Dobrý den,
z důvodu ochrany objektu jsme si pořídili kavkazáčka. Přečetla jsem již několik knih a to několikrát, aby moje chování k němu bylo správné. Jsou ale případy, kdy kniha nepomůže. Náš BRANDo má nyní 8 měsíců. Máme ještě 2 fenky německého ovčáka a jsou spolu na volno. Mám ale obrovský problém s okusováním, štípaním a taháním. Jakmile mě uvídí, okamžitě mě začne různě trápit. Jsem samý škrábanec a štípanec, mám několik roztrhaných kalhot, košil a kabátů. Zkouším to po dobrém, mluvím s ním, zvyšuji hlas, domlouvám mu, snažím se místo trhání mého oblečení mu dát jinou hračku, ale nic ho nebaví víc než si hrát se mnou. Se zvyšující se váhou a růstem zubů se hraní ale stává bolestivější. Při stisku jeho zubů ječím jak na lesy, abych mu dala na jevo, že to bolí, sice se na chvilku zarazí, podívá se na mě obrovskýma kukadlama, které se ale v zápětí změní na šibalské a pak to zkusí znovu. Vím, že se nesmí používat nasilí či tresty, a proto je těžké mu to vysvětlit. Jak ho to mám odnaučit? Nebo přestane sám až bude dospělý? Existuje nějaká metoda?
Děkuji za odpověď.
Dana
Já prožívala to samé. Byla jsem jako jeho pešek. Nic nepomáhalo. Prostě je to štěně a chtěl si hrát. Měl i parťáka ale vše marné. Když mu bylo asi 6 měsíců tak letěl za mnou a ve skoku mi roztrhl ruku na šití. To už ale ve mě bouchly saze a zmydlila ho. A pak se to začalo lepšit. Ale dá se říct, že úplně se zklidni když jsem mu pořídila kamarádku.Dneska je milionovej. Pohybuje se mezi dětma v rodině a pohoda. To že v knize píšou když Vás ďobne tak naříkat jako štěně, že přestane tak to ani náhodou, to bych se uřvala. Nenabádám Vás aby jste ho zmydlila ale u mě to zabralo. Byla jsem už z něj nešťastná.
Neznám osobně kavkazáčky, ale říká se, že občas není vůbec na škodu stará dobrá facka. Prostě mu jednu střihnout na probrání až si sedne na pr..el. Ale v klidu, bez emocí, bez vzteku. Většinu psů to zarazí. Ale jak říkám ,třeba je kavkaz nějaký uplně specifický a nefunguje to, nebo mu to dokonce rozhází celou výchovu.
dagr
napsal(a):
Dobrý den,
z důvodu ochrany objektu jsme si pořídili kavkazáčka. Přečetla jsem již několik knih a to několikrát, aby moje chování k němu bylo správné. Jsou ale případy, kdy kniha nepomůže. Náš BRANDo má nyní 8 měsíců. Máme ještě 2 fenky německého ovčáka a jsou spolu na volno. Mám ale obrovský problém s okusováním, štípaním a taháním. Jakmile mě uvídí, okamžitě mě začne různě trápit. Jsem samý škrábanec a štípanec, mám několik roztrhaných kalhot, košil a kabátů. Zkouším to po dobrém, mluvím s ním, zvyšuji hlas, domlouvám mu, snažím se místo trhání mého oblečení mu dát jinou hračku, ale nic ho nebaví víc než si hrát se mnou. Se zvyšující se váhou a růstem zubů se hraní ale stává bolestivější. Při stisku jeho zubů ječím jak na lesy, abych mu dala na jevo, že to bolí, sice se na chvilku zarazí, podívá se na mě obrovskýma kukadlama, které se ale v zápětí změní na šibalské a pak to zkusí znovu. Vím, že se nesmí používat nasilí či tresty, a proto je těžké mu to vysvětlit. Jak ho to mám odnaučit? Nebo přestane sám až bude dospělý? Existuje nějaká metoda?
Děkuji za odpověď.
Dana
Dobrý den
Nechci se řadit mezi nějaké rádce, ale ono opravdu jedna dobře mířená a dána v pravou chvíli funguje . Bytí u pastevecků je myšleno, že se nesmí provádět bezdůvodně, nesmíte ho šikanovat,ale když to jinak nejde tak lehkej pohlavek nebo vytahání za pysky u nás funguje výborně
Pokud mu to včas nezarazíte bude se to stupňovat a opravdu vás bude mit jako hračku.
Nejlépe by vám měl poradit chovatel od kterého pejska máte.Zná rodiče a ví jak jsou na tom s povahou oni.
Hodně štěstí při soužití
nada
napsal(a):
Dobrý den
Nechci se řadit mezi nějaké rádce, ale ono opravdu jedna dobře mířená a dána v pravou chvíli funguje . Bytí u pastevecků je myšleno, že se nesmí provádět bezdůvodně, nesmíte ho šikanovat,ale když to jinak nejde tak lehkej pohlavek nebo vytahání za pysky u nás funguje výborně
Pokud mu to včas nezarazíte bude se to stupňovat a opravdu vás bude mit jako hračku.
Nejlépe by vám měl poradit chovatel od kterého pejska máte.Zná rodiče a ví jak jsou na tom s povahou oni.
