Dobrý den.
Předevčírem jsem šla večer s pejskem ven a asi po 5 minutách vycházky si všimnu, že pes jde skoro o 3 - kulhal na pravou zadní. Bylo už večer, tak jsme si řekli, že počkáme do rána a na druhej den uvidíme jestli se to zlepšilo - nezlepšilo. Psa jsem tedy vzala k veterináři a ten řekl, že má pozitivní zkoušku na cosi což potvrzuje že má urvanou jednu část křížového vazu, ale že menyskus vypadá v pohodě. Rentgeny se nedělali. Doporučil operaci, píchnul něco od bolesti. Dnes jsme byli na kontrole a pes vypadá pořád stejně. Řekl, ať se počká tak 14 dní, že uvidíme jak na tom pes bude a ať si to rozmyslíme s tím, že pak by se kdyžtak udělala operace.
Bohužel se ale jedná o 9ti letého leonbergra. Sice je v naprostém pořádku, srdce má prý na svůj věk v perfektním stavu, nemá žádnou jinou nemoc (pouze už asi měsíc léčíme prasklou anální žlázku a pokulhala mi od krční páteře - to jsme léčili cca před 3 lety alavisem a bylo to ok, nyní dávám zase alavis a už od krční páteře nekulhá). Jediný její problém je, že je hubená - cca 43 kg. Váhu si docela drží i když za poslední půlrok asi 2 - 3 kg zhubla (za ten půlrok strašně zestárla, už se ji i hůře vstává a pod.), ale má stále chuť do života a energie a elánu na rozdávání.
Má otázka zní : Operovat nebo ne? Já bych to nejspíš riskla, ale jde i o to, že operace stojí nejméně 10 tis (což je pro mě docela veliká částka) a bylo by mi líto aby ten pes třeba po 2 měsících po operaci umřel, protože ano, i to se může stát. Na druhou stranu bych tomu psovi chtla dát šanci, protože pokud by kulhal nadále tak jak teď a neměl by operaci, tak by musel jít uspat. Je to dilema... poradíte?
Dobrý večer,já mám doma dva leonbergery,8 a 6 let a určitě bych šla do operace.Když se dá šetrná inhalační narkóza,je to malé riziko problémů při operaci a myslím si,že v dnešní době se dá domluvit na splátkách za operaci.Prosím určitě ne utratit,pejsek si to nezaslouží,dejte mu šanci.Já bych šla určitě do operace a zkusila si domluvit splátky,mooooooooooc se za pejska přimlouvám a vemte si,že 9 let na leonbergera je krásný věk a určitě se dožije ještě několika dalších let.Co by za to jiní dali
Operovat ale ne klasickou náhradou, páč ta takhle u velkých plemen dost často selhává ale metodou TTA... Koukni sem http://www.arvet.cz/clanky/kdyz-onemocni-vas-pes/TTA.pdf
Určitě operace, můj 9 letý labrador si taky utrh vaz když naháněl divokého potkana a operace super vřele doporučuji metodu TTA pes již třetí den po operaci nohu zatěžoval, ale bez ní chodil o třech a hrůza. Taky jsem myslela že se zlepší a prdlajs.
Urččitě domluvit splátky už se dají téměř všude. Jinak co já vím dobří jsou pan doktor v Českém Brodě, pan doktor Zatloukal dělal psa mě a v Praze to taky dělají.
Nechci Vás od operace nijak odrazovat, ale napíšu svou zkušenost. Měla jsem v péči 10ti letou fenu RTW a stalo se jí totéž ,- na vycházce nějak špatně došlápla a bylo... Vet byl též spíše pro operaci, nicméně majitel feny operaci odmítl s tím, že to určitě zvládne i bez ní. Byla jsem na něj tenkrát docela naštvaná, poněvadž mi feny bylo opravdu líto... Nakoupil spoustu chondro tablet, které dostávala v trojnásobné dávce, oproti doporučené a Colafit 8 ks denně. Týden jen polehávala, poněvadž ji to opravdu bolelo a chodila ven, jen se vyčurat a zpět. Za 3 týdny už jen kulhala a za 2 měs. byla úplně v pořádku, bez omezení v pohybu. Samozřejmě jsme ji šetřili, aby zbytečně neskákala. Pořád jsem měla obavy, že zase nějak špatně šlápne a situace se bude opakovat , ale nestalo se .
Tímto chci jen nastínit problém i z druhé strany, poněvadž i já jsem se tenkrát musela zamyslet sama nad sebou, jestli, až příliš nepodléhám moderní medicíně - veterinářům, nebo nejsem příliš přecitlivělá ve vztahu ke psům?
Mám stejnou zkušenost jako Corin. Naše starší feňule si vaz utrhla jako dvouletá - byla odoperována, v šesti letech si ho utrhla na druhé noze a protože jsme zrovna veškeré finance vrazili do baráku, musela počkat. Samozřejmě jsem do ní valila chondroprotektiva. No a postupně kulhala míň a míň až cca po 4měsících byla naprosto v pořádku. Teď už je to cca rok a stále běhá jak mladice. Když jsem to říkala vetce, která ji operovala, tak tomu nechtěla věřit, nakonec pronesla, že je to v určitých případech možné.
Dobrý den, nemám zkušenost s takovýmto problémem, ale mám zkušenost s vychvalovaným Českým Brodem- veterinář bez RTG vypustil z pusy diagnozu a slovo eutanazie. Po ukecání udělal snímky bez narkozy, které nebyly naprosto použitelné, na přístroji z roku 1976! Jestli takhle vypadá kvalitní veterinář moderní české kliniky pro malá zvířata, potom tedy má představa je jiná- do Brodu si ani nezajíždějte, je to ztracený čas!
Nemám zkušenost se psem, ale s člověkem. Moje mamka si udělala téměř totéž na lyžích. Operaci odmítla, protože i u lidí se často stává, že je výsledek horší, než před operací, natož u psů, kde ta medicína přece jenom není na tak dobré úrovni. Neustále měla koleno zabandážované, bála se chodit po ledu - to ale byla spíš psychika. To trvalo asi rok, další rok si na lyžích opatrně sjela dětský svah a další zimu už byla bez problémů. Chodila na elektroléčbu, matlala si na koleno nějaký zelený sajrajt, vnitřně neužívala nic. Teď ji to jen občas pobolívá po větší námaze, ale to není nic. Pro paní, která tu namítala, že je veterinář nezodpovědný, protože neudělal rentgen - tak rentgen se nedělá, protože na něm není nic vidět. Jediná možnost, jak se do toho kolena podívat se stoprocentní přesností je laparoskopicky. A i u lidí se nedělá operace ihned, většinou se čeká, jestli se to nespraví samo. Mimochodem vaz nemusí být přetržený, ale jenom natržený, což taky hodně bolí, bez laparoskopie se to téměř nedá odlišit, ale podstatně lépe se to hojí. Zeptala bych se veterináře na nějaké kloubní přípravky a mazání, až se fenka dostane z nejhoršího, tak hodně choďte plavat - to je na pohybový aparát to nejlepší, co může být. Jen voda nesmí být moc studená a po plavání co nejdřív osušte alespoň postiženou končetinu, aby neprochladla. Jinak chápu vaše dilema i z finančního hlediska, já jsem podobně jako vy realista a bohužel, i když to zní ušlechtile - zachránit všechny pejsky na celé planetě, vím, že to nejde. Určitě tu ještě přibude spousta příspěvků proti vám - holt anonymita internetu, z nich si nic nedělejte. Věřím, že fenu milujete a snažíte se pro ni udělat vše, co je ve vašich silách a pokud je deset tisíc nad vaše síly ( což není nic špatného, každý není milionář ), tak se nedá nic dělat a okolí se může vztekat jak chce.
maťa

XXX.XXX.80.144
Konzultujte nejméně s třemi ortopedy, odborníky....ať fenku vidí v pohybu
Pak si udělejte kafe, zapojte selský rozum a rozhodněte se. V 9 letech je leon už dost starý, zátěž operací s nejistým výsledkem?
Anebo zkusit dávat kloubovky a nechat fenku cca 1,5 měsíce v klidu, jen na vodítku procházky, pak pomalu zatěžovat?
Samozřejmě udržovat v teple. Bude-li možnost, plavat.
A kloubovky, každý má jiné zkušenosti, každému psu sedne jiná, ale obecně je výborný Caniviton, Alavis, Giom a novinka, kde je vše v jednom ( kys. hyaluronová, chondroitin, glukosamin, MSM, kolagen ) Aptoflex
Dávky klidně zpočátku vyšší, než doporučované
Přeji hodně štěstí a spoustu krásných a klidných let s fenečkou
Já sama jsem si letos na Vánoce vaz v koleni a dokonce i menyskus urvala. RTG mi dělali s konstatováním, že nic není urvaného ani zlomeného a za 3 týdny mohu bez problému na lyžák. Bolelo to jak čert, takže o nějakém chození nemohla být řeč, protože co krok to nestesitelná bolest. Nu za týden jsem měla koleno jak balon a šla jsem tahat vodu. Doktor pověděl, že je to tak na nový kloub, že mám ty vazy urvané - byl tam jiný doktor a neviděl ani RTG, dělal pouze nějaké zkoušky - stejně jako u mého psa. No s kolenem jsem byla cca před měsícem na operaci s menyskem, který mi opravili a koncem června jdu na další operaci s vazy. K vazům mi ale říkali, že to není nutné, že to dělají pouze pokud člověk chce a třeba u starých lidí to nedělají vůbec, proto mě zarazilo, že u psa se musí...
Psa bych chtěla nechat žít co nejdéle. Do operace bych šla i kdybych si ty peníze měla vyžebrat, ovšem bych musela mít aspoň trochu jistoty v tom, že ten pes pak bude ok a že jestli se vyplatí starého psa léčit s nohou a aby chvíli po tom, co si vytrpí tu blest umřel. 10 tis je pro mě jako pro studenta obrovská pálka, ale pro psa bych to udělala, ale opravdu bych nerada ty peníze spláchla do záchoda.
Jinak veterinái věřím, je jeden z nejlepších ve měste, má dobrý přístup a snaží se vždy vyjíst vstříc majiteli a jednat férově. Sám mi napsal jak se nemoc jmenuje, doporučil ať se na to podívám na netu, že je toho hodně, ať se poohlídnu po nějakých klinikách, poptám se na to apod.
Mám s tímto teď čerstvou zkušenost i když utržený jsme ho úplně neměli. Byli jsme u pana doktora Duchka (řekl natřžený vaz)a ten chtěl co nejdříve operovat. Dělali jsme i RTG (jen mě pořád hlodalo, že na RTG vazy vidět nejsou) dost mě vyděsil, že utrhne jistě i druhý a že už tam začíná altroza... Nějak se mi to rozleželo a řekla jsem, že si zavolám. Obvolala jsem všechny známé veterináře a pátrala po netu. Jela jsem ještě do Č. Brodu k doktorovi Musilovi. Na mě tedy udělal mnohem lepší dojem. Hodinu se nám plně věnoval, fenu si nechal předvést na asfaltě v kroku, klusu a po schodech. Pak vyšetřil zásuvkovým testem a ohyby. Nakonec kouknul na RTG co jsme přinesli sebou. Řekl, že utržené to není a jestli natržené tak tam bude mikrotrhlina, ale že to může být i zhmožděné (zhoršilo se to po RTG kyčlí jak se jí tam asi ty nohy kroutili) doporučil dát jí měsíc a pak se rozhodneme jestli operovat. Teď je to 3 týdny a nekulhá vůbec ani neulevuje si ťuk, ťuk, ťuk. Příští týden jdeme na kontrolu. Jinak v tomhle věku bych asi nešla to TTA metody, ale s klidným svědomím bych nechala udělat náhradu vazu. Známá má udělanou náhradu vazu na obou nohách u svého psa (šikovný dogouš si urval oba najednou) v tu dobu se ještě TTA neděla. Já jsem rohodnutá, že pokud budeme operovat tak určitě TTA, ale jak říkala oba doktoři u staršího psa je vhodná i ta metoda s náhradou vazu. U mladého (naší Budou za měsíc dva roky) to není vhodné kvůli životnosti což u vašeho bych se nebála, že to nevydrží a je to za půlku co TTA metoda. Pokud se to udělá dobře v jeho věku nebála bych se opravdu ani náhrady vazu v jeho věku je asi nechci, říkat zbytečné, ale nevím jak to jinak vyjádřit, dělat TTA metodu pokud zvažujete i hledisko ceny. Jinak osobně doktora Musila z Českého Bodu osobně doporučuji byla jsem moc spokojená a teď jen doufám, že nebudeme muset operovat.
Jinak nám pro ní dal APTOFLEX a ještě jsem jí dávala homeopatika
Jo a ještě na ten RTG Musil říkal, že tam tedy žádné artritické změny nejsou vidět. Mě přišlo, že Duchek mě chtěl vyděsit, aby jsme hned šli do operace Jinak teda všichni ty mí známí veti co jsem to s nima konzultovala mi řekli, že pokud je to utržené tak se operaci nevyhneme. No utržené to není tak se snad vyhneme té operaci. A ten zásuvkový test je jediná metoda jak zjistit jestli to je utržené
Moje feňule (leonberger 5,5roku) kulhá asi tak měsíc a půl. Na zadní nohu - někdy víc, někdy míň. Hned při začátku potíží jsme začali podávat Giom, ale ani po měsíci nebyl vidět vůbec žádný výsledek, tak jsem to zaměnila za alavis. Dostává kloubní výživu+celadrin+single na radu veta. Teď to bude třetí týden co to dostává v dvojnásobné dávce. Dělá jí velký problém vstávání a vůbec než se rozejde, je to teda síla. Potom když už jde, tak není kulhání tak znatelné. Chodí jakoby po špičce nohy. Dneska měla problém se i vykadit, jak nemohla tu nohu pod sebe narovnat jak potřebovala.
K chůzi ji musím doslova nutit.
Řekli mi, že mám očekávat zlepšení až tak po 5 týdnech.
Natržení a následné utržení předního křížového vazu bývá bohužel případ od případu, takže těžko zazlívat vetům, že jeden chce hned operovat, druhý vyčkává, je to o daných zkušenostech. Moje fenka CC si natrhla vaz na levé zadní nožičce v červnu před třemi lety, na ortopedii v HK mi po zrentgenování řekli, klid, léky a čekat. A tak jsme ležely a čekaly, měsíc, dva, tři, fenka ztratila osvalení, jen polehávala, venku ušla sotva 20 metrů, byla smutná a já stále jen slyšela čekat a čekat, ve finále ji už ani nechtěli vidět. Takže jsem začala rvát koňské dávky kloubních přípravků, nohu denně několikrát masírovala a promazávala mastmi na bolest, fenku držela v teple, balila ji nohy do larisy a postupně ji metr od metru přidávala zátěž. Na zimu se ji vrátilo nasvalení, občas kulhala, to podle počasí. Pytlíkovali jsme to takto téměř rok, až jednoho dne jsem přišla z práce a čubina stála na chodbě téměř jen na předních nožičkách s ohromným hrudníkem, bolestí v očích. Okamžitě jsem ji odvezla na veterinu, kde dostala sillnou injekci proti bolesti. Během dvou dní už jsem s fenkou mazala do Prahy právě za panem doktorem Duchkem, který jen nohu ošahal, koleno již bylo zdeformováno silnou artrozou kterou způsobil právě ten natržený vaz. Nebudu to protahovat, čubina je po jedné operaci, bohužel následně i po druhé protože se natržené vazy přetrhly což se u velkých plemen bohužel dost často stává. Jsme více jak rok i po druhé operaci, moje holčička je v 6 letech veselá, hravá, ještě začátkem května zvládla celkem náročný terén na horách , vychovává druhou fenku CC. Jen bohužel nás poslední dny začala zlobit pravá zadní nožička. Příliš dlouhou ji přetěžovala takže je to hold znát. Přeji všem, aby při tomto problému nezažili to co já s Dárlý, aby kápli vždy na to pravé, tedy pokud hned operaci tak operovat, pokud vyčkávat tak jen s tím nejlepším výsledkem. Za mě, pokud by se nedej bože nějakému dalšímu mému hafanovi stal stejný problém s operací už nikdy otálet nebudu. O průběhu léčení a následné rekonvalescenci mám i s fotodokumentací nějaké psaní na stránkách kdyby měl někdo zájem.