Šli byste do operace? - starý malamut

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2010 08:51
hancus

XXX.XXX.159.1

Čauky,
máme malamuta, pesana, kterému je tak 12,5 roku odhadem, máme ho už nějakých skoro 11 let a brali jsme si ho kdysi z útulku. Teď jsme mu zjistili velmi zvětšené jedno varle, má nádorek (občas krvácející) i na řitním otvoru a ocásku. Byli jsme s ním u veta - dle něj menší nádory v zadní části těla souvisí s hormony a tudíž kastrací by samy zmizely. Poslouchal dlouho srdíčko a říkal, že na svůj věk ho má překvapivě zdravé. Brali mu krev a prý i ta je perfektní. Pravděpodobnost že operaci zvládne bez problémů je prý tak 80-90%. Taky mi říkal, že i když ho odoperují, nikde není zaručeno, že bude ještě pár let žít, klidně může odejít za pár měsíců stářím.
Takže zvažujeme, jestli operaci podstoupit nebo ne. Jinak má pesan ohromnou chuť k jídlu, je poněkud tlustý - i když dostává jen malé množství light granulí. Problémy s pohybem míval (občas kulhal, když se přeležel), ale zmizely potom, co začal dostávat granule pro seniory s přídavkem doplňku na klouby. Skoro denně chodí na procházky, vzhledem k jeho věku spíš kratší, víc jak hodinu už jej docela unavuje (hlavně tu máme kopcovitý terén a do kopce to holt už nejde jako zamlada), takže takhle dlouho chodí maximálně 2x týdně. Ještě loni v létě jsem s ním absolvovala zhruba 13 km výlet a zvládl to - i když už toho na něj bylo moc a druhý den pokulhával. Mívá někdy průjmy, ale to připisujeme i tomu, že máme koně a cpe se koblihama.
Jak byste se rozhodli vy?

2.4.2010 08:52
hancus

XXX.XXX.159.1

Ještě něco, u případné operace chceme inhalační narkózu, náš vet ji taky dělá.

2.4.2010 08:57
feherkocos

XXX.XXX.245.226

Jestli jsem dobře pochopila, jednalo by se pouze o kastraci.
Vzhledem k tomu, že to není až tak náročná operace, tak já osobně bych do toho šla. Pokud by to bylo tak jak předpověděl vet a pejsek je jinak v pořádku, tak by s Vámi mohl strávit ještě kus hodnotného života a to o přeci jde...

2.4.2010 08:57
rude

XXX.XXX.13.149

Ahoj. Pesan vypadá že je v dobré kondici, takže by případnou operaci mohl vzládnout.
Moje sestra nechala loni operovat jejího NO, měl také jedno varle zvětšené, a to hodně. Jiné potíže neměl, jedl, běhal... nebyl v nijak sportovní kondici. Po operaci se jim už neprobral. Přiotm předoperační vyšetření byla v pořádku. Možná měli smůlu, možná byl už slabý - předpokládáme, že měl rakovinu a možná i na více místech v těle. Zkrátka o něj přišli, i když počítali, že se ještě nějaký ten rok dožije.
Je těžké v tomto radit, neb co bude nidko předem neví, každopádně vám přejeme hodně štěstí.:-) :-)

2.4.2010 09:06
hancus

XXX.XXX.159.1

A jakou měl narkózu? Inhalační nebo injekční? my s tím naším mamutem byli před asi 6 lety na zubním kameni, dostal injekční narkózu, jednu chvíli přestal dýchat a dlouho se z ní probíral, proto už injekční narkózu nechceme. To ještě na doplnění.

2.4.2010 10:17
rude

XXX.XXX.13.149

měl normální narkozu.

2.4.2010 10:28
alboni

XXX.XXX.28.74

Šla bych do toho. Inhalačka je šetrná, operace víceméně zevní, a pesan tu může být ještě další čtyři roky. Držím palce, aby to dobře dopadlo.

2.4.2010 10:33
hancus

XXX.XXX.159.1

No to by mu bylo skoro 17 :-) to by sice bylo fajn, ale nedělám si iluze, doufáme ještě tak ve dva roky. Díky.

