Stella

XXX.XXX.159.80
Dobrý den, potřebuji pomoc s koupí psa.
Bydlím ve větším byte na kraji Prahy, velice blízko lesíka.
Nemám děti, chodím na střední školu a nejsem alergická ani na srst ani na sliny.
Akorát že u nás v rodině má táta alergii na psí srst, takže asi na línání.
Máme doma bišonka fríse, takže zkušenost se psem už mám.
Koukala jsem se na internet na plemena psů vhodná pro alergiky, ale jsou to samí malí psi,pudlové a různí "gaučoví" pejsci ,nic takového co by pro mě stálo za to pořídit si už k jednomu psovi.
Moc jsem si chtěla pořídit Australského ovčáka, ale prý hodně líná, tak sem přemýšlela i o Border kolii, která prý líná mnohem méně.
Taky jsem myslela, že by nebyl špatný ani "nelínavý " Erdelteriér, jenže k takovému plemeni zase takový vztah nemám.
Koukala jsem se na RR a Madarského krátkosrstého ohaře a zdá se mi, že u nich je to línání velmi zřídka, ale nejsem si jistá.
Na internetu píšou všude něco jiného a mě zajímá praxe.Poradtě prosím někdo ze zkušenosti s nějakým z těchto plemen.
Děkuji předem, L.
A jéje snad línání a líbivost není jediné měřítko,protože zde vyjmenovaná plemena jsou dost specifická a mají různé nároky.Například borderka versus rr-nebe a dudyNo ale jedno společné mají všechna plemena co jste napsala(mimo erdela),dnes jsou"in", že...
Zaprvé být Vámi bych si tedy uvědomila požadavky na psa jako takového...mimo línání.Zadruhé je velký omyl domnívat se,že rr a viszla budou línat velmi zřídka...právě naopak pokud budou žít v bytě,línání je skoro celoroční a chlupy budou zapíchané všude (osobní zkušenost).
Navíc si nemyslím,že by zrovna třeba královský pudl byl gaučák,ale to je věc názoru.
Stella
napsal(a):
Nemám děti, chodím na střední školu a nejsem alergická ani na srst ani na sliny.
Koukala jsem se na internet na plemena psů vhodná pro alergiky, ale jsou to samí malí psi,pudlové a různí "gaučoví" pejsci ,nic takového co by pro mě stálo za to pořídit si už k jednomu psovi.
Moc jsem si chtěla pořídit Australského ovčáka, ale prý hodně líná, tak sem přemýšlela i o Border kolii, která prý líná mnohem méně.
Taky jsem myslela, že by nebyl špatný ani "nelínavý " Erdelteriér, jenže k takovému plemeni zase takový vztah nemám.
Koukala jsem se na RR a Madarského krátkosrstého ohaře a zdá se mi, že u nich je to línání velmi zřídka, ale nejsem si jistá.
Na internetu píšou všude něco jiného a mě zajímá praxe.Poradtě prosím někdo ze zkušenosti s nějakým z těchto plemen.
Děkuji předem, L.
Dle mého názoru, výběr z těch vašich pejsků - línají všichni. Co naháči? Mě se teda osobně tito psi moc nelíbí, ale takový osrstěný peruánský naháč je docela fešák. Slyšela jsem, že línají taky minimálně. Ještě si myslím, že z těch velkých plemen velmi málo líná Kudrnatý retrívr.
Ale čeho jsem si všimla, tak dle mého názoru, si pejska musíte nejprve vybrat - na co ho budete používat, protože ten váš výběr, řekla bych: "každý pes, jiná ves". Aby u Vás potom nebyl nešťastý
Pozor peruánský naháč osrstěný pelíchá jako das RR a další hladkosrstý psi to same a jak BC tak AO pelíchají stejně. Být váma mrknu na hrubosrstý plemena, ktere při dobre peči nelínají vubec nebo na kudrnáče - pudl ( nejsou to gaučáci, ale aktivní sportovci) nebo kudrnatý retrívr , který je moc pěkný pes
mikka
napsal(a):
Pozor peruánský naháč osrstěný pelíchá jako das RR a další hladkosrstý psi to same a jak BC tak AO pelíchají stejně. Být váma mrknu na hrubosrstý plemena, ktere při dobre peči nelínají vubec nebo na kudrnáče - pudl ( nejsou to gaučáci, ale aktivní sportovci) nebo kudrnatý retrívr , který je moc pěkný pes
Tak tím se vše mění, pokud i osrstěný naháč pelichá. To jsem opravdu nevěděla, to se velmi omlouvám
.
Ale myslím, že ten pudl a kudrnatý retrívr
Stella
napsal(a):
Děkuji předem, L.
My si budeme v cervenci erdela porizovat a taky k nim prvne tihnul spis pritel, ale jen do doby nez jsme jeli na nekolik navstev a s timto plemenem - nebo par zastupci tohoto plemene jsem se seznamila. Jsou to uzasni psi a ja jim naprosto podlehla.
Pokud vim, tak jsou skutecne vhodni pro alergiky a urcite neni problem se domluvit s nejakym chovatelem na nezavazne navsteve, kde vam o erdelech povi vse co byste chtela vedet a ukazi sve psy. Nyni je navic narozeno velmi mnoho stenat, takze byste si urcite vybrali. Muzete mrknout na strankach klubu, napriklad chovatelky z Finta Star a Terno jsou velmi ochotne a mile, s temi jsem byla a jsem v kontaktu: http://www.airedale-terrier.cz/cz_vstup.htm
Ale samozrejme zalezi na tom co mate se psem v planu, jak se mu budete moci venovat, zda bude zit s vami v byte nebo na zahrade, atd., atd... Podle toho se ma vybirat pes, podle jeho povahy, vloh a potreb, ne podle toho jak vypada v atlasu.
jirinajanickova
napsal(a):
A co přesně tu alergii vyvolává - množství vylínané podsady ? Což tedy v tom případě něco hladkosrstého, třeba pinče ?
jak už bylo napsáno výše, tak hladkosrstá plemena v bytě línají poměrně dost (i u nás vlastní zkušenost).
Ještě mě napadl knírač. Je ve třech velikostech a pokud se mu srst upravuje, nemusel by línat ne?
Krátkosrstá plemena línají hodně,některý míň některý víc.Ideální by bylo plemeno který se trimuje (ne stříhá strojkem!).Knírači,vestíci atp když necháte trimovat tak nelínaj skoro vůbec.Známá má westíka,stříhá ho v salonu strojkem na ten stupidní sestřih a doma má chlupů víc než já ze dvou stafíků.Moje příbuzná má dva královský pudly tak jestli chcete většího,temperamentního psa tak by to taky nebylo špatný.Dokonce s tím mladším má i zkoušky ZZO a BH,psa to náramně baví.
Rozhodně si nepředstavuj, že australák, bordera, maďarskej ohař nebo RR nebude línat. Línají a to tak že hodně. Pokud je táta silnej alergik, tak ti nezbyde než si psa odpustit nebo brát kudrnatá plemena, nahatá anebo ty co se trimujou. Třeba u erdela ale zas musíš počítat s těžší výchovou, má tvrdou palici. U australáka a bordery by ses jim zas musela hodně a to opravdu hodně aktivně věnovat. Jsou to skvělí nádherní psi, ale na mazlení do bytu fakt ne. Tak hlavně to prober s tátou, ale chlupy v bytě budeš mít po většině psů, s tím musíš počítat. Aby si pak táta nevzpomněl, že se mu špatně dýchá a pes by musel pryč.
Stella
napsal(a):
Děkuji předem, L.
a co peruán ale neosrstěný??
Můžu vám říct, že maďarský ohař líná hrozně moc (mám 2), chlupy jsou úplně všude a kromě toho se ty krátké chlupy zapíchnou, nejsou dobře vysát a jsou poměrně agresivní na dotek. RR na tom bude určitě hodně podobně. To fakt raději dlouhosrsťáka.
Teď tady nechci kecat, ale myslím jsem četla, že velmi vhodný pro alergiky je Irish soft coated wheaten terrier, ten by se vám mohl líbit, je to krásný a sportovní pes a srst nikdy nelíná a to v žádném ročním období.
Našla jsem třeba tyto hezké webovky, tak mrkněte http://www.zboruvkovehokopce.estranky.cz/
Jestli už není pozdě, tak z vlastní zkušenosti doporučuji středního pudla. Je dostatečně veliký na jakoukoliv aktivitu (včetně jízky na kole, nebo koně), chodit do lesa je s ním radost, protože to absolutně miluje, ale není to vyložený lovec, tak není problém s tím, že by chytil stopu a už jste ho nenašli. Gaučák to rozhodně není, ale je přiměřeně těžký (na svou výšku 35 - 45 cm, váží od 6 - 9 kg.) takže není problém ho kamkoliv vzít. My osobně jezdíme na veškeré dovolené s ním. Minulý rok do Švýcarska lézt po horách a rok předtím do Jižní Itálie na poznávací zájezd (teplo zvládnul uplně úžasně bez sebemenšího problému i ve výstavním střihu). K tomu je to i pes, který je neustále veselý, vznešený a oddaně miluje svého pána, nelíná. Pouze strácí chlupy (jako člověk vlasy) v závislosti na délce srsti (ostříhán do moderního strihu nelíná vůbec a potřebuje tak pouze jednou týdně vyčesat)
Kudrnatý retrívr líná! Nemá srst jako pudl (kterému se musí stříhat, jinak roste pořád dál a dál) - ale spíš jako labrador, jen zvlněnou.
Doporučila bych ale, až budete mít "předvybrané" nějaké plemeno, domluvit si návštěvu v některé chovce a vzít tatínka s sebou. Tak nejlíp zjistíte, jestli na toho konkrétního psa alergicky reaguje.
bl
napsal(a):
Vy si ziveho psa neporizujte. Dojdete do hrackarstvi a kupte vycpanou umelotinu. Urcite si vyberete toho, co nebude pelichat, jist, curat, nebude ani velky ani maly a dle potreby ho hodite do kouta, aby neotravoval.
Ach jo
Co je špatného na tom, že jedno z kritérií zadavatelky je i to, aby pes nezpůsoboval zdravotní problémy jejímu otci???
bl
napsal(a):
No jen že neznam alergii na srst z toho, kdyz pes lina.
Tak to buďte rád/a...
Znám několik těžkých alergiků na srst, kterým nelínající plemena nedělají problém, kdežto u línajících se můžou v lepším případě usmrkat. Jedna kamarádka dostane astmatický záchvat, jen když se přiblíží ke mně (mám doma labradorku), přitom sama má jorkšíra, který jí problémy nedělá.
Asi budete chtít psa s PP, ale kdyby Vám nevadil bez PP, po rodičích kteří jsou oba výstavní, oceněni i tituly BOB, takže opravdu zaručeně představitelé plemene. Curly nemá podsadu, takže pro alergika je lepší než retriever.
Udělala by jste dobrý skutek. HLEDÁME DOMOV PRO FENKY CURLY COATED RETRIEVERA bez PP !!!
PŘÍBĚH, PODMÍNKY PŘEVZETÍ A FOTO - VIZ ODKAZy NÍŽE.
Již jen 2 holčičky hledají skvělé, sportovně založené pány. Neváhejte, jedná se o vzácné, málopočetné plemeno.
Prosím sdílejte, poslední 2 holky už potřebují vlastní domov, jsou v dočasné péči u
Jitka a Jan Holkovi, Lešany 37, 257 44 Netvořice, okres Benešov u Prahy, e-mail: zlantikova@seznam.cz, mobil: 739367004.
Odkaz na chovatelskou stanici, která poskytuje fenkám dočasný domov a jejich příběh zde: http://www.zlantikova.com/FOTO.htm
Více fotek zde: https://picasaweb.google.com/veronika.pecharova/3FenkyCurlyCoatedRetrieveraHledajiDomov
Nejdřív si uvědomte, kdo se bude o psa starat. Vy jste na střední, nejpozději za tři roky z ní odejdete a budete chodit do práce nebo budete studovat dále. A co pes? Pokud je to pes pro tátu a ten s nim bude chodit ven, budiž. Ale pokud to má být pes pro Vás, ani bych o nem neuvažoval. Pes se dožívá od 8 let výš a jsem zvědav, co s ním budete dělat, když budtete, třeba, na té vysoké? Psa by si měl pořizovat ten, který už bydlí ve svém, má pravidelnou pracovní dobu a může se o psa starat furt. Ve Bašem případě je dost pravděpodobné, že do tří let už na něj nebudete mítr čas. To není panenka z papundeklu, kterou můžete odložit do skříně. Já bych si to nechal projít hlavou.
Americká akita - www.akemizara.cz
Stella
napsal(a):
Děkuji předem, L.
já bych se být vámi zamyslela nad jinou věcí - a to jestli váš tatínek je opravdu alergický na psí srst a ne na psí sliny...
Pokud je alergický na psí sliny, tak rozhodně nemůžete mít psa v jeho blízkosti, protože bude mít alergické záchvaty neustále - viz moje kamarádka, které vadí, i když psa pohladí - kapénky ze psích slin totiž zůstávají na srsti i na předmětech kolem psa,jsou prakticky nezjistitelné a soustavně vyvolávají alergické reakce...
Jinak tedy - jak už zde psali ostatní, žádné z vámi uvedených plemen určitě není vhodné... Máte vybraná velká a hodně aktivní psí plemena - Auo a Boc potřebují makat, makat a zase makat (vlastní zkušenost s auo), Erdel je taktéž pracovní plemeno, RR a viszla jsou lovečáci - brát lovečáka do lesa bez loveckého výcviku je menší sebevražda...
Co se línání týče, línají všichni psi, s tím nic neuděláte... jen někteří pouští srst až do kartáče při česání - viz pudlové, kdežto jiná plemena prostě pouští srst všude :)
Nejdřív zjistěte, na co přesně je tatínek alergický a pak si ujasněte, na co psa chcete.... jestli sporťáka, partnera na "průměrný" život, gaučáka.... A podle toho se zaměřte na plemena, nebo budete nešťastná vy i pes...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Minimálně líná kerryblueterier a je to krásný sportovní pes střední velikosti. Má kudrnatou srst podobnou pudlovi. Se slinami je to horší, ne že by slintal, ale má fous.
A co třeba čínský chcholatý pes ? dočetla jsem se že je vhodný pro alergiky a je nenáročný Ale tady de i o vzhled někomu se může líbit a někomu ne