Trošku zkritizuji momentální situaci s výběrem krycích psů tohoto atraktívního a zajímavého plemene. Hledal jsem psa na krytí velmi perspektívní, zdravé a výstavně úspěšné fenky. Jelikož jsem se v loňské roce zúčastnil jen několika málo výstav a z vystavovaných psů mě nic neoslovilo a nesplňovalo mé přece jen trochu vyšší požadavky, obrátil jsem svoje úsilí k internetu a k vyhledávači. A ouha, většina krycích psů uvedených v seznamu Moloss klubu cz buď již opustila naší republiku nebo mnozí již dokonce opustili i tento svět. Ale přesto jsou dále vedeni v evidenci krycích psů. Mnoho mladých uchovněných perspektívních jedinců zase naopak uvedeno v seznamu není. To již nad tím v tomto klubu nikdo nebdí a neprovádí potřebne rozšířování a nové jedince zařazené do chovu a samozřejmě vyřazování již neexistujících psů? Nebo se spíše zaměřují na to, koho a proč do chovu nepustit?Zase tolik práce by tyto aktualizace nedaly.
No nic, začal jsem hledat na stránkách známějších chovatelských stanic, nabízejících i psy na krytí. Ale nastal problém úplně shodný s evidencí v MC. Většina nabízených psů již v těchto stanicích není - byli prodáni, jsou zapůjčeni do jiné země nebo prostě už nežijí.Ale opět tyto informace zjistíte až po následném telefonickém rozhovoru. Trochu mě zamrzelo, že v době PC - jednoduchého zpracování dat a všech dostupných informací něco hledat není zas až tak jednoduché. šiška ol.
V každém klubu se musí najít lidé, kteří zdarma odvedou kus práce, dávají dohromady právě podobné informace. I z vlastní zkušenosti vím, že pokud člen klubu není lhostejný k celkovému dění, zabere mu to celkem dost z jeho času, který by jinak mohl věnovat něčemu jinému. Každý chovatel se dle mého názoru může zapojit do činnosti klubu. Například já osobně jsem brala třeba zapisovatelky ve výstavním kruhu jako samozřejmost, když jsem si to vyzkoušela, už to pro mne tak samozřejmé není... Snažím se přispívat do klubového zpravodaje apod. Nechci Vám ubírat Váš pocit a zkušenost ohledně hledání krycího psa. Zkuste být aktivním, být ve větším kontaktu s domácími chovateli i ve světě a uvidíte, že Vaše informace budou ucelenější. A Váš požadavek můžete přednést třeba na Valné hromadě či schůzi Vašeho klubu, od toho podobné akce jsou. Alespoň v našem klubu to tak funguje.
feherkocos
napsal(a):
V každém klubu se musí najít lidé, kteří zdarma odvedou kus práce, dávají dohromady právě podobné informace. I z vlastní zkušenosti vím, že pokud člen klubu není lhostejný k celkovému dění, zabere mu to celkem dost z jeho času, který by jinak mohl věnovat něčemu jinému. Každý chovatel se dle mého názoru může zapojit do činnosti klubu. Například já osobně jsem brala třeba zapisovatelky ve výstavním kruhu jako samozřejmost, když jsem si to vyzkoušela, už to pro mne tak samozřejmé není... Snažím se přispívat do klubového zpravodaje apod. Nechci Vám ubírat Váš pocit a zkušenost ohledně hledání krycího psa. Zkuste být aktivním, být ve větším kontaktu s domácími chovateli i ve světě a uvidíte, že Vaše informace budou ucelenější. A Váš požadavek můžete přednést třeba na Valné hromadě či schůzi Vašeho klubu, od toho podobné akce jsou. Alespoň v našem klubu to tak funguje.
S tím souhlasím, bez dobrovolníků to nejde. Sama dělám podobný stránky, zhruba 150 chovných jedinců a čas to opravdu zabere. A navíc, DÍKY BOHU za redakční systémy bez nich by to fakt šlo ztuha.
"Zkuste být aktivním, být ve větším kontaktu s domácími chovateli i ve světě a uvidíte, že Vaše informace budou ucelenější. A Váš požadavek můžete přednést třeba na Valné hromadě či schůzi Vašeho klubu, od toho podobné akce jsou."
Obávám se, že moje informace jsou dost ucelené, snad možná i více než ty vaše.Naši domácí chovatelé mě moc svými chovy nepřekvapují, jen jsem chtěl získat bez nějakého schůzování okamžitý a REÁLNÝ přehled o tom co je na domácí půdě k dispozici. V době internetu snad tento můj požadavek nebyl nemístný.Nebyla to žádost o tip na krycího psa, pouze postesknutí nad zoufalou situací, která začátečníkům v chovu orientaci v žádném případě neusnadňuje.
Také mám dojem že po odchodu paní K.B. z předsednické funkce / vše organizační zvládal na jedničku její manžel / se do té doby velice prestížní a úspěšný Moloss club CZ stal lodí, kterou většina opravdových chovatelů opouští a nastupuje na loď málopočetnou. Téma pro vedení klubu k zamyšlení, což boj o členy není prioritou? Zdá se, že hlavní priorita je dysplazie, která je spíše přeceňována. Zaržející je ale i reálná skutečnost některých stránek ch.s., kde také jsou info zastaralé nebo i mylné a zavádějící..
cone
napsal(a):
"Zkuste být aktivním, být ve větším kontaktu s domácími chovateli i ve světě a uvidíte, že Vaše informace budou ucelenější. A Váš požadavek můžete přednést třeba na Valné hromadě či schůzi Vašeho klubu, od toho podobné akce jsou."
Obávám se, že moje informace jsou dost ucelené, snad možná i více než ty vaše.Naši domácí chovatelé mě moc svými chovy nepřekvapují, jen jsem chtěl získat bez nějakého schůzování okamžitý a REÁLNÝ přehled o tom co je na domácí půdě k dispozici. V době internetu snad tento můj požadavek nebyl nemístný.Nebyla to žádost o tip na krycího psa, pouze postesknutí nad zoufalou situací, která začátečníkům v chovu orientaci v žádném případě neusnadňuje.
Jsme s manželem členem poměrně malého klubu, takže mám celkem jasnou představu, co vše souvisí s klubovými záležitostmi, v mém případě to není "jen" jednou ročně přijít na klubovou výstavu a předvést svého psa. Proto jsem Vám napsala, co jsem napsala. V dalším příspěvku jsem se dočetla, že v podstatě situace ve Vašem klubu se dá spojovat s odchodem paní K.B z předsednické funkce, to je i to nač jsem narážela, jde o to, aby se více členů zapojilo do práce kolem klubu, nejen si hrabali na svém písečku a čekali, kdo jim co naservíruje pod nos. Je to podle mého situace ve vícero klubech. Jeden člověk je tahoun a osobnost klubu a jakmile přestane, najednou to nejde jako dřív... Mnohdy si to ani "obyčejní" členové klubu neuvědomují, že někteří musí veškerou práci zastat sami a berou to jako samozřejmost. I kvůli informacím na internetových stránkách musí někdo ukrojit ze svého volného času. Konkrétně ohledně katalogu uchovněných jedinců - snad se nepletu, že i ve Vašem klubu má poradce pro plemeno všechny bonitační dokumenty?