Dobrý den,
s přítelkyní bychom si rádi koupili šeltii, bydlíme zatím ovšem v bytu 2+1. Tak jsem se chtěl zeptat zda s ní někdo má zkušenousti. Vím že to je plemeno, které má rádo pohyb ( ráno bych s ní chodil běhat cca 10 km, odpoledne kratší procházka 0,5 h a večer opět delší procházka, cca 3x měsíčně chodíme na 10-15 km pochody na které bychom ji brali sebou) myslíte, že tento pohyb by jí stačil, nebo se bude trápit? Dále jsem se dočetl, že je to ,,štěkavé" plemeno - máte někdo zkušenosti v bytě (sousedi)???
Díky moc za rady Jarda.
Šeltička není až tak moc náročná na pohyb, chce zaměstnat spíše hlavu než tělo. Tím tedy nechci říct, že nebude nadšená z jakéhokoliv pohybu, to samo bude . Ale rozhodně ji neunavíte jen tím běháním a procházkami. Chce to nějaké agility, dogdancing, nebo podobnou aktivitu, aby zaměstnala i ten mozek.
Co se týče štěkání - ano, šeltie jsou poměrně hlučné, ale správnou a včasnou výchovou to jde v pohodě odbourat.
Taky máme šeltii v bytě 2+1. Nesejde na tom, v jakém bytě bydlí, ale jaké má vyžití. My tedy nemáme tolik času ráno (to je u nác jen krátká vycházka cca 40 minut), ale odpoledne chodíme na dlouhé vycházky, kde se vylítá s jinými psy. Dvakrát do týdne má trénink agility, o víkendech většinou závody.
A hlavně to chce ji opravdu zaměstnat hlavičku - my hodně cvičíme poslušnost + prvky dogdancingu. Za dlouhou procházku bude šeltička samozřejmě vděčná, ale konkrétně na té naší je vidět, jak strašně ráda spolupracuje s páníčkem, takže při tom cvičení vždycky hrozně ožije, než když "jen" jde nebo běží na vycházce.
Je pravda, že štěká ráda - hlavně při tréninku a na závodech. Ale doma prostě štěkat nesmí - pochopí to stejně jako kterékoliv jiné plemeno.
My máme dvě šeltičky v 3+1 a super. Teď už jsou to dámy v letech, takže s nimi tolik nelítáme, jen 3-4x denně procházka cca na hodinku (polední delší, v létě večerní), během prochajdy prvky agility a dogdancingu, tradiční házení klacků, šišek, míčků a pod., občasné delší výlety a tůry.. Jedna je uštěkaná jako blázen, jedna docela flegmatik a neštěkavec, ale obě jsou tím nejlepším, co nás v životě potkalo :)
Jinak trochu off-topic, mám teď morčecí děcko, které je skoro stejně vybarvené jako ta moje čubinka :))