranda navzájem si uši rozbalovat. Nekňučela, neplakala.
Jak to dopadlo? Takhle to mému psu slušelo v 15 letech.
Ten je krásnej! My máme nekupíráka a je to podstatný rozdíl. Co říkáte na to že jim nešmikaj už ani ocasy? Mě je z toho špatně
Veřejně přiznávám, že jsem pro kupíraci uší i ocásků z důvodu estetického. Prostě se mi nekupírovaní psi nelíbí (myslím ti co se kupírovali). Když jsem si vybírala plemeno tak jsem chtěla dobrmana, boxera, boserona nebo něm. ovčáka, ale jelikož kromě uší se jim nechávají už i ocasy, mám německého ovčáka. Měla jsem CC, jsou to krásní psi, ale když jsem potkala CC s kup. ušima, to jsem se rozplývala. Ten výraz, ta impozantnost, ta ostrost.... Takhle jsem si představovala Psa, natož ten můj byl krásnej ale vypadal jako hloupý tele :)), každej ho chtěl muchlat a každej by nejradši přelezl plot aby si zaňuňal. Doufám že u NO si nevymyslej nějakou blbinu to by mě fakt nas.... Myslím si že větší zásah je ta kastrace než nějaký šmik šmik na který se horně rychle zapomene
Jasně že je spousta lidí PRO kupírování z hlediska estetického, ale zamyslí se někdo, proč se vůbec kupírování považuje za týrání???
Za 1. provádí se to v celkové anestezii
za 2. jsou to uši a určitě je potom lepší snášenlivost, když to přijde po zákroku k sobě než kastrace
To by se za chvíli mohla považovat i kastrace za týrání, také je pod celkovou anestezií. Ti, kdo tohle schvalují se mají zaměřit spíš na zvýšené tresty pro ty, který psy doopravdy týrají!!! Ty, kteří nechají psa uvázaného, že mu zaroste řemínek pod kůži, ty kteří nechají psy bez jídla a ty, kteří psy tak nesnáší, že jsou schopni dát video s týráním na internet!!!!!
Tohle se neřeší že? Ale kupírování, to se řeší!! Fakt je vše postavené na hlavu tady v té zemi...
memmory
napsal(a):
No rozdíl to je velkej ... pro mě je ale krásnější ten nekupýrovanej ! - Každý má svůj vkus ....
mám dojem, že autorka předešlého příspěvku v diskuzi to nemyslela, že to není rozdíl, nýbrž že je to naopak veliký rozdíl a ten pes že působí úplně jinak. Tak asi jste si na toto zvykla rychle, ale někdo si na to prostě nezvykne, že má RTW dlouhý ocas!! Ten pes potom vypadá s porminutím jako kříženec... TO JE ZASE MŮJ NÁZOR !
terierrka
napsal(a):
mám dojem, že autorka předešlého příspěvku v diskuzi to nemyslela, že to není rozdíl, nýbrž že je to naopak veliký rozdíl a ten pes že působí úplně jinak. Tak asi jste si na toto zvykla rychle, ale někdo si na to prostě nezvykne, že má RTW dlouhý ocas!! Ten pes potom vypadá s porminutím jako kříženec... TO JE ZASE MŮJ NÁZOR !
Reagovala jsem na to CC ... je to rozdíl a velký - ale jak jsem psala pro mě je nekupýrovaný daleko krásnější .... a to že má RTW dlouhý ocas je přirozené ....
memmory
napsal(a):
Reagovala jsem na to CC ... je to rozdíl a velký - ale jak jsem psala pro mě je nekupýrovaný daleko krásnější .... a to že má RTW dlouhý ocas je přirozené ....
Ano, přirozené to sice je, ale jen od doby, kdy je kupírování zakázáno a považováno za týrání.... Opět se tu všichni baví, zda se jim to líbí či nikoliv, ale nikdo se nezabývá otázkou PROČ????
Podle mě je to přirozené odjakživa aby se psům neřezalo nic s čím se narodily ... lidem se taky nic neseřezává protože se to sluší k danému "plemenu" ... když se narodí s ocasem má mu zůstat , když má NO klapaté uši taky se jim nekupýrují , aby byli ve standartu - prostě hold je takovej no ...
terierrka
napsal(a):
Ptám se tedy znovu, když vynecháme to, že se to někomu líbí a někomu ne. Proč je to odsouzené a považované za týrání?? Kastrace je také týrání??? To je také prováděné na "chirurgii"
No a kastruje se každej pes určitého plemene ?? co to s tím má sakra společného ??
Přesně, někomu to dojde a někomu ne. S kupírováním to nic společného nemá, ale je to zákrok jako zákrok a kastrace dokonce vážnější zákrok, při kterém má pes také "pooperační bolesti" asi také jako lidé, kteří jsou po operaci že? Prostě se řeší prkotiny než aby se zpřísnily tresty za "skutečné" týrání.
Viděli jste to někdy?? Týraného psa? Zažila jsem to, když někdo nahlásil, že pejska tloukly do hlavy prknem. Chudák pak byl úplně mimo... No a i kdyby toho dotyčného někdo viděl, tak co se s ním stane? Možná dostane finanční pokutu, či nějaký trest nebo vězení, ale ta doba je směšná za toto.
vasilek
napsal(a):
To sice ne, proč by taky jo? To by potom nebylo na čem chovat....Možná, že to má společného to, že je to vetší zákrok než kupírování.
No to je mi jasný že je to větší zákrok to chápu , ale nevím proč se to srovnává s kupýrováním , pokud se kupíruje plemeno tak všichni jedinci s PP , ale kolik z nich se bude někdy kastrovat ??
Tohle nechápu to je jako - u lidí . očkování (všichni) a já nevím třeba slepák ( jen někdo ) - blbej příklad já vím , ale nevím jak to vysvětlit jak to myslím
memmory
napsal(a):
No to je mi jasný že je to větší zákrok to chápu , ale nevím proč se to srovnává s kupýrováním , pokud se kupíruje plemeno tak všichni jedinci s PP , ale kolik z nich se bude někdy kastrovat ??
Tohle nechápu to je jako - u lidí . očkování (všichni) a já nevím třeba slepák ( jen někdo ) - blbej příklad já vím , ale nevím jak to vysvětlit jak to myslím
to máte to samý: kupírování jen některý pes, zastřihávání ocásku jen některý pes... Je to individuální, ale není to takový zákrok, aby byl odsuzován jako týrání...
Já chápu jak to myslíš, ale jak bylo řečeno. V tomdle státě se řeší prkotiny(promiň, že to tak nazvu) a to hlavní se neřeší. Tím myslím, to co bylo popsáno už víše - vychrtlej pes na kost. Zavřenej někde v kravíně a jen rodí a rodí, nehledně na to, že světlo světa viděl naposledy, když byl štěně. Tohle mi přijde jako to, co by se mělo řešit. Oproti tomuhle mi přijde kupírovaná jako to nejmenší zlo, který toho psa v životě může potkat.
vasilek
napsal(a):
Já chápu jak to myslíš, ale jak bylo řečeno. V tomdle státě se řeší prkotiny(promiň, že to tak nazvu) a to hlavní se neřeší. Tím myslím, to co bylo popsáno už víše - vychrtlej pes na kost. Zavřenej někde v kravíně a jen rodí a rodí, nehledně na to, že světlo světa viděl naposledy, když byl štěně. Tohle mi přijde jako to, co by se mělo řešit. Oproti tomuhle mi přijde kupírovaná jako to nejmenší zlo, který toho psa v životě může potkat.
přesně tak... Ve státě se řeší hovadiny, ale mnohdy se ani nic neřeší. Ti nahoře sedí a dostávají tučnou sumu každý měsíc. Když tak povídají o příspěvkách, tak by se nemuseli nacházet mírumilovný lidé na podporu útulků a zvířat v nouzi a mohli by si s prominutím "odtrhnout kus od huby" že? Je to na hlavu...
vasilek
napsal(a):
Navíc pokud někdo chce argumentovat tím, že ten pes si nevybere to jestli se kupíruje nebo ne. A jak bylo výše napsáno, pro psa je přizené mít uši, ocas, protože se s tím narodil. Tak v tom případě pak nechápu, proč kastrace není brána jako týrání? Vždyť ten pes se s tím narodil, tak je to pro něj přirozené, tak jako je přirozené se rozmnožovat. Tak proč toho psa zbavovat tohoto práva?
vasilek
napsal(a):
Navíc pokud někdo chce argumentovat tím, že ten pes si nevybere to jestli se kupíruje nebo ne. A jak bylo výše napsáno, pro psa je přizené mít uši, ocas, protože se s tím narodil. Tak v tom případě pak nechápu, proč kastrace není brána jako týrání? Vždyť ten pes se s tím narodil, tak je to pro něj přirozené, tak jako je přirozené se rozmnožovat. Tak proč toho psa zbavovat tohoto práva?
Buď zakázat veškeré zbavování přirozenosti nebo to povolit vše bez vyjímky. Ale vybírat si co jo a co ne je nelogické. Někdo může argumentovat, že se pes kastrací zmírní, ale toho "nezmírněného" psa vychová člověk. Tak se nenarodil. Jo, je pravda, že každý jedinec se narodí s určitými vlastnostmi, které se následně snaží prosazovat, ale člověk mu v tom má dobrou výchovou zabránit. (agresivity, kousání, skákání po lidech, ničení nábytku, aj.)

http://praha.idnes.cz/obec-u-prahy-desi-opustene-stado-krav-deti-radeji-nechodi-ven-prz-/praha-zpravy.asp?c=A110107_1510475_praha-zpravy_sfo. Plno týraných hladových zvířat na toulkách v zimě, včetně smečky psů. Nikdo neřeší, nebo řeší, ale pomalu. Proč ? Protože je to práce a něco to stojí. Jak jednoduché je proti tomu zakázat kupírování psů. Stačí zvednout ruku a podepsat zákon.
napsal(a):
http://praha.idnes.cz/obec-u-prahy-desi-opustene-stado-krav-deti-radeji-nechodi-ven-prz-/praha-zpravy.asp?c=A110107_1510475_praha-zpravy_sfo. Plno týraných hladových zvířat na toulkách v zimě, včetně smečky psů. Nikdo neřeší, nebo řeší, ale pomalu. Proč ? Protože je to práce a něco to stojí. Jak jednoduché je proti tomu zakázat kupírování psů. Stačí zvednout ruku a podepsat zákon.
