Bouda pro psa se sedlovou střechou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ruza5

27.6.2011 22:51
Ruza5

XXX.XXX.226.3

Zdravím, tak jsem se rozhodla postavit boudu pro retrívra se sedlovou střechou.Je tu někdo z vás, kdo si takovou boudu stavěl a hodil by foto pro inspiraci? Na netu jsem našla pár fotek, ale z těch bohužel "nevyčtu" jakým stylem je stavěnásmajlík
Vnitřek počítám osb desky, podlaha prkna, zvenku palubky, střecha lepenka, později šindel. Jen ten postup chybísmajlík

28.6.2011 10:40
rachel

XXX.XXX.60.145

A co přesně nevíte? Jak udělat tu sedlovou střechu?

28.6.2011 14:03
ruza5

XXX.XXX.226.3

Konstrukce kostry to mi dělá problém. smajlík Zda udělat kostru (jak na spoje) a pak to pobít nebo zda udělat korpus z osb desek a to pak obít palubkama (nechci zateplovat).U kostry hlavně spoje a jak k tomu přifařit tu sedlovku.
Je mi jasný, že lehčí by byla "placatka", ale tu už na polehávání psů máme:-). Taky by bylo lehčí zadat to truhláři a "netrápit se", ale já bych tak ráda sama:-)
Nu víc mi napoví obrázky,leč nikdo ji asi doma nemásmajlík

28.6.2011 18:52
rachel

XXX.XXX.60.145

ruza5 napsal(a):
Konstrukce kostry to mi dělá problém. smajlík Zda udělat kostru (jak na spoje) a pak to pobít nebo zda udělat korpus z osb desek a to pak obít palubkama (nechci zateplovat).U kostry hlavně spoje a jak k tomu přifařit tu sedlovku.
Je mi jasný, že lehčí by byla "placatka", ale tu už na polehávání psů máme:-). Taky by bylo lehčí zadat to truhláři a "netrápit se", ale já bych tak ráda sama:-)
Nu víc mi napoví obrázky,leč nikdo ji asi doma nemásmajlík

http://www.muj-pes.cz/pomucky/stavime-psi-boudu-476.html

Myslím, že tady je vše podstatné:-)

29.6.2011 17:02
tancoska

XXX.XXX.64.4

A to bude bouda jen na parádu?Nebo na léto?Já měla boudy vždycky s placatou střechou a hlavně se dala střecha odklopit abych mohla z boudy vyndat starou slámu a vyklidit jí,vystříkat proti roztočům atp.

29.6.2011 22:14
ruza5

XXX.XXX.226.3

4 Rachel: díky za odkaz, z toho už se dá něco poznat:-)

4 tancoska: proč zas na léto, proč na parádu? Placatou střechu nechci, jak už jsem psala výše a to z toho důvodu, že takovouto boudu jednu mám.Jinak sláma se dá vyndat i bočníma dvířkama, né jen odklápěcí střechou.:-))

4.1.2012 12:57
janickam.

XXX.XXX.27.18

no nevím, jestli sedlová střecha je pro psí boudu to pravé... Zvlášť jestli máte velkého pesana, tak je určitě lepší klasická plochá střecha, volila bych třeba i nějakou zateplenou (http://www.vladeko.cz/uzitkova-zahrada/boudy-a-kotce-pro-psy/psi-bouda-i-zateplena-781000). Promyslete to, bude vás to stát spoustu energie, která bude ve finále možná i zbytečná...

4.1.2012 13:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.176.138

janickam. napsal(a):
no nevím, jestli sedlová střecha je pro psí boudu to pravé... Zvlášť jestli máte velkého pesana, tak je určitě lepší klasická plochá střecha, volila bych třeba i nějakou zateplenou (http://www.vladeko.cz/uzitkova-zahrada/boudy-a-kotce-pro-psy/psi-bouda-i-zateplena-781000). Promyslete to, bude vás to stát spoustu energie, která bude ve finále možná i zbytečná...

zrovna u většího a temperamentního plemene mi příjde sedlová střecha celkem na místě - pes na ni nemůže vyskočit, a hrozí menší riziko torze žaludku při seskoku z boudy u nakrmenýho psa:-)

4.1.2012 23:05
ruza5

XXX.XXX.226.11

Souhlas, bouda je už dávno postavená i se sedlovou střechou a není žádný problém.Krásně se čistí bočním otvorem.Jen stříšku nad vchodem ta bestie okousala, takže ji musím oplechovat:-)) Plácnout sebou může kamkoliv na dvoře:-)

5.1.2012 09:10
lenkape

XXX.XXX.104.165

ruza5 napsal(a):
Souhlas, bouda je už dávno postavená i se sedlovou střechou a není žádný problém.Krásně se čistí bočním otvorem.Jen stříšku nad vchodem ta bestie okousala, takže ji musím oplechovat:-)) Plácnout sebou může kamkoliv na dvoře:-)

A můžete dát na forko i obrázek té vaší boudy. Pro inspiraci ostatním.