Hodně štěstí při soužití
Dobrý večer,
této paní určitě můžete věřit, protože kavkazáky chová a má s nimi velké zkušenosti. Také mám dvě kavkazí holky, a u té první jsem měla tentýž problém, prostě to chce jasně dát najevo, že tohle prostě ne... i když si hrajete. Dokonce jsem ji musela i povalit na zem a trochu chytit pod krk, když už to přesáhlo hranice. Po roce se holka sklidnila úplně a je to OK. Přeji hodně trpělivosti a lásky.
Děkuji moc za radu. Už jsme spolu měli jeden střet, když byl menší a to u jídla, když jsem se dotkla jeho milované kostičky. Začal na mne ječet jako kavkazák, tedy jako malinký kavkazák.Tak jsem se lekla, že mě to tak namíchlo, že jsem ho chytla za kůži pod krkem a držela ho tak dlouho, až přestal. Od té doby se to zlepšilo. Můžu ho pohladit i když baští cokoliv, aby na mě vrčel. Jenom s tím hraním je to problém, něco s tím budu muset udělat. Jinak je to zlatíčko. Mám vůbec ráda zvířátka, hlavně psi, ale kavkazský pastevecký pes je opravdu král, nejenom, že se tak chová, ale vrací lásku celou svou duší, je to úžasný pejsek. Jen ty sousedi... I když je mu teprve 8 měsíců, váží něco přez 40kg / na váhu k smrti nerad, takže jsme ho teď nevážili/, tak už mi soused říkal, že se pošťačka bojí chodit kolem plotu s poštou. Bradno totiž začíná trhat za plot. Tak jsme plot v rozích vyztužili a hovořila jsem s vedoucí pošty s tím, ať si ho ta pošťačka nevšímá a nabídli ji, že se s ním může seznámit s upozorněním, že si svoje území stejně bude nadále hlídat, zavírat ho rozhodně kvůli tomu nebudeme. Na jaře nás čeká plot nový, protože pletivo jistě jeho nápor se stoupající váhou nevydrží. Co by jste doporučovali jako jistý plot, tedy aby se neproboural? Předpokládám, že trhání za plot je u tohoto plemene normální jev, pochybuji, že se to odnaučí. Typuji to tak na železo či beton, myslím, že dřevěnný plot to nemůže vydržet.
Děkuji za všechny rady, myslím, že to nebude poslední prosba o pomoc. Je to náš první pejsek tohoto plemene a je vidět, že se člověk ještě musí hodně učit, ale jistě to stojí za to.
My jsme udělali kvůli psům plot z roxorů ze silnějších prutů s většími oky a zabetonovali je do cca 20cm podezdívky.Máme plot mezi sousedy asi 25 m ,tak aby nedošlo k nějakýmu maléru.Jako optickou clonu jsme na roxory přidělali takové ty rákosové rohože.Mají malé děti,tak aby tam nemohly strkat ruce.Je dobré plot zabezpečit,aby nemohlo kolemjdoucí dítě nebo pes prostrčit ruku nebo jiný pes tlamu a Váš pes ho krz plot kousl.To by byl malér pro Vás. Sousedi na frekventované hlavní ulici mají velkou a vysokou železnou bránu s plotem a na dvoře dost zuřivýho ovčáka , Brána je velmi bytelná,ale v pohodě tudy prostrčí dítě ruku či menší pes celou hlavu a čekám ,kdy se stane nějaký malér. Pes už to udělal jako štěně,že pokousal krz plot.Tak je lepší se sichrovat i takto.Přeji hodně krásný dnů s kavkazáčkem.
carjack
napsal(a):
My jsme udělali kvůli psům plot z roxorů ze silnějších prutů s většími oky a zabetonovali je do cca 20cm podezdívky.Máme plot mezi sousedy asi 25 m ,tak aby nedošlo k nějakýmu maléru.Jako optickou clonu jsme na roxory přidělali takové ty rákosové rohože.Mají malé děti,tak aby tam nemohly strkat ruce.Je dobré plot zabezpečit,aby nemohlo kolemjdoucí dítě nebo pes prostrčit ruku nebo jiný pes tlamu a Váš pes ho krz plot kousl.To by byl malér pro Vás. Sousedi na frekventované hlavní ulici mají velkou a vysokou železnou bránu s plotem a na dvoře dost zuřivýho ovčáka , Brána je velmi bytelná,ale v pohodě tudy prostrčí dítě ruku či menší pes celou hlavu a čekám ,kdy se stane nějaký malér. Pes už to udělal jako štěně,že pokousal krz plot.Tak je lepší se sichrovat i takto.Přeji hodně krásný dnů s kavkazáčkem.
Souhlasím Je vidět, že myslíte dopředu.... co kdyby... to se mi moc líbí
Kéž by takových lidí bylo více.....
rapotacka11
napsal(a):
- trhání za plot je normální jev ???
Ne, dle mého to není nijak normální jev. Máme druhou KAO a k tomu teď momentálně briadku, samojeda a vlčí špicku a nikdy ani jednoho nenapadlo trhat plot. A to špiclíni mají hodně velké lovecké pudy a slípky jsou občas oddělené jen 1 pletivem. (na podzim je pouštíme na zahrádku, kde sbírají semínka,apod. jinak je tam ještě 1 pletivový plot.)Obyč. oka 5x5 cm. Prostě sedí max. za plotem a koukají.
Ven do prostoru je plot z betonových sloupů s podezdívkou (asi 30 cm) a pak dřevěný plaňky. Rozestup mezi plaňkami cca 1,5-2cm. A všichni hafani štěkají kousek od plotu, nikdy na něj neskáčou. Teda až na jeden případ - chlap šel čumět přes plot a visel na plaňkách, tak na něj vylítla KAO a opřela se o plot - chlap spadnul, rychle skočil na kolo a odjel. Jinak máme před plotem (zevnitř)vysazené tisy, takže to psům brání aby v plný rychlosti případně na ten plot skočili. Ale nikdy je to nějak fakt nenapadlo.
A co se štípání týče - prostě plácnout přes čumák s jasným nesmíš. Já mám naučenou briardku, že mě chytne za ruku a když si chci hrát, pohrajeme si (taky mám pár štípanců,apod. ale to beru jako nutnou oběť ), ale jakmile už to moc bolí řeknu au a když hnedka nepustí, tak ještě pusť. A když chci skončit hraní úplně, tak řeknu dost a nechám jí obvykle ještě sednout, pomazlim jí a jdu.
Uvidíte, že když to párkrát zopáknete, že hafan pochopí, že to nesmí přehánět.
PS: Taky je dobrý pokud to moc bolí, tak plácnout a ukončit hru. Ono mu dojde, že moc násilí = žádná hra, přiměřený hraní = pokračuje se dál.
dagr
napsal(a):
Děkuji moc za radu. Už jsme spolu měli jeden střet, když byl menší a to u jídla, když jsem se dotkla jeho milované kostičky. Začal na mne ječet jako kavkazák, tedy jako malinký kavkazák.Tak jsem se lekla, že mě to tak namíchlo, že jsem ho chytla za kůži pod krkem a držela ho tak dlouho, až přestal. Od té doby se to zlepšilo. Můžu ho pohladit i když baští cokoliv, aby na mě vrčel. Jenom s tím hraním je to problém, něco s tím budu muset udělat. Jinak je to zlatíčko. Mám vůbec ráda zvířátka, hlavně psi, ale kavkazský pastevecký pes je opravdu král, nejenom, že se tak chová, ale vrací lásku celou svou duší, je to úžasný pejsek. Jen ty sousedi... I když je mu teprve 8 měsíců, váží něco přez 40kg / na váhu k smrti nerad, takže jsme ho teď nevážili/, tak už mi soused říkal, že se pošťačka bojí chodit kolem plotu s poštou. Bradno totiž začíná trhat za plot. Tak jsme plot v rozích vyztužili a hovořila jsem s vedoucí pošty s tím, ať si ho ta pošťačka nevšímá a nabídli ji, že se s ním může seznámit s upozorněním, že si svoje území stejně bude nadále hlídat, zavírat ho rozhodně kvůli tomu nebudeme. Na jaře nás čeká plot nový, protože pletivo jistě jeho nápor se stoupající váhou nevydrží. Co by jste doporučovali jako jistý plot, tedy aby se neproboural? Předpokládám, že trhání za plot je u tohoto plemene normální jev, pochybuji, že se to odnaučí. Typuji to tak na železo či beton, myslím, že dřevěnný plot to nemůže vydržet.
Děkuji za všechny rady, myslím, že to nebude poslední prosba o pomoc. Je to náš první pejsek tohoto plemene a je vidět, že se člověk ještě musí hodně učit, ale jistě to stojí za to.
Oni plot netrhají ale šikovně rozplétají. Jsou v tom opravdu mistři. Takže já také měnila celé ploty. Místo pleteného dala svařovaný. Ten je super. Sice dražší ale co se dát dělat. Mám taky 2 KAO a jsou prostě vynalézavý. Fena je zase mistr na překousání vázacího drátu, který drží pletivo u sloupku. Myslím, že se tím baví abych nezlenivěla. Hodně štěstí s drobkem.
bylo to tu již správně řečeno, jedná se o utváření autority. Je bití a bití.
U mě to bylo stejné, okusování, tahání, bundu jsem měl jak strašák do zelí orvanou. Když už to zacházelo dál a dál, tak jsem to rázně skončil fakt jednou dobrou ránou, kterou jsem opakoval snad všehovšudy 3x v měsíci a jednou když na mě dorážela s výskokem tak jsem ji lehce nastavil koleno, její váha dodělala své. Od té doby si na mě neskočila. Je to půl roku, dnes si třeba pět minut hrajeme, různě se taháme, honíme. Když už nechci, zaujmu postoj vzpřímené postavy, ruku vystrčenou vpřed se zakloněnými prsty vzhůru a povel NE. A tím hra končí, každý z nás jde svojí cestou. Tu hru různě střídám s povely a pochvalou. Tímto se snažím dostat povely do jejího podvědomí.
Zní to sice sobecky, ale pán je ten kdo určuje jestli si bude hrát zrovna teď a nebo ne, i když pes mu podá několik výzev.
Jo a netvrdím, že mě můj pes poslouchá na slovo. Jsou to paličáci a musí mít důvod něco udělat. Kavkazáka nejde vycvičit, ten se musí vychovat. A jeho kouzlu jsem totálně propadl.
inusanka
napsal(a):
Nevím jak na kavkazáka, ale na NF se doporučuje kolenem do žeber. Tak je trestá maminka a tak to mám vyzkoušené. Máme roční slečnu a je to hodně akční hrdinka, okusování jí stále baví, ale jakmile je to bolestivé, stačí pevný povel NE nebo FUJ a je to.
