Zakládám nové téma o tomto bílém krasavci, jelikož už jsme se sešly dvě, které štěňátko plánujem a chcem si pokecat ve vlastním tématku :). Osobně ráda uvítám zkušenosti, rady, postřehy, fotky (no prostě cokoliv), co se týče tohoto plemene. Takže majitelé a obdivovatelé běloušů, spojme se!
To Saina: Středněsrstého? Kruci, něco mi uniklo? Já jsem se ptala dvou chovatelů, jestli se při spojení krátkorstá x dlouhorstý může narodit štěně se srstí "něco mezi tím" a prý ne, buď krátko nebo dlouho... Ani standard nic jiného než k. nebo d. neudává. Na fotkách občas vidím mírné rozdíly u dlouhosrsťáků. Jeden má hruď takovou huňatou, druhý ne, jednomu okolo uší trčí delší chlupy, druhému ne.... Teď jsem vyvedená z míry, protože moje budoucí štěndo je právě ze spojení k. x d. Jinak u nás je to naopak, přítel chtěl kraťáka, já medvěda. Ukecala jsem ho . Taky chceme kluka. Těch se narodilo hned 7, takže už vidím to dilema
.
Ono nic takovýho asi ani enexistuje jako střeďák, ale bylo by hezký, kdyby se náhodou nějaký takový štěňátko naordilo. ;) Zbožné přání. Mně přijde i ta krátka varianta dost chlupatá a nějak vynikne i postava toho psa a dle mého mu nebude takový vedro...no a přítelovi se to nelíbí, chce chlupáče. Tak uvidíme, co se zadaří..... Jinak všem ostatním, fotky, zážitky, typy, nápada, rady nebo cokoliv, co se bělásků týká, tak sem! :)
Taky si říkám, jestli jsme tu jediné, kdo k BŠO tíhne :(.
My budeme mít pejska z CHS Bajadera (Bruntál). Dívala jsem se nejdřív na La Blankpapilio, psali tam, že po jejich hafanovi se mají narodit štěňata na Velikonoce, ale nepsali tam nic o fence. Paní mi pak napsala, že nakrytá fenečka je právě z Bajadery, což mě potěšilo, protože to mám o 250 km blíž než do Kutné Hory :). Přístup paní chovatelky mě taky velmi potěšil, takže jsem ráda dvojnásob :)...A chtěla jsem štěndo právě na prázdniny. Studuju ještě VŠ a budu mít mooooc volna, abych se mohla miminu věnovat naplno.. Nechcem ho na výstavy ani na chov, spíš jen jako kamaráda a spolusportovce. A jaké plány máte s běloušem vy?
Vlastně podobné, i to mám podobně.... jsme na VŠ a chci si ho pořizovat na konci srpna/začátku září, když se zrovna někde urodí, právě proto, že mám celé září ještě prázdniny a od října končím se sportem, takže dvě volná odpoledne týdně navíc pro pejska.... Taky jsem neměla žádné plány, ale přítel trvá na tom, že když budu mít pejska, musím s ním něco dělat, takže to vypadá na poslušnost na nějakém dobrém cvičáku, najde-li se nějaký, který bude vyhovovat a canicross (přítel je orienťák a chce, abych běhalaa a pejske je pro mě dost dobrá motivace :D). Závidím vám, že už to máte takhle za chvíli, já si ještě počkám a stále to nemám na 100 procent jisté :(
Cvičák určo plánujem taky. Ohlížím se i po psí škol(c)e. Přece jen, je to velký pes, který bezpodmínečně výchovu potřebuje a my ho chcem vychovat co nejlíp, takže potřebujem poradit, nakopnout, co a jak. Nebránila bych se ani specifičtějším činnostem (obrany), ale prvně vyčkám, jaké pesan bude povahy, pak mu něco ušijem na míru. Určitě ho chceme ke sportu, jezdíme na kole, plánujem brusle, přítel běhá... a prostě nám chybí parťák. A BŠO je prý na tyhle činnosti ideální.
