Ahoj.Má někdo větší povědomí nebo i zkušenost s tímto plemenem?Vím,že je z oblasti Bosna-Hercegovina a u nás se nechová.Proč?Není uznaný FCI.Líbí se mi exteriérově i co se týče povahy.Napadlo mě nějaký kousek importovat a třeba i chovat pod čím /UCI?/
Poraďte nebo popříp.nějaký kontakt na chovatele.Díky.
Ja našla toto : http://cs.cokl.cz/tornjak-3382.htm
Pod FCI je, ale že by ho tu někdo choval?? Asi ne.
No, zkuste svoje štěstí. Sehnat ho, a navic aspoň trochu kvalitního jedince asi bude fuška.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, je pěknej. U nás se nechová, tak asi budete muset importovat, nejlépe ze země původu. Hodně štěstí.
/zadavatelka/Díky za info.
Jsou opravdu moc pěkní.Mám doma dva hovíky a ráda bych k nim nějakého pastevce a Tornjak mě nějak zaujal i velikostně jsou spíš jako hovíci.Dívala jsem taky na videa na you tube .Je zajímavé kolik je barevných variet ,zlatí,vlkošedí,černobílí.Mám známého ze Sarajeva,který žije v Čechách,ale psům vůbec neholduje.Tak uvidím.Asi bych nejdřív navštívila nějakou tu výstavu v Bělehradě a poptala se,když se tam Tornjaci budou vystavovat.Snad se časem k nějakému kvalitnímu jedinci nějak dostanu.
Na stránky klubu už jste narazila?
http://www.kktornjak.hr/
zadavat. Mooooc díky za odkaz.Máte u mě panákaMají tam super databázi až do 5 generace a většinou i s fotkama.Málem jsem nešla ani spát,jak jsem to studovala.Mám už vybranou chovku,kde mají velmi slušná zvířátka.
Teď už jen nějaká korespondence,musím oprášit němčinu a uvidíme.Všem moc díky.Když budete mít ještě nějaké zajímavé info,tak budu moc ráda.
Ahoj.Vyhrála to chovka BOSS-TOR.Má hodně jedinců s DKK A a celkem pěknými výstavními výsledky a podle fotek líbivým exteriérem.
Letošní štěnda vypadají pěkně.Mají hezké hlavičky a mohutná tělíčka.Zatím se nedá podle ničeho jiného posoudit.Zatím jsem ale nenarazila na zlaťáky nebo vlkošedé.Většina jich je černobílých.
Za rok bych docela ráda jela na světovku do Paříže a něco zkouknout.Snad se mi podaří někoho sehnat s kým bych se svezla.2 skupinu posuzují hned první den toho 7.7 2011. a jsem samozřejmě taky zvědavá na hovíky.
Ahoj, tak na tu chovku koukám a vypadá vážně dobře. Co jsem koukala na fotky, líbíla se mi fena Rina Ljupkovi tornjaci a její sourozenci mají různé barvy, jeden šedy, dva hnědí, tak ta by mohla mít barevná štěnda.
Tak příští rok na výstavy a pak štěndo, ať to výjde. Možná by nebylo od věci zkouknout nějakou klubovku, ale nebudou tam hovici.
Ta čubina je pěkná.Mě nejvíc zaujal hafan Car Boni Tor.Dožil se 14 let a je nádhernej.Tak takový typ tornjaka bych si představovala.Je docela dost typů.Mě osobně se líbí mohutní s širší kratší lebkou.Těším se až je uvidím naživo. P.S.a tady ty hovawartí zlatíčka mám doma
Toto je ale landseer. Tornjak má jemnější lebku a má pouze mírně vyznačený strop.Posilam fotku, nicmene je to mlada ani ne 9-ti mesicni fenecka.