Chovatelé slovenských čuvačů, kavkazanů a dalších těchto plemen

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2010 22:12
hamarbox

XXX.XXX.207.1

hledám chovatele těchto psů s PP, kteří odchovávají štěňata u zvířat - nejlépe kozy popř. ovce. A jejich psi s těmito zvířaty pracují. Mám zájem o koupi kvalitního štěněte- fenky takto odchované.

27.4.2010 23:03
monika s

XXX.XXX.90.12

možná byste mohla přesně specifikovat jak myslíte - takto odchované štěně. Je pár chovatelů (konkrétně teď za KAO, a trochu za SAO a šarplanince), kteří mají ovce, nebo kozy a jejich psi jsou na ně zvyklí (to u pastevců není problém) a mladé většinou láskyplně opečovávají.
Ale jen ojediněle jsou chovatelé, kteří odchovávají štěňata na salaši a jejich psi se mezi dobytkem opravdu pohybují od rána do večera. Myslím, že u KAO s PP takový není ani jeden.
Podle mne toto ani není nutnost, pokud si odeberete štěně včas a na stádo ho navyknete...
Koukala jsem, že máte kozy - s těmi to asi bude mít štěně těžké - pokud usuzuji podle těch potvor co jsme mívaly my :-)
Jinak naše první kavkazanka dokonce zvládala i páci ovčáka - naháněla stádo, jenže tenkrát se chovali jiné ovce, s masňáky by to nejspíš tak nešlo.

28.4.2010 06:20
vzdimal

XXX.XXX.236.98

Prohlédněte si stránky této CHS : http://kavkazaci.ic.cz/
:-):-):-)

28.4.2010 14:32
hamarbox

XXX.XXX.207.1

Ano chovám kozy a opravdu umí psa srovnat do latě, i když z nich mají i trochu strach. Třeba naše boxerka nedávno opruzovala moc blízko u kozy s kůzlaty. Koza využila okamžiku nepozornosti psa a nabrala ji několikrát hlavou do slabin. No boxerka si snad příště dá pozor.

Psi chovám již přes 20let a myslím, že jim dost rozumím. Přesto jsem si chtěla pořidit štěně rovnou od stáda, aby už vědělo od starých psů(matky popř. i otce) jak se stádo má střežit a chránit. Rozhoduji se mezi kavkazanem a čuvačem. S oběma plemeny jsem se již více seznámila. Čuvače jsem měla a kavkazany jsme měli v práci. Zvládne stádo hlídat pouze jeden? Jde mi o ochranu stáda před zloději a cizími psy. Koz máme kolem 20ks, časem jich bude zřejmě i více. Samosebou, že si mohu vzít jakékoli kvalitní štěně, jenže bych preferovala odchovance u stáda nebo štěně, které zná kozy a zvířata od nejranějšího věku. Vždyť nejdůležitější období socializace je zrovna od 6-10týdnů a to by ještě měli být u mámy. Min. to 8týdnů věku.

Jaké máte zkušenosti u těchto plemen s odnaučováním sbírání potravy ze země? Nerada bych, aby mi ho někdo otrávil.

Slyšela jsem a někde četla, jak se odchovávají v cizině štěňata u stád a jak je pro ně stádo prostě domov a rodina. A jak střeží stáda i bez jakéhokoli člověka. Velmi se mi to líbí, jen nevím,zda-li je to u nás vůbec možné. Většina plemen je zdegenerovaných a z každého přírodního zdravého a hlídacího plemene se dělají domácí mazlíčci.

28.4.2010 16:45
monika s

XXX.XXX.90.12

hamarbox napsal(a):
Ano chovám kozy a opravdu umí psa srovnat do latě, i když z nich mají i trochu strach. Třeba naše boxerka nedávno opruzovala moc blízko u kozy s kůzlaty. Koza využila okamžiku nepozornosti psa a nabrala ji několikrát hlavou do slabin. No boxerka si snad příště dá pozor.

Psi chovám již přes 20let a myslím, že jim dost rozumím. Přesto jsem si chtěla pořidit štěně rovnou od stáda, aby už vědělo od starých psů(matky popř. i otce) jak se stádo má střežit a chránit. Rozhoduji se mezi kavkazanem a čuvačem. S oběma plemeny jsem se již více seznámila. Čuvače jsem měla a kavkazany jsme měli v práci. Zvládne stádo hlídat pouze jeden? Jde mi o ochranu stáda před zloději a cizími psy. Koz máme kolem 20ks, časem jich bude zřejmě i více. Samosebou, že si mohu vzít jakékoli kvalitní štěně, jenže bych preferovala odchovance u stáda nebo štěně, které zná kozy a zvířata od nejranějšího věku. Vždyť nejdůležitější období socializace je zrovna od 6-10týdnů a to by ještě měli být u mámy. Min. to 8týdnů věku.

Jaké máte zkušenosti u těchto plemen s odnaučováním sbírání potravy ze země? Nerada bych, aby mi ho někdo otrávil.