Jinak přítel chtěl taky rok počkat, než se zabydlíme a tak.. No a já jsem do něho hučela, že tyhle prázky jsou moje poslední a budu mít na štěně nejvíc času.. No a dal mi za pravdu .. Pak jsem vygůglila Blankpapilio a je vymalováno.. Ale taky se bojím, že to nevyjde. Kluků se sice narodilo 7, ale pořád mám strach, že žádný nebude dlouhosrstý
. To by mě šlehlo, protože jsem už v transu, pesani mají 3 dny a já už chodím po zverácích a očumuju vodítka, hračky, sepisuju jména... No magor
.
Držím vám pěsti, aby se na váš termín zrovna něco vyklubalo. Chovky většinou dopředu na web vypisujou, kdy plánujou štěnda. A z toho, co jsem četla, se jich kvalitních pár najde. Vy teda výstavy taky neplánujete, jo?
Neplánujeme, ikdyž vyloučit se asi nedá nikdy nic....
No co jsem našla já, tak jedině ti Blankpapilo, ale uvidíme, u nás to totiž závisí ještě na tom, zda přesvědčím našeho domácího, který se zatím moc netváří, nemá zvířata rád. Na druhou stranu je to přítelův švagr tak věřím, že ho zlomím včas a nějak to dopadne. A odkud vůbec jste?
Jinak u mě vypukla ta samá magorie, neustále na netu něco čtu, venku neodtrhnu oči od venčících pejskařů, plánuju co a jak bude.... ;) Jestli to neklapne tak asi těžké zklamání.. :(
Jestli je pan domácí vaše rodina, není možné, abyste ho neukecali :). My jsme měli se sousedy dost potíží. Naše stávající psice byla zamlada solidní operní pěvkyně. V domě, kde bydlím teď, není krom našeho ani jeden pes, ale stěhujem se do věžáku, kde jen na patře jsou dva, takže psinec je to slušný . Docela mě ale mrzí, že v okolí, kde venčím, je snad tisíc pejskařů, ale nikdy jsem tu neviděla švýcara. Ráda bych z někoho vytáhla zkušenosti a skámošila se, ale marné. Že by to bylo tak nepopulární plemeno? Jsme z Ostravy a vy?
Jinak jsem se dívala na Blankpapilio, tam plánujou štěnda na srpen, takže k odběru by byly tak v tom říjnu, ale bude to zřejmě čistě jen dlouhosrsté spojení (a vy chcete kraťáka, ne?). Kim´s dream plánuje vrh taky na léto, co jsem vyčetla. Feňule je krátkosrstá, ženicha teprv vybírají.
Kimsdream bude mít štěnda na odběr v půlce července, feňule se rozhárala dřív a Blankpapilo bud emít štěnda na odběr v srpnu, takže o nich uvažuju, pokud do té doby našetřím an psa + nějakou rezervu prfo řpípad problému a ukecám pana domácího. ;) S oběma chovkami jsme po mailu v kontaktu, takže když budou okolnosti příznivé, tka epjsek snad bude. :)
Tady u nás v Praze občas zahlídnu jednoho švýcara (aspoň si ymslím dle lokality, že to bdue pořád jeden a ten samý) plus kamarádka od koní jendoho má, ale bohužel ho nebere moc často s sebou a i když ho má, tak je to závisláček na ní a pomazlit se nepřijde. Což se mi an tom plemeni vlastně docela líbí, že středobod vesmíru pro pejska budu já a nebude doufám s prominutím ,,děvka prodejná za piškotek". :) Už aby byl můj. :D
Zdravím fanoušky bílých švýcarský ovčáků. Je to super plemeno. Máme doma devítiměsíční slučnu z CHS La Blankpapilio a nemůžu na ni říct jediné křívé slovo. Je užásná, miluje lidi a krásně ji zvládáme i jako naprostí začátečníci.. Jsme z Prahy 5.
