Dobrý den, obracím se na všechny chovatele...
Chtěla bych se zeptat, jaký je váš ideální kupec štěněte?
Chystám se koupit si štěndo, mám ho zamluvené, je na světě už čtrnáct dní, od chovatelky mě dělí 300km, podívat se na něj jedu za tři neděle...
Zatím jsem se od chovatelky o štěňatech nedozvěděla nic a fotka se žádná také nekonala.
Jsem asi příliš nedočkavá, ale plním si svůj dětský sen, po tolika letech mám konečně zázemí vhodné i pro pejska a čas na to, se mu věnovat. Nerada bych ji stále obtěžovala, vím, že je se čtyřmi štěňaty spousta práce, nicméně bych očekávala alespoň nějaký zájem o nás, o to, jak se tu štěně bude mít nebo tak něco...
Tak bych ráda věděla, jak vypadá ten ideální kupec, abych ji nějak neobtěžovala...
Psi má krásné, reference od lidí z ostatních CHS kladné, zkušenosti paní, která má od ní fenu také kladné. Krycího psa jsem viděla, fenu bohužel ještě ne, jen na fotkách.
(Zatím jsme spolu mluvily asi dvakrát telefonicky velmi krátce-ona na to vykecávání asi moc není- a jednou jsem ji mailem žádala o foto a zatím nic)
Jak to bylo u vás?
Díky Monika
Měl jsem to podobné...jen ten náš chovatel byl o něco sdílnější. Volal mi hodinu po porodu že se to narodilo (shodou okolností na mé narozky)... Na druhý den poslal fotku a pak mne zásoboval fotkama. Má i své www stránky kde se objevovali informace o prccích. Chovatele i fenu jsem viděl poprvé ještě před porodem a pak 2x po... Poprvé jsme vybírali která ta černá kulička bude naše a podruhé jsme ji byli obhlídnout jak roste... pak až odběr. Nyní máme pejska doma už druhý měsíc a jsme štastní... S chovatelem super, jsme v kontaktu a radí nám a už jsme zorganizovali i setkání celého vrhu.... Takže klidně paní chovatelku bombardujte mejlama... asi pochopí že se těšíte
No jo, jenže mě je to blbé ...
Tak nějak bych si to představovala... Kvůli porodu jsem jí vlastně naháněla třikrát...mrška feňule přenášela dva dny vyspekulovaný termín od veta a já byla jak na trní... ale sama by asi nezavolala, ani si nepamatovala, jestli chci kluka nebo holku...
Monika
podle mě je v zájmu chovatele, aby případné zájemce o štěndo informoval sám... Jinak se mu může taky stát, že zájemce od koupě ustoupí - což já bych ve vašem případě udělala... kdybych neviděla ani matku štěńat, natož štěńata samotná, kdyby chovatelka neodpovídala na maily a telefonický rozhovor zkrátila na minimum, tak bych v tom asi viděla problém...
pokud není tohle spojení vaše vysněné, ideální a dokonalé a pokud nemáte složenou zálohu, tak bych se poohlídla jinde... Minimálně by vám chovatelka měla napsat, že se omlouvá, ale nemá moc času atd... nebo že bude fotky posílat jednou týdně apod.
já měla fenu zamluvenou dva týdny před narozením a celé dva týdny jsme si s chovatelkou dopisovaly po mailech - ne denně, ale jednou za tři čtyři dny... měla jsem dotazy ohledně rodičů štěńat, chovatelského servisu (mimochodem, jaký si myslíte, že budete mít chovatelský servis vy, když chovatelka není schopná ani poslat fotky???????? ) , krmení štěnat atd atd atd...
chovatelka právě napsala - že není na mailu denně, že bude odepisovat průběžně... ale o narození a počtu štěńat mě informovala telefonicky okamžitě, abych potvrdila rezervaci a druhý den poslala fotky z prvních chvil. Potom posílala fotky každý týden, aby byly vidět pokroky, jak prcci rostou a vyvíjejí se. A k tomu vždycky info, co už umí, kdy byli odčervení, očkovaní, kdy byli poprvé přikrmení a spoustu dalších věcí...
No jo, ale ono je to těžké...
To mé milované plemeno není moc časté. Druhé želízko v ohni v Praze se změnilo na falešku a termín porodu těchto štěňat je tak super, že doba odběru vychází i na miláčkovo celozávodní dovolenou. A já bych chtěla, abychom se štěněti věnovali alespoň na začátku oba maximálně.
Chovatelský servis by byl prima, ale zde si nedělám iluze... nerada bych si brala štěně v zimě, myslím že to není ideální a na jarní vrhy se mi přiznávám čekat moc nechce .
Chtěla bych tedy znát právě ty zkušenosti ostatních, abych věděla jestli je chyba u mě nebo na druhé straně...Nevím totiž, do jaké míry je komunikace s kupci běžnou záležitostí...
Monika
Tak já si štěně vybrala po netu kdy jsem viděla jen jednu fotku rodičů jak spolu leží na gauči. Fenu mám od starého myslivce, který nezná ani pc natož aby něco posílal. Po telefonu byl moc milí, ale moc jsem se taky nedozvěděla. Já chtěla přesně vybarvení psa a on mi nebyl schopen říct zda tam takové štěně má ať se přijedu podívat.Bylo to teda jen 100km ale když jme dorazili hned na první pohled jsem si vybrala podle barvy a to by šlo klidně i přes ten mejl s fotkou. Psa mám dva roky a chovatel nás prvně viděl až teď. Fotky pošlu tak dvakrát do roka. Musím to poslat jejich dceři a ta jím to nějak ukáže. Oni zase pošlou mámu se ségrou jak vypadají. Jinak vždy volám já po výstavě jak jsme dopadli a o ostatních štěňatech neví prý nic. Všechni jsou u myslivců a tam se na nějaký kontakty jak se psi mají moc nehraje.
ayla
napsal(a):
No jo, jenže mě je to blbé ...
Tak nějak bych si to představovala... Kvůli porodu jsem jí vlastně naháněla třikrát...mrška feňule přenášela dva dny vyspekulovaný termín od veta a já byla jak na trní... ale sama by asi nezavolala, ani si nepamatovala, jestli chci kluka nebo holku...
Monika
Přestan'te si dělat iluze o lidech . . . .
Jsem chovatel - 11 štěňat a též čerstvý majitel štěněte, tak mám oba pohledy.
Fotky dávám na web, tak jsem spešl ještě zájemci fotky neposílala. Ale je pravda, že když je paní chtěla, něco jsme kvůli ní nafotila a poslala. To samé předpokládal chovatekl našeho štěněte - a vždy mě odkázal na web.
Já kupovala štěně před půl rokem. S chovatelkou jsem si vyměnila nějaký ten email, telefon tuším snad téměř žádný, fotky taky slíbila poslat a nějak na ně nedošlo. Já bych to tolik nedramatizovala. Se mnou taky chovatelka nekomunikovala, tak jak bych chtěla, ale vždy byla vstřícná, když jsme před odběrem 2x dojeli na návštěvu, tak nebyl problém se domluvit na termínu. Jenom prostě neměla čas prcka fotit a vypisovat si s novým nadšeným majitelem štěněte.
S výběrem psa i chovatelky jsem přesto spokojená a kdykoliv mám problém a zvednu telefon, tak pomůže. A že nemá na nic čas a všechno řeší na poslední chvíli? To je dneska běžný standart a mně osobně by to neodradilo od koupě kvalitního psa.
Tak zkuste přece jen víc volat. Také mám raději komunikaci telefonickou, jak mailem. Denně odpovídám na minimálně 5 mailů a nebaví mě to Fotky dávám průběžně cca 1 x za 7 - 10 dní na web, ale času je málo (a snad stále méně :)).
Pokud noví majitelé potřebují poradit je pro ně telefon také nejrychlejší - na mail si počkají i přes týden.
Kritéria mého výběru štěněte mi nepřipadají nijak špatná. nevím, v čem konkrétně se Vám nezdají.
Můj jediný problém je nekomunikativní chovatelka... ( Hlídání na dovolenou bych prvotně tedy sháněla jinde, než u chovatele...pravda je, že stát se může ledacos a mít ji ochotnou na telefonu by bylo prima. Ale myslím, že v případě problémů u svého štěněte by se snad zajímala )
Iluze o lidech si pravda občas dělám
O fotky bych nežadonila, kdyby byly na webu ;) ale ony tam nejsou...