Přesně tak, ale větší a vážnější věci je za potřebí řešit že? A to je co??? moc zdlouhavé, tak si řeknou, že to dělat nebudou... To kdyby jsme si řekli my, že nechceme platit daně co? To by hned byl oheň na střeše. Útulky jsou přeplněné a potřebují peníze na záchranu a operace psů. Nikdo jim to nedá, jen lidé, kteří mají dobré srdce.
Jsem vet. sestra
Kupírování uší - jenom a jenom kosmetická záležitost
Kastrace - vědecky dokázaná prevence vzniku nádoru na mléčné liště před prvním hárání o 99% po prvním cca 95 % že fena timto onemocnění neonemocní, je to jako u žen rakovina prsu každé další hárání se toto riziko zvyšuje, pyometra ( před nedávnem 14 LR, kdyby byla kastrovaná tak ji v takovém požehnaném věku nemusíme operovat) atd... pomočování po kastraci ano ale znaší praxe znám jen 2 feny, změna povahy ne, hormonální nerovnováha- neviděla, hypotyroza jak u kastrátu tak i nekastrátu, změna struktura srsti- jedna z mála, z hlediska etického mnohem lepší vykastrovat než nechtěná štěňata, moje zkušenost? majitelé fen které prodělalli nádory, pyometru - u další feny vyžadují kastraci....
Co tedy je větší týrání kupírování které se provádí jenom z kosmetického hlediska nebo kastrace která se provádí jako prevence pyometry, rakoviny,nechtěních štěňat,....?
Proč chovatelé nevyšlechtili dobrama s ušima nahoru když to dokázali u NO, proč chovatelé nevyšlechtili dobrmana bez ocasu jako australáka?- pohodlnost chovatelů?
Proč je dnes u AST kterému uši stojí že je to hrubá exteriérová vada, když jse ji dřív ty uši kupírovali?
Já jsem jednoznačně proti kupírování uší a jsem jednozančně pro kastraci....
Ještě ani jeden zastánce kupírovní tady neuvedl rozumnej důvod proč jo, oháníte se tady jenom kastrací....
Víte co je zajímavé když otevřu jinou diskusi ohledně přeplněních útulků, atd... tak jsou všichin horlivě pro kastrace a najednou jiná diskuse a hle hned je to týrání???? Neprotiřečíte si tak trošku?
Lidi probuďte se...kupírovat chcete jenom proto, že se vám to líbí...takže další zbytečné řezání do psů jenom kvůli nám, ne kvůli psovi. Za kupírovaného psa nedostanete pokutu...klidně si ho mějte, jenom holt nesmíte na žádnou akci. A že jsou mnohem horší typy týrání, ano jsou...i proti těm se snažíme bojovat jak to jde. To jako kdybyste řekli...nás chudáčky honí za to, že krademe v obchodě, když vrazi si vesele běhají po světě a nikdo jim nic nedokáže, vždyť ty jsou taky horší...
A srovnávat kupírování s kastrací, tohle mi přijde zase trošku střelba mimo. Nikdo nekastruje proto, že se mu líbí pes bez koulí nebo fena bez dělohy. Vždycky to má nějaký důvod. Ať už je to zabránění rozmnožování - když pominu, že třeba někdo nechce, aby se nemocný pes dále rozmnožoval, tak je tu i prostý důvod...nebudou na světě další nechtění psi, kteří by mohli být potenciálně týráni. Co takhle kastrace u psa s jedním varletem v břiše, nebo už zmíněný zánět dělohy? Taky jsem byla proti kastraci a ejhle v 8 letech jsem dala kastrovat fenu, důvod jednoduchý. Podruhé dostala pyometru a díky kastraci si spokojeně žije už další tři roky...ťuk ťuk ťuk. Bez ní bych tu fenu už neměla.
jasně že se to dělá kvůli tomu, že se to lidem líbí a že ten pes vypadá jako pes (podle plemene, které se kupíruje dlouho), ale zákon jasně říká, že když jdete s kupírovaným psem, propagujete týrání. My nic nesrovnáváme, ani neříkáme že se nám to líbí, ale že je to na jiné bázi než skutečné týrání.
Nesouhlasím s tím přirovnáním s kradením v obchodě, to není to samé. Jako by se považovalo za týrání uštípnutí v celkové anestezii pátých prstů, se kterými se pes také narodil...
vasilek
napsal(a):
No to máš pravdu já taky kupýrování neodsuzuju - jen se mi prostě nekupýrovaní líbí víc .. tohle je jediné co jsem řešila ... někdo říká že dobrman s ušima už není dobrman ...není pravda .....
co se týká týrání - na to my jsme malí páni
Mně se kupírování nelíbí - ani uší ani ocasu. Je to naprosto zbytečná věc, pro psa nepřirozená a jediný důvod, proč se dělá je estetický. Proč nebrat pejska takového jaký je? Jemu je to šumák, jestl jeho předci měli nebo neměli ocas, stejně jako je mu šumák, že Vy máte křivý nos - taky Vás neposílá na plastiku...touha lidí po tom, co chtějí a co se jim líbí jde někdy až za hranici normálnosti, jasně, páni tvorstva...
memmory
napsal(a):
Podle mě je to přirozené odjakživa aby se psům neřezalo nic s čím se narodily ... lidem se taky nic neseřezává protože se to sluší k danému "plemenu" ... když se narodí s ocasem má mu zůstat , když má NO klapaté uši taky se jim nekupýrují , aby byli ve standartu - prostě hold je takovej no ...
A co obřízka? Co vytahaný uši u národů kde si do nich věší bůhvíco? A co ten národ jak si dávaj ty kruhy na krk aby byl co nejdelší (prý sundat je, tak si jim krk zlomí).. Taky to k těm národům patři, podle mě stejně jako k dobrmanovi patří krásná kup. ouška a k RTW nepatří ocas.. dřív to mělo jakýsi smysl, který už asi v dnešní době je spíš nesmysl, ale lidi si zvykli na ten vzhled který měla ta plemena desítky let... je to hodně o zvyku, možná za dalších padesát let si zvyknu naocas u boxerů, Rotvíků, na kozí uši u dobrmanů... možná jo, ale bůhví co bude týrání za 50 let Třeba si vymyslej že se ovčákům budou uši lepit dolů protože když jim stojí tak jim do nich moc fouká a je to týrání :))
czizecka
napsal(a):
Jinak já to neberu jako týrání, ani kastraci, ani kupírování (i když je to zbytečnost), ale dívám se na to z hlediska bolesti a hojení, to jsou na tom ty uši líp, nebo ne? (ocásky ani nezmiňuju)
přesně tak, já také kupírování nepovažuji za týrání,. Ale jakmile si vezmete, že po kupíraci je trošku bolej ouška a po kastraci skoro nemůžou chodit, je to rozdíl. I když kastrací se pomáhá od nemocí když je to nutné, ale je vážně na hlavu, že kupírování považují za týrání a nic jiného, možná jetš bolestivějšího ne. Zamyšlení páni, kteří rozhodujete o těhle kravinách a neřešíte vážné věci!!!!
pinoha
napsal(a):
Aha, takže komu se líbí kupíráci je automaticky arogantní debil... Hm, Vaše uvažování mně fakt baví!
Lucie
to jste řekla vy (mě zase baví dámy, co mluví sprostě)...podle mě pán tvorstva znamená to, že člověk si osobuje právo zasahovat do věcí, které vymyslela příroda...toť vše
woey
napsal(a):
to jste řekla vy (mě zase baví dámy, co mluví sprostě)...podle mě pán tvorstva znamená to, že člověk si osobuje právo zasahovat do věcí, které vymyslela příroda...toť vše
pardon, ještě doplním - pokud je ten zásah nějak opodstatněný, něčemu pomůže, tak dobrá, to je trochu něco jiného - například kastrace, která vyřeší některé nemoci nebo jako pojistka proti rozmnožení nechovného psa, pokud ho majitel není schopný uhlídat (protože už tak nám útulky praskají ve švech a další a další štěňata jsou problém). Ale uřezat psovi uši protože se mi to líbí?
woey
napsal(a):
pardon, ještě doplním - pokud je ten zásah nějak opodstatněný, něčemu pomůže, tak dobrá, to je trochu něco jiného - například kastrace, která vyřeší některé nemoci nebo jako pojistka proti rozmnožení nechovného psa, pokud ho majitel není schopný uhlídat (protože už tak nám útulky praskají ve švech a další a další štěňata jsou problém). Ale uřezat psovi uši protože se mi to líbí?
Neřekla bych, že je to kvůli tomu, že se NÁM TO LIBÍ. Ale vezměte si, že dříve mohl RTW na výstavy s krátkým ocasem, každý znal RTW s krátkým ocasem, byl to takový poznávací znak: mohutné tělo, krátký ocas, bojový postoj, uši dolů a široká čelist. Dne když se podíváte na RTW, tak vypadá divně. Jak už tu někdo možná říkal, jako kříženec.
Krátký ocas byl u RTW poznávací znak asi jako u NO uši nahoru.
woey
napsal(a):
Když nemůžem psa kupírovat, protože se nám to líbí, tak je to stejné s kastrací. Když není majitel schopný ohlídat si fenu, tak si psa pořizovat ani nemá. Já mám psy nekupíráky, protože se jim nic nekupíruje, ale chtěla jsem si pořídit dobrmana, ale prostě jak bylo rečeno, jsem zvyklá na dobrmana se stojatýma ušima. Navíc mi každej pes připadá jako spíš pěkně vyvedené štěňátko bez PP.
terierrka
napsal(a):
Neřekla bych, že je to kvůli tomu, že se NÁM TO LIBÍ. Ale vezměte si, že dříve mohl RTW na výstavy s krátkým ocasem, každý znal RTW s krátkým ocasem, byl to takový poznávací znak: mohutné tělo, krátký ocas, bojový postoj, uši dolů a široká čelist. Dne když se podíváte na RTW, tak vypadá divně. Jak už tu někdo možná říkal, jako kříženec.
Krátký ocas byl u RTW poznávací znak asi jako u NO uši nahoru.
Ale pořád je to estetický důvod - MY LIDÉ jsme na to zvyklí - s kupírováním začal člověk (obecně), protože se mu to líbilo. Když si teď budu chtít vyšlechtit růžového psa, tak se mi to nepodaří (stejně jako psa, jehož uši by přirozeně vypadaly jako kupírované), takže ho začnu barvit narůžovo (uši mu řezat). No a za padesát let někdo řekne, že je to u toho psa přece normální...no ano, ale dřív nebylo, pro toho psa to prostě není přirozené...
vasilek
napsal(a):
Když nemůžem psa kupírovat, protože se nám to líbí, tak je to stejné s kastrací. Když není majitel schopný ohlídat si fenu, tak si psa pořizovat ani nemá. Já mám psy nekupíráky, protože se jim nic nekupíruje, ale chtěla jsem si pořídit dobrmana, ale prostě jak bylo rečeno, jsem zvyklá na dobrmana se stojatýma ušima. Navíc mi každej pes připadá jako spíš pěkně vyvedené štěňátko bez PP.
