Pes pokousal přes plot

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MLenka

22.12.2010 16:22
MLenka

XXX.XXX.80.77

Dobrý den. Stala se nám nepříjemná věc. Náš německý ovčák lehce pokousal psa, který šel kolem našeho plotu. Plot je plaňkový a pes bohužel kousek čenichu prostrčí.Teď nám majitel pokousaného psa hrozí, ať změníme plot, nebo že to bude řešit jinak. Nevím, na čí straně je právo. Máte někdo s takovou situací zkušenost?

22.12.2010 16:32
tancoska

XXX.XXX.64.4

MLenka napsal(a):
Dobrý den. Stala se nám nepříjemná věc. Náš německý ovčák lehce pokousal psa, který šel kolem našeho plotu. Plot je plaňkový a pes bohužel kousek čenichu prostrčí.Teď nám majitel pokousaného psa hrozí, ať změníme plot, nebo že to bude řešit jinak. Nevím, na čí straně je právo. Máte někdo s takovou situací zkušenost?

Zkušenost mám ale z druhý strany.Můj pes byl na volno a šel se vyčůrat.Za plotem(taky plaňky) ovčoun a řval na mojeho.Ten můj truhla k němu šel a chtěl si ho očuchat.Podotýkám že můj neprudil ani neměl bojovou náladu.Nechápu proč nepochopil že se ovčoun nebude kamarádit a dal k němu čumák.Samozřejmě ho kousl,měl od řezáků kousance od čumáku dolu k hubě.Odskočil a běžel ke mě.Moje chyba,reagovala jsem pomalu i když je fakt že to byla otázka 2-3 vteřin.Já jsem z toho aféru nedělala,psovi kousance vyčistila.Podle mě je chyba na straně majitele pokousanýho psa,nemá ho pouštět k plotu.Ale známe naše zákony smajlík.Spíš bych majiteli řekla že neměl psa k plotu pouštět,nevím jestli jste byla u toho ale třeba ten pes vašeho prudil.Možná bych dala tak do výšky 100-120cm takový to pletivo hustý jako je na králíkárnách.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.12.2010 16:37

No jestli ten druhý pes "jen šel" kolem vašeho plotu, tak ho asi ten váš nemohl kousnout, ne? chyba je na straně majitele druhého psa, neměl ho tam pouštět. Mě tedy když psisko uteče k cizímu plotu a druhý pes ho rafne do čumáku, nikdy mě nenapadlo si jít stěžovat. Naleju do kousanců dezinfekci a příště už mi tam psík aspoň neleze, je to účinnější než kdybych jí dala do tlamy já, když trestá situace sama.

22.12.2010 19:06
impact

XXX.XXX.195.92

Ty odpovědi mne fascinují... smajlík

Samozřejmě jste na vině Vy, jako majitel psa, protože jste povinna si psa zabezpečit. Je naprosto jedno, jestli plotem prostrčí "jen" čumák a nebo plot nemáte vůbec. Jste majitelkou psa a jste povinna ho zabezpečit tak, aby nemohl spáchat škodu. Co kdyby okolo plotu šlo dítě? smajlík

Nic tedy ve zlém, ale jsem docela paf z toho, jak Váš pes někoho pokouše a Vy to dáváte dotyčnému za vinu. smajlík

22.12.2010 19:07
impact

XXX.XXX.195.92

Btw. pokud by šlo kolem to malé dítě a strčilo ručičku skrz plaňky a Váš pes ho pokousal, budete opět na vině Vy.

22.12.2010 19:13
sona janska

XXX.XXX.224.75

Obávám se, že na 99 % je chyba na straně majitele psa uvnitř zahrady. Psa je povinen si zabezpečit tak, aby nemohl ublížit nebo poškodit něčí majetek. Nad logikou situace bych nehloubala, dle mého by podle zákona byl majitel kousnutého psa v právu. Ale s výměnou plotu je to prostě jen šikana, to nemá šanci ovlivnit. Ovšem může vymáhat náklady na léčení apod.

22.12.2010 20:17
hlozi

XXX.XXX.127.230

Moje babička venčila svou fenku na vodítku, šla s ní po chodníku u nás na vesnici a pod vratam z ničeho nic procházející fenku chytil pes za nohu. Naše fenka je 5ti kilový boloňák, takže tintítko. Jenže pes nechtěl pustit. babička v šoku, naštěstí nakonec pes pustil. Fenka měla zlomený dva prsty na noze a nohu celou zhmožděnou. Na veterině to stálo asi dva tisíce. Nikomu jsme nic nevyčítali, ale od tý doby, jak je pod vratama díra, obcházíme jí všichni obloukem....
Ale můj názor je ten, že za to mohl majitel toho psa za plotem - má si psa zabezpečit.

22.12.2010 20:22
doma

XXX.XXX.154.1

U nás na ulici se přesně tohle stalo 6ti letý středoasiat pokousal jeden týden jednoho psa docela dost a asi za 2 dny 2. nikdy před tím to neudělal. majitel psa za plotem ne že by musel jen opravit plot zaplatil oboum veterináře a zajistil si psa aby se to už nikdy nestalo!!!!!a vy tady řešíte jestli opravit plot?No to snad ne co kdyby šlo okolo už zminované dítě nebo menší pes kterého by kousl nějak blbě a on by umřel?češi řeší všechno až když je pozdě proč nepředcházet tragédiím????smajlík!!!!!

22.12.2010 20:33
inusanka

XXX.XXX.52.7

Musím se připojit, stalo se mi podobné, ovčanda za plotem mi chytla za tlapu štěndo na vodítku. Majitel na mne řval, že ona si hlídá, já jsem to sice neřešila, ale kdyby šlo již zmiňované dítě a ona mu chytla ruku, asi to rodiěe řešit budou. Pokud vím, že je pes nervózní a hlídá si svoje, musím to zabezpečit tak, aby nikomu neublížil.

22.12.2010 20:34
tancoska

XXX.XXX.64.4

Já mám dvě děti a kdyby mojí nepozorností strčilo ruku do plotu a pes ho kousl tak je to snad moje vina ne?Mám přece za svoje děti zodpovědnost a mám je hlídat.

22.12.2010 20:39
hlozi

XXX.XXX.127.230

tak samozřejmě, pokud dítě nebo pes strčí ruku nebo čumák skrz plot, tak ok, je to spích chyba rodiče/pána...
ale když jdete po chodníku a ze zdola vrat vystrší pes skoro celou hlavu a chytne psa nebo dítě za nohu, tak je to čí vina??

22.12.2010 20:45
doma

XXX.XXX.154.1

tancoska napsal(a):
Já mám dvě děti a kdyby mojí nepozorností strčilo ruku do plotu a pes ho kousl tak je to snad moje vina ne?Mám přece za svoje děti zodpovědnost a mám je hlídat.

tak to bych vás chtěla vidět jak by jste klidně odešla (dítě by mělo roztrhanou ruku) a ještě seřvala své malé dítě že jí tam nemělo strkatsmajlík to určitě první co by bylo tak byste se v tom afektu snažila hodit vinu na majitele psa a vybít si na něm a psovi zlost(třeba i omylem a nevědomky) je to prostě afekt a lidi jsou mimo když se něco takového stane!!!!!!každopádně proč nepředejít nějakým zbytečným nepříjemnostem?????

22.12.2010 20:48
doma

XXX.XXX.154.1

hlozi napsal(a):
tak samozřejmě, pokud dítě nebo pes strčí ruku nebo čumák skrz plot, tak ok, je to spích chyba rodiče/pána...
ale když jdete po chodníku a ze zdola vrat vystrší pes skoro celou hlavu a chytne psa nebo dítě za nohu, tak je to čí vina??

samozřejmě že majitele psa za plotem(tedy toho co kousal)!!!!podle mě!!!!!

22.12.2010 20:49
albertkh

XXX.XXX.27.146

doma napsal(a):
tak to bych vás chtěla vidět jak by jste klidně odešla (dítě by mělo roztrhanou ruku) a ještě seřvala své malé dítě že jí tam nemělo strkatsmajlík to určitě první co by bylo tak byste se v tom afektu snažila hodit vinu na majitele psa a vybít si na něm a psovi zlost(třeba i omylem a nevědomky) je to prostě afekt a lidi jsou mimo když se něco takového stane!!!!!!každopádně proč nepředejít nějakým zbytečným nepříjemnostem?????

sice se to netýká psů, ale taky jde o napadení dítěte zvířetem, díky blbosti rodičů.... jasně, zvířata pes, kůň, papoušek musí být zabezpečený, ale obezřetnost a rozum musí být na obou stranách.
http://www.youtube.com/watch?v=UOBpBKiH0XE&feature=related

22.12.2010 20:55
tancoska

XXX.XXX.64.4

doma napsal(a):

Tak klidně bych určitě neodešla,dítě bych neseřvala ale byla bych šíleně nasraná na sebe že jsem dítě neohlídala.Vinu bych házela tak sama na sebe.Něco jinýho je jak tu někdo psal že pes prostrčil celou hlavu pod vratama.Já už jsem radila,pro klid zadavatelky ať si dá do metru pletivo a pes tlamu skrz plaňky neprostrčí.

22.12.2010 20:57
hlozi

XXX.XXX.127.230

doma napsal(a):
samozřejmě že majitele psa za plotem(tedy toho co kousal)!!!!podle mě!!!!!

podle mě samozřejmě taky!!!

22.12.2010 21:40
zuzina

XXX.XXX.123.184

doma napsal(a):
U nás na ulici se přesně tohle stalo 6ti letý středoasiat pokousal jeden týden jednoho psa docela dost a asi za 2 dny 2. nikdy před tím to neudělal. majitel psa za plotem ne že by musel jen opravit plot zaplatil oboum veterináře a zajistil si psa aby se to už nikdy nestalo!!!!!a vy tady řešíte jestli opravit plot?No to snad ne co kdyby šlo okolo už zminované dítě nebo menší pes kterého by kousl nějak blbě a on by umřel?češi řeší všechno až když je pozdě proč nepředcházet tragédiím????smajlík!!!!!

Přesně - nejlepší je co nejvíce předcházet tragédiím. Takže nelezu podél cizího plotu a nenechám tam psa čmuchat a očůrávat to tam. Malé dítě také nenecháte bez dozoru ošmatlávat cizí plot. Nezastávám se zadavatelky (má mít psa zabezpečeného tak, aby se nedostal čumákem za plot), ale i ten člověk na ulici by měl předcházet tragédiím, jak píšete.

22.12.2010 22:20
danurba

XXX.XXX.40.197

Myslím, že podle nějakého nepříliš šťastného zákona, jsem zodpovědná za škodu, kterou můj pes způsobí bez ohledu na okolnosti. Takže pokud mám psa za plotem a někdo ten plot přeleze a pes ho pokouše, jsem na vině já!!! Pokud mi někdo vleze do ohrady ke koním a kůň ho zraní, jsem na vině zase já!!! A můžu tam mít cedulí o nebezpečných zvířatech kolik chci, je mi to prd platné.

22.12.2010 23:31
jazzinka

XXX.XXX.226.101

Dovolila bych si to rozdělit, zaprvné na pokousaného psa a na lidi: Pokud pokouše váš pes cizího psa, upravuje to občanský zákoník v části odpovědnosti za škodu. Tam je paragraf, podle něhož byla-li škoda způsobena i zaviněním poškozeného, nese škodu poměrně, byla-li způsobena výlučně jeho zaviněním, nese škodu sám. Neboli pokud pes zpoza plotu pokouše netečně okolo procházejícího cizího psa, je to problém majitele psa na zahradě, pokud ale cizí pes sám útočí a prostrčí naopak čumák k vám do zahrady, je to problém majitele psa venku.
U dětí/lidí je to trochu komplikovanější, protože tam do toho vstupuje případně ještě trestní zákoník a trestný čin "ublížení na zdraví z nedbalosti", kde už opravdu prokazujete, že vaše zvíře bylo řádně zabezpečeno (plot, cedulky apod.). Tato otázka se nedávno řešila v tématu "KAO a zloději" nebo tak nějak

23.12.2010 10:14
galina

XXX.XXX.224.3

Naše zákonysmajlík jsou takové, že pokud majitel psa VÍ že pes napada přes plot a nezabrani tomu tak v připadě konflitku a soudniho řízení je mu tato skutečnost k tíži

23.12.2010 10:43
zuzina

XXX.XXX.169.86

galina napsal(a):
Naše zákonysmajlík jsou takové, že pokud majitel psa VÍ že pes napada přes plot a nezabrani tomu tak v připadě konflitku a soudniho řízení je mu tato skutečnost k tíži

No, pokud mi pes napadne člověka, který mi bez dovolení vlezl na zahradu, tak je to dle zákona moje vina. Mám mít tpsa zabezpečeného. To je dle mého názoru totální kravina. Ale zase souhlasím s tím, že bych měla mít psa zabezpečeného tak, aby nemohl ublížit psovi, dítěti ani dospělému člověku skrz plot. Já ani moje dítě ani můj pes nebudeme strkat ruce, packy a čumák skrz plot k cizímu psovi, ale určitě bych neměla jít po chodníku a najednou se přede mnou objeví psí hlava prostrčená plotem.
No ale tady v tom státě je stejně všechno postavené na hlavu.

23.12.2010 10:54

zuzina napsal(a):
No, pokud mi pes napadne člověka, který mi bez dovolení vlezl na zahradu, tak je to dle zákona moje vina. Mám mít tpsa zabezpečeného. To je dle mého názoru totální kravina. Ale zase souhlasím s tím, že bych měla mít psa zabezpečeného tak, aby nemohl ublížit psovi, dítěti ani dospělému člověku skrz plot. Já ani moje dítě ani můj pes nebudeme strkat ruce, packy a čumák skrz plot k cizímu psovi, ale určitě bych neměla jít po chodníku a najednou se přede mnou objeví psí hlava prostrčená plotem.
No ale tady v tom státě je stejně všechno postavené na hlavu.

No tak beznadějné to není, když je plot dostatečně vysoký jakože narušitel musel vynaložit nějaké usilí aby se tam dostal, plot je označený cedulkami že je tam pes atd.

23.12.2010 10:59
galina

XXX.XXX.224.3

Četla jsem to jednou v pravnicke poradne v časopise pes přeitel cloveka. Tam slo o to, že sousedu nevychovane deti sedely na zidce plotu, nohy smerem k nejakym psum, byli to tusim nejaci kavkazaci či co a majitel chtel dat na tu zidku ceduli, že jsou psi nebezpecni, aby tam deti nelezly. No a odpoved byla jako jsem už psala.

Protože pes je ze zakona vec a kdybych nechala na zahrade pohozenou pistoli a nekdo by ji sebral a ublizil s ní, byla bych popotahovana já.

No a jeste si tam byla takova směsná věta, že když se nekdo vloupa na cizí pozemek, neco ukradne, v tu chvili n uvidi psa , tu ukradenou vec pusti a pes ho na\padne. je to chyba majietel psa, prtože ten clovek v tu chvili už neybk zlodej, ale clovek prajici z vasi zahrady. smajlíksmajlík.

Ty zakony snad delal profi zlodej sobe na ruku

23.12.2010 11:14
hankaapes

XXX.XXX.101.77

galina napsal(a):
Četla jsem to jednou v pravnicke poradne v časopise pes přeitel cloveka. Tam slo o to, že sousedu nevychovane deti sedely na zidce plotu, nohy smerem k nejakym psum, byli to tusim nejaci kavkazaci či co a majitel chtel dat na tu zidku ceduli, že jsou psi nebezpecni, aby tam deti nelezly. No a odpoved byla jako jsem už psala.

Protože pes je ze zakona vec a kdybych nechala na zahrade pohozenou pistoli a nekdo by ji sebral a ublizil s ní, byla bych popotahovana já.

No a jeste si tam byla takova směsná věta, že když se nekdo vloupa na cizí pozemek, neco ukradne, v tu chvili n uvidi psa , tu ukradenou vec pusti a pes ho na\padne. je to chyba majietel psa, prtože ten clovek v tu chvili už neybk zlodej, ale clovek prajici z vasi zahrady. smajlíksmajlík.

:-) Taky jsem to četla, nejvíc mě rozesmálo, že na každého zloděje se musíme dívat jako na člověka v nouzi, který k vám přišel sebrat jenom džem ze špajzu, a pes ho nesmí napadnout, chudáka. Takže všem ostřejším psům nasadit na noc koš a nejlépe je uvázat, aby si chudáci mohli k vám domů přijít pro to, co potřebují. Je jedno, že je to u vás doma a že je to vaše, máte smůlu, žijete v republice, kde se chrání zloději a padouši :-)

23.12.2010 12:52
mlenka

XXX.XXX.80.77

Jsem ráda za všechny příspěvky. Samozřejmě plot upravíme, jen mě mrzí, že to bude muset počkat do jara. Na naši obranu a k uklidnění starostlivých rodičů - náš pes by dítěti neublížil, maximálně, že by ho nepustil dřív, než by ho pohladilo. Bohužel často vidím, jak ho děti hladí a děsí mě, že to někdy zkusí i u jiného psa, který už tak hodný nebude. A také mě mrzí, a neni to má obhajoba!, že poškozený majitel psa o tom našem moc dobře ví a vždy chodí po druhím chodníku, tak nechápu, proč tentokrát šel po našem a k tomu pustil svého psa tak blízko k plotu :-( Ale opravdu se tímto nechci bránit!

23.12.2010 20:57
danurba

XXX.XXX.40.197

Naše zákony jsou bohužel opravdu takové, že nahrávají všem zlodějům, lumpům a hajzlům. Jednou v létě se k nám vloupali dva kluci ukradli nám doma věci za asi 10000kč. Vlezli oknem do koupelny, které necháváme v létě otevřené kvůli kočkám a taky kvůli vlhkosti. Okno vede do oplocené zahrady, z ulice na něj není ani vidět. A u soudu tím advokát těch kluků argumentoval, že přece když necháme otevřené okno, nemůžeme se divit, že nás vykradou. Řekla jsem mu na to, že šestnáctiletí kluci už by měli vědět, že oknem se do cizích domů neleze a nic se tam nebere. Ale v tu chvíli jsem si připadala, jako bych byla obžalovaná já....

2.1.2011 03:56
awake

XXX.XXX.184.85

zuzina napsal(a):
Přesně - nejlepší je co nejvíce předcházet tragédiím. Takže nelezu podél cizího plotu a nenechám tam psa čmuchat a očůrávat to tam. Malé dítě také nenecháte bez dozoru ošmatlávat cizí plot. Nezastávám se zadavatelky (má mít psa zabezpečeného tak, aby se nedostal čumákem za plot), ale i ten člověk na ulici by měl předcházet tragédiím, jak píšete.

mám malé děti a velké psy. Několikrát se mi stalo že jdu po chodníku a míjím pozemek se psem. Pes skáče po plotě až se vrata pootvírají do chodníku. Jednou mí málem mého psa kousnul do čumáku (prostrčil skoro celou hlavu ven). Nemám u těch vrat vzít děti i psy do ruky aby náhodou nešli blíž k tomu plotu? To snad nemyslíte vážně. Nenechávám své psy provokovat psa za plotem a nenechávám své děti dráždit psy a strkat k nim přes plot ruce. Ale pokud se na tom chodníku ještě vyhíbám dalším lidem, prostě někdy blíž k plotu musím. To se mám ještě bát aby mě, nebo moje děti nepokousal nějaký pes ze zahrady? Pokud běhá volně dávám si pozor, ale abych ještě hlídala jaký kdo má u domu plotsmajlík?

2.1.2011 10:48
woey

XXX.XXX.127.162

Zkrátka majitel psa má mít pozemek, na kterém se pes volně pohybuje, zabezpečený tak, aby pes nikomu neublížil. Přijde mi to logické - pokud vím, že pes prostrčí plotem hlavu, tak si předělám plot. My jsme třeba plot zvyšovali hned jak jsme si pořídili štěně - pro jistotu, ale i pro jeho bezpečnost.
Samozřejmě je pravdou, že pokud Vám někdo vleze do zahrady a pes ho pokouše, tak je to Vaše vina. Nejsme holt v Americe, tam můžete bránit svůj majetek, u nás jen sebe...

2.1.2011 13:33
zuzina

XXX.XXX.123.184

awake napsal(a):
mám malé děti a velké psy. Několikrát se mi stalo že jdu po chodníku a míjím pozemek se psem. Pes skáče po plotě až se vrata pootvírají do chodníku. Jednou mí málem mého psa kousnul do čumáku (prostrčil skoro celou hlavu ven). Nemám u těch vrat vzít děti i psy do ruky aby náhodou nešli blíž k tomu plotu? To snad nemyslíte vážně. Nenechávám své psy provokovat psa za plotem a nenechávám své děti dráždit psy a strkat k nim přes plot ruce. Ale pokud se na tom chodníku ještě vyhíbám dalším lidem, prostě někdy blíž k plotu musím. To se mám ještě bát aby mě, nebo moje děti nepokousal nějaký pes ze zahrady? Pokud běhá volně dávám si pozor, ale abych ještě hlídala jaký kdo má u domu plotsmajlík?

Promiňte, ale umíte číst? Snad jsem jasně napsala, že pes na zahradě má být zapezpečený tak, aby neprostrčil hlavu ven. Jen jsem zmínila, že na druhou stranu by si rodiče měli hlídat své ratolesti a pejskaři své psy tak, aby zase oni nestrkli ruce a hlavy na cizí zahradu.
A ano, to co jsem napsala myslím vážně. Jenom vy jste to blbě pochopila.

10.3.2013 17:28
kačís

XXX.XXX.117.12

Jžš to jsou rady...samozřejmě za to může majitel pokousaného psa...neměl ho tam pouštět...moji psi taky k cizímu plotu nechodí,protože nesmějí a nedej bože,kdyby nějaký pes strčil čumák nebo prolezl k nám na zahradu,tak to taky neni moje chyba,ale chyba druhého majitele,měl si psa hlídat,protože MOJE věc byla na MÉM pozemku a cizí tam neměla co dělat a o to se musí postarat druhá strana.....

10.3.2013 17:46
nadja

XXX.XXX.213.74

Moje kamarádka šla s fenkou (cca 35kg) okolo vrat souseda, ten má dva ovčáky. Jeden z nich prostrčil čumák pod vraty a chytil její fenu za zadní nohu a tu ji protáhl pod vraty dovnitř. A nohu držela nepoštěl. Doma u sousedů nikdo, vrata plechová, přelézt nešla (kamárádka je starší, a lézt ke dvou ovčákům taky není asi dobrý nápad). Nakonec ovčoun feně nohu pustil, skončili na šití. Se sousedem to neřešila v rámci zachování sousedských vztahů.

10.3.2013 17:55
kačís

XXX.XXX.117.12

Jen dodám,myslím plot,kde můj pes nemá šanci vystrčit hlavu nebo tak,ale protože máme pletivo,tak to nebudu předělávat,protože např.soused si pořídil ratlíka a na procházce ho nechá jít k našemu plotu a neohlídá ho...

11.3.2013 07:23
cinkalu

XXX.XXX.11.162

tancoska napsal(a):

no takhle je to dle mého názoru absolutně v pořádku, jen naše zákony jsou holt postavený trochu mimo realitu. Na mém pozemku nemá nikdo co děkat ani dítě ani pes. Něco jiného je, pokud je plot 30 cm, pes přes přes něj visí a řičí na všechno co jde kolem, ale pokud prostrčí plaňkou čumák, tak co asi může komu udělat ? Jo když lidi nemyslí a srkaj tam ruce svých dětí nebo čumáky svých psů je to jejich tupost, ale bohužel je to jejich právo smajlík a váš průser smajlík
PS: moje děti, ani moje psy nikdy žádný pes přes plot nekoust ? Čím to asi bude ? Napadá mě jediné, mám mozek v hlavě a občas ho i použiji smajlík

11.3.2013 09:49
jazzinka

XXX.XXX.249.181

cinkalu napsal(a):
no takhle je to dle mého názoru absolutně v pořádku, jen naše zákony jsou holt postavený trochu mimo realitu. Na mém pozemku nemá nikdo co děkat ani dítě ani pes. Něco jiného je, pokud je plot 30 cm, pes přes přes něj visí a řičí na všechno co jde kolem, ale pokud prostrčí plaňkou čumák, tak co asi může komu udělat ? Jo když lidi nemyslí a srkaj tam ruce svých dětí nebo čumáky svých psů je to jejich tupost, ale bohužel je to jejich právo smajlík a váš průser smajlík
PS: moje děti, ani moje psy nikdy žádný pes přes plot nekoust ? Čím to asi bude ? Napadá mě jediné, mám mozek v hlavě a občas ho i použiji smajlík

A nebo máte třeba kromě mozku i trochu štěstí, že vaše dítě nešlo příliš blízko plotu s agresivním psem ve chvíli, kdy jste po svém psu sbírala bobek apod... Tím nechci říct, že mohou děti strkat ruce a psi čumáky do plotu, ale to, že primárně je povinností majitele psa na pozemku, aby jeho pes neohrožoval prostor mimo pozemek, a to ani špičkou čumáku, zejména pokud je agresivní.
Není povinností kolemjdoucího hlídat si, zda jde od plotu půl metru nebo metr, jak široké jsou díry mezi plaňkama a jestli náhodou za plotem není pes, který jím prostrčí hlavu, tohle má řešit jeho majitel.

11.3.2013 09:59
sona janska

XXX.XXX.224.75

cinkalu napsal(a):

Nedá mi nereagovat. Zákony nemám před sebou, ale dle mého právní odpovědnost je jednoznačně na majiteli psa uvnitř zahrady. Zdůrazňuji - právní odpovědnost, neřeším logiku ta bohužel není směrodatná...
Též mám malé děti, též mám psa a zahradu. Souhlasím, že za psa i děti si každý má zodpovídat sám a hlídat si je na procházkách. Ale podotýkám že mě fakt už unavuje, když jdeme na procházku, že musím kličkovat z chodníku na chodník, některým ulicím se vyhýbat, děti stále honit alespoň 1m od plotu,... to vše kvůli tomu, že mnoho lidí má ploty opravdu jen na parádu. Běžně za plotem cca 75 cm vysokým vyskakuje maďarský ohař či putbull, v plotu s mezerami více než 10-15 cm vykukuje jiný lovecký pes, a desítky podobných situací. Každý má právo mít psa, ale kruci já mám zase právo jít po chodníku a nemuset trnout, že pes se ze zahrady natáhne a chňapne mi po psovi, který jde absolutně bez zájmu kolem něj. Nebo že dítě natáhne ruku (ne dovnitř plotu, ale jen směrem ke psovi!) a ten prostě dosáhne a chňapne. Chodníky tu máme a já většinu procházky jdu po silnici, protože chodník není z poza plotů bezpečný smajlík

11.3.2013 10:00
cinkalu

XXX.XXX.11.162

jazzinka napsal(a):
A nebo máte třeba kromě mozku i trochu štěstí, že vaše dítě nešlo příliš blízko plotu s agresivním psem ve chvíli, kdy jste po svém psu sbírala bobek apod... Tím nechci říct, že mohou děti strkat ruce a psi čumáky do plotu, ale to, že primárně je povinností majitele psa na pozemku, aby jeho pes neohrožoval prostor mimo pozemek, a to ani špičkou čumáku, zejména pokud je agresivní.
Není povinností kolemjdoucího hlídat si, zda jde od plotu půl metru nebo metr, jak široké jsou díry mezi plaňkama a jestli náhodou za plotem není pes, který jím prostrčí hlavu, tohle má řešit jeho majitel.

v tom případě má štěstí asi tak 80% dětí a psů smajlík

11.3.2013 12:17
jazzinka

XXX.XXX.249.181

cinkalu napsal(a):
v tom případě má štěstí asi tak 80% dětí a psů smajlík

Věřím, že štěstí má klidně i 95% dětí a psů, ale i těch 5 % nešťastníků (viz případy v této diskuzi výše) by snad mělo být dostatečným důvodem si svého psa dostatečně zabezpečit a nepřenášet odpovědnost za svého psa na druhé.

17.3.2013 08:40
plisak

XXX.XXX.236.4

nedáte si vbrzku do zubů? já souhlasím s tím, že prevence je základ a to jak na straně psa v zahradě tak na straně procházejících, když vidím plot, který se prohýbá pod nápory psa, nepolezu tam asi s dětmi a ani se svým psem, který taky nemlčí, když na něj někdo zle bafá. Kdybych to nedělala, koledovala bych si o malér a tomu bychom měli předejít a ne pak debatovat, kdo za to víc může. Nikdy a nikdo nemá psa nebo děti nebo sám sebe zabezpečeného tak, aby předešel všemu, to je jasné, jinak by nebylo tolik úrazů, ale bez prevence předvídavosti by to bylo mnohem horší. Jinak, kdyby můj pes vystrčil hubu a kousl, pak bych asi náklady na veterináře zaplatila, kdyby ale cizí pes k nám strčil svůj čumák a můj by ho kousl, pak bych se zpěčovala

18.3.2013 07:37
cinkalu

XXX.XXX.11.162

jazzinka napsal(a):
Věřím, že štěstí má klidně i 95% dětí a psů, ale i těch 5 % nešťastníků (viz případy v této diskuzi výše) by snad mělo být dostatečným důvodem si svého psa dostatečně zabezpečit a nepřenášet odpovědnost za svého psa na druhé.

jenže tady je řeč o tom, když pes prostrčí čumák, z toho jsem vyvodila, že to není pes, který visí polovinou těla přes plot nebo podlézá pod vraty. Samozřejmě, že psa musím mít zabezpečeného, ale pokud mi k plotu přiběhne pes, který se s ním chce očuchat a můj pes ho kousne skrz plaňky jen prostrčeným čumákem ne celou hlavou, tak je to sice můj průser, ale chyba majitele psa před plotem.Ono totiž takovéhle štípnutí nebude určitě nijak fatální.

18.3.2013 12:16
slecnanikdo

XXX.XXX.106.5

Samozřejmě je vina na vaší straně, jak tu už bylo psáno.

Něco podobného se stalo i mému známému... Jeho pes byl na volno na zahradě a šel kolem pán s jorkšírem na jojo šňůrce. Denodenně nechal psa, aby dorážel na toho za plotem... Pak tam jednou jorkšír strčil hlavu a bylo po něm. :(
Nicméně vina byla na straně mého známého, který si psa nezabezpečil tak, aby tam jorkšír nemohl tu hlavu strčit...

Do budoucna vyřešil problém tím, že na plot připevnil králičí pletivo.

Pavla.bau

30.11.2015 12:21
Pavla.bau

XXX.XXX.128.80

Dobrý den, mám prosbu. Máte někdo zkušenost pro změnu s plotem, který sousedí s Vaší zahradou, ale patří sousedovi? Mám velkého psa a svůj plot jsem všude zabezpečila, aby nemohl někomu způsobit škodu. Ale soused má dva malé neustále provokující psy a náš pes už je málem několikrát přes ten jejich plot špatný plot protáhl a nechci ani domyslet co by bylo, kdyby se mu to podařilo. Když jsem navrhla, že jeho plot na vlastní náklady zabezpečím kvůli našemu psovi, tak bylo zle, že je to jeho plot a já nemám nárok s tím něco dělat. Jak toto řešíte vy a kdo je pak na vině? Náš pes ještě nikomu neublížil, ale souseda a jeho psy opravdu nemá rád.

30.11.2015 12:25
anonymx

XXX.XXX.27.66

Pokud je to plot souseda, ale pokud vím tak zažitá pravidla ohledně plotů se měnila, tak (pokud bych byla natolik otrlá) bych na to kašlala. Ale protože mně osobně by vadilo nebezpečí pro cizí psy i možná moje, tak bych postavila aspoň něco před plat. Buď druhý "plot" nebo aspoň nějaké zábrany, aby tam moji psi nemohli.

30.11.2015 12:30
lev

XXX.XXX.253.186

Udělat si vedle svůj vlastní plot. Jiné řešení není.

30.11.2015 12:41
Pavla.bau

XXX.XXX.128.80

To jsem chtěla také udělat, ale byla jsem upozorněna, že u jeho plotu nemůžu nic stavět a když jsem opřela o plot desky lehké, ale odolné v barvě dřeva co se používají na lodě, aby mu to nevadilo vzhledem, tak byl také problém, že mu ničím plot. Chtěla bych postavit ještě jeden plot na mé zahradě, ale nevím jestli si zas nemůže stěžovat. Ani se to nemůžu někde dočíst jestli to můžu udělat, když to nebude nějaká monster stavba, ale běžný pevný plot.

30.11.2015 12:41

Elektrický ohradník ?

30.11.2015 12:43
Pavla.bau

XXX.XXX.128.80

Jak daleko od jeho plotu ho můžu postavit? stačí půl metru?

30.11.2015 12:52
30.11.2015 12:53
Pavla.bau

XXX.XXX.128.80

Tak el. ohradník jsem zkoušela, ale přestal fungovat, a po druhé opravě jsem to vzdala. A tak mně napadlo se tady zeptat jak to řeší jiní bez el. obojku.

30.11.2015 13:03
Pavla.bau

XXX.XXX.128.80

Děkuji moc za ten odkaz, je tam opravdu dost informaci a problém docela podobný. Děkuji moc.

30.11.2015 18:21
Kalamita

XXX.XXX.91.165

galina napsal(a):

Unas zákony jsou na hlavu někdy.

30.11.2015 22:26
milannn

XXX.XXX.90.222

No tak "určitě" bych se souseda ptal na to, jestli si můžu na své zahradě postavit plot (třeba jen natáhnout obyč. pletivo nebo karisíť, na což žádné povolení nepotřebuji) a tímto si zabezpečit svého psa.
Raději to udělejte co nejdříve, než se něco přihodí a to teprve si vás bude soused chtít vychutnat.

1.12.2015 08:37
milcek

XXX.XXX.252.163

MLenka napsal(a):

Ze své vlastní zkušenosti! mám zlého psa a pokud je pes nebo člověk v bezprostřední blízkosti plotu a pokud ten plot sousedí s chodníkem tak to nelze vyloučit dokáže pokousat i přes drátěný plot. A protože podle zákona jsem zodpovědný za jednání svého psa tak jsem to po zaplacení několika desetitisíců na pokutách v přestupkovém řízení a za veterinární ošetření vyřešil tak že jsem psa dal do kotce a pouštím ho jen na noc to tam chodí převážně lidi kteří ví co je za plotem za obludu a proto se drží na druhé straně každopádně za dva roky psa v kotci jsem ušetřil spoustu peněz a času lítání po úřadech takže kotec mohu jen doporučit.

Neregistrovaný uživatel

1.12.2015 09:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.239.82

Pavla.bau napsal(a):
Jak daleko od jeho plotu ho můžu postavit? stačí půl metru?

Ahojky, od doby, co rekontrujeme nově koupený domeček řešíme i plot...
Máme souseda de*ila, který nechápe, že když jeho dítě (momentálně asi 8 měsíců) strčí ruce krs plot k nám, tak o ně prostě přijde (mám i mimojiné pastevce a sousedovi nějak nedošlo, že ten betovovej plot je především pro jeho bezpečnost a jeho "pohodlí") - betonovej plot nechce, my zas nechcem pletivo (ani jinej plot, kudy se dá prostrčit ruka či klacek), takže to zatim dopadlo tak, že bude plaňkovej plot (2m vysoký) a rozteče mezi plaňkama cca 5mm.

Co se týče tebe, normálka 5cm od jeho plotu si můžeš postavit co chceš do výšky 150-160cm (jakmile bude vyšší už musíš mít stavební povolení a nebo vysokej plot stavět od jeho pozemku min.2m.) - to vím, ptali jsme se na stavebním úřadě

1.12.2015 10:20
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Ještě má zkušenost s tím plotem: pokud 5cm od plotu postavíte nový plot z pletiva, budete mít velký problém s tou trávou, co bude prorůstat mezi ploty, neb tam, nepůjde posekat. Pokud dáte nějaký plný plaňkový, betonové panely atd...poroste to jen k sousedovi, což pro vás dobré, ale on bude frflat zase

1.12.2015 10:46
jezicek

XXX.XXX.94.7

cinkalu napsal(a):

Na vasem pozemku se samozrejme muze dle zakona vyskytovat cela rada lidi bez vaseho vedomi. Treba zamestnanec plynaren hledajici misto, kde prasklo potrubi a rada podobnych pripadu a je to tak zcela v poradku.

Neregistrovaný uživatel

1.12.2015 16:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.116

jezicek napsal(a):
Na vasem pozemku se samozrejme muze dle zakona vyskytovat cela rada lidi bez vaseho vedomi. Treba zamestnanec plynaren hledajici misto, kde prasklo potrubi a rada podobnych pripadu a je to tak zcela v poradku.

No o tom dost pochybuji...
Dle zákona si jako majitel pozemku povinný umožnit přístup k prasklému potrubí, ale nikdy bez tvého vědomí... Vědět o tom musíš, ale nemusíš s tím souhlasit, v čemž máš smůlu.

Citace: Zákon č.458/2000 Sb...zaměstnanci Energetického regulačního úřadu musí co nejvíce šetřit práva vlastníků dotčených nemovitostí a vstup na jejich nemovitosti jim oznámit...

https://is.muni.cz/th/63021/pravf_b/Bakalarska_prace.pdf
Doporučuju pročíst, holčina to má perfektně napsaný, podle zákona, jak to vlastně je.

ps: nemovitost je v tvém vlastnickém právu - porušení vlastnického práva je trestné. Proto může dojít k omezení tvého vlastnického práva - plynárna/teplárna... ale VŽDY o tom musíš vědět, že k omezení tvého vlastnického práva může dojít v této souvislosti. Bez tvého vědomí to NELZE!

Mezi námi chci vidět člověka, který by dobrovolně vlezl k pastevci na pozemek...

1.12.2015 17:12
Pavla.bau

XXX.XXX.14.209

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahojky, od doby, co rekontrujeme nově koupený domeček řešíme i plot...
Máme souseda de*ila, který nechápe, že když jeho dítě (momentálně asi 8 měsíců) strčí ruce krs plot k nám, tak o ně prostě přijde (mám i mimojiné pastevce a sousedovi nějak nedošlo, že ten betovovej plot je především pro jeho bezpečnost a jeho "pohodlí") - betonovej plot nechce, my zas nechcem pletivo (ani jinej plot, kudy se dá prostrčit ruka či klacek), takže to zatim dopadlo tak, že bude plaňkovej plot (2m vysoký) a rozteče mezi plaňkama cca 5mm.

Co se týče tebe, normálka 5cm od jeho plotu si můžeš postavit co chceš do výšky 150-160cm (jakmile bude vyšší už musíš mít stavební povolení a nebo vysokej plot stavět od jeho pozemku min.2m.) - to vím, ptali jsme se na stavebním úřadě

Ahoj, tak tvá rada mně potěšila a nevíš jestli můžu ty sloupky na plot zabetonovat a nebo tam raději dát takové ty velké vruty do země, když bych to postavila hned vedle souseda plotu? Já se všude dočetla, že plot sice může být blízko, ale nesmí tam být ani špetka betonu, ale mám doma ČSV a tak nevím zda těch 160cm bude stačit, snad do té doby než zjistí, že by se dal přeskočit ano

1.12.2015 18:56
milannn

XXX.XXX.90.222

jezicek napsal(a):

Na mém pozemku se jen tak někdo vyskytovat bez mého vědomí nemůže. Čímž nechci tvrdit, že bych bránil příp. opraváři v nutné opravě. Ovšem takový případ mi musí hlásit a dát o své návštěvě vědět. Ten menší problém by ho čekal, pokud bych ho při nezvané návštěvě objevil já.

Neregistrovaný uživatel

2.12.2015 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Pavla.bau napsal(a):
Ahoj, tak tvá rada mně potěšila a nevíš jestli můžu ty sloupky na plot zabetonovat a nebo tam raději dát takové ty velké vruty do země, když bych to postavila hned vedle souseda plotu? Já se všude dočetla, že plot sice může být blízko, ale nesmí tam být ani špetka betonu, ale mám doma ČSV a tak nevím zda těch 160cm bude stačit, snad do té doby než zjistí, že by se dal přeskočit ano

No, úplně nejlíp je, když si cinkneš na stavební úřad a probereš si to s nima... pak už na tebe soused nemůže

29.10.2016 16:10
marteln

XXX.XXX.120.190

Asi se shodneme, že nebudeme my ani naše děti strkat ruce přes plot muničních skladů AČR hlídaných psy, prostor hlídaných policejními psy atd.

A jelikož dle Listiny základních práv a svobod (LZPS), která je nadřazená všem zákonům:

Článek 11
(1) Každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu.

Tj. mé vastnické právo k zahradě, domu... je na stejné úrovni jako majetek armády. Pokud má armáda právo střežit tento majetek pomocí psů, mám i já stejné právo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík