Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.12.2010 11:51
lucie198

XXX.XXX.200.34

Dobrý den, uvažuji o pořízení tohoto plemene. Ne hned, jsem začátečník. Máme doma ročního kokršpaněla. Je moc hodný, chodili jsme s ním všude, mezi psy, lidi, ale je strašně bojácný. To ale není k tématu. Je mi 18 let, pořízení Tosy plánuji až budu mít po vysoké škole, budu vydělávat a hlavně budu mít na pejska čas. K mému dotazu, ale nevím zda by bylo moudré pořídit si Tosu jako relativně prvního mého velkého psa (prvního, protože kokršpaněl je víceméně přítele). Přemýšlela jsem, že si koupím jako prvního psa německého ovčáka, přece jenom je to jako první plemeno přijatelnější a byla bych i připravenější. Přece jenom číst články je užitečné, ale praxi nic nenahradí. V zjišťování o povah Tos a o jejich problémů s DKK jsem znalá a samozřejmě si pořídím pejska s PP, už mám dokonce tip na chs Diamant severu. Ale na to je ještě hodně času, objíždění výstav a ostatních chs, nechci se unáhlit. Také bych si pořídila fenku. Jenom mě prostě zajímají Vaše zkušenosti s tímto plemenem a ráda bych našla někoho kdo tyto báječné psy chová, nebo to je jeho první pes. Děkuji za odpovědi a těším se na Vaše rady a názory.

28.12.2010 12:32
sona janska

XXX.XXX.224.75

Tosu nemám, ale ve vašem věku jsem po nich přesně stejně pokukovala :-) Já bych řekla, že NO k "natrénování" chovu psa by vám mohl naopak uškodit. Je povahou natolik odlišný, resp. tosa specifická, že by dle mého bylo skoro výhodou, že jste "nepopsaný list". Kontaktujte vytipovanou chovku, určitě vás rádi pozvou nezávazně již teď a zkuste to s nimi probrat. Ale dle mého zodpovědný začátečník znalý plemene je pro tosu lepší majitel než ten, kterému prošlo rukou X psů, ale služebních plemen. Je to prostě nebe a dudy nebo spíš Tosa a ostatní :-)

28.12.2010 17:06
lucie198

XXX.XXX.200.34

Děkuji moc za radu. Do chs určitě zavolám. Škoda, že Tosu nemáte, ráda bych se dozvěděla od někoho, kdo ji vlastní, jak probíhal výcvik atd.. A s tím NO to asi byla blbost..

28.12.2010 19:51
tancoska

XXX.XXX.64.4

sona janska napsal(a):
Tosu nemám, ale ve vašem věku jsem po nich přesně stejně pokukovala :-) Já bych řekla, že NO k "natrénování" chovu psa by vám mohl naopak uškodit. Je povahou natolik odlišný, resp. tosa specifická, že by dle mého bylo skoro výhodou, že jste "nepopsaný list". Kontaktujte vytipovanou chovku, určitě vás rádi pozvou nezávazně již teď a zkuste to s nimi probrat. Ale dle mého zodpovědný začátečník znalý plemene je pro tosu lepší majitel než ten, kterému prošlo rukou X psů, ale služebních plemen. Je to prostě nebe a dudy nebo spíš Tosa a ostatní :-)

S tím nelze než souhlasit :-).
Jestli chcete tosu a podle toho co píšete budete připravená "teoreticky" tak do ní běžte.Myslím si že by vás to třeba ani tolik netěšilo když by jste měla jinou rasu než chcete.A i když budete mít víc psů stejný rasy tak ke každýmu musíte přistupovat trochu jinak,záleží na povaze.

