Mám doma staršího leobergra (12let), který byl odjakživa špatně krmitelný. Nikdy neměla víe jak 47kg, spíše cca 45. Vždy byla hubenější s atletičtější postavou - dle veterináře žádný kritický stav. Byla totiž hodně aktivní, dlouhé yvcházky, běhala se mnou u bruslí, u koně apod... takže měla vyžití. Nyní jí je 12 let a nyní šla s váhou rapidně dolů (přesnou váhu neznám) - nějak to přes ty chlupy nebolo moc vidět, ale dnes se namočila a jak ji slehly chlupy, bylo mi skoro do breku jak je hubená. I přes to, že je již v pokročilém věku, tak má stále dostatek pohybu - samozřejmě vzhledem k věku v přiměřeném tempu a intenzitě, ale například v sobotu jsme ji měli na 2h procházce. Fenka má k dispozici neustále granule (značku si bohužel nepamatuji, kupují je rodiče, ale je to nějaká americká značka s velkým % masa - nebo teda větším než je u těch normálních marketových). Samozřejmostí je, že má fenka zkontrolované zuby a je řádně odčervená. Prosím doporučtě nám nějaké granule po kterých by mohla přibrat a zároveň nestojí pytel 2500... Děkuji.
Nevím. Uvažovala jsem o tom. Ale nevím pořádně jak na to. Co psům dáváte? Asi né kuřecí řízky, že . Připravujete maso nějak dopředu či několikrát denně vaříte? Co k tomu - ryži? A na kolik Vás takové krmení měsíčně příjde? Taky kolik vám toho pejsek na jednu dávku sní? Na přilepšenou dostává i zbytky - samozřejmě né brambory a pod, ale vždy něco dostane. Pak i nějaké ty kosti...
6kaca6
napsal(a):
Nevím. Uvažovala jsem o tom. Ale nevím pořádně jak na to. Co psům dáváte? Asi né kuřecí řízky, že . Připravujete maso nějak dopředu či několikrát denně vaříte? Co k tomu - ryži? A na kolik Vás takové krmení měsíčně příjde? Taky kolik vám toho pejsek na jednu dávku sní? Na přilepšenou dostává i zbytky - samozřejmě né brambory a pod, ale vždy něco dostane. Pak i nějaké ty kosti...
Dříve jsem měla problémy s krmením fenky (taky leonberger), odmítala většinu granulí, navíc měla špatné zažívání, takže asi do 1,5 roku vypadala spíš jako hubeňour. Teprve když jsme přešli na krmení granulemi Nutrience, konečně přibrala a zmohutněla. Asi po půl roce jí krmivo přestalo chutnat, vyzkoušeli jsme několik řad (Superpreme, Derma aj.). Potom jsem se dozvěděla díky kamarádce o vetamixu, a tak jsem začala krmit masem - syrovou stravou, něco ve stylu Barf. Ze začátku se na toto krmení moc nadšeně netvářila, ale časem tomu přišla na chuť a dneska baští maso v pohodě - hovězí kusové, hrubomleté, telecí, s droby, neprané dršťky. Občas uděláme změnu a uvařím jí kuře s rýží a zeleninou, to má asi úplně nejraději.
A co olej? Někde jsem četla, že i ten je dobrý na přibrání, ale nevím co na něj říká psí zažívání. Naší nalezené fenečce jsem ho nyní dávala (našli jsme ji nedávno), ale to pouze z toho důvodu, že byla velmi podvyživená a tak aby se měla z čeho nastartovat. Průjem ani nic jiného neměla. Dnes jsem z toho zoufalství leonbergrovi žrádlo zalila olejem taky a přida tam maso z konzervy....
Já krmím masem a hubený pes mi po něm pěkně příbral. Na mase se dá váha dobře regulovat. ALE, u tak starého psa, jako máte vy, bych ho už možná přechodem nezatěžovala, pokud byl celý život zvyklý na granule. Maximálně bych mu třeba masíkem přilepšovala. Ono hodně psů po přechodu na syrové spíš zhubne a pak teprve postupně nabírá. Osobně bych se nejprve podívala, co pejsek žere - jaké to má složení a na základě toho hledala jiné granule. Lidé vám poradí, co jim fungovalo na jejich psa, ale každý pes je jedinečný a každému vyhovuje něco jiného.
ZAD:
S odstupem času bylo otevřené toto téma, tak se vyjádřím jak to s náma vypadá...
Pejsek nám přibral asi 3 kg, ale důvod toho přibrání asi nebude uplně jistý, protože jsem jednak začala krmit masem, přičemž párkrát do týdne dám granule (jednak nestíhám denně chystat maso a taky aby to nebyl takový šok), pak jsme ji vzali domů a taky máme dalšího pejska, takže si vzájemně závidí a velká se snaží sežrat co nejvíc a nejrychleji aby náhodou malé něco nezůstalo, kolikrát jde šmejdit ještě k ní do misky...
Takže u nás spokojenost :)
6kaca6
napsal(a):
ZAD:
S odstupem času bylo otevřené toto téma, tak se vyjádřím jak to s náma vypadá...
Pejsek nám přibral asi 3 kg, ale důvod toho přibrání asi nebude uplně jistý, protože jsem jednak začala krmit masem, přičemž párkrát do týdne dám granule (jednak nestíhám denně chystat maso a taky aby to nebyl takový šok), pak jsme ji vzali domů a taky máme dalšího pejska, takže si vzájemně závidí a velká se snaží sežrat co nejvíc a nejrychleji aby náhodou malé něco nezůstalo, kolikrát jde šmejdit ještě k ní do misky...
Takže u nás spokojenost :)
Jo, konkurence dělá divy. Znám dalších pár případů, kdy hafan začal baštit, když přišel další psí člen rodiny.
6kaca6
napsal(a):
A kolik toho pejskum tak denně valíte? A hlavně na kolik to měsíčně výjde? Momentálně z osobních důvodů ale šetřím každou korunku, takže asi pochopíte mé obavy.
Já nemám Leona ale NO - krmení výjde daleko levněji - to co jsem dala za měsíc za kvalitní granule ( cca 1300 ) to je krmení barfem na 2 měsíce ...
Souhlas, mám téměř devítiletého psa velkého plemene a také máme problém s váhou. Pořád to nebylo ono, byl né hubený, ale chtěla jsem "statnějšího" Tak jsme začali střídat granule s vařeným a syrovým masem.
Granule má přes víkend, kdy nejsem skoro vůbec doma nebo když je se mnou na cestách (nechtěla jsem, aby si na granule odvykl). Přes týden má vařené s přílohou nebo syrové. - např. rýži, těstoviny, ov. vločky, apod. k tomu maso, vnitřnosti, svalovinu, nebráníme se ani drůbežím kostím, k tomu zelenina spařená vodou a někdy i ovoce. Do všecho zamíchám Plastin (aby tam měl opravdu vše) a vypadá o dost líp, než když byl na těch nejlepších granulích.
Také se nám osvědčily syrové vepřové uši, dostává každé ráno jedno - to kvůli těm chrupavkám v nich Přibral, vypadá krásně, srst, bobky i postava.