Kolenem do žeber? A tak je trestá fena? Opravdu? A víte, kde má pes koleno?
jirka.spaca
napsal(a):
bylo to tu již správně řečeno, jedná se o utváření autority. Je bití a bití.
U mě to bylo stejné, okusování, tahání, bundu jsem měl jak strašák do zelí orvanou. Když už to zacházelo dál a dál, tak jsem to rázně skončil fakt jednou dobrou ránou, kterou jsem opakoval snad všehovšudy 3x v měsíci a jednou když na mě dorážela s výskokem tak jsem ji lehce nastavil koleno, její váha dodělala své. Od té doby si na mě neskočila. Je to půl roku, dnes si třeba pět minut hrajeme, různě se taháme, honíme. Když už nechci, zaujmu postoj vzpřímené postavy, ruku vystrčenou vpřed se zakloněnými prsty vzhůru a povel NE. A tím hra končí, každý z nás jde svojí cestou. Tu hru různě střídám s povely a pochvalou. Tímto se snažím dostat povely do jejího podvědomí.
Zní to sice sobecky, ale pán je ten kdo určuje jestli si bude hrát zrovna teď a nebo ne, i když pes mu podá několik výzev.
Jo a netvrdím, že mě můj pes poslouchá na slovo. Jsou to paličáci a musí mít důvod něco udělat. Kavkazáka nejde vycvičit, ten se musí vychovat. A jeho kouzlu jsem totálně propadl.
Musím s vámi jen a jen souhlasit. Je to nádherné plemeno, které se musí vychovat a hlavně hodně lásky dávat a trpělivost. KAO to mnohonásobně vrátí, lze jen konstatovat, že já tomuto plemeni také úplně propadla a lidé kolem mne tvdí že jsem do nich blázen.
Dobrý den všem. Děkuji za všechny reakce a podněty. Bylo mi jasné, že to s tím plotem skončí někde u kari sítí, jen nás čeká plot 530 metrů, bude to fuška i finančně. Pokusila jsem se u Branda provést povel PŘESTAŇ při ožvíkávání mé ruky a kabátu, a ejhle, vykulily se na mě kukadla a přestal. Že by něco zafungovalo? Povely jako fuj, ne, nastavení kolena a jemné plácnutí přez čumáček nezabíralo. Nechci ho bít, nikdy jsme psi fyzicky netrestali a tak to raději 100x zkusím po dobrém. Možná ho občas chytit za kožich a srazit ho na kolena, pokud to půjde, ale bít psa, to pro mě není. Vyvstal nám ale ještě jeden problém, Máme ještě 2 NO, fenky, jedna se jmenuje XENA. Jsou jí 3 roky, je to velice dominatní pejsek, obětavá, hlídací a žárlivá. Pronásleduje mě na každém kroku. Letos k tomu přišel Brando jako štěně, když jsme ho přivezli měl 5,4kg, byla to jen taková kulička. Teď je z kuličky 45kg pejsek /podařilo se nám ho dnes přez odpor zvážit/ a to dělá Xeně problémy. Čím je Brando větší a pokouší se prosadit, tím je Xena zaraženější a teď k tomu začala i utíkat mimo areál. Poškodí vrchní část plotu a uteče. Ale jen kolem pozemku a pokud se na ni zavolá, hned se vrátí. Nejdřív utíkala jen, když jsme byli pryč, teď i za naší přítomnosti a včera i v noci. Nevím, jak ji to mám vysvětlit. Ale dokud tu nebyl Brando nikdy neutekla. Nevíte někdo co s tím? Vedle nás je hned silnice, mám o ni strach.
no jak chcete, když po dobrém tak po dobrém, ale facka, která by člověka štípla je pro toho psa stále jen legrace. Přijdete do fáze, kdy s ním bez pamlsku jen na povel prostě nehnete. Autorita je tu důležitá mnohem víc než u jiných plemen, tak ji budujte zavčas.
Jednou jsem musel odjet a areál šel odemknout někdo koho ten pes vídá každý den. Musel ji jít přivázat na její místo. Uvázal vodítko, na povely nic, pes si sedl na prdel a čekal co jako bude. Člověk potáhl vodítkem, pes s upřeným zrakem, prdelí na zemi jen GRRR. Človíček odvázal vodítko a šel se věnovat práci, až do mého příchodu nemohl nikdo cizí do firmy přijít. Tak abyste se taky nedostali do okruhu lidí, které váš pes bude pouze tolerovat....
dagr
napsal(a):
Dobrý den všem. Děkuji za všechny reakce a podněty. Bylo mi jasné, že to s tím plotem skončí někde u kari sítí, jen nás čeká plot 530 metrů, bude to fuška i finančně. Pokusila jsem se u Branda provést povel PŘESTAŇ při ožvíkávání mé ruky a kabátu, a ejhle, vykulily se na mě kukadla a přestal. Že by něco zafungovalo? Povely jako fuj, ne, nastavení kolena a jemné plácnutí přez čumáček nezabíralo. Nechci ho bít, nikdy jsme psi fyzicky netrestali a tak to raději 100x zkusím po dobrém. Možná ho občas chytit za kožich a srazit ho na kolena, pokud to půjde, ale bít psa, to pro mě není. Vyvstal nám ale ještě jeden problém, Máme ještě 2 NO, fenky, jedna se jmenuje XENA. Jsou jí 3 roky, je to velice dominatní pejsek, obětavá, hlídací a žárlivá. Pronásleduje mě na každém kroku. Letos k tomu přišel Brando jako štěně, když jsme ho přivezli měl 5,4kg, byla to jen taková kulička. Teď je z kuličky 45kg pejsek /podařilo se nám ho dnes přez odpor zvážit/ a to dělá Xeně problémy. Čím je Brando větší a pokouší se prosadit, tím je Xena zaraženější a teď k tomu začala i utíkat mimo areál. Poškodí vrchní část plotu a uteče. Ale jen kolem pozemku a pokud se na ni zavolá, hned se vrátí. Nejdřív utíkala jen, když jsme byli pryč, teď i za naší přítomnosti a včera i v noci. Nevím, jak ji to mám vysvětlit. Ale dokud tu nebyl Brando nikdy neutekla. Nevíte někdo co s tím? Vedle nás je hned silnice, mám o ni strach.
Myslím, že fena žárlí. Také jsem to měla u pudlíka. Celých 6 let byl s námi sám a najednou jsem přivedla štěně NO. Je jasné, že s malým je víc práce a musíme si přiznat, že i mazlení. No a jak jsem ho vzala ven tak začal utíkat. Nikdy bych tomu nevěřila ale běhával k rodičům ,kteří bydleli od nás 8km. Vždycky mamka volala, že je tam. Až jednou nedošel a už jsme ho nikdy neviděli. Vyčítala jsem si to, že jsem se víc věnovala mladému. No pozdě. Teď když hladím jednoho tak hned šmrdlám i druhého. Prostě se nesmí cítit odstrčen. Jinak s tím pohlavkem bych neváhala nebojte se míň Vás rád mít nebude. Ale také mi to poradila chovatelka jak si dovolí tak mu jí hned natáhnout. A určitě ví o čem mluví chová KAO už někde pomalu 20 let. Taky jsem to musela udělat/ rotržená ruka/. A je pokoj a je to miláček. Pouze nemá rád ostatní psi. Jednou ho napadl jako štěně NO.
Hodně toto už tady bylo napsáno. Mám 3letou fenu šarplaninc, čili také pastevec, dost lidí si ji plete s kavkazem. Pravda je, že to razantní hraní je potřeba zvládnout. Moje fena to dělala také, teď už ji zastaví povel NE okamžitě. Zpočátku jsem ji nedovolila, aby mi kousala ruce či trhala oblečení, i když se o to snažila. Hned jsem se otáčela čelem k ní, ruce podle těla a důrazný zákazový povel, který jsem někdy doplnila uchopením rukou jakoby pod krkem a zadržením feny před sebou. Nesouhlasím s tím, že se pastevec nedá cvičit. Dá, ale výchova je základ a výcvik je dosti náročný. Moje fena složila letos na podzim bez problémů ZOP, právě zvládnutí základních povelů přispívá k její dobré ovladatelnosti. Např. při návratu domů mě běží nadšeně uvítat přes celý pozemek a skočila by na mě, ale snadno ji zastavím nějakým povelem - ne, stůj, sedni, lehni - podle situace. Jinak i dnes na rozdováděnou fenku ve hře, když místo do přehovacího uzlu se omylem málem zakousne do mojí ruky, platí okamžitě znehybnět, z ruky udělat bezvládný "hadr" a fena hned pouští a většinou se pak chce mazlit. Co s týká plotů, řešíme to také - cca 300 m, téměř polovina je již hotová - zeď ze ztraceného bednění, nerozbitná, navíc odděluje frekvetovanou cestu. Zbytek budeme dělat vyšší podezdívku, zabetonované sloupky, nad podezdívkou asi 30-50 z husté kari sítě a pak platový plot, který prý vydrží. Tu síť tam dáváme proto, aby fenka viděla taky mimo pozemek a nebyla jak vězeň bez výhledu. Tak hodně krásných chvil s pastevcem, já bych neměnila.
inusanka
napsal(a):
Nevím jak na kavkazáka, ale na NF se doporučuje kolenem do žeber. Tak je trestá maminka a tak to mám vyzkoušené. Máme roční slečnu a je to hodně akční hrdinka, okusování jí stále baví, ale jakmile je to bolestivé, stačí pevný povel NE nebo FUJ a je to.
Tak to jsem nikdy neviděla, aby takto maminka trestala..............
Zatím to jde bez násilí, to slovo "přestaň" má u Branda magický účinek. A nejsou ty kavkazáčci roztomilí, provětrá i utěrku na nádobí.....a ten nevinný kukuč...člověk by musel mít pořád s sebou foťák, pořád je se na co dívat.
dagr
napsal(a):
Zatím to jde bez násilí, to slovo "přestaň" má u Branda magický účinek. A nejsou ty kavkazáčci roztomilí, provětrá i utěrku na nádobí.....a ten nevinný kukuč...člověk by musel mít pořád s sebou foťák, pořád je se na co dívat.
Je nádhernej, má zajímavé zbarvení.....fešák. Není v něm trochu z asiata?
Je to hoch bez PP, viděli jsme oba rodiče, nejsme samozřejmě odborníci na plemeno, ale bylo nám řečeno, že oba jsou originál kavkaz. Ten vrh byla vlastně nehoda, protože jeho taťka měl už 14 let a jeho mamka 6let. Nikdo se štěňaty nepočítal.
Taťka měl ve 14 letech 85kg a nedalo se k němu přiblížit. Mamka byla pohublá po štěňatech, 65kg. Podle rodičů by z něj měl být velký chlap. Uvidíme. Až na některé starosti, jako že nám včera málem rozkousal přívod klimatizace a buduje si na pozemku noru na přespání celé rodiny kavkazů /doufám, že do ní nikdo nespadne/, nějaké to kousání a štípání, je to jinak zlatíčko a už hlídá jako velký..
a váha?velikost?věk?
pokud je drobnější,tak 50kg nemusí být problém...třeba moje fenka má 65kg,při 75cm ve 4 letech...člověk by řekl,že je to na tak "velkého" psa málo(viz. příspěvek vepředu-pokublá fena-65kg),ale v reálu opravdu není hubená,naopak,teď ani nevím,jestli má žebra..
jinak k tomu krmení...kvalitní pedigree?to tedy nevím nevím...a docela kontrast-fitmin,pedigree...dle mého docela sto a jedna...
dagr
napsal(a):
Je to hoch bez PP, viděli jsme oba rodiče, nejsme samozřejmě odborníci na plemeno, ale bylo nám řečeno, že oba jsou originál kavkaz. Ten vrh byla vlastně nehoda, protože jeho taťka měl už 14 let a jeho mamka 6let. Nikdo se štěňaty nepočítal.
Taťka měl ve 14 letech 85kg a nedalo se k němu přiblížit. Mamka byla pohublá po štěňatech, 65kg. Podle rodičů by z něj měl být velký chlap. Uvidíme. Až na některé starosti, jako že nám včera málem rozkousal přívod klimatizace a buduje si na pozemku noru na přespání celé rodiny kavkazů /doufám, že do ní nikdo nespadne/, nějaké to kousání a štípání, je to jinak zlatíčko a už hlídá jako velký..
Tak to má taťka úctyhodný věk a dobré zdraví ,když si ještě ve 14 letech zaskotačil.To je dobrý genetický předpoklad pro Vašeho hafíka k dlouhověkosti a pevnému zdraví.
jirka.spaca
napsal(a):
v 1,5 roce jsme se zastavili na 50ti kilech a dál již nepřibývá, mám hledat nějaký problém? Příjem potravy se mi zdá stabilní, krmena směsí vařeného masa, těstovin a kvalitních granulí /Fitmin, Pedigree ..../
Záleží na velikosti rodičů, ale i dalším. My dříve měli drobnou fenku, ta jestli měla 50 kilo, tak to byl zázrak. Ale ona byla celkově taková trasořitka. I když rodiče až tak malí nebyli. Teď máme již druhou fenu - 8 letou, která má v kohoutku 65 cm a k tomu v normále 65 kilo. Když jí bylo špatně(alergie), tak nám zhubla o 5 kilo a vypadala od pohledu vyloženě vyhuble. S těma 65 kilama jí člověk normálně nahmátne žebra, ale nelezou z ní. Přes zimu se snaží vždycky kilo až 2 ještě přibrat, ale hlídáme jí. Hold už je starší, tak ať zbytečně nezatěžuje klouby.
rodiče jsem neviděl oba, ale tvrdili mi, že je to z čistého vrhu a jelikož to bylo od známého tak jsem neměl důvod mu nevěřit. matku jsem viděl, připadala mi hubenější, ale s tou snůškou mazílků co kolem ní běhaly se ani nedivím. Byl jsem pro ni na českolipsku, vesnici přímo nevím, pan majitel staví dřevodomy. Odčervená je tak 3měsíce, nechci ji teď dávat tablety, protože mi po nich nežrala skoro týden a shodila 3kg, tak ji je nechám po půl roce. Těch Pedigree sem zkrmil zatím jen jeden pytel, páč fitminky jí nějak přestaly vonět tak jsem chtěl změnu a přišly mi pod ruku zrovna Pedigree a ty jí moc chutnaly i samotné i zamíchané. Ta fotka je v jednom roce, aktuální udělám. Jo a nepřipadá mi, že by byla žebrota.
Náš Brando je z Prahy od jedné paní. Jinak má momentálně 45kg. Na té fotce to není tak vidět, ale jeho zadní část je vyšší než přední a ještě roste. Má obrovskou hutnou srst, ale jinak je hubený, i když má propracované svaly, protože je celou dobu na volno a běhá. Krmení dostává granule HILLS pro štěňata do 1 roku pro velká plemena. Je to to nejlepší co může být, vždy jsme tento druh krmiva štěňatům dávali do 1 roku a zdravotní problémy přicházely až se stářím jako u lidí. Bohužel máme také už 4 hrobečky. Je to moc smutné, když čtyřnohý kamarád musí navždy odejít.....i po letech to ještě moc bolí...Jinak pak krmíme BOSCH. Krmení kupujeme ve velkoobchodu, ne v supermarketech. Občas nějaké to vajíčko /Brando miluje vajíčka -samozřejmě domácí- a nějaký ten jogurtek, samozřejmě piškoty a občas jim uvaříme nožku z prasete. Krmení nedávám na dávky, ale mají ho k dipozici celý den, takže pokud ho chytí hlad, může se kdykoliv nabaštit. Míchám jim do toho i malinko konzervy, aby jim to vonělo, myslela jsem, že Brando pak bude víc jíst, nefunguje to, baští pořád stejně, ale máme teď problém z nadváhou jedné z NO. Když tak se musí vše dělit 4, Brando, 2x německý ovčák a ještě máme westičku. Takové královské dělení...
dagr
napsal(a):
Náš Brando je z Prahy od jedné paní. Jinak má momentálně 45kg. Na té fotce to není tak vidět, ale jeho zadní část je vyšší než přední a ještě roste. Má obrovskou hutnou srst, ale jinak je hubený, i když má propracované svaly, protože je celou dobu na volno a běhá. Krmení dostává granule HILLS pro štěňata do 1 roku pro velká plemena. Je to to nejlepší co může být, vždy jsme tento druh krmiva štěňatům dávali do 1 roku a zdravotní problémy přicházely až se stářím jako u lidí. Bohužel máme také už 4 hrobečky. Je to moc smutné, když čtyřnohý kamarád musí navždy odejít.....i po letech to ještě moc bolí...Jinak pak krmíme BOSCH. Krmení kupujeme ve velkoobchodu, ne v supermarketech. Občas nějaké to vajíčko /Brando miluje vajíčka -samozřejmě domácí- a nějaký ten jogurtek, samozřejmě piškoty a občas jim uvaříme nožku z prasete. Krmení nedávám na dávky, ale mají ho k dipozici celý den, takže pokud ho chytí hlad, může se kdykoliv nabaštit. Míchám jim do toho i malinko konzervy, aby jim to vonělo, myslela jsem, že Brando pak bude víc jíst, nefunguje to, baští pořád stejně, ale máme teď problém z nadváhou jedné z NO. Když tak se musí vše dělit 4, Brando, 2x německý ovčák a ještě máme westičku. Takové královské dělení...
Když mi fena jedno období nechtěla žrát,tak jsem to vyřešila tak,že jsem fence jídlo začala dávat 1x denně...vždy jsem přišla,dala jí její dávku jídla,počkala 15-20minut,když fena nad jídlem nadále ohrnovala nos,jídlo jsem jí odebrala..další den to stejné...a třetí den už věděla,že muže být také klidně hlady,když jídlo nespapá celé a hned,takže to hned zbaštila...takhle mám alespoň pod kontrolou,kolik toho sní,osobně bych jí nenechávala jídlo přes celý den v misce..
Teď už fence dávám 2x denně,ráno po prochajdě a večer po prochajdě...krásně si na to zvykla...ale stále pro jisototu čekám až to dožere
Dobrý den,
děkuji moc uživateli "bÁba". Přehodnotili jsme své chování a začali jsme dbát na to, že ji hrajeme se všemi stejně. Xena to pochopila a přestala utíkat. Jsem moc ráda, Xena je jinak moc hodná. Vašeho pejska, co Vám utíkal, je mi moc líto, asi taky hledal někoho, kdo by ho měl rád. Člověk se z chyb učí a to je dobře.
Dobrý den,
máme stejný problém, pročítala jsem si příspěvky a dost mě uklidnilo, že je třeba trpělivosti, a že se s tím nepotýkáme jenom my. Náš pejsek dostane zničehonic každý den bliknu a není v tom tahání a okusování k zastavení. Je mu půl roku, takže to nejde přejít nevšímáním si, odrážet ho nepomáhá. Je opravdu vytrvalý. Nám se osvědčilo ho znehybnit v sedu, sednout si za něj, obejmout nohama a hladit, klidným hlasem na něj mluvit. Občas ani to nepomáhá, tedy uklidní se, ale začne nanovo. Tak to už ho vytrestáme...nemilosrdné přimáčknutí na zem za kůži na krku, řev.
Jinak poslouchá na povel (sedni, místo, přivolání) dle situace, ale v této prostě žádný povel zatím nezabírá.
Dobrý den,
našemu kavkazáčkovi jsou teď již 3 roky. Začátky byly opravdu těžké. Nohy jsem měla celé modré od štípanců, poškrábané ruce i nohy. Prostě je to filuta. Určitě si dělá větší legraci / pokud je to pes/ ze ženy než z muže. Nikdy na něj ale nekřičte, věřte, že slyší velice dobře a to i na velkou vzdálenost. Zkouší co si může dovolit, proto ho já pokud na mě vyjel, tedy ty jeho výpady zloby, ne hraní, tak jsem ho pouze přitiskla k zemi. Musíte se v tuto dobu rozhodně naštvat, aby z Vás ten adrenalin pocítil. Věřte, že přesně pozná, zda se ho bojíte nebo ne. Musíte se bohužel připravit na to, že vše bude trvat tak do 2 let, až se trochu uklidní. V žádném případě ho nikdy netrestejte fyzicky a ani nekřičet. Nerozumí tomu a vyloží si to po svém. I když se Vám bude ze začátku zdát, že Vaše snažení nepadá na úrodnou půdu, mějte obrovskou trpělivost a vychováte si miláčka rodiny na celý život, jako je to u nás. Tito psi jsou vysoce inteligentní, nesnášení nepravedlnost a hrubé zacházení. Jednejte s ním, jako s platným členem rodiny. Pokud si s Vámi hraje a Vás to bolí, okamžitě zapištěte, jako to dělají štěňata, až bude větší, bude jeho stisk mírný a bude vědět, co si může dovolit. Když mu byl asi rok a půl a zase to mě zkoušel tím svým výpadem zuřivosti, hodila jsem po něm prázdnou krabici se slovy, to se nedělá. A ejhle, nikdy na mě už nezavrčel. Přeji Vám,aby jste v něm našli opravdu velkého kamaráda, uvidíte, až bude starší, nebude už takový rošťák a pokud se k němu budete správně chovat, je to láska na celý život. Mnoho štěstí a vydržte. Dana
dagr
napsal(a):
Dobrý den,
našemu kavkazáčkovi jsou teď již 3 roky. Začátky byly opravdu těžké. Nohy jsem měla celé modré od štípanců, poškrábané ruce i nohy. Prostě je to filuta. Určitě si dělá větší legraci / pokud je to pes/ ze ženy než z muže. Nikdy na něj ale nekřičte, věřte, že slyší velice dobře a to i na velkou vzdálenost. Zkouší co si může dovolit, proto ho já pokud na mě vyjel, tedy ty jeho výpady zloby, ne hraní, tak jsem ho pouze přitiskla k zemi. Musíte se v tuto dobu rozhodně naštvat, aby z Vás ten adrenalin pocítil. Věřte, že přesně pozná, zda se ho bojíte nebo ne. Musíte se bohužel připravit na to, že vše bude trvat tak do 2 let, až se trochu uklidní. V žádném případě ho nikdy netrestejte fyzicky a ani nekřičet. Nerozumí tomu a vyloží si to po svém. I když se Vám bude ze začátku zdát, že Vaše snažení nepadá na úrodnou půdu, mějte obrovskou trpělivost a vychováte si miláčka rodiny na celý život, jako je to u nás. Tito psi jsou vysoce inteligentní, nesnášení nepravedlnost a hrubé zacházení. Jednejte s ním, jako s platným členem rodiny. Pokud si s Vámi hraje a Vás to bolí, okamžitě zapištěte, jako to dělají štěňata, až bude větší, bude jeho stisk mírný a bude vědět, co si může dovolit. Když mu byl asi rok a půl a zase to mě zkoušel tím svým výpadem zuřivosti, hodila jsem po něm prázdnou krabici se slovy, to se nedělá. A ejhle, nikdy na mě už nezavrčel. Přeji Vám,aby jste v něm našli opravdu velkého kamaráda, uvidíte, až bude starší, nebude už takový rošťák a pokud se k němu budete správně chovat, je to láska na celý život. Mnoho štěstí a vydržte. Dana
Děkuji
karolína007

XXX.XXX.48.211
bÁba
napsal(a):
Já prožívala to samé. Byla jsem jako jeho pešek. Nic nepomáhalo. Prostě je to štěně a chtěl si hrát. Měl i parťáka ale vše marné. Když mu bylo asi 6 měsíců tak letěl za mnou a ve skoku mi roztrhl ruku na šití. To už ale ve mě bouchly saze a zmydlila ho. A pak se to začalo lepšit. Ale dá se říct, že úplně se zklidni když jsem mu pořídila kamarádku.Dneska je milionovej. Pohybuje se mezi dětma v rodině a pohoda. To že v knize píšou když Vás ďobne tak naříkat jako štěně, že přestane tak to ani náhodou, to bych se uřvala. Nenabádám Vás aby jste ho zmydlila ale u mě to zabralo. Byla jsem už z něj nešťastná.
Kavkazáka bych nikdy nebyla. Jsou tak chytří že si to zapamatují a v dospělosti, až ucítí že nad vámi mají převahu vám to mohou vrátit v nečekaném momentě. a vy ho budete muset utratit protože si budete myslet že mu hráblo.
Souhlasím, že na kavkazáka se nikdy nesmí použít násilí. Je natolik chytrý a dobře ví, že má nad člověkem převahu, že to opravdu, až dospěje jednou vrací všechno i z úroky. Navíc pokud mu ublížíte, zapamatuje si to nadosmrti. Před takovým postupem bych důrazně varovala. Ano, člověk musí mít důrazný, dívat se mu upřeně do očí, občas zamrkat / výraz přátelství/, nikdy mu neuhnout pohledem. To, že je v mládí rabiát se dá ošetřit tak, že se prostě člověk lépe obleče, když si s ním hraje, tedy nějakou tluščí bundu apod. Samozřejmě, že to odnese pár oblečení, ale zase provětrá šatník. Že pištění jako štěně nepomáhá není pravda. Teď, když už je velký, při silnějším stisku zapištím, podívá se na mě jako "promiň" a pustí a příště už tak nestiskne. Přirovnala bych ho k dítěti, to určitě maminka také neseřeže pokaždé, když dítě neposlechne. Důrazným vysvětlováním, neustálým opakovaním, neustoupením ho cíleně člověk vede směrem, kterým potřebuj. Jednou se změní a udělá pro člověka vše. Od mala se musí učit, že se mu člověk může prohrabat v jídle, vzít mu kost - zde pozor, většinou to povolí pouze jednomu z rodiny, vyšetření u lékaře - tedy ukaž packu, ouško, zuby a vždy chválit. Člověk se vyhne problémům s ošetřováním, jakmile se to od mládí nenaučí, pokaždé pak na člověka vyjede svým řevem - zastrašuje. Nikdy, nikdy neubližovat. Jak tak vznikne přátelství a důvěra.