Tak samozřejmě, to je druhá věc, že si má psa ohlídat a v opačném případě si ho nepořizovat, to je pravda. Já mám psa nekastrovaného a chovat nikdy nebudu, protože má dědičnou nemoc, kterou by pravděpodobně měla i štěňata. Nejsem tak nezodpovědná, abych ho připouštěla, takže ho hlídám a vychvávám tak, aby se to nestalo nechtěně. Jenomže to, aby si psa nepořizovali lidé, kteří ho nejsou schopní uhlídat, je trochu utopie, takže v některých případech tuhle preventivní kastraci považuji za přínos (ačkoliv s ní osobně taky tak úplně nesouhlasím).
woey
napsal(a):
Ale pořád je to estetický důvod - MY LIDÉ jsme na to zvyklí - s kupírováním začal člověk (obecně), protože se mu to líbilo. Když si teď budu chtít vyšlechtit růžového psa, tak se mi to nepodaří (stejně jako psa, jehož uši by přirozeně vypadaly jako kupírované), takže ho začnu barvit narůžovo (uši mu řezat). No a za padesát let někdo řekne, že je to u toho psa přece normální...no ano, ale dřív nebylo, pro toho psa to prostě není přirozené...
Líbilo??U určitých plemen především pastevců to byla nezbytnost.Co by asi dělal chudák pes sám se stádem v horách s dorvanýma ušima po rvačce s vlkem?? Dřív to bylo nezbytné nepopírám že ted je to o něčem jiným.Ale podle mně to týrání není.Pokud proběhne v narkoze a co nejdříve.Je to spíš buzerace od hlav pomazaných.Skutečné týrání se řeší tak maximálně podmínkou
Správně. Měli by se tu řešit opravdové problémy, myslím že o kupíraci už stejně bylo řečeno vše a už se tu jenom opakujeme. Dřív to mělo účel, lidi si zvykli (bodejť ne za několik desítek let kupírace) a některým se prostě nekupíráci nelíbí. Ano je to kvůli estetice - vzhledu psa, prostě vypadá jinak než jsme zvyklí a bude trvat dlouho než si zvyknem na vzhled nový. Každému se líbí něco jiného, každý na to má svůj názor, to neznamená že jeden či druhý je špatný. Já jsem brala fenku od cikánů, bitou, podvyživenou a plnou oleje a benzínu jak spala v mrazech pod autem - to si myslím že je problém, ne jestli pes bude mít pár dní zavázaný uši. Měli bychom řešit jak pomoct opravdu týraným psům (ale to už tady taky bylo). Co je to proti kupíraci která vážně bolí míň a o dost kratší dobu než kastrace či jiná operace - ať si je jen z marnosti... ale je to tak. Ano JE to jen lidská sobeckost, kvůli vzhledu uříznout psovi uši, ale stejně tak by se dalo nazvat týrání píchání uší holčiček na náušničky.. taky to není moc příjemný a často jsou potom problémy. A stále se to dělá
woey
napsal(a):
Jejda, tak to asi nejsem dáma, to je příšerná situace, co s tím!? Ještě štěstí, že se mí pacienti nehroutí, když řeknu, že jejich nemoc je svině...
Na druhou stranu jistě uznáte, že se "dámovství" a "pánotvorství" přímo vylučuje. Jak by mohlo něco tak jemného, citlivého a empatického jako dáma, schvalovat tak příšerné a odporné týrání jakým bezesporu je řezání oušek našich broučků v celkové narkóze!
Lucie
pinoha
napsal(a):
Jejda, tak to asi nejsem dáma, to je příšerná situace, co s tím!? Ještě štěstí, že se mí pacienti nehroutí, když řeknu, že jejich nemoc je svině...
Na druhou stranu jistě uznáte, že se "dámovství" a "pánotvorství" přímo vylučuje. Jak by mohlo něco tak jemného, citlivého a empatického jako dáma, schvalovat tak příšerné a odporné týrání jakým bezesporu je řezání oušek našich broučků v celkové narkóze!
Lucie
pinoha
napsal(a):
Lucie
Vaše povrchní chápání slova dáma mě nepřekvapuje, ale překvapuje mě, že nepochopíte ironii, když se sama pokoušíte ji používat...
debri
napsal(a):
Líbilo??U určitých plemen především pastevců to byla nezbytnost.Co by asi dělal chudák pes sám se stádem v horách s dorvanýma ušima po rvačce s vlkem?? Dřív to bylo nezbytné nepopírám že ted je to o něčem jiným.Ale podle mně to týrání není.Pokud proběhne v narkoze a co nejdříve.Je to spíš buzerace od hlav pomazaných.Skutečné týrání se řeší tak maximálně podmínkou
Ano, to nepopírám, že u určitých plemen to byla nezbytnost, ale jak sama říkáte, teď už je to o něčem jiném. A také nechápu, proč tady všichni nadáváte na zákonodárce - vždyť jsme si je zvolili. I ti, kteří k volbám nechodí, tím že nepřišli, je zvolili...
czizecka
napsal(a):
Správně. Měli by se tu řešit opravdové problémy, myslím že o kupíraci už stejně bylo řečeno vše a už se tu jenom opakujeme. Dřív to mělo účel, lidi si zvykli (bodejť ne za několik desítek let kupírace) a některým se prostě nekupíráci nelíbí. Ano je to kvůli estetice - vzhledu psa, prostě vypadá jinak než jsme zvyklí a bude trvat dlouho než si zvyknem na vzhled nový. Každému se líbí něco jiného, každý na to má svůj názor, to neznamená že jeden či druhý je špatný. Já jsem brala fenku od cikánů, bitou, podvyživenou a plnou oleje a benzínu jak spala v mrazech pod autem - to si myslím že je problém, ne jestli pes bude mít pár dní zavázaný uši. Měli bychom řešit jak pomoct opravdu týraným psům (ale to už tady taky bylo). Co je to proti kupíraci která vážně bolí míň a o dost kratší dobu než kastrace či jiná operace - ať si je jen z marnosti... ale je to tak. Ano JE to jen lidská sobeckost, kvůli vzhledu uříznout psovi uši, ale stejně tak by se dalo nazvat týrání píchání uší holčiček na náušničky.. taky to není moc příjemný a často jsou potom problémy. A stále se to dělá
já si myslím, že ten rozdíl je v tom, že kupírování je v celkové narkóze, kdežto píchání uší je zákrok na úrovni očkování, čipování apod. tedy žádný větší zákrok, žádné stehy. Ale já osobně bych ani dítěti uši nepropichovala - může si je nechat propíchnout, až bude velké, samo se rozhodne. Já sama taky nemám propíchnuté uši a nikdy mi to nevadilo, aspoň ušetřím na náušnicích
pinoha
napsal(a):
Jejda, dámě došly argumenty, tak začíná napadat...?!
Lucie
Já jsem své argumenty už uvedla, to od Vás jsem se pořád nedozvěděla, proč (mimo důvod, že se Vám to líbí) by se mělo povolit kupírování uší...a nebuďte prosím tak vztahovačná, nikdo Vás nenapadá, jen jsem Vás chtěla upozornit, že to byla ironie a že pojem "dáma" lze chápat i v trochu širším pojetí, než jak jste to prezentovala. Nemám v úmyslu se hádat, ráda si poslechnu Vaše konkrétní argumenty.
terierrka
napsal(a):
argumety? Mám dojem, že jiné než z estetického důvodu nejsou. Ale je to stejné, jako by jsme z estetického důvodu nechali pod celkovou anestezií odstranit pátéé prsty u zadních nohou. bude to také týrání ???
Myslím, že jednou bude valná většina estetických zákroků na psech zakázaná. (Ačkoliv u odstranění pátých prstů do několika dní po porodu, kdy ještě není třeba celková anestezie, předpokládám nějakou výjimku). Ne, že bych se tu snažila věštit budoucnost , třeba zakážou i to a třeba povolí zpět kupírování ušisek. Uvidíme.
woey
napsal(a):
Myslím, že jednou bude valná většina estetických zákroků na psech zakázaná. (Ačkoliv u odstranění pátých prstů do několika dní po porodu, kdy ještě není třeba celková anestezie, předpokládám nějakou výjimku). Ne, že bych se tu snažila věštit budoucnost , třeba zakážou i to a třeba povolí zpět kupírování ušisek. Uvidíme.
jo kdyby alespoň po porodu. Pejsek to měl do 2let a pak je to špatné udělat ten zákrok.
woey
napsal(a):
já si myslím, že ten rozdíl je v tom, že kupírování je v celkové narkóze, kdežto píchání uší je zákrok na úrovni očkování, čipování apod. tedy žádný větší zákrok, žádné stehy. Ale já osobně bych ani dítěti uši nepropichovala - může si je nechat propíchnout, až bude velké, samo se rozhodne. Já sama taky nemám propíchnuté uši a nikdy mi to nevadilo, aspoň ušetřím na náušnicích
Všichni se budeme řídit podle vás a svět bude zelenější...
Terierrka
napsal(a):
Naprosto s váma souhlasím.Zákon proti kupírování je nesmyslný.K daným rasám to prostě patří. Německá doga je nádherné ušlechtilé plemeno ale uši dolů a rázem je to něco hrozného vzlášt když má uši dlouhé.
Terierrka
napsal(a):
No mne přijde naprosto normální rotvajler s ocasem, jelikož má teta doma již čtvrtého a všichni měli dlouhý ocas. Já jsem pro přirozený vzhled- taky ve stáji koním nekupírujeme ocasy i když nám mnohdy vadí při práci, přepravě nebo si je někde ve výběhu zamotají apod. Neříkám, že kupírování je týraní- i když už jsem slyšela o případech kdy zákrok probíhal bez narkozy- ale prostě se mi to nelíbí a pokud by bylo na mne, svému psu bych to neudělala. Samozřejmě chápu služební a jiná plemena, u kterých je to z bezpečnostních důvodů, ale když před rokem dala sousedka kupírovat svého 5-letého dobrmana s tím, že se jí to tak líbí víc....to už je na mne moc..
Já mám vlastní zkušenost s plastikou ucha (odstávalo mi, takže se řezalo a přišívalo), týden jsem bolestí nemohla pořádně ani spát, neustále jsem se ládovala analgetiky (předepsané dávky nepomáhaly, brala jsem snad dvojnásobek, možná i více). Takže zrovna u "řezání" uší já moc dobře vím, co je to za bolest....
Co se týče kastrace - měli jsme kastrované zatím dvě fenky - obě ve vysokém věku (10 a 12 let - cysty na vaječníkách a zánět dělohy), obě hned druhý den chodily, co máme dvě kočky, tak ty byly kastrované jako prevence koťat, jedna už měla dělohu špatnou, takže ještě že jsme se rozhodli (veterinář předtím nám jí ládoval antikoncepcí, takže ještě že jsme ho vyměnili), druhá kočičanda byla kastrovaná mladší - obě kočky už večer po kastraci nevěděly, že něco takového proběhlo, první se hned sápala do postele a druhá nám skákala oknem, že jde normálně ven.
kralikofil
napsal(a):
Já mám vlastní zkušenost s plastikou ucha (odstávalo mi, takže se řezalo a přišívalo), týden jsem bolestí nemohla pořádně ani spát, neustále jsem se ládovala analgetiky (předepsané dávky nepomáhaly, brala jsem snad dvojnásobek, možná i více). Takže zrovna u "řezání" uší já moc dobře vím, co je to za bolest....
Co se týče kastrace - měli jsme kastrované zatím dvě fenky - obě ve vysokém věku (10 a 12 let - cysty na vaječníkách a zánět dělohy), obě hned druhý den chodily, co máme dvě kočky, tak ty byly kastrované jako prevence koťat, jedna už měla dělohu špatnou, takže ještě že jsme se rozhodli (veterinář předtím nám jí ládoval antikoncepcí, takže ještě že jsme ho vyměnili), druhá kočičanda byla kastrovaná mladší - obě kočky už večer po kastraci nevěděly, že něco takového proběhlo, první se hned sápala do postele a druhá nám skákala oknem, že jde normálně ven.
Když už srovnáváte sebe a zvířata pokud jde o uši, pokuste se o srovnání také v případě odstranění dělohy atd. Uvědomujete si že jste mimo? Tohle jste určitě sama nezažila, jinak byste takhle nemohla psát!
inbezka
napsal(a):
Když už srovnáváte sebe a zvířata pokud jde o uši, pokuste se o srovnání také v případě odstranění dělohy atd. Uvědomujete si že jste mimo? Tohle jste určitě sama nezažila, jinak byste takhle nemohla psát!
Ne mimo nejsem - napsala jsem jen vlastní zkušenost a zkušenost s kastrací u zvířete. Pokud bych měla i "vlastní" zkušenost s kastrací, tak také třeba napíšu, jaké to bylo. Kastrace je ale nutná ze zdravotního hlediska, kdežto jakékoliv kupírování je ryze estetická záležitost. Já jsem si ucho šít nechala také z estetického hlediska - jen kvůli tomu, že jsem se styděla, když jsem měla jedno ucho jiné a stažené vlasy. Kdybych věděla dřív, čím si projdu, tak bych do toho nešla. Stejně tak kdybych viděla u nějakého zvířete problém s kastrací, tak do toho jen tak také nejdu, ale zatím u kastrace stále převládá zdravotní hledisko - zatím z našich zvířat "samičího" pohlaví (7 ks) měly gyn. problémy 4, což je hodně vysoké procento - cysty, zánět dělohy, 2 pyometra (feny, kočka, králík). Jinak po jakémkoliv zákroku si vždy vyžádám u každého zvířete analgetika na několik dní, vždy sice dostávají analgetika v injekci, ale ty fungují pouze 1 den.
Ono je rozdíl ve vnímání bolesti u psa, nebo u člověka. A i u lidí se určitě liší - dcerka podstoupila také operaci odstátých uší, obou, dobrovolně, v 5ti letech a žádné drama to nebylo.....už druhý den si chtěla hrát, malovat, řádila v nemocnici jak černá ruka a na bolest si nestěžovala.........
Jen jsem tím chtěla říct, že nemůžete srovnávat jak bolí kastrace feny a kočky a jak bolí člověka. Pochybuji, že by žena po podobné operaci už večer nevěděla, že něco bylo a druhý den lítala jako nic. A stejně tak si myslím, že když se kupírují uši štěněti (malému!) nebolí to to tak moc, jak bolela operace ucha Vás. Můj názor je, trápit zvířata co nejméně a jen když je to nutné ze zdravotního důvodu.
Potom co vidim jak majitele psu drive kupirovanych a nyni jiz ne, si napomahaji k docileni spravnych nekupirovanym usi lepenim lepici paskou, vterinovym lepidlem, do naplasti vkladaji dvacetikoruny aby zatizili stojici ucho a podobne..
bylo jednodussi aby si psisko ve 2 mesich na 2 dny zaknucelo a pak melo cely zivot pokoj.. a ne mesice a mesice neprijemnosti jen proto ze clovek utratil 35 tisic za psa, ktery ma korektni stavbu tela, charakter a perfektni pedigree.
neverite?
http://www.youtube.com/watch?v=e39bE8ctNJc
liam.me
napsal(a):
Potom co vidim jak majitele psu drive kupirovanych a nyni jiz ne, si napomahaji k docileni spravnych nekupirovanym usi lepenim lepici paskou, vterinovym lepidlem, do naplasti vkladaji dvacetikoruny aby zatizili stojici ucho a podobne..
bylo jednodussi aby si psisko ve 2 mesich na 2 dny zaknucelo a pak melo cely zivot pokoj.. a ne mesice a mesice neprijemnosti jen proto ze clovek utratil 35 tisic za psa, ktery ma korektni stavbu tela, charakter a perfektni pedigree.
neverite?
http://www.youtube.com/watch?v=e39bE8ctNJc
Jo, až na to, že uši se kupírovaly později, ve 3-4 měsících a rozhodně to nebylo pár dní bolesti, ale taky u spousty plemen několikaměsíční nošení různých konstrukcí na hlavě, i kovových. Zajisté z toho štěńata byla fakt odvázaná.
Nevěříte?
http://www.youtube.com/watch?v=m92uzoWFbYs&feature=related
kupírovali se několikatýdenní štěňata, 6 - 8 týdnů, nikoli několika denní, zákrok se provádí v celkové anestezii, především kvuli bolestivosti zákroku. Jednou je tu takový zákon a já s tím souhlasím. At je člověk vyšlechtí se stojícími boltci. Když už šlechtěním dovolil, aby byly uši dolu a pak se rozhodl, že ty uši uřízne, aby byly zase nahoru.
Je to rozmar a hloupost toto provádět. Žádné zdravotní hlediska z toho neplynou.
Pouze estetika.
Tak proč provádět plastickou chirurgii u malých štěňátek.
je prokázáno mnoha studiema, že kupírování záněty uší neodstraní, příčina není v boltci ale někde jinde. Alergie psa, bakt infekce v uchu, zužení zvukovodu a jiné. Proč pak existuje mnoho psů s boltci dolu a nemají záněty uší ? a proč na veterinu choděj se záněty zvukovodů stále více psy s ušima vzpřímenýma ?
janac
napsal(a):
.... je to pravda, mají jiný tvar zvukovodu. To že jste si nevšimla nic neznamená....
Prosím vás - víte jak vůbec funguje evoluce? Prostředí - mutace - výběr? V chovu, jakožto řízené evoluci působí jako faktor výběru člověk ovšem , opravdu nevěřím tomu, že by upevňoval zrovna mutaci zvukovodu.
To je jakobyste tvrdila, že po několika staletích řezání ocasů, se začnou rodit bezocasí psi.
Ovšem - poku se náhodou mýlím - máte odkaz na nějakou SERIOZNÍ studii o změně tvaru zvukovodu u SAO?
Tedy, ne nějaké vaše tvrzení, ale studii oborníka/ů založenou na dlouhodobém studiu relevantního vzorku populace.

Já v zákazu kupírování vidím hlavně veliké pokrytectví naší společnosti ( mám zkušennost, nechávala jsem kupírovat postupně 3 štěňata, největší problém byl, udržet jim 3 dny obvaz na hlavách, strašná sranda bráchovi ho rozmotávat, sotva se probrali z narkozy, řádili jak černá ruka), zakážeme kupírování, ale nad skutečným týráním psů, koní, hospodářských zvířat, budeme zavírat oči. Maximálně uděláme na "chovatele" ty,ty,ty. A dál necháme psy ve chlívech, klecích, koně v bahně a uhynulá telata ve hnoji.
napsal(a):
Já v zákazu kupírování vidím hlavně veliké pokrytectví naší společnosti ( mám zkušennost, nechávala jsem kupírovat postupně 3 štěňata, největší problém byl, udržet jim 3 dny obvaz na hlavách, strašná sranda bráchovi ho rozmotávat, sotva se probrali z narkozy, řádili jak černá ruka), zakážeme kupírování, ale nad skutečným týráním psů, koní, hospodářských zvířat, budeme zavírat oči. Maximálně uděláme na "chovatele" ty,ty,ty. A dál necháme psy ve chlívech, klecích, koně v bahně a uhynulá telata ve hnoji.
absolutní souhlas. Obecně se v této, v kočičí a také u králičích mazánků často diskuse stočí až na úroveň, která bohužel, zapomíná na základní účel toho, jak vznikla prastará plemena. Nemyslím ta moderní, ale běžná a obvyklá. Autoři tohoto vývojového inženýrství at už skotský či jiný majitel stáda ovcí, lovec, pařížský dělník z předměstí či profesor měli určitý cíl. A ten cíl plnili. Některé znaky bylo obtížné bez ztráty jiných znaků zajistit a tak si pomohli kupírací. Pes byl vždy pro člověka ve svojí vyhraněné linii účelově pěstovaný, nikoliv ale jako mazánek. A tak máme malé, velké, chlupaté a nahé, takové a makové. Vyšlechtit plemeno psa je postavit se přírodě a tak, když zákonem nařídím jak plemeno má vypadat po novu, jedná se jen o nepochopení o čem je šlechtění zvířat. Ale zákonodárci mnohdy i v dobré vůli udělají hloupost a nechají převážit zájem jedněch oproti druhým. Zatímco s ohledem na možné týrání se měli zaměřit na to, co opravdu je v přímém střetu se zachováním života u chovaných zvířat neurčených k pokrytí výživových potřeb obyvatelstva a s kvalitním životem chovaných zvířat určených k pokrytí výživových potřeb obyvatelstva věnovali svoji pozornost zákrokům souvisejícím přímo s chovem určitých psů, což representuje zcela jedinečnou ukázku povýšení názoru jednoho nad názor celku. Bylo totiž i dříve zřejmé, že kdo nechtěl, tak nekupíroval. Chovatelé standardy plemen neupravili směrem k zákazu kupírování, ale výstavy atp. jako veřejná akce se podřizuje zákonu. Pro mne je tato část zákona hloupost na úrovni zákazu holení vousů u mužů, příkazu holení hlav u žen, či jiné příkazy a zákazy související s ohanbím v různých kulturních oblastech. Co se týče problémů s kupírováním uší.....oproti mému mládí s boxery je dnes významně méně veterinářů, kteří tuto činnost opravdu umí. O to více jich zvládne kupírování ocásků, protože se kupírují běžně v chovu prasat, či v kastraci býků či valachů. Ale úroveň v péči o malá zvířata dosahuje zejména u těch mladších té nejvyšší srovnatelné péče s humanitní péčí. Problém srovnávající citově pocity bolesti....slovy diskutujících utrpení...člověka a psa, dokonce ženy a feny a vhodnost či účelovost zákroku tak, jak jsem se zde dočetla, je neadekvátní postavení obou druhů a zejména v případě žen považuji za hrubé a nevhodné. Osobně bych uvítala spíše zákony zakazující chov zvířat v nájemních bytech (Německo) či zákaz chovu zvířat není-li k dispozici pozemek okolo obydlí určitého minimálního rozměru (Austrálie, Kanada, USA). Vím, že za poslední větu posbírám mnoho výtek, ale dovolte prosím se chovat Vašemu psovi či kočce jako psovi a kočce a netýrejte je chováním vzbuzujícím pocity získané náhrady za chybějící city, ať už k lidem jako celku, či dětem nebo partnerovi. Nejsou to lidé a ani jimi nechtějí být.
toddypha
napsal(a):
je prokázáno mnoha studiema, že kupírování záněty uší neodstraní, příčina není v boltci ale někde jinde. Alergie psa, bakt infekce v uchu, zužení zvukovodu a jiné. Proč pak existuje mnoho psů s boltci dolu a nemají záněty uší ? a proč na veterinu choděj se záněty zvukovodů stále více psy s ušima vzpřímenýma ?
Prosím o uvedení zdroje mnoha studií dokazujících, že kupírování záněty uší neodstraní a dále zdroj tvrzení, že na veterinu choděj se záněty.......viz výše
kralikofil
napsal(a):
Ne mimo nejsem - napsala jsem jen vlastní zkušenost a zkušenost s kastrací u zvířete. Pokud bych měla i "vlastní" zkušenost s kastrací, tak také třeba napíšu, jaké to bylo. Kastrace je ale nutná ze zdravotního hlediska, kdežto jakékoliv kupírování je ryze estetická záležitost. Já jsem si ucho šít nechala také z estetického hlediska - jen kvůli tomu, že jsem se styděla, když jsem měla jedno ucho jiné a stažené vlasy. Kdybych věděla dřív, čím si projdu, tak bych do toho nešla. Stejně tak kdybych viděla u nějakého zvířete problém s kastrací, tak do toho jen tak také nejdu, ale zatím u kastrace stále převládá zdravotní hledisko - zatím z našich zvířat "samičího" pohlaví (7 ks) měly gyn. problémy 4, což je hodně vysoké procento - cysty, zánět dělohy, 2 pyometra (feny, kočka, králík). Jinak po jakémkoliv zákroku si vždy vyžádám u každého zvířete analgetika na několik dní, vždy sice dostávají analgetika v injekci, ale ty fungují pouze 1 den.
Není pravda, že kastrace je nutná ze zdravotního hlediska. Ano, někdy ano. Jindy se ale kastruje pro pohodlnější život majitele, cituji: "dyť máme doma psa", "to by měla furt štěnata","dvakrát do roka humus".Jindy je to požadavek chovatele, který si zajišťuje smluvním závazkem kupce u malopočetných plemen svůj byznys se štěnaty. U koček už je to zcela běžné. Kupírování ale není frajeřina a už vůbec nejde o estetiku.....proto se to někomu líbí a někomu ne. Kdyby totiž šlo čistě o estetiku, musela byste přiznat, že bez kupírování vypadají uvedená plemena hůře. Ale to také není pravda. Od počátku to byl vždy prostředek k dotažení kvalit psa podle standardu plemene tak, jak byl člověkem vyšlechtěn.
Obávám se ale, že tato diskuse se točí v kruhu, protože se pes již zhusta nepoužívá podle svého původního účelu, ale jako náhražka partnera, dětí či vnoučat.
A už zcela na okraj..... jediná moje fena kastrovaná osobně ze zdravotních důvodů dr. Herčíkem, jednalo se schi tzu a je to už asi 12 let, byla dopoledne odoperována a večer se šla venčit na vlastní žádost ven. Protože ta operace byla skvěle provedena a anestezie byla podána právě tak, aby umožnila klidnou operaci. Samozřejmě do schodů a ze schodů byla donesena, tak jako obvykle, protože sklon panelákových schodišt neodpovídá velikosti, výšce ani těžišti uvedené rasy. Další kastrace mám zažity u koček, které se dostaly během svého života do problémů v rámci březosti. A zase, některé se za pár hodin zvedly, došly se napít, najíst a na misku a v poho šly na svůj pelíšek, některé trvaly na tom že půjdou ven a jedna se už nikdy nevrátila, ačkoliv jsem ji pak často viděla, zkrátka se odstěhovala,když jsem jí tak ublížila.
assil
napsal(a):
To si teda pletete, několikadenním štěńatům se kupírují ocasy, uši se kupírují až v několika měsících a u spousty plemen to kupírací zdaleka nekončí. A že je to nebolí? No jistě že ne, když se uši kupírují v narkóze a pak se štěně cpe práškama proti bolesti.
http://www.youtube.com/watch?v=O2J60Ei5ywg
Dovolím si oponovat...plemenům, kterým se kupírují ušiska, tak se to provádí v ranném věku štěňátka...to miminko to vůbec neregistruje..nikterak ho to nebolí, nedělá mu to problém...naopak...úporné, opakující záněty ucha u mého psíka, který jako jediný má uši a to z důvodu možnosti účasti na výstavách v ČR, jsou pro něj stresující, bolestivé a to považuji za trápení... :-/
denissch
napsal(a):
Dovolím si oponovat...plemenům, kterým se kupírují ušiska, tak se to provádí v ranném věku štěňátka...to miminko to vůbec neregistruje..nikterak ho to nebolí, nedělá mu to problém...naopak...úporné, opakující záněty ucha u mého psíka, který jako jediný má uši a to z důvodu možnosti účasti na výstavách v ČR, jsou pro něj stresující, bolestivé a to považuji za trápení... :-/
Malým štěňatům se kupírujou uši pouze u plemen, kde se odstraňují celé boltce, pastevci apod., většině plemen se kupírují uši do stojacího tvaru, doga, dobrman, boxer, knírač atd. a ty se kupírují až v několika měsících a pak ještě několik měsíců štěně nosí na hlavě postrojek nebo bandáže, aby okupírované uši stály, takže nepište bludy, stejně tak záněty s tím nesouvisí, měla jsem taky psa, co trpěl na záněty a to měl přirozeně stojící ucho. Takže asi tak.
Ještě k těm "zánětům"........mám dva skotské teriery. Tedy plemeno se vztyčenýma ušima. Pes má zvukovody jak vjezd do tunelu, vždy čisté a bez problému. Fena měla hned jak jsme si ji přivezli domů zánět středního ucha, její zvukovody jsou úzké, vždy zahumusené, protože žijí na zahradě a výhradně ona si s oblibou vytvářela nory např. ve slámě a tam spala tvrdě a dlouho. Poté co jsme jí tyto prostory znepřístupnili, spí v boudě a snaží si dělat nory v písku a zemině. V mrazech spí, proti její vůli v domě. Vždy na tom uchu, kde měla zánět středního ucha. Vždy zatuchlé, spocené, dvakrát ročně léčeno. Už je dnes senior, ale zánětům žádným čištěním nelze zabránit. Vyčistíte pouze vnější zvukovod. Napadání chovatelů, že se psům nevěnují, respektive generalizace tohoto názoru vyvolává jen nepřátelství, připouštím, že to může být jednou z příčin, ale ne vždy a u každého. Takže prosím o trochu tolerance. A ještě jinak. Na fotce mám kočku. Je se skotáky stejně stará, Výborná lovkyně, bydlí v domě, ale chodí ven. Občas má lehký zánětuší a spojivek....ve žních....všude okolo pole a plno prachu od kombajnů a vyděšené myši a ona loví a loví...v tom prachu.....a ven musí, žně si nenechá ujít....
Zdravím Vás :) Náš středouš taktéž nemá kupírované uši,musím to zaklepat,ale žádný problém se záněty nemáme...to jen,že je to asi individuání,jelikož vím o více nekupírovaných psíků bez zánětů.Pak tedy také nevidím důvod,proč pouze kvůli vzhledu kupírovat.Kupírovalo se ze zcela jiných důvodů a takové podmínky my tu nemáme...Ocásek ufiknutý tedy máme,tak jsme si ho už přivezli z druhé ruky,která časově nezvládala jeho výchovu...Přeji hezký den

assil
napsal(a):
Malým štěňatům se kupírujou uši pouze u plemen, kde se odstraňují celé boltce, pastevci apod., většině plemen se kupírují uši do stojacího tvaru, doga, dobrman, boxer, knírač atd. a ty se kupírují až v několika měsících a pak ještě několik měsíců štěně nosí na hlavě postrojek nebo bandáže, aby okupírované uši stály, takže nepište bludy, stejně tak záněty s tím nesouvisí, měla jsem taky psa, co trpěl na záněty a to měl přirozeně stojící ucho. Takže asi tak.
Nejsem sice zastáncem kupírování, mám teď plemeno, které se nekupíruje, ale tohle jsou opravdu bludy. Kolika pak štěňatům jste uši kupíroval (a)? Já nechávala několika ( legálně) a nic z toho, co popisujete jsme neprožívali.
Je fakt, že dobrman s plácačkama vypadá jako debil, ale horší je to s povahou, která je úplně někde jinde. Známým vykradli v noci dům, kde spal dobrman v hale. Nejen, že nezasáhl, ale on ani nešpítnul.
e l i s
napsal(a):
Jsem vet. sestra
Kupírování uší - jenom a jenom kosmetická záležitost
Kastrace - vědecky dokázaná prevence vzniku nádoru na mléčné liště před prvním hárání o 99% po prvním cca 95 % že fena timto onemocnění neonemocní, je to jako u žen rakovina prsu každé další hárání se toto riziko zvyšuje, pyometra ( před nedávnem 14 LR, kdyby byla kastrovaná tak ji v takovém požehnaném věku nemusíme operovat) atd... pomočování po kastraci ano ale znaší praxe znám jen 2 feny, změna povahy ne, hormonální nerovnováha- neviděla, hypotyroza jak u kastrátu tak i nekastrátu, změna struktura srsti- jedna z mála, z hlediska etického mnohem lepší vykastrovat než nechtěná štěňata, moje zkušenost? majitelé fen které prodělalli nádory, pyometru - u další feny vyžadují kastraci....
Co tedy je větší týrání kupírování které se provádí jenom z kosmetického hlediska nebo kastrace která se provádí jako prevence pyometry, rakoviny,nechtěních štěňat,....?
Proč chovatelé nevyšlechtili dobrama s ušima nahoru když to dokázali u NO, proč chovatelé nevyšlechtili dobrmana bez ocasu jako australáka?- pohodlnost chovatelů?
Proč je dnes u AST kterému uši stojí že je to hrubá exteriérová vada, když jse ji dřív ty uši kupírovali?
Já jsem jednoznačně proti kupírování uší a jsem jednozančně pro kastraci....
Ještě ani jeden zastánce kupírovní tady neuvedl rozumnej důvod proč jo, oháníte se tady jenom kastrací....
Víte co je zajímavé když otevřu jinou diskusi ohledně přeplněních útulků, atd... tak jsou všichin horlivě pro kastrace a najednou jiná diskuse a hle hned je to týrání???? Neprotiřečíte si tak trošku?
Ve většině případů se jedná o domněnky a vyjádření vašeho estetického vkusu. Jen málo příspěvků mluví k věci a odborně a není ovlivněn emocemi. Za příspěvek autorky, kterou zde uvádím díky! Konečně přispěl někdo z praxe a bez vytáček.
Kupírování uší nemá v naší době žádné opodstatnění. Budete se tomu možná divit, ale povahu psa nedělají uši! Příspěvek, kde autor popisoval, jak nekupírovaný dobrman nezasáhl (ani neštípl) proti zlodějům, ten mě tedy skutečně pobavil!
Predispozice psů k zánětům uší také nejsou prokazatelně jiné u kupírovaných nebo nekupírovaných psů. A změna tvaru zvukovodu? To není možné ani brát vážně!
Chci jen poznamenat, že pokud se debata zúžila jen na středoasiaty, tak ty tedy nikdo v narkoze nekupíruje! Těm se prostě u několikadenních štěňat uříznou uši při plném vědomí zároveň s ocasem a to už tedy rozhodně týrání je! Spíše se jedná o vivisekci! Navíc nedávno došlo ke změnám v zemi původu (v Rusku) ve standardu SAO, kde se popisuje tvar a nesení ucha a takové ucho je rovnocenné s kupírovaným uchem. Kupírované ucho je povoleno jen u zvířat ze zemí kde je kupírování dosud povoleno . A to my nejsme.
Kolik je dnes plemen, které se používají k původnímu účelu? SAO to rozhodně není.
Nedávno proběhla debata na téma kupírování vedle v nemoderce, vyhledejte si jí, je tam hodně argumentace pro i proti, ale tady mlátíte prázdnou slámu.

...." Příspěvek, kde autor popisoval, jak nekupírovaný dobrman nezasáhl (ani neštípl) proti zlodějům, ten mě tedy skutečně pobavil!...."
Ale to jsem se já špatně vyjádřila a vy jste mě špatně pochopil. Bylo to myšleno tak, že horší než uši plácačky je to, že povaha dobrmanů šla do háje.
A není tam "neštípnul", ale "nešpítnul". Prostě chrápal, zatímco i majitelé spali a zloději si odnesli, co se jim hodilo. Snad každý vořech by udělal aspoň kravál a domácí vzbudil

A máte pravdu, je to mlácení prázdné slámy. Ale zase pochopte lidi, kteří se setkávají se skutečným týráním zvířat, že je stále nazývání kupírování týráním vytáčí.
napsal(a):
A máte pravdu, je to mlácení prázdné slámy. Ale zase pochopte lidi, kteří se setkávají se skutečným týráním zvířat, že je stále nazývání kupírování týráním vytáčí.
špitnutí nebo štípnutí (to je jako hodinky a holinky) je celkem jedno, prostě si rozumíme v tom,že psa a jeho ,povahu nedělá tvar uší. Navíc dodatečně získaný tvar uší.
Také si myslím, že amputace uší v narkóze je menší problém než odřezávání uší a ocasů při vědomí.
Když někdo chce vypadat jako idiot, co nerespektuje zákony ať si importuje kupírovaného psa ze zahraničí (Východu) nebo si uplatí nějakého veta a tím dá jasně najevo co je zač a navždy bude jeho pes diskriminován.
Ovšem to, co je psáno o SAO, to je bohužel pravda a doufám, že dalším krokem v ochraně zvířat proti týrání bude zákaz amputace ocasů. Jakýkoliv zákrok na živém zvířeti bez anestézie je barbarství a je bráno v kulturním světě (i u nás) jako vivisekce a ta je i u nás zakázána. Hodně chovatelů už to pochopilo .
napsal(a):
Nejsem sice zastáncem kupírování, mám teď plemeno, které se nekupíruje, ale tohle jsou opravdu bludy. Kolika pak štěňatům jste uši kupíroval (a)? Já nechávala několika ( legálně) a nic z toho, co popisujete jsme neprožívali.
Je fakt, že dobrman s plácačkama vypadá jako debil, ale horší je to s povahou, která je úplně někde jinde. Známým vykradli v noci dům, kde spal dobrman v hale. Nejen, že nezasáhl, ale on ani nešpítnul.
to je nějaký vtip? kdyby mu byli ustřihli uši, pak by bránil jako lev? kromě toho kdo vypadá jako debil je ten, kdo vede kupírovaného psa - to je můj názor. Vyvazování, vylepování a různé další manipulace s kupírovanýma ušima byly tak běžné, že jich jsou plné diskuze jak v klubových tiskovinách tak třeba i v Psu příteli z té doby a mnohdy to nebylo nic platné.
moll
napsal(a):
kupírování uší jak u kterého plemene - třeba SAO se uši kupírují téměř na nulu v několika dnech po narození, právě kvůli pozdějšímu nebezpečí bolestivého poranění, které by mohlo zabránit psovi v plnění jeho úkolu = boje s nepřáteli lidskými i zvířecími při obraně majetku pána. v zemi původu se to dělalo nahřátýma nůžkama na drůbež, nikoliv ostrý řez, ale kompresní, zároveň to zastavovalo krvácení a maminka dopečovala zbytek. něco jiného je kupírování ovčounů nebo dobrmanů v pokročilém štěněčím věku.
že jsou pořád vidět psi s okupírovanýma ušima je tím, že jsou to bu´d starší jedinci opracovaní ještě před vyhlášením zákazu, a nebo psi importovaní ze zemí, kde zákaz vyhlášen není.
Ano, to je popis barbarství, kterého se chovatelé SAO dopouští na několikadenních štěňatech.
Nejedná se o kupírování ve smyslu, v jakém je běžně chápáno, ale o amputaci části těla při plném vědomí. Prostě vivisekce.
Je to mnohem bolestivější než když se u několikatýdenního štěněte provede v narkóze (zakázaný) zákrok, kde dochází k bolestivosti po zákroku, při odeznění narkózy a během procesu hojení.
Mnozí zájemci o štěňata ani netuší, co muselo jejich štěně vytrpět když volají na inzerát SAO a chovatel jim sdělí, že jsou štěňata již "okupírovaná". Kdyby to všichni věděli a podívali se na webovky CHS, kde jsou fotky třídenních štěňátek se zakrvácenými pahýly uší, jistě by zájem o takto zdeformovaná štěňata klesl.Nechápu to pokrytectví chovatelských klubů, když vykonávají u chovatelů kontrolu vrhu a kontrolují v pěti-šesti týdnech štěňata s dírami do hlavy a se zbytky sotva zhojenými pahýly uší.
Vždycky mě pobaví, jak lidé hodnotí míru bolesti u druhých. "Ono je to moc nebolí, nebo je to bolí jen chvíli", říkají ti lidé. Ano a co ještě ta štěňata říkala? Nebo naříkala?
Pokud je dnes prokázáno, že plody ve stádiu prenatálního vývoje v děloze matky vnímají okolní svět, co teprve po narození!
Dobře víme, my chovatelé, že když fena-matka přišlápne štěňátko nebo s ním nějak neopatrně manipuluje, že se dovede štěně velmi hlasitě nářkem ozvat už v prvních hodinách po narození. Je tedy čistá pověra a tmářství (a nepatřičný alibismus), který je hluboce zakořeněn, že štěně, které je dosud slepé, necítí bolest. Tím se omlouvá amputace ocásků. A u SAO se jedná i o odřezávání uší.
Ocas je prostě část páteře a kdo si někdy narazil kostrč, ví o jak citlivou část těla se jedná. To samé se týká uši. Když se dnes provádí akupunktura vpichy do uší, je jasné, že v uších je mnoho nervových center a bodů, které přímo souvisí s mnoha orgány těla.
Nechápu, proč někdo má zapotřebí ořezat někomu části těla (navíc za živa) jen proto, že se mu to tak líbí. Jiný důvod totiž není! Divá zvěř tu nežije, vlci také ne a pochybuji, že některý ze SAO
za dvacet pět let, co se u nás SAO chovají, zažil setkání s vlkem atd. A při obraně a ochraně majetku a majitele mu uši rozhodně nevadí. Nebo předpokládá někdo, že zloděj s nekalými úmysly popadne rozzuřeného SAO za nekupírované uši a zneškodní ho? Nebo chce někdo postavit svého psa proti soupeři v psích zápasech?
Proč se nikdy nekupírovali čuvačové a jiná pastevecká plemena,která mají podobné původní poslání?
To, že někdo stále obchází zákon tím, že si importuje kupírovaného psa ze zahraničí a tím pádem nekupíruje na našem území, kde platí zákaz, nic v podstatě neporušuje. Není zakázáno vlastnit takto zdeformovaného psa. Když někdo poruší zákon a uplatí nějakého veterináře aby zákrok provedl u nás, jedná se o porušení zákonu a o nabádání k překročení zákonu.
Ale to, že jakýkoliv laik bez odborného vzdělání v domácích podmínkách páchá takové zvěrstvo
na malých štěňatech tím, že jim odřízne uši za plného vědomí, to je prostě hnus, který nepatří do civilizované Evropy, ale přesně tam odkud pochází, tedy do Asie. Ale když je někdo takový Tatar, těžko to bude chápat.
plisak
napsal(a):
to je nějaký vtip? kdyby mu byli ustřihli uši, pak by bránil jako lev? kromě toho kdo vypadá jako debil je ten, kdo vede kupírovaného psa - to je můj názor. Vyvazování, vylepování a různé další manipulace s kupírovanýma ušima byly tak běžné, že jich jsou plné diskuze jak v klubových tiskovinách tak třeba i v Psu příteli z té doby a mnohdy to nebylo nic platné.
Chtěla jsem dát tomuto příspěvku palec a omylem jsem si ho nadělila sama sobě
Tak to činím teď a doufám, že můj přehmat pochopíte!
nova
napsal(a):
Zažila jsem něco velmi podobného s velkým kníračem. Pro něj znamenala týraní každá nová operace, každý další měsíc s límcem okolo hlavy, každé další vytahování stehů z uší, které by nadělaly psovi daleko méně bolesti, kdyby se prostě v půl roce zredukovaly, jak se to dělávalo. Podle mě stojí za zamyšlení, co už bylo zmiňováno; i psi procházejí neustálým vývojem, a to poměrně rychlým - když jsou plemeni po několik generací kupírovány uši, geneticky se během té doby zaznamenává, že pes onu "přebytečnou" kupírovanou tkáň nepotřebuje, a ta postupně slábne a stává se náchylnější na poranění a nemoce. Zajímalo by mě, jestli zákonodárce napadlo prodiskutovat toto téma nejprve se zvěrolékaři...
Podle mě už samotný zákaz kupírování odsuzuje psy s vrozenou dispozicí k výše zmíněným problémům k letům trápení. Alespoň tak to bylo s naším psem, který poslední tři roky života neměl málem ani dva měsíce v kuse pokoj
Ještě podotýkám - nejednalo se o záněty (pro vás, kteří tvrdíte, že s kupírováním nemají nic společného; s tím zkušenost nemám). Jednalo se o nedostatečné prokrvování plochy plácaček, které potom bez jaéhokoli mechanického zásahu krvácely a rány tím vzniklé v podstatě neměly šanci se zahojit (neustálé klepání hlavou, čímž se rány znovu a znovu otevíraly). Tyto problémy byly skutečně způsobené příliš velkou plochou ucha, a nebylo ve veterinářových kompetencích s tímto dělat cokoli jiného než opakovaně operovat.
ferrarif50
napsal(a):
Myslím, že je rozdíl, když se kupíruje několikadenní štěně či dospělí pes. U štěňátka je to prý jako když se "trhá" papír. Je to i docela logické, šťěňátko ouška ještě nemá vyvinuté. A prý je to skoro nebolí.
PRÝ? To je to zásadní slovo!!!
Prý mě to nebolí, řeklo štěně...! Vzpamatujte se a zamyslete se!
bohemica
napsal(a):
PRÝ? To je to zásadní slovo!!!
Prý mě to nebolí, řeklo štěně...! Vzpamatujte se a zamyslete se!
Štěně si umí najít velmi výmluvné způsoby, jak páníčkovi sdělit, že se necítí dobře. Není prvotní, jestli štěněti bolest vadí? (Kdo byl někdy operován, nebo mu třeba "jen" trhali mandle nebo zub, může sám posoudit)
Náš pes měl prokousnuté hrdlo od maliňáka (BO) tak, že jsem si s jistotou myslela, že je po něm. Zvedl se, oklepal, zavrtěl ocasem a pokračoval v procházce, jako by se nechumelilo. Ani později nejevil naprosto žádné známky duševní nepohody, byl veselý jako jindy a kolem onoho osudného plotu chodí bez sebemenšího projevu traumatu - není tohle to hlavní?
Já myslím, že vždycky záleží na důvodu, proč jsme se rozhodli kupírovat ouška. Kastrace je prevence nádorů varlat/mléčných žláz (když pominu účel zamezení reprodukce, což je věc, kterou by si zodpovědný majitel mohl ohlídat sám). Stejně tak kupírování uší či ocásku v útlém věku může v některých případech zamezit psovu celoživotnímu utrpení. Vím, o čem mluvím, máme pejska kastrovaného, a tedy vím, že s tím je pro psa spojeno mnohem více bolesti a nevolnosti než s kupírováním oušek, přitom účel je v mnohých případech stejný. Teď nemluvím o estetických úpravách! Každopádně se zákonodárci mohli kapku zamyslet před tím, než úpravy uší úplně zakázali. Ale jasně, kdyby je jen omezili na zdravotní důvody, tak by se jim to mnohem hůře kontrolovalo. Vlivy na ušní choroby a procentuální zastoupení zdravotních problémů u psů s kupírovanýma a těch s ponechanýma ušima jsou dobře popsány v této knize http://www.databazeknih.cz/knihy/nemoci-psu-74585
(Výzkumy ukázaly, že tvar ucha je důležitým predispozičním momentem:
u psů s kupírovaným uchem se choroba vyskytla v 7,6%
u psů se vzpřímeným uchem ve 12,2%
ve skupině s uchem polopřevislým v 17,3%
u psů s uchem převislým v 19,4%)
pipinka
napsal(a):
Až do dneška jsem nevěřila proč zakazaly kupírování,myslela jsem že to není tak hrozné ale po tom co mého pejska AMSTAFA,pokousal jinej pes do ouska a musela jsem ho nechat kupirovat schavluji zakázání kupírování.Chudáčci zvířata
Přesně tak, kupírování je přeci naproste nepřirozené! :D
A ti co říkají, že je rozdíl mezi štěnětem a velkým psem - chcete snad říci že malé štěně necítí bolest???
A ti kdo tvrdíte, že kupírovaní psi si pak neporaní uši - tak že nekupírujeme i retrívry, kokry, saluki...? Co je na tom lepšího? Proč tedy psům třeba neodstraníme drápy, aby si je nemohli zatrhnout? Nebo neodstraníme zuby, aby jim nemohl vzniknout zubní kámen???
Kupírování ať už uší nebo ocasů je týrání, je to nepřirozené... Zajímalo by mě, jestli schvalujete např. i když se v některých kulturách lidem uřezávají nosy, nebo rty... Takové věci se už dávno v rozvinutých zemích nepraktikují, tak proč je děláme psům???
Třeba ze stejného důvodu, z jakého se lidem odstraňuje slepé střevo nebo zuby moudrosti? Některé rasy psů jsou natolik přešlechtěné a poznamenané dlouhaletými zásahy člověka, že s plandavýma ušima mívají celoživotní problémy - co je potom větší trápení? Jednorázová kupírace nebo vleklá, bolestivá a neúčinná léčba?
miyako
napsal(a):
Třeba ze stejného důvodu, z jakého se lidem odstraňuje slepé střevo nebo zuby moudrosti? Některé rasy psů jsou natolik přešlechtěné a poznamenané dlouhaletými zásahy člověka, že s plandavýma ušima mívají celoživotní problémy - co je potom větší trápení? Jednorázová kupírace nebo vleklá, bolestivá a neúčinná léčba?
Né :P
Pka by bylo nejlepším řešením jedince, kteří tím trpí nejvíce vyřadit z chovu! Stejně tak, jako psa trpícího třeba epilepsií nebudu dávat do chovu...
To by jistě bylo, děkuji za radu, ale já nejsem chovatel. Stejně tak převážná většina občanů ČR, která vlastní psa. Problémy s ušima se nemusí projevit v každé generaci, ne? Když kupuju štěně, ujišťována, že "matka je stoprocentně zdravá" (případně, že stejně tak byla i babička), málokdo sleduje i širší rodinu. Také může být celý chov "stoprocentně zdravý" a postižen může být prvně až ten vrh, ze kterého si pořizuju štěně. A co s tím stiženým štěnětem-> psem potom budete celý život dělat? Nebo ho v rámci zamezení dalšího trápení necháte po mnohých operacích uspat, protože je to jediné zbývající LEGÁLNÍ řešení? Proboha, tenhle argument, to myslíte vážně? Kdyby to tak fungovalo, myslíte, že by takových jedinců bylo tolik? Mimoto, spousta lidí si nakrývá bez bonitace, jen tak soukromě. U takových se to ohlídat snad ani nedá.
afrodité
napsal(a):
Přesně tak, kupírování je přeci naproste nepřirozené! :D
A ti co říkají, že je rozdíl mezi štěnětem a velkým psem - chcete snad říci že malé štěně necítí bolest???
A ti kdo tvrdíte, že kupírovaní psi si pak neporaní uši - tak že nekupírujeme i retrívry, kokry, saluki...? Co je na tom lepšího? Proč tedy psům třeba neodstraníme drápy, aby si je nemohli zatrhnout? Nebo neodstraníme zuby, aby jim nemohl vzniknout zubní kámen???
Kupírování ať už uší nebo ocasů je týrání, je to nepřirozené... Zajímalo by mě, jestli schvalujete např. i když se v některých kulturách lidem uřezávají nosy, nebo rty... Takové věci se už dávno v rozvinutých zemích nepraktikují, tak proč je děláme psům???
Kupírování je u některých plemen od jejich vyšlechtění po staletí zcela přirozené. To až přitroublí a zhýčkaní eurozákonodárci, kteří nic nedělají a jen se chtějí na nějakém pseudoproblému zviditelnit to posledních pár let bohužel vidí jinak.
A myslí si, že jako mávnutím kouzelného proutku u plemen, kde se od jejich vyšlechtění jen kupírovalo nebudou mít kvůli jejich debilnímu zákazu najednou problémy s ušima. Samozřejmě, že kupírování není týrání - týrání zvířat je úplně něco jiného. Prostě některá plemena byla tak před staletími vyšlechtěna tak, že se ucho prostě normálně kupírovalo, tak se nedivte, že mají dnes třeba problémy se záněty nebo natrhlým uchem.
napsal(a):
Přesně, souhlasím.
bilusik
napsal(a):
Kupírování je u některých plemen od jejich vyšlechtění po staletí zcela přirozené. To až přitroublí a zhýčkaní eurozákonodárci, kteří nic nedělají a jen se chtějí na nějakém pseudoproblému zviditelnit to posledních pár let bohužel vidí jinak.
A myslí si, že jako mávnutím kouzelného proutku u plemen, kde se od jejich vyšlechtění jen kupírovalo nebudou mít kvůli jejich debilnímu zákazu najednou problémy s ušima. Samozřejmě, že kupírování není týrání - týrání zvířat je úplně něco jiného. Prostě některá plemena byla tak před staletími vyšlechtěna tak, že se ucho prostě normálně kupírovalo, tak se nedivte, že mají dnes třeba problémy se záněty nebo natrhlým uchem.
Přesně, souhlas...:(

Jak je vidět zřejmě nevíte, co je přirozenost. Víte, přirozenost se nezíská tím, že každému vrhu psů budu stovky let ušmikávat uši a ocas, a pak si zvesela řeknu: ,,Jop, teď už jsem tvému druhu uřezávala uši dostatečně dlouho. Teď i přesto, že ti je musím řezat dál, to budu brát jako přirozenost a ty též!" Ta se získá tím, že se s tím daný jedinec narodí (Pro ty méně chápající, pejsek s ušima nahoru i dolů a ocáskem je přirozenost, ne ty "zmutovaný" a zmrzačení psi)! A pochybuju, že se vám štěňata rodí hezky vedle nožíků, vesele a s úsměvem vám skákají do rukou se psími slůvky: ,,No tak už dělej, ušmikni mi uši a víš co? Přidej i ocas, ten je mi taky na nic!"
Místo toho aby jste se snažili tedy vyšlechtit zpět z těch plachet zase stojící uši (Když to šlo udělat naopak, proč by to nešlo zpět?), mrzačíte psy a chlubíte se tím, že to je kvůli "jejich vzhledu" (Všichni víme i vy, že si tím posilujete svá ega) a ještě to ospravedlňujete tím, že to není zákrok tak velký jako kastrace (Možná vám to nedošlo, ale normální lidé své psy nechávají kastrovat jen při onemocnění /PS: Rozhodně nemyslím ty, kteří kastrují "preventivně"/ a né kvůli tomu, že se jim pes líbí bez koulí a feny s jizvou na břichu a dělají je cool a drsnými!). Co takhle, přijdu k vám do domu, zabiju vám roční děcko a policisté vás vykopnou s tím, že na světě běhají sérioví vrazi, tak co je otravujete s nějakým harantem? Jakpak byste se tvářili?
PS: Jsem proti jakémukoliv týrání zvířat, a kastraci do toho nepochybně uvádím, ale furt je to lepší zákrok (Protože se nedělá celému plemeni celkově.) než tahleta "móda"!
napsal(a):
Jak je vidět zřejmě nevíte, co je přirozenost. Víte, přirozenost se nezíská tím, že každému vrhu psů budu stovky let ušmikávat uši a ocas, a pak si zvesela řeknu: ,,Jop, teď už jsem tvému druhu uřezávala uši dostatečně dlouho. Teď i přesto, že ti je musím řezat dál, to budu brát jako přirozenost a ty též!" Ta se získá tím, že se s tím daný jedinec narodí (Pro ty méně chápající, pejsek s ušima nahoru i dolů a ocáskem je přirozenost, ne ty "zmutovaný" a zmrzačení psi)! A pochybuju, že se vám štěňata rodí hezky vedle nožíků, vesele a s úsměvem vám skákají do rukou se psími slůvky: ,,No tak už dělej, ušmikni mi uši a víš co? Přidej i ocas, ten je mi taky na nic!"
Místo toho aby jste se snažili tedy vyšlechtit zpět z těch plachet zase stojící uši (Když to šlo udělat naopak, proč by to nešlo zpět?), mrzačíte psy a chlubíte se tím, že to je kvůli "jejich vzhledu" (Všichni víme i vy, že si tím posilujete svá ega) a ještě to ospravedlňujete tím, že to není zákrok tak velký jako kastrace (Možná vám to nedošlo, ale normální lidé své psy nechávají kastrovat jen při onemocnění /PS: Rozhodně nemyslím ty, kteří kastrují "preventivně"/ a né kvůli tomu, že se jim pes líbí bez koulí a feny s jizvou na břichu a dělají je cool a drsnými!). Co takhle, přijdu k vám do domu, zabiju vám roční děcko a policisté vás vykopnou s tím, že na světě běhají sérioví vrazi, tak co je otravujete s nějakým harantem? Jakpak byste se tvářili?
PS: Jsem proti jakémukoliv týrání zvířat, a kastraci do toho nepochybně uvádím, ale furt je to lepší zákrok (Protože se nedělá celému plemeni celkově.) než tahleta "móda"!
No, nevím, kdo tu neví o čem mluví... Nikdo tu až dosud nezaměňoval degeneraci, ke které člověk začal přispívat nevědomky, se šlechtěním, které je cílené, ale bohužel ne o moc méně škodlivé. Víte, proč je každá generace lidí vyšší než ta předchozí, každá má delší prsty než ta předchozí, u každé je menší předpoklad růstu "zubů moudrosti", proč člověku (jako druhu) pozvolna ubývá ochlupení, a tak dále a tak dále? Co je používáno se velmi rychle vyvíjí, co používáno není, případně je to opakovaně odstraňováno, degeneruje a postupně zaniká. Bohužel, degenerace a ochabování je mnohem rychlejší než úplný zánik, který je pro jedince menší přítěží. A mluvila jsem o tom právě proto, že to nevratné bohužel je, vaše teorie bohužel nefunguje. A k té kastraci "preventivní" versus té při onemocnění - dovolím si poznamenat, že s těma ušima se věc má úplně stejně.
Vaše poznámka s vraždou ročního dítěte se mi zdá přehnaná a nijak nesouvisející. Stejně tak váš pohled na kastraci jako týraní je zcestný. Stejný zákrok se z (původně) stejných důvodů provádí i u lidí, zde nevidím rozdíl. Snad jen že pes si ji nemůže narozdíl od člověka vybrat, protože je jaksi nesvéprávný.
kralikofil
napsal(a):
No vidíte a já mám zkušenost naprosto opačnou - měla jsem pejska AST / s pp po výborných výstavně úspěšných rodičích/ bohužel kryptorchid, kupírovat jsem ho nechala jako malé štěndo, u zákroku jsem byla a celou operaci viděla jak probíhá za půl hodky bylo hotovo, po probuzení z narkozy do hodiny nevěděl že se mu něco dělalo, jen když se mu ouška promazávala tak byla citlivější na dotyk, zhruba v roce a půl jsem mu nechala vyndávat i to nesestouplé varle, operace trvala asi hodku, pes si 2 dny nebyl schopnej lehnout jak to to bolelo /a to nebyl žádnej cíťa/, chodil jako robot a spal tím stylem že já klečela a on si na moje záda pokládal hlavu aby mu únavou nepadala, po dvou dnech si začal pomalu lehat a ještě minimálně 4 dny mu dělalo problém se normálně zvednout, takže mi nikdo neříkejte že kupírování uší bolí víc než jiná operace
kralikofil
napsal(a):
No vidíte a já mám zkušenost naprosto opačnou - měla jsem pejska AST / s pp po výborných výstavně úspěšných rodičích/ bohužel kryptorchid, kupírovat jsem ho nechala jako malé štěndo, u zákroku jsem byla a celou operaci viděla jak probíhá za půl hodky bylo hotovo, po probuzení z narkozy do hodiny nevěděl že se mu něco dělalo, jen když se mu ouška promazávala tak byla citlivější na dotyk, zhruba v roce a půl jsem mu nechala vyndávat i to nesestouplé varle, operace trvala asi hodku, pes si 2 dny nebyl schopnej lehnout jak to to bolelo /a to nebyl žádnej cíťa/, chodil jako robot a spal tím stylem že já klečela a on si na moje záda pokládal hlavu aby mu únavou nepadala, po dvou dnech si začal pomalu lehat a ještě minimálně 4 dny mu dělalo problém se normálně zvednout, takže mi nikdo neříkejte že kupírování uší bolí víc než jiná operace
vera.va

XXX.XXX.118.1
Myslim, že kupírka nebyla otázka vzhledu, ale použitelnosti psa.
U pastevců nejzranitelnější místo byly uši, když bránili státa před vlky nebo před jinými všichni šlo po hlavě a uších, proto se jim uši šmikly. Podobné to bylo u molosů - stačí se podívat do jejich historie a všem dojde, proč se kupírka dělala.
Ti psiska, co měla kupírovaná ušiska vzhůru to také neměli pro okrasu, ale jako prevenci různých zánětů - u kníračky jsme měli kupírku uší za celých 16 let zánět neměla, co jsme po ní měli druhou kníračku s plachťákama, ta na záněty trpěla skoro pořád. Totéž u boxerů aj.
U ocasů to zas bylo z jiných důvodů - máloosrstěný ocas (rtw, dobrman, boxer) je zranitelný ocas - věčně někde omlácený, časté zlomeniny ocasů, častý syndrom "mrtví ocas" či zálomky ocasů, proto se krátil, u rtw to bylo i z důvodů análních žláz - rtw pokud maj ocas trpí na záněty análních žlázek (toto mám od chovatele rtw), proto se ocasy šmikaly, aby se zbavily veškerého podocasového bordelu a tu prdku měli čistou.
Stačí hledat v historii daných plemen k čemu se ta kupírka vlastně používala... pro krásu to fakt nebylo...
Nechápu proč se tady vždycky objeví archivní dotaz jako aktuální.
A také nechápu, proč po více než dvaceti letech zákazu kupírování uší tímto problémem ještě někdo zabývá. Prostě máme zákon, starší dvaceti let a nechápu polemiky, které tento platný zákon kritizují nebo zpochybňují. Tak jako se nevrátíme zpátky k trestu smrti u lidí, tak se prostě nevrátíme k povolení kupírování uší u psů. A naopak se zákon bude přitvrzovat, např. zákazem kupírování ocasů. Prostě estetické zákroky u psů nejsou a nebudou povoleny.
imkkii
napsal(a):
Přesně. Jiné operace jsou o dost horší. Souhlasím s tímto.
Zákaz ukíporávní byl úplně zbytečný a oproti skutečnýmu týrání psi ani žádná jiná třeba hospodářská zvířata vůbec nechrání. Je to jen alibistické plácnutí do vody, aby se vlk nažral a koza zůstala celá - a má to navodit dojem, že se jako v ochraně zvířat něco dělá. Přitom opak je pravdou a zákaz kupírování psi nijak proti opravdovému týrání nijak nechrání.