2.4.2010 10:53
striga

XXX.XXX.36.116

Rozhodně do toho jděte. Z podobných důvodů jsem nechali našeho ovčáka v 11ti letech kastrovat. Byť měl "klasickou" injekční narkózu, vše zvládnul na výbornou a dělal nám radost další dva roky.:-)

2.4.2010 11:38
atika

XXX.XXX.213.155

Ahoj, určitě bych do toho šla. Vlastně už jsme do toho taky šli. To samý jak píšeš, ale šlo o 11 letého boxera, který měl i trochu nemocné srdce - bral fortekor. Nechali jsme ho odoperovat při inhalační narkoze a dožil ještě dva roky. Normální narkozu nebrat, ale to je u všech starších pejsků. Dalšího jsme nechali z téhož důvodu kastrovat v 10 letech, taky přežil další dva roky. Teď se zvětšuje varle mému 14 letému kníráčkovi, ale tady už do toho nepůjdu, má taky nemocný srdíčko a tady už vet nechce riskovat ani přispání na zuby (a vzhledem k tomu, že je to kardiolog, tak ho poslechnu). Když tak na to koukám, tak tenhle problém s nádory na varlatech je u psů stejně častý jako u fenek zánět dělohy ve stáří:-(

2.4.2010 16:40
misa

XXX.XXX.201.23

Ahoj vsem,
taky to ted zvazujeme u temer 12 leteho labika-srdicko i biochemka ok,ve vyborne kondici (tury zvlada a miluje),nas vet ho porad chvali ze uz dlouho nevidel v tak vyborne kondici tak stareho psa :-) mame totiz i nove fenku s kterou planujeme chov (jine plemeno),a on nas upozornil ze je mozne ze jak nikdy s fenama nebyl,tak je mozne ze jak se mu ted poblazni v harani hormony,mohlo by to rozjet rakovinu prostaty (a je dost mozne ze uz i nabeh v takovem veku jako nekastrat ma).A pry mame jit do toho ted nez az mu bude 13 a rakovina se zjisti... Fena se nam ted prvne rozharala,zatim ho to nebere,no uvidime az prijdou ty prave dny...navic v lete pribudne dalsi fena,tak sem na vazkach. Dekuji :-)

2.4.2010 17:55
mojipsi

XXX.XXX.165.55

Pozor inhalační narkóza není šetrnější než nitrožilní!!!!! Říkal mi to můj vet, používá obě, pokud si to majitel přeje dá inhalačku, ale čištění zubů v inhalačce hm docela si to neumím představit, tubus, retraktor který drží zuby, plastový náhubek a jak se tam vejde vet a jak bude čistit zuby.....no to je jedno, nitrožilní je lepší, pokud se to umí!! a neuspat natvrdo, ale pokud je pesan starší nebo není úplně ok zdravotně tak se mu dá míň a kanylou se mu přidá podle potřeby.

2.4.2010 23:26
ditus

XXX.XXX.16.37

mojipsi napsal(a):
Pozor inhalační narkóza není šetrnější než nitrožilní!!!!! Říkal mi to můj vet, používá obě, pokud si to majitel přeje dá inhalačku, ale čištění zubů v inhalačce hm docela si to neumím představit, tubus, retraktor který drží zuby, plastový náhubek a jak se tam vejde vet a jak bude čistit zuby.....no to je jedno, nitrožilní je lepší, pokud se to umí!! a neuspat natvrdo, ale pokud je pesan starší nebo není úplně ok zdravotně tak se mu dá míň a kanylou se mu přidá podle potřeby.

Samozřejmě že inhalačka je šetrnější než nitrožilní. Za prvé proto, že se dává jen po nezbytně nutnou dobu a zvíře se z ní probouzí prakticky hned po odpojení a druhá věc a to jsem měla asi uvést jako první, že se nefiltruje přes ledviny, což u starého psa(ale i jakéhokoliv jiného) je velké plus.

K dotazu: Já bych do roho šla, pokud se jedná o rakovinu, když zakročíte včas, pes tu může vydržet dalších několik let.

3.4.2010 17:52
conty

XXX.XXX.64.186

Určitě a moc bych to neodkládala:-)

16.4.2010 07:13
hancus

XXX.XXX.159.1

Tak jsme do toho šli a už to máme za sebou, náš dědula to zvládl. Večer s ním teda nic nebylo, na to, že měl šetrnou narkózu byl hodně zvadlej, nohy ho neposlouchaly, ale dneska ráno už vypadal líp. Tak snad bude v pohodě a ještě nějaký ten pátek s náma bude smrdět :-) Dneska tam s ním jedem zas, na kontrolu, vyndaj mu z packy kanylu a dostane další injekci ATB - je to "hrdina" - včera u ní brečel jak mimino, takže už na veterině všichni vědí, že je Hafi pěknej cíťa :-). Díky za vaše názory, které nám pomohly se rozhodnout.

16.4.2010 20:58
atika

XXX.XXX.213.155

Tak to je bezva, že to máte za sebou. Přeju ať se pejsa rychle zahojí a ještě si požije:-)

16.4.2010 21:24
conty

XXX.XXX.64.186

Super,přeji hodně zdravíčka:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík