2 majitelé plus výběr plemene

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2010 19:39
tamtam

XXX.XXX.85.156

Dobrý den,
ráda bych si pořídila psa (resp fenu). problém je v tom, že teď bydlím v malém bytě, kde rozhodně pes být dlouhodobě nemůže a ještě tak 3-4 roky tu bydlet budu. Naopak rodiče mají dům s velikou zahradou, takže pes by mohl být tam (výhoda i hlídání). Nemám se psi moc zkušenost, a tak nevím, jak by šlo zkombinovat to, že by pes měl v podstatě dva páníčky - mě a mámu. Já bych obstarávala venčení,výcvik a podobné věci (například by se mnou jezdil ke koním..) u mámy by bydlel.. myslíte že by to nějaký pes zvládnul? Jak by nás bral? nestýskalo by se mu střídavě po obou dvou?

další problém je výběr plemena - já jsem poměrně aktivní, ráda bych aby se mnou pes běhal na vyjížďkách s koňmi.. rodiče jsou starší a nemají se psi vůbec žádné zkušenosti, navíc jsou co se týče výchovy jakéhokoliv zvířete dost antitalenti.. pes by také měl zvládnout uhlídat barák a být po většinu doby venku.

můžete mi prosím poradit?

(ještě dodám, že sice nemám se psi velké zkušenosti, ale mám určitě jistý přirozený talent pro výcvik zvířat - chovám koně a kočky, všichni poslouchají jak hodinky:-) a jsem připravená se v tomto směru intenzivně vzdělávat a nechat si poradit od zkušených...)

24.5.2010 20:12
rapotacka11

XXX.XXX.16.87

2x v životě jsem měla psa. Nejdřív NO , později labradorku. Oba to byli rodinní psi a respektovali každého člena rodiny ,
bez nejmenšího problému .
Zatím všichni psi , které znám , si svůj domov ohlídali , at' to je pudlík nebo malý pinč.
Jisté je , že aby ze štěněte vyrostl bezproblémový pes , stojí to dost času ! Ale jestli máte rodiče doma , mohou s výchovou
pomoci , psíka usměrnit, atd.
Psa ke koním neporadím. Vím , že je třeba se štěněti hodně věnovat a neumím si to vůbec časově představit.

24.5.2010 20:37
rachel

XXX.XXX.231.119

Myslím, že by to mohlo fungovat. Pes v tom zmatek mít nebude, pokud bude takto naučen odmalička. Jelikož píšete, že chcete štěně, tak by to problém být neměl. Určitě ale musíte požadovat důlednou výchovu i od rodičů, i oni totiž musím mít u psa respekt. A jakého pejska ke koním? To se tu řešilo už hodněkrát. Zapátrejte v archivu diskuse, hodně lidí zde na ifauně má koně a psiska. Určitě velmi rádi poradí.

Jinak jestli tu do vás začne někdo bezdůvodně prudit, nenechte se odradit, tuhle mi tu např. někdo vyčetl, že nechávám psa doma samotného osm hodin, když jsem v práci :-):-)) Někteří "ifauňáci" jsou prostě od přírody prudiči - bohužel:-|

24.5.2010 21:24
tamtam

XXX.XXX.85.156

tak prudit se nenechám, fakt mě zajímá názor jakéhokoliv pejskaře, já už si to pak přeberu:-) Jde mi o to, aby to pro pejsana nebylo moc stresující, střídat páníky. Co se týče plemena, nejde mi ani tak to aby mohl být u koní (to snad skoro všichni) ale spíš o to, aby byl dostatečně hodný, aby ho zvládli i rodiče - ignoranti, ale zároveň aby to nebyl takový ňouma, který se půjde se zlodějem pomazlit, plus aby mohl být venku.

rodiče bych sice do výcviku nějakým způsbem zapojila(aspoň bych se jim snažila vysvětlit základy), ale víte jak to s těma staršíma lidma bývá - děti a zvířátka jsou na rozmazlování:-(

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2010 21:35

Fena středního knírače tuhle situaci v pohodě zvládne. Asi narazím na nesouhlasné reakce, knírači nejsou moc v kurzu, ale hlídací jsou, budí dostatečný respekt, ke koním kdysi patřili a dokáží se většinou přizpůsobit. Jen to chce pečlivě vybrat chov.stanici, aby nebyl problém se zdravím - ale to u většiny plemen.

25.5.2010 01:42
frogiska

XXX.XXX.45.79

Myslím,že pejsek by jistě neměl problém se dvěmi majiteli,jak to popisujete...náhodou si myslím,že by se vlastně měl super,bydlel by u domku,kde by mohl hlídat,rodiče by ho rozmazlovali a zároveň Vy byste s ním vyvíjela aktivity a zeměstnávala mozeček:-)Akorát být Vámi bych se zamyslela,nad tím jestli by Vám třebas nevadilo,kdyby jako pána vzal třebas mamku,chápete jak to myslím?Jinak podle mě rozmazlování ani pejsku nemusí škodit,jen to své chce hranice.

Ten knírač by určitě nebyl od věci,myslím si,že by Vaše všechny požadavky pěkně splňoval.

Ps: jak píšete s tím talentem-to je to nejdůležitější talent a lásku k psům,více snad ani není třeba.Je hodně lidí,jimiž prošli rukama mnoho psů,ale když jim právě ten talent chybí...není to to pravé makové...

25.5.2010 16:04
juhaj

XXX.XXX.208.237

Určitě by to nebyl problém.Pejsek by v tom neměl guláš.Měla jsem takhle léta velkou kříženku.Bydlila se mnou v Praze,když jsem nemohla,bydlela u koní na venkově,které jsme měli společně s kamarádkou a mím přítelem.Fungovalo to super,měla tam pejsky a vyblbla se,jen se jí trochu stýskalo,když jsme nebyli spolu,ale v Praze se jí zase stýskalo po venku.Malinko.Myslím,že to bykl spokojený pes.Jen bych vybírala mezi neloveckými plemeny,přeci jen na vyjíždce jste v přírodě a lovecký pes má mnohá lákadla.Tak držím palce :-)

26.5.2010 10:38
gino

XXX.XXX.17.152

Já si myslím, že při troše snahy rodičů by to šlo, když je zasvětíte do základů výchovy a budou to trochu respektovat, štěndo prostě výchovu potřebuje. Knírače bych asi nedoporučila, přece jen jsou hodně aktivní a potřebují pevné vedení. Nepíšete, jakou velikost pejska. Taky bych spíše volila poddajnější fenku, než dominantní samce. Z vhodných plemen, které potřebují výchovu, ale ne cvičákový výcvik a hlídají sami od sebe, bych asi volila některého z belgičanů (tervueren, groenendal, ne maliňáka, ten potřebuje hodně makat) nebo po pečlivém výběru chovatele i hovawarta.

26.5.2010 14:07
juhaj

XXX.XXX.208.237

Fenu hovíka mám,je to bezvadný pes a při trošce důslednosti naprosto bezproblémová,ale bohužel,ke koním nevím,protože má hustou srst a jakákoli vyšší teplota je jí obtížná.Tím myslím vyjížďky jindy než v zimě,brzy zjara nebo pozdě na podzim.smajlík

26.5.2010 16:41
lavacca

XXX.XXX.1.3

taky bych doporučila knírače. Jsou to zlatíčka (my teda měli velkýho černýho), ale středňák by byl asi i vůči rodičům lepší. :-)

26.5.2010 19:49

Nechci odporovat, ale naší fenu vychovával 14 letý syn, rozmazloval 80 letý otec a kazila já:-)). A směle by se s ní dalo jít i na operu do Národního.:-)Ale musím uznat, že všichni knírači nejsou stejní.

28.5.2010 12:14
marcha

XXX.XXX.166.72

Fungovat by to mohlo, ale poohlížela bych se po plemenech, která nejsou vyloženě "psi jednoho pána". Třeba labrador, německý ovčák... Jak dobře vám to půjde záleží hlavně na dpomluvě s rodiči - jestli budou ochotni a schopni dodržovat smluvená pravidla. Ve výchově psa je nejdůležitější důslednost, nemusíte toho po psovi chtít moc, ale to, na čem se shodnete, byste měli dodržovat všichni. Jinak bude pes pořád zkoušet, kam až může... I když nebudete jednotní, pes časem pochopí, co si u koho může dovolit, ale pokud budete jednotní, půjde to všechno snáz a rychleji.
Mám tři psy - labrador snáší hlídání úplně v pohodě, páníček je pro něj každý, kdo ho krmí. Beauceronka by časté střídání zřejmě nesla podstatně hůř, vybrala si jednoho hlavního pána a toho preferuje. No, a voříšek, tu ani hlídat nemůžu nechat, je závislačka a utíká, aby se dostala zpátky ke mně...

29.5.2010 12:09
tamtam

XXX.XXX.85.156

Děkuji moc všem za reakce. Jsem ráda že jste se shodli, že to pro pesana nebude problém. ještě to budu konzultovat s chovateli vybraného plemene, ale myslím že do toho půjdeme.

co se týče plemene, pořád nejsem rozhodnutá. knírač je fajn, i se mi docela líbí, ale bála bych se jeho loveckých instinktů. radši bych většího psa, ale po pravdě vzhleda a velikost je až to poslední podle čeho bych vybírala. myslím že budu vybírat hlavně z první skupiny psů, ovčáky a podobně..

líbí se mi Beauceroni, holandský ovčák, bernský salašnický atd.. jenže jak poznám, že daná plemena nejsou tvz pro jednoho pána? (psali jste že bosík by střídání bral těžko..)co si o tom myslíte?

2.6.2010 11:40
marcha

XXX.XXX.166.72

tamtam napsal(a):
Děkuji moc všem za reakce. Jsem ráda že jste se shodli, že to pro pesana nebude problém. ještě to budu konzultovat s chovateli vybraného plemene, ale myslím že do toho půjdeme.

co se týče plemene, pořád nejsem rozhodnutá. knírač je fajn, i se mi docela líbí, ale bála bych se jeho loveckých instinktů. radši bych většího psa, ale po pravdě vzhleda a velikost je až to poslední podle čeho bych vybírala. myslím že budu vybírat hlavně z první skupiny psů, ovčáky a podobně..

líbí se mi Beauceroni, holandský ovčák, bernský salašnický atd.. jenže jak poznám, že daná plemena nejsou tvz pro jednoho pána? (psali jste že bosík by střídání bral těžko..)co si o tom myslíte?

Beauceron právě JE pes jednoho pána. Ne, že by ostatní nebral a neposlouchal, ale jednoho má nejradši, poslouchá nejlíp a bez něj není úplně šťastný... Samozřejmě záleží i na výchově, ale sklony k tomu, vybrat si jednoho "pána svého srdce" má... a lovecké pudy má taky... :-). Navíc u něj je důslednost a srozumitelnost ve výchově opravdu nutná, on těžko odpouští výchovné chyby - snadno ho "zradíte". Narozdíl třeba od labradora, který je dost "splachovací" - ujedou vám nervy a nespravedlivě potrestáte - za 5 minut o tom neví. U bosíka by to byl problém.
Takže ačkoliv pro mne je to to "nej" plemeno, pro vaše podmínky ho nedoporučuji... Doporučuji NO - klasika, jistota, střídání pánů snáší dobře...

2.6.2010 12:05
pajas

XXX.XXX.2.9

myslím že holandák taky .asi záleží na povaze .asi bych doporučovala fenku ,ale je to jen moje zkušenost

Přidejte reakci

Přidat smajlík