Huráá, konečně skutečný majitel! Já už myslela, že jsme se Sainou jediné, kdo se o ně zajímá. Fenečka je nádherná ! Tím, že ji zvládáte i jako začátečníci, jste mě velmi uklidnila
. Já už sice jednoho hafíka mám, ale nějakou intenzivní výchovou se budu zabývat až u bělouše. Můžu se zeptat, k čemu ji využíváte (omlouvám se za to blbé slovní spojení), myslím jestli budete vystavovat nebo jestli děláte nějaký sport, příp. jestli je v tom či onom šikovná? Já mám totiž v záloze několik odlišných aktivit, které bych chtěla provozovat, tak se potřebuju aspoň něčeho chytnout... Náš tatínek je taky z Blankpapilio.
Zatím nemůže být o ničem, co byste chtěli slyšet, řeč . Bělouši psychicky dospívají kolem 2,5 - 3 let. V devíti měsících má pořád ještě "dětskou duši" a není to na žádnou větší zátěž. Řekla bych, že celkově je tohle plemeno trošičku pomalejší než jiná a nesmí se na ně spěchat. Původně jsme měli výstavní ambice, i když jsme chovat nechtěli. Ale člověk míní a život mění. Na narození štěnda jsme čekali rok a nakonec nevyrostl jeden zoubek . Jsem absolutně nesoutěživý typ, takže to na nic velkého ani v budoucnosti nevidím. S fenkou budeme cvičit a hlavně to bude náš mazlík a rodinný společník. Pár bíloušů také běhá agility, ale moc v tom nevynikají. S těmi cvičáky a psími školkami trochu pozor. Já mám tu zkušenost, že jiná štěnda byla před naším opravdu psychicky napřed. A pokud budete někde, kde se na volno puštěná skupina nebude nějakým způsobem usměrňovat, můžou si ostatní z toho vašeho udělat "otloukánka", což se nám tak trochu stalo na cvičáku při vypouštění a učení přivolání. Teď má zbytečný respekt z temperamentních psů. Místo cvičáku jezdíme cvičit jen do Chlístovic k chovatelům a díky nim děláme obrovské pokroky a všechno jde skoro samo
. Mají ke psům úplně odlišný přístup, který vychází z povahy bílých ovčáků. A doma pak pilujeme, co se tam naučíme.
Jasně, chlupatka. Oba rodiče byli dlouhosrstí. Mně přijde, že ti dlouhosrsťáci mají takový jiný výraz v "obličeji", hezčí, a jsou míň ušatí (asi ty chlupy okolo nich dělají ten dojem) . A hlavně je to byťačka, takže nebude nikdy tak chlupatá jako zahradní. Chovatelé říkali, že na byťačku je osrstěná dost. Asi bývají i míň.
lusta
napsal(a):
Zatím nemůže být o ničem, co byste chtěli slyšet, řeč . Bělouši psychicky dospívají kolem 2,5 - 3 let. V devíti měsících má pořád ještě "dětskou duši" a není to na žádnou větší zátěž. Řekla bych, že celkově je tohle plemeno trošičku pomalejší než jiná a nesmí se na ně spěchat. Původně jsme měli výstavní ambice, i když jsme chovat nechtěli. Ale člověk míní a život mění. Na narození štěnda jsme čekali rok a nakonec nevyrostl jeden zoubek . Jsem absolutně nesoutěživý typ, takže to na nic velkého ani v budoucnosti nevidím. S fenkou budeme cvičit a hlavně to bude náš mazlík a rodinný společník. Pár bíloušů také běhá agility, ale moc v tom nevynikají. S těmi cvičáky a psími školkami trochu pozor. Já mám tu zkušenost, že jiná štěnda byla před naším opravdu psychicky napřed. A pokud budete někde, kde se na volno puštěná skupina nebude nějakým způsobem usměrňovat, můžou si ostatní z toho vašeho udělat "otloukánka", což se nám tak trochu stalo na cvičáku při vypouštění a učení přivolání. Teď má zbytečný respekt z temperamentních psů. Místo cvičáku jezdíme cvičit jen do Chlístovic k chovatelům a díky nim děláme obrovské pokroky a všechno jde skoro samo
. Mají ke psům úplně odlišný přístup, který vychází z povahy bílých ovčáků. A doma pak pilujeme, co se tam naučíme.
Vidíte, jak to chodí s běloušema na cvičáku v praxi jsem se nikde nedočetla, proto jsem strašně ráda za vaši zkušenost. Tady u nás v Ostravě jsou většinou cvičáky klasického typu. Závidím vám ty Chlístovice, tam to musí být pro psa přímo na míru, ale já to mám trošku z ruky. Kdyby si to tady náhodou četl nějaký Ostravák, který toto plemeno má nebo s ním a se cvičáky vhodnými pro BŠO tady má nějakou zkušenost, byla bych moc ráda, kdyby dal nějaký tip na něco tady poblíž.
Mohla bych se prosím ještě zeptat, jak je to s vaší feňulí v bytě? Demoluje zařízení? Vyje, když je sama? A za jak dlouho se naučila čůrat venku? Když teda pomaleji dospívají, doufám, že nebude ochcávat lino do 3 let
Ten náš cvičák rozhodně nebyl klasický. Jsou tam fajn cvičitelky, žádný dril, nic takového. Ale prostě nedělalo dobře to pouštění na volno různě starých a velkých štěňat. Teď už bych si na to dala sakra pozor. Od mala jsme zvykali na klec. Prostě venku vyblbnout, vylítat, psychicky unavit a doma se spí. Takže zničeného nemáme nic. Ale myslím, že jinak by likvidovala. Do půl roku mívala docela roupy a pořád hledala něco, co by mohla okusovat. Přitom hračky ji nikdy moc nebraly, pokud je nikdo nedržel. Koberec jsme už srolovali, abychom ji nemuseli pořád okřikovat. S čistotnoustí doma už přesně nevím, jak to bylo. Myslím, že do 4,5 měsíců se ještě sem tam nějaká nehoda stala. Ale byla přes den doma celou dobu, co jsme byli v práci, tak se jí moc nedivím. Zatím je absolutní neštěkavec. Doma nikdy nevyla (ani nevím, jestli to umí ), ale dlouho jsme měli problémy s kňučením. Ještě teď to není úplně ok, ale o dost lepší. Sousedi nám to řekli. Naštěstí to byli pejskaři, jejichž pes v mládí dost dlouho štěkal. Ale není to pravidlo. Záleží na nátuře. Na tohle je taková vzpurná
.
Nějak jsme zapadli...my tři odvážní. :D To já teda trošku doufám, že náš pes štěkač nebude jinak asi dostaneme výpov´d z nájmu.... ale zas vysloveně štěkači by to snad být neměli, na ta jsou jiní experti.... Ještě se zeptám, pokud teda nevadí, čím krmíte? Jedna známá švýcara má a má problém čím ho rkmit kvůli průjmům, prý sjou an to bělásci nějak náchylní...?
Ohledně toho reznutí jsme na jiném foru jinde o BŠO četla, že to reznutí/žloutnutí je částečně dané geneticky, že některý pes vám zrezne po všem a jiného můžete cpát mrkví a nic, ale u většiny to asi bude i o krmení. na druhou stranu mně docela láká představa, že bude melirovanej do zrz :) Respektive nebudu asi krmit jen podle reznutí, spíš dle toho, co pejsek snese na zažívání...
To jsem taky četla - cz.pes? Jo, taky myslím, že je to dáno geneticky. Úplně 100% bílých psů je prý málo. A je mi celkem jedno, jestli bude trochu zrzeček. Stejně na výstavy nemám ambice, takže radši taky vyberu krmivo tak, aby z něho neměl horší problémy. Chcete krmit granclema nebo masem?
