Zdravím,mám narychlo takovej dotaz pro ty kteří mají společně fenku a psa v bytě kde nejsou dveře mezi pokojema.Objevila jsem díky odkazu fenku v útulku a pokud doma svolí ráda bych si ji vzala,ale mám již doma psa a nerada bych aby se stala nehoda při hárání.Jde to uhlídat??Fenku jsem nikdy neměla takže nemám představu a kastrovat nechci ani jednoho.Jak moc vyvádí psi doma s háravkou??
Děkuji za odpovědi
veronikab
napsal(a):
To je moc hezkej dotaz. Jak by jste si představovala, aby to vypadalo? Háravá fena v jednom pokoji, povel "Zůstaň" a pejsek v druhém s povelem "Nesmíš"?
Co je na kastraci tak zlého? U psa je to samo jednodušší a levnější...
Co je na kastraci tak zlého najdete ve vyhledávači a ve spoustě diskuzí tady,nejsem nějakej zarytej odpůrce,ale kastrovat prostě nechci.
Já si to moc nedovedu představit. Máme psa a dvě feny a nejen, že máme doma dveře, ale máme i možnost nechávat psa přes den venku, popřípadě spát v jiné budově - a i tak je to pro něj i pro nás náročné období. Chovnou fenu kastrovat nechci, ale vořešici, co jsme se nechtěné ujali, jsem nechala hned, jak to bylo možné. Štěňata, která skončila kdovíjak už viditelně měla a to jedno "zdvojené" hárání mi stačilo. Druhá fena navíc se psem vyrůstala, tak ho ani moc nechce, ale takhle by si dala říct okamžitě...
S tou klecí... to bude pro psa ještě větší utrpení... nízkou přeskočí raz dva, jedině přes celá futra a dost bytelnou! No, ale pokud budou oba chtít, klidně to zvládnou přes mříž. Pokud nechcete kastrovat, nezbývá než dveře pořídit, nebo na dobu hárání s jedním z nich někam odjet (nebo k někomu ho dát hlídat).
sunin
napsal(a):
Co je na kastraci tak zlého najdete ve vyhledávači a ve spoustě diskuzí tady,nejsem nějakej zarytej odpůrce,ale kastrovat prostě nechci.
Taky tam najdete, co je na tom dobryho... Jinak rozhodnuti je samozrejme na vas. Takhle nizkou mriz vam lecjakej pejsek snadno prekona, vysoky bych se taky bala, oni sou pejskove docela vynalezavy a u vas to bude vypadat jako ve vezeni. Bud bych dala dvere a nebo zajistila fence ci pejskovi na dobu harani hlidani.
Je hezky, kdyz pomuzete jednomu pejskovi, ale kdyz to nedokazete ohlidat, nadelate vic "skody" nez uzitku ( nemysleno ve zlem)...
Preju hodne stesti v rozhodovani.
Tak my sice všude dveře máme,bydlíme v bytě a fena teď poprvý odhárala.V kritický dny byli na střídačku zavřený ve výstavní kleci protože se mi nechtělo psa furt okřikovat že nesmí na fenu.Přece jen to je chovnej pes a zakazovat mu to mi přijde hloupý.Nemůžu říct že by nějak v kleci trpěli,jsou zvyklý.Ale v době kdy nebyl nikdo doma bylo jistější že jeden byl v kleci v obýváku a jeden na předsíni.Jestliže máte psy pro radost a ne pro chov tak bych to teda radši řešila tou kastrací protože pes mi pět dnů nežral vůbec,kňučel a moc toho nenaspal.Bylo to náročný jak pro něj tak pro mě.Jinak čuba byla v poho,ještě se mu rozvalovala a provokovala ho
ilisek
napsal(a):
pokud doma svolí ráda bych si ji vzala
doufejme, že doma budou mít víc rozumu než vy.......
Ty jo tak já chci pomoct feně z útulku,protože mám možnost mít víc psů a celodenně u sebe......nejdřív se ptám jestli by to vůbec v mých domácích podmínkách šlo a zas se dočkám aspoň od jedné dámy blbých keců.....no a když s někým bydlím tak je jasný že se musím poradit jestli to nebude spolubydlícím vadit i přesto že je byt můj
Mi jsme měli u koní jeden čas dva psy a tři feny.Je fakt,že mohli být odděleni,ale malí pes nemohl být s velkým.Hárání neprobíhalo nijak dramaticky,trošku kňučení a jinak nic.Moje velká fenka malýho ani nechtěla,takže doma jsem je mohla mít i spolu,i když on se trochu snažil,ignorovala ho.Takže,já bych to nejprve na vašem místě zkusila,jak to poprvé jde a pak by se vidělo.Na kastraci,jako konečné řešení je času dost a taky nejsem zastánce,pokud jsou psi zdraví.Mříž bude na nic,kamarádův vesnický ořech plodil potomky přes plot jedna radost.
sunin
napsal(a):
Dveře mi tam bohužel nainstalovat nepůjdou,co by šlo tak ta branka samozřejmě vysoká a jelikož vím že jsou pesani vynalézaví tak by musela mít nějakou výplň mezi těma mřížema.....no uvidím co vymyslím
Já bych spíš uvažovala o nějaký kenelce na ty nejhorší dny - na začátku a konci hárání je uhlídáte a to by stačila i jen na noc ta mříž do dveří, ale v krycí dny to prostě fyzicky uhlídat nejde - tam je všechno otázka maximálně 10ti vteřin - já se otočila na cca 5, a jsem ráda, že jsem po něm stihla skočit a strhnout ho dolů
A ideál by opravdu byl psa na ten jeden kritický týden dát někomu na hlídání