Jak je vidět, tak všichni také nemají extra chovatelský servis, takže na tom asi budu jako u těch myslivců
Monika
Já bych si taky nedělala takové starosti, klidně bych zavolala, omluvila se že otravuji a otravovala bych. Pokud o štěně stojíte, tak stejně nic jiného Vám nezbývá. Holt chovatelský servis bude nebo nebude. Taky to bez něj tisíce majitelů zvládnou, máme 5. psa a tři z toho od miminka a chovatelský servis jsme nikdy neměli. Nakonec majitelka maminky naší dnešní krasavice se ani nezajímá, co se s jejími prvními štěňaty děje.
inusanka
napsal(a):
Já bych si taky nedělala takové starosti, klidně bych zavolala, omluvila se že otravuji a otravovala bych. Pokud o štěně stojíte, tak stejně nic jiného Vám nezbývá. Holt chovatelský servis bude nebo nebude. Taky to bez něj tisíce majitelů zvládnou, máme 5. psa a tři z toho od miminka a chovatelský servis jsme nikdy neměli. Nakonec majitelka maminky naší dnešní krasavice se ani nezajímá, co se s jejími prvními štěňaty děje.
Díky za podporu, tak nějak do dopadne Když to zvládli ostatní. ;) Od čeho máme fórum a vety
. Monika
ayla
napsal(a):
No jo, ale ono je to těžké...
To mé milované plemeno není moc časté. Druhé želízko v ohni v Praze se změnilo na falešku a termín porodu těchto štěňat je tak super, že doba odběru vychází i na miláčkovo celozávodní dovolenou. A já bych chtěla, abychom se štěněti věnovali alespoň na začátku oba maximálně.
Chovatelský servis by byl prima, ale zde si nedělám iluze... nerada bych si brala štěně v zimě, myslím že to není ideální a na jarní vrhy se mi přiznávám čekat moc nechce .
Chtěla bych tedy znát právě ty zkušenosti ostatních, abych věděla jestli je chyba u mě nebo na druhé straně...Nevím totiž, do jaké míry je komunikace s kupci běžnou záležitostí...
Monika
Já mám při koupi štěněnte úplně jiná kritéria, než je odběr v době dovolených nebo že se mi nechce čekat na další vrh.
V mém případě byla tedy komunikace s chovateli (mám více psů) naprosto běžnou záležitostí. Na každý můj dotaz odpověděli co nejryxchleji (samozřejmě někdo není na e-mailu denně, ale v rámci možností) A pokaždé jsem tedy viděla fenu ještě před odběrem štěněte a několikrát jsme chovatele navštívili, abychom si o nich udělali obrázek a také samozřejmě oni o nás.
zuzina
napsal(a):
Já mám při koupi štěněnte úplně jiná kritéria, než je odběr v době dovolených nebo že se mi nechce čekat na další vrh.
V mém případě byla tedy komunikace s chovateli (mám více psů) naprosto běžnou záležitostí. Na každý můj dotaz odpověděli co nejryxchleji (samozřejmě někdo není na e-mailu denně, ale v rámci možností) A pokaždé jsem tedy viděla fenu ještě před odběrem štěněte a několikrát jsme chovatele navštívili, abychom si o nich udělali obrázek a také samozřejmě oni o nás.
Fenu samozřejmě uvidím před odběrěm, za tři týdny se tam jedu podívat a stále do předání zálohy mám možnost si nevybrat žádné štěně. Pokud si nevyberu, tak samozřejmě počkám na podzimní vrhy ostatních CHS.
Odběr v době dovolené samozřejmě není základní kritérium, ale uznejte, že je to praktické. A pokud se to takto poštěstí, štěňata budou OK, matka také, tak nevidím důvod zavrhovat štěně odtud, jen proto, že chovatelka má raději psi než lidi ;)
Bohužel nemám štěstí na chovatele, jako byli ti vaši. A z důvodů finanční i časových nemůžu jezdit ob týden 300km, nehleďe na to, že mít mě tam pořád nakvartýrovanou by je asi taky netěšilo :)
Monika
I možnost být doma se štěndem je jedním z faktorů, který by se měl spolupodílet na uvažování o štěněti. My jsme neměli nikdy chovatelské ambice, pejsek je součást naší rodiny, takže spíše mne zajímaly chovné stanice kvůli zdraví. Být s miminkem prvních 14 dní v novém domově je jistě důležité pro další spolužití.
ayla
napsal(a):
Fenu samozřejmě uvidím před odběrěm, za tři týdny se tam jedu podívat a stále do předání zálohy mám možnost si nevybrat žádné štěně. Pokud si nevyberu, tak samozřejmě počkám na podzimní vrhy ostatních CHS.
Odběr v době dovolené samozřejmě není základní kritérium, ale uznejte, že je to praktické. A pokud se to takto poštěstí, štěňata budou OK, matka také, tak nevidím důvod zavrhovat štěně odtud, jen proto, že chovatelka má raději psi než lidi ;)
Bohužel nemám štěstí na chovatele, jako byli ti vaši. A z důvodů finanční i časových nemůžu jezdit ob týden 300km, nehleďe na to, že mít mě tam pořád nakvartýrovanou by je asi taky netěšilo :)
Monika
no nevím, vidět matku štěňat až před odběrem mi připadá dost málo... Jak víte, že není bázlivá, agresivní, labilní nebo cokoli jinýho? To poznáte jen při osobním kontaktu a vy jste podle toho, co píšete neviděla ještě ani fotku. Jak víte, že je matka typická představitelka plemene? že vám sedí typově? atd?
neříkám, abyste tam jedzdila každý týden, ale trvala bych alespoň na telefonické komunikaci a těch fotkách. Já si byla pro fenu cca 200km a taky jsem tam za těch osm týdnů do odběru byla dvakrát - a to jsem fenu znala ještě před zabřeznutím a taky jsem se jela podívat na otce štěňat... abych se přesvědčila o povahách atd...
Nevím, na základě čeho jste si vybrala tuto konkrétní chs, ale pokud to bylo jen z důvodu "praktického" data odběru štěňat, tak bych klidně počkala na další vrhy ostatních chs...
ayla
napsal(a):
Monika
Já svůj přípěvek nemyslela špatně.
Jen mi přišlo, že to Vy jste taková nejistá a nervozní, že chovatelka příliš nekomunikuje.
Pokud je ten odběr během dovolených jen taková třešnička na dortu, tak proč ne. Ono to fakt vyznělo, že jupíííí sehnali jsme štěně, které bude k odběru o dovolené. Ale tak samozřejmě když všechno ostatní Vám vyhovuje a je to vrh, který jste si předem vytipovali, rodiče mají vyšetření a vše co mají mít, tak nevidím problém.
Spíše jde o to, aby byla chovatelka pak ochotná poradit, kdyby se vykytl nějaký porblém po odběru - tak aby dokázala poradit apod. Ale to prostě předem nezjistíte, protože do lidí nevidíte.
aneleh
napsal(a):
no nevím, vidět matku štěňat až před odběrem mi připadá dost málo... Jak víte, že není bázlivá, agresivní, labilní nebo cokoli jinýho? To poznáte jen při osobním kontaktu a vy jste podle toho, co píšete neviděla ještě ani fotku. Jak víte, že je matka typická představitelka plemene? že vám sedí typově? atd?
neříkám, abyste tam jedzdila každý týden, ale trvala bych alespoň na telefonické komunikaci a těch fotkách. Já si byla pro fenu cca 200km a taky jsem tam za těch osm týdnů do odběru byla dvakrát - a to jsem fenu znala ještě před zabřeznutím a taky jsem se jela podívat na otce štěňat... abych se přesvědčila o povahách atd...
Nevím, na základě čeho jste si vybrala tuto konkrétní chs, ale pokud to bylo jen z důvodu "praktického" data odběru štěňat, tak bych klidně počkala na další vrhy ostatních chs...
Abych to tedy ujasnila.
Na matku a štěňata se jedu podívat za tři týdny- bude jim 6 týdnů, odběr budu mít až čtrnáct dní na to. Takže se na všechny podívám, rozmyslím a po čtrnácti dnech si tam buď pojedu pro štěně, nebo počkám na vrhy ostatních CHS.
Matku jsem na fotkách samozřejmě viděla, jen ta štěňata zatím ne. Donívala jsem se, že jsem to napsala už v úvodu, pokud ne, tak se omlouvám.
Výběr CHS byl i na doporučení jiné paní chovatelky, ujistila mě, že psi osobně zná, vídá je na výstavách. Není to žádná kamarádka této chovatelky a jednala se mnou vždy na rovinu.
Nevím, proč stále narážíte na praktické datum odběru. Praktické sice je, ale přeci si nevybírám štěně podle toho, kdy mi ho dají.
Chtěla jsem se zde poptat na zkušenosti ostatních s odběrem či prodejem štěňat a předestřela svoji situaci k porovnání.
Monika
zuzina
napsal(a):
Já svůj přípěvek nemyslela špatně.
Jen mi přišlo, že to Vy jste taková nejistá a nervozní, že chovatelka příliš nekomunikuje.
Pokud je ten odběr během dovolených jen taková třešnička na dortu, tak proč ne. Ono to fakt vyznělo, že jupíííí sehnali jsme štěně, které bude k odběru o dovolené. Ale tak samozřejmě když všechno ostatní Vám vyhovuje a je to vrh, který jste si předem vytipovali, rodiče mají vyšetření a vše co mají mít, tak nevidím problém.
Spíše jde o to, aby byla chovatelka pak ochotná poradit, kdyby se vykytl nějaký porblém po odběru - tak aby dokázala poradit apod. Ale to prostě předem nezjistíte, protože do lidí nevidíte.
Přesně tak, odběr o dovolené je jen prima bonus. Štěně vybírám a sháním cca přes rok.
Chtěla jsem znát zkušenosti ostatních, samozřejmě by bylo fajn mít ochotnou chovatelku, ale nechci měnit svůj výběr jen proto, že chovatelka se nechce moc po telefonu vykecávat
díky za reakci
bohužel to vypadá, že mé nadšení z praktického termínu odběru zde narazilo... nejsem přece vůl, nevybírám štěně podle data odběru
Já si myslím, že ostatní to berou moc vědecky...je pěkné, mít chovatelský servís a nějakou "zpřízněnou duši", ale není to nezbytné. Pokud máte na chovatelku dobré reference, tak bych to neřešila, ono opravdu ne každý má čas vytelefonovávat, fotit a vypisovat emaily. Většina lidí má ještě i jinou práci. Jo, ideál je milý vstřícný chovatel, ale pokud má slušná štěňata, slušné rodiče (dle mých požadavků, pohava, exteriér, zdraví, další předpoklady), tak bych neřešila, to, že není sdílný.
Je to sice drobné mínus, ale chovatelku si domů neberete.
lesterka
napsal(a):
Já si myslím, že ostatní to berou moc vědecky...je pěkné, mít chovatelský servís a nějakou "zpřízněnou duši", ale není to nezbytné. Pokud máte na chovatelku dobré reference, tak bych to neřešila, ono opravdu ne každý má čas vytelefonovávat, fotit a vypisovat emaily. Většina lidí má ještě i jinou práci. Jo, ideál je milý vstřícný chovatel, ale pokud má slušná štěňata, slušné rodiče (dle mých požadavků, pohava, exteriér, zdraví, další předpoklady), tak bych neřešila, to, že není sdílný.
Je to sice drobné mínus, ale chovatelku si domů neberete.
Přesně tak, myslím že to tady zase hrotěj. Pokud jste přesvědčená, že to štěně chcete, tak bych neřešila nekomunikativní chovatelku, ne každej je na vykecávání po telefonu a denodenní focení nic neříkajících myší. Pokud se vám při odběru nebude něco zdát, tak to samozřejmě zvažte, ale nedělala bych závěry z toho, že jí musíte nahánět. Hodně štěstí :-)
PS: můj chovatel nemá web ani mail a přesto mám špičkového psa, telefon už asi 3 takže ho dnes už ani nemám. Potkáváme se na výstavách nebo mu posílám sms k sousedovi
cinkalu
napsal(a):
Přesně tak, myslím že to tady zase hrotěj. Pokud jste přesvědčená, že to štěně chcete, tak bych neřešila nekomunikativní chovatelku, ne každej je na vykecávání po telefonu a denodenní focení nic neříkajících myší. Pokud se vám při odběru nebude něco zdát, tak to samozřejmě zvažte, ale nedělala bych závěry z toho, že jí musíte nahánět. Hodně štěstí :-)
PS: můj chovatel nemá web ani mail a přesto mám špičkového psa, telefon už asi 3 takže ho dnes už ani nemám. Potkáváme se na výstavách nebo mu posílám sms k sousedovi
Díky za rozumný názor
Jedu tam ještě čtrnáct dní před odběrem na čumendu, tak udělám kontrolu a definitivně se rozhodnu
Monika
inusanka
napsal(a):
Navíc pokud chcete plemeno, které se u nás příliš nechová, na prvním místě bude asi zdraví.