5.1.2012 09:32
ruza5

XXX.XXX.226.11

A takhle vypadá po půl roce využívání, dnes ráno v dešti.Jak říkám, stříšku musím oplechovat:-)

5.1.2012 23:01
lovecperel

XXX.XXX.30.36

A proč není zateplená ? Podle otvoru těžko máte pastevce který zateplenou boudu nepotřebuje.

5.1.2012 23:17
ruza5

XXX.XXX.226.11

Tak teď nevím zda to je na měsmajlík
Pokud ano, nemám pastevce, ale zlatého retvívra a jednu chlupatou čubku fon banhof.

Protože nejsem zastáncem tahání psů domů a čubky jsou celoročně venku, tudíž i jejich srst je na zimu hustší než u "bytˇáků".Pak stačí pouze odizolovat podlahu, udělat menší vstup do druhé části boudy, kde je snížen strop a vzhledem k tomu, že obě lezou do jedné boudy a spí spolu, dost si jí vyhřejí .Zateplení boudy a použití topných těles bych použila jen v případě, kdyby šlo o zvíře s kratší srstí nebo o zvíře staré.Ale jsou -li čubky v dobré kondici, zdravé, vitální, na kvalitním krmení....nevidím důvod zateplování (kromě podlahy).
Krom toho obě boudy stojí v závětří baráku, kde nehrozí ani profuk, takže proto...

5.1.2012 23:24
nadja

XXX.XXX.213.74

ruza5 napsal(a):
Pokud ano, nemám pastevce, ale zlatého retvívra a jednu chlupatou čubku fon banhof.

Protože nejsem zastáncem tahání psů domů a čubky jsou celoročně venku, tudíž i jejich srst je na zimu hustší než u "bytˇáků".Pak stačí pouze odizolovat podlahu, udělat menší vstup do druhé části boudy, kde je snížen strop a vzhledem k tomu, že obě lezou do jedné boudy a spí spolu, dost si jí vyhřejí .Zateplení boudy a použití topných těles bych použila jen v případě, kdyby šlo o zvíře s kratší srstí nebo o zvíře staré.Ale jsou -li čubky v dobré kondici, zdravé, vitální, na kvalitním krmení....nevidím důvod zateplování (kromě podlahy).
Krom toho obě boudy stojí v závětří baráku, kde nehrozí ani profuk, takže proto...

A až vám čubky zestárnou, tak tedy boudu zateplíte? smajlík

5.1.2012 23:26
assil

XXX.XXX.31.3

ruza5 napsal(a):

Tak to celkem vaše psy lituju. Mám špice, kteří jsou mnohem chlupatější než zlaťák a zateplený boudy teda mají. V mrazech bych psa, snad kromě těch zmińovaných pastevců, v nezateplený boudě nenechala ani omylem. Topný tělesa samozřejmě psi s podsadou nepotřebujou, ale zateplení je na zimu standard.

5.1.2012 23:37
ruza5

XXX.XXX.226.11

Pro mě už teď není problém novou boudu udělat,díky vybavení dílnysmajlík takže ano, až zestárnou, je možné, že zateplenou udělám.

Pro příspěvek níže: na zeteplení může mít každý svůj názor, já jej nepreferuji a basta.Prostě boudy slouží - jsou suché,podlahy odizolované, mimo průvan v závětří, snížený strop v druhé části,v případě velkých mrazů není problém ještě vystlat slámou.Já to tak neprožívám.Jsou to pro mě zvířecí kamarádi,ale necpu jim lidské vlastnosti jak je poslední dobou zvykem.

Je to stejné jako u koní nebo australských papoušků: sucho, bez průvanu, bez vlhkosti, zvířata zvyklá od jara venku se přirozeně přizpůsobí, kvalitní strava a nevidím problém.
Nebavím se teď o mrazivých výkyvech, ale o klasické zimě do - 15 až -20C.

6.1.2012 00:18
nadja

XXX.XXX.213.74

ruza5 napsal(a):
Pro mě už teď není problém novou boudu udělat,díky vybavení dílnysmajlík takže ano, až zestárnou, je možné, že zateplenou udělám.

Pro příspěvek níže: na zeteplení může mít každý svůj názor, já jej nepreferuji a basta.Prostě boudy slouží - jsou suché,podlahy odizolované, mimo průvan v závětří, snížený strop v druhé části,v případě velkých mrazů není problém ještě vystlat slámou.Já to tak neprožívám.Jsou to pro mě zvířecí kamarádi,ale necpu jim lidské vlastnosti jak je poslední dobou zvykem.

Je to stejné jako u koní nebo australských papoušků: sucho, bez průvanu, bez vlhkosti, zvířata zvyklá od jara venku se přirozeně přizpůsobí, kvalitní strava a nevidím problém.

-20C je v čr klasická zima? smajlík

6.1.2012 09:23
assil

XXX.XXX.216.60

ruza5 napsal(a):

Nemusíte je polidšťovat, ale možná si stačí uvědomit, že i vlci, kteří jsou mnohem odolnější než psi, si v mrazech zalézají do nor, které jsou izolované silnou vrstou hlíny. A ti vaši psi spí mezi tenkýma prkýnkama. Sice to zabrání průvanu, ale pěkně to promrzne. Ani se nedivím, že si ti vaši dva zalejzají do jedný boudy, ačkoliv mají každý svojí, ono jim totiž nic jiného nezbývá, když nechtějí mrznout celou noc. Fakt je lituju, chudinky. To je pro vás takový problém, když už máte tu dílnu, ty boudy zaizolovat?

6.1.2012 16:15
ruza5

XXX.XXX.226.11

Tak ještě jednou.Podlaha je odizolovaná a to je to nejdůležitější, že odspodu je teplo.Protože jak známo psouni si packy i čenich strkají "pod sebe" a zvrchu mají hustou srst s podsadou.Jen to zas nepřehánějte s chudinkama.Spolu spí i přes léto, to jen tak k tomu "že spolu spát musí, že jim nic jiného nezbyde" tak to se spolu přes to léto asi ochlazují, že?
Ono to je tím, že jsou si parťáky a nejsou oddělené v kotcích,tudíž mají na výběr kam sebou plácnou. Takže tolik k diskusi o boudě. Funguje a to je to hlavní i bez ploché střechy.Tak:-))

6.1.2012 16:29
eden

XXX.XXX.121.230

Ke zvyku psů bych chtěla jen dodat, že pokud si psi zvyknou na určitý způsob života, tak ho neradi mění. Bydlela jsem dlouho v Praze a měla jsem psy. Lidi mně pořád říkali jaký jsou ty zvířata chudinky, že musejí čekat až příjdu z práce , aby se vyvenčili. Pak jsem se odstěhovala ven, kde mají prostornou zahradu a v létě se můžou venčit kdy se jim zachce. Protože jsem nyní doma mám je na očích od rána do večera. Ráno vyběhnou, zvednou nohu u nejbližšího smrčku a pokud nejdou nuceně na procházku, tak se nehnou až do večera z bytu, kde jsou dveře ven stále otevřené. To samé je i v přebývání v boudě. Když si pes zvykne venku a má boudu třeba jako palác zateplenou, tak je ochotný spát nahoře na ploché střeše boudy v mraze i když sněží. Ráno je pak na boudě hromada sněhu a kdyby se to nepohlo, tak nikdo nepozná, že tam spí zasněžený pes. Bohužel máme psy , i já, zhýčkané teplem obýváku, proto je nám těch v boudě líto. Já bych taky psa venku v boudě neměla, ale každý máme jiné zvyky.

7.1.2012 16:41
jazzinka

XXX.XXX.226.101

assil napsal(a):
Nemusíte je polidšťovat, ale možná si stačí uvědomit, že i vlci, kteří jsou mnohem odolnější než psi, si v mrazech zalézají do nor, které jsou izolované silnou vrstou hlíny. A ti vaši psi spí mezi tenkýma prkýnkama. Sice to zabrání průvanu, ale pěkně to promrzne. Ani se nedivím, že si ti vaši dva zalejzají do jedný boudy, ačkoliv mají každý svojí, ono jim totiž nic jiného nezbývá, když nechtějí mrznout celou noc. Fakt je lituju, chudinky. To je pro vás takový problém, když už máte tu dílnu, ty boudy zaizolovat?

Vlci si nory hloubí jen pro odchov vlčat, v zimě spí normálně venku, zahrabaní tak leda do sněhu nebo do listí.
Můj chovatel čsv má taky nezateplené boudy a nemá s tím problém ani jeho dnes již 13letá fena. Stejně tak moje čévéčko - byťák - zvládá v zimě absolutně bez problémů spaní na vandru pod širákem a vůbec se nesnaží tulit k nám ani k jiným psům (spíš naopak), z čehož soudím, že zimou netrpí, přestože rozhodně nemá srst srovnatelnou se psy chovanými venku. Stejně tak na chatě, kde má nezateplenou boudu, spí nejraději na ní. Do boudy zalezl snad jen jednou když hodně pršelo.
Podle mě vcelku jakýkoliv pes s podsadou zvládá spaní v nezateplené boudě - ostatně klasičtí vesniční voříšci, co mnohdy namaj ani tu nezateplenou boudu, jsou toho důkazem.
Zajímavé, že třeba u koní se dnes od stájového odchovu přechází na "módnější" celoroční chov venku na pastvině, přestože koně mají méně hustou a kratší srst než běžné venkovní plemeno psa a u psů se naopak zavádí zateplené boudy i pro špice..

8.1.2012 19:52
ruza5

XXX.XXX.226.11

Ještě k těm koním. Není to " mo´dní" jak píšete, zaplaťbůh se zas aspoň někde vrací zdravý rozum.Koním stačí suchý přístřešek krytý ze tří stran, kam nefouká, neprší.Pokud jsou koně celoročně venku a kvalitně krmeni také se jim vytvoří velice hustá podsada a jsou na zimu připraveni.Teď nemluvím o koních pohybujících se v halách, koních vyholených v sedlové části a jiných manýrech, co na nich lidé praktikují.Jedná se zas , stejně jako u psů, o "přírodní" zvířata využívaná venku.Jak u koní i u psů jsem to mohla léta sledovat a porovnávat:-)

8.1.2012 20:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.176.138

ruza5 napsal(a):
Ještě k těm koním. Není to " mo´dní" jak píšete, zaplaťbůh se zas aspoň někde vrací zdravý rozum.Koním stačí suchý přístřešek krytý ze tří stran, kam nefouká, neprší.Pokud jsou koně celoročně venku a kvalitně krmeni také se jim vytvoří velice hustá podsada a jsou na zimu připraveni.Teď nemluvím o koních pohybujících se v halách, koních vyholených v sedlové části a jiných manýrech, co na nich lidé praktikují.Jedná se zas , stejně jako u psů, o "přírodní" zvířata využívaná venku.Jak u koní i u psů jsem to mohla léta sledovat a porovnávat:-)

o chovu teplokrevných plemen v našem klimatickým pásmu permanentně venku si myslím svoje - on to ten kůň přežije, protože mu nic jinýho nezbyde, ale myslím si, že mu rozhodně dobře není, když je třeba -20 a fučí jako prase, zmokne když fučí, nebo ho pošahanej majitel zpocenýho vrátí do hnusnýho počasí:-(. Trend celodenního pobytu venku je převzatej ze zemí, kde bývají daleko mírnější zimy - tam je to paráda, a koně jsou venku opravdu spokojení, ale to, co vidím okolo sebe, tak až na vyjímky, to má ke spokojenosti koní daleko! My máme mladý koně 15 hodin venku, ale mají k dispozici zděnou stáj s volným ustájením, a úvazy na krmení (protože na 24/7 žerou nebo se válí v seně jenom ti dominantnější, a níž postavení hladují a mrznou:-(). Proti koním permanentně venku má pes s nezateplenou, odizolovanou boudou kam nefouká naprostý luxus:-)

8.1.2012 22:40
ruza5

XXX.XXX.226.11

Tak opět ještě jednou.Bavím se zde o volném ustájení na pastvinách , kde je přístřešek ze tří stran chráněný tak, aby do něj nepršelo a nefoukalo!! Nebavím se o blbech, co koně prásnou do výběhu bez přístřešku zpocený po vyjížďce.
Krom toho základem po jízdě je koně vyvíchovat, což ale jistě znáte a správný koňák toto provádí.

Další věcí je to, jak je kůň vybaven do nepříznivého počasí.
A zase, nemluvím o pitomcích, co koním narušují termo díky tomu, že na ně cpou ve výběhu termodeky a jiné blbiny a nechávájí to na nich celý den, jen aby na ně nenapršelo a nedejbože nenafoukalo.
Ale to už patří do kategorie koní.
Můj názor je ten, že pokud je zvíře zdravé, kvalitně krmené a UVYKANÉ podmínkám od jara,pak se přizpůsobí a nikterak netrpí.
Nemocným a starým zvířatům budiž dopřáno teplíčko domova či vyhřáté stáje.

9.1.2012 13:31
ilisek

XXX.XXX.196.16

assil napsal(a):

Chovali jsme retrívry víc jak deset let, tedy labradory.....tito psi v našich podmínkách nemusí mít extra zateplenou boudu, pokud jim do ní nefouká, jsou to jak haflingové mezi koňmi....naše čubina většinou spala i venku na sněhu, i když měla možnost si zalét do kotce....toto plemeno má srst dobře uzpůsobenou i do mrazu. Jo a nám zalejzali dva psi do jedné boudy i v létě, takže zimou to asi není.....Teď máme pitbully a ti by zase bez zateplené boudy být nemohli, nemají podsadu....takže to je plemeno od plemene.

Přidejte reakci

Přidat smajlík