28.12.2010 21:22
sabina

XXX.XXX.60.83

Já bych šla přímo do tosy....
Pokud jste prakticky nachystaná, a dáte si pozor na důslednost a vychováte ji v lásce nebudete mít problém.
Nemám sice tosa inu, ale Bx dogu a sem ráda, že sem si koupila rovnou takovéhle plemeno, jelikož se s ní zjistila, že na něco jako je NO bych prostě a jednoduše neměla nervysmajlík

Takže určitě bych volila koupit rovnou psiska. Třeba navštěvovala cvičák skrz socializaci, chodila do měst a tak. A bude to všechno v pohodě.:-)

28.12.2010 23:51
astlolita

XXX.XXX.200.174

Tosu nemám ani osobně žádnou neznám. Moc se mi vždy líbila, ale mám radši pohyblivější psy, moje živoní láska je amstaff. Ale povím ti takový můj příběh.
Vždycky jsem toužila po amstaffovi, ale táta nechtěl ani slyšet, dokud bydlím u něj a není mi 18. Byla jsem zoufalá. Myslel to ale opravdu hodně vážně. Když jsem domů přivedla zachráněnou pitbullku, nechal mě jí dát dohromady a najít jí super pána, ale nechat jsem si ji nesměla, protože mi do 18 chybělo půl roku. Ale já psa opravdu chtěla. Tak jsme si sedli, popovídali a za pár dní jsme jeli pro leopardího psa. V tu chvíly mi nedocházelo, že o tom plemeni nic nevím, že nemá s AST vůbec nic společného a že je to pro mě jen taková náhražka. Ale bylo to šílené. Plemeno mi povahou absolutně nesedlo, lezl mi na nervy, opravdu jsem při nejlepší vůli nebyla schopná mít ho ráda. Děsila mě představa, že bych s ním měla strávit ještě 15 let! Tak jsem ho po dvou týdnech jela vrátit chovateli, aby mu našel někoho, kdo se o něj postará a bude ho mí rád. Opravdu přísahám, prostě to nešlo, ať jsem se snažila sebevíc smajlík Tak jsem si hold počkala těch pár měsíců, odstěhovala se, pořídila si amstaffa a byla šťastná. Toho miláčka mám už přes 4 roky a tenhle rok se mi smečka rozrostla ještě o fenu AST a psa bulíka x bord. doga. A ani s tím to není ono, prostě uplně jiná povaha, nikdy mi nepřirostl k srdci jako ti amstaffové. Ale je to pes přítelův a není to takový extrém jako u toho leoparda.
Každopádně, abych to uzavřela, pokud se ti povahou líbí tosa, nepořizuj si jiného psa jako "náhražku" nebo tréningového psa, je to nesmysl...

29.12.2010 11:01
lucie198

XXX.XXX.200.34

Díky moc za radu, byla to blbost, teď už to vím. Amstaffové jsou taky nádherní, ale já jsem spíš na takové kolosy:) Jsem ráda, že máte co ste chtěla. Snad to tak dopadne i u mne. Jojo s malou plánuju jako s miminkem hodně jezdit MHD, chodit do města, bydlíme na samotě u lesa. Taky s ní plánuju chodit do školičky psů kvůli socializaci. Snad to zvládnem:)

29.12.2010 11:06
lucie198

XXX.XXX.200.34

Ale potřebovala bych na tohle plemeno slyšet i nějakou kritiku. Na internetu je to samá chvála. Musí být přece někdo kdo ho má a já nevím nezvládá poslušnost nebo nevychází se psy. Přece jen nechci nic zanedbat. Musí být něco na co si dát pozor, tohle plemeno si prostě pořídím a chci být připravená i když praxi mi to nenahradí. Četla jsem, že když se potká Tosa s Tosou je zle. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Přece jen byly moc dlouho šlechtění k boji proti sobě.

29.12.2010 12:09
sabina

XXX.XXX.60.83

Kritika? Člověk co miluje tenhle typ povahy bude těžko hledat kritiku. Možná jen v tom že sou často molosové bojavější - těžko říct, jestli to dělají pánící, nebo to maj psi v sobě. Pro mnoho lidí jsou nevhodní už jen tím, že nad věcmi přemýšlí, povel zvažují, ale nestalo by se mi že by pes neposlechl. Vím že se na něj můžu spolehnout, není rvavej. Tosiny co sem takhle koukla, jsou rvavější, ale to je opět dle mě o jedinci a taky výchově.

Já se psem od 4 měsíců chodila s bandou 15 plemen - od pitbulů po kokršpaněly přes dogy po mopse...a dnes nemá pes problém s někým vyjít. Vždy byl pokousán on. Blb se ani nebránil. nechci už jiného psa než molose

29.12.2010 12:15
sona janska

XXX.XXX.224.75

Teda myslím, že kritiky najdete všude dost! Tosa je dominantní a obzvlášť vůči psům stejného pohlaví. Také je povahou "pastevec" tzn. není na dril a používá sama hlavu, tedy může reagovat bez povelu, má-li dojem, že je její smečka nebo svěřený majetek v ohrožení. Také počítejte, že prostě MUSÍTE zamezit vniknutí např. cizího dítěte na váš pozemek, určitě by to neskončilo dobře. Stejně tak v budoucnu třeba hraní vašeho dítěte s cizími kamarády na vašem pozemku. Opět by tosa mohla dětské kočkování vyhodnotit jako ohrožení jejího dítěte. Dle načtených info také není procházka s tosou extra relaxační - musíte mít oči na stopkách a "divné" lidi vidět dřív, to nemluvím o psech. A nezapomeňme zmínit poslední nevýhodu a tou je hmotnost, protože když vše výše napsané okořeníte 50 kg a více, tak často končí legrace...
Vše výše popsané byl důvod, proč jsem od Tosy ustoupila. Ohromil mě její vzhled, ale povaha nikoli. Chtěla jsem pohodového psa, který zasáhne v případě krize. Netoužila jsem po každodenním adrenalinu na procházkách, nebo dvoumetrovém plotě, aby snad si cizí dítě nezkusilo vlézt pro balon, také jsem nechtěla psa zavírat při každém např. řemeslníkovi nebo ho muset mít stále pod dozorem. Možná tosa není taková, jak byla ta "pravá japonská" popisována, ale tu jsem já právě nechtěla...

29.12.2010 12:15
debri

XXX.XXX.16.138

lucie198 napsal(a):
Dobrý den, uvažuji o pořízení tohoto plemene. Ne hned, jsem začátečník. Máme doma ročního kokršpaněla. Je moc hodný, chodili jsme s ním všude, mezi psy, lidi, ale je strašně bojácný. To ale není k tématu. Je mi 18 let, pořízení Tosy plánuji až budu mít po vysoké škole, budu vydělávat a hlavně budu mít na pejska čas. K mému dotazu, ale nevím zda by bylo moudré pořídit si Tosu jako relativně prvního mého velkého psa (prvního, protože kokršpaněl je víceméně přítele). Přemýšlela jsem, že si koupím jako prvního psa německého ovčáka, přece jenom je to jako první plemeno přijatelnější a byla bych i připravenější. Přece jenom číst články je užitečné, ale praxi nic nenahradí. V zjišťování o povah Tos a o jejich problémů s DKK jsem znalá a samozřejmě si pořídím pejska s PP, už mám dokonce tip na chs Diamant severu. Ale na to je ještě hodně času, objíždění výstav a ostatních chs, nechci se unáhlit. Také bych si pořídila fenku. Jenom mě prostě zajímají Vaše zkušenosti s tímto plemenem a ráda bych našla někoho kdo tyto báječné psy chová, nebo to je jeho první pes. Děkuji za odpovědi a těším se na Vaše rady a názory.

Koukněte na stránky ch.s.japan dog.Skontaktujte se info vám určitě rídi podají:-):-)

29.12.2010 13:10
lucie198

XXX.XXX.200.34

Ta kritika byla míněná tak, že jestli je tady nějaký majitel Tosy, aby mi poradil co třeba zanedbal nebo podcenil a teď s tím má problém. Samozřejmě není to pes pro každého, proto sbírám co nejvíce informací co půjde. Například nic takového jak vy tu píšete, s těmi dětmi, procházkami atd. Jsem nikde nenašla. Proto jsem taky tuhle diskuzi založila. Chci poradit a získat co nejvíce informací. Nic víc.

29.12.2010 13:22
tancoska

XXX.XXX.64.4

lucie198 napsal(a):
Ale potřebovala bych na tohle plemeno slyšet i nějakou kritiku. Na internetu je to samá chvála. Musí být přece někdo kdo ho má a já nevím nezvládá poslušnost nebo nevychází se psy. Přece jen nechci nic zanedbat. Musí být něco na co si dát pozor, tohle plemeno si prostě pořídím a chci být připravená i když praxi mi to nenahradí. Četla jsem, že když se potká Tosa s Tosou je zle. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Přece jen byly moc dlouho šlechtění k boji proti sobě.

Já mám stafbulíky a když jsem se rozhodla tak jsem kritiku taky nenašla.Bylo mi divný že furt všude píšou jak jsou skvělý hlavně k dětem...... Myslela jsem si že není možný aby byla na ně jen chvála.Když jsem jela i s dětma se podívat na našeho prvního byl mu měsíc.Děti u porodní bedny hladili miminka a najednou přiběhla fena/máma.Docela ve mě hrklo ale když jsem viděla jak byla z dětí nadšená,mojí tehdy 6letý dceři skočila na klín a chtěla pozornost tak jsem zírala.Byla jsem nadšená a dalo by se říct že dodnes jsem.Jediný co mi "vadí" je že jakmile vidí lidi třeba v parku tak dneska už povel neskákej umí ale dřív když byli štěňata tak to bylo šílený.Chtěli se mazlit s každým.Toť jediná nevýhoda stafbulíka.A to že se dospělej pes nesnese tak to není nic nenormálního.Je jedno jestli NO,amstaf nebo rotvík,prostě to maj samci v sobě že machrujou.Výchovou a socializací se dá potlačit hodně,to už je jen na vás jak vám to půjde.Můj skoro tříletej stfík není žádnej magor,psy kámoše miluje bez rozdílu velikosti a i se přetahuje o klacek bez rvaček.Cizí psy jak koho.Když se bojí tak jim ukazuje že je v poho,prudičům dá najevo že si nenechá srát na hlavu.Já chtěla něco menšího do bytu a hlavně aby se s tím dalo cvičit protože už cvičákuju hodně dlouho ale od mala miluju molossy.Jenže zatím to nešlo,finančně vyjdou na dost peněz když jim člověk chce dát to co potřebujou.Ale jednou bude i moloss,až mě nebudou stát děti tolik peněz :-)):-|

29.12.2010 14:19
inusanka

XXX.XXX.52.7

Každé plemeno má své, ale hlavně i v jednom plemeni se mohou vyskytovat jedinci, kteří se chovají " neplemenně". Dvacet let žijeme s foundlandy a vždycky to byl naprostý miláček. Dnes se i v tomto plemeni nacházejí jedinci agresivní, naprosto mimo povahu plemene. Je důležité si vybrat chovnou stanici, zdraví je sice důležité, ale povaha neméně, byť se to tolik nenosí. Jděte rovnou na fórum akit a tam shánějte informace, každý chovatel v daném plemeni ví, které linie jsou povahově mimo.

29.12.2010 14:20
inusanka

XXX.XXX.52.7

Omlouvám se, jasně že Tos

29.12.2010 16:20
lucie198

XXX.XXX.200.34

Hledám, hledám ale moc nenacházím. Většinou jen standard, ale například jsem nevěděla, jak mezi sebou psi bojovali, že je to úplně bezkrve položení soupeře na lopatky, jinak to co už jsme věděla. Ale v diskuzích nebo tak toho opravdu moc není.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.12.2010 18:24

Jsem chovatelkou tohoto plemene.Mám malou chovatelskou stanici a vlastním dvě feny a psa.Před tosama jsem se víc jak dvacet let věnovala služební kynologii,takže když jsem si pořizovala svého prvního tosího kluka měla jsem zkušenosti se psy hlavně tedy s něm. ovčáky,než jsem si pořídila tosu taky jsem scháněla informace kde se dalo.Je pravda že tosa je povahou uplně něco jiného než třeba ovčák ale mě uchvátila tosa právě nejen svým vzhledem ,ale i svou povahou.Moji psi nemají problém potkat na vycházce cizího psa.Pokud si ten cizí pes nedovoluje moji psi si ho většinou ani nevšimnou.Děti milujou ale je pravda že jsem je na ně od mala zvykala.Moje známa má rok apůl starého chlapečka a je úžasné sledovat s jakou jemností se k němu můj sedmdesáti kilovej pes chová.Samozřejmě bych je nikdy nenechala osamotě,ale to s žádným psem nejen tosou.Hodně se říká že tosa není pes do kotce,s tím plně souhlasim,nejen pro to že tosa nemá ráda zimu a miluje teplo.ale hlavně proto že potřebuje být v kontaktu se svým pánem,při správné výchově je doma naprosto bezproblémová.Já s trochou nadsázky říkám ,že je vhodnější do bytu než čivava,pokud tose dopřejete procházky ,doma většinu času prospí a není uštěkaná.Pokud by vás něco zajímalo ,ráda se svámi podělim o mé zkušenosti.

29.12.2010 19:02
lucie198

XXX.XXX.200.34

Děkuji moc za příspěvek! Samozřejmě bych se ráda dozvěděla více! Chodila jste na nějaký svičák skrz socializaci? Nebo jak ste toto zvládli? A výchova také bez problému? Záměrně říkám výchova a né výcvik..:) Chtěla bych vědět všechno :D.. Nevím pořád váhám, přece jen to není plemeno pro začátečníka. Je ještě hodně času na rozmyšlenou. Hrozně mě uchvátila vzhledem, povahou. Prostě jsem se zamilovala.

30.12.2010 15:40

Na cvičák jsem sice nechodila ale socializaci jsem se věnovala důkladně.Od štěňátka se mnou chodili všude.Zvykali si na auto,ale i autobus nebo vlak.Brala jsem je mezi malé děti,nebo chodili děti k nám .Dopřávala jsem jim možnost hrát si se psy,dávala jsem ale pozor aby to byli hodní a neagrasivní psi.Tosa se opravdu vychovává,výcvik jak jej známe u služebních plemen pro tosu není.Ale přesto mě nadchlo jak snadno se tosa učí a pokud ji cvik učím hrou tak ji to i baví a snaží se mi vyhovět.Co se jednou tosa naučí už nezapomene,ale platí to i opačně, pokud se naučí něco co zrovna nechceme ,jen těžko ji to budeme odnaučovat.Doporučuji vám navštívit pár chovatelských stanic a podívat se jak vypadá život s tosou.Já sama budoucím zájemcům nabízím nás navštívit a podívat se jak to u nás se psy funguje,samozřejmě nezávazně. Přece je něco jiného o tosách číst a něco jiného vidět na vlastní oči.

30.12.2010 16:57
czizecka

XXX.XXX.106.200

lucie198 napsal(a):

Když se vám líbí Tosa inu a jste na ní teoreticky připravená nevím proč by jste si měla pořizovat NOčko. NO taky není pes pro každého, stejně jako Tosa inu. Když víte co od psa chcete, tak si pořiĎte plemeno, které by vám povahou vyhovovalo. Výchova těchto dvou plemen je prakticky stejná, ale výcvik se trochu liší. Zatímco ovčák snese nějaký ten váš průser, rupnutí nervů atd.. molloss si to bude pamatovat hodně dlouho. Resp. co se naučí to většinou dlouho nezapomene. Měla jsem cane corso, tosu jsem neměla, ale je to taky molloss a tak vím jaký je rozdíl mezi mollossem a služebním psem co se týče výcviku. Pokud nechcete se psem pracovat, pořiďte si rovnou tosu, ale mě se stalo to, že kvůli socializaci jsem s CC začala chodit na cvičák, tam mě to začalo bavit a musela jsem si na výcvik pořídit NO, i když naše Canička byla moc šikovná a docela aktivní, měla i ZOPky, byla připravená na stopařský zkoušky, ale je to o něčem jiném, ten výcvik, velký rozdíl, nadšení a tak... CC byl můj první pes, mollossi nejsou složitý, jen chtějí důslednost, spravedlivost, jinak se zabejčí. Ovčák je dokonalá mechanika, ale to neznamená že nemá mozek.. Jděte do Tosy, nebojte se

25.7.2016 16:01
AlenaNovako

XXX.XXX.128.34

Dobrý den,

na http://psigalaxie.cz/tosa-inu-stenata-2582 jsem našla inzerát, kde nabízejí štěňátka Tosa inu. O tomto plemeni jsem toho však mnoho nenašla. Má s ním někdo přímou zkušenost? Je vhodný pro celoroční pobyt venku?

25.7.2016 16:06

AlenaNovako napsal(a):
Dobrý den,

na http://psigalaxie.cz/tosa-inu-stenata-2582 jsem našla inzerát, kde nabízejí štěňátka Tosa inu. O tomto plemeni jsem toho však mnoho nenašla. Má s ním někdo přímou zkušenost? Je vhodný pro celoroční pobyt venku?

Bez podsady tedy moc ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík