Dobrý den,
vzhledem k tomu co se kolem mě neustále děje mě napadá taková úvaha o psí revoluci.
Asi nejsem zdaleka jediná, které vadí množení psů bez pp a přeplněné útulky, to jak někteří majitelé nezvládají své pejsky a ohrožují tím bud je samotné nebo ty jiné, neuklízení po psech…..
Moc této problematice nerozumím a tak jen tak uvažuji co třeba by se s tím dalo udělat.
Myslím, že by bylo užitečné, kdyby např. strážnící městské policie měli u sebe na pochůzkách čtečku čipů a čas od času by kontrolovali jestli je pes čipovaný. V případě, že není majitel by dostal pokutu a pak nějaké doporučené vyzvání k očipování psa na které musí reagovat. Rovnou by mohli sledovat jestli majitelé uklízí po psech výkali.
Připojila by jsem se souhlasem k zavedení ,, řidičáků ,, na psa. Znamenalo by to pro majitele psů, že by musel absolvovat kratičkou zkoušku poslušnosti. Nejde o to, že pejsek dá packu ale hlavně aby byl ovladatelný a přiběhl na zavolání. Pes který toto zvládne by dostal známku s číslem, kterou by musel nosit na obojku ( i by jsem těmto pejskům dovolila na určitých místech běhat bez vodítka) Opět by jsem zde zapojila strážníky, kteří by pokutovali majitele bez ,, řidičáku,, Při zkouškách by majitel musel podepsat nějaké krátké poučení či školení, kde by dostal základní informace jako např. že psa musí mít na vodítku aby se nestávalo, že napadne jiného psa nebo naopak mu jiný vběhne do tlamy. Prostě taková krátká psí nauka. Řidičák by mohl mít platnost např. 6 let.
Určitě by se měli zavést velké výhody pro lidi, co si vezmou pejska z útulku. Např. že za něj nikdy nemusí platit poplatky a pejska mají již očipovaného. Třeba si pak spíše vezmou psa z útulku než pejska za pár kaček z netu a tím podporují množitelé.
Asi by to chtělo aby vznikl nějaký orgán, organizace, spolek (netuším) , který by se tímto zabýval. Myslím, že z vybraných pokut by mohl dobře fungovat. Nevím jak je to legální prodej pejsků bez pp občas si říkám, že jich je v inzerci tolik, že se snad nemohou všichni udat. Lidé by se na tento ,,spolek ,, mohli obracet a ten by se také zapojoval do hledání a řešení těchto případů.
Myslím, že když bude pořízení psa obtížnější třeba by to ty nespolehlivé či ziskuchtivé majitele odradilo a ti co pejsky chtějí toto omezení pochopí a naopak jej budou tolerovat a podporovat. Nechci zavést nějakou buzeraci ale pouze nastavit pravidla, jak se říká lepší něco než nic. Třeba si pak někdo rozmyslí jestli si nechá od kamaráda vnutit roztomilé štěňátko z nechtěného spojení které pak za rok skončí v útulku až začne překážet.
Budu moc ráda, když mě na tuto úvahu napíšete svoje názory. Prosím neslovíčkařte ale snažte se být objektivní. Přidat svoje názory, případně navrhnout jak dále postupovat . Budu nesmírně ráda když se tato diskuze bude odvíjet k tématu a ne k urážkám jak je to v poslední době časté.
Za vaše názory děkuji a přeji hezký den.
Karolína
Dobrý den,
Vaše úvaha je pochopitelná, logická, souhlasuhodná, ale bohužel domnívám se, že také značně naivní. Určitě by bylo super, kdyby se takhle dalo fungovat. Jenomže by to vyžadovalo změny v zákonech, rozšíření řad státní správy a policie a nové vybavení atd. Výsledek - spouuuusta peněz, vynaložených státem. Vidím několik problémů:
- stát je už tak finančně na dně a radší bdue cpát peníze do důchodové reformy než do pejskařů.
- nepejskaři budou hlasitě protestovat, aby se z jejích daňemi získaných peněz platila ,,taková hloupost, která je nezajímá"
-obávám se, že korupce by se nevyhnula ani tomuto systému a peněz skutečně vybraných by bylo hrozěn málo - neuplatilo by fungování podobného projektu.
Možná by pomohlo, kdyby na to byli najímaní soukromí ,,revizoři", kteří by si na vlastní náklady pořídili čtečku čipů, prošli nějkým školením a pak mohli kontrolovat očipování psů, dodržování vyhlášek a uklízení po psech, přičemž by měli provize z vybraných pokut - takže by se neflákali....
Ano, moje úvaha je podobně naivní, ale snažím se reagovat smysluplně a nějak nápad rozvinout...
zadavatelce: pokud máte chuť vrhnout se do studia zákonů a s pomocí nějakého rpávníka vypracovat návrh změny zákona nebo nějakou jeho úpravu a propašovat ji do sněmovny, držím vám palce všema deseti!
Klára
Určitá omezení by stoprocenteně neuškodila, psi se přece v nesprávných rukou můžou stát doslova zbraní pro jejich majitele... a třeba na pušku taky přece musím mít povolení a nemůže ji mít jen tak někdo komu se líbí jak s ní vypadá drsně . Ale takováhle změna bude těžká... vždyť se podívejte jak dlouho trvalo než se ze psa stal živý tvor a nejenom věc (myslím podle zákona). Nejhorší pro psy je stejně, že je lidé začali vnímat spíš jako modní doplněk než jako tvora, který by měl mít nějakou práci aby jeho život za plotem nebo v bytě nebyl tak nudný a jednotvárný.
Ale zastupitelé třeba na radnicích taky moc nepřemýšlejí. Klidně u nás vytvořili sice skvělý prostor pro volné pobíhání psů ale jaksi už pozapomněli, že pes se nezastaví za značkou a nebude dodržovat určitý vyhrazený prostor pokud tam nebude nějaké ohrazení. Tohle by taky bylo třeba více příště pořešit.
Ale abych jenom nenadávala na zastupitele a úředníky....Co mě taky dokáže zaručeně vytočit je když si sebevědomě pustí majitel třeba pitbula na dětské hřiště a vůbec neřeší když se začně motat vedle opravdu malých dětí, které sotva stojí a strhnout je na zem není nic těžkého i pro mnohem menšího psa. Nemyslím si, že by jim ublížil, mě spíš napadá jak se potom budou chovat ti rodiče, kteří před takovým psem musí "zachraňovat" svoje děti k ostatním pejskařům, kteří si psy hlídají líp.... A to už vůbec nemluvím o hysterii kolem tzv. "bojových" plemen. To je kapitola sama pro sebe. Takoví nezodpovědní chovatelé jim zrovna moc přízně nepřidají.
monika
No já nevím,to jsou stále nějaká nařízení,nakázání,buzerace,kontrola a beztak to dopadne tak,že na to nejvíce doplatí ti slušní pejskaři a ti budou mít problémy.Já teda o to nestojím,nakonec když to tak vezmu,tak se u nás poklidně žije a není to žádná hrůza...takže nemám důvod k tomu souhlasit,aby mě například při procházce naháněli policajti - což už tady bylo minulý rok,kdy chodili,kontrolovali jestli jsou psi čipováni (nyní je to v našem městě povinnost).
Jinak když se vrátím jěště k tomu že na to doplatí beztak ti slušní,tak krásná ukázka je Bártů...kolik lidí se snažilo a nedá se s tím dělat prostě nic.Za to když tady na sídlišti někoho chytnou policajti a nebude mít načipováno,hned slízne tisícikorunovou pokutu..ač se o psa stará,krmí,očkuje,venčí,má ho zabezpečeného...trochu paradox.
Já mám obavy, že u nás jsou zákony od toho, aby se obcházely. Když si přečtete "odbornou" literaturu, tak v podstatě v našich zákonech je tohle všechno ošetřeno, jenom se tím nikdo nazabývá, ani policie, ani někteří pejskaři. Stačí se podívat na nemoderovanou diskuzi o háravých fenkách na výstavách, i když je v propozicích napsáno, že háravé fenky na výstavu nesmí, lidi tam s nima přesto chodí, a to je jenom nepatrný a nedůležitý příklad.
Kláro ti ,, revizoři ,, by nemuseli být vůbec špatný nápad ! Ale bojím se aby to nedopadlo stejně jak s vybíráním pokut za rychlost.
Ráda by jsem se tomu nějak začla postupně věnovat a zajímat se o to už i kvuli týrání zvířat. Bohužel mám ted hrozně moc svojí práce v práci ale veřím že jo jen otázka času kdy budu mít čas se o to více zajímat. Plánuji jeden charitativní projekt bohužel mě bylo řečeno, že zvířata tolik lidí nezajímají tudíž je lepší se zaměřit na podporu dětí a nemocných tak touto cestou to asi nepůjde. Pracuji v reklamce a díky kontaktu na redakce, známé osobnosti to je velká síla co by pomohla.
Každopádně za každý další názor budu vděčná a děkuji ! I kdyby tohle bylo celé naivní, furt lepší než jen přihlížet :)
Karolína
roxy live
napsal(a):
Dobrý den,
vzhledem k tomu co se kolem mě neustále děje mě napadá taková úvaha o psí revoluci.
Asi nejsem zdaleka jediná, které vadí množení psů bez pp a přeplněné útulky, to jak někteří majitelé nezvládají své pejsky a ohrožují tím bud je samotné nebo ty jiné, neuklízení po psech…..
Moc této problematice nerozumím a tak jen tak uvažuji co třeba by se s tím dalo udělat.
Myslím, že by bylo užitečné, kdyby např. strážnící městské policie měli u sebe na pochůzkách čtečku čipů a čas od času by kontrolovali jestli je pes čipovaný. V případě, že není majitel by dostal pokutu a pak nějaké doporučené vyzvání k očipování psa na které musí reagovat. Rovnou by mohli sledovat jestli majitelé uklízí po psech výkali.
Připojila by jsem se souhlasem k zavedení ,, řidičáků ,, na psa. Znamenalo by to pro majitele psů, že by musel absolvovat kratičkou zkoušku poslušnosti. Nejde o to, že pejsek dá packu ale hlavně aby byl ovladatelný a přiběhl na zavolání. Pes který toto zvládne by dostal známku s číslem, kterou by musel nosit na obojku ( i by jsem těmto pejskům dovolila na určitých místech běhat bez vodítka) Opět by jsem zde zapojila strážníky, kteří by pokutovali majitele bez ,, řidičáku,, Při zkouškách by majitel musel podepsat nějaké krátké poučení či školení, kde by dostal základní informace jako např. že psa musí mít na vodítku aby se nestávalo, že napadne jiného psa nebo naopak mu jiný vběhne do tlamy. Prostě taková krátká psí nauka. Řidičák by mohl mít platnost např. 6 let.
Určitě by se měli zavést velké výhody pro lidi, co si vezmou pejska z útulku. Např. že za něj nikdy nemusí platit poplatky a pejska mají již očipovaného. Třeba si pak spíše vezmou psa z útulku než pejska za pár kaček z netu a tím podporují množitelé.
Asi by to chtělo aby vznikl nějaký orgán, organizace, spolek (netuším) , který by se tímto zabýval. Myslím, že z vybraných pokut by mohl dobře fungovat. Nevím jak je to legální prodej pejsků bez pp občas si říkám, že jich je v inzerci tolik, že se snad nemohou všichni udat. Lidé by se na tento ,,spolek ,, mohli obracet a ten by se také zapojoval do hledání a řešení těchto případů.
Myslím, že když bude pořízení psa obtížnější třeba by to ty nespolehlivé či ziskuchtivé majitele odradilo a ti co pejsky chtějí toto omezení pochopí a naopak jej budou tolerovat a podporovat. Nechci zavést nějakou buzeraci ale pouze nastavit pravidla, jak se říká lepší něco než nic. Třeba si pak někdo rozmyslí jestli si nechá od kamaráda vnutit roztomilé štěňátko z nechtěného spojení které pak za rok skončí v útulku až začne překážet.
Budu moc ráda, když mě na tuto úvahu napíšete svoje názory. Prosím neslovíčkařte ale snažte se být objektivní. Přidat svoje názory, případně navrhnout jak dále postupovat . Budu nesmírně ráda když se tato diskuze bude odvíjet k tématu a ne k urážkám jak je to v poslední době časté.
