Retrívr po operaci loktů (dysplazie)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2011 16:03
nikodlak

XXX.XXX.111.65

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké zkušenosti máte s rekonvalescencí po operaci obou loketních kloubů? Mám zlatého retrívra, je to nalezenec, ale bylo mi řečeno, že mu jsou odhadem 4 roky. Kulhal už od začátku, tak jsem šli na rentgen a tam nám řekli, že je to dysplazie a že pokud nepujdeme na operaci v blízké době, nepujde s tím pak už nic udělat. Byli jsme tedy na operaci, a první týden chodil Marly jako zdravej pes, ale najednou začal kulhat a už to pokračuje 3 týdny bez jakéhokoliv zlepšení, na nohu nemůže vůbec došlápnout, paradoxně na jinou, než na kterou kulhal před operací. Tak bych se chtělA zeptat, jestli to takhle probíhá normálně nebo je něco špatně. Veterinář to nějak trochu ignoruje, nejdřív řekl, že je to počasím a po týdnu na další kontrole že je to normální. Ještě bych se chtěla zeptat, zda je nějaké omezení v tom, kolik doplnků na klouby mu můžu dávat. Ted nově bere Hyalutidin DC Aktiv, tak bych chtěla vědět, jestli můžu ještě něco přikoupit , jestli zůstane účinek stejný i když bude brát víc doplńků a jestli mu to neudělá víc škody. Krmivo máme Hills na klouby se sníženou kalorii, tlustý rozhodně není, ale řekli nám, že by mohl i zhubnout. Předem díky za odpovědi.:-)

3.5.2011 16:37
niaris

XXX.XXX.44.82

Naštěstí s tímto nemám zkušenost, takže můžu jen hádat.
Dělal vet psíkovi po operaci kontrolní RTG?

3.5.2011 16:46
nikodlak

XXX.XXX.111.65

právě že ne, zítra jdeme na třetí kontrolu, tak na ně udeřim,ale netvářej se, že by je nějak zajímalo, že chodí jen po třech,řikaj, že je to normální, ale před operací tvrdili, že bude hned druhý den po operaci moct chodit posvých, ale už je to skoro měsíc, a nosíme ho ze schodů a jen tak tak dopajdá na dvůr. Před operací jen pokulhával, někdy vůbec, někdy trochu a po námaze hodně, ale ted už tu nohu uplně vynechává.....smajlík

3.5.2011 16:48
niaris

XXX.XXX.44.82

Nějak jsem se v tom zamotala. Operované má oba lokty? Který byl dřív, který později, a na který napadá?

3.5.2011 16:53
nikodlak

XXX.XXX.111.65

takhle, na rentgen jsme šli, protože kulhal na pravou nohu. na rentgenu se ukázalo, že má dysplazii obou loktů, tak šel v jeden den na operaci obou nohou, a po té operaci teď nemůže došlápnout na levou nohu.

3.5.2011 16:56
niaris

XXX.XXX.44.82

jak jsem psala, nemám s tím zkušenost, ale přijde mi divné, že v jeden den byly operovány obě nohy. Známý měl u psa luxaci, nejdříve se operovala jedna noha, až byl pes v pohodě zhojený, a noha v pohodě, šel pod kudlu s druhou.

Takto mi přijde, že je někde problém zvlášť pokud týden po zákroku nekulhal. Fixovalo se to vevnitř nějak?

3.5.2011 17:00
mata

XXX.XXX.80.144

Nejednalo se o artroskopii a ne operaci jako takovou? Pak by odpovídalo vzití obou noh zaráz :-)

3.5.2011 17:04
nikodlak

XXX.XXX.111.65

no po operaci měl nohy obvázané a v každé noze zavedený dren, ty měl 14 dní, ale 11 den mu začala ta levá noha(na kterou kulhá) hrozně hnisat, zavolali jsme veterináře, protože jsme byli na chatě na moravě a já jsem z Teplic, ten mu dal do těch drenů amoxicilin a odjel, moc to nepomohlo a když jsme pak přijeli k našemu veterináři, tak mu ty dreny vyndal, od té doby nemá obavzy, a celý týden jsem pak měla díry po drenech proplachovat nějakým roztokem, jenže před 4 dny se mu ta jedna díra zavřela a před dvěma dny ta druhá, takže jsem tam volala a řekl mi že už to nemám proplachovat a at přijdu normálně na kontrolu (která je zítra).

3.5.2011 17:06
nikodlak

XXX.XXX.111.65

no byla to operace, v 9 ráno jsem ho tam dovezla, ve 4 odpo jsem si pro něj přijela, má cca 5ti centimetrové jizvy na každé noze a měl do ran zavedené dreny...

3.5.2011 17:08
nikodlak

XXX.XXX.111.65

vyndavali mu z nohou nějaké malé úlomky kostí a nějak mu fixovali ten kloub aby se tak rychle neopotřeboval

3.5.2011 17:39
mata

XXX.XXX.80.144

Přístup veta mi přijde laxnější z popisu, je možné, že v noze - kostech, je zánět, proto kulhá. Existuje ovšem x dalších možností, co to může být, ale bez důkladného vyšetření a nastolení léčby se nic nevyřeší. Jestliže je tento věk laxní a léčí pohledem, jděte k jinému.

3.5.2011 17:39
mata

XXX.XXX.80.144

ne věk, ale vet.....:-)

3.5.2011 17:49
nikodlak

XXX.XXX.111.65

spíš si říkám, jestli tam něco nezbabrali, protože kdyby tam byl zánět, tak by ho teoreticky vyléčili antibiotika, první dva týdny bral augmentin a ted ciprinol... právě jsem chtěla zjistit, jestli měl někdo podobný problém nebo je to normální....

4.5.2011 09:51
assil

XXX.XXX.216.60

nikodlak napsal(a):
spíš si říkám, jestli tam něco nezbabrali, protože kdyby tam byl zánět, tak by ho teoreticky vyléčili antibiotika, první dva týdny bral augmentin a ted ciprinol... právě jsem chtěla zjistit, jestli měl někdo podobný problém nebo je to normální....

Normální to není. Normální je, že pes pár dní po operaci chodí bez kulhání, protože má prášky na bolest a po jejich vysazení začne více kulhat, ale nohu by měl běžně používat.
My teda neměli ani drény, jen klasika zašitou ránu.
Dodrželi jste opravdu klidový režim?
Každopádně přístup veta se mi zdá divný, asi už bych ho vyměnila, je jasný, že to chce rtg a podívat se co s kloubem je a ne nad tím mávnout rukou.

4.5.2011 10:43
nikodlak

XXX.XXX.111.65

klidový režim dodržujeme, máme zahradu, tad¨kže ho jen sneseme ze schodů, protože ty nesejde, necháme ho vyčůrat a pak hned domu, takže se vůbec nenamáhá, no uvidíme co nám dneska řeknou na kontrole, budeme chtít rentgen, ale netuším k jakému jinému veterináři bychom šli, protože tenhle je jeden z nejlepších v ústeckém kraji, a doted jsme s ním neměli problém, ale pokud nad tím dnes zase mávne rukou, tak utíkáme jinam.

4.5.2011 11:18
nikodlak

XXX.XXX.111.65

a jak dlouho vám trvalo než přestal kulhat po vysazní prášků na bolest? nám začal kulhat, když prášky na bolest jesště bral a od té doby už nepřestal a jsou to tři týdny....smajlík

4.5.2011 11:40
assil

XXX.XXX.216.60

nikodlak napsal(a):
a jak dlouho vám trvalo než přestal kulhat po vysazní prášků na bolest? nám začal kulhat, když prášky na bolest jesště bral a od té doby už nepřestal a jsou to tři týdny....smajlík

Kulhal potom zhruba 2 týdny, ale ne tak jak popisujete vy, normálně tu nohu používal, jen trochu pajdal, postupně se to lepšilo a po 14 dnech už chodil jako zdravý pes.

4.5.2011 12:03
nikodlak

XXX.XXX.111.65

a můžu se zeptat jak je to dlouho? pořád ještě nekulhá?

4.5.2011 13:59
assil

XXX.XXX.216.60

nikodlak napsal(a):
a můžu se zeptat jak je to dlouho? pořád ještě nekulhá?

No nám operovali jeden loket a je to tak zhruba dva roky a na loket pořád nekulhá. Znám labradora, kterému operovali oba lokty v roce, do té doby nemohl ani běhat, pak byl jako vyměněný, teď je mu cca 10 let a pořád běhá bez kulhání. Ona ale dysplazie lokte může mít několik příčin (nebo důsledků), kde jsou pak výsledky operace jiné, třeba u odlomeného kurunního výběžku je jasný, že jak se tento z kloubu vyndá, tak už je napořád všechno v pohodě, u osteochondrózy je už prognóza horší atd. Záleží jakou jste měli diagnózu.

4.5.2011 14:38
matahari

XXX.XXX.230.165

Rozhodně to divné je. Já mám psa půl roku po operaci obou loktů. Bylo to artroskopicky, za tu dobu od operace jsme měli asi 3x problémy s větším kulháním jedné nohy, vždycky jsme dostali léky (nesteroidní antirevmatika) a jednou jsme to schytli, že jsme ho nechali kulhat dlouho (přes týden). Vet říkal, že v hojícím se kloubu se případný zánět musí potlačovat, protože ztěžuje hojení a když se to rozjede, může se v kloubním pouzdře městnat tekutina a to už je pak hojení úplně na prd. Takže já bych na veta rozhodně přitlačila a když tak jeďte někam konzultovat, kde takové operace provádějí. Hodně štěstí.

5.5.2011 18:41
nikodlak

XXX.XXX.111.65

a máte někdo zkušenosti s veterinářem panem Mikulicou z Ústí nad Labem? U toho právě jsme...

6.5.2011 10:33
assil

XXX.XXX.216.60

nikodlak napsal(a):
a máte někdo zkušenosti s veterinářem panem Mikulicou z Ústí nad Labem? U toho právě jsme...

No co koukám na seznam, tak on není posuzovatel DKK ani DLK, to on vám sdělil diagnózu? A je to vůbec ortoped?
Zkušenost s ním nemám, ale snad se někdo ozve.

9.5.2011 11:41
honzik

XXX.XXX.47.18

Normální to tedy jistě není. Doporučuji si o tom promluvit s vaším veterinářem, případně jej změnit. A psovi určitě podávat přípravky na klouby, na podporu hojení apod. Např: http://naturalpet.cz/product.php?id_product=15

Přidejte reakci

Přidat smajlík