To bude... geneticky by mělo snad být vše OK, pes je import z Německa a je to krásné a zdravé zvíře.
Máte nějaké typy, co všechno ohlídat? Načetla jsem toho spoustu, ale osobní zkušenost se vždycky hodí.
Co by chovatel Vám mohu říct, že mi vadí zájemci na štěňata, kteří jsou laxní, čekají jen na to, co jim pošlu za informace, foto nebo odkazy na videa.. Nechci být samozřejmě bombardována, ale očekávám zájem, není mi jedno, kam štěně od nás půjde. Žádný dotaz mi nepříjde hloupý, je lepší se ptát před odběrem. Myslím si, že jedna návštěva je tak akorát, jako chovatel vím, kolik je volného času, když máme doma štěnda a navíc mám strach, že k nám někdo něco může dotáhnout... Mě se zdá třeba těch 5 týdnů brzy. Očekávám, že s majiteli štěňat budu v budoucnu v kontaktu a i se o to snažím a jako standart beru chovatelský (poradenský) servis a komunikuji i dál, s mnohými jsme přátelé, i když třeba nejsou z Čech a dělí nás tisíce km. Mám radost, když se třeba chtějí podělit o takovou starost, kam jet na krytí. Vážím si toho, že ve mě mají takovou důvěru. Chovatel by si měl s novým majitelem udržet kontakt a navázat pěkný vztah, ne proto, aby mu "vydržel" do odběru, ale kvůli tomu malému štěndu... Pak má i zpětné vazby, které by pro něj měli být cenné... Pokud tedy jde nějakým směrem a má nějaký cíl.
Ale mám zkušenosti i obráceně, importovali jsme štěně, kterému se za několik měsíců objevil zdravotní problém. V té chvíli přestala chovatelka komunikovat. Takže bohužel, to že chovatel komunikuje není zárukou toho, že to bude dělat za každých okolností.
feherkocos
napsal(a):
Co by chovatel Vám mohu říct, že mi vadí zájemci na štěňata, kteří jsou laxní, čekají jen na to, co jim pošlu za informace, foto nebo odkazy na videa.. Nechci být samozřejmě bombardována, ale očekávám zájem, není mi jedno, kam štěně od nás půjde. Žádný dotaz mi nepříjde hloupý, je lepší se ptát před odběrem. Myslím si, že jedna návštěva je tak akorát, jako chovatel vím, kolik je volného času, když máme doma štěnda a navíc mám strach, že k nám někdo něco může dotáhnout... Mě se zdá třeba těch 5 týdnů brzy. Očekávám, že s majiteli štěňat budu v budoucnu v kontaktu a i se o to snažím a jako standart beru chovatelský (poradenský) servis a komunikuji i dál, s mnohými jsme přátelé, i když třeba nejsou z Čech a dělí nás tisíce km. Mám radost, když se třeba chtějí podělit o takovou starost, kam jet na krytí. Vážím si toho, že ve mě mají takovou důvěru. Chovatel by si měl s novým majitelem udržet kontakt a navázat pěkný vztah, ne proto, aby mu "vydržel" do odběru, ale kvůli tomu malému štěndu... Pak má i zpětné vazby, které by pro něj měli být cenné... Pokud tedy jde nějakým směrem a má nějaký cíl.
Ale mám zkušenosti i obráceně, importovali jsme štěně, kterému se za několik měsíců objevil zdravotní problém. V té chvíli přestala chovatelka komunikovat. Takže bohužel, to že chovatel komunikuje není zárukou toho, že to bude dělat za každých okolností.
Díky, tohle je vážně užitečný příspěvek.
Pojedu tam v době, kdy štěňatům bude 6 týdnů a pak po osmém týdnu pro štěndo. od webmasterky stránek mám během tohoto týdne slíbená fota
tak už se těším, až ty malé černé koule očíhnu
Monika
Co se týče zdraví, jistě víte, jaké problémy dané plemeno nese s sebou. U nás je například DKK, DLK, srdíčko, plemenná povaha. A ta povaha už začíná dostávat prioritu, protože máme obříka a v posledních letech se u našeho plemene začala objevovat agresivita, což je u velkého psa problém. Jaké problémy provázejí Vaše vysněné plemeno asi víte. Dobré by bylo vědět jak vypadaly předchozí vrhy a vrhy chovného psa. To už bývá problém zjistit, protože to se nikde neeviduje, což by bylo ideální. Mezi znalci je vždycky povědomí o horších a lepších CHS daného plemene.
ayla
napsal(a):
Díky, tohle je vážně užitečný příspěvek.
Pojedu tam v době, kdy štěňatům bude 6 týdnů a pak po osmém týdnu pro štěndo. od webmasterky stránek mám během tohoto týdne slíbená fota
tak už se těším, až ty malé černé koule očíhnu
Monika
Přeji šťastnou ruku. Ono je to vždycky emotivní záležitost pro oba. Pro mne teda v době odběru vždycky, hlavně když štěndo letí... To brečím jako želva a čekám napnutá na zprávy, co a jak. I když mám kladné ohlasy, je daleko lepší, když si majitel odváží štěndo na klíně...
My jsme teď v očekávání, štěnda tak do 10ti dní tak už se těším, jak budu mít spánkový deficit, ale celá šťastná
feherkocos
napsal(a):
Přeji šťastnou ruku. Ono je to vždycky emotivní záležitost pro oba. Pro mne teda v době odběru vždycky, hlavně když štěndo letí... To brečím jako želva a čekám napnutá na zprávy, co a jak. I když mám kladné ohlasy, je daleko lepší, když si majitel odváží štěndo na klíně...
My jsme teď v očekávání, štěnda tak do 10ti dní tak už se těším, jak budu mít spánkový deficit, ale celá šťastná
Děkuju
Uvidíme, jestli naše chovatelka u předání roztaje
Hodně štěstí se štěndy a maminkou
Monika
inusanka
napsal(a):
Co se týče zdraví, jistě víte, jaké problémy dané plemeno nese s sebou. U nás je například DKK, DLK, srdíčko, plemenná povaha. A ta povaha už začíná dostávat prioritu, protože máme obříka a v posledních letech se u našeho plemene začala objevovat agresivita, což je u velkého psa problém. Jaké problémy provázejí Vaše vysněné plemeno asi víte. Dobré by bylo vědět jak vypadaly předchozí vrhy a vrhy chovného psa. To už bývá problém zjistit, protože to se nikde neeviduje, což by bylo ideální. Mezi znalci je vždycky povědomí o horších a lepších CHS daného plemene.
No ačkoliv to u tohoto plemene není nijak aktuální problém, protože jsou malí, pro jistotu jsem napsala email chovatelce a ptala jsem se na DKK a DLK chovné feny, protože na stránkách nic nemají... Doufám, že se nenaštve, že "pochybuji" o její feně... Monika
Když čtu ty příspěvky, vybavilo se mi, jak jsem před dvaceti lety kupovala svého prvního psa. Nebyl internet, nebyly digi foťáky, nebyly zdravotní kontroly vrhu,vybrala jsem si tehdy ještě ne populární plemeno v knížce "lovečtí psi", nastudovala standard, našla inzerát ve "Psovi" ( bez fotek tenkrát), zatelefonovala na pevnou linku někam na výbor do té vesnice, pak se pan hajný ozval a já jela pro psa.
Pan hajný se mi pak už nikdy neozval, já mu dvakrát poslala pohled k vánocům.
A ten pes byl prostě úžasnej:-).
Nepolemizuju s Vámi, byla nesrovnatelně jiná doba.
Já bych dnes ale nechtěla prodat štěně někomu, kdo se nezajímá! Naši budoucí majitelé se jezdí dívat na štěňata minimálně jednou před odběrem, a ti, co můžou, klidně každý týden (poprvé tak od 5. dne). Je to dobré jak pro štěňata (socializace), tak pro ty majitele (vidí, co obnáší mít štěně), i pro nás (trošku ty lidi poznáme). My posíláme fotky a krátké maily s informacemi minimálně jednou týdně.
Budu raději za majitele, který mě "otravuje dvakrát za týden, než za takového, který ve třech týdnech zavolá, kolik stojí, a v sedmi si pro něj přijede!
Lucie
Tak už mám o něco více informací než před tím a dokonce i fotky štěňat. Chovatelka je prý starší paní a internet jí asi moc neříká, ale navázala jsem kontakt s její prima webmasterkou a ta pořídila i fota. Takže situce vypadá o něco lépe, v půlce května jedeme na čumendu . Takže už asi otravovat do doby návštěvy nebudu
Monika
ayla
napsal(a):
Tak už mám o něco více informací než před tím a dokonce i fotky štěňat. Chovatelka je prý starší paní a internet jí asi moc neříká, ale navázala jsem kontakt s její prima webmasterkou a ta pořídila i fota. Takže situce vypadá o něco lépe, v půlce května jedeme na čumendu . Takže už asi otravovat do doby návštěvy nebudu
Monika
V půlce června samozřejmě
Ono je to těžký. Na jednu stranu, chápu, že jste ze štěnda nadšená (kdo není), ale zas když odchováváte a máte k tomu např. na povel celou domácnost, atd. tak prostě denně fotit mimča taky nejdou. Možná je sama překvapená, že tak stresujete - viz volání, když fena přenáší. Já měla většinu zájemců už před porodem a dohodli jsme se, že napíšu až se narodí. Což jsem taky udělala, 2.den jsem rozesílala fotky.
My měli vloni vrh koťátek - já měla volno ze školy, takže pravidelné fotečky a zprávičky byly pro všechny hnedka napsané. Teď jsme měli 2.vrh a můžu říct, že jsem to 7 lidem úplně nestíhala posílat zvlášť + jim připisovat, co nového právě s jejich koťátkem. Pohodlnější pro mě bylo nahrát fotky na web a případně je na to odkázat. I když když volali, tak jsem se dokázala rozkecat. Právě proto, že člověk zas takovýma "oťukávacíma" otázkama zjistí, co a jak u nich.
Jak tu někdo psal - opravdu pokud je těch lidí více, tak je rychlejší ten telefon než mail.
Jinak vítám, když noví majitelé píšou, jak se mimčo zabydlelo a pak posílají fotky, jak rostou. Naopak mě mrzí, že od některých není nic. To jim pak třeba i sama píšu - někteří se chytí, jiní na to dlabou dál. Což je mi líto, ale zas co s tím člověk zmůže?
Vám přeji šťastnou ruku při výběru štěňátka (jak již někdo psal, stejně to bývá povětšinou srdcem) A pochlubte se pak fotečkami mimíska.
lavacca
napsal(a):
Ono je to těžký. Na jednu stranu, chápu, že jste ze štěnda nadšená (kdo není), ale zas když odchováváte a máte k tomu např. na povel celou domácnost, atd. tak prostě denně fotit mimča taky nejdou. Možná je sama překvapená, že tak stresujete - viz volání, když fena přenáší. Já měla většinu zájemců už před porodem a dohodli jsme se, že napíšu až se narodí. Což jsem taky udělala, 2.den jsem rozesílala fotky.
My měli vloni vrh koťátek - já měla volno ze školy, takže pravidelné fotečky a zprávičky byly pro všechny hnedka napsané. Teď jsme měli 2.vrh a můžu říct, že jsem to 7 lidem úplně nestíhala posílat zvlášť + jim připisovat, co nového právě s jejich koťátkem. Pohodlnější pro mě bylo nahrát fotky na web a případně je na to odkázat. I když když volali, tak jsem se dokázala rozkecat. Právě proto, že člověk zas takovýma "oťukávacíma" otázkama zjistí, co a jak u nich.
Jak tu někdo psal - opravdu pokud je těch lidí více, tak je rychlejší ten telefon než mail.
Jinak vítám, když noví majitelé píšou, jak se mimčo zabydlelo a pak posílají fotky, jak rostou. Naopak mě mrzí, že od některých není nic. To jim pak třeba i sama píšu - někteří se chytí, jiní na to dlabou dál. Což je mi líto, ale zas co s tím člověk zmůže?
Vám přeji šťastnou ruku při výběru štěňátka (jak již někdo psal, stejně to bývá povětšinou srdcem) A pochlubte se pak fotečkami mimíska.
Tak tady jsou... malí černí krtečci...
http://odcernekrasky.webnode.cz/stenatka/
Jinak po shlédnutí fotek již nenaléhám a trpělivě čekám na osobní návštěvu
Monika