Karolína
Já jsem pro za a.: povinné psychotesty před pořízením jakéhokoliv psa (opravdu jakéhokoliv, jsem i pro psychotesty pro řidiče aut, ale to sem nepatří)
za b.: v roce by páneček se psem museli složit jakousi ukázku ovladatelnosti psa v běžbých i stresových situacích. Podle výsledků zkoušky by dostal páníček na psa jakýci řidičák. Vztahovalo by se to jen na konkrétního člověka a konkrétního psa. V řidičáku by měl zaznamenáno, zda pes může být volně bez náhubku, volně s náhubkem, na vodítku, na vodítku s náhubkem. Tento průkaz by musel mít majitel stále u sebe při venčení. Pokud by psa venčil kdokoliv, kdo na něho tento řidičák nemá, nebo by majitel tuto knížku neměl z nějakého důvodu u sebe, musel by tak provádět jedině na vodítku a s měkkým náhubkem (ne kovovým, ne plastovým). Tato zkouška by se mohla kdykoliv opakovat, pokud by měl majitel pocit, že se s psíkem zlepšili.
Plus jako bonus jsem pro, aby se uzákonil název plemene jako ochranná známka. Aby bylo trestné nazývat křížence bez PP za čistokrevné psy. Dochází tak často k poškození jména plemene na základě činů kříženců kdo ví čeho....
Jsem pro ALE... je to nereálné a naivní. nedovedu si představit venkovské babičky jak chodí na psychotesty nebo čipují psa. Já jsem z vesnice a koupil jsem si psa s PP. Jsem prý divný... Proč prý takého drahého? Stejně je to přešlechtěné. nebo proč čip? je to na nic. Nebo proč kupuju drahé granule (acana) ... prý stačí zbytky od oběda nebo granulky z Kaufu...jsem divný že sbírám sáčkem po psovi bobky... Ale fandím vám..jen tak dál!!!
Když mluvíte o řidičácích...V roce vezmu psa na přezkoušení, jak se chová, jak poslouchá...super...je to ještě puberťák, který nedospěl, ikdyž projde, nedejbože bude moct chodit bez vodítka a náhubku. Za půl roku za rok dospěje, začte se rvát se psy a když ho bude mít v rukou nějaký "inteligent", myslíte, že ho napadne si psa zabezpečit, když má přece oficiálně povoleno chodit na volno.
Nebo když bych šla na zkoušky i později, můžu mít tak vycepovaného psa, že se mi na nich rvát nebude, ale jakmile bych ho pustila na volno a přiběhl k němu jiný pes, který začne dotírat a bude si chtít hrát, bude na problém zaděláno. A to není výmysl, tohle je realita, třeba já osobně takového psa mám a dokážu si představit, co by nadělal v rukou nějakého nezodpovědného člověka.
roxy live
napsal(a):
Dobrý den,
Karolína
No, tento nápad mi přijde dost naivní, nereálný a byl by dost nákladný.
ČIP: Vím, že v některých městech ej už čipování povinné. U nás sice ne, ale my máme stejně všechny psy načipované. Ale proč pokutovat lidi, kteří nemají načipovaného psa - pokud má pes městskou známku a třeba v uchu tetování (s případě PP psa), tak k čemu ještě čip. Takový pes je dohledatelný i bez čipu. Upozorňuji, že tohle je všeobecné uvažování, ne moje. Moji psy maji známku, tetování, čip a ještě známku se svým jménem a mým telefonem. Jinak u nás ve městě strážníci kontrolují, jestli po svých psech uklízíme. Nejsou sice všude, ale pokud Vás potkají a vidí, že jste po svém psu neuklidila dostanete pokutu (myslím, že je to u nás 1.000 kč).
ŘIDIČÁK: Tohle je hrozná bolbost s tou zkouškou. Mám dva psy. Jeden má stoprocentní přivolání (zatím má jen ZOP a ZZO), ale připravujeme se na BH a snad i další zkoušky. V ZZO zvládl i speciální cviky, ale v reálu cizí psy nesnese. Takže co? Udělá zkoušku, já ho někde pustím navolno a on někoho semele. Ale hlavně, že bude mít další známku, že udělal nějakou zkoušku. Můj druhý pes je snad nejzlatější pes na světě - ale jeho největší vášní je čmuchání. Takže se u zkoušky někde začmuchá, přiběhe až na druhé přivolání a nedostane známku. A přitom je do běžného provozu mnohem "bezpečnější" než můj první pes. A nějaké poučení Vám podepíše kde kdo a co? A ta lhůta 6 let je taková divná. Udělám s naprsot nekonfliktním psem zkoušku - za dva roky mi ho nějaký pes sepere a on od té doby bude vyjíždět po psech.
ÚTULKÁČI: Je hezké pomoci psovi z útulku a v podstatě s tím osvobozením od poplatků pro majitele útulkáčů souhlasím.
SPOLEK, ORGANIZACE: Rozhodně si nemyslím, že by takový spolek fungoval jen z vybraných pokut. Šlo by to i z kapes daňových poplatníků a to by se nepejskařské veřejnosti moc nelíbilo.
Všechna tato opatření, co jste napsala, je opravdu spíše tak trochu buzerace a bič na ty slušnější. Štěňata bez PP se budou práskat dál a lidé je budou dál kupovat. Vím, že jste to myslela dobře a v podstatě Vám rozumím. Taky mě ta spousta nechtěných psů v útulcích mrzí. Ale řešení, které by bylo skutečně účinné a reáloné, nějak nevidím. Stejně tak mě štvou nevychovaní a agresivní psy na volno. Ale tam už řešení je - stačilo by více hlídat dodržování městských vyhlášek a ani by nebylo potřeba tvořit další výmysly.
Osobně si myslím, že mnohem účinější, než nějaké nemsyslné nařizovnání a neustálé kontrolování, tvoření řidičáků na psy apod. by snad mohla být nějaká osvěta. Kdyby chovatelé PP psů více své psy přiblížili obyčejným lidem. Kdyby v rámci psích akcí (agility, výstavy, voříškyády) byla vždy prezentace nějakého útulku - u některých akcí už to takhle funguje (viz výstava v Litoměřicích). Ona by neuškodila ani sověta lidem, kteří mají nevychovaného psíka, který otravuje toho našeho. Másto toho, že toho "blbého malého smetáka" odkpnu, mohu majiteli (pokud ním je řeč) poradit, kam zajít na cvičák, nebo mu sám poradit, jak na psa. Kupodivu mě se to podařilo u dvou lidí na sídlišti - jedni začali chodit na cvičák a druzí zkouší cvičit pejska alespoň sami venku. Alespoň něco...
Nechtěla jsem Vám to totálně zkritizovat - spíše ukázat mouchy, které na Vašem nápadu vidím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsem všema deseti pro povinné označování psů. Bez výjimky. Považuju to za reálnou možnost, když máme povinně označené a registrované všechny krávy, prasata, koně... proč by nešli i psi. Myslím si, že tím by se většina problémů vyřešila bez dalších nařízení. Povinnost označit by vznikla ještě když je štěně pod matkou, podobně jako je to třeba u telat nebo u papírových vrhů, štěňatům by se pěkně vydaly průkazy psa, kde by byl označený chovatel - je mi docela jedno, jestli jsou to kříženci nebo bezpapíráci, prostě chovatel by tam byl, tím by se předešlo daňovým únikům, všechno krásně dohledatelné kolik jaký člověk vyprodukuje štěňat za rok. Takže pes by byl očipovaný a v databázi, na základě doložitelných kupních/darovacích smluv by se k němu registrovali majitelé, kteří by tudíž za takového psa byli plně zodpovědní. Takže když pes něco provede, tak majitel platí a žádné takové, že pes už u něj není - máš něco v ruce že pes už není tvůj? Ne? V databázi seš jako majitel ty, smůla. Psa by se nedalo zbavit jeho přivázáním v lese nebo vyhozením u silnice. V průkazu by se mohlo klidně zaznamenávat i povinné očkování, přihlášení psa na město, vyšetření po poranění člověka...
Zkoušky vypadají jako pěkná věc, ale obávám se že je to těžce organizovatelné, je tam prostor pro korupci, nutnost mít rozhodčího z výkonu který by to posuzoval...a jak bylo řečeno, povaha psa se časem vyvíjí a málo lidí si přizná, že teď už pes není tak ovladatelný a neškodný jako v minulosti než dospěl, třeba.
roxy live
napsal(a):
Dobrý den,
Karolína
Souhlasím akorát s označováním psů, vše ostatní se dá nějak vždycky obejít, jak někdo psal- prostor pro korupci. Stejně tak by to stálo další prachy ze státního rozpočtu, který by byly "navíc", tj. musely by se někde vzít a ač jsem pejskař, bydlím na vsi a nevím, proč bych měla doplácet z daní na dohled na psy strážníky ve městech, zrovna tak na to že si nesbíraj po svých psech lejna, to už se kontroluje teď a navíc je spousta lidí, kterým nesebraný lejno vadí ať už je pejskař nebo nepejskař a majitele který nesbírá dokáží dobře sjet. Ono kouření na zastávkách je taky zakázaný a koho to zajímá, včera se děda o holi postavil po větru a opřel se o zastávku, smrad z toho jeho "doutníku" omračoval všechny v zastávce a vůbec mu nedošlo, že když teda jsem si prvně sedla a pak se rázem zvedla a obešla ho na druhou stranu, kde jsem 5 minut stála a čekala na bus, navíc když dohulil, tak jsem se opět přesunula do zastávky...hlavně že v autobuse by pak chtěl sednout, tůdle, pokud bych já měla místo a on ne, sednout ho z principu nepustím, když má dost energie stát a hulit na zastávce a otravovat zdraví jiným, proč já bych měla brát ohled na jeho hůl... a tak je to se vším, kdo chce být zodpovědný, tak je, kdo nechce, nic to nezmění.
A propo, dle Vaší češtiny byste taky potřebovala "řidičák" na psaní článků. "By jsem" se učilo už na základce, slovosled...máte sice hezkou ideu, podle mě naivní a omezující zas jen ty slušné, ..stejně jako soc. dávky, cikáni je dostanou vždy ať udělají omezení jaký chtějí, a vyžijou s tím, ale slušný člověk, co platí slušně nájem a nechodí v pytli, případně má i psa nebo jiné zvíře, ten aby se vystěhoval a bydlel pod mostem, chodil žebrat atd...ono je to všechno totiž jen politika:(
Určitá omezení by stoprocenteně neuškodila, psi se přece v nesprávných rukou můžou stát doslova zbraní pro jejich majitele... a třeba na pušku taky přece musím mít povolení a nemůže ji mít jen tak někdo komu se líbí jak s ní vypadá drsně
Ano, na pušku musí být povolení, ale v celém světě a možná i u nás je většina těch, co mají zbraň načerno bez povolení a stejně tak by to skončilo i se psema.... Mně mnohem více než přeplněný útulky vadí přeplněný dětský domovy a kojenecký ústavy.....a co vy na to?.....že by rodiče taky dělali nějaký zkoušky a měli pak povolení na to, aby měli děti a nebyly pak plný dětský domovy?? Náš stát nemá peníze na daleko důležitější věci než je hlídání dodržování nějakých zásad kolem psů....
ilisek
napsal(a):
Určitá omezení by stoprocenteně neuškodila, psi se přece v nesprávných rukou můžou stát doslova zbraní pro jejich majitele... a třeba na pušku taky přece musím mít povolení a nemůže ji mít jen tak někdo komu se líbí jak s ní vypadá drsně
Ano, na pušku musí být povolení, ale v celém světě a možná i u nás je většina těch, co mají zbraň načerno bez povolení a stejně tak by to skončilo i se psema.... Mně mnohem více než přeplněný útulky vadí přeplněný dětský domovy a kojenecký ústavy.....a co vy na to?.....že by rodiče taky dělali nějaký zkoušky a měli pak povolení na to, aby měli děti a nebyly pak plný dětský domovy?? Náš stát nemá peníze na daleko důležitější věci než je hlídání dodržování nějakých zásad kolem psů....
Asi těžko by to tak mohlo skončit i se psama, když pes je na procházce vidět, kdežto pušku či pistoli má člověk doma nebo prostě schovanou
astlolita
napsal(a):
Asi těžko by to tak mohlo skončit i se psama, když pes je na procházce vidět, kdežto pušku či pistoli má člověk doma nebo prostě schovanou
To je kec,ne všichni bydlí v Praze že jo,existují i jiná místa...kde nikdo o přítomnosti psů ani nemusí mít tušení.Ono koneckonců se to dá zařídit i ve městě...já například ani netušila,že známá má druhého a třetího psa...dělá opatření taková aby sousedi neremcali,že o nich skoro nikdo neví.
frogiska
napsal(a):
To je kec,ne všichni bydlí v Praze že jo,existují i jiná místa...kde nikdo o přítomnosti psů ani nemusí mít tušení.Ono koneckonců se to dá zařídit i ve městě...já například ani netušila,že známá má druhého a třetího psa...dělá opatření taková aby sousedi neremcali,že o nich skoro nikdo neví.
tak u takovýchhle lidí ale nejsou tahle opatření nutná, protože pes, kterého nikdo nikdy neviděl nikoho neohrožuje, ne?
roxy live
napsal(a):
Dobrý den,
Karolína
Zase se tady zmiňují psi bez PP. Psi bez PP jsou a vždycky budou, protože snad v každém PP chovu se najde štěně, které má nějakou vadu- neúplný chrup, předkus, podkus..to logicky PP mít nemůže. A co s nimi podle vás bude?
Ale dál k příspěvku. Myslím, že nejvíc by to odskákali opět zodpovědní majitelé. A navíc..zkoušky poslušnosti. Hodně psů se na cvičáku chová jinak než venku. Představte si namachrovaného frajírka se staffíkem..složí všechny zkoušky, venku pustí staffíka z vodítka...nastane nepředvídatelná situace (dítě po něm hodí kámen, někdo na něj šlápne) a pes zaútočí.
Tahle situace nikdy nenastane..už teď je ve všem bordel. Vemte si třeba MHD. Mám 3 měsíční štěně, musí mít v MHD náhubek, ovšem málokterý mu sedí tak se občas stane, že mu náhubek sklouzne..a zrovna v ten moment se otočil řidič a seřval mne, že si mám psa vychovat a blablabla..ve stejnou chvíli nastoupí předníma dveřma chlap se staffíkem bez náhubku. Nepadne ani slovo... Takový je dneska bordel.
A ještě k tomu ,,řidičáku"...když si to tak vezmete...lidé by měli mít řidičák na všechna zvířata. Nejen pes může napadnout člověka. Znám případy kdy kolemjdoucího napadla kočka či fretka na vodítku. Kůň, který se urval z vodítka a vykousl slečně kus masa (viděno na vlastní oči).
Ovšem souhlasila bych s psychotesty.
akira
napsal(a):
Zase se tady zmiňují psi bez PP. Psi bez PP jsou a vždycky budou, protože snad v každém PP chovu se najde štěně, které má nějakou vadu- neúplný chrup, předkus, podkus..to logicky PP mít nemůže. A co s nimi podle vás bude?
Ale dál k příspěvku. Myslím, že nejvíc by to odskákali opět zodpovědní majitelé. A navíc..zkoušky poslušnosti. Hodně psů se na cvičáku chová jinak než venku. Představte si namachrovaného frajírka se staffíkem..složí všechny zkoušky, venku pustí staffíka z vodítka...nastane nepředvídatelná situace (dítě po něm hodí kámen, někdo na něj šlápne) a pes zaútočí.
Tahle situace nikdy nenastane..už teď je ve všem bordel. Vemte si třeba MHD. Mám 3 měsíční štěně, musí mít v MHD náhubek, ovšem málokterý mu sedí tak se občas stane, že mu náhubek sklouzne..a zrovna v ten moment se otočil řidič a seřval mne, že si mám psa vychovat a blablabla..ve stejnou chvíli nastoupí předníma dveřma chlap se staffíkem bez náhubku. Nepadne ani slovo... Takový je dneska bordel.
A ještě k tomu ,,řidičáku"...když si to tak vezmete...lidé by měli mít řidičák na všechna zvířata. Nejen pes může napadnout člověka. Znám případy kdy kolemjdoucího napadla kočka či fretka na vodítku. Kůň, který se urval z vodítka a vykousl slečně kus masa (viděno na vlastní oči).
Reaguji jen na váš první odstavec - štěně s vadou samozřejmě PP má! Takže co by s nimi bylo, nic, jsou to PP psi, jen neprojdou do chovu.
PP = průkaz původu, ne značka dokonalosti a má na něj nárok každé štěně.
akira
napsal(a):
Každé štěně po uchovněných rodičích dostane PP. I to s podkusem, předkusem a neúplným chrupem.
Tak nepište bludy a nejprve si něco o chovu s PP zjistěte.
roxy live
napsal(a):
Dobrý den,
Karolína
Je to k ničemu. Jen sankce a obtěžování slušných pejskařů. Už vidím 70 letou důchodkyni jak chodí do kurzu, aby si na sklonku života mohla ješě dopřát ratlíka a nedusila se doma samotou. Navíc, pes není jediné domácí zvíře které člověk chová, které je nebezpečné a které může obtěžovat jiné lidi. Bylo by nespravedlivé, aby jen pejskaři měli takováto nařízení a ne chovatelé koček ( ti také produkují kočky bez PP a josu jich plné útulky, chovatelé papoušků, ti rovněž odchovávají a prodávají a navíc takový papouch pěkně dokáže rušit sousedy. Všechna hobby zvířata a také ta užitečná jsou na tom stejně. I beran nebo koza, kůň, jsou člověku nebezpeční) tak proč sankce jen pro pejskaře? O co vám vlastně jde, aby se zpřísnilo držení psa ( jen aby to pak nepostihlo i vás), nebo chov a prodej štěňat? Co je vám po tom, kdo a co odchovává a prodává, kupuje? Je to jen obyčejná závist, netolerance špehování a bonzování. Nic jiného v tom nevidím. Každý kdo má zisk podléhající zdanění, musí tu daň zaplatit. Jestli to někdo dělá, nebo ne, není vaše věc, ale věc finančního úřadu. Nechápu takové úvahy...to taky slídíte jestli soused co prodává vajíčka z toho platí daň?
broo

XXX.XXX.226.212
remi
napsal(a):
Je to k ničemu. Jen sankce a obtěžování slušných pejskařů. Už vidím 70 letou důchodkyni jak chodí do kurzu, aby si na sklonku života mohla ješě dopřát ratlíka a nedusila se doma samotou. Navíc, pes není jediné domácí zvíře které člověk chová, které je nebezpečné a které může obtěžovat jiné lidi. Bylo by nespravedlivé, aby jen pejskaři měli takováto nařízení a ne chovatelé koček ( ti také produkují kočky bez PP a josu jich plné útulky, chovatelé papoušků, ti rovněž odchovávají a prodávají a navíc takový papouch pěkně dokáže rušit sousedy. Všechna hobby zvířata a také ta užitečná jsou na tom stejně. I beran nebo koza, kůň, jsou člověku nebezpeční) tak proč sankce jen pro pejskaře? O co vám vlastně jde, aby se zpřísnilo držení psa ( jen aby to pak nepostihlo i vás), nebo chov a prodej štěňat? Co je vám po tom, kdo a co odchovává a prodává, kupuje? Je to jen obyčejná závist, netolerance špehování a bonzování. Nic jiného v tom nevidím. Každý kdo má zisk podléhající zdanění, musí tu daň zaplatit. Jestli to někdo dělá, nebo ne, není vaše věc, ale věc finančního úřadu. Nechápu takové úvahy...to taky slídíte jestli soused co prodává vajíčka z toho platí daň?
Nesouhlasím.
Mám bohužel hodně špatné zkušenosti s rádobypejskařy a jejich nevychovanými a mnohdy agresivními psy.
Pokud by se našla zkouška v provozu, kde by pes musel dokázat svou ovladatelnost i běžném prostředí - sídliště, dovolání od jiných psů, od člověka, dítěte... atd atd ( není nutné mít předpisové sedni, lehni..) a pokud by nesložil, mohl by na volno jen na určitých místech, které by ale musela každá obec vymezit a oplotit, jinak by majiteli hrozila pokuta jak blázen.
Mám dva psy a nedovolila bych si aby někde lítali na volno bez dohledu, nebo obtěžovali, nebo snad ohrožovali - at už psy nebo lidi.
Ad výkaly - vám se líbí chodit v trávě a muset se neustále dívat kam šlapete, abyste si nedonesla něco na botce? V sandálkách je to fakt žůžová věc - doporučuji vyzkoušet.
remi
napsal(a):
Zadavatelce křivdíte. V jiném tématu se snaží najít majitele pro štěňata nějaké kříženky od nich z vesnice. A peníze z těcho štěňat chtějí s majitelkou feny použít na kastraci (nebo tak nějak). Takže si nemyslím, že by někomu něco záviděla. Spíš jí je líto tolika nechtěných psů v útulcích. A v tomhe jejím kroku jí fandím.
Tenhle její nápad, co tu napsala, je trochu naivní a absolutně nerálný, ale myslela to dobře.
zuzina
napsal(a):
Zadavatelce křivdíte. V jiném tématu se snaží najít majitele pro štěňata nějaké kříženky od nich z vesnice. A peníze z těcho štěňat chtějí s majitelkou feny použít na kastraci (nebo tak nějak). Takže si nemyslím, že by někomu něco záviděla. Spíš jí je líto tolika nechtěných psů v útulcích. A v tomhe jejím kroku jí fandím.
Tenhle její nápad, co tu napsala, je trochu naivní a absolutně nerálný, ale myslela to dobře.
Ano, to že se stará o cizí psy v nouzi je chvályhodné, ale i z dobrého úmyslu ( teď myslím ten nápad co zde napsala ), by vznikl jen bič na slušné. Je tolik psů všude, policie nestíhá vážné zločiny a vy si myslíte, že bude honit pejskaře? Vždyť zákony na vše okolo držení a chovu psů jsou, stejně tak jako ostatní zákony, tak je jen třeba je dodržovat a ti kteří za to odpovídají aby konali, když někdo spáchá přestupek. Je mi silně proti srsti zavádění jakýchkoli práv a povinností, tam, kde se jen jedná o slušnost a odpovědnost a taky zdravý rozum. Pak to zavání totalitou. Taky mi pochopitelně vadí neuklizené hromádky, agresivní psi na volno atd. . Mám malé psy a vím o tom všem své, nemyslete si. Přesto všechno bych taková opatření nám pejskařům nepřála. Je to pro většinu z nás koníček a relax,To, že nějaké procento vybočuje, s tím je třeba počítat a hnát k odpovědnosti je, ale ne ty slušné.
Ahoj,
tak se opět vracím ke staré diskuzi co jsme tady nedávno napsala.
Uvědomuji si, že co jsem psala byla naivní úvaha, ale právě na ní jsem chtěla vyvolat Vaše názory a za ně Všem děkuji. Ne všichni si pořádně přečetli at neslovíčkaříte a jste objektivní ale nevadí na ně nemá cenu ani reagovat ale bylo to zajímavé počtení a myslím, že je z příspěvků znatelné o co mě šlo :)
Asi by bylo velice těžké, dosáhnout nějakého zlepšení ve spokojenost všech nebo zahájit nějakou osvětu ale byla by safra potřeba :(
Karolína
zuzina
napsal(a):
Děkuji za zastání. Opravdu nikomu nezávidím naopak je mě líto toho co se děje. Štěnata se udávajií težko ale snad první majitelé jsou na cestě a neskončí v útulku nebo bůh ví kde, dnes tam zase jdu s nějakým krmením co jsem dostala na veterině a odčervením tak držte palce.
A jinak k tématu, je mě jasné, že je to naivní a nereálne ale chtěla jsem znát názor ostatních co by se třeba dalo aspon k nějakému zlepšení udělat a vyvolat dabatu :)
Karolína
roxy live
napsal(a):
Děkuji za zastání. Opravdu nikomu nezávidím naopak je mě líto toho co se děje. Štěnata se udávajií težko ale snad první majitelé jsou na cestě a neskončí v útulku nebo bůh ví kde, dnes tam zase jdu s nějakým krmením co jsem dostala na veterině a odčervením tak držte palce.
A jinak k tématu, je mě jasné, že je to naivní a nereálne ale chtěla jsem znát názor ostatních co by se třeba dalo aspon k nějakému zlepšení udělat a vyvolat dabatu :)
Karolína
Budu držet palečky, aby se štěnda udala. Osobně mě uchvátil ten trikolorní pejsek. Ale věřím, že to bude fuška je udat. Okolo mě jsou lidé buď nepejskaři, co psa nechtějí, nebo pejskaři, co mají již svých psů dost, nebo mají jednoho a více jich opravdu mít nemohou.
A pak se lidi hrozně rozčilují, že co furt máme proti množení bezpapíráků. Mě je skutečně úplně jedno, jestli je pes takovej nebo makovej, jestli má nebo nemá PP, ale prostě je psů hodně. A ono je hodně i těch psů s PP. A vidím to kolem sebe, že se stále hůře udávají všichni psi. Napsat článek do nepejskařských novin může být dobrý nápad, ale někdy mi přijde, že mluvit na pejsakře "laika" je jako házet hrách na stěnu.
Např. naši známí si vzali fenku z útulku. Předtím měli již dva psy z útulku. Jenže tentokrát si vzali fenu a fena musí mít alespoň jednou za život štěňata. Když jsem se ohradila, že jedné fence pomohli, ale chtějí dát život dalším potencionálním obyvatelům útulku, tak jsem byla za necitu, která nechápe, že každá samice má mít mladé, protože je to přirozené.
Kéž by někdy nějaká osvěta pomohla

když už revoluce ,která stejně žádná nebude tak já bych to udělala takhle. kdo by chtěl mít psa tak na všech veřejných prostranstvích by musel být každý pes at malý nebo velký na vodítku a s náhubkem v doprovodu osoby starší 15 let. volný pohyb bych dovolila pouze na soukromých pozemcích ,kynologických cvičištích a místech pro pohyb psů vyhrazených. pokud by se pes pohyboval venku bez náhubku a vodítka řešila bych to vysokou pokutou, pokud by někoho napadl byl by majiteli odebrán a utracen ,a majitel trestně stíhán. žádné zkoušky které nejsou spolehlivé ,dají se ošidit ,podplatit ,krom toho znám psy co na cvičišti poslechnou a venku jsou to potvory kam se hrabe vořech bez přivolání ,když nějaké pravidlo tak jedno a pro všechny. doma a na svém pozemku at si má kdo chce co chce třeba vlkodlaky ,ale běda jak se dostanou ven a budou obtěžovat okolí, kdo pozemek nemá a přesto musí mít psa a chce mu dopřát pohyb tak at s ním na vodítku a s náhubkem třeba stokrát kluše okolo paneláku to už je jeho problém, myslím že kdyby se zavedlo tohle byl by klid jednou pro vždy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.79
Karolíno, jediné co by takové snahy vyvolaly, by byla buzerace slušných lidí.
Co bych ráda viděla, by bylo povinné čipování všech psů včetně štěňat. Po počátečních problémech by to hodně ulevilo útulkům, ale není na to administrativa a nebude, poslanci se musí dohadovat o svých platech a případně řešit lobbing a tak.
broo

XXX.XXX.226.212
napsal(a):
když už revoluce ,která stejně žádná nebude tak já bych to udělala takhle. kdo by chtěl mít psa tak na všech veřejných prostranstvích by musel být každý pes at malý nebo velký na vodítku a s náhubkem v doprovodu osoby starší 15 let. volný pohyb bych dovolila pouze na soukromých pozemcích ,kynologických cvičištích a místech pro pohyb psů vyhrazených. pokud by se pes pohyboval venku bez náhubku a vodítka řešila bych to vysokou pokutou, pokud by někoho napadl byl by majiteli odebrán a utracen ,a majitel trestně stíhán. žádné zkoušky které nejsou spolehlivé ,dají se ošidit ,podplatit ,krom toho znám psy co na cvičišti poslechnou a venku jsou to potvory kam se hrabe vořech bez přivolání ,když nějaké pravidlo tak jedno a pro všechny. doma a na svém pozemku at si má kdo chce co chce třeba vlkodlaky ,ale běda jak se dostanou ven a budou obtěžovat okolí, kdo pozemek nemá a přesto musí mít psa a chce mu dopřát pohyb tak at s ním na vodítku a s náhubkem třeba stokrát kluše okolo paneláku to už je jeho problém, myslím že kdyby se zavedlo tohle byl by klid jednou pro vždy.
Prosím vás.. přece nejde vodit třeba čivavu na vodítku s košem !!! chudinka by z toho mohla mít újmu na zdraví
dle mého jste moc přísná. at si klidně běhá pes na volno a klidně i bez koše, ALE pokud se na něho objeví jediná stížnost - opodstatněná a majitel neprokáže ovladatelnost v dané situaci , tak pes na vodítko a na volno jen v místech, kde je vymezen pohyb.
Páč trochu nechápu, proč by má ovladatelná neagresivní fena by se nemohla proběhnout po poli, když si ji kdykoliv odvolám a když nás někdo míjí, nebo se blíží, tak si ji hned odvolám k noze.
Psa třeba nepustím z vodítka , páč má své mouchy ( spíše obří masařky ) .
agresivní pes, potažmo neovladatelný ,nemá na volno nikde! co dělat. Krom ohraničeného prostoru. Nemám ted na mysli pubertáky nebo štěnata :-)

broo
napsal(a):
Prosím vás.. přece nejde vodit třeba čivavu na vodítku s košem !!! chudinka by z toho mohla mít újmu na zdraví
dle mého jste moc přísná. at si klidně běhá pes na volno a klidně i bez koše, ALE pokud se na něho objeví jediná stížnost - opodstatněná a majitel neprokáže ovladatelnost v dané situaci , tak pes na vodítko a na volno jen v místech, kde je vymezen pohyb.
Páč trochu nechápu, proč by má ovladatelná neagresivní fena by se nemohla proběhnout po poli, když si ji kdykoliv odvolám a když nás někdo míjí, nebo se blíží, tak si ji hned odvolám k noze.
Psa třeba nepustím z vodítka , páč má své mouchy ( spíše obří masařky ) .
agresivní pes, potažmo neovladatelný ,nemá na volno nikde! co dělat. Krom ohraničeného prostoru. Nemám ted na mysli pubertáky nebo štěnata :-)
ono tohle už je těžké , až pes něco provede třeba zmrzačí dítě nebo zabije někomu jinému psa tak už je pozdě na stížnosti. krom toho třeba můj pes nosí na hubě koš venku celý život a vůbec mu to nevadí, ode mne se nevzdálí víc jak dva metry tak je úplně jedno jestli pochoduje po chodníku bez vodítka takže to vodítko mu vůbec nevadí ,když se chce vyblbnout tak s ním stejně blbnu na zahradě nebo na psím hřišti.možná by chtělo ve městech vybudovat víc míst kde by mohli psi běhat aniž by někomu vadili, možná by to motivovalo pejskaře využít třeba růzmbé ladem ležící pozemky apod. já osobně bych byla i ochotna za vstup na taková místa něco zaplatit kdybych věděla že můj pes se zde může vydovádět v bezpečí a čistotě. když by se mělo něco změnit tak nejde rozlišovat hodné a zlé psy ,pro každého je ten jeho hodný dokud nic neprovede. nejde ani rozlišovat malé a velké psy ,pokud čivavě náhubek tolik vadí tak at si jí mám ajitel na zahradě nebo na balkoně, nejde brát ani ohled na to zda má nebo nemá pes spláclý čenich apod.on by si pak každý rozmyslel jestli toho psa ve městě zkutečně mít musí ,ubylo by psů .množitelé by neměli pro koho množit a útulky by zely prázdnotou ,protože bych psy ještě očipovala aby se jich nikdo nemohl anonymně zbavit. ono ani na vesnici ,jak píšete proběhnout po poli apod. pes nemá v lese nebo na poli navolno co dělat, když sem byla dítě byl u nás na vsi pes navolno v polích okamžitě zastřelen, ted to vypadá tak že se na polní cestě zjeví pes jak tele a majitel je někde půl kilometru za ním protože tady mu čokla auto nnepřejede, tohle se mě taky nelíbí, lidi maj snad brávo bezpečně chodit třeba s dětmi i do přírody.
broo

XXX.XXX.226.212
napsal(a):
ono tohle už je těžké , až pes něco provede třeba zmrzačí dítě nebo zabije někomu jinému psa tak už je pozdě na stížnosti. krom toho třeba můj pes nosí na hubě koš venku celý život a vůbec mu to nevadí, ode mne se nevzdálí víc jak dva metry tak je úplně jedno jestli pochoduje po chodníku bez vodítka takže to vodítko mu vůbec nevadí ,když se chce vyblbnout tak s ním stejně blbnu na zahradě nebo na psím hřišti.možná by chtělo ve městech vybudovat víc míst kde by mohli psi běhat aniž by někomu vadili, možná by to motivovalo pejskaře využít třeba růzmbé ladem ležící pozemky apod. já osobně bych byla i ochotna za vstup na taková místa něco zaplatit kdybych věděla že můj pes se zde může vydovádět v bezpečí a čistotě. když by se mělo něco změnit tak nejde rozlišovat hodné a zlé psy ,pro každého je ten jeho hodný dokud nic neprovede. nejde ani rozlišovat malé a velké psy ,pokud čivavě náhubek tolik vadí tak at si jí mám ajitel na zahradě nebo na balkoně, nejde brát ani ohled na to zda má nebo nemá pes spláclý čenich apod.on by si pak každý rozmyslel jestli toho psa ve městě zkutečně mít musí ,ubylo by psů .množitelé by neměli pro koho množit a útulky by zely prázdnotou ,protože bych psy ještě očipovala aby se jich nikdo nemohl anonymně zbavit. ono ani na vesnici ,jak píšete proběhnout po poli apod. pes nemá v lese nebo na poli navolno co dělat, když sem byla dítě byl u nás na vsi pes navolno v polích okamžitě zastřelen, ted to vypadá tak že se na polní cestě zjeví pes jak tele a majitel je někde půl kilometru za ním protože tady mu čokla auto nnepřejede, tohle se mě taky nelíbí, lidi maj snad brávo bezpečně chodit třeba s dětmi i do přírody.
v něčem souhlasím, v něčem ne.
Bydlím an vesnici. Vyhláška zná : pes musí být všude na vodítku a s košem. Vyhrazená místa pro pohyb neexistují. nikdo - ani starousedlíci to nedodržují.
místní pole je taková psí louka - chodí tam všichni majitelé psů, kteří s nima chodí ven. někdy je problém se tudy proplést se psem na vodítku ( pes moc jiné nemusí, nestojí o kamarádšofty) , skoro žádnej neposlechne na odvolání do psa.
Myslivci jsou jen v lese, na pole ani nepáchnou a i v tom lese, pokud jdete po cestě a pes jde taky po cestě - fena mi běhá tak 10-20 metrů ode mně max. před zatáčnou přivolám, v době mládých necourám nikde bokem a tam, kde je hned vedle cesty křoví, tak ji beru k noze.
Za celou historii vesnice se prý stalo jen dvakrát, že by myslivec zastřelil psa - známého strháváním zvěře. Majitel byl několikrát napomenutý a nic, tak měl pes smůlu.
Potkala jsem myslivce a jen malou pomazlil a nic neřekl. :-)
broo

XXX.XXX.226.212
napsal(a):
Nicméně souhlasím, že majitel by měl mít psa neustále pod dohledem a neomezovat ani neohrožovat okolí.
Mě se to taky nelíbí, už z toho důvodu, že málokterý takhle vedený pes je přátelský a nebaví mne neustále bránit mého nemocného psa na vodítku, nebo čubu, která je submisivní a přátelská a já se snažím předejít špatné zkušenosti.
Za oplocený psí výběh s překážkama, lavičkou a košem bych byla taky ochotna si zaplatit. bohužel je to utopie, stejná jako to, že někdo donutí blbce pejskaře dodržovat alepson elementární slušnost.
Když víte, že pes, který už psa porval běhá po vesnici v obytné zoně na volno - byt s košem - majitelka ho nechá! vbíhat do baráků, když mají otevřená vrata a ještě je sprostá na lidi, když jim to vadí a víte, že ten pes je zároven cvičený v jedné z velmi dobrých psích škol a má i zkoušky.... a přitom díky majitelce je postrachem okolí... A nikdo s tím nic nedělá a neudělá.
Byt neesouhlasím s Vaším návrhem, ale bojím se, že to tak stejně jednou skončí a budou za to moci takoví, jak jsem popsala výše....