Dobrmana nebo jineho psa???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2010 17:05
catfishman

XXX.XXX.94.35

Hezký den přeju rád bych si pořídil dobrmana....ale mám několik otázek k tomuto plemeni tak bych se rád dozvěděl o plemeni co nejvíce....hodí se do paneláku?Jestli snese jiné psy kolem sebe?Jaká je jeho povaha?Za vaše rady budu hrozně rád...těším se na vaše odpovědi... hezký den přeje Aleš

28.4.2010 18:47
mrsniky

XXX.XXX.95.5

Dobry den,
pro mě osobně je dobrman nejlepší pes na světě :-)
Povaha je o tom, jak si ho vychováte. V základu je velice aktivní (panelák ano, ale spoooousta pohybu) a milý. Když dobře socializujete, neměl by mít s jinými psy problém, já osobně ho ale do her samec x samec moc nepouštím, protože sice vychází se psy dobře, ale při sebemenším náznaku dominance se začíná bránit-to je podle mě u většiny psů stejné. S fenou bez problémů, většinou ho šikanují a on to, trouba, trpí :-)
Podle mě nezáleží až tak na plemeni, kdo má zájem, zvládne každé, jen musí psovi věnovat dostatek času. A že ho spolkne hodně! Přijdu z práce a prakticky se, až na vyjímky, věnuju psům. Takže pokud jste to opravdu dobře zvážil a jste přesvědčen, že vám to nadšení vydrží, jděte do toho :-)

28.4.2010 19:48
catfishman

XXX.XXX.94.35

dekuju za odpoved....prave bych si ho chtel poridit a to hrozne rad....vahal jsem mezi vyberem staforda a dobrmana a vyhral to dobrman....a chci fenecku...a nasel jsem inzerat ze prodava fenecku 2 mesicni za 1000 kc tak jsem tam psal ale zadna odezva zatim.... :-( tak snad se mi ozvou no...

28.4.2010 21:47
rachel

XXX.XXX.131.84

Dobrman je opravdu výborný pes. Jen chci podotknout, že štěně za cenu 1000 Kč asi nebude mít rodiče vyšetřené např. na klouby....
Uvědomte si, že dobrmani stejně tak jako spousta dalších velkých plemen trpí na DKK a DLK a spoustu dalších nemocí....

Zvažte to ještě, prosím.

28.4.2010 21:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.195.228

Nechci, aby to znělo ošklivě, ale spíš doufejte, že se neozvou - cena dobrmana se pohybuje daleko někde jinde (i bez PP), takže za 1000Kč máte obrovskou šanci pořídit si spíš křížence:-(.
Mimo to byste asi měl vědět, že dobrman je na tom pokud jde o dědičné nemoci hodně špatně, a pokud si vezmete štěně po neznámých rodičích bez původu, kde o jejich zdravotní stránce nevíte zhola nic, a nemají ani žádný zdravotní testy, tak vás může v budoucnu čekat hodně nemilé překvapení. A to ani nemluvím o povaze - dobroš bez PP má jenom zřídka kdy vyrovnanou povahu, jakou popisuje standard )spíš to bývají nervní zvířátka kousající ze srachu, než sebevědomí hlídači, a příjemní společníci:-().
Nechcete raději pomoci nějakýmu dobroušovi z útulku, něž si koupit štěně pochybnýho původu, a čekat, co z toho vyroste za křižovatku?

28.4.2010 22:40
catfishman

XXX.XXX.94.35

jo tak to uz jsem zvazil tak to si radej pockam az budu mit vic penez a koupim si od chs dobrmanu...myslim si ze to tak bude lepsi no...

29.4.2010 06:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.195.228

to je rozumný, a myslím že svýho rozhodnutí nebudete litovat:-)

29.4.2010 07:24
catfishman

XXX.XXX.221.175

no a je tu v praze nejaka stanice dobrmanu nebo v tabore nebo nekde ve stredoceskem kraji?rad bych se venoval tomuto plemeni co nejvice...treba napr. jak na zavody nebo nejak tak....

29.4.2010 09:45
sunin

XXX.XXX.169.5

Dobrmana muzu jen a jen doporucit,sama ho mam v panelaku,ale je fakt ze se mnou chodi do prace a vybiti energie ma dost tak je hodnej doma.Zvladame v pohode i ostatni psy samce,ale jiz nekdo psal,kdyz na neho nejaky pes zkousi dominanci tak se brani.
A je velmi rozumne poridit dobrika z CHS jelikoz ja jsem toho sveho koupila bez PP,kupni cena byla pakatel ale ty problemy potom nestoji za to (porizovaci cena 3 tis. ale nakonec se po operaci vysplhala na skoro 50 tis:-() Takze za sebe muzu rict ze uz bych do pejska bez PP nesla a uz vubec ne do dobrmana bez PP jelikoz ani povahu nema takovou jaka by mela byt.

29.4.2010 09:55
v v

XXX.XXX.164.184

Dobrman byl taky můj sen, ale chtěla jsem jedině s PP právě kvůli dost častým dědičným nemocem. Jenže tam je cena kolem 15000 za fenečku, takže jsem si nakenec i pro to zdraví vybrala jiné plemeno, ale teda daleko akčnější. Jsme taky v paneláku. V rodině ale jednu dobrmanku máme a je zlatá. Od malička byla hrozně šikovná. Je to teda šílená závislačka a nehne se od nás na krok. Jen teda v pubertě měla tendence prohnat srnku i zajíce. Ale povahově je úžasná a občas zalituju že jsem se pro dobrmana nerozhodla, ale to zdraví pro mě bylo přednější.Jinak teda jak se říká že jsou hrozní pracanti, tak tohle je zrovna pes co bude neraději ležet s váma na gauči.Jediné co jí baví je obrana, to jo, ale aporty a cvičení jí nebere.Ale znám jen tuhle jednu, takže neříkám že je to tipický dobrman.
Jinak u Prahy je chs Honei Holligan, jinak nevím, ale vyjeď si inzerátyna štěňata a vyjedeti spoustu chs a zavolej přímo jim. Asi bych se vyhla Halit paša. S paní jsme mluvila i jsem jí viděla na výstavách a přišla mi jak mistra světa a jen ona že má nej dobrmany a jestli si myslím že najdu líp........ přitom má x desítek štěňat ročně, tak nevím jak moc se o ně může postarat a socializovat je.Mě to zavání množárnou.Už jsem na ní četla mnoho špatných ohlasů, ale to taky může bejt konkurence.Ale obrazek si musíte udělat sám.

29.4.2010 10:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.195.228

catfishman napsal(a):
no a je tu v praze nejaka stanice dobrmanu nebo v tabore nebo nekde ve stredoceskem kraji?rad bych se venoval tomuto plemeni co nejvice...treba napr. jak na zavody nebo nejak tak....

CHS dobrmanů okolo Prahy je hromada, ale i tak je potřeba vybírat pečlivě - vybrat si několi možných vrhů, a o rodičích a předcích si zjistit co nejvíc (v době internetu žádnej problém). Hlavně nekoukat jenom na výstavní tituly, ale spíš se zaměřit na zdraví a dlouhověkost předků (přičemž u pracujících rodičů se zkouškama máte větší pravděpodobnost, že tam to zdraví bude - nemocnej pes nemůže podávat takový výkony jako zdravej). Přecejenom si vybíráte kamaráda a budoucího člena rodiny, co tu s Vámi bude řadu let, a v případě nemocnýho zvířete se můžou částky za veterinu vyšplhat až do astronomických výšin.

29.4.2010 11:13
caniche

XXX.XXX.160.119

V útulku jsem našla pěknou mladou dobrmaní fenku - http://www.utulek-decin.estranky.cz/stranka/berina

29.4.2010 13:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.195.228

tak tomu, kdo jí takhle sp.zdil uši (omlouvám se za ten výraz, ale slušnější mě k tomuhle nenapadl), bych fakt urazila hlavu:-(.
Ale čubina je mladá, takže to možná půjde ještě vylepováním spravit

29.4.2010 14:19
v v

XXX.XXX.164.184

v pěti letech už toho asi moc neopravíš ne??? Chudák holka, ještě že jí je jedno jaký má rogala.

29.4.2010 14:53
sunin

XXX.XXX.179.80

Taky si myslím že už se ty uši nespraví,škoda,ale jí je to jedno:-| No a já se do ní na fotce tak zamilovala,že bude mít Aronek asi kamarádku :-)

29.4.2010 15:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.195.228

caniche psala že jde o mladou fenku, tak mě nenapadlo, že už je 5ti letá (což je u dnešního dobrmana věk téměř důchodový:-(). V tomhle věku už s tím opravdu nejde nic dělat:-(

29.4.2010 17:11
v v

XXX.XXX.164.184

sunin napsal(a):
Taky si myslím že už se ty uši nespraví,škoda,ale jí je to jedno:-| No a já se do ní na fotce tak zamilovala,že bude mít Aronek asi kamarádku :-)

fakt jo?? To by bylo super kdyby sis jí mohla vzít.
Právě ten nízkej věk úmrtnosti mě od dobmana odradil. Hodně špatně nesu odchod zvířete a nechci to zažít takle brzy.

30.4.2010 07:04
caniche

XXX.XXX.160.119

Já ji našla při hledání pudlů na stránky Pudl v nouzi a hrozně se mi zalíbila figurou, přiznám se, že jsem si věku nevšimla. Fakt je, že pět let je u dobrouška střední věk... Ale v útulku taky můžou prd vědět, kolikrát to odhadnou blbě, třeba jsou jí tři. Ovšem na druhou stranu - pro začátečníka do paneláku, jako je tenhle zájemce, se mi jeví dospělá už rozumnější fena jako lepší volba než hyperaktivní štěně. Spousta lidí pak zjistí, že nemá tolik času a trpělivosti na výchovu a výcvik dobrmana, na jeho náročnou pubertu, sousedi si stěžujou na vytí, byt zdevastovanej a pes jde z baráku...

30.4.2010 15:43
dines

XXX.XXX.43.243

V Českobudějovickém útulku taky máme jednoho dobrmana :-|
http://amira-nova-sance.webnode.cz/chybi-vam-kamarad-/psi-v-utulku/

Přidejte reakci

Přidat smajlík