Všechno záleží opravdu na daném jedinci. Tím myslím ničení věcí, štěkání nebo i ta strava. Nevím nic o tom, že by byli měli vyloženě citlivý žaludek. Ta naše holka změnu granulí nese v pohodě. Teď plánujeme přejít na bezobilnou Acanu. Mám objednané menší balení, tak uvidíme. Spíš to reznutí je problém. Ale štěněti bych dávala kvalitní granule bez ohledu na barvu :).
Tak hlásím další malé vítězství, včera se u nás nečekaně zastavil domácí, tak jsme na něj vybafla, že tu chci mít psa.... říkal, že by ho tu radši neměl než měl, ale že mu je to vlastně jedno, pokud se domluvím se spolubydlama (share byt) a ostatníma nájemníkama ( RD, dvoupatrový, v přízemí bydlí ti domácí v pravém slova smyslu, rodiče našeho domácího, který vlastní jenom ,,náš" byt). Ale doufám, že to už nějak skoulím.... naštěstí se neptal, co za psa, kdyby slyšel o velikosti, asi by si to ještě rozmyslel...kjaždopádně zas o krůček blíž k realitě!
Taky se těším!!
A nemůžu už dospat příštího týdne, jedem se konečně podívat na miminka. Nevím, jestli vyberu hned napoprvé (jestli bude vůbec nějaký dlouhosrsťáček), ale až vyberu, asi na něm vycvakám celou paměťovku . Je 8 štěndíků, 7 kluků, takže snad bude z čeho vybírat :).Držte pěsti
A jak budou štěnda stará? Jestli půjde vůbec délka srsti už rozlišit. A chcete jen dlouhosrsťáčka nebo byste brali i kraťase, kdyby nebyl? Doufám, že vám to vyjde a budete mít jednoho bílého brzy doma . O víkendu jsme se měli super a máme i nějaký povedený fotečky
.
Máte teda zamluveného kluka po Gomerovi? Je to moc milý pes. Zkoušela jsem s ním chůzi u nohy .
Děkujeme . Je to naše princezna. Ale ten její vzhled není nic proti povaze. Je tak hodná a kontaktní k lidem. Nikdy jsem u ní nezaznamenala ani náznak agrese. Všem konfliktním situacím se dopředu vyhýbá. Přítelova mamka se vždycky bála psů. Do poslední chvíle nám ho rozmouvala a Chirka si ji už taky omotala kolem prstu
. Už jsme i tady na sídlišti profláklí. Dneska jsem potkala holčičku (tak třetí třída), jak šla s mámou do školy. A slyším ji, jak říká: "Mami podívej, to je ten pes, o kterým jsem ti říkala, ten jak nekouše. Je to bílý německý ovčák"
. Moc se mi u tohoto plemene líbí, že i když to jsou větší psi, nebudí v lidech strach, spíš údiv a chuť po pohlazení.
Překrásná!!! Až se nemůžu vynadívat a odpočítávám dny ještě víc
Jojo, štěnda budem mít po Gomerovi :). Délka srsti se určitě na 100% nepozná hned, ale paní chovatelka říkala, že u předchozího vrhu byl dlouhosrsťáček odlišný už po pár dnech. Určitě ale vyčkáme, až to bude stopro jisté. Přítel chtěl kraťáka, ale mi se líbí ti medvídkovití, překecala jsem ho a určitě chcem jen medvěda :). Ale pokud je 7 kluků, nějaký dlouhosrsťák se musí najít, že jo? (aspoň mě uklidněte )
Naše na tohle byla úplně v pohodě. Jako malá se nelekla (myslím nějak výrazně) snad vůbec ničeho - nevadili jí nové zvuky (vysávání, šlehání, pád předmětů z výšky) ani neměla žádný problém s auty a provozem. Nevadili jí petardy. Zarazila se, zpozorněla, ale když bouchaly delší dobu, tak už si jich nevšímala. Ale neříkám, že k tomu BŠO sklony nemají. Jsou na tyhle věci citliví. Hodně závisí na daném jedinci, CHS (prostředí, ve kterém se pohybovali jako malí) ale i přístupu majitele. My máme jediný problém, že Chira si není jistá vůči temperamentním psům a že zvrací v autě. Ale s tím asi nic nenadělám. Trénink nepomáhá.
Já myslím, že pokud je štěně od mala navykáno na běžné stresové situace, není možné, aby byl pesan potom nějak extra velký poseroutka. Taky jsem hodně četla, že jsou bázliví, ale jsem optimistka a věřím, že se to dá potlačit :). No, uvidíme.
S tím zvracením. Zkoušeli jste malou před jízdou nekrmit? Naše čuba byla zamlada taky dost velký automobilový zvraceč, kdosi nám poradil nekrmit a posadit psa tak, aby viděl z okna.. A bylo po problému. Teď už může být i v kufru nebo na zemi a neblije. Ale nažrat stejně nedáváme. Ta má jiný zlozvyk. Jakmile otevřem auto, je celá natěšená, ale jen co se nastartuje, řve, řve a řve. A je zvláštní, že jakmile slyší vysokou rychlost, je ticho, ale jen co se dojíždí třeba ze 100km/h na křižovatku, je to zas rodeo, že čumí všichni okolo, co to vezem za cirkus. S tím se potýkáme už 12 let a mám strach, že tyhle a podobné její manýry chytne i bělouš. Máte zkušenosti nebo info, že by bělouši byli malé opičky, co pochytají chování od jiného psa v nějaké větší míře? A Lusto, vaše holka je v autě kromě toho zvracení hodná? Nerada bych dalších 12 let přicházela o sluch
Na to blindění nepomáhá nic. Když je nažraná, hladová, s kinedrylem, vylítáná... Někdy to vyhodí po 10 min, někdy po 100 km, ale skoro vždycky. Já doufám, že to časem přejde. Slyšela jsem pár názorů, že se to upraví samo... Mám právě zkušenost, že při zpáteční cestě je už pořádně unavená, v kufru si lehne a spí. Ale jakmile není úplně vyřízená, dívá se z okna a dělá se jí zle. Aspoň takhle mi to přijde. Se štěkáním problém není vůbec. Jak jsem psala výše, skoro neštěká. Je jí deset měsíců a za celou dobu jsem ji slyšela štěknout tak 8x . Ale u kluků to může být jiné, jsouvíc sebevědomý. Jo a pozor na lovecký pud.
Tak to abych zavčasu evakuovala morčata, ať pes není hned ze startu na BARF stravě ... Ale zvířatům, se kterýma bude odmala, by neměl nic udělat, ne? Horší to bude asi s kočkama. Těch je tu plno a i stávající čuba je nenávidí :(. Snažíte se to u ní nějak eliminovat?
S tím štěkáním jste mě i tak uklidnila, budu optimista. Jednoho uřvance mám, nahluchlá už jsem a druhý uřvanec.. No, případně ještě zblbnu
Já teda potřebuju na kočičky naučit, páč když bude potřeba hlídání, půjde k našima ty číču mají, ale tak třeba když ho k ní budu brát od chvíle co si ho vezmu tak s enaučí že kočka je vlastně kamarád hodný ignorace... :D Spíš by mne zajímalo, jetsli yvsloveně zdrahjí za zvěří v terénu a nevidí, neslyší, nebo zda se dají naučit odvolat...
Je to všechno o výchově. O loveckém pudu se moc nepíše, ale mají ho silný. Nám chovatelé v podstatě zakázali pouštět z vodítka (3 m) dokud pes dobře nešlape na něm . Důležité je poutat pozornost na sebe, aby se pes nenaučil hledat si zábavu jinde. Začínali jsme vypouštět více méně těsně před desátým měsícem. A myslím, že máme velkou výhodu proti ostatním, kteří chodí v podstatě pořád na volno. Chira jde pár metrů před námi a každou chvilku se zastaví a otočí na nás. Na cz. psovi o tom bylo něco napsáno. Čtyřměsíčnímu štěněti se podařilo zakousnout dvě slepice. Lidi, kteří s tím nepočítají, mívají velké problémy. Já si neumím představit mít takhle rozlovené štěndo. Chira je taková trubka. Máme tu dost zajíců i bažantů a zatím vždy, než je zpozorovala, stihli pláchnout. Podle mě si to pes nesmí vyzkoušet. Pak se u první příležitosti rozběhne za něčím, co před ním začne utíkat. Jinak nevím jak s kočkama, ale my měli myšky a klec ji vůbec nezajímala. U nás teď pomáhá balónek v tlamě. Může projít na 5 m od kachen a sotva se po nich ohlédne.
Baico

XXX.XXX.172.46
Tak se taky hlásím do klubu. Mám dva bílé kluky, dlouhosrsté z CHS Ancilia. Staršímu je 5 a půl roku a v současné době má složeno 14 zkoušek z výkonu a zkoušky canisterapeutické. Mlaďochovi je rok a zatím má jen ZOP. Výchova bělouše není složitá, jan to chce používat hlavu a pečlivě sledovat, co nám pes říká. Bělouši se velmi dobře učí, ale důležitá je tam pouze pozitivní motivace. Jakoukoliv špatnou zkušenost si dlouho pamatují a špatný zážitek se velmi těžko napravuje.
Pěkně vítám nového člena :)! Ti jsou překrásní! Ta canisterapie mě dost zajímá. Studuju spec. pedagogiku, děti a zvířata miluju, tak jsem uvažovala, že bych to spojila do jednoho. Nechtěla jsem plemeno přímo na CT, prostě mi učaroval bělouš a přes to vlak nejede . Ten k tomu ale není určen přímo, trochu jej možná brzdí ta bázlivost, tak mě zajímá, jestli ten váš k tomu byl povahou předurčen už odmala nebo jste jej k CT cíleně vedla (zvykat na vozíček, děti...).
Ahoj holky,
tak jsme byla v sobotu v Letňanech na výstavě a řeknu vám, mazeeeec. Prostě viděta tam víc jak deset běloušů (tuším, že kolem patnácti, ale enpočítala jsme, byla jsem jak u vytržení) najednou, to byl nářez. Jsou fakt nádherní a hlavně mě překvapilo, že a) nejsou až tak velicí, jak jsme si podle standardu a fotek představovala ( a trochu se toho bála) a b) že jsou každý úplně jiný, přestože všichni bílí a krásní. Prostě že ta variabilita ve výrazu je obrovská a krásná!
Dokonce jsem se dohodla s jednou chvoatelkou u nás od Prahy, že se přijedu podívat a pomazlit s pesanama k nim, v klidu. Takže super. Pravda, dost podobně mě tam uchvátila čévéčka, ale to je jiný level, to si doufám splním za x let, až budu mít spoustu času, prostoru a hlavně zkušeností. Jenom jsme se s váma chtěla podělit o ten zážitek. A taky s emi hodně líbilo, že švýcaráčky tam vystavovaly i takový malý holčiny a úplně v pohodě ( určitě podpatnáctky ;))
A co vy, co u vás nového? S.
Tolik běloušů pohromadě, to vám závidím! Já jsem se teda byla včera kouknout na mimča a taky jsem byla dost u vytržení. Všech 7 kluků bude pravděpodobně dlouhorstých, taťka Gomer má asi silné geny, všichni jsou stejně krásní a já mám právo prvního výběru. Takže asi je poberu všechny . Chovatelé byli moc příjemní, dozvěděla jsem se strašně moc nových informací a viděla i jejich dospělé pesany. Fenka je docela velká (výšku si přesně nepamatuju) a pes (ne otec), ten mi přišel ne jako BŠO, ale jako polární vlk :). Taky pěkný kus macka. Ale oba nádherní. Bylo ale vidět, jak je důležitá výchova. Fenečku mají od štěněte, ta se hned mazlila, nastavovala se na drbání, pejska mají po někom, kdo se mu moc nevěnoval a ten po nás štěkal, bál se. U malých jsem byla jako v transu, až jsem zapomněla fotit :). Pěkně jsem si je všechny ošahala, pomazlila a pořád nevím, kterého si vybrat. Ale jsem ráda, že si vybírám právě odtamtud, velmi seriózní jednání a co je pro mě hlavní, jsou to lidi, kteří zvířatama žijou. Velmi mě překvapilo (a ani by mě to nenapadlo), že při krmení pán pouští štěňatům různé zvuky - bouřka, petardy..., protože nechce mít ze svých odchovanců poseroutky a já jsem mu za to vděčná :). No prostě, odjížděla jsem nadmíru spokojená. Až na to, že mě mrzelo, že tam musím mimčo ještě nechat :).
Jo, ještě jsem si vzpomněla. Klub BŠO prý každoročně pořádá i tábor s pejsky, chovatelé si ho strašně chválili, prý jsou tam super lidi a doporučili mi ho, tak zvažuju. Docela ráda bych se takové "neofiko" akce zúčastnila. Láká mě to množství zkušeností, které můžu získat :)
A k tomu výrazu: říkali, že každý bělouš má trochu jinak zbarvené oči a to mění celý výraz tváře. Na oči jsem se teda moc nedívala, ale i tak bylo vidět, že fenka je v obličeji úplně jiná než pejsek. Pesan byl takový "král", šel z něho respekt, fenečka byla už od pohledu takové dobračisko.
Jooo, na ty tábory se úplně nejvíc těším. Fakt hodně.... prostě představa strávit někde v přírodě nějakej čas obklopená bílejma pejskama, to mi připadá jaké dobrá pohádka. Co vy, Veru, něco novýho u vás? Kdy jede zas koukat na mimča? Budou fotky?
A na tu paní, co má pesany z Ancilia....můžete mi něco říct o té CHS? Je u mě v užším výběru, ale kamarádce - pejskařce se nezdálo, že mají tolik moc pejsků, zda se můžou všem dostatečně věnovat....
saina
napsal(a):
Jooo, na ty tábory se úplně nejvíc těším. Fakt hodně.... prostě představa strávit někde v přírodě nějakej čas obklopená bílejma pejskama, to mi připadá jaké dobrá pohádka. Co vy, Veru, něco novýho u vás? Kdy jede zas koukat na mimča? Budou fotky?
A na tu paní, co má pesany z Ancilia....můžete mi něco říct o té CHS? Je u mě v užším výběru, ale kamarádce - pejskařce se nezdálo, že mají tolik moc pejsků, zda se můžou všem dostatečně věnovat....
Paní Vobořilová je doma, takže se pejsům může naplno věnovat. Chovem žije celá jejich rodina manžel, oba synové i snacha. Takže o psy je naprosto luxusně postaráno. Žijí s rodinou v domě. Štěňda mají celodenní péči a k novým majitelům jdou vymazlená a velmi dobře socializovaná. Navíc někteří psy, které mají uvedené na stránkách u nich přímo nežijí, ale mají je ve spolumajitelství. Pokud máte zájem, není problém se s paní domluvit na nezávazné návštěvě, kde si můžete všechny pejsky prohlédnout a na cokoliv se zeptat. Jí samotné záleží do jaké rodiny její štěně přijde, neprodává za každou cenu a pokud má jen malé pochybnosti, tak štěně neprodá.
Ahoj, tak jsem se trošku dala do hledání a našla Vaší skupinku Ráda bych Vám představila našeho 7.měsíčního bílého dlouhosrstého Bolta