"Znaky" pro povely

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2011 11:19
4sparw

XXX.XXX.227.96

Zdravím,
mého budoucího psího prcka bych chtěla naučit reagovat nejen na slovní povely, ale zároveň i na gesta, určité pohyby rukou atd..
Máte s tím někdo zkušenost? Jaká gesta se pro povely nejlíp hodí?(hledám inspiraci) Jak nejlépe psíka naučit reagovat na gesto nebo slovo a taky dohromady? Učit nejdřív na oboje, hlas i gesto, a pak postupně třeba snižovat hlas až se dostat jen k tomu gestu?
Díky

23.2.2011 11:38
hankaapes

XXX.XXX.101.77

My na gesto daunujeme, vysílám psa pro aport, hledání, přinášení i přivolávám pohybem ruky( pokud se na mě dívá), ukazuju "nástřel" před barvou, atd. Učila jsem tak, že jsem pokyn rukou dělala zároveň se slovním povelem a za chvíli už stačil jenom pohyb. Někdy stačí jenom pohled ..

23.2.2011 15:56
czizecka

XXX.XXX.106.200

4sparw napsal(a):
Zdravím,
mého budoucího psího prcka bych chtěla naučit reagovat nejen na slovní povely, ale zároveň i na gesta, určité pohyby rukou atd..
Máte s tím někdo zkušenost? Jaká gesta se pro povely nejlíp hodí?(hledám inspiraci) Jak nejlépe psíka naučit reagovat na gesto nebo slovo a taky dohromady? Učit nejdřív na oboje, hlas i gesto, a pak postupně třeba snižovat hlas až se dostat jen k tomu gestu?
Díky

Pes vnímá líp gesta než povely. Učila bych ho to najednou, taky čubu učím najednou. Vemte si inspiraci ze cvičáku, tam se učí povely na dálku, časem si osvojíte určitě svá gesta...

23.2.2011 17:19
tancoska

XXX.XXX.64.4

czizecka napsal(a):
Pes vnímá líp gesta než povely. Učila bych ho to najednou, taky čubu učím najednou. Vemte si inspiraci ze cvičáku, tam se učí povely na dálku, časem si osvojíte určitě svá gesta...

Podle mě je lepší učit nejdřív povel a když už ho pes umí dobře tak pak přidat gesta.Dělá se to tak i v kynologii.Ještě jsem neviděla nikoho kdo by to tak dělal třeba u psa kterej se chystá zzo nebo zm.Mě to teda fungovalo dobře.Možná je to i lepší kvůli přesnosti cviku aby pes seděl rovně u nohy.Ale samozřejmě záleží jak přesně to zadavatelka chce.
Jukni na zkušební řád třeba na cz-pes,tam je nakresleno jak co dělat rukou.

24.2.2011 07:50
czizecka

XXX.XXX.106.200

Já každého psa učila povel i znak najednou, pes si to zažije a pak povely už ani nemusíš říkat.. A cvičí přesně, děláme přece taky nároďák :)

24.2.2011 10:35
pupulu

XXX.XXX.124.1

Já mám jednu fenu učenou na posunky ,ale u nás to byla nutnost je hluchá.A ostatní už to umí také,protože jim povely říkám a jí ukazuju,takže to okoukali.Máme sedni vystrčená plocha ruky před tělem (klasika),lehni pokládání plochy ruky dolů.Pak máme nesmíš nebo taky nedělej to (takové jako fuj) a to je ukazovák mávající z leva do prava a zpět.Pak je ještě poslední varování,když dělá něco co nemá :-) a to je plocha ruky jako hrozící-mávám sní nahoru a dolu.Ke ¨mě máme ,že si dřepnu a mávám jako když plavu,ale rukama k tělu.Plocha ruky před čumák (klasicky je to zůstaň),ale já to používám i při chůzi,aby šla u nohy pomalu.Případně mám psa u levé nohy a pravou ruku si držím na břichu-to je k noze.Taky máme ukázání směru,když chci aby někde vzala místo tak ukážu prstem kam má jít a pak ukážu sedni nebo lehni.Pak máme ještě hop na paničku-dva ukazováky nahoru.Ticho to jsou překřížené ruce,které švihem dám od sebe.Čekej např.,když podávám misku s jídlem tak jí plochou ruky máchnu od vrchu čumáku pod bradu.A čekej jdeme li do dveří,nechci aby hned skočila do auta atd.to se jí dotknu špičkou nohy na břiše.
U ní to byla nutnost,ale u ostatních jsem sedni,lehni atd. učila povel+ posunek.:-)

24.2.2011 11:41
czizecka

XXX.XXX.106.200

pupulu napsal(a):
Já mám jednu fenu učenou na posunky ,ale u nás to byla nutnost je hluchá.A ostatní už to umí také,protože jim povely říkám a jí ukazuju,takže to okoukali.Máme sedni vystrčená plocha ruky před tělem (klasika),lehni pokládání plochy ruky dolů.Pak máme nesmíš nebo taky nedělej to (takové jako fuj) a to je ukazovák mávající z leva do prava a zpět.Pak je ještě poslední varování,když dělá něco co nemá :-) a to je plocha ruky jako hrozící-mávám sní nahoru a dolu.Ke ¨mě máme ,že si dřepnu a mávám jako když plavu,ale rukama k tělu.Plocha ruky před čumák (klasicky je to zůstaň),ale já to používám i při chůzi,aby šla u nohy pomalu.Případně mám psa u levé nohy a pravou ruku si držím na břichu-to je k noze.Taky máme ukázání směru,když chci aby někde vzala místo tak ukážu prstem kam má jít a pak ukážu sedni nebo lehni.Pak máme ještě hop na paničku-dva ukazováky nahoru.Ticho to jsou překřížené ruce,které švihem dám od sebe.Čekej např.,když podávám misku s jídlem tak jí plochou ruky máchnu od vrchu čumáku pod bradu.A čekej jdeme li do dveří,nechci aby hned skočila do auta atd.to se jí dotknu špičkou nohy na břiše.
U ní to byla nutnost,ale u ostatních jsem sedni,lehni atd. učila povel+ posunek.:-)

Tak tomu říkám znaková řeč! :D Skvělý , asi bych nezvládla mít hluchého pejska, obdivuju

24.2.2011 12:29
4sparw

XXX.XXX.227.96

Na řády jsem koukala, ale obrázkovou instruktáž jsem nikde nenašla. Ke zkouškám moc nemířím, takže to extrémně přesně nepotřebuji(i když člověk nikdy neví, co se mi zalíbí).
Ale pro inspiraci, kde přesně by to tam mělo být? Asi jsem špatně hledala.

24.2.2011 12:41
4sparw

XXX.XXX.227.96

pupulu napsal(a):

Nějak tak nějak jsem si to představovala, hluchého psa snad mít nebudu, ale přijde mi to občas užitečné, že pes nemusí reagovat jen na zvuk, ale i na ty znaky. A aspoň si budeme oba trošku víc cvičit hlavičky :)

Jinak s hluchým pejskem to musí být občas docela náročné, pořád vás sleduje? Bych se bála, že jakmile ji víc zaujme něco jiného než já, tak nebude vědět o ničem. I když i slyšící psík si klidně může vzít roha :)

A děkuji všem za reakce, samozřejmě uvítám další inspiraci :) Snad pak z toho vymyslím, jak to naučit sebe a prcka.

24.2.2011 15:31
pupulu

XXX.XXX.124.1

4sparw napsal(a):
Nějak tak nějak jsem si to představovala, hluchého psa snad mít nebudu, ale přijde mi to občas užitečné, že pes nemusí reagovat jen na zvuk, ale i na ty znaky. A aspoň si budeme oba trošku víc cvičit hlavičky :)

Jinak s hluchým pejskem to musí být občas docela náročné, pořád vás sleduje? Bych se bála, že jakmile ji víc zaujme něco jiného než já, tak nebude vědět o ničem. I když i slyšící psík si klidně může vzít roha :)

A děkuji všem za reakce, samozřejmě uvítám další inspiraci :) Snad pak z toho vymyslím, jak to naučit sebe a prcka.

Náročná byla celková výchova.Zvláště pak ,aby se nelekala.Takže od mala jsem jí budila různě,aby se nikdy nelekla.Byla hodně v kontaktu se psy.Ikdyž dodnes moc nepozná,že na níc pes vrčí,pokud nepoužije mimiku,ale vrčí se zavřenou hubou.Takže tohle jí v kontaktech hlídám já.ale jinak žije ve smečce naprosto v klídku.Spousta lidí ani dlouho nevěděla,že je hluchá a nikdo to na ní nepoznal.Ona hodně sleduje jak mě tak své okolí.A kolikrát reaguje přesně ve chvíli,kdy jí někdo něco říká.Až si i já občas říkám,že to snad není možné.Ale pokaždé si uvědomím,že ona prostě sleduje celkovou řeč těla ostatních.Nemá ráda lidi v kapuce,či zahalené do šály,když jim nevidí na obličej.Neví pak co si myslet a je na ní vidět,že je trochu našponovaná a čeká jaká reakce od zakukleného člověka přijde.Jinak mě sleduje stále.Já jí tedy pouštím na volno jen v prověřených prostorech.Mám chrty,takže jsem zvyklá moc nepouštět.Ale když jí pustím tak mě sleduje skoro pořád.a ,když se začuchá tak pak ihned kontroluje kde jsem.Tomu,ale předcházela výchova,kdy jsem jí jako štěňátku bez milosti utíkala,pokaždé,když si mě přestala hlídat.A naučila se to velmi rychle.Je to hrozně milé a hodné zvíře.Myslím,že se mi její výchova celkem povedla,ikdyž jsem z toho měla hodně strach.já si jí vybrala jako malé miminko a až pak jsme zjistili,že je hluchá.Bylo to těžké rozhodnutí,chtěla jsem zvíře na sport...ale dala jsem jí šanci a i na cvičáku je skvělá.Umí překážky,poslušnost v řadě umí lépe než někteří "nevycválanci"...jen to není na nic vrcholového,je to prostě mazlík.:-)Ale nebudu vám zabírat téma,jen jsem chtěla napsat,že si pejska můžete naučit na jakékoli posunky,které si vymyslíte....:-)

24.2.2011 19:40
lavacca

XXX.XXX.1.3

Já naší feňuli zezačátku učila jen povel, později tak nějak přirozeně jsem přidala i gesto ruky. A nyní stačí u sedni říct jen Sss či jen gestem ruky naznačit sednutí a sedí.:-)

24.2.2011 20:42
tancoska

XXX.XXX.64.4

czizecka napsal(a):
Já každého psa učila povel i znak najednou, pes si to zažije a pak povely už ani nemusíš říkat.. A cvičí přesně, děláme přece taky nároďák :)

jj vím :-),jen jsem písla to co vím já :-))

Přidejte reakci

Přidat smajlík