Slyšela jsem a někde četla, jak se odchovávají v cizině štěňata u stád a jak je pro ně stádo prostě domov a rodina. A jak střeží stáda i bez jakéhokoli člověka. Velmi se mi to líbí, jen nevím,zda-li je to u nás vůbec možné. Většina plemen je zdegenerovaných a z každého přírodního zdravého a hlídacího plemene se dělají domácí mazlíčci.

Jj, já jsem si právě myslela, že jste někde viděla jak to dělají v cizině - já konkrétně kdysi viděla nějaký dokument z Ameriky, šlo tam konkrétně o anatolce a ochranu stád proti kojotům...
Tam se štěně šoupne ke stádu hned okolo 6.tého týdne, se stádem se i krmí, prostě žije s nima a "natiskne" si je jako příslušníky svého druhu.
Nevím ale, zda je toto možné i našich podmínkách, pokud byste takto vychovávala KAO je pravděpodobné, že bude nakonec kozy chránit i proti Vám a mláďata ještě víc. Kavkazan potřebuje nějakou výchovu a potřebuje žít i se svými lidmi.
Jak je výše zmíněný odkaz, tak sice KAO hlídají stádečko ovcí a koz, ale také s nimi nejsou stále, jsou bráni i do rodiny...
Pokud někdo chce mít pastevce v našich českých podmínkách, musí mít hlavně solidní plot, nebo štěně naučené na ohradník (a stádo spíš někde, kde denně neprojde sto lidí), protože i když jsem viděla takto fungovat šarplanince, nedala bych ruku do ohně za to, že pokud je někdo hooodně rozčílí, neproj skrz - elektrika neelektrika.
Jinak myslím, že malé stádo zvládne hlídat pouze jeden, 20 kusů není zase tolik.
Co se týká sbírání potravy ze země - jeko většina ostatních plemen - nevezmou si třeba před Vámi, nevezmou si ve chvíli kdy jsou v afektu, ale když budou v klidu procházet po pozemku a něco najdou, vezmou si.
Máme hodně známých mezi chovateli ovcí (manžel ovce stříhá) a vím že mívají problémy se zloději, krade se i hovězí. Pár z nich uvažovalo o kavkazanovi, ale většinou převážily zápory (nedostatečné oplocení a možnost útěku psa, a hlavně možnost poranění - byť zloděje - ale v ČR bohužel bude v právu on :-( - on se přece šel na oplocenou pastvinu a s kudlou v ruce jen projít...)
Ještě socializace - prodloužila bych to období do 12.ti týdnů. Min. věk pro odběr štěněte je 50 dní, takže myslím, že by to šlo.
Navíc opravdu nevím o žádném chovateli KAO v ČR, který by štěňata odchovával přímo ve stáji s dobytkem, takže štěňata v době odběru toho moc odkoukáno nemají.
Osobně bych 5-6. týdnů staré prcky nevzala ani k našim ovcím, protože beran by jim asi dal...

28.4.2010 19:38
feherkocos

XXX.XXX.166.38

Stejně se to dělalo i se štěňaty komondorů v Maďarsku, dají se co nejdříve pod ovci, stádo pak vezmou za své. Osobně s tím však zkušenost nemám, chováme jen koně a tam příliš neriskuji (mám špatnou zkušenost), kór co se týká štěňat...

28.4.2010 20:01
hamarbox

XXX.XXX.207.1

Z oplocení strach nemám, protože kdo zná kozy ví, že musí být pořádné a dostatečné. Tzn. bude to el. ohradník z drátu a bude opravdu fungovat. Naštěstí je pozemek mimo jakoukoli frekvenci, tudíž předpokládám, že tam nikdo chodit nebude.
Přesto nehodlám riskovat a nechat stádo bez dozoru.

Se socializací v rodině počítám, bude nás celkem velká rodina - 4dospělí a 3děti. Tudíž pes musí být zvyklý na nás všechny. Štěně bude žít s námi, ale nenechám ho kamarádit s nikým cizím. Vychovala jsem již hodně psů, ale byli určeni pro jiné využití než na střežení. Proto se radím. Kdysi jsem měla slovenského čuvače a zůstal vtisknut do mého srdce. Byl to dar od známého - dospělý nevychovaný čuvač a dodnes na něj vzpomínám v dobrém. O kavkazany jsem se zajímala ještě mnohem dříve a vždy se mi moc líbili a tak jsem o nich četla dostupnou literaturu a ptala se na jejich povahy i mezi chovateli. Několik těchto psů znám i osobně.

22.4.2011 07:42
danurba

XXX.XXX.204.155

Našla jsem tuhle loňskou diskuzi. Za dva týdny si pojedeme pro naší první čuvačku, kterou chceme mít právě na pastvině mezi zvířaty, aby je hlídala. Zajímalo by mě, jak to se zadavatelkou skončilo, máte toho čuvače nebo ne? A jak vám to s ním jde? Jak jste ho nakonec učili, aby stádo hlídal? Mají to opravdu vrozené? Dana

Přidejte reakci

Přidat smajlík